Étel- és italreceptek | Ételreceptek » Édes névnapi meglepetések

Alapadatok

Év, oldalszám:2002, 4 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:126

Feltöltve:2009. december 31.

Méret:26 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

Édes névnapi meglepetések A névnapi, születésnapi partikon az igazi meglepetés a torta vagy valamilyen finom házi sütemény. Az ünnepi összejövetel jó alkalom arra, hogy egy kicsit kirúgjunk a hámból, és a vonalainkra kevésbé, de kedélyünkre annál pozitívabban ható édes finomságokat élvezzük. Ehhez adunk néhány receptet Ananászos torta Hozzávalók: 1 db karikákra vágott ananász (konzerv is lehet), 4 db tojás, 10 dkg liszt, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 db citrom reszelt héja, fél csomag sütőpor, 1 evőkanál kakaópor, 2 evőkanál olvasztott Rama margarin, 0.5 liter habtejszín, 25 dkg tehéntúró, 8 dkg cukor, 1 csomag zselatin A tojásokat szétválasztjuk, a sárgájukhoz hozzáadjuk a 15 dkg cukrot, a vaníliás cukrot, a citromhéjat és négy evőkanál vizet, majd alaposan kikeverjük. Ezután hozzáadjuk a liszttel elkevert sütőport, az olvasztott Rama margarint és egy evőkanál kakaóport. Jól összedolgozzuk, majd a

keményre felvert tojásfehérje habot óvatosan belekeverjük. Margarinnal kikenjük, majd kilisztezzük a kapcsos tortaformát, beleöntjük a tésztát és előmelegített sütőben, 180°C-on, 20 percig sütjük. Az ananászkarikákat lecsepegtetjük és megfelezzük. A tejszín kétharmadát felverjük. A túrót áttörjük, cukorral, citromhéjjal és vaníliás cukorral ízesítjük, ezután a maradék tejszínnel elkeverjük. A zselatint felfőzzük, dermedés előtt a túrókrémhez adjuk, majd óvatosan hozzákeverjük a felvert tejszint. A megsült és kihűlt tortát három lapra vágjuk. Az első lapot a krémmel vékonyan megkenjük, körkörösen ráfektetjük az ananász-szeleteket, és újra krémet kenünk rá. Ráhelyezzük a második tortalapot, megismételjük az előző folyamatot és beborítjuk a harmadik lappal. A tetejét díszíthetjük tejszínhabbal és ananászdarabokkal, vagy 10 dkg étcsokoládéból készített csokoládémázzal. Jól behűtve

tálaljuk Tipp: ha a tortát forró vízbe mártott, vékony pengéjű, éles késsel szeleteljük, nem törik meg a csokoládémáz. Duna-hullám Hozzávalók: Tésztához: 37.5 dkg Rama margarin, 25 dkg minőségi kristálycukor, 7 db tojás, 25 dkg liszt, 2 teáskanál sütőpor, 1 evőkanál aprított mandula, 2 evőkanál kakaó, 2-3 evőkanál tej, Rama margarin a sütőlap kikenéséhez Töltelékhez: 1 üveg meggykompót (kb. 37 dkg) Tetejére: 15 dkg Rama margarin, 1 csomag vaníliaízű pudingpor, 1/2 liter tej, 4 evőkanál minőségi kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, 4 evőkanál porcukor a bevonathoz: 20 dkg tortabevonó, 2 kávéskanál étolaj A margarint addig keverjük a cukorral, amíg fel nem oldódik. Ezután a tojásokat egyenként hozzákeverjük. A lisztet összekeverjük a sütőporral, és a margarinos keverékhez adjuk. A tésztát megfelezzük, egyik felét aprított mandulával, a másik felét a tejjel elkevert kakaóval ízesítjük. A tepsit

kikenjük margarinnal, először a világos színű tésztát öntjük bele, majd rárétegezzük a sötét színűt és elsimítjuk. A meggyet lecsepegtetjük és szétterítjük a felületén. A tésztát előmelegített sütőben, 175°C-on kb 30 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni A pudingport négy evőkanál tejjel simára keverjük, a maradék tejet a cukorral és a vaníliás cukorral felfőzzük, a pudingporos tejet hozzáadjuk, még egyszer felforraljuk, majd kihűtjük. A margarint a porcukorral felhabosítjuk, kanalanként hozzákeverjük a vaníliapudingot, és a krémet a kihűlt tésztára kenjük. A tortabevonót az olajjal vízfürdőben megolvasztjuk és bevonjuk vele a tésztát. A még meg nem dermedt bevonatra egy villával díszítésként hullámokat rajzolunk. Méteres kalács Hozzávalók: Tésztához: 25 dkg liszt, 25 dkg porcukor, 4 db tojás, 1,5 dl víz, 1,5 dl olaj, 1 csomag sütőpor, 4 evőkanál kakaó. Krémhez: 25 dkg RAMA margarin, 20 dkg

porcukor, 1 tasak puncs puding, 2 dl tej. Csokimázhoz: 3 dkg RAMA margarin, 20 dkg porcukor, 3 evőkanál kakaó, 3 evőkanál víz. A porcukrot a tojások sárgájával habosra keverjük, majd hozzáadjuk a meleg vizet, az olajat, a liszttel előzőleg elkevert sütőport, a keményre felvert tojásfehérje habot és az egészet jól összekeverjük. A masszát kettéosztjuk, egyik feléhez hozzákeverjük a kakaót, és őzgerinc formában mindkét tésztát megsütjük (180 °C, kb. 20-20 perc), majd ha kihűlt, megtöltjük. A krémhez a RAMA margarint a porcukorral habosra keverjük. A tejjel elkészítjük a pudingot, és ha kihűlt, a kikevert margarinhoz adjuk. Az elkészült tésztát felszeleteljük, felváltva (egy világos, egy sötét) megkenjük a krémmel, és jó szorosan sorba rakjuk. A tészta tetejét csokimázzal vonjuk be, másnap, ferdén szeletelve tálaljuk. Díszíthetjük még gyümölcsvelővel, befőttel és tejszínhabbal. A mázhoz a porcukrot a kakaóval

és a vízzel sűrű péppé főzzük, majd ha kihűlt, hozzákeverjük a margarint. Mézes krémes sütemény Hozzávalók: Tésztához: 5 dkg RAMA margarin, 40 dkg liszt, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 15 dkg cukor, 2 db tojás, 2 evőkanál méz. Krémhez: 20 dkg RAMA margarin, 20 dkg cukor, 1 db citrom lereszelt héja és kipréselt leve, 3 evőkanál búzadara, 3 dl tej, egy kevés baracklekvár. A margarint, a tojást, a cukrot és a mézet összekeverjük, és gőz fölött felfőzzük. Amikor langyosra hűlt, a liszttel, a szódabikarbónával összegyúrjuk, és négy cipóra osztjuk. A tésztát fél óráig pihentetjük, majd kinyújtjuk és sütőlapon vagy a tepsi lisztezett hátoldalán, egyenként megsütjük (180°C, laponként kb. 15 perc) Másnap töltjük A krémhez a tejből a búzadarával sűrű tejbegrízt főzünk. A margarint a cukorral, a citrom levével és lereszelt héjával kikeverjük, majd hozzáadjuk a tejbegrízt. A lapot először

baracklekvárral vékonyan megkenjük, majd a krémmel megtöltjük a tortalapokat. A tetejét ízlés szerint díszíthetjük: porcukrot szórhatunk rá, vagy bevonhatjuk csokoládémázzal. Somlói galuska Hozzávalók: Tésztához: 10 db tojás, 10-10 evőkanál liszt, cukor, 4 dkg dió, 1/2 evőkanál kakaópor, Rama margarin a forma kikenéséhez Töltelékhez: 20 dkg cukor, 1 dl rum, 3 dl narancslé, 10 dkg mazsola, 30 dkg darált dió, 1 csomag vaníliaízű pudingpor, kakaópor, csokoládéöntet A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, végül a felvert tojáshabot lazán hozzákeverjük. A tésztát három egyenlő részre osztjuk. Az egyiket fehéren hagyjuk, a másikhoz 4 dkg darált diót, a harmadikhoz kakaóport keverünk. A tésztákat külön-külön, margarinnal kikent, kilisztezett tepsibe öntjük és előmelegített sütőben, 180-200°C-on, 15 perc alatt megsütjük. A rumot, a narancslevet, a cukrot és a mazsolát

összefőzzük, majd lehűtjük. A vaníliaízű pudingból krémet főzünk. A háromféle tésztát félbevágjuk és felváltva, rétegezve rakjuk le a töltelékekkel. A fehér lapra rumos mazsolát teszünk, majd vaníliapuding, erre darált dió következik, utána a barna lap és ismételve rétegezzük, amíg el nem fogynak a lapok. Tetejét megszórjuk kevés kakaóporral, és egy éjszakára hűtőbe tesszük. Tálaláskor kiskanállal "galuskákat" kanyarítunk ki belőle, kistányérra púpozzuk, tejszínhabbal díszítjük és meglocsoljuk csokoládéöntettel. Tipp: a galuskák szaggatásához használjunk fagylaltos kanalat. Durvára vágott diódarabokkal, gyümölccsel és mentalevéllel díszíthetjük. Tejszínhabos-meggyes torta Hozzávalók: a piskótához: 8 db tojás, 20-20 dkg liszt, cukor, 1 db citrom reszelt héja és leve, 1 csomag vaníliás cukor, 1/2 csomag sütőpor, RAMA margarin a forma kikenéséhez a töltelékhez: 25 dkg kimagozott

meggy, 30 dkg túró, 15 dkg porcukor, 3-4 csepp meggyaroma, 10 dkg RAMA margarin, 1 csomag tejszín ízű pudingpor, 2 dl tejszín A tojásokat szétválasztjuk, a sárgájukhoz hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, valamint a reszelt citrom héját és levét. Az egészet habosra keverjük, majd kanalanként hozzáadunk 8 evőkanál vizet. Ezután a liszttel elkevert sütőport is hozzáadjuk, végül a keményre felvert tojásfehérje habot lazán beledolgozzuk. Margarinnal kikenünk, majd kilisztezünk egy kapcsos tortaformát, beleöntjük a tésztát és előmelegített sütőben 180°C-on, 20 percig sütjük. A krémhez megfőzzük a pudingot, botmixerrel áttörjük a túrót. A margarint a cukorral kihabosítjuk, hozzáadjuk az áttört túrót, a meggyaromát, végül a kihűlt pudingot hozzákeverjük. A kihűlt tortát három lapra vágjuk. Az első lapot megkenjük a krémmel, belenyomkodunk egy rész jól lecsepegtetett meggyet, rátesszük a második lapot,

megkenjük krémmel, belenyomkodjuk a második rész meggyet, majd rátesszük a harmadik lapot. A tetejét keményre felvert tejszínhabbal bevonjuk, a szélére tejszínrózsákat nyomunk és a maradék meggyszemekkel és citromfű-levélkékkel díszítjük. Jól behűtve tálaljuk Tipp: a torta oldalát pirított mandulaforgáccsal is díszíthetjük