Alapadatok

Év, oldalszám:2002, 18 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:142

Feltöltve:2010. január 10.

Méret:62 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

Ételek vakációra Csonka János Recepttár Ételek vakációra: """""""""""""""""""""""""" A nyaralás a pihenés ideje, de aki főz a családra az kevésbé élvezi. Az ezután következő egytálételek nemcsak ízletesek, hanem a legegyszerűbb eszközökkel is elkészíthetők a nyaralóban, a lakókocsiban. I. Pácolt Marhasült Nyárson ---------------------------------- Egyszerű, de ízletes nyársonsült készül a kakukkfűből, fokhagymából és majoránnából álló száraz pácban érlelt marhahúsból. Előkészítés: 20 perc Pácolás: 2 óra Sütés: 20 perc Hozzávalók 4 személyre: 1 mokkáskanál só 450 g csípőfartő, vagy hátszín, 2 közepes zsenge cukkini, letisztítva és 1-1 kávéskanál szárított kakukkfű lezsírozva, 12 kockára vágva 6-6 vastag szeletre vágva és szárított majoránna 550 g kis újburgonya,

lekaparva 1 evőkanál olívaolaj frissen őrölt fekete bors 2 kis piros húsú paprika friss hosszú kakukkfűágacskák 2 gerezd fokhagyma kimagozva, 6-6 db.-ra vágva 4 fémnyárs a sütéshez 1, Tálban keverjük össze a só felét, a kakukkfüvet, a majoránnát, kevés borsot és a fokhagymát, majd forgassuk bele alaposan a húskockákat, fedjük le és hűtőszekrényben pácoljuk 2 óráig. 2, Közben főzzük félpuhára a burgonyát, szűrjük le és öblítsük le hideg vízzel. Keverjük össze a paprikával a cukkinival, a maradék sóval az olajjal. 3, Fűzzük fel a pácolt húskockákat a négy nyársra úgy, hogy közéjük cukkini, borgonya és paprika kerüljön. 4, A barbecue rostélyát helyezzük kb. 15 cm-rel a fehéren izzó faszén fölé Egy-egy friss kakukkfűágacskát tekerjünk minden nyárs köré, forgatva süssük 10 percig amíg a hús kívül megpirul, de belül szaftos marad. Meleg, ropogós héjú kenyérrel és zöldsalátával tálaljuk II.

Terijaki - Falatkák Japán Módra ---------------------------------------- A terijaki japán húselkészítési mód szerint a marhahúst szójaszósz, rizsbor, fokhagyma és barna cukor keverékében pácolják, majd faszénparázson megsütik. Előkészítés: 10 perc Pácolás 2 óra Sütés: 20 perc Hozzávalók 4 személyre: 3 evőkanál japán szójaszósz 700 g hátszín, lezsírozva és 2 evőkanál szezámolaj 2 evőkanál rizsbor (szaké) vagy 24 kockára vágva száraz sherry 450 g újburgonya, félbevágva 2 gerezd zúzott fokhagyma 2 kis fej lilahagyma, 6-6 cikkre 1 evőkanál barna cukor vágva 1, Egy tálban keverjük össze a szójaszószt, a rizsbort vagy sherryt, a fokhagymát és a cukrot, majd forgassuk bele alaposan a húsdarabokat. Fedjük le és tegyük 2 órára a hűtőszekrénybe 2, Közben főzzük 5 percig a burgonyát, aztán adjuk hozzá a hagymát és főzzük még 3 percig. Szűrjük le jól, majd óvatosan forgassuk meg a burgonyát és a hagymát

a szezámolajban. 3, Négy nyársra fűzzük fel a húskockákat, a másik négy nyársra pedig váltakozva a burgonya- és hagymadarabokat. 4, Állítsuk a barbecue rostélyát kb. 15 cm-re a fehéren izzó faszén fölé Tegyük a nyársakat a rostélyra, és gyakori forgatás mellett süssük 10 percig, ha azt akarjuk, hogy a hús belül "angolos" maradjon, illetve 12 percig, ha "félangolasra" akarjuk sütni. A zöldségeket 8 percig süssük, forgatva és a maradék páclével locsolgatva. Salátával és házikenyérrel tálaljuk III. Hátszínszelet Újburgonyával: ------------------------------------- A legjobb étvágynak örvendők is jóllaknak ezzel a mindenki által kedvelt és tartalmas étellel, a burgonyasalátával körített marhahússal. Előkészítés: 20 perc Pácolás: 1 óra Sütés: 15 perc hozzávalók 4 személyre: 220 g üveges salsaszósz 450 g hátszín vagy vesepecsenye Petrezselyemzöld a díszítéshez. 2 evőkanál almaborecet egy

darabban 1 evőkanál Worcester-szósz 1-1 közepes zöld, piros és sárga 1 csapott evőkanál barna cukor húsú paprika, kimagozva 1 gerezd fokhagyma és keskeny csíkokra vágva 1, Keverjük össze egy tálban a salsaszószt, az ecetet, a Worcester-szószt, a cukrot és a fokhagymát, majd forgassuk bele alaposan a húst. Fedjük le és pácoljuk 1 óra hosszat 2, Közben főzzük a burgonyát 5 percig, szűrjük le, és miután kihűlt, szeleteljük fel vékonyan és tegyük félre. 3, Vegyük ki a húst a pácból és konyhai papírral töröljük szárazra. A páclevet tegyük félre Nagy serpenyőben felhevített olajon pirítsuk 3-4 percig a marhahúst minden oldalán, majd tegyük át deszkára. 4, A maradék zsiradékon süssük át a burgonyát 5 percig, majd adjuk hozzá a páclét és puhára főzzük. Vegyük le a serpenyőt a tűzhelyről 5, A rostok irányára merőlegesen szeleteljük fel a húst és rendezzük el egy nagy tálon. Körítsük a burgonyás-paprikás

keverékkel és öntsük rá a pecsenyelevet. Petrezselyemmel díszítve, ropogós zsemlével tálaljuk. IV. Roston Sült Sertésoldalas ---------------------------------- A forró, gyümölcsízű barbecueszósszal locsolgatott hús belül szaftos marad, míg kívül ropogós barnára sül. Előkészítés: 15 perc Sütés: 1 óra 25 perc Hozzávalók 4 személyre: 1,5 kg sertésoldalas, 12 darabra 4 evőkanál ketchup 1 gerezd fokhagyma felvágva 1 nagy narancs leve 400 g konzervbab 8 evőkanál víz 1 evőkanál almaborecet 220 g zsenge zöldbab megtisztítva, 2 újhagyma, letisztítva és finomra 1 evőkanál barna cukor rövidre vágva és megfőzve aprítva 2 evőkanál Worcester-szósz 1 kávéskanál dijoni mustár 1, A barbecue rostélyát helyezzük kb. 15 cm-rel a fehéren izzó faszén fölé Vastag alufóliából vágjunk ki négy négyszögletes darabot, mindegyikbe tegyünk 3 szelet oldalast. Öntsünk mindegyikre 2 evőkanál vizet, és a szeleteket csomagoljuk be

szorosan, majd a fólia végeit jól összenyomkodva hajtsuk vissza. A grillen 45 percig süssük a becsomagolt húst, félidőben vigyázva forgassuk meg, hogy a fólia ne sérüljön meg. 2, Keverjük össze az újhagymát, a ketchupot, a narancslevet, az ecetet, a barna cukrot, a Worcester-szószból 1 evőkanálnyit és a fokhagymát. Nyissuk ki a fóliacsomagokat és ezzel a keverékkel kenjük meg a szeletek mindkét oldalát, és csomagolás nélkül süssük még 10 percig. 3, A fóliából kivett hússzeleteket locsoljuk meg a fóliában összegyűlt pecsenyelével. Még 15 percig süssük a grillen, gyakran megforgatva, amíg megpuhulnak és megpirulnak. 4, Közben keverjük össze a konzervbabot, a zöldbabot, a maradék Worcester-szószt és a mustárt egy nagy, lapos hőálló edényben vagy serpenyőben. Lefedve melegítsük át a rostélyon 15 percig, időnként megkevergetve. A babot a tál szélén halmozzuk körbe, a hússzeleteket pedig középen rendezzük el, és

tálaljuk. V. Sertésoldalas Keleti Ízekkel ------------------------------------ A hús távol-keleti zamatát a fűszeres páclé adja meg, amely édeskés bevonatot képez a rostonsültön. Előkészítés: 1 óra 10 perc Pácolás: 4 óra Sütés: 20 perc Hozzávalók 4 személyre: 450 g újburgonya, héja lekaparva, 4 evőkanál világos szójaszósz 1 evőkanál friss gyömbér, megtisztítva vagy karikákra vágva 2-2 evőkanál száraz sherry és és lereszelve 4 nagy sárgarépa, letisztítva és szezámolaj 2 gerezd zúzott fokhagyma hosszában félbevágva 1/2 mokkáskanál csípős 1/2 mokkáskanál őrölt szegfűszeg 1,5 kg sertésoldalas, lezsírozva, pirospaprikaszósz friss petrezselyemzöld a díszítéshez négy adagra vágva 2 evőkanál barna cukor 1, Főzzük félpuhára a burgonyát és a sárgarépát. Szűrjük le és hagyjuk kihűlni, majd lefedve tegyük a hűtőszekrénybe. 2, Helyezzük a húst lábasba és öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje. 40

percig kis lángon főzzük, majd alaposan szűrjük le. 3, Keverjük össze egy tálban a szójaszószt, a sherryt, az olajat, a csípős pirospaprikaszószt, a gyömbért, a cukrot, a fokhagymát és a szegfűszeget, majd forgassuk meg benne a húst, és hagyjuk kihűlni. A tálat lefedve legalább 4 óráig, de lehetőség szerint egy éjszakán át pácoljuk a hűtőszekrényben, háromszor-négyszer megfordítva a páclében. 4, Helyezzük el a barbecue rostélyát a fehéren izzó faszén fölé kb. 15 cm-rel Pirítsuk meg a hús mindkét oldalát, majd süssük 10 percig, a páclével kenegetve, és a szeleteket időnként megforgatva. 5, Rendezzük el a burgonyát és a sárgarépát a hússzeletek körül, és még 5-10 percig folytassuk a sütést, míg a hús teljesen át nem sül és a zöldségek barnás színt nem kapnak. A kész ételt tegyük át tálalótálra, díszítsük petrezselyemmel és salátával tálaljuk. VI. Pácolt Aprópecsenye Nyárson

----------------------------------------- Könnyen elkészíthető ez az édeskés-fűszeres ízű sertéshús, amelyhez jól illik az édesburgonya, a cukkini és a lilahagyma, de ezek helyett paprikát, sütőtököt és cseresznyeparadicsomot is süthetünk vele. Előkészítés: 20 perc Pácolás. 30 perc Sütés: 30 perc Hozzávalók 4 személyre. 1-3 kávéskanál chiliszósz vagy 1 csipet cayenne-i bors és négybe vágva 2 evőkanál ketchup 1 gerezd zúzott fokhagyma 4 nagy zsenge cukkini, megtisztítva 2 evőkanál ribiszkezselé 450 g kicsontozott karaj, és 8-8 darabra vágva 1 evőkanál olívaolaj lezsírozva és 24 kockára vágva 2 nagy fej lilahagyma 1/2 mokkáskanál őrölt szegfűbors 700 g édesburgonya, megmosva 12-12 cikkre vágva 12 fémnyárs a sütéshez 1, Lapos tálban keverjük össze a chiliszószt vagy a ketchupot, a ribiszkezselét, az olívaolajat, a szegfűborsot, a cayenne-i borsot és a fokhagymát, majd keverjük bele alaposan a húskockákat.

Fedjük le, és legalább 30 percig, esetleg egész éjszakán át pácoljuk a hűtőszekrényben. 2, Forrásban lévő vízben főzzük az édesburgonyát 12-15 percig, majdnem puhára, szűrjük le és tegyük félre. Fűzzük fel 8 fémnyársra a cukkinit váltakozva a lilahagymával, majd a pácolt sertéshúst a többi 4 nyársra. 3, A barbecue sütőrostélyát helyezzük el a fehéren izzó faszén fölé 15 cm-rel. Süssük a rostélyon 3 percig az édesburgonyákat, vágott felületükkel lefelé, majd fordítsuk meg. Kenjük meg a húskockákat és a zöldségféléket a páclével, és süssük 12 percig a rostélyon, időnként kenegetve a páclével, és 4 percenként megfordítva a nyársakat, míg a sertéshús át nem sül. Meleg, ropogós héjú kenyérrel, azonnal tálaljuk. VII. Nyárson Sült Szűzpecsenye --------------------------------------- A nyársra húzott sertéshús, alma és tök az almaborral és mézzel készült pikáns páclével locsolgatva lédús

és édes marad, míg a körítésként tálalt rizses keverék alufóliában sül a rostélyon. Előkészítés: 30 perc Pácolás: 1 óra Sütés: 20 perc Hozzávalók 4 személyre: 1,5 száraz almabor 2 zöldalma, magház nélkül és 340 g főtt rizs 1 evőkanál méz 8-8 gerezdre szelve 45 g enyhén pörkölt mogyoró, durvára aprítva 1 gerezd zúzott fokhagyma 450 g sonkatök, megtisztítva 1 mokkáskanál só 1 evőkanál olívaolaj belseje kivájva, kockákra vágva 24 friss zsályalevél frissen őrölt fekete bors 30 g vaj citrom- és keserűcitrom-gerezdek a díszítéshez 450 g szűzpecsenye, lezsírozva 1 kis fej vöröshagyma, finomra 8 nyárs a sütéshez kockákra vágva aprítva 1, Keverjük össze lapos tálban az almabort, a mézet, a fokhagymát, az olajat és kevés borsot, majd forgassuk bele a húskockákat, az almát és a sonkatököt. Fedjük le és 1 órát érleljük a páclében. 2, Olvasszuk meg a vajat egy serpenyőben, és mérsékelt lángon

fonnyasszuk meg a hagymát. Keverjük bele a rizst, a mogyorót, a sót és kevés borsot, majd a keveréket osszuk el 4 egyforma adagra és helyezzük alufóliadarabok közepére, amelyeknek az oldalait többszörösen hajtsuk be, hogy a töltelék ne folyjon ki. 3, A húst az almával, a tökkel és a zsályalevelekkel felváltva fűzzük fel a nyársakra. (A fanyársakat használat előtt 30 perccel áztassuk be.) A páclét tartsuk meg 4, A fehéren izzó faszén fölé 15 cm magasan elhelyezett rostélyra tegyük rá a fóliacsomagokat és a nyársakat. 15-20 percig süssük, közben gyakran forgassuk a nyársakat és kenegessük a páclével. A sütés félidejében fordítsuk meg a fóliacsomagokat Ha kész, díszítsük és tálaljuk VIII. Csirke Csöves Kukoricával És Paprikával ------------------------------------------------------- A roston sült csöves kukorica édeskés ízével jól kiegészíti az erősen fűszerezett és barbecue-szósszal megkent ropogós csirke

és sült paprika zamatát. Előkészítés: 50 perc Sütés: 45 perc Hozzávalók 4 személyre: 4 közepes csöves kukorica 4 csirkemell szárnnyal, 6 evőkanál üveges barbecue-szósz 2 gerezd fokhagyma kb. 230 g / db 1 franciakenyér, félbevágva, majd 1 mokkáskanál só 4 piros húsú paprika, félbevágva hosszában kettévágva frissen őrölt fekete bors és magháza kivágva 6 evőkanál olívaolaj 1 kávéskanál szárított rozmaring 1, Hajtsuk vissza a kukoricáról a csuhét, távolítsuk el a bajuszt, majd simítsuk vissza a csőre a fedőleveleket és a tetejénél kössük át zsineggel, 30 percig hideg vízben áztatjuk őket, utána rázzuk le róluk a felesleges vizet, de ne töröljük le. 2, Keverjük össze a fokhagymát, az olajat, a sót, kis borsot, tegyünk belőle félre 2 evőkanálnyit, a többivel pedig kenjük meg a csirkedarabok mindkét oldalát, a kukoricákat és a paprikákat. A csirkét szórjuk meg rozmaringgal. 3, Csomagoljuk alufóliába a

kukoricacsöveket, szorosan zárjuk le, majd helyezzük el a rostélyt a fehéren izzó faszén fölé kb. 15 cm magasan Tegyük a rostélyra a becsomagolt kukoricát és a csirkedarabokat, bőrös részükkel lefelé, és süssük 20 percig. Ekkor vigyázva bontsuk ki a csomagból a kukoricacsöveket, és fólia nélkül tegyük a rostélyra. Fordítsuk meg a csirkét, süssük 10 percig, majd kenjük meg a csirke mindkét oldalát a barbecue-szósszal. 4, Most tegyük a rostélyra a paprikát is, forgassuk gyakran, míg a paprika és a kukorica kissé égett színt nem kap és a csirke is átsül. Kenjük meg a franciakenyér-szeleteket a félretett olajosfokhagymás keverékkel, és 1 percig pirítsuk a rostélyon világosbarnára Tetszés szerint húzzuk le a paprikák héját, és vágjuk csíkokra. Nagy, előmelegített tálalótálon rendezzük el a csirkét, a kukoricát, a kenyeret, a paprikadarabokat és tálaljuk. IX. Roston Sült Jérce Papajával

------------------------------------- A roston sült csirkét és papaját avokádóval és újhagymával ízesített rizzsel tálaljuk. Előkészítés: 30 perc Pácolás: 2 óra Sütés: 30 perc Hozzávalók 4 személyre: 4 konyhakész rántani való csirke, 1 citrom vagy keserűcitrom finomra 1/2 mokkáskanál őrölt kurkuma kb. 400 g/db reszelt héja és leszűrt leve 450 g főtt barna rizs 4 újhagyma, vékonyra szeletelve, 2-2 evőkanál méz, szójaszósz és 1 közepesem nagy, piros húsú paprika, a fehér és zöld részt tegyük külön olívaolaj kimagozva és kockákra vágva 2 kávéskanál friss gyömbér, megtisztítva 1 mokkáskanál só 1 közepesem nagy avokádó, félbevágva, és egészen apró kockákra vágva frissen őrölt fekete bors kimagozva, lehámozva és kockákra 30 g vaj, felolvasztva 1/2 mokkáskanál őrölt szerecsendió vágva 12 nyárs a sütéshez 1 nagy érett, kemény papaja, félbevágva, kimagozva, meghámozva és nagy kockákra vágva 1,

Készítsük elő sütésre a csirkéket, de még ne tűzzük meg a nyársakkal. Egy nagy tálban keverjük össze az újhagyma fehér részét, a gyömbért, a reszelt citromhéjat és levet, a mézet, a szójaszószt, az olívaolajat, 1/2 mokkáskanál sót, kevés borsot és a kurkumát. Forgassuk bele alaposan a csirkéket, majd lefedve a hűtőszekrénybe téve pácoljuk legalább 2 órát vagy egy egész éjszaka. Időnként forgassuk és kenjük meg a páclével 2, A főtt rizst keverjük bele az újhagyma zöld részét, a paprikát, az avokádót, 1/2 mokkáskanál sót és kevés borsot. A keveréket osszuk 4 részre és helyezzük el 4 alufóliadarab közepén, majd a csomagokat szorosan zárjuk le. 3, Keverjük a szerecsendiót és a maradék sót az olvasztott vajba, és forgassuk bele óvatosan a papajakockákat. Fűzzük fel a papaját 4 nyársra, és egy időre takarjuk le 4, Vegyük ki a csirkéket a pácléből, tűzzük meg a nyársakkal és helyezzük a fehéren

izzó faszén felett 15 cm magasan felállított rostélyra. A rizses csomagokat a szélére tegyük Süssük a csirkéket 20 percig, közben egyszer-kétszer fordítsuk meg és gyakran locsoljuk a páclével. Tegyük a nyársra fűzött papaját a rostélyra és süssük óvatosan megforgatva, míg át nem forrósodik. X. Pulykavagdalt Fóliában Sütve --------------------------------------- A babbal és kukoricával fóliában együtt sülő, pulykahúsból készült pogácsáknak kellemesen füstölt ízt kölcsönöz a szalonna. Előkészítés: 20 perc Sütés:45 perc Hozzávalók 4 személyre: 450 g darált pulykahús 1 kis fej vöröshagyma, felaprítva frissen őrölt fekete bors 4 szelet füstölt szalonna, bőr 2 evőkanál finomra vágott friss 220 g mélyhűtött lóbab és nélkül, apróra vágva koriander ugyanannyi mélyhűtött vagy 1-1 kis zöld és piros húsú paprika, 2 evőkanál fűszeres ketchup konzerv csemegekukorica kimagozva és apróra vágva 1

mokkáskanál só 1, Egy tálban dolgozzuk össze a vagdalt pulykahúst, a szalonnát, a paprikát, a hagymát, a koriandert, a fűszeres ketchupot, a só felét és kevés borsot. A masszából formáljunk 4 hosszúkás pogácsát. 2, Tegyük a pogácsákat enyhén megvajazott alufólialap közepére. Keverjük össze a babot, a kukoricát, a maradék sót és kis borsot, és halmozzuk a pogácsák köré. A fóliás csomagokat jó szorosan zárjuk le. 3, A fóliacsomagokat tegyük a parázs felett 15 cm magasan felállított rostélyra és süssük 25 percig. Fordítsuk meg és 20 percig süssük a másik oldalukat is A zöldséggel körített húspogácsákat a fóliában, meleg ropogós héjú kenyérrel tálaljuk. XI. Nyárson Sült Cukkinis Csirke -------------------------------------- A szójaszószból, sherryből, gyömbérből és fokhagymából készült páclé aromáival telítődött csirkedarabokat cukkinival, burgonyával és paradicsommal fűzzük a nyársra.

Előkészítés: 20 perc Pácolás: 1 óra Sütés: 30 perc Hozzávalók 4 személyre: 2 evőkanál világos szójaszósz frissen őrölt fekete bors 2 közepes zsenge cukkini megtisztítva 1 evőkanál szezámolaj 450 g csirkemell, kicsontozva és és vastag szeletekre vágva 1 evőkanál száraz sherry bőr nélkül, 24 kockára vágva 12 cseresznyeparadicsom 1 kávéskanál őrölt gyömbér 12 közepes újburgonya, 4 hosszú fémnyárs vagy 8 fanyárs 1 gerezd zúzott fokhagyma 340 g, lekaparva a sütéshez 1, Közepes méretű tálban keverjük össze a szójaszószt, a szezámolajat, a sherryt, a gyömbért, a fokhagymát és kevés borsot, forgassuk bele alaposan a kockára vágott csirkét. Fedjük le és tegyük 1 órára a hűtőszekrénybe; időnként forgassuk meg a húst. Közben főzzük 10 percig a burgonyát, szűrjük le és hagyjuk kihűlni. 2, Vegyünk elő 4 hosszú fémnyársat, vagy az előre beáztatott 8 fanyársat. Fűzzük a nyársra a kihűlt burgonyákat

úgy, hogy a burgonyák mellé felváltva felszúrjuk a kockára vágott csirkét, a cukkinit és a cseresznyeparadicsomot. 3, Az izzó faszén parazsa felett 15 cm magasan felállított rostélyra helyezzük el a nyársakat és süssük 15 percig, 5 percenként megforgatva. Amikor a csirke átsült, mákkal megszórt péksüteménnyel és vegyes zöldsalátával tálaljuk. XII. Fajita - Mexikói Csirke Nyárson ----------------------------------------- A keserűcitromos lében pácolt csirkét fűszeres, péppé tört avokádóval és paradicsommal együtt sütik meg ebben a mexikói specialitásban. Előkészítés: 40 perc Pácolás: 2 óra Sütés: 10 perc Hozzávalók 4 személyre: 2 evőkanál olívaolaj 450 g csirkemell, kicsontozva és 2 evőkanál finomra vágott friss koriander 4 evőkanál keserűcitromlé bőr nélkül 1 kis zöld chilipaprika, kimagozva és 2 gerezd zúzott fokhagyma 1 érett avokádó, félbevágva, apróra vágva 1 kávéskanál őrölt római kömény

kimagozva és meghámozva 8 tortilla fóliába csomagolva 1 kávéskanál szárított szurokfű 2 érett paradicsom, kimagozva és 220 g taco- (salsa-) szósz (oregano) apróra vágva 1,5 dl tejföl frissen őrölt fekete bors 1 kis fej vöröshagyma, felaprítva 60 g cheddar sajt lereszelve 1/2 fej jégsaláta, levelei darabokra tépve 1, Lapos tálban keverjük össze az olívaolajat, 2 evőkanálnyi keserűcitromlét, a fokhagymát, a római köményt, a szurokfüvet és kevés borsot. Kenjük be vele a csirkét, fedjük le, és legalább 2 órát pácoljuk a hűtőszekrényben (de lehet egy éjszakán át is.) 2, Mielőtt sütni kezdenénk a csirkét, törjük össze az avokádót a maradék keserűcitromlével, keverjük hozzá a felaprított paradicsomot, a hagymát, a koriandert és a chilipaprikát. Takarjuk le háztartási papírtörlővel, hogy a keverék ne sötétedjen meg, és felhasználásig tegyük a hűtőszekrénybe. 3, Állítsuk a barbecue rostélyát a faszén

parazsa fölé 15 cm magasan. Tegyük a csirkemelleket a rostélyra és süssük 10 percig, vagy amíg át nem sülnek; félidőben fordítsuk meg. A sütési idő utolsó 5 percében tegyük a rostélyra az alufóliába csomagolt tortillákat. 4, Vegyük le a rostélyról a csirkét és a tortillákat. A csirkemelleket vágjuk vékony szeletekre Nyissuk ki a fóliát, kenjük meg a tortillákat az avokádós keverékkel, öntözzük meg tacoszósszal és tejföllel, és rendezzük el a tetején a felszeletelt csirkehúst. Szórjuk meg reszelt sajttal és a tépett salátalevelekkel, majd a tortillákat összegöngyölgetve, tálaljuk. XIII. Pácolt Garnéla Nyárson Sütve ----------------------------------------- A fehérboros páclében érlelt rákot nyársra húzva együtt sütjük a fóliába csomagolt cukkinival és paprikával. Előkészítés:20 perc Pácolás: 45 perc Hozzávalók 4 személyre: 2 evőkanál száraz fehérbor 1/2 mokkáskanál csípős piros- 2 cukkini,

megtisztítva, hosszában 1 citrom finomra reszelt héja paprikaszósz félbevágva, majd négybe szelve és átszűrt leve 1/2 kávéskanál só 2 közepesen nagy, piros húsú paprika, 4 evőkanál olívaolaj 48 közepes nagyságú nyers kimagozva és csíkokra vágva 4 gerezd zúzott fokhagyma garnélarák, kb. 550 g súlyban 8 fanyárs a sütéshez 4 evőkanál finomra vágott friss páncélja és tápcsatornája petrezselyemzöld eltávolítva 1, Nagy lapos tálban keverjük össze a bort, a citrom héját és levét, a fele olajat, a fele fokhagymát, a petrezselymet és a paprikaszósz felét és 1/2 mokkáskanál sót, majd forgassuk bele alaposan a garnélákat. Fedjük le és hagyjuk állni 45 percig Időközben, ha fanyársakat használunk, áztassuk be őket hideg vízbe. 2, Keverjük össze a cukkinit és a paprikacsíkokat a maradék petrezselyemmel, olívaolajjal, fokhagymával, paprikaszósszal és sóval. Osszuk a zöldségkeveréket négyfelé és helyezzük a

fóliadarabokra A fóliát hajtsuk félbe, csináljunk keskeny csomagokat és a végeket szorosan zárjuk le. 3, A fóliacsomagokat tegyük az izzó faszénparázs fölé 15 cm magasan elhelyezett rostélyra és süssük 15 percig. Közben a 8 nyársra fűzzük fel 6-6 rákot A páclét tegyük félre 4, Tegyük a rákokat a rostélyra és süssük 6 percig, gyakran kenegetve a páclével; félidőben fordítsuk meg a nyársakat. 5, Vegyük le a rostélyról a rákot és a zöldséges csomagokat. Nyissuk fel a fóliát, és minden tányérra tegyünk 1-1 csomagot és 2-2 nyársat a rákokkal. Ropogós héjú fehér kenyérrel és, ha maradt még, a páclével tálaljuk. XIV. Mediterrán Roston Sült Hal Zöldségekkel ------------------------------------------------------ Az alábbi, lazaccal készített rostonsültet padlizsánés paradicsomszeletekkel sütjük együtt, amit pompás ízzel egészít ki a fóliában sült fokhagyma. Előkészítés: 20 perc Sütés: 40 perc

Hozzávalók 4 személyre: 1 evőkanál finomra vágott friss 4 kis fej fokhagyma egészben, 450 g padlizsán, megtisztítva és tárkony, vagy 2 csapott külső héja leszedve vastagra szeletelve kávéskanál szárított tárkony 2 evőkanál finomra vágott friss 8 vastag szelet franciakenyér 6 evőkanál olívaolaj petrezselyemzöld 4 szelet óriási lapos hal, lazac frissen őrölt fekete bors vagy tőkehal, kb. 180 g / db 4 közepes paradicsom, félbevágva 1, Keverjük össze a tárkonyt 2 evőkanál olívaolajjal, dörzsöljük be vele a halszeleteket és tegyük félre. 2, A fokhagymagerezdeket tegyük egy-egy vastag fóliadarabra, hintsük meg a maradék olajból és 2 kávéskanál aprított petrezselyemből készített keverékkel. A fóliadarabokat zárjuk össze szorosan. 3, Tegyük a barbecue rostélyát 15 cm magasra az izzó faszénparázs fölé. A fóliába csomagolt fokhagymákat helyezzük a rostély közepére és süssük 20 percig; közben gyakran forgassuk

meg. A paradicsomot szeleteljük fel. 4, A maradék olaj, petrezselyem és bors keverékével kenjük meg a padlizsánszeleteket, majd tegyük a rostélyra és süssük 10-15 percig, miközben kenegessük a petrezselymes olajjal és időnként fordítsuk meg. A halszeleteket és a paradicsomot is tegyük a rostélyra és süssük 5-7 percig, míg a hal húsa omlósan puha nem lesz. félidőben fordítsuk meg a hal- és paradicsomszeleteket, és szükség szerint kenegessük a petrezselymes olajjaj. 5, Röviddel a sütési idő vége előtt enyhén pirítsuk meg a rostélyon a vastag szeletekre vágott franciakenyeret. 6, Vegyük ki a fokhagymákat a fóliából és helyezzük a hallal, a padlizsánnal, a paradicsommal és a pirított kenyérrel együtt tálalótálra, és tálaljuk. XV. Serpenyőben Sült Pisztráng --------------------------------------- A kuszkuszon tálalt és paradicsommal együtt sütött pisztráng könnyen elkészíthető, ízletes étel. Előkészítése: 10

perc Sütés: 20 perc Hozzávalók 4 személyre: 220 g kuszkusz 1 mokkáskanál só 2 evőkanál olívaolaj 6 dl langyos víz frissen őrölt fekete bors 30 g vaj 4 pisztráng, kb. 340 g / db, 4 kisebb rozmaringág 2 evőkanál finomra vágott friss kibelezve, megtisztítva és 4 nagy érett paradicsom, petrezselyemzöld szárazra törölve félbevágva 1 citrom, 4 cikkelyre vágva 1, Áztassuk a kuszkuszt 10 percig langyos vízben, szűrjük le és egy nagy fém szűrőtálba helyezve gőzöljük 10 percig állandó forrásban lévő teli lában felett. Amikor elkészült, tegyük át tálalótálra és tartsuk melegen. 2, Dörzsöljük be a halakat a fele sóval és kevés borssal, és belsejükbe dugjunk egy-egy szál rozmaringot. A paradicsomokat szórjuk meg a maradék sóval és borssal 3. Nagy serpenyőben 2 percig hevítsük aranybarnára az olaj és a vaj felét Tegyünk bele 2 pisztrángot és 4 félbevágott paradicsomot, a vágott felével lefelé, és 4-5 percig süssük

mindkét oldalukon, míg át nem sülnek. Helyezzük őket a kuszkusz tetejére és tartsuk melegen Ugyanígy süssük ki a pisztráng és a paradicsom másik felét is. A végén szórjuk meg vágott petrezselyemmel, díszítsük és tálaljuk. XVI. Zöldséges Hal Fóliában ---------------------------------- Lédús zöldségfélékkel együtt sül a fóliába csomagolt hal a barbecue rostélyán. Előkészítés: 20 perc Sütés:20 perc Hozzávalók 4 személyre: 4 vastag szelet óriási lepényhal 220 g közepes nagyságú, zárt 2 evőkanál szezámmag, kissé vagy tőkehal, kb. 180 g / db gombafej, megtisztítva és megpörkölve 2 közepes sárgarépa, lehámozva vékony szeletekre vágva 30 g citrommal, fokhagymával vagy és vékony szeletekre vágva 8 újhagyma, apróra vágva fűszernövénnyel ízesített vaj 2 közepes zsenge cukkini, 3 evőkanál friss citromlé 1 ciabatta vagy könnyű, lyukacsos megtisztítva és vékony frissen őrölt fekete bors kenyér, vastag

szeletekre vágva szeletekre vágva 2 evőkanál olívaolaj 1, Négy fóliadarab közepére tegyünk egy-egy szelet halat, amelyre halmozzuk egyenlő mennyiségben a sárgarépát és az újhagymát, a gombát és a cukkinit. Hintsük meg citromlével és olajjal, szórjuk meg borssal és szezámmaggal, hajtsuk össze a fólis végeit és szorosan zárjuk le. 2, Állítsuk a rostélyt 15 cm magasan az izzó faszénparázs fölé, tegyük rá a fóliacsomagokat és süssük 15-20 percig, amíg a hal húsa porhanyóssá nem válik és a zöldségfélék is meg nem puhulnak. 3, Röviddel a sütési idő vége előtt kenjük meg fűszeres vajjal a kenyérszeleteket, és a rostélyon pirítsuk meg mindkét oldalukon. Nyissuk fel a fóliacsomagokat, locsoljuk meg a halat és a zöldségeket a sütés közben keletkezett lével, majd cibattával együtt tálaljuk. XVI. Burgonyás-Káposztás Marhasült ---------------------------------------------- A XVIII. századi angol ételben hagymával

és majoránnával ízesítjük a hideg sült hússal együtt pirított tört burgonyát és káposztát. Előkészítés: 15 perc Sütés: 15 perc Hozzávalók 4 személyre: 2 evőkanál olívaolaj 1 mokkáskanál szárított majoránna 1 nagy fej vöröshagyma, durvára aprítva 350 g hideg marha- vagy báránysült, 350 g fejes káposzta, kissé vastagra durvára vagdalva szeletelve és 3 percig blansírozva 700 g tört burgonya 1/2 mokkáskanál só 1, Egy evőkanál felhevített olajon, mérsékelt lángon fonnyasszuk meg a hagymát. Keverjük hozzá a káposztát, a sót és a majoránnát, és keverve pirítsuk 2-3 percig. 2. Adjuk hozzá a húst és a burgonyát is, és süssük 5 percig Fordítsuk meg óvatosan a keveréket, süssük még 5 percig, hogy az alja ropogós barna legyen. Tálaljuk vegyes salátával, amelybe sárgarépát, zellert, újhagymát és retket tettünk. XVIII. Currys Pulyka Almával és Rizzsel ----------------------------------------------- A currys

étel amelyet hosszú szemű rizzsel, pulykával és földimogyoróval készítünk, a zsenge cukorborsótól és az almadaraboktól lédúsabb lesz. Előkészítés: 15 perc Sütés: 30 perc Hozzávalók 4 személyre: 2 evőkanál olívaolaj 1 evőkanál közepesen erős frissen őrölt fekete bors 1 nagy fej vöröshagyma, vékony currypor 220 g főtt pulyka- vagy csirkehús, karikákra vágva 2 evőkanál sima liszt kockára vágva 180 g zsenge cukorborsó, megmosva 1/2 mokkáskanál só 400 g főtt hosszú szemű rizs és keresztben kettévágva 3 dl csirkealaplé 60 g pörkölt földimogyoró 2 alma, magház nélkül és nagy 3 dl tej összeaprítva darabokra vágva 1 evőkanál citromlé 1, Nagy serpenyőben felhevített olajon, mérsékelt lángon fonnyasszuk meg a hagymát. Keverjük hozzá a cukorborsót és az almát, és kevergetve pároljuk együtt még 1 percig 2, Szórjuk bele a curryt, a lisztet és a sót, és állandó keverés mellett pirítsuk 2 percig. Engedjük

fel fokozatosan az alaplével és a tejjel, és kevergetve forraljuk mártás sűrűségűre. 3, Adjuk hozzá a citromlevet, kevés borsot, a pulyka- vagy csirkehúst, a rizst, és ismét forraljuk fel. Ekkor mérsékeljük a lángot és 15 percig főzzük csendesen Vagdalt földimogyoróval megszórva tálaljuk. XIX. Báránypiláf Árpagyönggyel --------------------------------------- A különleges bárányételnek, amelyet árpagyönggyel gazdagít, jellegzetes ízt kölcsönöz az aszalt paradicsom, a gesztenyegomba és a friss koriander. Előkészítés: 30 perc Főzés 45 perc Hozzávalók 4 személyre: 2 evőkanál olívaolaj 550 g darált sovány bárányhús 340 g gesztenyegomba, megtisztítva 1 nagy fej vöröshagyma, apróra 220 g árpagyöngy (gersli) és vékony szeletekre vágva vágva 1 kávéskanál szárított kakukkfű 60 g vízbe áztatott aszalt paradicsom, 4 közepes sárgarépa, meghámozva 1 babérlevél lecsurgatva és feldarabolva és vékonyra karikázva 1

kávéskanál őrölt fahéj 1 kávéskanál só 3 közepes zellerszár, vékonyra 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió frissen őrölt fekete bors szeletelve 8,5 dl marhahúsalaplé 2 evőkanál finomra vágott friss 2 gerezd zúzott fokhagyma 3 dl vörösbor koriander vagy petrezselyemzöld 1, Nagy hőálló edényben felhevített olajon pároljuk meg a hagymát, a sárgarépát, a zellert és a fokhagymát, időnként megkevergetve. Tegyük bele a bárányhúst és 2-3 percig nagy lángon, kevergetve pirítsuk. Adjuk hozzá az árpagyöngyöt, a kakukkfüvet, a babérlevelet, a fahéjat és a szerecsendiót, és főzzük még 2 percig. 2, Engedjük fel az alaplével és a borral, tegyük bele a gombát, a paradicsomot, sózzuk és borsozzuk meg, lefedve 30 percig főzzük, időnként megkeverve. 3, Vegyük le az edényt fedőjét és még 10-15 percig főzzük, amíg az árpagyöngy meg nem puhul és a lé nagy része el nem fő. Vegyük ki a babérlevelet, keverjük az

ételhez a koriandert vagy a petrezselymet, és tálaljuk. XX. Egybesült Fehérpecsenye ------------------------------------- Az egészben sült hús még finomabb, ha másnap fogyasztjuk, mert az ízek jobban átjárják. Előkészítés: 25 perc Sütés: kb. 3 és negyed óra Hozzávalók 6 személyre: 120 g angolszalonna, bőr nélkül, 3 dl vörösbor 2 zellerszár, felszeletelve felaprítva 1,5 dl marhahúsalaplé 2 cukkini, megmosva és vastag 1,5 kg fehérpecsenye, szárazra 2 evőkanál paradicsompüré szeletekre vágva törölve 1 babérlevél 220 g zsenge zöldbab, megtisztítva frissen őrölt fekete bors 2 friss rozmaringágacska és félbe vágva 2 evőkanál olívaolaj 1 mokkáskanál só 2 evőkanál kukoricakeményítő, 3 evő2 közepes fej vöröshagyma, 450 g újburgonya, lekaparva kanál hideg vízzel elkeverve szeletelve és karikákra szedve 220 g bébisárgarépa, megmosva 2 gerezd zúzott fokhagyma és lekaparva 1, Olvasszuk ki az apróra vágott

angolnaszalonna zsírját egy nagy tűzálló edényben. Közben a húst dörzsöljük be borssal. 2, Öntsük az olajat a szalonnazsírhoz, és közepes lángon minden oldalán pirítsuk meg a marhahúst 10 percig. Vegyük ki a húst és tegyük félre 3, Tegyük a zsiradékba a hagymát, a fokhagymát és a zellert, és pároljuk 5 percig, majd tegyük vissza a húst, engedjük fel a borral és az alaplével, keverjük bele a paradicsompürét, a fűszernövényeket és sózzuk, borsozzuk meg. Miután felforrt, mérsékeljük a lángot, fedjük le és 2 órán át lassú tűzön pároljuk, időnként locsolgatva a húst a pecsenyelével. 4, Tegyük a hús köré a burgonyát, a sárgarépát, a cukkinit és a babot úgy, hogy ellepje a lé, és további 45 percig pároljuk. 5, Vegyük ki a húst előmelegített tálalótálra, fedjük le és tartsuk melegen. Távolítsuk el a babérlevelet és adjuk hozzá a vízzel elkevert keményítőt, majd kevergetve forraljuk mártás

sűrűségűre. Vegyük le a lángot és még 5 percig főzzük 6, Szeleteljük fel a húst és rendezzük el a tál oldalán vagy közepén, azután halmozzuk rá a zöldségeket és öntsük rá a mártást, végül tálaljuk. XXI. Vegyes Húsosfazék Fűszeres Őszibarackkal ------------------------------------------------------------ Az ízletes dél-afrikai ételnek - neve potjie, azaz "kis fazék" - pompás ízt ad a fűszerekkel párolt aszalt őszibarack. Előkészítése: 30 perc Főzés: kb. 2 és 3/4 óra Hozzávalók 6 személyre: 250 g aszalt őszibarack 450 g sertéslapocka vagy tarja 6 közepes sárgarépa, megtisztítva és 60 g barna cukor lezsírozva és kockákra vágva nagy darabokra vágva 2 darabka fahéj 450 g párolni való marhahús, 2 gerezd zúzott fokhagyma 8 szem fekete bors lezsírozva és kockákra vágva 1 csipet őrölt szegfűbors 2 szegfűszeg 30 g sima liszt 1 mokkáskanál só 1 hosszú csík vékonyan 4,5 dl világos sör frissen

őrölt fekete bors lehámozott citromhéj 2 közepes fel vöröshagyma, 120 g füstölt sertéskolbász, vastag 2 evőkanál citromlé megtisztítva karikákra vágva 2 evőkanál olívaolaj 1 babérlevél 1, Tegyük az őszibarackot nagy hőálló edénybe. Öntsünk rá annyi vizet, hogy 2,5 cm magasan ellepje. Adjuk hozzá a cukrot, a fahéjat, a szemes borsot, a szegfűszeget, a citrom héjat és a citromlevet. Forraljuk fel, majd mérsékelt lángon 20 percig főzzük, amíg az őszibarack meg nem puhul. Öntsük át egy tálba, fedjük le és tegyük félre Az edényt mossuk el és töröljük szárazra 2, Hevítsük fel az olajat az edényben, és 6-8 percig enyhén pirítsuk meg a sertés- és marhahúskockákat. Keverjük hozzá a lisztet és pirítsuk még 1 percig Öntsük rá a sört és kevergetve forraljuk fel, amíg a lé be nem sűrűsödik. 3, Keverjük bele a hagymát, a sárgarépát, a babérlevelet, a fokhagymát, a szegfűborsot, sózzuk és borsozzuk, majd

lefedve 2 órát főzzük kis lángon. 4. Szűrjük le a főtt őszibarackot, a kolbászdarabokkal együtt adjuk a húshoz Kis lángon főzzük további 15 percig, ekkor vegyük ki belőle a babérlevelet, és rozskenyérrel tálaljuk. XXII. Csőben Sült Sonka Sajttal és Gombával ----------------------------------------------------- Ízlés szerint variálhatjuk ezt a tápláló rakottast, például paraj helyett tehetünk bele brokkolit. Előkészítés: 20 perc Sütés: 50 perc Hozzávalók 4 személyre: 1 közepes fej vöröshagyma, 30 g vaj 250 g ricotta sajt, reszelve apróra vágva 2 gerezd zúzott fokhagyma 30 g parmazán sajt, lereszelve 220 g gomba, megtisztítva és frissen őrölt fekete bors 180 g főtt sonka, kockára vágva vékony szeletekre vágva 3 dl tej 220 g fehér vagy Graham-kenyér, 220 g friss paraj, blansírozva 3 tojás héja nélkül, apró kockákra kinyomkodva és durvára 2 kávéskanál dijoni mustár vágva aprítva 1, Melegítsük elő a sütőt 190

°C-ra (gáznál 5. fokozat) Olvasszuk meg a vajat nagy serpenyőben és mérsékelt lángon fonnyasszuk meg a hagymát. 2, Adjuk hozzá a gombát és kevergetve pirítsuk 2-3 percig. Keverjük hozzá a parajt, a fokhagymát és kevés borsot, és állandó keverés mellett főzzük 1-2 percig, amíg a folyadék nagy része el nem párolog. 3, Nagy tálban keverjük össze a tejet, a tojást, a mustárt, a ricotta sajtot és a parmezán felét. Forgassuk bele a kockára vágott sonkát és a kenyérdarabokat, majd adjuk hozzá a gombás, fokhagymás, parajos keveréket. 4, Öntsük az egészet enyhén kikent lapos hőálló tálba, és a tetejét szórjuk meg a maradék reszelt sajttal. 5, Fedjük le a tálat fóliával és a sütőben süssük 20 percig. Vegyük ée a fóliát és még 20 percig süssük, amíg a teteje meg nem szilárdul és világosbarnára nem sül. Forrón tálaljuk XXIII. Mexikói Zöldséges Sertéssült ------------------------------------------ A

zöldségekkel együtt sült húsnak a fokhagymával, chilivel és illatos fahéjjal fűszerezett, enyhén édes mártás kölcsönöz mexikói ízt. Előkészítés: 35 perc Sütés: 2 óra 10 perc Hozzávalók 6 személyre: 1 evőkanál olívaolaj 2 gerezd zúzott fokhagyma 120 g bébikukorica, hosszában 2 kávéskanál cukor 2 evőkanál enyhe chilis fűszerkeverék kettévágva 1,5 kg sertéstarja, lapocka vagy 1 mokkáskanál őrölt fahéj 350 g konzerv vörös vesebab, comb, kicsontozva, zsineggel 400 g darabolt konzervparadicsom leöblítve és lecsurgatva átkötözve 1 mokkáskanál só 30 g puhított vaj 450 g mogyoróhagyma, megtisztítva frissen őrölt fekete bors 2 evőkanál sima liszt 2 közepes zellerszár, felaprítva 1 nagy piros húsú paprika, friss koriander a díszítéshez 1 dl marhahúsalaplé vagy kimagozva és csíkokra vágva vörösbor 1, Hevítsük az olajat nagy tűzálló edényben és pirítsuk benne aranybarnára a cukrot. Tegyük bele a húst és

pirítsuk 10 percig, forgatva, míg minden oldala egyenletesen megbarnul. Vegyük ki és tegyük félre. 2, Öntsük ki az olajat az edényből, csak 1 evőkanálnyit hagyjunk benne, tegyük bele a hagymát és a zellert, 5 percig pároljuk. Keverjük hozzá az alaplét vagy a bort, és kaparjuk fel az edény aljára ragadt húsfoszlányokat. Tegyük bele a fokhagymát, a chilis fűszerkeveréket, a fahéjat, a paradicsomot, ízesítsük sóval és kevés borssal. 3, Rakjuk vissza a tálba a húst és a fűszeres alaplevet forraljuk fel. Mérsékeljük a lángot, és lefedve, kis lángon pároljuk 1 és fél óráig; félidőben fordítsuk meg a húst. 4, Adjuk hozzá a paprikát és a bébikukoricát, lefedve további 15 percig főzzük. Fordítsuk meg a húst, keverjük hozzá a babot, és további 15 percig főzzük, amíg a hozzávalók meg nem puhulnak. 5, Tegyük át a húst előmelegített tálalótálra, takarjuk le fóliával és hagyjuk állni. Egy kis tálban keverjük

simára a vajat és a lisztet, majd fokozatosan keverjük hozzá a zöldséges pecsenyéhez. Állandó keverés mellett forraljuk mártás sűrűségűre. 6. Vegyük le a zsineget a húsról és a zöldségeket halmozzuk köré, majd öntsük rá a mártást Friss korianderrel díszítve tálaljuk. XXIV. Csirkés Potjie ------------------------ Ez a laktató, csirkével, szalonnával és gombával készített raguféle egy hagyományos dél-afrikai étel, a rendszerint nyitott tűzön, vaslábasban főzött potjie alapján készül. Előkészítés: 25 perc Pácolás: 2-3 óra Főzés: 1 és fél óra Hozzávalók 6 személyre: 3,5 dl száraz vörösbor 2 evőkanál olívaolaj 350 g bimbós csiperkegomba, megtisztítva 2 gerezd zúzott fokhagyma 1,2 dl konyak 2 zellerszár, összeaprítva 1 kávéskanál szárított majoránna 1 kávéskanál szárított vegyes fűszer 1 mokkáskanál só 6-6 csirkemell és -comb, kicson- vagy 1 evőkanál finomra vágott frissen őrölt fekete

bors tozva, bör nélkül, kb. 120 g/db vegyes friss fűszernövény 340 g vastag húsos szalonna, 3 evőkanál sima liszt 10 mogyoróhagyma, megtisztítva bőr nélkül, csíkokra vágva 1, Öntsük a bort egy tálba és keverjük bele a fokhagymát. Tegyük bele a csirkét, fedjük le és pácoljuk 2.3 óra hosszat 2, Vegyük ki a csirkét és konyhai papírral törölgessük meg, a páclét tartsuk meg. Forgassuk meg a csirkedarabokat alaposan a lisztben, majd felhevített olajon 8-10 percig pirítsuk minden oldalukon. Utána öntsük ki a felesleges zsiradékot az edényből 3, Hevítsük a konyakot néhány másodpercig az edényben, majd gyújtsuk meg. Amikor a láng elaludt, keverjük hozzá a fűszernövényeket, a hagymát, a gombát, a zellert, és pirítsuk a keveréket 1-2 percig. 4, Engedjük fel a félretett páclével, sózzuk és borsozzuk meg. Adjuk hozzá a szalonnát és miután felforrt, lefedve, kis lángon főzzük csendesen kb. 1 és fél órát, amíg a csirke

puha nem lesz Ropogós franciakenyérrel tálaljuk. XXV. Kolbászos Melegtál ------------------------------ A garzontűzhelyen vagy a kempingfőzőn is megsül ez a zöldségekkel készült kolbászos étel, amelynek kellemesen pikáns, sűrű mártását almabor és csirkealaplé ízesíti. Előkészítés: 20 perc Főzés: 35 perc Hozzávalók 4 személyre: 1 evőkanál olívaolaj 3 dl csirkealaplé 120 g bébikukorica 450 g sütni való sertéskolbász 1,5 félszáraz almabor 2 közepes zsenge cukkini, 1 nagy fej vöröshagyma, felaprítva 1 kávéskanál szárított kakukkfű megtisztítva és felkarikázva 2 közepes zellerszár, felszeletelve 1/2 mokkáskanál só 2 evőkanál finomra vágott friss 1 gerezd zúzott fokhagyma frissen őrölt fekete bors petrezselyemzöld a díszítéshez 220 g alma, magháza kivágva, 350 g burgonya, meghámozva négybe, majd szeletekbe vágva és kockákra vágva 1, Hevítsük fel az olajat egy nagy serpenyőben, majd tegyük bele a kolbászt,

és süssük 10 percig. Vegyük le a tűzről, majd tegyük félre. 2, Öntsük ki a serpenyőből a zsiradékot és csak 1 evőkanálnyit hagyjunk benne. Ebben fonnyasszuk meg mérsékelt lángon a hagymát és a zellert, majd keverjük hozzá a fokhagymát és az almát és még 3 percig pirítsuk együtt. 3, Vágjuk nagyobb darabokra a kolbászt, tegyük vissza a serpenyőbe, engedjük fel az alaplével és a borral, majd keverjük hozzá a burgonyát. Forraljuk fel, mérsékeljük a lángot, fedjük le és 10 percig főzzük. 4, Adjuk hozzá kevergetve a kukoricát és a cukkinit, fedjük le és további 8 percig főzzük, hogy az összes zöldségféle megpuhuljon. Hintsuk meg az apróra vágott petrezselyemmel, és mákkal megszórt meleg péksüteménnyel tálaljuk. XXVI. Pácolt Lencse Kolbásszal -------------------------------------- A lencse magába szívja a kolbász és a szalonna fűszeres, füstölt ízeit ebben a finom, laktató ételben. Előkészítés: 20 perc

Főzés: 1 óra Hozzávalók 4 személyre: 2 kávéskanál olívaolaj 1 közepes zellerszár, felaprítva 1,5 dl vörösbor 450 g friss fűszeres olasz kolbász 2 kis sárgarépa, megtisztítva 4,5 dl csirkealaplé 120 g füstölt hátszalonna, bőre és felszeletelve 400 g konzervparadicsom nélkül, csíkokra vágva 220 g zöld lencse, átválogatva 1 mokkáskanál só 1 nagy fej lilahagyma, felaprítva és leöblítve frissen őrölt fekete bors 1 gerezd zúzott fokhagyma 1-1 kávéskanál őrölt koriander friss koriander a díszítéshez 1 paprika, kimagozva és felaprítva és őrölt római kömény 1, A felhevített olajon, mérsékelt lángon süssük 5 percig a kolbászt és a szalonnát. Keverjük bele a hagymát, a fokhagymát, a paprikát, a zellert és a sárgarépát, és kis lángon pároljuk 10 percig. 2, Adjuk hozzá a lencsét, a koriandert és a római köményt, és kevergetve főzzük 1 percig. Engedjük fel a borral és az alaplével, tegyük bele a paradicsomot,

sózzuk és forraljuk fel. Mérsékeljük a lángot, és lefedve főzzük 45 percig, hogy a lencse megpuhuljon, de ne főjön szét. Díszítsük friss korianderrel, és meleg, ropogós héjú kenyérrel tálaljuk