Étel- és italreceptek | Ételreceptek » Különleges ételek

Alapadatok

Év, oldalszám:2002, 5 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:152

Feltöltve:2010. február 04.

Méret:29 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

Különleges ételek Bevezetés Mindenkit szeretettel , sőt néhány kipróbált recept okán hálás szeretettel köszöntök. Számomra már a Tócsni ügyben kiderült, hogy lehet az bár bere vagy cicege, én mégis lepcsánka gyanánt szerettem meg gyermekkoromban. A csevapcsicsáról pedig, ami lehet scsebabcsicsa és más is, Erdei Ferenc ezt írja: "Tőlünk délre és keletre szinte végtelen változata van a rostélyos sült húsoknak, s mindegyiknek külön neve van az egyes országokban, s készítési módjuknak is külön rituális előírásai vannak. Ezek két típusát kell felemlíteni, mert ezek az alapváltozatok Az egyik típus a roston sült kolbászka. A román mitite készítésének szigorú szabálya, hogy sertés-, marha- és birkahúsból készüljön, vöröshagymával fűszerezzék és az összekeverés után álljon bizonyos ideig. Hasonló szabályai vannak a szerb, vagy bolgár kolbászkáknak is A kolbászka azonban egyik esetben sem úgy

értendő, hogy bélbe töltök a húst; pontosabban rudacskákba formált darált húst kell ezen érteni, vagy más szóval meztelen kolbászt." Csizmadia László "Sütés -főzés a szabadban és a hétvégi házban" című könyvében (1984) a Fűszeres kolbászkák roston sütve néven ad egy, Csevapcsityi néven pedig három receptet. Fűszeres kolbászkák roston sütve (8-10 személyre) 1 kg sovány marhahús, 1kg félkövér sertéshús, 4 dkg só. I. ízesítés: 20 dkg vöröshagyma, 1dkg törött bors, II.ízesítés:3 dkg fokhagyma, fél deka törött bors, 2 dkg csemegepaprika, 1 dkg csípős paprika III. ízesítés: 1 dkg majoránna, fél deka törött bors, 3 dkg mustár, 1 csomó metélőhagyma A húsokat kézzel vagy húsdarálóval gorombára felaprítjuk. Összekeverjük, de célszerű még egyszer átengedni a húsdarálón. Ezután a megfelelő fűszerekkel összekeverjük, összedolgozzuk, majd mély tálban a tetejét lesimítva legalább egy

fél napot érni, pihenni hagyjuk. A feldolgozás és gyúrás közben , de ezt követően sem kerülhet víz a húsba. A fűszerekkel kellően összeérett húst tetszés szerint hosszúkás kolbásszá vagy lapos pogácsává formázzuk. Megfelelő parazsat készítünk, és az átforrósított rostélyra helyezve süssük meg a vagdalt húsokat. Villa helyett lapátkanalat, vagy sütőfogót használunk a hús forgatásához. Megfelelő hőmérsékleten kb 10-12 perc alatt készül el A Balkánon élő népek vágott hagymák adnak hozzá. Nálunk többnyire ecetes paprikával, csemegeuborkával, valamint hagymás paradicsomsalátával, paprikasalátával fogyasztják. A csevapcsityik összetétele némileg eltér, de erről majd legközelebb. Angolos kolbászkák 50 dkg főtt, darált marhafelsál, 2 fej reszelt hagyma, 1 tojás, só, őrölt fehérbors, 1 ek mustár, curry, olaj. A hozzávalókat az olaj kivételével összegyúrom és kis kolbászkákat formálok belőle. Roston

kisütöm, időnként olajjal kenegetve. Angolos zöldségkörettel tálalom Mititei: (román étel) 500 g marhahús, 2-3 ek húsleves, 8-10 szem bors, 1/2 fej fokhagyma, 1/2 kk kömény, késhegynyi szódabikarbóna . A megdarált húshoz hozzáadom a sót, a borsot, a zúzott fokhagyma felét, a húslevest, a szódabikarbónát és összegyúrva 4-5 órára hidegre teszem. Vizes kézzel 10 cm-es kolbászkákat készítek belőle. Roston sütöm meg minkét oldalát, miközben olajba mártott tollal kenegetem Tisztelt dúc Lakók Igaz hogy ritkán szoktunk bele szólni a társalgásotokba de a mititei (mics) Szószerinti fordítása Aprócskák Nem egészen úgy készül mint a Klemi galamb le írta ugyanis nem csak simán marhahúsból készül hanem 3 féle húsból: Marha, Birka, Sertés (zsírosabb része) ezeket a húsokat 1/3 arányba keverjük össze természetesen darálva, fűszert pedig kizárólag só, őrölt bors(fehér, fekete) fokhagyma borsika fű (ez utóbbit

drogériákba lehet kapni és ne vegyétek meg a kotányi és a többi fűszerek közt kapható borsika füvet nem jók). A húsokat összekeverése után ízlés szerint ízesítjük de a borsika fűt 1 kg hoz kb 1 mokkáskanál, vagy aki ismeri az ízlés szerinti mennyiséget használ hozzá, és természetesen a szódabikarbónát se mellőzzük, ugyanis ha kihagyjuk belőle a szódabikarbónát akkor sokkal nehezebben sül meg, Ezen kívül a borsika füvet nyugodtan lehet használni minden féle savanyuságba Csilla na meg a férje Mititei (fokhagymás kolbászkák). Hozzávalók: 60 dkg többször átdarált marhahús, 1 fej fokhagyma, só, őrölt bors, 1 kiskanál csombor, késhegynyi szódabikarbóna, olaj. A darált húst a fűszereket meg a szódabikarbónát jól összekeverjük. A megtisztított fokhagymát elkaparjuk, két kanál vízben pépesítjük, a húsra szűrjük, és ezt is beledolgozzuk. Hideg helyen hosszabb ideig pihentetjük. Sütés előtt vizes kézzel

kisujjnyi kolbászkákat formálunk belőle, és forró olajban megsütjük. Mustárral és kenyérrel kínáljuk Roston sült húskolbászkák (mititei, erdélyi szakácskönyvből) Hozzávalók: 1/2 kg kövér marhahús, késhegynyi szódabikarbóna, bors (jó késhegynyi), 1 kiskanál csombor, 1 fej fokhagyma, só (késhegynyi). Készítési módja: A húst apró rostájú darálón kétszer-háromszor átdaráljuk, majd a sóval és a tört borssal, a szódabikarbónával és a szitált csomborral jól összedolgozzuk, megdagasztjuk. A fokhagymát összezúzzuk és hozzáadunk 2-3 kanál vizet, majd belegyúrjuk a darált húsba, és jól összegyúrjuk vele. A keveréket egy ideig hidegen hagyjuk, "érleljük"; télen akár 2-3 napig is tarthatjuk hűvös helyen, utána nedves kézzel 5 cm-es kolbászkákat formáljunk belőle, és erős szén fölött, zsírozott rostélyon, vagy serpenyőben kisütjük. Mustárral, csípős paprikával szolgáljuk fel, körítés

nélkül. Változatok: Egyes vidékeken háromféle hús keverékéből készül: 20 dkg marhahús, 20 dkg birkahús, 20 dkg disznóhús. Szódabikarbóna helyett gyakran tesznek bele ammónium karbonátot (szalakálit). Csevap 001: 20 dkg darált sertéshús, 20 dkg darált marhahús, 10 dkg darált birkahús, törött bors, só A húsféléket kétszer átdarálom, sózom, borsozom, majd egy órán át állni hagyom. Ujjnyi rudakat formálok belőle és faszénparázson, grillsütőben vagy forró zsiradékban kisütöm. Csevap 002: 40 dkg darált sertéshús, 40 dkg darált marhahús, 20 dkg darált birkahús só, bors A húsféléket kétszer átdarálom, sózom, borsozom, kb 10 percig gyúrom, majd egy órán át állni hagyom. Ujjnyi rudakat formálok belőle és faszénparázson megsütöm Csevap 003: 50 dkg darált sertéshús, 50 dkg darált marhahús, 60 dkg hagyma, törött bors, só, késhegynyi szódabikarbóna, 3-4 ek olaj A húsféléket kétszer átdarálom,

összegyúrom egy fej apróra vágott hagymával, a szódabikarbónával, sózom, borsozom, majd ujjnyi rudakat formálok belőle és faszénparázson pirosra sótöm. Onnét leszedve egy tálon olajjal bekenem és mellérakom a durvára vágott hagymát. (lilahagymával még jobb) Csevap 004 (koszovói módon): 1 kg darált üszőhús, 50 dkg hagyma, törött bors, só, Fiatal húst használjunk ! A húst kétszer átdarálom, összegyúrom az apróra vágott hagymával, a sóval és a borssal, majd ujjnyi rudakat formálok belőle és faszénparázson pirosra sütöm. Koszovói csevap (?) Inkább nyárs Hozzávalók 4 személyre:1 kg üszőhús, 50 dkg vöröshagyma, bors, só, olaj A hús mennyisége attól függ, hány ember számára készítjük az ételt és persze milyen a vendégek étvágya. Egy kg üszőhúshoz 50 dkg vöröshagymát, kevés borsot és sót számítunk A csevapot leggyakrabban üsző- vagy birkahúsból készítik. Minél fiatalabb a hús, annál puhább

lesz a kaja Ha marhahúsból készítjük, bélszínt vásároljunk, ha birkahúsból, combot begyünk. Ha a csevapot marha- vagy sovány birkahúsból készítjük, a hússzeletek közé egy-egy vékony zsírosabb husi szeletet tehetünk. Persze, ha valaki szereti a zsírosabb husit A húst 5x5 cm nagyságúra és kb. 2 cm vastagra szeleteljük (A recept szerint így kell vágni, de én nem szoktam centizni. Ahogy esik, úgy puffan) A vöröshagymát vékony szeletekre vágjuk, megsózzuk, borsozzuk és jól összekeverjük. A hagymákra ráhelyezzük a hússzeleteket és jól összerázzuk. 2-3 órán át érleljük, majd a gymából kivesszük a husikat és nyársra húzzuk Parázs fölött sütjük, sütés közben olajjal kenegetjük. Akinek nincs otthon kertigrill sütőjük, szerintem sütheti úgyis, mintha szalonnát sütne egy kis tűznél, vagy bent a lakásban a sütőben. Ki-ki kedve szerint. Amikor megsült, megszórjuk a vöröshagymával Irtó fincsi!! Scsevapcsicsa

/ 3 - 4 személy részére / Hozzávalók: 1/2 kg marhahús, 1/2 kg sertéshús, 2 gerezd fokhagyma, pirospaprika, bors, só Ledaráljuk a marhahúst, és a sertéshúst sűrű rostélyú darálón. A ledarált húshoz hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, és ízlés szerint sót, borsot, pirospaprikát keverünk bele. Az így összeállított masszából hengereket gyúrunk, amelyek 6 - 8 cm hosszúak és kb. 3 cm magasak A húshengereket ráhelyezzük a rostélyrácsra, és piros - ropogósra sütjük. Egészben vagy darabokra felszeletelt főtt krumplival tálaljuk Bármilyen savanyúságot kínálhatunk mellé. Ne haragudjatok, hogy hozzá szólok, déli lány vagyok, jugo rokonokkal, akik közt hentes is van, így volt szerencsém az igazi Csevapcsicához. (A suliban szerbül tanultam) A húsok közt nem árt, ha szerepel bárány is, és csak és kizárólag nyers hagymával esszük, és pizzához hasonlító friss meleg cipóval. Sajnos pontos recepteket nem tudok, de

mindenkinek ajánlom csak hagymával, isteni!!! Renáta Csevapcsicsa -------------------Hozzávalók: 50 dkg marhahús, egy csipet sütőpor, 1 zöldpaprika, 1 fej lilahagyma, só, olaj, bors. Kétszer darált át a megsózott húst, majd 1 órai pihentetés után add hozzá a sütőport. Fél órai újabb állás után víz hozzáadásával - vizes kézzel - formálj belőle gombócokat, majd lapítsd ujjnyi vastagra. Olajjal kenegetve süsd meg, és tálalás előtt még szórd meg törött borssal Az apróra vágott és összekevert hagymával és paprikával tálald. Csevapcsicsa 2 1 egység marhahúst, 1 egység birkahúst (a birkát helyettesíthetjük sertéshússal is) ledarálunk, sóval, borssal, zúzott fokhagymával, egy kevés szódabikarbónával összedolgozzuk és 5-6 cm hosszú kb. 2 cm vastag rudakká formázzuk és az előkészített roston minden oldalát pirosra sütjük. Apró kockára vágott, előre lesózott lilahagymát adunk hozzá. Csevapcsicsa, ahogy

Koós János készíti Hozzávalók 6 fő részére: 30 dkg sertéscomb, 30 dkg marhanyak, 30 dkg birkacomb, 30 dkg dagadó, 20 dkg füstölt szalonna, 5-6 gerezd fokhagyma, só, bors, paprika, kakukkfű, 2 ek szódabikarbóna. Elkészítés: A húst a szalonnával együtt ledaráljuk, majd hozzá keverjük a zúzott fokhagymát és az apróra vágott hagymát. Ízlés szerint sóval, borssal, paprikával és kakukkfűvel fűszerezzük Jó alaposan összegyúrjuk, majd hozzáadjuk a szódabikarbónát. Ezután hüvelykujj vastagságú és hosszúságú rudacskákat formázunk a húsból, amit egy sütőlapra helyezve hűvös helyen, vagy hűtőben fél napig állni hagyunk, hogy az ízek jól összeérjenek. Ezután a csevapcsicsát parázson, folyamatosan forgatva készre sütjük. A folyamatos forgatás azért fontos, mert a hús csak így marad szaftos. Köretként lila hagymát, hegyes, csípős zöldpaprikát és kenyeret tálalhatunk Az igazi ínyencek egy jó pohár száraz

borral koronázhatják meg e különleges étel ízének élvezetét. Szentendrei csevapcsityi Hozzávalók: 25 dkg marhalapocka, 25 dkg sertésdagadó, 25 dkg sertéslapocka, 25 dkg marhaszegy, só, 1/2 kg vöröshagyma A sovány és a zsíros húsrészeket először összevagdosom, majd durvára darálom, sóval jól összedolgozom. A húsrészekből hüvelykujj vastagságú 4-5 cm hosszúságú kolbászkákat formálok. Ezeket faszénparázs fölé helyezett sűrű vasrostélyon, fogóval forgatva, minden oldalon átsütöm, megpirítom. Újhagymát, vagy karikára vágott vöröshagymát kínálok hozzá. Scsevapcsicsi Hozzávalók: 300 g darált marha- és 300 g darált sertéshús, 100 g hagyma, só, bors, erős és édes pirospaprika. Elkészítése: A kétféle darált húst elvegyítjük 2 evőkanál vízzel, a megreszelt hagymával, a fűszerekkel, és jól összedolgozzuk, és két órát pihentetjük, majd roston, vagy olajban, vagy grillsütőben kisütjük. Ha olajban

sütjük, célszerű lisztben megforgatni Az igazi, ha faparázson készül, de ízletes grillsütőben, vagy olajban sütve is. Scsevapcsicsa hús nélkül Hozzávalók: 2 csomag szója-granulátum, 4 db tojás, 1-1 késhegynyi hagyma- és fokhagymakrém, késhegynyi pirospaprika, 1 fej hagyma, 3 kis paradicsompüré konzerv, 1 kávéskanál őrölt bors, 1 teáskanál só, a sütéshez: olaj, vegeta. Elkészítése: A szóját szűrőben folyóvíz alá tesszük, majd lecsöpögtetjük és összekeverjük a felvert tojásokkal és a fűszerekkel. Hosszúkás kis hengereket formálunk belőle, és forró olajban kisütjük. A hagymát megtisztítjuk és egészen parányi kockákra vágjuk, majd összekeverjük a paradicsompürével. Ízesítjük Ezt adjuk a csevapcsicsához mártásként