Étel- és italreceptek | Ételreceptek » Palacsinta receptek II.

Alapadatok

Év, oldalszám:2003, 20 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:203

Feltöltve:2010. február 14.

Méret:79 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

Palacsinta receptek Ahány ház, annyiféle módon készül a palacsinta. Van, aki kizárólag tejjel, van, aki kizárólag vízzel, van, aki szódavízzel, mások, pedig mindezt kombinálva készítik. Ez azt mutatja, hogy ez az egyszerűnek látszó étel fantasztikus variációkra, kreativitásra ad alkalmat. Palacsinta alaptészta Hozzávalók: 20 dkg liszt, 3 dl tej, 2 dl víz, 2 tojás, 3/4 dl olaj Habverővel elkeverjük a tejben a tojásokat, majd apránként adagolva a lisztet. A palacsintatésztát pihentetjük, hogy a liszt jól megdagadhasson Víz helyett jobb a szódavíz, amivel közvetlenül a sütés előtt hígítjuk a masszát. Olajat azért tegyünk bele, hogy sütésnél csak az első palacsintához kelljen megkenni a sütőt. Palacsinta Ezt a finomságot szinte mindenki szereti. Egyszerű, olcsó és sokféleképpen készíthető. Lássuk, mik a fortélyai! Hozzávalók (12 db palacsintához): 15 dkg liszt, 3 dl tej, 1 dl szódavíz, 1 egész tojás, csipet só 1.

A lisztet tálba öntjük, a közepére mélyedést nyomunk A tojást kevés tejjel, sóval elkeverjük, a mélyedésbe töltjük, és középről kiindulva a liszttel elkeverjük. 2. A fennmaradt tejet és szódavizet keverés közben lassan hozzáadjuk, ügyelve arra, hogy a tészta csomómentes legyen. A tésztát 15-20 percig pihentetjük. 3. Felforrósított, teflonbevonatos serpenyőt kikenünk olajjal, és kb egy tejmerőkanál tésztát, a serpenyőt körbeforgatva, egyenletesen elosztunk. Ha a tűzhely lapjához ütve a serpenyőt a palacsinta már elmozdul, gömbölyű végű kenőkéssel megfordítjuk. A másik oldalát is megsütjük, majd tányérra borítjuk. 4. A többi tésztát is megsütjük, minden sütés előtt átkeverjük a tésztát, és kikenjük a serpenyőt. Töltelék Túrós palacsintához (12 darabhoz): 20 dkg túrót szitán áttörünk, hozzákeverünk 1 tojássárgáját, 1 kanál tejfölt, 5 dkg porcukrot, reszelt citromhéjat és a felvert tojás

habját. A palacsintákat megtöltjük, felcsavarjuk, margarinnal kikent tűzálló tálba rakjuk, 15 percig forró sütőben sütjük. Gundel palacsintához (12 darabhoz): Töltelék: 1,5 dl rumba beáztatunk 4 dkg mazsolát és 2 dkg, vékony csíkokra vágott cukrozott narancshéjat. Ledarálunk 18 dkg dióbelet, felforralunk 1 dl tejszínt, hozzáadjuk a diót, 12 dkg cukrot, pici fahéjat és a leszűrt mazsolát és narancshéjat. 2 perc alatt pépesre főzzük Ha lehűlt, elkeverjük benne a rum felét. A palacsintákat megtöltjük Csokoládémártás: 2,5 dl tejet kis vaníliás cukorral és 3 dkg cukorral felforralunk, közben egy másik edényben 10 dkg csokoládét felolvasztunk. A tejszínből kemény habot verünk. 3 tojássárgáját előbb a 8 dkg cukorral, majd 5 dkg kakaóval, 1 dkg liszttel és 5 dl hideg tejjel habosra kikeverünk. Hozzáadjuk a csokoládét, majd apránként a forró tejet Forrpontig hevítjük, de nem forraljuk. A tűzről levéve fokozatosan a

tejszínhabhoz keverjük, és hozzáadjuk a rum másik felét. A palacsintákat bevonjuk a mártással, megszórjuk porcukorral. 1 Fortélyok – A tésztának tejszín sűrűségűnek kell lennie. – Nem kell kikenni a serpenyőt, ha a tésztába literenként 1 dl (teflonserpenyőhöz 0,5 dl) étolajat keverünk. – A tésztába vékonyra reszelt almát is keverhetünk – Készíthetünk sós palacsintát is: besameles sonkával, kapros juhtúróval, káposztával töltve. – A maradék palacsinták közé zsírpapírt téve, a hűtőben néhány napig eláll. Mikrosütőben felmelegíthető. Palacsinta alaptészta Hozzávalók: 20 dkg liszt, 3 dl tej, kb. 2 dl szódavíz, 2 egész tojás, csipetnyi só, 1/2 dl étolaj Elkészítése: A tésztát néhány órával megduzzadhasson. Ha azt sütéshez már ne kelljen kevert tésztához öntsük sütés előtt kell összekeverni, hogy a liszt jól akarjuk, hogy a palacsinta könnyű legyen, és a zsiradékot használni, akkor a

habverővel már simára végül az olajat. Tippek: A néhány óra állás során esetleg besűrűsödött tésztát nyugodtan hígíthatjuk egy kis tejjel vagy szódavízzel. Minél több tejet teszünk a tésztába, annál ízletesebb lesz, akár csak tejjel is készíthetjük. Ha a tésztában olaj van, és mégis leragadt egy kissé, papírtörölközővel tisztítsuk ki a sütőt, és csak ezt a részét olajozzuk ki újra. Az egyszerű palacsintatésztából könnyen készíthetünk, pl. almás palacsintát, ha kis almakockákat keverünk bele, és a szokásosnál vastagabbra sütjük. Ha véletlenül mégsem jártál sikerrel, és a nagy igyekezettel készített tésztából csak ragacsos gombócok hajlandók készülni, ne öntsd ki, hanem egy nagy lendülettel öntsd a sütőbe, és süsd meg ál-császármorzsának. Az is finom! Palacsinta Hozzávalók (kb. 20db): 35 dkg finomliszt, 3 db tojás, 4-5 dl tej, 10 dkg sertészsír, 2 dkg kristálycukor, kávéskanalnyi

szárított reszelt citromhéj (Kottányi), csipetnyi asztali só, 10 dkg olvasztott vaj. A lisztet a tojássárgájával, a cukorral, a sóval, az olvasztott vajjal meg a tejjel közepes sűrűségűre és simára keverjük. Hozzáadjuk a kemény habbá vert tojásfehérjéket és a reszelt citromhéjat. Palacsintasütőben kevés forró zsírban kb. közepes merőkanálnyi tésztát, szétfolyatunk majd mindkét oldalát világosra, sütjük. Tölthetjük lekvárral, cukrozott kakaóval, dióval, mákkal, túróval, illetve különböző pudinggal. Amerikai palacsinta Banán a titka mindennek, csak jó érett legyen. Hozzávalók (6 személyre) A tésztához: 25 dkg liszt, 2-2 ek. élesztőpor és vaníliás cukor, 2-2 dl víz és tej, 2 tojás, 1 banán, 1 ek. olvasztott vaj A töltelékhez: 20-20 dkg áfonya és málna, 10 dkg eper, 2 ek. porcukor vagy méz Elkészítése: A lisztet és az élesztőt keverőtálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a vaníliáscukrot. A közepébe

mélyedést formálunk, ebbe öntjük lassan a tej felét, majd a tojássárgájákat is beledolgozzuk, végül a maradék tejet és a vizet is a tésztába keverjük. 1 óráig állni hagyjuk A banánt meghámozzuk, húsát összetörjük, 2 percig sütjük a vajban, majd a tésztába keverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan ezt is a masszához adjuk. Kiolajozott serpenyőben 12 palacsintát sütünk, és forró vízzel telt edény fölött melegen tartjuk, míg mindegyik elkészül. A gyümölcsöket 2 megtisztítjuk, megmossuk, lecsöpögtetjük. A palacsintákra gyümölcsöt halmozunk, és ízlés szerint porcukorral vagy mézzel a tetejüket megszórjuk, vagy meglocsoljuk. Amerikai palacsinta 1 cs/csésze/ liszt, 2 ek/evőkanál/ cukor, 1/2 tk/teáskanál/ szódabikarbóna 1/4 tk só, 1 cs kefir, aludttej stb. 1 ek olaj, 1 tojás kicsit felverve A száraz hozzávalókat egy nagy tálban alaposan összekeverem, majd a közepébe lukat formázva

hozzáadom a kefirt, olajat, tojást és jól összekeverem. Enyhén olajozott teflon palacsintasütőben sütjük Egyszerre kb. 2-3 evőkanálnyi mennyiséget öntve a serpenyőbe, majd ügyesen fordítjuk, de ez főleg a tapasztalás adja majd. Ez az a típusú palacsinta melyhez a reklám is adná a sütőt, de gondolom, mi vagyunk olyan ügyesek, hogy a nélkül is meg tudjuk sütni. Amerikai palacsinta 0 dkg liszt, 15 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 5 dkg margarin, 1 tojás, tej annyi, hogy sűrű palacsinta tésztát kapjunk. A margarint megolvasztjuk, belekeverjük a cukrot, tojást, vaníliás cukrot, majd felváltva a tejet és a lisztet, végül a tejjel felhígítjuk sűrű palacsinta tésztává. Én ált 2 adagot keverek ki, abból lesz megfelelő mennyiség. Ezt lehet gofrisütőben is sütni, de rendes palacsintasütőben is Akkor csak 1 merőkanállal önts a palacsintasütőbe, nem lesz akkora, mint a rendes palacsinta. A gyerekeim akár magában is megeszik, de

lehet csoki sziruppal, lekvárral is enni. Amerikai palacsinta 22 dkg liszt, 2 tojás, 2 dl tej, 2 dl szódavíz, 2 ek sütőpor, 15 dkg olvasztott margarin, só, cukorízlés szerint. Mindent jól össze kell keverni és pihentetni egy kicsit. Én ezt használom, nekem bejött. AMERIKAI PALACSINTA 3 nagyobb tojás, 120 g finomliszt, 1 púpozott kávéskanál sütőpor, 1,5 dl tej, 1 csipet só Először válaszd szét a tojások fehérjét és sárgáját külön tálba. A sárgájához add hozzá a lisztet. A sütőport, és a tejet, keverj belőlük sűrű, sima tésztát. Verd kemény habbá a fehérjét a sóval Könnyedén forgasd bele a tésztába. Mérsékelt tűzön forrósítsd fel a teflon palacsintasütőt Önt bele egy kis tésztát és süsd néhány percig, míg aranybarna lesz. Ekkor szórj a nyers oldalra ízesítőt (ajánlatok: kukorica, sült szalonna, áfonya, banán, párolt alma, reszelt csoki), fordítsd meg lapáttal. Addig süsd, míg aranybarna nem lesz

mindkét oldala. Juharsziruppal, vajjal vagy tejföllel is fogyasztható. Amerikai palacsinta Hozzávalók: 1 egész és negyed csupor liszt, 2 evőkanál cukor, 2 csapott kiskanál sütőpor, 1 csapott kiskanál só, 3 evőkanál étolaj, 1 egész és egy harmad csupor tej, 1 egész tojás (habosra kavarva). Egy tálban összekevered az első négy hozzávalót (liszt, cukor, sütőpor, só) hozzákevered az étolajat, tejet, felvert tojást, de csak addig kevered ezeket az anyagokat, amíg a liszt éppen csak nedves lesz mindenütt, nem szabad túl kavarni, csak amíg az egész összeáll. Palacsintasütőben, nagyon kevés olajjal (csak épp az alján szétkensz egy pár cseppet) sütöd. 3 Kb. 2 evőkanálnyi masszát használsz egyhez, vagy attól függ milyen nagyságút, akarsz sütni. Tálaláskor juharszörpöt csorgatsz a tetejére, de ha nincs, akkor jó rá a méz, lekvár és egy kevés vaj. Besztercei szilvahabos palacsinta Hozzávalók: 8 db édes palacsinta, 2 dl

tejszín, 8 evőkanál szilvalekvár, csipetnyi őrölt fahéj, 2 evőkanál konyak, csipetnyi reszelt citromhéj, 8 dkg fahéjas porcakor A tejszínt kemény habbá verjük. Óvatosa kanalanként hozzáadjuk a szilvalekvárt; őrölt fahéjai, konyakkal, reszelt citromhéjjal ízesítjük. A szilvahabot egyenként a palacsintákra simítjuk, majd félbehajtjuk. Fahéjas porcukorral máris tálaljuk. Ugyanígy készíthetünk meggy vagy barackhabos palacsintát is. Burgonyás palacsinta Hozzávalók: 30 dkg burgonya, 30 dkg liszt, 5 dl tej, 1 tojás, 1 kiskanál só, 2 dl tejföl, 20 dkg reszelt sajt, kevés őrölt bors, A sütéshez olaj A burgonyát héjában megfőzzük, megtisztítjuk, majd áttörjük. A lisztet a tejjel, a tojással, az áttört burgonyával simára keverjük, sóval ízesítjük. A palacsintasütőben olajat forrósítunk és a burgonyás masszából nem túl vékony palacsintákat, sütünk. A kész burgonyás palacsintákat tejföllel megkenjük, reszelt

sajttat és őrölt borssal meghintjük és kettéhajtva, azon melegében kínáljuk. Burgonyás palacsinta Hozzávalók (a tésztához): 30 dkg burgonya, 0,5 l tej, 30 dkg liszt, egy tojás, só; (a töltelékhez): 20 dkg reszelt sajt, 20 dkg darált sonka, 2 dl tejföl, a sütéshez olaj. A héjában megfőzött burgonyát, megtisztítjuk, krumplinyomón átnyomjuk és a tejjel, tojással, liszttel meg egy kevés sóval jól összekeverjük. Palacsintasütőben a szokásosnál vastagabb palacsintákat sütünk belőle. A sajtot és a sonkát összekeverjük külön-külön 1-1 dl tejföllel (a sajtból félreteszünk egy keveset), és az egymásra rakott palacsintákat felváltva, hol sajtkrémmel, hol sonkakrémmel kenjük meg. Tetejére üres palacsinta kerül, erre szórjuk a félretett sajtot és néhány percre a sütőbe tesszük, hogy szép színt kapjon a teteje. Úgy szeleteljük, mint a tortát Burgonyás palacsinta 10 dkg liszt, 1 tojás, 50 dkg burgonya, 1 dl tejföl, 1

kis fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, olaj, só, frissen őrölt bors A meghámozott burgonyát és hagymát finomra reszeljük. Összekeverjük a liszttel és a tojással. Sóval, borssal erőteljesen ízesítjük A palacsintatésztát 20 percig állni hagyjuk. A tésztából a szokásos módon, kevés, megforrósított olajon palacsintákat sütünk. Zúzott fokhagymával és sóval fűszerezett tejfölt kínálunk mellé. Búzacsírás palacsinta Hozzávalók: 150 g liszt, 2 db tojás, 2 dl tej, 1 dl szódavíz, 100 g gyümölcslekvár, 100 g búzacsíra, 60 g porcukor vagy 20 g glukonon 20 g olaj Elkészítése: A lisztet a tojással, a tejjel és a szódavízzel csomómentesre keverjük. Belekeverjük az olajat, majd felmelegített teflonserpenyőben megsütjük. 4 A palacsintákat megkenjük lekvárral, ráhalmozzuk a cukorral vagy glukononnal összekevert búzacsírát, majd feltekerjük. Tetejét porcukorral, vagy búzacsírával szórjuk meg. Bodzás pufóka Hozzávalók:

25 dkg liszt, 3 tojás, 4 dl tej, 2 evőkanál cukor, csipetnyi só, a sütéshez olaj, 8 tenyérnyi bodzavirág, 10 dkg porcukor a tetejére A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, majd a lisztet és a tejet hozzáadjuk, sózzuk, végül beleforgatjuk a tojások fehérjébe vert habot. A bodzavirágról lecsipkedjük a kis virágocskákat és a habos masszába, keverjük. A beolajozott talkedlisütő mélyedéseibe tészta halmocskákat rakunk és mindkét oldalukon pirosra, sütjük. A bodzás pufókét melegen, porcukorral meghintve tálaljuk. Bőségszaru palacsintából Hozzávalók a töltelékhez: 20 dkg lencse, 3 db mandarin, 1 cső pirospaprika, 1 csomag zöldpetrezselyem, 1 db hagyma, 4 evőkanál olaj, 0,5 teáskanál őrölt fahéj, 40 dkg paradicsom, 2 evőkanál borecet, 0,5 db citrom leve, 2 evőkanál csirkehúslé, 3 evőkanál. sűrített paradicsom, só, cukor Megsütünk 8 db palacsintát. A lencsét 1 liter enyhén sós vízben 20 percig főzzük,

leszűrjük, a mandarinokat meghámozzuk, ízekre szedjük. A paprikát karikákra vágjuk, a petrezselymet felaprítjuk, a hagymát apróra vágjuk, majd mindezt olajon megfuttatjuk. A paradicsomot szeletekre vágjuk, a húslével, a főtt lencsével, a sűrített paradicsommal, a fahéjjal a hagymához adjuk, és 10 percig lefedve főzzük. Közben szükség szerint sóval, kevés cukorral ízesítjük. Az elkészült forró töltelékkel megtöltjük a palacsintákat, petrezselyem levélkékkel, és a mandarin ízekkel díszítve tálaljuk. Blini (orosz palacsinta kaviárral Hozzávalók: 4 dkg élesztő, 1 evőkanál cukor, 8 dkg rozsliszt, 30 dkg liszt, 3 tojás, 1 kiskanál só, 3 evőkanál olaj a sütéshez, 10 dkg kaviár, 2 dl tejföl, 1 citrom A tojást egy tálban fölverjük, hozzáadjuk a cukrot, a kétféle lisztet, a sót, belemorzsoljuk az élesztőt és fél liter langyos vízzel simára, keverjük. Lefedve fél órán át, kelesztjük Egy talkedlisütőt kenőtollat

beolajozunk. Felforrósítjuk és a kelt palacsintatésztából annyit, teszünk a mélyedésekbe, hogy legyen helye sütés közben dagadni. Mindkét oldalát pirosra sütjük. A kisült bliniket melegen tartjuk Tálaláskor kaviárt, tejfölt és negyedelt citromot kínálunk a meleg Blinik mellé, rögtön fogyasztjuk. Cukkínis palacsinta Hozzávalók. 12 sós palacsintához való tészta, 2 cukkíni, 15 dkg füstölt sajt reszelve, 2 dl tejföl, olaj A palacsintatésztába reszeljük a megmosott cukkínit, héjastól. Kisütjük Lehet tortaszerűen tölteni, minden réteget megkenni tejföllel, és sajttal megszórni. A végén sütőben átmelegíteni. Lehet egyenként megtölteni. Előre elkészíthető, csak melegíteni kell. Jó vendégváró. Cukkínis palacsintácska 5 Hozzávalók: 3 tojás, 3 dl tej, 20 dkg liszt, 40 dkg cukkíni, só, őrölt köménymag, a sütéshez olaj, 10 dkg füstölt sajt reszelve A tojásokat fölverjük, Felváltva hozzáadjuk a tejet meg a

tisztet, sóval, őrölt köménnyel ízesítjük. A cukkínit megmossuk, és káposztareszelőn lereszeljük, majd a tojásos masszához heverjük. A talkedlisütő beolajozzuk és a mélyedéseiben kis palacsintácskákat, sütünk a cukkínis masszából. A kész cukkínis palacsintácskákat megszórjuk a reszelt, füstölt sajttal és azon melegében kínáljuk. Készíthetjük palacsintasütőben is. Cserháti szilvás palacsinta Hozzávalók: 8 db édes palacsinta 40 dkg magvaváló szilva, 2 evőkanál vörösbor, 3 evőkanál cukor csipetnyi fahéj, 2 dl tejföl A szilvákat kimagozzuk és vékony szeletekre vágyuk. Összekeverjük vörösborral, cukorral és a fahéjjal ízesítjük. A palacsintákra egy csíkba halmozzuk a tölteléket és felgöngyöljük. Egy kivajazott tűzálló tálba egymás mellé fektetjük, a tejföllel meglocsoljuk. Előmelegített sütőben 180 C-on 10-15 perc alatt átsütjük. Azon melegében tálaljuk. Cserszegi csokoládés palacsinta

Hozzávalók: 8 db édes palacsinta, 1 csomag csokoládés pudingpor, 5 evőkanál cukor, 5 dl tej, 1 evőkanál rum, 5 dkg mazsola, 5 dkg reszelt csokoládé, 1 dl tejszín A csokoládés pudingport a cukorral elkeverjük, fölöntjük a tejjel és folyamatos kevergetés mellett sűrűre, főzzük. A tűzről levéve hozzáadjuk a rumot és a mazsolát, majd máris a palacsintákba töltjük. A négyrét hajtott palacsintákat reszelt csokoládéval megszórjuk és a fölvert tejszínnel megkoronázva, adjuk asztalra. Csokoládés palacsintafelfújt Hozzávalók: 12 édes palacsinta, 3 tojás, 15 dkg főzőcsokoládé, 7 dkg cukor, 1/2 cs. vaníliás cukor A csokoládét felolvasztjuk. A tojásfehérjét a kristály- és vaníliás cukorral kemény habbá verjük. Egymás után belekeverjük a tojássárgájákat, és a felolvasztott csokoládét. A palacsintákat megtöltjük a csokoládékrémmel és félbevágjuk. Egy kivajazott tepsibe egymásra rakjuk, majd leöntjük a maradék

krémmel. 200 fokos sütőben 25 percig sütjük, míg kívül ropogós, belül meg krémszerű lesz. Tálalás előtt porcukorral meghintjük. Csúsztatott palacsinta 20 dkg rétesliszt, 5 dl tejszín, 8 dkg porcukor, 8 tojás, 12 dkg vaj, 1 citrom reszelt héja A vajat a tojások sárgájával és a porcukorral habosra keverjük, reszelt citromhéjjal ízesítjük, majd állandó keverés mellett fokozatosan beleszórjuk a lisztet és beleöntjük a tejszint. Simára keverjük KB 10-15 percet pihentetjük. Közben a fehérjékből kemény habot verünk és óvatosan hozzákeverjük a tésztához. A maradék vajból egy keveset palacsintasütőben felforrósítunk és körkörös forgatással annyi tésztát, terítünk szét benne, hogy kb. ceruza vastagságú palacsintát, kapjunk Egyik oldalát szép pirosra sütjük, majd vajjal kikent tálra csúsztatjuk át az első palacsintát, s elkezdjük sütni a következőt. Közben, mikor már a megsütött palacsinta teteje kissé

megszikkadt, a különböző receptek szerint megadott anyagokkal megszórjuk, meglocsoljuk, vagy megkenjük, s erre 6 csúsztatjuk majd rá a második palacsintát. (Pl vaníliás porcukorral elkevert 15 dkg darált dió.) A tetejére kerülő palacsintát úgy tesszük rá, hogy annak a sült oldala legyen felül, majd az egész tortaszerűen, cikkekre vágva tálaljuk. Különböző mártásokat is adhatunk hozzá (Puncsmártás, vagy vaníliasodó, borsodó stb.) Csúsztatott palacsinta Ahány tojásból készítjük, annyi dkg liszt, vaj, cukor szükséges hozzá és annyi tej, hogy sűrű palacsintatésztát nyerjünk. A tojás sárgáját a porcukorral jól elkeverjük, beletesszük a vajat, csipet sót, lisztet, annyi tejet, hogy sűrű palacsintatészta legyen, és végül hozzákeverjük a tojás keményre vert habját. Bő, forró zsírba merőkanállal teszünk a tésztából és az egyik oldalát pirosra, sütjük. Rácsúsztatjuk egy tálra Minden palacsintát

megkenünk lekvárral, vagy cukros dióval meghintjük. A legfelsőre nem teszünk semmit, forró sütőben megsütjük. Csúsztatott palacsinta Hozzávalók: négy tojás, 5 dkg cukor, 5 dkg vaj, 3,5 dl tej, 12 dkg liszt, porcukor, reszelt citromhéj vagy darált mandula, a sütéshez olaj. A tojások sárgáját a cukorral meg a vajjal habosra keverjük, hozzáadjuk a lisztet, a tejjel felengedjük, végül beletesszük a tojások fehérjéből vert kemény habot is. Megforrósított olajban a palacsintáknak mindig csak az egyik felét sütjük meg (vastag palacsintákat kell sütni ebből a habos, könnyű masszából) és tűzálló tálra egymás fölé csúsztatjuk lágy felükkel fölfelé. Ezt a lágy, krémes részt meghinthetjük vaníliás cukorral, de megszórhatjuk cukorral elkevert reszelt citromhéjjal vagy cukros darált mandulával is. A sütőben átforrósítjuk, de nem pirítjuk meg Úgy szeleteljük, mint a tortát. Csúsztatott palacsinta Hozzávalók 4

személyre: 15 dkg finomliszt, 3 tojás, 2 dl tej, 1dl tejszín 8 dkg porcukor, 1cs. vaníliás cukor, 10 dkg étcsokoládé, 5 dkg Héra sütőmargarin A tojásokat szétválasztjuk és a fehérjéből habot, verünk, hozzáadunk 5 dkg cukrot és fényesre verjük. Habüstben a tojássárgáját, vaníliás cukrot a maradék cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a tejet, tejszint, elkeverjük, majd belekeverjük a lisztet és a tojáshabot. A Héra sütőmargarint felolvasztjuk, a csokoládét lereszeljük. A palacsintákat kisütjük. A Héra margarinnal kikenünk egy tűzálló tálat, és a palacsintát rácsúsztatjuk. Megszórjuk reszelt csokoládéval, az utolsó palacsintát fordítva helyezzük rá. [No ebből a mondatból szerintem az is következik, hogy a palacsintáknak csak az egyik felét kell megsütni, csak a nagy Hérázás közepette ez a mondat kimaradt a receptből.] 120-130°-os sütőben 20-25 percig sütjük. Torta alakura vágjuk, megszórjuk vaníliás

cukorral és puncsmártással tálaljuk. Puncsmártás ----------Hozzávalók 4 személyre: 3dl tej, 3 tojássárgája, 3 dkg finomliszt 1/2 citrom reszelt héja, 1/2 dl narancslé, 8 dkg cukor, 1 dkg vaníliás cukor, 1 dl tejszín Habüstben 1dl tejet, a tojássárgájákat, a cukrot, a vaníliás cukrot habverővel elkeverjük. A maradék tejet felforraljuk és keverés közben az alaphoz, öntjük. A habüstöt vízgőzön állandó keverés közben felfőzzük (mán gondolom a tartalmat). Ezután levesszük és hozzákeverjük a tejszint, narancslevet és a rumot. Ízlés szerint darabolt mazsolát is tehetünk bele (ebben az esetben a mazsolát áztassuk be a rumba!) 7 Csúsztatott palacsinta Hozzávalók: 4 tojás, 5 dkg porcukor, 5 dkg vaj, 10 dkg liszt, 4 dl tej, olaj a sütéshez, 12 dkg vaníliás porcukor, 1 kiskanál reszelt citromhéj A tojások sárgáját habosra keverjük a porcukorral, a vajjal, hozzáadjuk a lisztet, a tejet, végül a sűrű masszába forgatjuk

a tojások fehérjéből vert kemény habot. Beolajozott serpenyőben kb fél centi vastag palacsintákat, készítünk, de csak a 4 egyik falét sütjük meg. A serpenyőből a tálra csúsztatott palacsinta felső, puha felét vaníliás cukorral és reszelt citromhéjjal hintjük meg, és rácsúsztatjuk a kővetkező palacsintát. Az egymásra halmozott palacsintákat forró sütőben 200 C-on 5-6 perc alatt átmelegítjük és forrón, cikkekre vágva kiháljuk. Dorottya palacsinta Hozzávalók: 10 dkg vaj, 10 db tojás 10 dkg cukor. citromhéj, 15 dkg vaj 25 dkg ribizli dzsem, 10 dkg dióbél, 10dkg mák, 3 dkg vaníliás cukor. 3 dkg tojásfehérje, 5 dkg ribizlidzsem.6 dl tejszín A vajat a tojássárgájával és cukorral jól kikeverjük. Kevés reszelt citromhéjjal ízesítjük, hozzákeverjük a lisztet és a tejszín felét, simára keverjük, végül hozzáadjuk a kemény habbá felvert tojásfehérjét és a tejszín másik felét is habbá verve. Palacsintasütőben,

mindig csak kevés vajat hevítve fel benne kb. ceruzavastagságú palacsintákat, sütünk, csak az egyik oldalát sütve meg szép pirosra Ezután még vajazott tálra csúsztatjuk át, hogy megsült fele legyen alul. Míg a következő palacsintát sütjük, az előző ribizli dzsemmel darált dióval és mákkal meghintjük, majd rácsúsztatjuk a következő palacsintát. A legfölül levő palacsintát csak vaníliás cukorral hintjük meg, de tehetünk rá diót és mákot is. A tojásfehérjét habbá verjük, elkeverjük benne a cukrot és felhígított ribizli dzsemet. Ezzel az ízesített habbal felspricceljük az egész tészta tetejét és oldalát is. Sütőben, erős tűzön aranysárgára sütjük, majd úgy vágjuk fel, mint egy tortát. Egyszerű palacsinta Hozzávalók: 25 dkg liszt, 2 db tojás, 2 dkg cukor, 2 dl tej, 2 dl szódavíz, 5 cl olaj, só A lisztet az egész tojásokkal, cukorral, csipetnyi sóval, a tejjel, szódavízzel simára keverjük, úgy, hogy

közepes sűrűségű tésztát kapjunk. Palacsintasütőben kevés zsírt vagy olajat hevítünk, kevés tésztát öntünk bele, majd egyenletesen szétfolyatva kisütjük. Ha az egyik fele megsült, megfordítjuk és a másik felét is, megsütjük. Az így elkészített palacsintát ízlés szerint tölthetjük különböző ízű lekvárral, ízekkel, dióval, túróval, kakaóval. Egyszerű palacsinta készítse Hozzávalók: 20 dkg liszt, 2 tojás, 3 dl tej, kb. 1,5 dl szódavíz, csipetnyi só, 2 evőkanál olaj (+ a sütéshez Olaj) A tojásokat egy keverőtálban habverővel kissé fölverjük. Beleszórjuk a liszt nagyobb részét, majd a tejet apránként belecsorgatva, a habverővel simára keverjük. Végül a többi tisztet is beletesszük, csipetnyi sóval ízesítjük. Sűrű, sima, csomómentes masszát kapunk, melyet egy fél órán át, pihentetünk. Pihentetés után szódavízzel hígítjuk és két evőkanál olajat is, beletéve még egyszer jól átkeverjük. A

palacsintasütőt kenőtoll segítségével beolajozzuk, majd fölforrósítjuk. Egy kis merőkanálnyi tésztát csorgatunk bele úgy, hogy közben körkörösen mozgatjuk a serpenyőt: így szép egyenletesen eloszlik benne a tészta és jó vékony palacsintát kapunk. 8 A palacsinta első felét közepes lángon megsütjük. Ha a széle már kezd "sült" színt kapni, a közepéről, pedig eltűnt a nyers tésztafolt, a serpenyőt megrázogatjuk - a jó palacsinta ilyenkor elmozdul a helyéről. Széles lapát segítségével átfordítjuk és a másik felét is, megsütjük. (A második oldala kb. fele annyi idő alatt sül meg, mint az első A megsült palacsintát tálra csúsztatjuk és folytatjuk a sütést, amíg a tésztából tart. Két-hárompalacsintánként a kenőtollal újraolajozhatjuk a serpenyőt, de teflon bevonatú edény használata esetén erre nincs szükség. Ha a palacsintákat sós töltelékkel töltjük meg, akkor kicsit több sót tegyünk

a tésztába; az édes palacsintákat, pedig még egy evőkanálnyi cukorral is ízesített tésztából süssük. A kész palacsinták fóliába csomagolva le is fagyaszthatók, a mélyhűtőből kivéve 1-1,5 óra múlva friss palacsintához hasonlóan használhatók fel. Erdélyi padlizsános palacsinta Hozzávalók: 8 db sós palacsinta, 40 dkg padlizsán, 5 dkg vaj; 3 gerezd fokhagyma, csipetnyi őrölt bors és só A sütőben rácsra téve héjastul megsütjük a padlizsánt. (Körülbelül 20-25 perc 200 C°-os sütőben.) Héját lehúzzuk, húsát villával összetörjük. A megtisztított fokhagymagerezdeket összenyomjuk, és vajon kissé megpirítjuk, majd hozzáadjuk a padlizsán húsát is és néhány percig, együtt pirítjuk. A tűzről levéve sózzuk, őrölt borssal fűszerezzük A meleg padlizsánkrémet a palacsintákba (öltjük, felgöngyöljük és azon melegében tálaljuk. Erdőszéli palacsinta Hozzávalók: 18 dkg liszt, 2 tojás, 3 dl tej, 1 evőkanál

cukor, csipetnyi só, 2 nagyobb alma, csipetnyi reszelt citromhéj A mártáshoz: 2,5 dl tej, 5 dkg liszt, 5 dkg cukor, 10 dkg áfonyalekvár, 1 dl vörösbor, 1 citrom leve, A tálaláshoz 5 dkg fahéjas porcukor A sütéshez olaj A tojásokat a cukorral és a csipetnyi sóval elkeverjük, apránként hozzáadjuk a lisztet és a tejet. Simára dolgozzuk, majd a két megtisztított almát belereszeljük. Beolajozott palacsintasütőben vastagabb palacsintákat sütünk az almás masszából. A tejet felforraljuk, beleszórjuk a cukrot, majd folyamatos keverés mellett a lisztet öt percig főzzük, majd hozzáadjuk az áfonyalekvárt, a vörösbort és a citromlevet; átforraljuk, majd levesszük a tűzről. Tálaláskor a palacsintákat fahéjas porcukorral meghintjük Az áfonyás öntettel leöntve melegen kínáljuk. Érdi gesztenyés palacsinta Hozzávalók: 8 db édes palacsinta, 20 dkg gesztenyemassza, 2 dl tejszín, 2 evőkanál rum, 2 dkg mazsola, 1 csomag vaníliás cukor, 1

kis üveg meggybefőtt A gesztenyepürét villával összetörjük és egy deci tejszínnel meg a rummal simára, keverjük, majd beleszórjuk a mazsolát. A maradék tejszínt a vaníliás cukorral habbá verjük. A palacsintákat a gesztenyés töltetékkel megkenjük, felgöngyöljük. Adagonként meggybefőttel és t tejszínhabbal a tetején kínáljuk. Élesztős palacsinta 1 egész tojást, kevés cukorral, csipet sóval, 2 deci tejjel, annyi liszttel keverünk el, hogy jó sűrű legyen. Állandó kavarás mellett 3 deci tejet kavarunk el benne. 1 dkg élesztőt kevés tejben feloldunk és azt is, hozzákeverjük. Kicsit pihentetjük, palacsintákat sütünk belőle Lábast vékonyan kizsírozunk, belerakjuk a palacsintákat. Minden palacsintára őrölt 9 cukros diót hintünk vagy átpasszírozott tojássárgájával és cukorral elkészített túrót, teszünk rá. Sütőbe tesszük és felforrósítjuk Lecukrozva tálaljuk. Fedeles finomság Hozzávalók: 13 db édes

palacsinta, 40 dkg eper, 5 dkg porcakor, 2 dl tejszín, 2 csomag vaníliás cukor Az epret megtisztítjuk, a nagyobb szemeket kettévágjuk, a porcukorral meghintjük. A tejszínt a vaníliás cukorral habbá verjük Tálaláskor a tányérokra egy-egy palacsintát fektetünk, tejszínhabot simítunk rá. Meghintjük cukros eperrel, beborítjuk egy másik palacsintával. A tetejét tejszínhabbal koronázzuk és egy szem eperrel, díszítjük. Flambírozott körtés palacsintabatyuk Lángoló csoda körtével. Csavard batyuba a gyümölcsöt, és gyújtsd fel egész bátran. Előtte persze kapcsold le a villanyt! Hozzávalók: 20 dkg liszt, 5 dl tej, 2 dl víz, 5 tojás, 10-10 dkg cukor és vaj, csipetnyi só, fél citrom A körethez: 1 doboz körtebefőtt, 6 evőkanál sárgabaracklekvár A flambírozáshoz: 1 üveg körtepálinka Elkészítése: A tésztához a lisztet tálba öntjük, közepébe mélyedést készítünk, ebbe öntjük a tejet és a vizet. Simára keverjük, és 1

órát állni hagyjuk A tojássárgájákat kevés masszával elkeverjük, majd ezt az egész tésztához adjuk. Beledolgozzuk a cukrot, a sót, az olvasztott vajat, és a citrom reszelt héját. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan ezt is a tésztába keverjük. A körtéket lecsöpögtetjük, és kis kockákra vágjuk A masszából palacsintákat sütünk, lekvárral mindegyiket megkenjük, és a körtekockákkal megszórjuk. Mindegyikből kis batyut formázunk, és fogvájóval megtűzzük. Kivajazott sütőlapra tesszük, porcukorral megszórjuk, és meleg sütőben átsütjük. Tálaláskor a pálinkával meglocsoljuk, és meggyújtjuk (flambírozzuk). Jó tudni: Ha a folyadékot (tej, víz) előbb adjuk a liszthez, mint a tojást és a vajat, sokkal finomabb, lágyabb tésztát kapunk. Variáció: Friss körtével is készíthetjük. Akkor a körtéket meghámozzuk, és cukorszirupban félpuhára főzzük. Francia palacsinta Hozzávalók: 5 db tojás, 8 dkg

porcukor, 25 dkg liszt, 2,5 dl tej, 2,5 dl tejszín, 12 dkg vaj, 3 cl rum, narancshéj, só A tojásokat a porcukorral, csipetnyi sóval, a liszttel, a tej és a tejszín hozzáadásával sima tésztává keverjük. Hozzáadjuk az 5 dkg olvasztott, langyos vajat, a rumot és reszelt narancshéjjal ízesítjük. Az így elkészített palacsintatésztából vajjal, a szokásosnál kisebb palacsintát sütünk. Francia palacsinta Sciurus módra /Crepes ala Ecureuil / Hozzávalók: 20 dkg finomliszt, 4 tojás, 1/2 liter tej, 2-3 (esetleg 5) dkg olvasztott vaj, 1/2 dl konyak, 1 mokkáskanál só, szódavíz (kb. 1/2 l) A lisztből, tojásokból, tejből és az olvasztott vajból, sóból a szokásos módon, csomómentes palacsintatésztát készítünk. Ha csomós maradna finom szűrőn, átszűrjük. (Ez azért elkerülhető) Ezután inkább 2 de legalább 10 1 órán át "pihentetjük". Sütés előtt elkeverjük benne a konyakot, és a szódavízből annyit, hogy híg

krémhez hasonló állagú tésztát kapjunk. A sütést vajjal végezzük és nem, pedig olajjal vagy zsírral! Közepesen erős lángon sütjük a palacsinták mindkét oldalát kb. 1-1 percig Átlagos palacsintasütő esetén egy palacsintához kb. 2 evőkanál tésztát, használjunk. A lényeg, hogy minél vékonyabb legyen A fenti adag kb. 20 db palacsintához elegendő Néhány megjegyzés még: - a fenti mennyiségek természetesen nem tekintendők szentírásnak, én is csak olyan körülbelül formán szoktam adagolni a hozzávalókat - az eredeti francia palacsintatészták nem tartalmaznak szódavizet legfeljebb egy-két dl "normál" vizet. Inkább több a tej, úgy 7-8 dl - az édes palacsintákhoz javasol a tésztába 4-5 dkg kristálycukrot, amit én nem igazan szeretek, hiszen a legtöbbször egyszerre készül sós és édes palacsinta is. - a serpenyőt alig kell vajazni, hisz a tészta is tartalmaz vajat. Géza bácsi kelt palacsintája Hozzávalók: 25 dkg

liszt, 2 tojás, 5 dl tej, 5 dkg cukor, csipetnyi só, 2 dkg élesztő, olaj a sütéshez, 20 dkg szilvalekvár, 10 dkg darált dió A tojásokat habosra verjük, majd apránként hozzáadjuk a lisztet, a tejet, a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, sózzuk és az egész masszát simára, keverjük. Letakarva egy órán át, kelesztjük A palacsintasütőben kevés olajt forrósítunk, majd a kelt palacsintatésztából sorra szép palacsintákat sütünk. A kész palacsintákat szilvalekvárral megkenjük, darált dióval megszórjuk, és négyrét hajtva adjuk asztalra. Aki kívánja, porcukorral is meghintheti. GESZTENYÉS PALACSINTA Simára keverünk 3 tojás sárgáját 3 dkg porcukorral és 4 evőkanál olajjal, majd 1 l tejjel felöntve csipet sóval ízesítjük. Hozzáadunk 20 dkg réteslisztet, és jól kikeverjük. A masszát fél óráig pihentetjük, azután hozzáadjuk a 3 tojás fehérjéből vert kemény habot. Teflon serpenyőben a szokottnál kissé vastagabb

palacsintákat sütünk belőle. 25 dkg gesztenyemasszát simára keverünk 1-2 evőkanál barackízzel, 2 evőkanál rummal és kevés tejjel, majd a kisült palacsintákra kenjük. A palacsintákat négyrét hajtva tűzálló tálra rakjuk, felig egymásra fektetve. Porcukorral hintjük és a sütőben, csak átmelegítjük, nem pirítjuk, azután tálaljuk. Gesztenyés palacsinta Hozzávalók: 12 db palacsinta, 1 csomag gesztenye, 1 dl tejszín, 5 dkg mazsola, 2 ek rum, Az öntet: fél csomag vaníliás pudingpor, 5dl tej, 5ek. cukor Az áttört gesztenyepürét a tejszínnel felmelegítjük, és beletesszük a megmosott mazsolát. Amikor kihűlt belekeverjük a rumot, megtöltjük a palacsintákat. Egyenként összegöngyöljük, meleg vaníliás öntettel tálaljuk Az öntethez 4 dl tejet a cukorral felforraljuk. A maradék tejben elkeverjük a fél csomag pudingot és a forrásban levő tejhez, öntjük. Állandóan keverve felforraljuk. Göngyölt gombás palacsinta

Hozzávalók: 1 tojás, 2 dl tej, 8 evőkanál liszt, 15 dkg gomba, 5 evőkanál olaj, só, kevés őrölt bors, 1 kis üveg konzerv lecsó, 5 dkg reszelt sajt A gombát megtisztítjuk, fölszeleteljük és egy evőkanál olajon, megpároljuk. A tojást a tejfel és a liszttel simára keverjük, sóval, borssal ízesítjük, 11 majd hozzáadjuk a párolt gombát is. A beolajozott serpenyőben négy darab, nem túl vékony palacsintát sütünk a gombás masszából. Egyenként megkenjük a lecsóval, felgöngyöljük és t ló tálra fektetve reszelt sajttal, megszórjuk. Forró sütőben 200 C-on 8-10 perc alatt megpirítjuk rajta a sajtot és azon melegében tálaljuk. Gyümölcsös palacsinta Vagyis: 2 pohár kefir, 2 tojás, 10dkg cukor, 1 csom. vaníliás cukor annyi liszt amennyit felvesz, hogy sűrű palacsinta tészta legyen. Sűrűbb, mint a palacsinta tészták általában. Bármilyen gyümölcsöt a tésztába tenni. Én reszelt almát tettem a masszába Kisütni és

mindegyiket fahéjas porcukorral megszórni. Házi túrós palacsinta tejfölösen Hozzávalók: 8 db édes palacsinta, 25 dkg túró, 3 tojás, 8 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 dl tejföl A túrót áttörjük, a tojások sárgájával, a cukorral és a vaníliás cukorral elkeverjük, majd hozzáadjuk a tojások fehérjéből vert habot. A palacsintákat a túrós krémmel megkenjük; felgöngyöljük és egy kivajazott tűzálló tálba egymás mellé, fektetjük. A tejföllel meglocsoljuk és forró sütőben 200 C-on 5-8 perc alatt, átsütjük. Forrón kínáljuk. Habos palacsinta Összekeverünk, kisütünk, és csíkokra vágunk 8 palacsintát. Elkeverünk 4 evőkanál baracklekvárt 2 evőkanál porcukorral, 10 deka reszelt, csokoládéval és 3 tojás kemény habbá vert fehérjével. A palacsintát tűzálló tálba tesszük, tetejére öntjük a habos krémet, és a sütőben pár percig sütjük. Juharszirupos palacsinta A Kanadában honos és nemzeti jelképpé

vált juharfa nedvét ezekben a hetekben szüretelik. A "szüret" március elejétől április végéig tart; A legalább negyvenéves fák törzsébe lyukat fúrnak, majd alá tesznek egy vödröt, hogy abba folyjék az édes nedű. A juharfa nedve nagyrészt vízből, 3-5%-ban cukorból, ásványi anyagokból és egyéb tápanyagokból áll. A juharfa nedvét koncentrálni kell, hogy szirup készüljön belőle - kb. 40 liter, kell 1 liter sziruphoz. A hagyományos módszer szerint a nedvet kádakban forralják sziruppá. Minél sötétebb a szirup, annál erősebb az íze A természetes édesítőszer jól használható édességekhez, de húsételekhez is. Juharszirupos palacsinta Tegyünk egy tálba 125 g lisztet, 1 csipet sót, adjunk hozzá 1 egész tojást és egy tojás sárgáját. Folyamatosan kevergetve öntsünk hozzá 3 dl tejet, tegyünk még bele 1 evőkanál felolvasztott vajat és keverjük simára. Hagyjuk állni egy órát, majd süssünk belőle a

megszokottól vastagabb palacsintákat. Tálaljuk egy kis darabka vajjal, és bőven öntsük nyakon tiszta juharsziruppal, pár szelet friss gyümölccsel, fagyival dekoráljuk. Juhtúrós palacsinta gazda módra Hozzávalók: 8 db sós palacsinta, 25 dkg juhtúró, 1 csomag snidling, 2 dl tejföl, só, őrölt fekete bors A snidlinget és a petrezselyemzöldet megmossuk és fölaprítjuk. A juhtúrót simára keverjük egy deci tejföllel, sóval, borssal ízesítjük és beleszórjuk az apróra vágott zöldféléket. A palacsintákat egyenként megkenjük a 12 juhtúrós töltelékkel, felgöngyöljük és kivajazott tűzálló tálba egymás mellé, fektetjük. A maradék tejföllel meglocsoljuk és forró sütőben 200 C-on 8-IO perc alatt átsütjük. Kapros-túrós édes palacsinta Hozzávalók: 8 db édes palacsinta, 20 dkg túró, 3 dl tejföl, csipetnyi só, 2 evőkanál cukor, 1 nagy csokor kapor A túrót egy deci tejföllel simára keverjük, sózzuk, cukorral

ízesítjük, majd hozzáadjuk az apróra vágott kaprot. A palacsintákat egyenként megkenjük a kapros-túrós töltelékkel, felgöngyöljük és egy kivajazott tűzálló tálba egymás, mellé fektetjük. A maradék tejföllel meglocsoljuk és forró sütőben 200 C-on épp, hogy csak átmelegítjük 5-6 perc alatt. Melegen tálaljuk. Kapros-túrós sós palacsinta Hozzávalók: 8 db sós palacsinta, 20 dkg túró, 3 dl tejföl, 1 kiskanál só, 1 nagy csokor kapor, 10 dkg füstölt szalonna A kaprot megmossuk és fölaprítjuk. A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, és zsírját kisütjük. A túrót áttörjük, egy deci tejföllel simára keverjük, sózzuk. Hozzáadjuk a kisütött szalonnakockák felét és az apróra vágott kaprot. A palacsintákat egyenként megkenjük a túrós töltelékkel, felgöngyöljük és a szalonnazsírral kikent tűzálló tálba, fektetjük. Tejföllel meglocsoljuk, rászórjuk a többi szalonnakockát, és forró sütőbe tesszük.

200 C-on kb10 perc alatt, megpirítjuk és azon forrón tálaljuk Karamellkrémmel töltött palacsinta Hozzávalók: 8 db édes palacsinta, 10 dkg cukor; 2 tojás, 2 dkg vaj, 2 dkg liszt, 2 dl tej, 4 dkg porcukor, 1 dl tejszín A cukrot egy kis méretű Lábosban világosra pirítjuk, majd egy deci vízzel fölöntjük, és addig főzzük, míg a karamell teljesen föl nem oldódott. Hozzáadjuk a lisztet meg a tejet, és sűrűre főzzük. A tűzről levéve beleütjük a tojások sárgáját, a vajjal együtt simára keverjük, végül a tojások fehérjéből vert habot is beleforgatjuk. A palacsintákat egyenként megtöltjük a karamellkrémes töltelékkel és felgöngyöljük. Egy kivajazott tűzálló tálba egymás mellé fektetjük, porcukorral meghintjük, és forró sütőbe tesszük: 200 C-on addig sütjük, míg a cukor kissé megpirul a tetején. (10-15 perc) A tejszínt habbá verjük és a karamellkrémes palacsinta, mellé kínáljuk. Káposztás palacsinta

Hozzávalók: 3 tojás, 4 dl tej, só, őrölt bors, 20 dkg liszt, 20 dkg káposzta, a sütéshez olaj, 2 dl tejföl A tojásokat fölverjük, majd a tejet és a lisztet felváltva adagolva hozzá simára keverjük, sózzuk, borsozzuk. A káposztát lereszeljük, és a palacsintatésztába keverjük. Egy kis serpenyőt beolajozunk és nem túl vékony palacsintákat, sütünk a káposztás masszából. A kész káposztás palacsintákat tejföllel megkenjük és félbehajtva, azon melegében tálaljuk. Teával kitűnő" vacsora. Kecskeméti titkos palacsinta Hozzávalók: 16 db palacsinta, 30 dkg baracklekvár, 4 tojás, 6 dkg cukor, 8 dkg vaj, 2 dl tej, 5 dkg darált dió A palacsintákat kettesével egymásra fektetjük, baracklekvárral megkenjük, fölcsavarjuk és 4-5 cm-es darabokra vágjuk. A palacsintadarabokat egymás 13 mellé állítgatjuk egy kivajazott tűzálló tálban. A tojások sárgáját a cukorral és a vajjal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tejet

és az egészet a palacsintadarabokra, öntjük. A tojások fehérjét kemény habbá verjük és beleforgatjuk a maradék baracklekvárt. A habos masszát a palacsinták tetejére simítjuk, meghintjük a darált diókral. Előmelegített sütőben 180 C-on 15-20 perc alatt megsütjük. Ha a teteje túlzottan pirulna, zsírpapírral takarjuk le. Melegen tálaljuk Aki gazdagabban szeretné adni, külön tálkában barackpálinkával higított baracklekvárt adhat mellé. Királyházi palacsinta Hozzávalók: 8 db sós palacsinta, 15 dkg túró, 10 dkg sonka, 1 dl tejföl, csipetnyi só és őrölt bors 5 dkg reszelt sajt A túrót és a tejfölt összekeverjük, sózzuk, őrölt borssal ízesítjük. A sonkát nagyon apróra vagdaljuk, és a túrókrémhez adjuk. A palacsintákon elosztjuk a tölteléket, elegyengetjük majd négyrét, hajtjuk és kivajazott tűzálló tálra, fektetjük. Meghintjük reszelt sajttal, és forró sütőbe toljuk. Ráolvasztjuk a sajtot a tetejére 8-IO

perc alatt 200 C-os sütőben. Királynők palacsintája Hozzávalók: 8 db sós palacsinta, 40 dkg spárga (zsenge), 10 dkg trappista sajt reszelve, 10 dkg ömlesztett krémsajt, 2 dl tejföl, 1 csomag petrezselyemzöld, só, őrölt bors A spárgát megtisztítjuk, sós vízben puhára főzzük és lecsöpögtetjük. A spárgákat elosztjuk a palacsintákon, ráfektetjük, reszelt trappista sajttal megszórjuk, felgöngyöljük. Egy kivajazott tűzálló tálba fektetjük szorosan egymás mellé. A krémsajtot a tejföllel elkeverjük, sóval, őrölt borssal ízesítjük és belehintjük az apróra vágott petrezselymet. A sajtos öntetet a spárgás palacsintákra öntjük és forró sütőben 180 C-on I5-20 perc alatt, átsütjük. Melegen tálaljuk ezt az igazi tavaszi ínyencséget Készíthetjük konzerv spárgából is. Kisködmön palacsinta Hozzávalók: 4 tojás, 5 dkg porcukor, 8 dkg liszt, 10 dkg mák darálva, 4 dl tej, a sütéshez olaj, 40 dkg szilvalekvár, 2 dl

édes vörösbor, csipetnyi fahéj és reszelt citromhéj, 5 dkg fahéjas porcakor a tetejére A tojások sárgáját a porcukorral habosra keverjük. Apránként hozzákeverjük a lisztet, a darált mákot meg a tejet, végül a tojások kemény habbá vert fehérjét is beleforgatjuk, Beolajozott serpenyőben a szokásosnál kissé vastagabb palacsintákat sütünk. A szilvalekvárt a vörösborral felhígítjuk, fahéjjal és reszelt citromhéjjal ízesítve fölforraljuk. A palacsintákat egyenként megkenjük a forró, boros lekvárral, négyrét hajtjuk és fahéjas porcukorral meghintve máris tálaljuk. Kukoricás palacsinta sajttal Hozzávalók: 20 dkg liszt, 3 tojás, 4 dl tej, 20 dkg konzerv csemegekukorica, 1 csomag petrezselyemzöldje, 1 kiskanál só, 10 dkg reszelt sajt, a sütéshez olaj A lisztet a tojással és a tejjel simára keverjük. A kukoricát leszűrjük, a petrezselyemzöldjét fölaprítjuk, mindkettőt a palacsintához adjuk, sózzuk, jól elkeverjük. A

palacsintasütőt kenőtollal beolajozzuk, fölforrósítjuk, és a kukoricás masszából nem túl vékony palacsintákat sütünk. A megsült kukoricás palacsintákat tálra csúsztatjuk és reszelt sajttal meghintve tálaljuk. 14 Ketchupot vagy csípős paprikakrémet adhatunk mellé. Lengyel palacsinta (placuszki) Hozzávalók: 25 dkg liszt, 2 tojás, 2 dl tej, 1 kávéskanál élesztőpor 2 alma, 3 evőkanál cukor, csipetnyi só A sütéshez: vaj Elkészítése: A lisztet keverőtálba szitáljuk, közepébe mélyedést formálunk, ebbe ütjük a tojásokat. A tejben simára keverjük az élesztőt, és apránként ezt is a tésztához adjuk. Sima masszává keverjük, majd 20 percig állni hagyjuk A meghámozott almák húsát nagylyukú reszelőn lereszeljük. A cukorral összekeverjük, majd a sóval együtt rögtön a tésztához dolgozzuk. Kis merőkanál segítségével vajban mindkét oldalukat pirosra sütjük (2-3 darabot készíthetünk egyszerre). Melegen

cukorral megszórva tálaljuk. Jó tanács: Az almákkal gyorsan dolgozzunk, hogy ne barnuljanak meg! Mákos-mézes palacsinta Hozzávalók: 8 db édes palacsinta, 10 dkg mák darálva, 2 db alma, 5 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 5 dkg mazsola, 2 dl tej, 5 dkg méz Az almákat megtisztítjuk és lereszeljük. A mákot a tejjel leforrázzuk, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot meg a mazsolát és a reszelt almával összedolgozzuk. A palacsintákat egyenként megkenjük a mákos töltelékkel, felgöngyöljük, és tálra tesszük. A meglangyosított mézet rácsorgatva kínáljuk. Narancshabos fantázia-palacsinta Hozzávalók: 8 db édes palacsinta, 4 tojás, 4 dkg cukor, 2 narancs, 2 dkg liszt, 2 dl tej, 0.5 dl narancsszörp, 05 dl narancslikőr, 5 dkg vaj, 1 dl tejszín, 1 csomag vaníliás cukor A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk egy narancs levét és lereszelt héját, a díszlet és a tejet. Lassú tűzön kevergetve sűrűre főzzük.

A tűzről levéve narancsszörppel ízesítjük és végül a tojások kemény habbá vert fehérjét, beleforgatjuk. A narancshabos krémmel a palacsintákat megkenjük, fölcsavarjuk és kivajazott tűzálló tálra fektetjük. A másik narancsot meghámozzuk, vékonyan fölkarikázzuk és a palacsinták tetején, elrendezzük. A vajat rámorzsoljuk, narancslikőrrel meglocsoljuk és forró sütőben 200 C°-on 5-6 perc alatt átforrósítjuk. Habbá verjük a tejszínt a vaníliás cukorral, a forró narancshabos palacsintát a tejszínhabbal díszítve tálaljuk. Nevenincs palacsinta Hozzávalók: 8 db édes palacsinta, 20 dkg túró, 2 tojás, 5 dkg cukor, csipetnyi reszelt citromhéj; 5 dkg mazsola, 15 dkg baracklekvár A túrót a tojások sárgájával és a cukorral simára keverjük, reszelt citromhéjjal ízesítjük és beleszórjuk a mazsolát. A palacsintákat tűzálló tálra fektetjük, felváltva a mazsolás túróval és a baracklekvárral rétegezve. A tojások

fehérjét habbá verjük és bevonjuk vele a palacsintahallom tetejét. Forró sütőben a tojáshabot szép rózsaszínűre sütjük 200 C-on 8-10 perc). Melegen tálaljuk. Nyári túrós palacsinta 15 A szokott módon 12 palacsintát sütünk. 25 deka tehéntúrót krumplinyomón áttörünk, habosra keverjük két tojássárgájával, meg 10 -15 deka porcukorral. Egy csomag vaníliás cukorral ízesítjük, majd hozzáadjuk a tojások kemény habbá vert fehérjét is. Beleöntünk 30 deka gyümölcsöt (Ha barackból készítjük, akkor kimagozzuk, meghámozzuk, kockákra vágjuk.) Ezzel töltjük jó vastagon a palacsintákat, összegöngyöljük, tűzálló tálba fektetjük. A tálat lefedve, a sütőben átsütjük, de nem pirítjuk meg a palacsintákat. Kenhetünk a tetejére egy kevés tejfölt, hogy a palacsinta puha maradjon. Palacsinta bodzavirággal Igazi különlegesség ez a nem annyira zöldséges, de annál meglepőbb töltésű palacsinta! A bodza ráadásul

egészséges is! Hozzávalók: 8 db bodzavirág, 300 g liszt, 3 dl tej, 3 db tojás, só, porcukor Elkészítése: A bodzavirágokat folyóvíz alatt mossuk meg úgy, hogy a virágok között megbújó bogarakat mind távolítsuk el. A szárat a virágok tövénél vágjuk le, mert a keserű. A tojást, a tejet összekeverjük, és folyamatosan adagolva a liszttel csomómentesre keverjük, majd kevés sóval ízesítjük, és tizenöt percig állni hagyjuk. Olajozott palacsintasütőbe vagy serpenyőbe öntsünk egy-egy adag tésztát, a közepébe nyomjuk bele a bodzavirágot, és mindkét oldalát süssük aranysárgára. Ha a palacsinta megfordításával nehézségeink támadnának, csúsztassuk a palacsintát egy fedőre, majd a sült oldalával felfelé fordítsuk vissza a palacsintasütőbe. A palacsintát porcukorral megszórjuk és forrón tálaljuk. Palacsinta Pekingből Hozzávalók: 8 db sós palacsinta, 15 dkg káposzta, 1 közepes sárgarépa, 1 kisebb zeller, 1 nagy fej

vöröshagyma, 1 csomag petrezselyemzöld, 2 evőkanál olaj, só, 1 kiskanál cukor, kevés bors, reszelt szerecsendió és gyömbérpor, 1 kiskarral kínai fűszerkeverék A zöldségeket megtisztítjuk, gyufaszálnyi csíkokra vágjuk. A hagymát és a petrezselymet fölaprítjuk. Az olajt fölforrósítjuk és a zöldségeket meg e hagymát nagy lángon, állandóan kevergetve megpirítjuk (kb. 10 perc alatt, a zöldségek picit ropogósak maradjanak). Meghintjük a finomra vagdalt petrezselyemmel, sóval, cukorral, borssal ízesítjük. Kevés gyömbért és szerecsendiót reszelünk rá és összekeverjük a kínai fűszerkeverékkel. A zamatos zöldségeket a palacsintákba töltjük, fölcsavarjuk és melegen tálaljuk. Palacsinta-változatok Kedvelt, és nagyon gyorsan, könnyen elkészíthető étel, amelynek további előnye, hogy számos módon variálható, tálalható, ízesíthető. Hozzávalók /alaptészta/: 30 dkg liszt, 4 dl tej, 2 tojás, só, étolaj. Gyümölcsös

---------A kisült palacsintákat félbevágott vagy felszeletelt gyümölcsökkel / eper, narancs, kivi, málna, stb./, esetleg befőttel töltjük meg, összehajtogatjuk, majd még langyos /folyékony vaníliapudinggal/ öntjük le, s fagylaltgombócokkal tálaljuk. Kiváló desszert Almás ----A palacsinták sütése közben a meghámozott almát vékony szeletekre vágjuk/ ha előre elkészítjük, megbarnul/, s 3-4 nagyobb szeletet mindig a 16 következő, kisütésre váró adag masszájába keverünk. A kisütött palacsintákat cukros-fahéjas töltelékkel ízesítjük és összehajtogatjuk. Almás -másképpen ---------------A kimagozott, felkockázott almát -kevéske mazsolával -margarinon, fedél alatt megpároljuk, majd hozzáadjuk a cukrot és a fahéjat. Kisütjük a palacsintákat, majd megtöltjük a töltelékkel. Összehajtogatva, porcukorral meghintve, esetleg fagylalttal tálaljuk. Parajjal töltött palacsinta csőben sütve

---------------------------------------Hozzávalók: A töltelékhez: 1,5 kg paraj, 1 fej hagyma, 2 dkg vaj, 1 csomag metélőhagyma, 20 dkg kenőmájas, 3 evőkanál búzadara, 5 dkg tehéntúró, 1 db tojás, 8 dkg reszelt sajt, 1 dl tej, 1 teáskanál reszelt citromhéj, édes-nemes paprika, bors A parajt megtisztítjuk, a hagymát kis kockákra vágva a vajon pirítjuk, a parajt hozzáadva 2-3 percig együtt pároljuk. Egy tálban a felaprított metélőhagymát, a darát, a túrót, a májast, a fűszereket, a reszelt citromhéjat a tojássárgájával jól elkeverjük, utoljára a felvert tojásfehérjét is hozzákeverjük. A palacsintákra egyenként ráfektetjük a párolt parajleveleket, és ezekre rákenjük a tölteléket, ezután a palacsintákat tölcsérszerűen feltekerjük, és egy tűzálló tálra rendezzük. 200 fokon 15-20 percig átsütjük. Tálaláskor a reszelt sajttal megszórjuk Pénteki palacsinta Hozzávalók: 8 db édes palacsinta, 4 evőkanál cukor, 0.5

dl narancsszörp, 2 db nagyobb alma, csipetnyi fahéj (őrölt) A cukrot világosbarnára pirítjuk, majd két deci vízzel öntjük föl, és addig főzzük, míg a karamell teljesen fel nem olvad. Ekkor hozzáadjuk a narancsszörpöt és a megtisztított, vékony szeletekre vágott almát. Csipetnyi fahéjjal ízesítjük és kevergetve 5-8 perc alatt az almákat puhára, pároljuk. Az almás tölteléket a palacsintákra kenjük, négyrét Pisztáciás palacsintacsíkok Hozzávalók: 8 db édes palacsinta, 3 dl joghurt, 1 dl tejszín, 5 dkg cukor, 4 evőkanál kiwi likőr, 5 dkg pisztáciamag A joghurtot simára keverjük a cukorral és a likőrrel, majd hozzáadjuk a habbá vert tejszínt. A pisztácia-magot, megdaráljuk Az édes palacsintákat ujjnyi széles csíkokra vágjuk, és kistányérokra halmozzuk. A tejszínhabos joghurttal beborítjuk, a darált pisztácia-maggal megszórva máris tálaljuk. Répás-mézes palacsinta Hozzávalók: 2 tojás, 5 dl sárgarépaié,

csipetnyi só, 20 dkg liszt, A sütéshez olaj, 40 dkg sárgarépa, 1 citrom, 3 evőkanál méz A tojásokat fölverjük, sózzuk, a sárgarépalevet és a lisztet felváltva hozzáadva simára keverjük és legalább fél órán át, állni, hagyjuk. A sárgarépát eközben megtisztítjuk, apróra vágjuk, kevés vízben puhára főzzük. Áttörjük, a mézzel, a citrom levével és reszelt héjával ízesítjük Beolajozott palacsintasütőben a sárgarépaleves masszából vékony palacsintákat sütünk. A kész palacsintákra simítjuk a sárgarépás krémet és négyrét hajtva máris tálaljuk. Részeges csúsztatott palacsinta Hozzávalók: 4 tojás, 5 dkg porcukor, 5 dkg. vaj, 10 dkg liszt, 17 8 dkg darált dió, 4 dl tej, olaj a sütéshez, 8 dkg porcukor a palacsinták meghintéséhez. A borsodóhoz: 2 tojás, 2,5 dl édes fehérbor, 10 dkg cukor A tojások sárgáját habosra keverjük a porcukorral, a vajjal, hozzáadjuk a lisztet, a tejet, a durált diót, végül

beleforgatjuk a tojások fehérjéből vert habot. Beolajozott serpenyőben kb fél centi vastag palacsintákat, készítünk, de csak az egyik felét sütjük meg. A serpenyőből a tálra csúsztatott diós palacsinta felső, puha felét porcukorral hintjük meg és a rétegzést így folytatjuk tovább. A legfelső palacsintát a Sült felével fölfelé borítjuk a palacsintahallomra és forró sütőbe tévé 220 C-on 5-6 perc alatt átmelegítjük: Ez alatt a tojásokat a cukorral elkeverjük, hozzáadjuk a bort és lassú tűzön habosra, verjük. A diós csúsztatott palacsintát melegen, cikkekre vágva a borsodóval tálaljuk. Rokfortos palacsinta Hozzávalók: 8 db palacsinta (sós), 4 dkg vaj, 4 dkg liszt, 2 dl tej, 10 dkg márványsajt, csipetnyi őrölt bors és szerecsendió, só, 1 dl tejföl A vajat megolvasztjuk, a lisztet világosra pirítjuk rajta, a tejjel felöntjük, és sűrűre főzzük. A tűzről levéve belemorzsoljuk a márványsajtot, sóval, őrölt

borssal és őrölt szerecsendióval ízesítjük. A palacsintákra egyenként rákenjük a márványsajtos krémet, négyrét hajtjuk és egy kivajazott tűzálló tálra, fektetjük. A tejfölt rácsepegtetjük és forró sütőbe téve 200 C-on 5-8 perc alatt, átforrósítjuk. Melegen tálaljuk. Rumos túrós lángoló palacsinta Hozzávalók: 16 db édes palacsinta, 50 dkg túró, 4 dl tejföl, 10 dkg mazsola, 10 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 tojás, csipetnyi reszelt citromhéj, 0.5 dl rum A túrót áttörjük, a cukorral; a vaníliás cukorral, a két tojás sárgájával és két deci tejföllel simára keverjük. Reszelt citromhéjjal ízesítjük, hozzáadjuk a mazsolát, egy evőkanálnyi rumot, végül beleforgatjuk a tojásfehérjéből vert habot. Egy tűzálló tálat kivajazunk A palacsintákat a túrókrémmel rétegezve egymásra fektetjük. A tetejére öntjük a maradék tejfölt és forró sütőbe téve 200 C-on átsütjük 10-15 perc alatt. A

sütőből kivéve rálocsoljuk a rumot, meggyújtjuk, és lángolva tesszük az asztalra, majd, mint a tortát, felszeleteljük. Rumos-vaníliás palacsinta Hozzávalók: 8 db édes palacsinta, 5 tojás, 5 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 dkg liszt, 2 dl tej, 0.5 dl rum, 5 dkg mazsola A tolások sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a lisztet és a tejet, majd lassú tűzön, kevergetve sűrűre főzzük. A tűzről levéve ízesítjük egy evőkanálnyi rummal, beleszórjuk a mazsolát, végül a tojások fehérjéből vert habot. A palacsintákat a mazsolás krémmel megkenjük, felgöngyöljük és egy kivajazott tűzálló tálra, fektetjük. A maradék rummal meglocsolva forró sütőben 200 C-on 5-8 perc alatt átsütjük. Forrón tálaljuk, ízlés szerint még vaníliás porcukorral megszórhatjuk. Sós mogyorós palacsinta 4 személyre HOZZÁVALÓK: 2 tojás, 25 dkg finomliszt, 2,5 dl tej, kb. 2 dl szódavíz, 1/2 dl olaj, 1

teáskanál porcukor, kevés só, 5 dkg sós mogyoró (vagy sótlan és kevés só), 5 dkg reszelt ementáli sajt, 2 dl tejföl. ELŐKÉSZÍTÉSE: 18 A mogyorót megdarálom vagy aprítógépben, összezúzom. A palacsintamasszát a szokásos módon megkeverem, és a darált mogyorót is beleteszem. ELKÉSZÍTÉSE: Egyenként megsütöm a palacsintákat. Megkenem tejföllel, rászórom a reszelt sajtot, és szorosan összecsavarom, majd az előmelegített sütőben kissé átforrósítom. Szalonnás palacsinta Hozzávalók: 0.5 1 tej, 20 dkg liszt, 2 tojás, csipetnyi só, 10 dkg baconszalonna, 4 evőkanál olaj, a tetejére, durvára őrölt bors A tojásokat fölverjük. A lisztet és a tejet felváltva adagolva hozzá, habverővel simára keverjük, sózzuk. A baconszalonnát fölaprítjuk, és a palacsintatésztába keverjük. Olajozott serpenyőben a masszából nem túl vékony palacsintákat sütünk. Forrón, durvára őrölt borssal meghintve adjuk asztalra. Túrós

palacsinta Hozzávalók: 1 adag palacsinta, 25 dkg tehéntúró, 2 tojás, 3 evőkanál porcukor, reszelt citromhéj, 5 dkg mazsola, 2 teáskanál tej, 2 dl tejföl A túrót áttörjük, és összekeverjük a tojások sárgájával, a többi ízesítővel, 1 dl tejföllel, a tejjel, végül a tojások kemény habjával. A krém nagy részét beletöltjük a palacsintákba, felgöngyöljük, majd tűzálló tálra fektetjük. Ez a fázis elmaradhat: A megmaradt krémet összekeverjük 1 dl tejföllel, és a palacsintákra öntjük. Sütőben felső lángon addig sütjük, míg pirosodni nem kezd. Túrós palacsinta Hozzávalók: egy adag kisütött palacsinta, 25 dkg tehéntúró, két tojás, 2-3 kanál porcukor, reszelt citromhéj, 5 dkg mazsola, kevés tej, 2 dl tejföl. A túrót szitán áttörjük és a tojások sárgájával, a többi ízesítővel, a tejföl felével, a tejjel és a tojások fehérjéből vert kemény habbal simára keverjük. A krém egyharmad részét

félretesszük, a többivel megtöltjük a palacsintákat. Egyenként összegöngyölve tűzálló tálra fektetjük A félretett krémbe a maradék tejfölt belekeverjük, a palacsintákra öntjük és a sütőben közepes lángon addig sütjük, amíg a teteje pirosodni nem kezd. Túrós palacsinta eperrel Hát ez azért már majdnem túlzás. Sőt, egyértelműen az És ha esetleg fennakadnál azon, hogy most épp nincs eper, akkor az őszi termésig más gyümölccsel is nyugodtan elkészítheted! Hozzávalók: A palacsintához: 125 g túró, 100 g liszt, 2 db tojás, 20 g kristálycukor 2,5 dl tej A töltelékhez: 500 g eper, 50 g porcukor, 0,5 dl eperlikőr A sütéshez: margarin A szóráshoz: porcukor Elkészítése: Az epret átválogatjuk, jól megmossuk, lecsepegtetjük, és egy tálban megcukrozzuk, a likőrrel meglocsoljuk, majd állni hagyjuk. A palacsintához a lisztet az áttört túróval, a cukorral, a tojással összekeverjük, majd a tejjel egyneműsítjük.

Serpenyőben, kevés olvasztott margarinnal megsütjük a palacsinták mindkét oldalát. Tálaláskor a palacsinták egyik felére rakjunk 19 az eperből, hajtsuk rá a másik felét és szórjuk meg porcukorral. Hasonlóképpen készíthetünk bármilyen gyümölccsel töltött palacsintát is. Túrós palacsinta, őszibaracköntettel. Hozzávalók: 3 db tojás, 25 dkg liszt, 6-7 dl tej, fél kg tehéntúró, fél csomag mazsola, 6 evőkanál cukor, fél kg őszibarack (vagy befőtt), késhegynyi só, sütéshez: olaj. Elkészítése: 3 dl tejet habverővel csomómentesen elkeverünk 2 evőkanál liszttel, 1 tojássárgájával, és lassú tűzön, folytonos kevergetés mellett sűrűre főzzük. Félretesszük hűlni Közben a barackok héját lehúzzuk, magvát kivesszük, és keskeny csíkokra vágjuk. Belekeverjük a mártásba, hozzáadunk 2 evőkanál cukrot és pihentetjük. A megmaradt lisztből és tejből, a 2 db egész tojással palacsintatésztát készítünk.

Sózzuk, és szükség esetén szódavízzel hígítjuk. Palacsintákat sütünk belőle Eközben a túrót burgonyanyomón áttörjük, összekeverjük a megmaradt cukorral, a mazsolával, majd a tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és összedolgozzuk vele. Ezzel töltjük meg a palacsintákat, és tálaláskor az őszibaracksodóval borítjuk. Ova sfongia ex lacte (palacsinta) Hozzávalók: 8 tojás, 6 dl tej, 1 dl olaj, kevés méz, kevés őrölt bors. Keverd össze a tojásokat, a tejet és az olajat, míg palacsintatésztát kapsz. Süsd serpenyőben. Töltsd meg mézzel, a tetejét szórd meg borssal. Vastag palacsinta Hozzávalók: 15 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 4 dl tej, 2 tojás, 5 dkg mazsola, 5 dkg dióbél, 5 dkg vaj, 1 dl rum. A mazsolát 15 percig a rumban vagy langyos vízben áztatjuk, majd leszárítjuk. Egybedolgozzuk a lisztet, a porcukrot, a tojások sárgáját, és folyamatosan adjuk hozzá a tejet. Simára keverjük Óvatosan összeforgatjuk a tojások

keményre vert habjával, a mazsolával és a darált dióval. Palacsintasütőben a palacsintához hasonlóan sütjük meg a négy vastag palacsinta mindkét oldalát. Melegen, porcukorral behintve tálaljuk. Zöldfűszeres palacsinta Hozzávalók: 4 tojás, 5 dkg vaj, 15 dkg liszt, 4 dl tej, 1 kiskanál sütőpor, 1 csomag petrezselyemzöld, 1 csomag snidling, 1 csomag kapor, 1 maréknyi bazsalikomlevél, só, a sütéshez olaj, 2 dl tejföl a tetejére A tojásokat a vajjal habosra keverjük. Apránként hozzáadjuk a tejet meg a lisztet, sózzuk, és beleszórjuk a nagyon apróra vagdalt zöldfűszereket és a sütőport. Beolajozott palacsintasütőben vastagabb palacsintákat készítünk. A megsült zöldfűszeres palacsintákat tálra csúsztatjuk, tejföllel megkenjük és félbehajtjuk. Melegen adjuk asztalra. 20