Étel- és italreceptek | Ételreceptek » Palacsinták gyümölccsel töltve

Alapadatok

Év, oldalszám:2003, 10 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:169

Feltöltve:2010. február 14.

Méret:43 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

Palacsinták gyümölccsel töltve Almás palacsinta Hozzávalók: 8 dkg liszt, 1 tojás, 1/8 liter tej, 5 evőkanál cukor, csipetnyi só, 2 közepes alma, 4 evőkanál vaj, fahéjas porcukor a tetejére A tojást a liszttel, tejel, a cukorral és a csipetnyi sóval simára keverjük, és állni hagyjuk. Az almákat megtisztítjuk, negyedeljük, majd szeletekre vágjuk egy kisebb serpenyőben vajat, forrósítunk, majd beleöntjük a tészta 1/4 részét. Az almaszeletek 1/4 részét a félig sült tésztára rakosgatjuk, majd egy széles lapáttal megfordítjuk a palacsintákat, és pirosra sütjük. A többi tésztával és almával megismételjük ezt még háromszor. Tálalás előtt, még melegen, fahéjas cukorral hintjük meg. Almás palacsinta Húsz deka lisztből a szokott módon 20 palacsintát sütünk. Meghámozunk, kimagvalúnk, cikkekre vágunk öt almát, és egy kevés vízzel, ízlés szerint cukorral, egy darabka citromhéjjal, két deka vajjal puhára pároljuk,

majd fakanállal tovább keverve, minél szárazabbra sütjük. A tűzről levéve egy evőkanálnyi baracklekvárral ízesítjük, ha nem elég édes, utána cukrozzuk. Ezzel az almapéppel töltjük a palacsintákat, és úgy göngyöljük össze, hogy először két szélüket ráhajtjuk, utána hengerítjük. A megtöltött palacsintákat egyenként lisztbe, nyers tojásba és nagyon finom zsemlemorzsába forgatjuk, majd bő, forró olajban ropogós pirosra sütjük. Fahéjas cukorral meghintve kínáljuk. Almáspalacsinta 1 kg rétesalmát meghámozunk, apró, vékony, kis szeletekre vágjuk. Tálba 2 egész tojást ütünk, ízlés szerint megcukrozzuk, egy csipet sót, 3 deci tejet adunk hozzá és annyi lisztet keverünk bele, hogy sűrű palacsintatésztát kapjunk. A tésztába belekeverjük a szeletekre vágott almát, palacsintasütőbe kevés zsírt teszünk és megsütjük benne. Fahéjas, vaníliás cukorral meghintve tálaljuk. Almás csúsztatott palacsinta Ugyanúgy

készül, mint a közönséges csúsztatott palacsinta, de a lágy felét rétegenként fahéjas porcukorral és 50 dkg megtisztított, reszelt kissé kinyomkodott almával hintjük meg. Almás csúsztatott palacsinta Tészta: 4 tojás sárgája, 5 dkg cukor, 5 dkg szobahőmérsékletű vaj 3 dl tej, 12 dkg liszt, 4 tojás keményre vert habja, csipetnyi só Töltelék: 50 dkg vékonyra szeletelt alma, mint uborkasalátának meghámozott, kimagolt 5 dkg kristálycukor, 1 tk (teaskanal=5ml) fahéj. Sütéshez olaj, kikenéshez vaj 50 dkg almát elkészítettem, csak starking volt kéznél, érett volt, de nem volt leves. Az 5dkg cukrot összekevertem a fahéjjal A tojássárgájákat betettem a turmixollóba, bele a vajat, és a cukrot, felvertem, bele egy decinyi tej, és a liszt, ezzel is felvertem, majd hozzáadtam a maradék tejet, és utoljára átkevertem. Ezt a masszát beleöntöttem a felvert tojásfehérjékhez, és jól összekevertem. Egy csatos tortaformát (24cm

átmérőjű, 6 cm magas), kivajaztam, az oldalát is. Evőkanalnyi olajat megforrósítottam erősen, egy széles lábosban, beleöntöttem majdnem 2 decinyi masszát (két levesmerőnyi) majd lejjebb vettem a lángot, és az alját szépen megsütöttem, de a teteje nyers maradt, éppen hogy nem folyós. Belecsúsztattam a formába, a nyers felével felfelé. Beleszórtam az alma harmad részét, és megszórtam egyenletesen egy cukros fahéjjal, rá a következő palacsinta, majd alma és így tovább, a tetejére a palacsinta felfelé a nyers részével. Csak négy palacsintám lett, de pont betöltötte a formát. A tetejét megszórtam a megmaradt félkanalnyi fahéjas cukorral Előmelegített, 200C sütőbe tettem 15 percre. A sütőt elzártam, és bent hagytam még 5 percre. A tésztája igen finom volt, az egész nem volt túl édes nekem pont ízlett, de az alma sülhetett volna még. Kihűlve még finomabb volt. Mint a tortát lehetett szeletelni, melegen is.

Utógondolatok: Finom volt, ahogy volt, de talán az almát reszelnem kellett volna, de viszont én nem szeretek semmit kicsavarni, és így nem áztatta el a tésztát. Hogyha lédúsabb almát használtam volna, akkor talán egy kis morzsával meg kellett volna szórni. Sőt, egy kis citromlét, rácsavarhattam volna az almára, mert édes alma volt. A tésztába tehettem volna talán egy tk vanília kivonatot, vanília egyik kedvenc ízesítőm. Bodzapalacsinta (Régi magyar édesség) 15 deka lisztből 2 tojással, csipet sóval, egy evőkanál Jaffa szörppel meg kevés tejjel nagyon sűrű palacsintatésztát keverünk, és 1-2 óráig állni hagyjuk. A bodzavirág ernyőjét levágjuk, megmossuk, megszárítjuk, majd egyenként a sűrű palacsintatésztába mártva, bő, forró olajban ropogós pírosra sütjük. Itatóspapírra szedjük, hogy a felesleges zsírját leitassuk róla, és fahéjas porcukorral meghintve kínáljuk. Borsodi palacsinta halom Hozzávalók: 10-12 db

palacsinta, 1 púpozott ek. kakaópor, 10-10 dkg darált dió és baracklekvár, 2 alma, 4 tojásfehérje, 4 ek. porcukor, 1 kk rum, 1 ek. málnaszörp, 1 mk őrölt fahéj A palacsintákat ujjnyi széles csíkokra vágjuk, és a kakaóval, a dióval, a baracklekvárral, és a rummal összekeverjük. Kivajazott tűzálló tálba halmozzuk, és a megtisztított almaszeleteket a tetejére fektetjük. Fahéjjal megszórjuk, majd a forró sütőben megsütjük. Végül a habbá vert, málnaszörppel ízesített tojásfehérjével bevonjuk. A sütőbe visszatoljuk, de már inkább csak szárítjuk, mint sütjük. Crépe Suzette Hozzávalók: 8 palacsinta, 3 mandarin vagy 2 narancs, 7,5 dkg vaj, 5 dkg cukor, 1 evőkanál narancslikőr Elkészítése: A gyümölcsök héját finomra reszeljük. A vajat, likőrt és a cukrot simára keverjük, beledolgozzuk a gyümölcshéjat és –levet. A palacsintákat ezzel a krémmel megtöltjük, négyfelé hajtjuk, és serpenyőben 2-3 perc alatt

átsütjük. Fortély: Tálaláskor flambírozhatjuk narancslikőrrel. Csúsztatott diós palacsinta Habosra keverünk négy tojássárgáját öt deka porcukorral meg öt deka puha vajjal. Felengedjük három és fél deci tej-jel, végül közékeverünk nyolc deka lisztet meg a tojások kemény habbá vert fehérjét. Olajon palacsintát sütünk belőle, egy kissé vastagabbakat a szokottnál és csak az egyik felüket sütjük meg, majd lágy felükkel felfelé egymás fölé csúsztatjuk őket egy tűzálló tálra. Mindegyik palacsinta lágy felét meghintjük porcukorral kevert, egy kevés őrölt fahéjjal ízesített darált dióval. (15 deka kell hozzá). A tetejére üres palacsinta kerül, sült felével felfelé. A forró sütőben éppen csak átmelegítjük, de nem pirítjuk meg. Csőben sütött epres palacsinták Készítsünk palacsintatésztát a szokásos módon; finomabbá tehetjük a palacsintát, ha a tésztáját reszelt citromhéjjal ízesítjük. A

szokásos módon süssük ki. 2 dkg vajon 50 dkg megmosott és lecsepegtetett epret kb 20 másodpercig, hirtelen lángon pirítsuk meg. 2 tojás sárgáját, 1 dl tejszínt, 2 dkg vajat, 1 evőkanál citromlevet és 10 dkg cukrot tegyünk egy tálba, majd keverjük össze. Tegyük a tálat vízgőz fölé, és addig melegítsük állandó kevergetés mellett, míg be nem sűrűsödik. Tegyük bele az epret és hűtsük ki. A töltelékkel töltsük meg a palacsintákat és tekerjük fel. Tegyük egy kivajazott tűzálló edénybe, és a maradék töltelékkel öntsük nyakon. Szórjuk meg porcukorral és szeletelt mandulával Forró sütőben süssük pirosra. Dupla szilvás palacsinta Hozzávalók: 3 tojás, 12 dkg liszt, 2,5 dl tej, 1 evőkanál cukor, csipetnyi só, 40 dkg szilva, a sütéshez olaj, 4 dkg vaj, 10 dkg fahéjas porcukor, 2 evőkanál rum A tojások sárgáját a liszttel és a tejjel simára keverjük. Egy evőkanálnyi cukorral és csipetnyi sóval ízesítjük, majd

belekeverünk négy darab kimagvalt, nagyon vékonyra szelt szilvát. Végül a tojások fehérjéből vert habot is beleforgatjuk. A többi szilvát is kimagozzuk, fölcsíkozzuk A megolvasztott vajon kissé megpároljuk, majd meghintjük két evőkanálnyi fahéjas porcukorral, és rummal meglocsoljuk: A szilvás palacsintatésztából beolajozott serpenyőben vastagabb palacsintákat sütünk. A kész palacsintákra egyenként párolt szilvát halmozunk, kettéhajtjuk, és fahéjas porcukorral meghintjük. Melegen kínáljuk. Epres palacsinta Hozzávalók: 2 tojás, 12 dkg liszt, 2,5 dl tej, 1 kiskanál cukor, csipetnyi só, a sütéshez olaj, 30 dkg eper 2 dl tejszín, 2 csomag vaníliás cukor, 1 dl tojáslikőr A tojások sárgáját a cukorral, csipetnyi sóval kikeverjük, majd apránként hozzáadjuk a tejet meg a lisztet, végül tojások fehérjéből vert habot. Beolajozott palacsintasütőben nem túl vékony palacsintákat sütünk. Az epret megmossuk, kicsumázzuk,

néhány szép szemet félreteszünk, a többit apróra vágjuk és meg szórjuk vaníliás cukorral. A tejszínt a másik vaníliás cukorral habbá verjük. A palacsintákra egyenként tejszínhabot simítunk, cukros eperrel megrakjuk és félbehajtjuk, tálra tesszük. A tojáslikőrrel meglocsolva, a félretett eperszemekkel díszítve kínáljuk. Francia narancsos palacsinta Hozzávalók 4 személyre: A palacsintához: 80 g finomliszt, 1 csipet só, 1 ek. Cukor, 1/2 tasak vaníliás cukor, 1 tojás+1 tojássárgája, 1,5 dl tej, 1 ek. Olaj, néhány citromfű levélke Továbbá: 3 narancs, 30 g cukor, 30 g vaj/margarin, 2 dl rostos narancslé 3 cl narancslikőr, 1/2 dl brandy Elkészítése: Összekeverjük a lisztet a sóval, cukorral és vaníliás cukorral, hozzáadjuk a tojást és a tojássárgáját, végül apránként a tejet, és csomómentes masszává keverjük (ha túl sűrű volna, egy kevés szénsavas ásvány- vagy szódavízzel hígítjuk). Letakarjuk, 30

percig pihentetjük, majd belekeverjük az olajat, és teflonserpenyőben 8-12 vékony palacsintát sütünk belőle, melegen tartjuk. Miközben a tészta pihen, a narancsokat megmossuk, 1 narancs héját burgonyahámozóval lehántjuk, gyufaszál vékonyságú csíkokra vágjuk. Forró vízbe dobjuk, 5 percig főzzük, majd hideg vízbe szedjük, és lecsepegtetjük. Az összes narancsot vastagon meghámozzuk, kifilézzük, azaz a gerezdeket elválasztó hártyák közül kivágjuk a gyümölcshúst. A munka közben keletkező lét a rostos narancsléhez öntjük. Nagyobb serpenyőben barnára pirítjuk a cukrot, hozzáadjuk a vajat/margarint, azonnal felöntjük a narancslével, jól összeforraljuk, végül hozzáadjuk a narancslikőrt és a brandyt. A palacsintákat zsebkendőszerűen összehajtogatjuk, gyors mozdulatokkal a mártásba forgatjuk, végül hozzáadjuk a narancsgerezdeket és a narancshéjat. A palacsintákat (2-3 darabonként) lapostányérra fektetjük, melléjük

szedjük a narancsot és a mártást, tetejüket narancshéjjal és citromfű levélkével díszítjük, azonnal tálaljuk csak melegen jó! Mutatós, mennyei, biztos siker! Gesztenyével töltött ínyencpalacsinta Hozzávalók: 8 db édes palacsinta, 20 dkg gesztenyemassza, 2 dl tejszín, 2 evőkarnál rum, 5 dkg mazsola, 10 dkg étcsokoládé, 0,5 1 tej, 1 csomag vaníliás cukor A gesztenyemasszát villával összetörjük, egy deci tejszínnel és egy evőkanálnyi rummal simára keverjük, majd a mazsolát beleszórjuk. A maradék tejszínt a vaníliás cukorral kemény habbá verjük. A palacsintákat megkenjük a gesztenyés töltelékkel és négyrét hajtva tálra, tesszük. Az étcsokoládét összetörjük, a tejjel fölöntjük és lassú tűzön kevergetve, megolvasztjuk. A tűzről levéve simára keverjük a rummal, és a palacsintákra öntjük. Tejszínhabbal díszítve adjuk asztalra Gesztenyés palacsinta Hozzávalók: a tésztához: három tojás, 3 dkg porcukor,

négy evőkanál olaj, 1 l tej, 20 dkg rétesliszt, csipetnyi só; A töltelékhez: 25 dkg gesztenyemassza, tej, 1-2 evőkanál barackíz, két evőkanál rum, a tetejére porcukor. A tésztához a tojássárgájákat a porcukorral meg az olajjal simára keverjük, felengedjük a tejjel, majd csipetnyi sóval ízesítjük és a lisztet hozzáadva fél óráig pihentetjük. Ekkor adjuk hozzá a kemény habbá vert fehérjéket, és teflon serpenyőben a szokásosnál kicsit vastagabb palacsintákat sütünk belőle. Amíg a tészta pihen, addig a gesztenyemasszát egy kis tejjel, a rummal meg a barackízzel jól kikeverjük. A kisütött palacsintákat ezzel a krémmel töltjük, négyrét összehajtjuk, és tűzálló tálra rakjuk, félig egymásra fektetve. A tetejüket porcukorral meghintve az egészet átmelegítjük, de nem pirítjuk. Gundel palacsinta Hozzávalók 10 db palacsintához: 2 db tojás, 2,5 dl tej vagy szódavíz, 180 g liszt, 1 dl olaj, csipetnyi só A töltelékhez:

150 g darált dió, 20 g mazsola, 1 dl tejszín, 0,5 dl rum 80 g cukor, 1 db citrom, vaníliás cukor, őrölt fahéj A csokoládémártáshoz: 2 dl tej, 20 g cukor, 60 g csokoládé, 20 g kakaópor 2 tojássárgája, 10 g liszt, 0,5 dl rum, vaníliás cukor Elkészítése: A palacsintatészta elkészítése: a lisztet a tojással, kevés sóval és a tejjel közepes sűrűségűre és simára keverjük. Palacsintasütőben kevés forró olajban vagy teflonserpenyőben, közepes merőkanálnyi masszát szétfolyatunk, és mindkét oldalát világosra sütjük, melegen tartjuk. Ezután elkészítjük a diótölteléket. A citrom héját lereszeljük, a mazsolát megtisztítjuk, alaposan megmossuk és leszárítjuk. A tejszínt felforraljuk a cukorral, hozzáadjuk az előkészített mazsolát, a citromhéjat, a diót, a vaníliás cukrot, és megszórjuk kevés fahéjjal. 1-2 percig főzzük, míg kenhető pépet kapunk. Ha kissé lehűlt, elkeverjük benne a rumot Végül

elkészítjük a csokoládémártást. A fele tejet felforraljuk a csokoládéval Habüstben vagy hőálló üvegtálban jól összekeverjük a tojássárgájákat, a cukrot, a vaníliás cukrot, a kakaóport, a lisztet és az 1 dl hideg tejet. A felforralt csokoládés tejet habverővel állandóan keverve, vékony sugárban hozzáadjuk az összekevert anyagokhoz, majd vízfürdőre helyezve, folyamatos keverés mellett felfőzzük, melegen tarjuk, tálalás előtt rummal ízesítjük. A palacsintákat megtöltjük, háromszögletűre hajtjuk, tűzálló tálra helyezzük, fél oldalát átvonjuk a forró csokoládémártással, majd a másik oldalát meghintjük porcukorral. Gundel palacsinta Hozzávalók: 1 adag kisütött palacsinta, 20 dkg darált dió, 1 dl tej, egy csomag vaníliás cukor, két kanál cukor; az öntethez: két evőkanál kakaópor, két evőkanál cukor, egy diónyi vaj, egy evőkanál rum. A tejet a cukorral meg a vaníliás cukorral felforraljuk, és a diót

megfőzzük benne. Ezzel töltjük meg a palacsintákat, négybe hajtjuk és a mártással leöntjük. A csokoládémártáshoz a kakaóport a cukorral meg egy kevés vízzel sűrűre főzzük, a tűzről levéve belekeverjük a vajat, és ha elolvadt, a rummal ízesítjük. A palacsintákra öntjük és forrón tálaljuk (A valódi Gundel palacsintát lángolva szokták az asztalra adni: a megtöltött és a mártással leöntött palacsintákat a sütőben alaposan átmelegítik, közvetlenül tálalás előtt rummal megöntözve, meggyújtva viszik az asztalra.) Gundel palacsinta 1 adag palacsinta Töltelék: 20 dkg darált dió, 1 dl tej, 1 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál cukor Csokoládéöntet: 2 evőkanál kakaó, 2 evőkanál cukor, 1 teáskanál vaj, 1 evőkanál rum A tejet a cukorral és a vaníliás cukorral felforraljuk, és megfőzzük benne a diót. Ezzel a töltelékkel megtöltjük a palacsintákat, és negyedbe hajtjuk. Leöntjük a csokoládéöntettel.

Csokoládéöntet: A kakaót a cukorral és egy kevés vízzel sűrűre főzzük, a tűzről levéve belekeverjük a vajat, rummal ízesítjük. A palacsintákra öntjük. Forrón tálaljuk. Gundel palacsinta igazi 12 db palacsinta Töltelék: 1,5 dl rum, 4 dkg mazsola, 2 dkg cukrozott narancshéj, 18 dkg dió, 1 dl tejszín, 12 dkg cukor, fahéj Mártás: 2,5 dl tej, vanília, 3 dkg cukor, 10 dkg csokoládé, 1,5 dl tejszín, 3 tojás sárgája, 10 dkg cukor, 5 dkg kakaó, 1,5 dkg liszt Töltelék: A rumba beáztatjuk a mazsolát és a narancshéjat. A felforralt tejszínbe beletesszük a darált diót, cukrot, kis fahéjat, a leszűrt mazsolát és narancshéjat, 1-2 percig főzzük, esetleg egy kevés tejet is adva hozzá, míg kenhető pép lesz. Mikor kissé lehűlt, a fele rumot beleöntjük. A kisütött palacsintákat a szokott módon megtöltjük, hengeresre csavarjuk. A mártáshoz: a tejet a cukorral és a vaníliával felforraljuk. A csokoládét a sütőben megolvasztjuk.

A tejszínből kemény habot verünk A tojás sárgákat a cukorral, majd a kakaóval, kevés liszttel és tejjel, a habverővel simára keverjük. Hozzávegyítjük a megolvadt csokoládét, majd gyors keverés mellett, öntjük hozzá a forró tejet. Mérsékelt tűzön, forrpontig hevítjük Levéve a tűzről még kevergetjük, majd a tejszínhez keverjük, melybe beleöntjük a rum másik felét. A forró mártást csak a tányéron öntjük a palacsintákra Gundel palacsinta Hozzávalók: 8 db édes palacsinta, 12 dkg darált dió, 8 dkg cukor, 8 dkg cukrozott narancshéj, 2 dl tejszín, 2 evőkanál rum, 5 dkg mazsola, 1 csomag vaníliás cukor, 15 dkg étcsokoládé, 1 dl tej A tejszínben a daráit, diót, a cukrot, a vaníliás cukrot, a mazsolát és az apróra vágott narancshéjat felfőzzük, majd tűzről levéve a rummal ízesítjük. A diós töltelékkel a palacsintákat megtöltjük és négy: hajtva tálra tesszük. A csokoládét a tejbe tördeljük, majd

lassú tűzöm kevergetve fölolvasztjuk, és simára dolgozzuk. A diós palacsintákat a csokoládés öntettet leöntve, melegen tálaljuk, tejszínhab-rózsákkal is díszíthetjük. Gyümölcsrizzsel töltött palacsinta Hozzávalók: 8 db hagyományos, sós palacsinta, 15 dkg meggybefőtt, 10 dkg rizs, 3 dl tej, 0,5 db vaníliarúd, 5 dkg cukor, 1 dl tejszín, 2 dl csoki szósz A megmosott rizst vaníliás tejben puhára főzzük. Lehűtjük, majd hozzákeverjük a cukrot, a kimagozott meggybefőttet. Amikor a rizs teljesen kihűlt, hozzákeverjük a felvert tejszínhabot. Betöltjük a palacsintákba, ezeket 2 ujjnyi vastag darabokra vágjuk, majd csoki szósszal vékonyan megöntözzük. Habos-málnás palacsinta Hozzávalók: 2 tojás, 12 dkg liszt, 2,5 dl tej, 1 kiskanál cukor, csipetnyi só, a sütéshez olaj, 20 dkg málna, 2 evőkanál porcukor, 2 dl tejszín A tojások sárgáját a cukorral, csipetnyi sóval kikeverjük, majd hozzáadjuk apránként a tejet meg a

lisztet, végül a tojások fehérjéből vert habot. Beolajozott palacsintasütőben nem túl vékony palacsintákat sütünk. A málnát megtisztítjuk. A tejszínt a porcukorral habbá verjük A habos palacsintákat egyenként tejszínhabbal kenjük meg, málnaszemekkel megszórjuk és kettéhajtjuk. Néhány szép málnaszemmel díszítve tálaljuk. Egzotikus palacsinta Hozzávalók: 2 adagra való Görög Gyümölcsleves, 2 tojás, 20 dkg liszt 1 csomag sütőpor, vaj (a sütéshez), gyümölcsök (idény szerint) juharszirup Elkészítési javaslat: Elkészítjük a levest, és jól lehűtjük. A levest liszttel, tojással, sütőporral, és ha szükséges, egy kevés vízzel palacsintasűrűségűre keverjük. Felhevített vajon tenyérnyi palacsintákat sütünk belőle Gyümölcsökkel díszítve és juharsziruppal meglocsolva adjuk az asztalra. Karamelles almával töltött palacsinta Hozzávalók (6 személyre): 25 dkg liszt, 5 dl tej, 1 dl sör, 2 evőkanál olaj 6

tojássárgája, 6 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, csipetnyi só A töltelékhez: 3 alma, 10 dkg vaj A karamellhez: vaj, porcukor Elkészítése: A tésztához a lisztet keverőtálba öntjük, közepébe mélyedést formálunk, beleöntjük a tej felét, és simára dolgozzuk. Beleöntjük a sört, az olajat, belekeverjük a tojássárgáját, a maradék tejet, a cukrot és a sót. Sima masszává keverjük, és 1 órát állni hagyjuk. A masszából a szokásos módon palacsintákat sütünk. Az almákat meghámozzuk, magházukat kivájjuk, húsukat vastag szeletekre vágjuk, majd a vajban mindkét oldalukon 3-4 percig pároljuk, és melegen tartjuk. A cukorból és a vízből karamellt főzünk, és az almára öntjük. Ezzel a palacsintákat megtöltjük, háromszög alakúra hajtjuk, sütőlapra tesszük. Tetejükre vajdarabkákat morzsolunk, porcukorral megszórjuk, és néhány percig meleg sütőben sütjük. Valószínűleg több lesz a palacsinta, mint amennyi

tölteléket készítettünk. A kész palacsintákat lefagyaszthatjuk. Felhasználáskor kevés vajban, serpenyőben megmelegítjük Karácsonyi palacsintacsoda Hozzávalók: 8 db édes palacsinta, 2 db banán, 2 db narancs, 23 dkg konzerv ananász, 5 dkg aszalt füge, 5 dkg reszelt datolya, 1 evőkanál citromlé, 0,5 dl narancslikőr, 1 dl tejszín, 1 csomag vaníliás cukor A banánt és a narancsot meghámozzuk és fölaprítjuk. Az ananászt lecsöpögtetjük, a datolyát kimagvaljuk és az aszalt fügével együtt apróra vágjuk. A gyümölcs-darabkákat összekeverjük, a citromlével és a narancslikőrrel meglocsoljuk és lefedve, hideg helyen legalább fél napig állni hagyjuk, hogy az ízek jól összeérjenek. Tálalás előtt a tejszínt a vaníliás cukorral habosra verjük. Az egzotikus gyümölcssalátát a palacsintákba töltjük, négyrét hajtjuk és tejszínhabbal a tetején, máris kínálhatjuk. Mézes-mákos palacsinta Hozzávalók: A palacsintatésztához 1

tojás, 2, 5 dl tej, 5 púpozott kanál liszt, 2 evőkanál olvasztott margarin, csipetnyi só és cukor, a sütéshez olaj. Töltelék 10 dkg darált mák, 5 evőkanál méz, porcukor, 1 dl tej A tészta összetevőiből sűrű palacsintatésztát keverünk turmixgéppel. Kevés olajon kisütjük. A tejet felforraljuk, a darált mákot beleöntjük, elkeverjük a mézzel együtt és 5 percig lassú kevergetés mellett, felfőzzük. A palacsintát megtöltjük, felhengergetjük. Tálaláskor a palacsinta mellé mézet csorgatunk és tetejére porcukorral összekevert darált mákot, szórunk. Meggyel töltött palacsinta Hozzávalók: 8 db édes palacsinta, 40 dkg meggy, 5 dkg cukor, kb. 8-10 dkg piskóta- vagy kekszmorzsa, 5 dkg fehér csokoládé A meggyet megmossuk, kimagozzuk és a cukorral meg: szórjuk. Lefedve egy fél órán át, állni hagyjuk, majd annyi piskótamorzsával dolgozzuk össze, hogy sűrű masszává váljon. A meggyes töltetéket egy csíkban palacsintákra

halmozzuk, felgöngyöljük. A fehér csokoládét gőz fölött megolvasztjuk; és az egymás mellé fektetett palacsintákat "bevonalazzuk" vele. Amint a csokoládé megszilárdult, tálalhatjuk, Narancsos palacsinta 3 tojássárgáját simára keverünk 3 evőkanál porcukorral meg 5 deka puha vajjal, belereszeljük egy narancs sárga héját, és felengedjük 2 narancs kicsavart levével. A szokásos módon kisütünk 12 darab palacsintát (12 deka lisztből készül), megkenjük a narancskrémmel, és négyrét hajtva, félig egymásra fektetjük egy tűzálló tálra. Meghintjük porcukorral, és a sütőben átforrósítva - de nem sütve tálaljuk. (Még jobb, ha cukrozás előtt narancskarikákat is fektetünk a tetejére) Narancshabos palacsinta 20 deka réteslisztből három deci tejjel, két tojással meg annyi szódavízzel, amennyit felvesz közepesen sűrű palacsintatésztát, keverünk, és legalább egy óráig állni hagyjuk, egy csipet sóval

ízesítjük. Végül belekeverünk három evőkanál olajat, és csak az első palacsinta alá megolajozva a sütőt, a többit olajozás nélkül megsütjük. Közben habosra keverünk négy tojássárgáját öt deka cukorral, egy narancs reszelt héjával meg levével, meg két deka liszttel, és két deci tejjel felengedve, gőz fölött sűrűre főzzük. Még melegen közékeverjük a tojások habbá vert fehérjét, és 2-3 evőkanál Jaffa szörppel erősítjük az ízét. Ezzel a krémmel töltjük meg a palacsintákat, összegöngyöljük, és az egészet három deka forró vajjal, egy narancs kifacsart levével locsoljuk meg, egy meghámozott, vékonyra szelt narancsot fektetünk a tetejére. A sütőben éppen csak átmelegítjük, de nem pirítjuk. Palacsinta banánnal és kiwivel Hozzávalók: palacsintatészta (az átlagostól eltérő, vastag tésztájú palacsinta): 300 g liszt, 0,5 l tej, 5 tojás, 3 evőkanál cukor, 2 citrom reszelt héja, egy csipet só, 1,5 dl

olaj, 1 evőkanál mazsola Töltelék: 3 banán, 3 kiwi, Nutella, porcukor Elkészítés: A tojássárgájákat a liszttel, a tejjel és az olajjal keverjük ki csomómentesre. Adjuk hozzá a cukrot, a sót és a két citrom reszelt héját, valamint a mazsolát. A tojásfehérjét verjük kemény habbá, és keverjük hozzá a már elkészített masszához. Lassú tűzön süssük ki a palacsintákat Az elkészült palacsintát kenjük meg Nutellával, és a belsejükbe tegyünk még felszeletelt banán és kiwi darabokat. Hajtsuk félbe a tányéron, és szórjuk meg porcukorral. Palacsintában sült cseresznye Hozzávalók: 12 dkg liszt, 3 tojás, 2,5 dl tej 1 evőkanál cukor, 1 kiskanál sütőpor, csipetnyi só, a sütéshez olaj, 30 dkg cseresznye, 10 dkg fahéjas porcukor A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, sózzuk, apránként hozzáadjuk a lisztet, a tejet meg a sütőport. Végül a tojások keményre vert habját is~ beleforgatjuk. A cseresznyét megmossuk

és kínragozzuk Egy beolajozott palacsintasütőt fölforrósítunk, a habos massza 1/4 részét beleöntjük, és cseresznyével megszórjuk, Tányér segítségével fordítjuk át és a másik felét is, megsütjük, majd ilyen módon sütünk összesen négy palacsintát. A kész palacsintákat tányérra csúsztatjuk és fahéjas porcukorral meghintve, forrón tálaljuk. Ribiszkés-túrós palacsinta Hozzávalók: 8 db édes palacsinta, 20 dkg túró, 2 tojás, 10 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 30 dkg ribizli, 2 dl ribizli (vagy málna) szörp A túrót áttörjük, a tojások sárgájával és a cukorral összekeverjük. A ribizlit megmossuk, leszemezzük, és a túrókrémbe forgatjuk. A palacsintákat egyenként megkenjük a ribizlis túrókrémmel és felgöngyölve tűzálló tálra, fektetjük. A tojások fehérjét a vaníliás cukorral habbá verjük és a palacsinták tetejére, simítjuk. Forró sütőben rózsaszínűre pirítjuk a tetejét. (200 C-on 8-10

perc) A sütőből kivéve melegen a ribiszkeszörppel leöntve kínáljuk. Rumos diós palacsinta mazsolakompóttal Hozzávalók: 8 db édes palacsinta, 5 dl tej, 5 csomag vaníliás pudingpor, 10 dkg cukor, 15 dkg darált dió, 0.5 dl rum, csipetnyi reszelt citromhéj, 20 dkg mazsola, 4 dl édes fehérbor, 2 evőkanál méz A mazsolát megmossuk és a mézzel ízesített fehérborban, megfőzzük, majd lefedve legalább egy napig állni hagyjuk. A vaníliás pudingporhoz adjuk a cukrot, a tejjel fölöntjük és folyamatosan kevergetve sűrűre, főzzük. A tűzről levéve ízesítjük a rummal, reszelt citromhéjjal és beleszórjuk a darált diót is. A diós krémmel a palacsintákat egyenként megtöltjük és a meglangyosított mazsolakompóttal, kínáljuk. Szentgyörgyi palacsinta Hozzávalók: egy adag kisütött palacsinta, 20 dkg darált dió, 3 dl tej, Három tojás, 13 dkg cukor, egy csomag vaníliás cukor, két evőkanál barackíz. A darált diót 1 dl tejben

megfőzzük és 5 dkg cukorral ízesítve a palacsintákba, töltjük. Egyenként összegöngyöljük, majd 3 cm-es darabokra vágjuk. Egy üres palacsintát egy tűzálló tál aljára terítünk, szorosan egymás mellé állítjuk a rövid palacsintákat és leöntjük 2 dl tejjel, amelyet a három tojássárgájával, 5 dkg cukorral és egy csomag vaníliás cukorral habosra kevertünk. Forró sütőbe toljuk, és addig sütjük, amíg a mártás egy kissé meg nem kocsonyásodott. A három tojás fehérjéből kemény habot verünk, belekeverjük a barackízt, a maradék cukrot és a sütőből kivett palacsinta tetejére simítjuk. A sütőbe visszatoljuk, a lángot nagyon kicsire állítva inkább szárítjuk, mint sütjük, amíg a teteje szép sárga nem lesz. Szüretelő palacsinta Hozzávalók: 8 db édes palacsinta, 5 dl tej, 2 evőkanál búzakeményítő, 2 tojás sárgája, 3 evőkanál cukor, csipetnyi reszelt citromhéj, 30. dkg csemegeszőlő A borsodóhoz: 2 dl

fehérbor, 1 evőkanál citromlé, 10 dkg cukor, 1 kiskanál liszt; 2 tojás A két tojás sárgáját a cukorral, a reszelt citromhéjjal és a búzakeményítővel simára keverjük, a tejjel felöntjük és lassú tűzön, kevergetve sűrűre főzzük. A szőlőt megmossuk, leszemezzük, a szőlőszemeket kettévágjuk és a tejes krémhez, adjuk. A borsodóhoz a citromlevet a cukorral, a liszttel és a két tojással elkeverjük, hozzáöntünk 2 dl bort és 1 dl vizet és gőz fölött habverővel, addig verjük, míg jó habos lesz. Egyenként szolos krémet simítunk a palacsintákra, felgöngyöljük és a borsodóval leöntve máris tálaljuk. Szőlős palacsinta 8 db palacsintát sütünk. Elosztunk rajtuk 30 dkg jól megmosott és lecsurgatott kisebb szemű édes szőlőt. Megszórjuk 5 dkg porcukorral, 5 dkg durvára vágott mandulával, csepegtetünk rá fél citrom levét, és felcsavarjuk. Megvajazott tűzálló tálba, vagy kisebb tepsibe rakjuk szorosan egymás mellé,

és 2 db tojásból készült piskótamasszával leöntjük. Középmeleg sütőben kb. 7-8 percig, sütjük A sütőből kivéve frissen, forrón tálaljuk, bőven megszórva vaníliás porcukorral. Túrós palacsinta, őszibaracköntettel Hozzávalók: 3 db tojás, 25 dkg liszt, 6-7 dl tej, fél kg tehéntúró, fél csomag mazsola, 6 evőkanál cukor, fél kg őszibarack (vagy befőtt), késhegynyi só, a sütéshez: olaj. Elkészítése: 3 dl tejet habverővel csomómentesen elkeverünk 2 evőkanál liszttel, 1 tojássárgájával, és lassú tűzön, folytonos kevergetés mellett sűrűre főzzük. Félretesszük hűlni Közben a barackok héját lehúzzuk, magvát kivesszük, és keskeny csíkokra vágjuk. Belekeverjük a mártásba, hozzáadunk 2 evőkanál cukrot és pihentetjük. A megmaradt lisztből és tejből, a 2 db egész tojással palacsintatésztát készítünk. Sózzuk és szükség esetén szódavízzel, hígítjuk. Palacsintákat sütünk belőle Eközben a

túrót burgonyanyomón áttörjük, összekeverjük a megmaradt cukorral, a mazsolával, majd a tojásfehérjéket kemény habbá verjük és összedolgozzuk vele. Ezzel töltjük meg a palacsintákat és tálaláskor az őszibaracksodóval borítjuk. Vendégváró meglepetés Hozzávalók: 8 db édes palacsinta, 40 dkg eper, 2 tojás, 10 dkg Liszt, 5 dkg darált mandula, 5 dkg zsemlemorzsa, a sütéshez olaj, A tálaláshoz 5 dkg fahéjas porcukor, 4 gombóc vanília fagylalt Az epret megtisztítjuk és a nagyobb szemeket, kettévágjuk. A palacsintákon egyenletesen elosztjuk, a két oldalát felhajtjuk és felgöngyöljük. Lisztbe, fölvert tojásba és a darált mandulával kevert morzsába bundázzuk, majd forró olajba téve mindkét felét pirosra sütjük. Fahéjas porcukorral meghintjük és a forró palacsintákat 1-1 gombóc vanília fagylalttal, adjuk asztalra