Alapadatok

Év, oldalszám:2004, 6 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:93

Feltöltve:2010. március 18.

Méret:40 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!

Tartalmi kivonat

Szénhidrát-nap Csokis-málnás muffin Hozzávalók 12 darabhoz: 25 dkg liszt sütőpor 2 és fél kávéskanál fél kávéskanál szódabikarbóna 1 tojás 13 dkg cukor vaníliás cukor 1 csomag 1 dl olaj 2,5 deci kefir 5 dkg keserű csoki 15 dkg málna (mélyhűtött vagy friss) Elkészítés: Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Olvaszd föl a málnát, vágd apróra a csokit A lisztben keverd el a sütőport és a szódabikarbónát. A tojást verd fel a cukrokkal, az olajjal és a kefírrel, keverd hozzá a lisztet és a csokoládét. A sütőformár vajazd ki, és a massza felét oszd el igazságosan a 12 formába, majd mindegyikbe tegyél málnát, és végül a maradék masszát tedd rá. 20-25 percig süsd, kicsit hagyd kihűlni, és fahéjjal, tejszínhabbal díszítsd. Pizza Alaprecept 4 személyre (50 dkg alaptésztához, azaz 1 nagy tepsihez/2 kerek, 24 cm átmérőjű pizzához) Hozzávalók: 1 dl tej, 1 kávéskanál cukor, 2 dkg élesztő, 40 dkg finomliszt, 1

kávéskanál só, 4 evőkanál olaj, liszt a formázáshoz, olaj a kenéshez Elkészítés: 1. A tejet éppen csak meglangyosítjuk (ha túl meleg, elpusztulnak az élesztőgombák!), 3 dl-es bögrébe öntjük, hozzáadjuk a cukrot, beletördeljük az élesztőt, és jól elkeverjük. Meleg helyen felfuttatjuk, azaz a bögre pereméig hagyjuk kelni (8-10 perc). 2. A lisztet keverőtálba szitáljuk - így levegősebb lesz, és gyorsabban megkel a tészta A közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az élesztős tejet, és a széléről, fakanállal csak annyi lisztet keverünk hozzá, hogy galuska lágyságú masszát kapjunk - azaz kovászt készítünk. A tálban lévő lisztből egy keveset a tetejére szórunk, és tiszta konyharuhával letakarva a kétszeresére kelesztjük (15-20 perc). 3. Hozzáadjuk a sót, az olajat és annyi langyos vizet (1-1,5 dl), hogy kissé ragacsos, lágy tésztát kapjunk. A kézi robotgép spirálbetétjével addig dagasztjuk, amíg a

tészta el nem válik a tál falától. Tetejét megszórjuk liszttel, és konyharuhával letakarva hagyjuk a kétszeresére kelni (30-40 perc). 4. A tésztát lisztezett deszkára húzzuk, erőteljesen átgyúrjuk (C kép) - összeesik, de nem baj -, és tenyerünkkel a kívánt nagyságra és formára húzogatjuk. 5. A sütőt 220 fokra (gázsütő: 4 fokozat) előmelegítjük Olajjal kikenjük a sütőformát, belefektetjük-nyomkodjuk a tésztát úgy, hogy a közepén vékonyabb, a peremén pedig vastagabb legyen. A tésztalapot és a peremét villával megszurkáljuk, vékonyan megkenjük olajjal, paradicsomszósszal (pizzaszósszal), megrakjuk tetszés szerinti zöldségekkel, gyümölcsökkel, hússal, kevés oregánót és kakukkfüvet szórunk rá, és a sütőben a feltét mennyiségétől függően 20-30 percig sütjük. Cukkínis-hagymás pizza Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg paradicsom 1 nagy fej hagyma 50 dkg cukkíni 10 dkg juh- vagy füstölt sajt margarin/vaj 3

dkg 1 gerezd fokhagyma 8 kis elősütött pizzalap 6 evőkanál olaj 15-20 szem olívabogyó 1/2 kávéskanál szárított oregano Előkészítés: A paradicsomot meghámozzuk, felaprózzuk. A hagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk. A cukkínit megmossuk, hámozatlanul nem túl vékonyan felszeleteljük A sajtot megreszeljük. A sütőt előmelegítjük 220 fokra Elkészítés: A hagymát megfonnyasztjuk a margarinban, hozzáadjuk a cukkínit, beleszórjuk a fokhagymát, megsózzuk, borsozzuk, és fedő nélkül 6-8 percig pirítjuk. A pizzalapokat tepsibe rakosgatjuk, megkenjük olajjal, a tetejükre simítjuk a paradicsomot és a hagymás cukkínit, megszórjuk az olívabogyóval, a reszelt sajttal és az oreganóval, meglocsoljuk a maradék olajjal, és 25 percig sütjük. Fokhagymás spagetti Olívaolajon jó sok fokhagymát (durvára vágva) és összevágott petruskát átpirítok. Utána kis vízzel megdinsztelem, sózom, én szoktam kis bazsalikomot is beletenni, majd keves

étkezési keményítővel sűrítem. Összerottyantom, és a kifőtt spagettira öntöm Öszekeverem, és hammmm, bevele !! Fűszeres zöldséges pizza 1 félkész nagy, kerek pizzatészta (vásárolt), 25 dkg fagyasztott mexikói zöldségkeverék, 20 dkg brokkoli, 1 kis szál póréhagyma fehér része, 10 dkg reszelt ementáli sajt, 1 darabka száraz csípős paprika (vagy paprikakrém), 1-1 evőkanál mustár és ketchup, 1 tojás, 1 húsleveskocka, ízlés szerint só és bors. Előkészítése: a zöldségkeveréket forrásban lévő vízben előfőzöm, majd leszűröm. A brokkolit apró rózsáira szedem, a póréhagymát felkarikázom. A ketchupot, az összetört paprikát (vagy paprikakrémet) és a mustárt összekeverem. A húsleveskockát 1 dl forró vízben feloldom és felhígítom vele a mustáros ketchupot. Elkészítése: a pizzatésztát megkenem a fűszeres keverékkel, majd elosztom rajta a zöldségeket. A tojást felverem, és hozzákeverem a megmaradt

keverékhez Egyenletesen rálocsolom a zöldségekre, és a pizzát előmelegített forró sütőbe tolom. 10 perc múlva rászórom a sajtot, és ezután csak addig sütöm, amíg a sajt rá nem olvad. Négy cikkre vágom, és azonnal tálalom. Gombás pizza A tésztához: 45 dkg liszt 2 dkg friss élesztő 3 evőkanál olívaolaj A tetejére: 1 fej hagyma 1 gerezd fokhagyma 4 evőkanál olaj + a tepsihez 1 nagy konzerv (400 g) hámozott paradicsom 40 dkg sampinyon 10 dkg bacon szalonna szeletben 1 cserép friss oregánó 20 dkg reszelt sajt Előkészítés: A lisztet, 1 teáskanál sót, az élesztőt, 1,8 dl langyos vizet és az olajat rugalmas tésztává összedolgozzuk. Letakarjuk, és meleg helyen kb 30 percig kelesztjük Elkészítés: A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. Felforrósítunk 2 evőkanál olajat, és megdinszteljük benne a hagymát. Hozzáadjuk levével együtt a hámozott paradicsomot, és kissé szétnyomkodjuk. Sóval, borssal

ízesítjük, és kb 10 percig forraljuk, hogy besűrűsödjön. A gombát megtisztítjuk, és vékonyan felszeleteljük Felforrósítjuk a maradék olajat, és megpároljuk benne a gombát. Sóval, borssal ízesítjük A szalonnát vékony csíkokra vágjuk. A sütőt 220 fokra (gázsütő 4 fokozat) előmelegítjük. A tésztát négyfelé osztjuk, és vékony kör alakú lapokra nyújtjuk Kiolajozzuk a sütőtepsit, és ráfektetjük a tésztát. Megkenjük paradicsomszósszal, rászórjuk a gombát és a szalonnát. Végül rátépkedjük az oregánót (vagy rászórjuk a szárított fűszert), megszórjuk sajttal, és a sütőben 15-20 percig sütjük. Margaritha pizza Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg paradicsom 15-20 friss bazsalikomlevél 30 dkg mozzarella sajt 6-8 evőkanál olaj 4 elősütött pizzalap 1 evőkanál morzsolt oregano (szurokfű) Előkészítés: A paradicsomokat megmossuk, leforrázzuk, héjukat lehúzzuk, kettévágjuk, magjaikat, levüket eltávolítjuk. Nem

túl vékony csíkokra vágjuk vagy lazán szétnyomkodjuk. A bazsalikomlevélkéket megmossuk, lerázzuk róluk a vizet, néhányat félreteszünk a díszítéshez, a többit nem túl apróra vágjuk és a paradicsomhoz keverjük. A sajtot vékonyan felszeleteljük. A sütőt előmelegítjük 220 fokra Elkészítés: Nagyobb tepsibe tesszük a 4 pizzalapot. Vékonyan megkenjük őket olajjal, arányosan elosztva megrakjuk a bazsalikomos paradicsommal, a mozzarella felével, ízlés szerint sózzuk, végül meghintjük 1-1 csipet origanóval és 1-1 evőkanál olajjal. A forró sütőben 10-15 percig sütjük. Kivesszük a tepsit a sütőből, a pizzák tetejére rendezzük a maradék sajtszeleteket, és további 5 percre, hogy éppen megolvadjanak, visszatesszük a sütőbe. Tetejüket a félretett bazsalikomlevélkékkel díszítjük, azonnal fogyasztjuk Paradicsomos kagylótészta Hozzávalók 4 személyre: 3 gerezd fokhagyma 4 vegyes színű paprika (zöld, piros, sárga) 1

nagy halványított zeller 50 dkg kagylótészta 6 evőkanál olívaolaj 1 dl száraz fehérbor 4 evőkanál sűrített paradicsom 10 dkg reszelt parmezán sajt Előkészítés: Vizet forralunk a tésztafőzéshez. A fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk A paprikát megmossuk, félbe vágjuk, magjait kikaparjuk, húsát apró kockákra vágjuk. A zellerszárat megtisztítjuk, leveleit lecsipkedjük, a szárait felszeleteljük. Elkészítés: A tésztát a csomagon olvasható utasítás szerint 4 evőkanál olajjal ízesített vízben nem túl puhára főzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük. Felforrósítjuk a maradék olajat, megpirítjuk benne a fokhagymát. Hozzáadjuk a paprikát és a zellert, kissé megpirítjuk Ráöntjük a bort, és belekeverjük a paradicsompürét. Kissé besűrítjük, és sóval, borssal fűszerezzük. A tésztát összekeverjük a paradicsomos zellerrel, bőségesen megszórjuk parmezánnal, és tálaljuk. Pizzás csiga Hozzávalók 4 személyre: 1/2

kg liszt 2,5–3 dl tej 2 tojássárgája margarin 5 dkg kevés cukor só 3 dkg élesztő 1 pizzakrém oregánó reszelt sajt olaj a kenéshez Elkészítés: A hozzávalókból a szokásos módon kelt tésztát készítünk. Kétszeresére kelesztjük, majd kb. 0,5–1 cm vastagságúra nyújtjuk Megkenjük egy kevés étolajjal, kicsit megsózzuk, cikcakk alakban rányomjuk a pizzakrémet. Megszórjuk oregánóval, egy kevés reszelt sajttal, majd feltekerjük. Kb 1,5 cm-es szeletekre vágjuk, zsírozott tepsibe fektetjük, és az oldalukat is megkenjük olajjal. Tetejére bőven szórunk reszelt sajtot Kicsit kelesztjük még, majd pirosra sütjük. Nagyon finom például gulyásleves mellé. Réti Ditti pizzája Hozzávalók: 45 dkg liszt, 2 evőkanál olaj, fél csomag (3 dkg) élesztő, 1 bögre melegvíz, 2 csipet só, 1 csipet cukor, pizzakrém Elkészítés: A lisztet az olajjal, az élesztővel és a vízzel öszzedolgozzuk, majd meleg helyen letakarva megvárjuk, míg

kétszeresére dagad a tészta (20 perc). Ezután olajjal vékonyan kikent tepsibe tesszük, rá vékonyan pizzakrémet kenünk, majd tetszés szerint rárakjuk a hozzávalókat. 180 fokon ropogósra sütjük Spagetti fokhagymás zöldségekkel Hozzávalók 4 személyre: 6 kisebb répa 1 piros húsú paprika 1 zöld húsú paprika 1 sárga húsú paprika 3 gerezd fokhagyma 15 dkg (cukor)borsó (konzerv vagy mélyhűtött) 8 evőkanál olíva olaj 1 csomag (50 dkg) spagetti Parmezán sajt a tálaláshoz Előkészítés: A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A répát kis kockákra, a paprikákat csíkokra vágjuk. A fokhagymát áttörjük Elkészítés: A répát és a borsót egymás után enyhén sós vízben puhára főzzük. Az olajat összekeverjük a fokhagymával, beleforgatjuk a paprikát, a répát és a borsót. Sózzuk, borsozzuk, és kb. 2 órát állni hagyjuk A tésztát enyhén sós vízben kifőzzük, leszűrjük Összekeverjük a zöldségekkel, és parmezán

sajttal megszórva tálaljuk. Spagetti friss paradicsommártással Hozzávalók 4 személyre: 1 kg érett paradicsom 1 közepes fej hagyma 1 gerezd fokhagyma 1 nagy csokor petrezselyem 10-12 friss bazsalikom levél (1 mokkáskanál szárított) 5 evőkanál olívaolaj 1 babérlevél 1/4 kávéskanál cukor 1/4 kávéskanál csípős paprika 3 dkg vaj 40 dkg spagetti 10 dkg reszelt parmezán sajt Előkészítés: A paradicsomot megmossuk, leforrázzuk, meghámozzuk, magjait eltávolítjuk, felkockázzuk. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, apróra vágjuk A petrezselymet és a bazsalikomlevélkéket leöblítjük, finomra aprítjuk. Elkészítés: Az olajon megpároljuk a hagymát, hozzáadjuk a paradicsomot, a fokhagymát, a babérlevelet, a cukrot, a csípős paprikát, a bazsalikomot, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt, szelíd tűzön mártás sűrűségűre főzzük. A babérlevelet eltávolítjuk, a mártáshoz adjuk a vágott petrezselymet, de ezzel már

nem főzzük, a tetejére olvasztjuk a vajat. Enyhén sós vízben kifőzzük a tésztát, leszűrjük, előmelegített tálba csúsztatjuk, összekeverjük a mártás felével, a maradékot a tetejére púpozzuk. Bazsalikomlevéllel díszíthetjük, és azonnal tálaljuk. A reszelt sajtot külön tálkában kínáljuk. Zöldséges pizza I. Hozzávalók 4 személyre: 4 db paradicsom 1 fej hagyma 15 dkg csiperkegomba 2 paprika 20 dkg trappista sajt 4 db fagyasztott pizzalap 1 kis sűrített paradicsom 1 mokkáskanál bazsalikom 2 evőkanál ketchup Előkészítés: A zöldségeket alaposan megmossuk, megtisztítjuk, lecsepegtetjük, és karikákra illetve szeletekre vágjuk. A sajtot lereszeljük Elkészítés: A pizza lapokat sütőlapra fektetjük. A sütőt 220 fokra (gázsütő 4 fokozat) előmelegítjük. Összekeverjük a sűrített paradicsomot 2 evőkanál vízzel, a bazsalikommal és a ketchup-pal, majd egyenletesen bekenjük vele a lapokat. Esztétikusan elosztjuk rajta

az előkészített nyersanyagokat, majd bőségesen meghintjük reszelt sajttal. A sütőben kb. 20 percig sütjük Zöldfűszeres mártás Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg spagetti 1 csokor koriander 2 szál bazsalikom 1 szelet szendvicskenyér 1 gerezd fokhagyma 12 dkg napraforgómag 5 evőkanál napraforgó olaj 1,5-2 dl marhahúsleves kockából Előkészítés: Felteszünk vizet forrni a tésztafőzéshez. A zöldfűszereket leöblítjük, kissé összevágjuk. A szendvicskenyér héját levágjuk A fokhagymát meghámozzuk Elkészítés: A zöldfűszereket, a fokhagymát, a kenyeret, 10 dkg napraforgómagot, az olajat és a marhahúslevest magas edénybe tesszük, összeturmixoljuk. (Ha túl sűrű, levessel hígítjuk.) Sóval ízesítjük A tésztát nem túl puhára főzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük. Elkeverjük a szósszal A maradék napraforgómagot zsiradék nélkül kissé megpirítjuk, a tésztához keverjük. Azonnal tálaljuk