Alapadatok

Év, oldalszám:2003, 2 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:124

Feltöltve:2010. március 19.

Méret:24 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!

Tartalmi kivonat

Hájas tészták A hájas Imigyen: 70 dkg lisztet,50 dkg friss darált hajat kimerünk 3 ek ecettel és 25 dkg liszttel jól kigyúrunk tégla alakba formázva hideg helyre, tesszük. A megmaradt 45 dkg lisztet 2 tojás sárgájával 1/2 sóval 5 dkg cukorral és annyi vízzel {kb. 2 1/2 dl} kidolgozzuk, hogy rétestészta keménységű legyen, kidolgozzuk jó hólyagosra. Lábossal leborítjuk jó negyed órát, pihentetjük Pihentetés után vékonyra kinyújtjuk, a tésztánkat közepébe tesszük a tégla alakú hájat, s ráhajtogatjuk Így: Előbb a magunk felőli részt, azután a szemköztit, majd jobbról a tetejére balról alá hajtjuk. Szépen elrendezzük, hogy egyenlő legyen a tészta 1/2o hidegen pihentetjük, aztán kinyújtjuk 1/2 cm vékonyra, az előbbi módon újból hajtogatjuk, harmadik hajtogatás után sütjük. Jobb este készíteni másnap sütni. Sütés előtt 1/2 cm-re kinyújtjuk, feldaraboljuk, könyv alakra hajtogatva lekvárral töltjük.

Tojásfehérjével megkenjük, darabos diós cukorba mártjuk, nyíló részével egyféle tepsibe rakjuk, tepsiben jó, ha még egy fél órát pihentetjük Forró sütőben erős tűznél, sütjük. Tipp: Fagyasztóban eláll a kész tészta, jó egyszerre 2 adagot elkészíteni egy füst alatt, tessék kísérletezni, KATICA HÁJAS TÉSZTÁJA Hozzávalók: A tésztához: 80 dkg liszt, 1 deci bor, 1 tojás, 60 dkg háj, 20 dkg liszt Készítés: A tésztához valókat egy kis langyos vízzel jól ki kell dolgozni, kiverni a siritovel amíg hólyagos lesz. A hájat a liszttel összedolgozni, elkavarni jól és rákenni a kinyújtott tesztara. Háromszor kell félretenni 1/2 órás időközökben, majd felvágni és megtölteni ízzel Akkor igazan finom, ha másnapig pihen, másnap sütjük ki. Arra emlékszem, hogy irtó finomak voltak a hájas tésztái Anyukámnak, puhák, levelesek és még arra is emlékszem, hogy jól beszórta őket porcukorral. Hájas tészta 30 dkg hájat

ledarálunk, 1 diónyit elveszünk belőle és a többit félretesszük. 1/2 liszthez hozzátesszük a diónyi hájat, 1 egész tojást, 1 evőkanál ecetet, 2 evőkanál tejfelt, 1 evőkanál cukrot, csipetnyi sót és annyi bort, hogy rétestészta keménységű legyen. Nagyon jól kidolgozzuk A gyúródeszkát jól lelisztezzük, és azon vékonyra kinyújtjuk a tésztát. A háj egyharmad részét rákenjük a tésztára és összehajtogatjuk. Ezt háromszor megismételjük, közben hideg helyen félóráig hagyjuk a tésztát. Nagyon fontos, hogy mindig egyféle hajtogassuk a tésztát, mert csak úgy fog szépen nyílni. Ha lapokban sütjük, krémesnek is fel lehet használni Hájas tészta Hozzávalók: 1 kg liszt, 75 dkg háj, 2 evőkanál rum, 1 evőkanál ecet, 2 tojás, 2 tojássárgája, só A hájat húsdarálón ledaráljuk. A háj és a liszt egyharmad részét a rummal és az ecettel összegyúrjuk A liszt megmaradt kétharmad részéből, a tojásokkal és a

sárgákkal rétestésztát készítünk, kevés tejföl, langyos víz hozzáadásával. Mikor már hólyagos, hozzágyúrjuk az első tésztát, és összedolgozzuk Ezután fél centire nyújtjuk, a ledarált hájnak a felét rákenjük, és négyfelől összehajtogatjuk balról középre, jobbról középre, felülről középig, alulról középig (megjegyezve a sorrendet, mert még kétszer ugyanezt kell megismételni!), a tésztát félórára hideg helyre tesszük. Ismét kinyújtjuk, rákenjük a háj másik felét, hajtogatjuk, ismét félóra pihentetés következik. Még legalább egyszer 1 ismételjük meg a hajtogatást. Az utolsó nyújtás után, tüzes késsel kockákra vágjuk A felére lekvárt teszünk, ráhajtva a másik felét. Tetejét tojással megkenjük, de ne csurogjon le az oldalán, mert nem lesz leveles, sütjük. Tölthető mákkal, dióval, lekvárral, de lehet belőle pogácsát is készíteni Hájas tészta Hozzávalók: 70 dkg rétesliszt, 40 dkg

tisztított, darált háj, két evőkanál tejföl, egy tojás, egy evőkanál fehérbor vagy ugyanennyi enyhe ecet, egy-egy csapott kiskanál porcukor, szódavíz vagy csapvíz, só. A hájat fél óráig hideg vízben áztatjuk, majd ruhával letörölgetjük és rostjait, hártyáit eltávolítva megdaráljuk. Megmérjük, mert ennek így 40 dkg-nak kell lennie. Ezután 10 dkg liszttel összedolgozzuk, és jégbe hűtjük A többi lisztből és a hozzávalókból rétestésztát készítünk és cipóban, letakarva 15 percig pihentetjük. Ezután nagyon vékonyra nyújtjuk és a lisztes hájjal, megkenjük. Összegöngyöljük, majd nyújtófával téglalap alakúra nyújtjuk, és úgy hajtogatjuk, mint a leveles vajas tésztát, 20 percre hideg helyre rakjuk, majd ismét hajtogatjuk és ezt harmadszor is, megismételjük. Még 20 percig pihentetjük, majd tetszés szerinti tésztát - lekvárral töltött kifliket, a közepén üres fánkot, tiroli rétest vagy krémes pitéhez

való tésztát is süthetünk belőle. A hájas tészta A hájas tészta zsiradékát a háj adja, a tészta laza szerkezetét a többszöri hajtogatással érjük el. A hajtogatások közötti időben a tésztát pihentetni kell, hűtőszekrénybe kell tenni. Íme a recept: A hájas tészta hozzávalói: 25 dkg ledarált háj, 5 dkg zsír, 28 dkg liszt, 1 db tojás, egy csipet só, 2 evőkanál rum, 1 citrom leve, 3-4 dl langyos cukros víz (2 evőkanál cukorhoz hozzákeverjük a langyos vizet) A liszttel elmorzsoljuk a zsiradékot, hozzáadjuk a tojást, a sót, a rumot, a citrom levét és annyi langyos cukros vizet, hogy meggyúrva rétestésztát kapjuk. A tésztát kinyújtjuk és a háj egyharmadát, rákenjük, majd összehajtogatjuk Félórára hideg helyre tesszük. Újra kinyújtjuk, rákenjük a második adag hájat, majd ellentétesen, mint az előzőekben meghajtogatjuk. Hideg helyen pihentetjük fél órát, kinyújtjuk, újra megkenjük az utolsó adag hájjal, majd

ellentétesen hajtogatjuk. Ismét félórát pihentetjük hideg helyen, kinyújtjuk, szaggatjuk, töltjük (pl. szilvalekvárral) és forró sütőben megsütjük Javaslat: Mielőtt a ledarált hájat a tésztára kenjük, melegítsük meg egy kicsit a mikróban, hogy könnyebben kenhető legyen, így a kenéskor nem szakad át a tészta. 2