Alapadatok

Év, oldalszám:2003, 10 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:148

Feltöltve:2010. március 19.

Méret:59 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!

Tartalmi kivonat

Piskóta Hozzávalók: hat tojás, hat evőkanál cukor, hat evőkanál rétesliszt, késhegynyi sütőpor; a tepsi kikenéséhez zsír és liszt. A tojások sárgáját a cukorral meg a sütőporral nagyon habosra (szinte fehérre) kikeverjük, majd felváltva adagoljuk hozzá a lisztet meg a tojásfehérjékből vert kemény habot, vigyázva, nehogy a hab összetörjön. Alaposan kizsírozott, kilisztezett tepsiben (vagy tortaformában, ha tortának szánjuk) sütjük, de kibélelhetjük a tepsit selyempapírral is. Ha a piskóta megsült, 2 percig a már eloltott, de még meleg sütő ajtajában állni hagyjuk, majd deszkára borítjuk. Ha papírral béleltük a tepsit, a papírt nedves ruhával megsimítva lehúzzuk róla. Csak hidegen vágjuk ketté vagy félbe, aszerint, hogy mit akarunk belőle készíteni, és csak utána töltsük meg. Ha piskótatekercs készül belőle, a tésztát konyharuhára borítjuk, és még melegen ki-be tekerjük, majd összesodorva hagyjuk

kihűlni, így nem törik, ha a töltés után összetekerjük. Piskóta Hozzávalók: 6 tojás, 6 evőkanál cukor, 6 evőkanál liszt, 1 késhegynyi sütőpor A tojások sárgáját nagyon habosra keverjük (szinte fehéredésig) a cukorral, meg a sütőporral, majd felváltva adagoljuk hozzá a lisztet és a kemény tojáshabot. Vigyázzunk, hogy a hab ne nagyon törjön össze. Alaposan kikent, lisztezett (de csak az alján) tepsiben sütjük Előmelegített sütőben, közepes melegen sütjük. 20 percig ne nyissuk ki a sütőt Mikor megsült, vegyük ki a tepsiből, de csak hidegen vágjuk fel. Belga almás piskóta Habosra keverünk 4 tojás sárgáját 18 deka cukorral, késhegynyi sóval meg késhegynyi szódabikarbónával, majd hozzáadunk 12 deka olvasztott margarint meg 10 deka lisztet. Alaposan kikeverjük, végül óvatosan közékeverjük a tojások kemény habbá vert fehérjét is. Kizsírozott, kilisztezett kisebb tepsibe öntjük, és belenyomkodunk 6

megtisztított, vékony cikkekre vágott almát. A forró sütőbe toljuk, s a tüzet mérsékelve, alaposan átsütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd kockákra vágva rakjuk tálra. Óvatosan bánjunk vele, nehogy szétessen a tészta. CSIRKÉS SÓS PISKÓTA Hozzávalók: 1 adag maradék csirkepaprikás 2 evőkanál szafttal, 4 tojás, 4 evőkanál liszt, 4 evőkanál tej, 1 ecetes uborka, 5 dkg vaj vagy margarin, 1 evőkanál tejföl, 5 dkg reszelt sajt, 1-1 mokkáskanál só és törött fekete bors, 2 dkg vaj a sütőlap megkenéséhez és 2 evőkanál liszt a sütőlap beszórásához. Először a sós piskótát készítem el. A tojások sárgáit habosra keverem a sóval, a borssal, majd apránként, felváltva belekeverem a lisztet és a tejet, végül óvatosan hozzáadom a tojások fehérjéjéből vert kemény habot. Egy sütőlemezt kikenek a vajjal és beszórom a liszttel, majd rákenem a piskótamasszát. Előmelegített, forró sütőben, de takaréklángon 10-12

percig sütöm A tésztalapnak szép sárgának kell lennie. Ha megsült, alufólialapra borítom, és néhányszor ki-be tekerem, mint a rétest. Összecsavarva hagyom, amíg teljesen kihűl Közben elkészítem a tölteléket: a maradék paprikás csirkét levéből kiveszem, kicsontozom és ledarálom, vagy nagyon apróra vágom. Hozzáadom a reszelt sajtot, a tejfölt és az almareszelőn lereszelt uborkát, végül habosra keverem a vajjal. A kihűlt tésztalapra rákenem a húskrémet, és szorosan összecsavarva ismét becsomagolom az alufóliába. A hűtőszekrényben legalább fél napig hűtöm. Tálalás előtt felszeletelem, és ízlés szerint reszelt sajttal, paradicsommal, zöldpaprikával, retekkel, tojáskarikákkal feldíszítem. Nagyon finom, mutatós a büféasztalon, egy pohár sörrel, pedig kitűnő vacsora. Elronthatatlan piskóta 1 Mennyiség attól függ, mihez akarjuk felhasználni. Pl egy kerek tortalaphoz 4-5 tojást egy vizespohárba ütünk, majd a

poharat ugyanolyan magasságig megtöltjük cukorral, majd liszttel és egy zacskó sütőporral együtt, elektromos habverővel jól kikeverjük. Papírral bélelt formában vagy tepsiben sütjük úgy, mint a hagyományos piskótát. Finompiskóta 6 tojásból a szokásos módon sárga piskótát sütünk. 7 tojás fehérjéből és 25 dkg cukorból kemény habot verünk, ebbe 1 csomag mazsolát és 25 dkg darált diót keverünk, sütőpapírral bélelt tepsiben ugyanakkorára sütjük, mint a piskótát. Akkor vesszük ki a tepsiből, ha kihűlt, mert könnyen törik. A 7 tojás sárgájából 25 dkg cukorral gőz fölött sűrű krémet főzünk, langyosra hűtjük, majd hozzáadunk 2 kanál feketekávét és 1 margarint. Most már összerakjuk a süteményünket. Alul a piskóta, erre a kávés krém, majd a diós lap következik. Végül a csokimázt kenünk a tetejére. Joghurtos gyümölcsös "piskóta" Hozzávalók: 2 tojás, 1,5 joghurtos pohár cukor, 2 joghurtos

pohár rétesliszt, 0,5 joghurtos pohár olaj, 2 dl joghurt, 1 citrom héja és leve, 1 csomag sütőpor A tojást a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a többi belevalót. Kikent, lisztezett tepsibe öntjük. Bármilyen gyümölcsöt - legjobb a meggy - tehetünk a tepsibe tett masszára (A gyümölcs nem süllyed el a tésztában, ha előzőleg lisztben megforgatjuk.) Előmelegített sütőben sütjük. Gesztenyekrém és piskóta tekercs Gesztenyekrém I: 25 dkg gesztenyemasszát kikeverünk (robotgéppel) 5 dkg puha vajjal, 1 deci tejjel vagy tejszínnel, 2 EK rummal vagy rumaromával. Ha nem elég édes, meg egy kevés porcukrot is közékeverünk. Gesztenyekrém II: 40 dkg gesztenyemasszát összegyúrunk 1 deci tejjel vagy tejszínnel és 3-4 EK rummal. Közékeverünk meg 2 deci gyengén édesített kemény habbá vert tejszint A megsült, kihűlt, kiterített piskótát először vékonyan megkente diókrémmel, de csak egész leheletnyi vastagságban. Erre

gesztenyekrémet kent normál vastagságban, és a jövendőbeli tekercs belsejébe kerülő szélét kirakta két sorban rumos meggyel. A kész tekercset csokoládémázzal vonta be Ebből egy szelet és ki lehet tenni a megtelt táblát, olyan laktató. GRILLÁZS PISKÓTA Folyton keverve felolvasztunk 5 dkg cukrot. Belekeverünk 15 dkg hámozott, durvára vágott mandulát. Tovább keverve aranysárgára pirítjuk, majd vajazott sütőlapra simítva teljesen kihűtjük. Ha kihűlt, diódarálón ledaráljuk és 15 dkg vajjal habosra keverjük. Ezzel a krémmel összeragasztunk 1-1 babapiskótát. Gyümölcsízes piskótatekercs. 25 dkg. porcukor, 15 dkg vaj, 4 tojás, 20 dkg nullás liszt, 1/2 dl tej, hat csepp citromolaj, 2/3 csomag Dr.Oetker-féle sütőpor A vajat cukorral, tojással, tejjel jól elkeverjük, hozzáadjuk a citrom csöppeket és a liszttel kevert sütőport. Veszünk egy darab fehér papírt, valamivel nagyobbat a tepsinél, vajjal bekenjük, mint a 2

vajaskenyeret, a tepsire tesszük és a tésztát, ebbe öntjük bele, majd meleg sütőben 10-12 percig világosbarnára megsütjük. Miután kivettük, egy másik - porcukorral meghintett - papírlapra tesszük, lekvárral bekenjük, s mint a rétest behengerítjük. A tésztát azután ujjnyi vastagságú szeletekre vágjuk Epres piskóta Hozzávalók: 1 db piskótatorta, 2 csomag vaníliás pudingpor, 1 l tej, 2 evőkanál cukor, fél kg friss eper. Elkészítése: A pudingot a tasakon leírtak szerint elkészítjük, ám 1 l tejjel és 2 kanál cukor hozzáadásával. A piskótát kettévágjuk (de egyik szelet se legyen 1,5 cm-nél vastagabb!) és az egyik részét egy olyan tálra tesszük, amelynek van egy kis oldalfala. Ezt megkenjük egy kevés vaníliapudinggal, majd rátesszük az epret úgy, hogy a szebb szemeket félrerakjuk. Ezt meglocsoljuk vaníliapudinggal (ne folyjon ki sok!) Erre helyezzük a másik piskótalapot és rákenjük a megmaradt pudingot. A tetejét a

szép eperszemekkel díszítjük. Lehűtve tálaljuk KARAMELLÁS ALMÁS PISKÓTA 10 dkg cukrot karamellizálunk, majd amikor már sima, 10 dkg margarinnal jól elkeverjük. Tepsi aljába öntjük (én teflont használok, de lehet, hogy jó a hagyományos is), és megtisztított magház nélküli almakarikákkal befedjük. Bedugjuk kb. negyed órára a sütőbe Közben 8 tojásból piskótát készítünk, melyet az almás alapra téve "tűpróbáig" készre sütünk. Kivesszük a sütőből, hagyjuk hűlni, majd a széleket meglazítva egy megfelelő nagyságú tálcára borítjuk. (Így az alja kerül felülre) Ezután felszeletelhető Nagyon mutatós a csillogó karamellkrémben az almakarika! Kaviáros sós piskóta 1 rúd HOZZÁVALÓK: a piskótához 2 tojás, 2 púpozott evőkanál liszt, 2 evőkanál tej, 1-1 mokkáskanál törött bors és só; a töltelékhez 5 dkg margarin, 5 dkg tejszín krémsajt, 5 dkg fekete vagy piros kaviár, 1 csokor snidling, néhány csepp

citromlé, ízlés szerint só és törött fekete bors, a tepsihez 2 dkg margarin és 2 dkg liszt. ELŐKÉSZÍTÉSE: A tojások sárgáját fehéredésig keverem a sóval, majd apránként hozzákeverem a tejet és a lisztet. A tojásfehérjékből kemény habot verek. Egy kis tepsit vagy sütőlemezt a margarinnal kikenek, a liszttel meghintem. ELKÉSZÍTÉSE: A tojásmasszát összeforgatom a tojáshabbal, és a kikent tepsire úgy kenem fel, hogy nagy, téglalap alakú tésztává süljön. Előmelegített forró sütőbe tolom, és a lángot azonnal takarékra csökkentem 6-8 perc alatt szép sárgára sütöm. Egy konyharuhát bevizezek, alaposan kicsavarom, és a megsült tésztát azonnal ráborítom. A ruhával együtt csavarom fel, mint a rétest, úgy is hagyom kihűlni A töltelékhez a margarint a krémsajttal, a citromlével habosra keverem, hozzáadom a sót és a borsot, végül a kaviárt és a finomra vágott snidlinget keverem bele. A már kihűlt tekercset óvatosan

kicsavarom a ruhából, és egy alufólialapra helyezem. A krémet rákenem, majd ismét összecsavarom, és szorosan becsomagolom az alufóliába. A tetejét megnyomkodom, hogy a felesleges levegő kiszorulhasson belőle. Hűtőszekrényben legalább fél napig dermesztem, de a mélyhűtőben is tárolható Kiadós piskóta Hozzávalók: 6 tojás, 6 ek. cukor, 6 ek liszt, 1 ek kakaópor, késhegynyi sütőpor. 3 A cukrot 6 ek. vízzel méz sűrűségű sziruppá főzzük A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, a szirupot azon forrón belekeverjük, majd tovább verve, a sütőport, a tojássárgájákat, meg a lisztet is hozzáadjuk. Papírral bélelt formában, közepes hőmérsékletű sütőben sütjük. Mákos piskóta 3 tojás, 20 dkg vaj, 28 dkg cukor, 25 dkg rétesliszt, 28 dkg darált mák 3,5 dl tej, 1 cs. Sütőpor, 1 citrom reszelt héja, 1 kk fahéj Piskótaként sütjük, tölthetjük lekvárral, csak hidegen szeleteljük. Beleszórhatunk néhány szem meggyet

és mazsolát is. MÁKOS PISKÓTA Hozzávalók: 1 doboz babapiskóta, 0,5 dl rum, 2 tojásfehérje, cukros darált mák, 1 csomag vaníliás pudingpor, 10 dkg durvára vágott csokoládé. Elkészítés: A babapiskótát széttördelve üvegtálba rakjuk, és a rummal meglocsoljuk. A vaníliapudingot az előírás szerint elkészítjük, majd a babapiskótára öntjük. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és elkeverjük a cukros darált mákkal, Majd a pudingra simítjuk. Tetejét a csokoládéval megszórjuk. Jóval a fogyasztás előtt célszerű elkészíteni! Málnás-joghurtos piskótatekercs Hozzávalók: 25 dkg Ráma Krémalap, 1 db piskóta rolád, 1 csomag vaníliaízű pudingpor, 3 evőkanál cukor, 2 pohár gyümölcsjoghurt, 2 evőkanál porcukor, 30 dkg málna A pudingport simára keverjük a cukorral, egy dl vízzel, hozzáadjuk a joghurtot, elkeverjük és felfőzzük. A Krémalapot porcukorral kikeverjük, hozzáadjuk a lehűtött pudingot, és egyenletes

krémmé dolgozzuk össze. Az elkészült krémbe lazán belekeverjük a gyümölcsdarabokat A piskóta roládot kitekerjük, megtöltjük a gyümölcskrémmel, majd visszatekerjük. Alufóliába csomagolva hűtőbe tesszük. Tálalás előtt megszórjuk porcukorral és felszeleteljük. Tipp: A krémhez használhatunk más gyümölcsöket (pl. eper, körte, barack) azonos ízesítésű joghurttal vagy gyümölcsízesítésű pudingport, natúr joghurttal. MEGGYES PISKÓTA 6 tojás sárgáját 5 dkg cukorral habosra keverünk. 6 tojás fehérjét 10 dkg cukorral kemény habbá verünk, majd a habos tojássárgáját lazán hozzákeverjük, miközben beleszitálunk 15 dkg lisztet is. A masszát vajas-lisztes tepsibe öntjük, majd egyenletesen rászórunk 25 dkg mosott, kimagvalt, lecsepegtetett és 6 dkg darált dióval elkevert meggyet. Kb. 180 fokos sütőben, megsütjük Ha kihűlt, kockákra vágva, porcukorral hintve tálaljuk. Meggyes piskóta 5 tojás sárgáját 20 dkg cukorral,

15 dkg vajjal habosra keverünk, majd 15 dkg lisztet és az 5 tojás kemény habját hozzákeverjük. Kizsírozott, lisztezett tepsibe öntjük, meggyet vagy cseresznyét rakunk a tetejére, és lassú tűznél megsütjük. Meggyes piskóta halom 4 Hozzávalók: 25 dkg száraz babapiskóta, 1 egész tojás, 1,5-2 dl tej, 3-4 evőkanál meggydzsem, 1 evőkanál sherry brandy, 1 mokkáskanál sütőpor, 2 evőkanál vaj, csipetnyi só. Elkészítése: A babapiskótát lereszeljük. A tojást habosra verjük, majd összekeverjük a megolvasztott, de már nem meleg vajjal. Hozzáadjuk a sherry brandyt, a sót és a meggydzsemet Alaposan összekeverjük, ezután beletesszük a darált piskótát, a sütőport, és 1,5 dl tejet. Tovább keverjük, és ha már egynemű, 15 percre félretesszük pihenni. Formázható, de nem nagyon kemény masszának kell lennie Ha túl kemény, még kevés tejet keverünk bele. Nedves kézzel diónyi gombócokat gömbölyítünk belőle, és a 180 fokra

forrósított olajba kis részletekben (mert sülés közben nagyra nő) beletesszük. A megsült gombócokat kiszedjük az olajból, lecsöpögtetjük, majd itatóspapírra vagy papírtörülközőre tesszük, leitatjuk, és vaníliamártással vagy borsodóval tálaljuk. Hidegen is jó Egyszerű és olcsó édesség Melegszendvics piskótából 70 g vajból és 100 g lisztből világos rántást készítünk. Felengedjük 3 dl hideg tejjel, és mártás sűrűségűre főzzük. lehűtjük, egyenként belekeverünk 5 tojás sárgáját, majd a habbá vert fehérjéket Sütőlemezen sütőpapírra simítjuk a masszát és megsütjük (mint a piskótát). Konyharuhára terítjük, a papírt lehúzzuk. Közben 30 g olvasztott vajat és 1 dl tejfölt összekeverünk, egy részével meglocsoljuk a tésztát, megszórjuk darált, főtt, füstölt tarjával (vagy egyéb felvágottal, húsmaradékkal) és 100 g reszelt sajttal. Ismét meglocsoljuk a tejföllel Rolád szerűen feltekerjük,

10-12 darabba vágjuk, vágott felükkel sütőlemezre tesszük, tetejét megkenjük a maradék vajas tejföllel és megszórjuk reszelt sajttal. A sütőben ráolvasztjuk a sajtot Én kész piskóta tekercsből készítettem, nagyon érdekes ízű, édes tésztában a hús csak főtt tarjám volt, nyomtam rá kis piros arany pöttyöket. Aki maga süti, készítsen elő mindent, mert csak melegen lehet tekergetni. Egy teljes tekercshez kevés volt az 1 dl tejföl. Narancsos piskóta Habosra keverünk egy egész tojást és három tojássárgáját 15 deka porcukorral, egy csomag vaníliás cukorral, belereszeljük két narancs sárga héját, belecsavarjuk a levét. Végül felváltva adogatjuk hozzá a kemény habbá vert három tojásfehérjét és 10 deka réteslisztet. Alaposan kizsírozott, kilisztezett püspökkenyérformában úgy sütjük, mint a piskótát, majd deszkára borítva hűtjük ki. Csak magában, felszeletelve is kitűnő, de ha két lapba vágjuk, és

narancskrémmel töltjük, ünnepi tortaként is tálalhatjuk. Piskóta töltve /puncstorta változat/ Hozzávalók: 1 piskótatorta, 15 dkg vaj, 15 dkg cukor, 1 tojás, 1 dl tej, 5 dl rum, 1 dupla fekete, 2 ek. kakaó, 5 dkg mazsola, 5 dkg dió, 1 dl tejszín. A torta tetejét vékonyan levágjuk, belsejét kivájjuk úgy, hogy 1/2 cm-es pereme maradjon. A tejbe néhány csepp rumot öntünk, és meglocsoljuk a kivájt tortát és levágott tetejét. A tojást, a kávét, a cukrot és a kakaót egy edényben a tűzre tesszük és folytonos keverés mellett, forrásig főzzük. A tűzről levéve, még melegen belekeverjük a vajat, a torta elmorzsolt belsejét, a rumot, a mazsolát és az apróra vágott diót. Melegen töltjük a piskótába, rátesszük a tetejét, és tejszínhabbal díszítjük /Vagy rózsaszín fondannal bevonjuk. Bevonat: 20 dkg cukrot 1 dl vízzel addig főzünk, míg a belemártott villa hegyei közt "ablakot" képez. Akkor a tűzről levesszük, és

néhány csepp piros ételfestéket teszünk hozzá, és addig keverjük, míg opálosodni nem kezd. Akkor hozzákeverünk 3 dkg vajat, és amíg még folyós, a torta tetejére öntjük./ Piskótabomba Hozzávalók: 6-6 ek. liszt és cukor, 6 tojás, késhegynyi sütőpor A krémhez 5 25 dkg túró, 1 epetizű pudingpor, 4 dl tej, 4 ek. cukor, 6 ek eperdzsem A tésztához valókból papírral bélelt sütőben piskótalapot sütünk, konyharuhára borítjuk, negyedét levágjuk, és a maradék tésztát azonnal összetekerjük. A pudingport a cukorral és egy kevés tejjel simára keverjük, majd a többi tejet hozzáöntve, kevergetve sűrűre főzzük. A friss és nem morzsalékos túrót áttörjük vagy turmixoljuk, és a kihűlt pudinghoz keverjük. Három ek dzsemmel gazdagítjuk, de ha van friss eper, azt is keverhetünk bele, és a maradék dzsemmel a piskótatekercset kenjük meg. Egy bombaformát folpackal kibélelünk, majd a szeletekre vágott piskótakarikákkal

szintén kibéleljük a formát, majd megtöltjük a kihűlt pudinggal. A maradék 1/4 lappal a forma tetejét befedjük /Ez lesz az alja./ Hűtőszekrényben jól lehűtjük, és tálra borítva tálaljuk Piskótacsók (francia recept) Habüstben habverővel simára keverünk 3 egész tojást meg 2 fehérjét 8 deka cukorral. A tűzre téve az üstöt, habverővel gyorsan tovább folytatjuk a keverést, míg a massza langyossá lesz. Ekkor a tűzről levesszük az üstöt, és hideg vízzel teli edénybe téve, tovább folytatjuk a felverést, míg a massza kemény habbá nem vált. Szitálva beleszórunk 8 deka lisztet, belereszeljük egy citrom héját Végül papírral kibélelünk egy tepsit, kikenjük a papírt vajjal vagy zsírral, és kiskanállal halmokban rakjuk rá a tésztát. A forró sütőbe toljuk, és világossárgára sütjük Mivel nagyon kényes a sütése, ha félünk, hogy a kis csókok szétfolynak, a papírral bélelt tepsibe félujjnyi vastagon simítsuk a

tésztamasszát, és ha kisült, nagyobb pogácsaszaggatóval szúrjunk ki belőle kis kerek lapokat. Kettőt-kettőt barackízzel összeragasztunk, úgy rakjuk tálra. Pehelykönnyű, finom süteményt kapunk (Ha unjuk az aprólékos munkát, alaposan kikent püspökkenyérformában is süthetjük, majd deszkára borítjuk, ha kihűlt, vékonyan felszeljük, két-két szeletet barackízzel összeragasztva adhatjuk az asztalra.) Piskótahasábok kókuszban Hozzávalók: piskóta, csokoládéöntet, kókuszreszelék. Téglalap alakú piskótát veszünk (vagy sütünk), kisebb-nagyobb darabokra vágjuk, a darabokat híg csokoládéöntetbe mártjuk, majd beleforgatjuk a kókuszreszelékbe. Csokoládéöntet: 3 evőkanál kakaót, 3 evőkanál cukrot, 5 evőkanál vizet állandóan keverve felforralunk. A tűzről levéve egy diónyi vajat teszünk bele (ettől fényes lesz a bevonat). Míg kihűl, többször megkeverjük Figyelem: Ha nincs kókuszreszelék, a piskótát tálra tesszük

és rácsurgatjuk a forró csokoládét! Piskótatekercs 6 tojás sárgáját 6 kanál porcukorral habosra keverünk, a 6 tojás fehérjét kemény habbá verjük, óvatosan hozzákeverjük a tojás sárgájához. 6 kanál grízes lisztet teszünk közé, beleöntjük egy kizsírozott, fehér papírral kibélelt tepsibe. Lassú tűznél sütjük Ha kisül, porcukorral lehintett deszkára borítjuk. Barackízzel megkenjük, gyorsan felcsavarjuk, és ha kihűlt felszeleteljük Piskótatekercs: Hozzávalók: Tészta: 4 tojás, 4 EK meleg víz, 50 g gyümölcscukor (fruktóz) 1 TK folyékony édesítő, 75 g liszt, 45 g keményítő liszt 1 csapott TK sütőpor Töltelék: 4 lap zselatin, 400 g eper vagy kiwi (szerintem, lehet mirelit eper is) 1 TK folyékony édesítő, 250 g tejszín (30%), 12 g gyümölcscukor pergamenpapír, zsiradék 6 Egy sütőtálcát a papírral kibélelünk, a papírt bezsírozzuk. A sütőt előmelegítjük 170 fokra. Szétválasztjuk a tojásfehérjét

és sárgáját. A fehérjét a vízzel keményre verjük, folytonosan kavarva lassan beleszórjuk a gyümölcscukrot. Óvatosan belekeverjük a tojássárgáját és a folyékony édesítőt. A lisztet összekeverjük a keményítővel és a sütőporral. Ezt a keveréket a habos masszára szitáljuk, és óvatosan belekeverjük. A tésztát egyenletesen rákenjük az előkészített sütőtálcára, azonnal betesszük a sütőbe középmagasságban és 15-20 percig sütjük. Ha megvan, azonnal egy nedves konyharuhára borítjuk. A papírt gyorsan bekenjük hideg vízzel és lehúzzuk. A tésztát a ruhával feltekerjük és 2-3 óráig hűlni hagyjuk. Töltelék: A zselatint 3-4 percig hideg vízben áztatjuk. Aztán kevés vízben kavarva felmelegítjük, ameddig feloldódik. A gyümölcsöt megtisztítjuk. Kb 1/3-at mixerben pépesítjük, a többit feldaraboljuk. A feloldott zselatint és az édesítőt elkeverjük a pépben és a pépet hidegre tesszük. A tejszint keményre

verjük. Amikor a gyümölcspép merevedni kezd, belekeverjük a tejszínhabot és a feldarabolt gyümölcsöt. A piskótatekercset óvatosan kiterítjük, rákenjük a tölteléket és azonnal újra feltekerjük. Hidegre tesszük Tálaláskor megszórjuk a gyümölcscukorral. Kb 15 szeletet ad, darabonként 1 egység (BE =Brotenheit). Poharas piskóta Hozzávalók: 1 egész tojás, 1 pohár cukor, 1 pohár tej, 1 pohár apróra vágott dió, 1 pohár liszt, 1 csomag sütőpor, 1 citrom reszelt héja. Elkészítése: A tojást a cukorral és a sütőporral habosra keverjük, majd beletesszük a diót, a citromhéjat, a tejet, a lisztet. Kizsírozott, kilisztezett, közepes nagyságú tepsiben elsimítjuk és megsütjük Figyelem: A sütést forró sütőben kezdjük, kb. 5 perc múlva közepes fokozatra, vesszük és így fejezzük be! PUDINGOS PISKÓTAKOCKA Apróra törünk 10 babapiskótát, leöntjük 0,5 dl rum és 1,5 dl narancslé keverékével. 20 percig állni hagyjuk. Az

előírás szerint elkészítünk 1 csomag vaníliás pudingport, belerakunk 1 csomag mazsolát és 1 evőkanál zselatinport. Végül a meg meleg pudingba belekeverjük a babapiskótát is. Szögletes tepsibe simítva másnapig hűtőben tartjuk lefedve. Kis kockákra vágva, csoki öntettel tálaljuk Puncsos piskóta Egy csomag ún. Gála (főzés nélkül készíthető) pudingporhoz habverővel, apránként hozzákeverünk egy fél liter szobahőmérsékletű tejet, egy csomag vaníliás cukrot meg 2-3 evőkanál rumot, 2-3 percig habverővel tovább keverjük, és 10 percig állni hagyjuk. Ekkor elkeverjük két deci habbá vert tejszínnel. Egy doboz babapiskótát veszünk, darabonként megmártjuk (nem áztatjuk!) egy evőkanál rummal meg kevés cukorral ízesített tejben, és felét kirakjuk egy mély üvegtál aljára Erre darabokra vágott befőtt-ananászt vagy őszibarackot, rakunk (a levétől jól lecsurgatjuk!), és rásimítunk a krémből egy réteget. Ismét

babapiskóta sor következik, rá egy gyümölcssor, majd rákenjük a maradék krémet. Tetejét gyümölcsdarabokkal díszítjük, és a hűtőszekrényben legalább egy fél napig állni hagyjuk. (Ha szeretjük, keverhetünk a krém-be 10 deka mazsolát is.) Rakott piskótafalatkák 7 Hozzávalók: 50 dkg piskótatallér, 1 pohár Nutella, 4 evőkanál Mascarpone sajtkrém, apró gyümölcs szemek Elkészítése: A piskóta tallér egyik felét megkenjük Nutellával, és két-két tallért összeragasztunk (szobahőmérsékletű Nutellával dolgozzunk, majd az összerakott tallérokat tegyük hűtőbe megdermedni). A Nutellát kikeverjük a Mascarpone sajtkrémmel és nyomózsákba töltve a falatkák tetejére rózsákat nyomunk. Apró gyümölcs szemekkel díszítjük, és kávé mellé kínáljuk Részeges piskóta Hozzávalók: egy doboz babapiskóta (kb. 12 darab), 2 dl bor, 5 dkg mazsola, 5 dkg dió, három tojás, négy evőkanál cukor, két kisebb citrom leve, egy

citrom reszelt héja. A babapiskótát összetördeljük, üvegtálba rakjuk, és 1 dl borral megöntözzük. A mazsolával meg a durvára vágott dióval megszórjuk, és a következő krémmel öntjük le: a tojásokat kikeverjük a cukorral, beletesszük a citromok levét, a reszelt citromhéjat, a maradék borral felengedjük, és gőz fölött habverővel állandóan kevergetve, sűrűre főzzük. Forrón a lerakott babapiskótára öntjük, majd jól lehűtve tálaljuk. Rokfortos piskóta rolád (8-10 személyre) Hozzávalók: Tésztához: 4 egész tojás, 4 púpozott evőkanál liszt, 1 mokkáskanál só, 1 mokkáskanál törött fehér bors, késhegynyi currypor Sajtkrémhez: 15 dkg reszelt rokfort (márványsajt), 10 dkg vaj, 2 evőkanál tejföl, 5 dkg darált dió, 1 csokor snidling, 1 gerezd fokhagyma A tojássárgájákat kikeverem a sóval és a fűszerekkel, majd a fehérjékből vert kemény habbal és a liszttel felváltva összekeverem. A masszát egy sütőpapírral

bélelt tepsire vagy sütőlemezre kenem. Előmelegített forró sütőben szép sárgára megsütöm, majd meg tűzforrón tiszta, nedves konyharuhára borítom, és azonnal összetekerem. A ruhában hagyom kihűlni Közben elkészítem a krémet, amihez a reszelt sajtot, a megpuhított vajat, a tejfölt, a megtisztított és összezúzott fokhagymát, a darált diót és a finomra metélt snidlinget habosra keverem. A krémet a már teljesen kihűlt tésztára kenem, majd ismét összecsavarom és folpack fóliába csomagolva, legalább 1 napig dermesztem a hűtőszekrényben. (Akár hónapokig is eláll a mélyhűtőben.) Ujjnyi vastagra szeletelve, salátaleveleken tálalom Rom Baba (rumos piskóta) 1 csomag szárított élesztő, 6 ek meleg víz, 1 tk só, 6 ek kristálycukor 6 ek langyos tej, 10 dkg olvasztott, majd szobahőmérsékletűre hűtött vaj 5 kissé felvert tojás, 1 reszelt narancshéj (kb. 2 ek), 7,5 dl liszt A sziruphoz: 03 dl víz, 6 dl kristálycukor, 3 dl rum

(vagy almajuice 2 tk rumaromával) Egy nagyobb edénybe tegyük a meleg vizet, és szórjuk rá az élesztőt. Keverjük, amíg az élesztő feloldódik. Hagyjuk 5 percig állni, majd adjuk hozzá a sót, cukrot, tejet, vajat, tojásokat és a narancshéjat, keverjük össze, amíg a tészta homogén nem lesz. Apránként adjuk hozzá a lisztet és keverjük, amíg a tészta homogén és fényes felületű nem lesz. Kelesszük meg a kétszeresére, kb. 1 óra alatt Vajazzunk ki egy sütőformát Keverjük a tésztát 2 percig, majd öntsük be a sütőformába. Megint kelesszük meg a kétszeresére (30-35 perc) A süteményt előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük. Hűtsük le Amíg a sütemény hűl, készítsük el a szirupot Egy kis serpenyőben keverjük össze a vizet és a cukrot. Kis lángon főzzük, amíg a cukor fel nem oldódik (10 perc) Lassan hűtsük le, és keverjük hozzá a rumot. A sütemény tetejébe fogpiszkálóval szúrjunk sok kis lyukat, 8 aztán

lassan és egyenletesen öntsünk a szirupból a tésztára. Hagyjuk állni Egy nagy kanállal 10 percenként locsolgassuk meg, amíg fel nem szívja az egészet. Sonkás piskóta 25 dkg nyers, füstölt sonka, vagy tarja, 6 dkg vaj, 2 dl sűrű tejföl, 6 tojás, 2 evőkanál friss reszelt torma, 8 evőkanál liszt, törött bors, 2 dkg vaj a sütőlemez kenéséhez, só ízlés szerint. A nyers, füstölt sonkát két részre osztjuk. Az egyik részt egyszer, a másikat kétszer daráljuk át A tojások sárgáját habosra keverjük a vajjal, a kétszer ledarált sonkával és csipetnyi sóval, majd hozzákeverjük a lisztet. A tojások fehérjéből nagyon kemény habot verünk, és óvatosan belekeverjük a tojásos masszába. Rákenjük a 2 dkg vajjal kikent és belisztezett sütőlemezre, és közepes lángnál, előmelegített sütőben 15 percig sütjük. Még melegen deszkára borítjuk, és megkenjük a tejföl, a torma, a só és a bors keverékével. Meghintjük a maradék

darált sonkával, és szorosan felcsavarva (mint a piskóta roládot szokás) 7-8 percre visszatesszük a meleg sütőbe. Tálalás előtt felszeleteljük, és tartármártással meg salátával kínáljuk. Sonkás piskóta rolád (8-10 személyre) Hozzávalók: A tésztához ugyanaz, mint a rokfortos piskóta rolád tésztájához Krémhez: 20 dkg sonka (vagy bármilyen fajta, kicsontozott főtt füstölt hús), 10 dkg vaj, 1 evőkanál sűrű tejföl, 1 evőkanál konyak, 1 csokor snidling (vagy 1 teáskanál reszelt vöröshagyma), 1 teáskanál mustár, 1 csapott mokkáskanál pástétomfűszer, kevés só, csipetnyi porcukor. A tésztát ugyanúgy készítem, mint az előző receptnél. A sonkakrémhez a sonkát ledarálom, vagy aprítógépen péppé zúzom, ezután habosra keverem a vajjal, a tejföllel, a mustárral, a konyakkal és a fűszerekkel. Hozzáadom a finomra metélt snidlinget A krémet felkenem a már teljesen kihűlt piskótára, és szorosan összetekerve, kissé

lenyomkodom, hogy a levegő kiszoruljon belőle. Folpack fóliába csomagolom, és a hűtőszekrényben megdermesztem. Felszeletelve, salátalevelekre tálalom Szőlős gyorspiskóta Hozzávalók: 40 dkg szőlőszem, 5 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 5 db tojás, 5 dkg liszt, 2,5 dl tej, 1 dkg vaníliás cukor, 5 dkg vaj, 5 cl tojáslikőr, só A leszemezett szőlő héját és magjait eltávolítjuk, majd az így előkészített gyümölcsöt a további felhasználásig félrerakjuk. A vajat a porcukor felével, a tojások sárgájával, gondolatnyi sóval, és a vaníliás cukorral habosra keverjük. Ezután belekeverjük a lisztet és a tejet A tojások fehérjét a cukor megmaradt részével habbá verjük, majd lazán belekeverjük az elkészített masszába. Vajazott palacsintasütőben 4 db vastag palacsintát sütünk, úgy, hogy felső fele lágy maradjon - tehát nem kell fordítani. Beleszórjuk az előkészített szőlőszemeket, meglocsoljuk egy kevés tojáslikőrrel,

félbehajtjuk, majd tányérra borítjuk. Porcukorral meghintve, frissen, forrón kínáljuk Tejfölös piskóta Hozzávalók: 2 tojást 20 dkg kristálycukorral habosra keverjük, beleöntünk 2 dl tejfölt, és tovább keverve beleszórunk 20 dkg réteslisztet, amiben elkevertünk 1/2 csomag sütőpor is. Papírral belelt formában úgy sütjük, mint a hagyományos piskótát Vizes piskóta Hozzávalók: 6 tojás, 20 dkg cukor, 6 evőkanál víz, 8 evőkanál liszt, szódabikarbóna 9 A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd 1 percig tovább keverjük a vízzel és a szódabikarbónával. Ezután felváltva beletesszük a lisztet és a felvert tojáshabot, és ugyanúgy sütjük, mint a rendes piskótát. Vizes piskóta Ahány tojás, annyi kanál víz, cukor, liszt és 1 csomag sütőpor kell hozzá. Elkészítése: 6 tojás sárgáját 3 kanál vízzel és a porcukorral habosra keverjük. A tojásfehérjét habbá verjük és a liszttel, együtt hozzáadjuk a

tojás sárgájához. Közé teszünk még 3 kanál vizet és a sütőport Csendes tűznél sütjük Lehet simán elfogyasztani, de tölthetjük krémmel vagy lekvárral is. Vizes piskóta Hozzávalók: hat tojás, 20 dkg cukor, késhegynyi szódabikarbóna, hat evőkanál víz, nyolc evőkanál rétesliszt. A tojássárgáját cukorral nagyon habosra keverjük, majd a vízzel meg a szódabikarbónával még legalább 10 percig keverjük. Ezután felváltva tesszük bele a lisztet meg a tojásfehérjékből vert kemény habot, és ugyanúgy sütjük, mint a közönséges piskótát. (Dobhatunk bele három marék vagdalt diót is, akkor nem nyolc evőkanál, hanem csak hat evőkanál liszt kell a tésztába.) 10