Alapadatok

Év, oldalszám:2003, 8 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:155

Feltöltve:2010. március 19.

Méret:58 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!

Tartalmi kivonat

Sajtos sütemények Ági féle sokáig ropogós sajtos Hozzávalók: 40 dkg finomliszt, 25 dkg margarin, 2-3 evőkanál tejföl (20 %-os), 10 dkg reszelt ementáli sajt, 1 púpos kávéskanál só A szóráshoz: 10 dkg reszelt ementáli, 1 egész felvert tojás, pirospaprika, köménymag Elkészítés: A tésztához valókat gyorsan összedolgozom, majd 3 egyenlő részre osztom, a maradék 2 részt feldolgozásig a hűtőbe teszem. Egy kizsírozott villany tepsi hátoldalán kinyújtom a tésztát kb 4 mm vastagságúra, megkenem a felvert tojással, megszórom picit pirospaprikával, vagy köménnyel, majd a szóráshoz való sajt harmadrészével. Derelyevágóval vékony csíkokat húzok a tésztán kb 1 cm széles 7 cm hosszú darabokra, szoktam vágni, majd 150 fokos előmelegített sütőben kb. 15-20 percig, sütöm Amikor szép aranysárgára sült kiveszem a sütőből, lecsúsztatom egy tálcára egyben a sütit és a csíkok mentén darabokra, töröm. Lehet sütőlapon is

készíteni, nekem 2 villany tepsim van, ezeket használom felváltva Amíg az egyik sül, addig a lehűtött, zsírozott másik hátoldalán mar nyújtom, kenem, szórom, csíkozom is a másikat. 2 adagot köménymaggal szórok, a többit csak sajtosan sütöm. Mivel nem túl kiadós, ezért mindig min 2 adagot készítek egyszerre, de az sem marad meg másnapig. Nagy sikere van bárhol kínálom Csak ementáli sajtból az igazi, és a lisztnek nem grízesnek kell lennie, gyorsan kell összegyúrni, és hűvösen kell a tésztával dolgozni. Megjegyzés: Én eleve a sütőpapíron nyújtom ki a tésztát, és nem a tepsi hátán, és papírral együtt emelem be a tepsibe, vagy akar a hátara. Ennek az előnye, hogy amíg az egyik sül, egy másik papíron lehet nyújtani, és amikor megsül, és kiveszem, csak bele kell tenni papírostul, és nem kell várni, hogy hűljön a tepsi. A papírt sokszor fel lehet használni. Ebből érdemes nagyobb adagot készíteni, mert nagyon gyorsan

megsül, a különböző fűszerezéssel meg változatossá lehet tenni. Szezámmaggal megszórva is finom. Csodasajtos 25 dk sajt, 25 dk margarin, 25 dk simaliszt, 3 tojás sárgája, 1/2 zacskó (=6 gramm) sütőpor, só, bors. Nem kell pihentetni. Rá: sajt szezámmag mák dió, vagy ami tetszik. Mi sajtosúdnak formázzuk. Forró sütő kis láng. Forrón törik, dobozban hónapokig eláll. Finom sajtos Hozzávalók: 20 dkg liszt, 10 dkg reszelt sajt, 15 dkg margarin, 3 kanál tejföl, tojás a kenéshez, 2 dkg só. Elkészítése: A sajtból egy kicsit félreteszünk, a hozzávalókat összegyúrjuk, a tésztát vékonyra kinyújtjuk, villával megszurkáljuk, sütőlemezre tesszük, kockára vágjuk, a tetejét tojással megkenjük, sajttal megszórjuk, megsózzuk, rövid ideig sütjük, inkább csak szárítjuk. Figyelem: 1/4 óra alatt elkészül! Forró sajtos gombás stangli. Hozzávalók: 8-10 sós kifli, 15 dkg gomba, fél pohár tejföl, 1 evőkanál liszt, 1 csokor

petrezselyem, 1 fej hagyma, 1 kávéskanál olaj, 10 dkg trappista, 1 kávéskanál vaj, késhegynyi pirospaprika, 1 1 teáskanál só, Vegeta. Elkészítése: A kifliket hosszában kettévágjuk, belüket kiszedjük. A gombát megtisztítjuk, felvágjuk A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk és a gombával az olajon, megpároljuk. Megszórjuk a liszttel és a pirospaprikával, majd fél dl vízzel felöntjük, és puhára főzzük. Belekeverjük a tejfölt és a fűszereket A lének egészen sűrűnek kell lennie. Hagyjuk egy kicsit kihűlni, majd megtöltjük vele a kifliket, ráhelyezzük a kiflik másik (szintén kibelezett) felét és kivajazott tepsibe tesszük őket. Megszórjuk reszelt sajttal. Forró sütőben kb. 10 percig, sütjük Salátával vagy ketchuppel tálalhatjuk Kolbászos sajtos 1 kg lisztet, 3 sütőport, 4 vajat, 4 tojást, 20 dkg reszelt sajtot, 2 dl tejfölt, 2-3 kávéskanál sót jól nyújtható tésztává gyúrunk. (Ha kemény, tejföllel

lazíthatjuk.) Vékonyra nyújtjuk és egyenlő szárú háromszögekre, vágjuk, amelynek rövidebb oldala kb. 8 cm, hosszabb oldalai kb 18 cm hosszúak A háromszög rövidebb oldalára friss füstölt kolbászt, vagy lángolt kolbászt (de mindenképp olyat, ami laza massza) terítünk kb. hüvelykujjnyi vastagon Az egészet szép kiflivé tekerjük, tetejüket megkenjük pirospaprikával kikevert tojással, meghintjük kevés reszelt sajttal, szép ropogósra sütjük. Leveles sajtos rudak 15 deka lisztet 10 deka vajjal, fél csomag sütőporral, 2 késhegynyi sóval és kevés vízzel jó rétestésztává dolgozunk, azután nyújtunk. A kinyújtott tésztát tojással megkenjük, reszelt parmezán-sajttal behintjük és összehajtjuk. A tésztát újranyújtjuk, a beszórást 2-3-szor ismételjük Legvégül a tésztából ujjnyi vastag rudakat formálunk, melyeket tojással megkenve sóval és sajttal bőven behintünk. A rudakat közepes tűznél sárgára sütjük. Locsolók

kedvence Hozzávalók: 50 dkg RAMA margarin, 70 dkg finomliszt, 40 dkg tehéntúró, 15 dkg gomolyatúró, 5 dkg só, 15 dkg reszelt sajt (trappista), 1 db tojás kenéshez. A margarint, lisztet, tehéntúrót, gomolyatúrót és a sót összegyúrjuk, majd hűtőszekrényben egy órát pihentetjük. Ezt követően a tésztát 3 milliméter vastagságúra kinyújtjuk, tojással megkenjük, és derelyevágó segítségével 3x3 centiméteres lapocskákra vágjuk. Tetejét reszelt sajttal megszórjuk, és előmelegített sütőben 190-210 fokon megsütjük. Rokfortos csiga (kb. 20 db) Egy csomag mirelit leveles tészta (40 dkg), 10 dkg villával összetört Rokfort sajt, 10 dkg tejszínes krémsajt, 1 tojássárgája, 1 KK Worcester szósz, 1 csipet (Cayenne) bors, 20 dkg előzőleg megmosott mazsola A felengedett tésztát lisztezett deszkán egy 20x30 cm-es téglalappá nyújtjuk. A Rokfortot kikeverjük, eldolgozzuk a tejszínes krémsajttal, a tojássárgájával, szósszal, borssal,

mazsolával. A tésztát bekenjük a krémmel, és a hosszabbik oldala menten szorosan feltekerjük. Ujjnyi vastag szeletekre vágjuk és egy kisütőpapírozott tepsire, fektetjük a szeleteket úgy, hogy az aljukat enyhen összenyomjuk, hogy minél kevesebb massza folyjon ki belőlük. Előmelegített sütőben, 220 fokon aranysárgára sütjük kb. 10-15 perc alatt A tepsiben hagyjuk kihűlni Rokfortos ropogós Hozzávalók: 30 dkg liszt, 25 dkg margarin, 25 dkg reszelt rokfort. Tetejére tej, köménymag vagy 10 dkg parmezán sajt. A tésztához valókat összegyúrjuk, utána legalább egy óráig a hűtőben pihentetjük, majd ujjnyi vastagra nyújtjuk. Derelyemetszővel egy cm szeles, ujjnyi hosszú csíkokra vágjuk, és tejjel megkenjük a tetejét. Megszórhatjuk köménymaggal, reszelt parmezán sajttal, szezámmaggal. Forró sütőben sütjük, de 5 perc múlva a tűzet, mérsékeljük, így sütjük a tésztát halványpirosra. 2 Ez egy fantasztikus ropogtatnivaló.

Sokáig ez volt a kedvencünk A rokfort erősségétől függ, hogy mennyire lesz aromás. Ha nagyon érett, esetleg lehet keverni valamilyen semleges ízű sajttal. Ropogós sajtos csavart Hozzávalók: 20 dkg liszt, 20 dkg margarin, 20 dkg reszelt sajt, só, késhegynyi bors, 1/2 dl víz. A tészta megkenéséhez tojás A tésztához valókat gyorsan összegyúrjuk, és egy órára a hűtőszekrénybe tesszük. Utána meglisztezett deszkán 40 cm hosszú és 3 mm vastag téglalappá nyújtjuk. Derelyevágóval ujjnyi szeles csíkokra vágjuk, majd 10 cm-es darabokra szabdaljuk. A csíkokat megcsavarva tesszük a sütőpapírral bélelt tepsire, tojással megkenjük, és 220 fokos sütőben 10-11 percig sütjük. /Megkenés után megszórhatjuk köménnyel, szezámmaggal./ Sajtos csiga Hozzávalók: 25 dkg liszt, 25 dkg margarin, 1 mokkáskanál sütőpor, 15 dkg reszelt sajt, 2 mokkáskanál só, 1 mokkáskanál pirospaprika, 1 dl tej A lisztet a fele margarinnal, 1 mokkáskanál

sóval, a sütőporral és a tejjel összegyúrjuk. 3 felé osztjuk, majd mindegyikből vékony téglalapot nyújtunk, ami kb. 5-10 cm széles, legyen Töltelék: A margarin másik felét a reszelt sajttal, paprikával, sóval (esetleg borssal) simára keverjük, majd ezt a téglalapokra kenjük. A téglalapokat, mint a bejglit jó szorosan feltekerjük. Alufóliába csomagoljuk, és másnapig lefagyasztjuk (A tészta a hűtőben bármeddig eláll.) Sütés előtt 20 percig, a levegőn hagyjuk a tésztát, majd 1-2 mm vastagra szeleteljük fel. A kapott kis csigákat tepsibe rakjuk. Forró sütőben világosra sütjük. Igen hamar megsül! Jó vendégváró. Sajtos, paprikás táskák Hozzávalók: 1 db vörös hüvelyű paprika, 1 csomag újhagyma, 15 dkg juhtúró, 10 dkg frissen reszelt parmezán (vagy más kemény sajt), 1 csomag konyhakész omlós tészta (40 dkg), 1 db tojás, só, bors A zöldféléket megmossuk, tisztítjuk. A paprikát apró kockákra vágjuk, a hagymát

vékony karikákra A juhtúrót szétmorzsolva a reszelt sajttal együtt a zöldségekhez keverjük, sózzuk, borsozzuk, megízleljük. A tésztát kicsomagolva gyúródeszkára fektetjük. Ha szükséges, 25x65 cm-es téglalap alakúra kinyújtjuk 10 db 12,5x12,5 cm-es négyzetre felosztjuk. A töltelékeket elosztjuk a négyzetekre. A tojást szétválasztjuk, a széleket tojásfehérjével megkenjük A sarkokat, hogy egymást fedjék, összehajtogatjuk, összeszorítjuk. A táskákat egyenként sütőpapírral borított sütőlemezre rakjuk, a felvert tojás sárgával megkenjük. Forró sütőben megsütjük Paradicsomsalátával vagy más friss salátával kínáljuk. Sajtos puffancs Hozzávalók: 1/4 l tej, 8 dkg margarin, 16 dkg liszt, 3 egész tojás, 1 tojás sárgája, 12 dkg reszelt sajt, só, 1/2 szerecsendió reszelve. Elkészítése: Felforraljuk a sózott tejet, felolvasztjuk benne a margarint, és állandóan kevergetve belefőzzük a lisztet. Addig keverjük a tűzön,

míg a massza az edény falától elválik: akkor a tűzről levéve állandó keverés közben beleütjük a 3 egész tojást, beletesszük a reszelt szerecsendiót és majdnem kihűlésig tovább keverjük. Végül beletesszük a sajtot és vizes kézzel diónyi gombócokat formálunk. A gombócokat zsírozott sütőlemezre tesszük, és a tetejüket megkenjük tojássárgájával. Szép aranysárgára sütjük. Figyelem: A főzésnél meglehetősen gyorsan dolgozzunk! A sütést kis lángon fejezzük be, különben a tészta összeesik! Sajtos stangli 3 Hozzávalók: 25 dkg juhtúró, 25 dkg Ráma margarin, 25 dkg finomliszt, egy tojás, 10 dkg reszelt sajt. A túrót a liszttel meg a margarinnal összegyúrjuk és legalább egy órát, de még jobb, ha egy éjjelen át pihentetjük. (A hűtőszekrényben egy hétig is – a mélyhűtőben akár egy évig is - frissen eláll, előre el lehet készíteni.) Ezután a tésztát ujjnyi vastagra, téglalap alakúra nyújtjuk és

derelyemetélővel (rádlival) vagy késsel ujjnyi szálakra vágjuk. Még egyben hagyva, az egész tojással megkenjük, a reszelt sajttal megszórjuk, és csak utána fektetjük 1 cm-es közökkel a sütőlemezre. A forró sütőben először erős lánggal, majd takarékon sütjük, amíg szép aranysárga nem lesz, de megbarnítani nem szabad. Sült állapotban is hetekig frissen eltartható, ha jól zárható fémdobozba rakjuk.) Ha kedvünk tartja, apró pogácsákat is süthetünk a tésztából, de úgy lassabban megy. Sajtos fillér Hozzávalók: 10 dkg zsír, 10 dkg cukor, 20 dkg főtt áttört burgonya, 30 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 1 egész tojás, reszelt sajt, 2 dkg só. Elkészítése: A zsírt kikeverjük a tojás sárgájával és a cukorral, beledolgozzuk a burgonyát, s lisztet és a sütőport. A kinyújtott tésztából egészen apró pogácsákat szaggatunk. Tetejüket tojás fehérjével megkenjük és megszórjuk sajttal. Előmelegített sütőben közepes

tűzön sütjük. Figyelem: Ha közel rakjuk egymás mellé az apró kis pogácsákat, összesülnek! Sajtos lapocskák Hozzávalók: 25 dkg margarin, 50 dkg liszt, 2 dl tejföl, 1 egész tojás, 10 dkg reszelt sajt, kevés só. Elkészítése: A lisztet a margarinnal, a tejföllel és a sóval összedolgozzuk és félórás szünettel kétszer, kinyújtjuk, hajtogatjuk. Vékonyra kinyújtjuk, kibéleljük vele a tepsit, tojással megkenjük, sűrűn meghintjük a sajttal. Éles késsel vagy derelyevágóval kockára vágjuk, úgy sütjük meg, és ha kihűlt, széttördeljük a kockákat. Sajtos kocka Hozzávalók: 15 dkg finomliszt, 3 dkg vaj vagy Ráma margarin, 10 dkg reszelt sajt, só, késhegynyi pirospaprika, a tepsi kikenéséhez zsír. A hozzávalókat összegyúrjuk, vízben főtt tészta keménységűre dolgozzuk, papírvékonyra kisodorjuk és derelyemetélővel kis kockákat, vágunk belőle. Zsírozott sütőlemezen ropogósra, de nem barnára sütjük. Sajtos kosárkák

Hozzávalók: a tésztához 25 dkg liszt, 10 dkg margarin, 1 tojás, só. A töltelékhez 30 dkg reszelt sajt, 1/2 dl tej, 2 tojás, só, bors, szerecsendió. A vajat a liszttel elmorzsoljuk, a tojást beleütjük, és kb. 5 kanalnyi vízzel közepesen kemény tésztává, gyúrjuk Fél óráig, a hűtőszekrényben pihentetjük. Közben a sajtot a tejjel, meg a tojásokkal simára keverjük, és sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük. A tésztát meglisztezett deszkán 3 mm vastagra nyújtjuk, és kerek lapokat szúrunk ki belőle. Kis kosárformákat kibélelünk vele, és a sajtkeverékkel megtöltjük. Előmelegített sütőben aranysárgára sütjük Melegen tálaljuk. SAJTOS KOSZORÚ Hozzávalók: 15 dkg liszt, 2,5 dl tej, 15 dkg sajt, 8 dkg vaj, 4 tojás, só, bors. A tejet 6 dkg vajjal és egy csipet sóval felforraljuk, levesszük a tűzről, és egyszerre hozzáadjuk a lisztet. Visszatesszük a tűzre, de már csak addig főzzük, amíg a massza el nem válik az

edény falától. Hagyjuk 4 langyosra hűlni, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, majd belekeverünk 10 dkg apró kockára vagdalt sajtot, ízlés szerint borsozzuk. Egy kivajazott, lisztezett nagyobb tepsibe fakanál segítségével koszorúszerű halmokat rakunk (a közepük maradjon üresen), a tetejükön elosztjuk a maradék sajtkockákat. Előmelegített, forró sütőben kb 2530 percig, sütjük Mint a képviselőfánknál, itt se nyissuk ki 15 percig a sütő ajtaját. Igen dekoratív vendégváró sütemény. Sajtos krémes 35 dkg liszt, 20 dkg margarin, 2dl tejföl és 2 mokkáskanál só keverékéből tésztát gyúrunk, 2 órát pihentetjük, késfok vastagságúra nyújtjuk. Pogácsaszaggatóval kis lapokat szúrunk ki a tésztából és megsütjük. Ha kihűlt, a krémmel 2-2 darabot összeragasztunk, reszelt sajtban megforgatjuk. A krémhez 2 tojás sárgáját, 2 evőkanál lisztet 1,5 dl tejben sűrűre főzünk. Ha kihűlt, 10 dkg margarint, 10 dkg reszelt

sajtot, 1-2 kanál tejfölt, sót keverünk hozzá Sajtos lapok (kímélő étel) Összegyúrunk 30 deka réteslisztet 10 deka vajjal vagy margarinnal, egy fél csomag sütőporral, sóval meg annyi tejföllel hogy rugalmas tésztát kapjunk. (Kb. másfél deci tejföl kell hozzá) Lisztes kézzel három cipóba osztjuk, és mindegyikből egy gáztepsi nagyságú lapot nyújtunk. Vékonyan kizsírozzuk a tepsit, beleterítünk egy vékony tésztalapot, megkenjük egy tojással, és meghintjük reszelt sajttal. Rádlival hosszúkás lapokká vágjuk, megsütjük, majd a vágások mentén széttördeljük 10-15 perc alatt sül meg. (A három laphoz kb 15 deka sajt - legjobb, ha fele edámi, fele füstölt - kell) Finom, ropogós, sokáig elálló sós süteményt kapunk. Sajtos pille Hozzávalók: 1/2 adag leveles vajastészta, 15 dkg reszelt füstölt sajt, liszt, A sütéshez olaj. A tésztát meglisztezett deszkán félujjnyi vastagra nyújtjuk, 3-4 centis kockákra vágjuk. Az olajat

megforrósítjuk, és először a tésztadarabokat egy tányérban odakészített vízben megmártjuk, majd a felesleges vízcseppeket lerázzuk róla, és az olajban mindkét felüket pirosra sütjük. Egyszerre csak 4-5 kockát süssünk, nehogy egymáshoz ragadjanak. Papírszalvétára szedjük ki, hogy a felesleges olaj felszívódjon. Végül reszelt sajttal sűrűn megszórjuk Jóízű pillekönnyű fánkokat kapunk Tálalhatjuk édesen is, akkor vaníliás porcukorral megszórjuk, és lekvárt kínálunk hozzá. Sajtos puffancs Hozzávalók: 1/4 l tej, 8 dkg margarin, 16 dkg liszt, 3 egész tojás, 1 tojássárgája, 12 dkg reszelt sajt, só, 1/2 szerecsendió reszelve. Felforraljuk a sózott tejet, felolvasztjuk benne a margarint, és állandóan kevergetve belefőzzük a lisztet. Addig kevergetjük a tűzön, míg a massza az edény falától elválik, akkor a tűzről levéve, állandó keverés közben beleütjük a 3 egész tojást, beletesszük a reszelt szerecsendiót,

és majdnem kihűlésig tovább keverjük. Végül beletesszük a sajtot, és vizes kézzel diónyi gombócokat formálunk. A gombócokat zsírozott sütőlemezre tesszük, és a tetejüket megkenjük tojássárgájával Szép aranysárgára sütjük. Figyelem: A főzésnél meglehetősen gyorsan dolgozzunk! A sütést kis lángon fejezzük be, különben a tészta összeesik. Sajtos puffancs Hozzávalók: 0,5 l tej, 2 dkg margarin, 16 dkg rétesliszt, három tojás, egy tojássárgája, 12 dkg reszelt sajt, só. A sóval ízesített tejet felforraljuk, a margarint felolvasztjuk benne és állandóan kevergetve beleszórjuk a lisztet. A tűzön addig kevergetjük, míg az edény falától el nem válik, akkor a tűzről levéve, beleütjük az egész tojásokat és alaposan kidolgozzuk. Végül, ha kihűlt, beletesszük a reszelt sajtot és diónyi gombócokat formálunk belőle. A gombócokat sütőlemezre ültetjük és a tetejüket tojássárgájával megkenjük. A sütőben szép

aranysárgára sütjük. 5 Sajtos ropogós 30 dkg lisztet, 22 dkg vajjal (margarinnal), 2 dl tejföllel és 1 KK sóval összegyúrunk. Egy nejlon zacskóba gyömöszöljük a tésztát és a hűtőben egy napig pihentetjük. Meglisztezett gyúródeszkán késpenge vékonyra kinyújtjuk, egy tojássárgájával megkenjük, és reszelt sajttal meghintjük a tetejét. Rádlival tetszőleges formájú de közel egyforma méretű darabokra vágjuk, a sütőpapírozott tepsibe, tesszük és az előmelegített sütőben, megsütjük. Vigyázni kell vele, mert gyorsan elkészül! A második tepsitől kezdve kb. 10 perc alatt, megsül Ezért nem érdemes túl kicsinyekre sem szeletelni, mert esetleg szénné ég Annyit újítottam, hogy Aliz tanácsa szerint rögtön a sütőpapíron nyújtottam, rádliztam, és zsupsz a tepsire. Mivel nem dagad meg, ezzel a tésztával meg lehet tenni ezt. Egy adagból elég kevés lesz (ráadásul lapos), ezért érdemes mindjárt a dupla mennyiséggel

indítani. Sajtos rúd 30 dkg liszt, 17 dkg margarin, kk. Szódabikarbóna, 2 mokka só, 1 tojás sárgája, 2 2/2 kanál tejföl, 10 dkg ementáli sajt A lisztet elmorzsoljuk a hozzávaló anyagokkal, kidolgozva kisujjnyi vastagságúra elnyújtjuk, megformáljuk a rudakat (rádlival), megkenjük tojással, reszelt sajttal meghintjük, közepesen meleg sütőben sütjük. Sajtos rúd 40 dk liszt, 10 dk reszelt sajt, 2 kk. só 1 mk szódabikarbóna, 25 dk Liga, 1 ek tejföl, 2 sárgája. Feleztem egy-egy tepsinyire, sütőpapíron nyújtottam 3 mm-re 1/a tojással kentem, szezámmaggal hintettem, 1/b tejjel kentem, köménnyel Vegetával hintettem. Sajtos rúd 30 dkg tésztát kinyújtunk, megszórjuk egy kk. pirospaprikával és 20 dkg reszelt sajttal, rudakat vágunk és megcsavarjuk, kisütjük. Sajtos rúd 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 2 tojás, 10 dkg sajt, 1 sütőpor, só A vajat elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a tojásokat, sót (kb. 1 teáskanál), sajtot és annyi

tejfölt, hogy kicsit lágyabb legyen a tészta Meg szoktam kóstolni a nyers tésztát, ha nyersen jó sósnak érződik, akkor a sült tészta megfelelően sós lesz. Legalább 1 órára hűtőbe tesszük (De előző nap is be lehet, gyúrni, és másnap sütni.) Majd 0,5 cm-re nyújtjuk, megkenjük tojással, megszórjuk reszelt sajttal, derelyemetszővel rudakat vágunk belőle és megsütjük. Jól záródó dobozban sokáig eláll. (Egyszer a szomszédasszony elfelejtette, hogy a karácsonyra készült sütit hova dugta, és csak húsvétkor találta meg. Még akkor is finom volt) Sajtos rudacskák teához 25 deka reszelt sajtot (fele ementáli, fele Pármai), 12 deka vajjal habosra keverünk, azután 25 deka liszttel kevert fél csomag sütőporhoz téve 1-2 evőkanál tejfellel deszkán jól összegyúrjuk. A tésztához sót és paprikát ízlés szerint tegyünk Ujjnyi hosszú rudakat formálunk a tésztából, melyeket tojással megkenve hosszúra reszelt sajttal és sóval

hintünk be. Forró sütőben hirtelen sütjük. Kiváló jó sütemény sörhöz, borhoz. IGEN FINOM SAJTOS (AVAGY: JUHTÚRÓS RUDACSKA) 30 dkg liszt, 25 dkg margarin, 25 dkg juhtúró, 1 kávéskanál só, (esetleg fél pohár tejföl) A három fő" összetevőt elmorzsoljuk, majd a sót beletéve összegyúrjuk. Amennyiben nehezebben állna össze, tejfölt adunk hozzá. Pihentetés után 6 vékonyra nyújtjuk, felvert egész tojással megkenjük, és sajtot reszelünk rá. (Lehet persze szezámmagot, durvára tört mogyorót vagy köménymagot is tenni rá. Én sajttal szoktam készíteni) Derelyemetélővel vékony kis rudakat (Kb: 1 cm széles és 4-5 cm hosszú), vagy rombuszformát vágunk belőle (aminek oldala kb.: 2cm) Tepsiben szépen kellő távolságban egymás mellé helyezve rózsaszínűre sütjük. (megnőnek) Hosszabb ideig is eláll, és finom omlós marad. Sajtos linzer Hozzávalók A tésztához: 120 g reszelt ementáli vagy trappista sajt, 250 g liszt

150 g vaj vagy margarin, 1 db tojás, 10 g sütőpor, só, őrölt bors ízlés szerint A díszítéshez: durvára vágott dió, mandula, egész kömény, egész mák, szezámmag, só, őrölt bors. A kenéshez: 1 db tojássárgája Elkészítése: A tészta alapanyagait a reszelt sajttal együtt gyorsan összedolgozzuk, és kb. egy órára hűtőbe, tesszük, majd kb egy cm vastagra, kinyújtjuk, és kiszúróval vagy késsel keksz nagyságúra vágjuk, tetejét megkenjük a felvert tojássárgájával, és megszórjuk a magokkal. Kizsírozott sütőlemezre rakjuk, és előmelegített sütőben kisütjük. Sajtos rudak 20 dkg reszelt sajtot 20 dkg vajjal habosra keverünk, hozzáadunk 1 evőkanál tejfelt és 20 dkg lisztet. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, tojás sárgájával megkenjük és behintjük reszelt sajttal. Keskeny, hosszú csíkokra vágjuk és száraz tepsiben világosra, sütjük. Sajtos rolád Hozzávalók: 25 dkg eidami sajt, 25 dkg vaj, 1 doboz Medve sajt, 20 dkg

gépsonka, snidling, 1 gerezd fokhagyma. Elkészítése: A 25 dkg eidami sajtot beletesszük kb. 1,5 l forrásban lévő vízbe, 8-10 perces főzés után szűrőlapáttal deszkára tesszük, elnyújtjuk, befedjük a sonkaszeletekkel, erre rákenjük a főzés ideje alatt összedolgozott Medve sajtot, vajat, az apróra vágott snidlinget (vagy zöldpetrezselymet) és az összetört fokhagymát. Felgöngyöljük, és 1-2 órás hűtés után vékonyra szeleteljük. Figyelem: Vékonyra szeletelt sonkát használjunk, hogy hajlítható legyen. Színes sajtos csíkok Hozzávalók: 30 dkg liszt, 24 dkg vaj, 28 dkg reszelt sajt, 2 dkg só, tej, szükség szerint kevés pirospaprika, bors Gyúrjon félkemény tésztát a lisztből, vajból, sóból és tejből. Nyújtsa azt késfok vastagságúra, kb 15 cm széles téglalappá. Szurkálja meg sűrűn villával Fektessen rá hosszában egy 2 cm-es lécet A fedetlen tésztát kenje meg tojással, majd az egyik felét hintse meg megpaprikázott

reszelt sajttal, a másikat törött borssal. Miután a lécet eltávolította, az így kapott 3 színű tésztát vagdalja 2 cm széles csíkokra. Rakja olajjal kikent sütőlemezre és süsse 220 C°-on. Túros sajttekercs Hozzávalók. 20 dkg vékonyan felszeletelt eidami sajt, 15 dkg gépsonka, 5 dkg ömlesztett kolbászos sajt, 5 dkg margarin, 1 kiskanál Piros arany, 1 kiskanál fokhagyma, 20 dkg tehéntúró, 11 dkg margarin, 1 csokor metélőhagyma, 1 ek mustár, 5 dkg fűszeres kolbász, só, őrölt bors. A kolbászos sajtot, a margarint, Piros aranyat és a fokhagymát jól összedolgozzuk. A túrót szitán áttörjük, a margarinnal, finomra vágott metélőhagymával, apróra vágott kolbásszal jól elkeverjük. sóval, borssal, 7 mustárral ízesítjük. Az asztalra kiterítünk egy nagy lap folpackot, a szélére egy csíkban lerakjuk a sonkaszeleteket, mellé egy csíkban a sajtot. A sonkára egyenletesen rákenjük a sajtkrémet, a sajtra, pedig a túros

keveréket. Szorosan feltekerjük, hűtőben jól kifagyasztjuk, szeletelve tálaljuk. 8