Alapadatok

Év, oldalszám:2003, 4 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:154

Feltöltve:2010. március 19.

Méret:30 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!

Tartalmi kivonat

Teasütemények Angol teasütemény.(tea cakes) Hozzávalók: 20 dkg liszt, 2 csapott evőkanál sütőpor, 1 csipet só, 10 dkg vaj, 20 dkg kristálycukor, 1 tojás, 3 evőkanál tej, 10 dkg mazsola, 15 dkg cukrozott gyümölcs apróra vágva, 1 tojás felvert habja. Összekeverjük a lisztet, sót, sütőport. Habosra keverjük a vajat a cukorral, tejjel és az egész tojással Ezután összekeverjük a liszttel és beletesszük a mazsolát és a cukrozott gyümölcsöt. Begyújtjuk a sütőt forróra. A tésztából dió nagyságú golyókat formálunk A tetejüket tojáshabba mártjuk (a tojáshabot ne verjük túl keményre), és meghintjük kristálycukorral. A golyókat kivajazott tepsibe tesszük egymástól 6 cm-re. 15 percig sütjük Kihűlve jól záródó dobozban sokáig eláll. Ánizsos szelet teához 15 deka cukrot 2 egész tojással és 2 tojás sárgájával habosra kikeverünk, majd 20 deka liszttel kevert fél csomag sütőport, 3 deka ánizsmagot, egy marék

mazsolát és legvégül 2 tojás kemény habját adjuk hozzá. A tésztát zsírral kikent, lisztezett és ánizsmaggal kiszórt püspökkenyér-formában forró sütőben hirtelen sütjük. Tálaláskor vékony szeletekre vágva szolgáljuk fel. Burgonyás-túros teasütemény Héjában megsütünk 30 dkg burgonyát, majd meghámozva meg melegen áttörjük. Hozzáadunk 20 dkg áttört tehéntúrót, 15 dkg lisztet, 6 dkg vajat, 1 dkg sót és jól összegyúrjuk. A tésztát vékonyra kinyújtjuk és a tetejét késsel berecézzük. Lehetőleg egy napra tegyük a hűtőbe pihenni Másnap tetszőleges formákra vágjuk, vagy szaggatjuk. Tojás sárgájával kenjük meg a tetejüket és kevés köménymagot szórjunk rájuk. Közvetlenül fogyasztás előtt sütjük. Melegen tálaljuk. Habos teasütemény 28 deka lisztet 15 deka zsírral és 1 csomag sütőporral, késsel eldolgozunk, azután hozzágyúrunk 3 tojás sárgáját, fél csomag vaníliás cukrot és 1 evőkanál cukrot.

Késfok-vékonyra nyújtjuk s pogácsaszúróval kivágva, lisztezett tepsibe tesszük A korongocskák tetejére a 3 tojásfehérje habjának és 20 deka porcukornak keverékéből halmokat rakunk. A világosbarnára sütött sütemény kék alját barack- vagy más lekvárral megkenve kettőt-kettőt összeragasztunk s így szolgáljuk fel. Egyszerű teasütemény Hozzávalók: 6 kanál liszt, 6 kanál cukor, 10 dkg vaj, 1 citrom reszelt héja, 1 kanál víz, a kenéshez tojás. Elkészítése: Az anyagokból tésztát gyúrunk, szalámi vastagságúra kisodorjuk, tojással lekenjük, és forró sütőben kisütjük. Apró szeletekre vágjuk Figyelem: A sütést forró sütőben kezdjük, kb. 5 perc múlva közepes fokozatra, vesszük és még 25 percig sütjük! 1 Könnyű teasütemény 15 deka cukrot 15 deka vajjal és két tojássárgájával habosra keverünk, azután kevés sót, 30 deka liszttel elkevert 1 csomag sütőport és a 2 tojás keményre vert habját adjuk

hozzá. Papír vagy vászonzsákból zsírozott, lisztezett sütőbádogra S-eket nyomunk. A süteményeket gyenge tűznél szép sárgára sütjük. Tálaláskor vaníliás cukorral készített hintő cukorral szórjuk be a süteményeket. Reggeli sütemény Hozzávalók: 1/2 kg liszt, 8 dkg zsír, 1 csomag sütőpor, csipet só, 2,5 dl tej, kevés víz, és ízlés szerint köménymag, esetleg mák (darálatlan). Elkészítése: Az anyagokból kemény tésztát készítünk. Cipót, zsemlét és kiflit formálunk, tetejét vízzel megkenjük, és lassú tűznél kisütjük. (Sütés előtt a tetejére köménymagot vagy mákot szórhatunk.) Figyelem: A cipó és a zsemle ne legyen túl nagy, mert a kifli hamarabb sül és megéghet! Orosz teasütemény 12 deka cukrot 1 egész tojással, 12 deka vajjal és 25 deka liszttel elkevert fél csomag sütőporral jól nyújtható tésztát gyúrunk. E tészta kétharmad részét késhát-vastagra nyújtjuk s pogácsaszaggatóval szúrjuk ki.

A korongocskák közepére a következő keveréket Készítsük: 15 deka héjas mandulát 15 deka cukorral mozsárban finomra törünk, s hozzáadunk fél deci tejet, jól összekeverjük. A tejes keverékhez még fél csomag vaníliás cukrot, 6 deka mazsolát, kevés tört fahéjat és 5 deka vajat adunk. A félretett tésztából ceruza vékony szálakat sodrunk, melyeket kereszt alakban a süteményekre nyomunk. Forró sütőben sütjük. Felszolgálás előtt vaníliás cukorral bőven intjük Teasütemények Késhegynyi 1/4 kg vaníliáscukrot, 5 dkg vajat, 2 egész tojást és egy tojás sárgáját, 4 evőkanál tejfellel és fél kg liszttel, szódabikarbónával laskatészta keménységűre gyúrunk. Késhegynyi vastagságúra kinyújtjuk, villával végigkarcoljuk, és különböző formákkal kiszaggatjuk. Lassú tűznél világosra sütjük. Teasütemények 30 dkg lisztet, 15 dkg porcukorral, 1/3 csomag sütőporral, késhegynyi szegfűszeggel, ugyan annyi fahéjjal, 2

tojás sárgájával összegyúrunk, vékonyra nyújtjuk, apró formákkal kiszaggatjuk, tetejét tojásfehérjével megkenjük, és kristálycukorral meghintjük. Rendes tűznél sütjük. 2-2-őt bármilyen lekvárral összeragaszthatunk Teasütemények 2 egész tojást, 4 kanál tejfellel, 6 kanál porcukorral kikavarunk, 4 kanál olvasztott zsírt 2 dkg szalalkálét és annyi lisztet teszünk bele, hogy jól gyúrható tészta legyen. Ha citromhéj van, kikanálnyit belegyúrunk. Kis formákkal kiszaggatjuk, és halvány rózsaszínűre sütjük. 2 Sajtos sós, vagy édes sütemény. (hájas jellegű) 35 dkg. finomliszt, 25 dkg margarin, 2 dl tejföl, 2 kávéskanál só A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk, és hűtőben min. 2-3 órát pihentetjük Ujjnyi vastagra kinyújtjuk, ha édes, kisujjnyi vastagra. Kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, reszelt sajttal megszórjuk, előmelegített sütőben sütjük, míg a sajt aranysárga nem lesz. Ha édes, a kisujjnyi

vastagságú tésztára lekvárhalmokat, vagy befőttet teszünk, és mintha derelyét készítenénk, a tészta másikfélét ráhajtjuk, és derelyevágóval kivágjuk, és tepsire téve megsütjük, porcukorral meghintve tálaljuk. Tartós teasütemény Hozzávalók: (KB. 15 Darabhoz) fél vaníliarúd, 1 tojás, fél mokkáskanál sütőpor 20 dkg finomliszt, 8 dkg margarin, 2 púpozott evőkanál Natreen édesítőpor, csipetnyi só, A nyújtáshoz: liszt a díszítéshez: 5 dkg diabetikus csokoládé Elkészítése: A vaníliarudat hosszában kettéhasítjuk, belsejét kikaparjuk. A tojást felverjük, egy keveset (az egyharmadát) a tészta lekenéséhez elteszünk. A többit a vaníliával ízesítjük, majd a sütőporral összekevert liszttel, a puha margarinnal, az édesítőporral meg a sóval összegyúrjuk. Ha kell, 1 evőkanál rumot is adhatunk hozzá. Cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk és kb fél órára a hűtőszekrénybe, tesszük. Utána enyhén

meglisztezett gyúródeszkán vékonyra nyújtjuk és lisztbe mártott formákkal - csillag, szív, korong stb. - kiszúrjuk Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, a félretett tojással lekenjük, majd előmelegített sütőben a közepesnél kisebb lánggal (170 °C; légkeveréses sütőben 155 °C) 10-12 perc alatt aranysárgára sütjük. A csokoládét fölolvasztjuk, zsírpapírból készített kis tölcsérbe töltjük, a kihűlt sütemények egy részét „megírjuk" vele; de az is jó, ha villával a tetejükre csorgatjuk. Még kiadósabb, ha két-két süteményt diabetikus lekvárral összeragasztunk. Fémdobozban szokás tárolni. TEAPERECEK. Hozzávalók: 28 deka vaj, 28 deka cukor, 4 tojás, egy citrom leve és héja, liszt szükség szerint, 1 csomag Dr.Oetker-féle sütőpor Elkészítése: A vajat, a cukorral, citrom ízzel és a tojással habosra jól elkeverjük és annyi sütőporral elkevert lisztet adunk hozzá, hogy egy közepesen kemény tésztát

kapjunk, amely hasonlít a rétestésztához. Gyúródeszkán jól kidolgozzuk, kis pereceket formálunk, tojással bekenjük és közepes tűznél kb. 20-25 percig aranysárgára, megsütjük. Teasütemény Deszkán összegyúrunk 60 dkg lisztet 2 egész tojással, 1/4 kg porcukorral, 2 evőkanál tejfellel, 10 dkg olvasztott vajjal, 1 kis csomag sütőporral és annyi tejjel, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. Vékonyra nyújtjuk, és különböző formákkal kivágjuk A tepsit zsírral megkenjük, kilisztezzük, a tésztát rárakjuk, és rózsaszínűre sütjük. Teasütemény 28 dkg, liszt, 10 dkg. vaj vagy zsír, 1 evőkanál tej, 1 tojás sárgája kevés só, 1 csomag DrOetker-féle sütőpor. Fenti sorrendben tésztát gyúrunk, melyből ujjvastagságnyi pálcákat alkotunk, tojássárgájával bekenjük, beszórjuk köménymaggal és 10 percen át kikent tepsiben, sütjük mérsékelt tűzmellet. 3 Készül belőle 40 db porhanyós, kitűnő teasütemény. Vajas

teasütemény Hozzávalók: 20 dkg vaj, 30 dkg liszt, 10 dkg cukor, 1 egész tojás, 1 szelet reszelt csokoládé, 5 dkg tisztított mandula. Elkészítése: Az anyagokat összegyúrjuk (a fele tésztát összegyúrjuk a reszelt csokoládéval). Mindkét tésztát fél órát pihentetjük a hűtőszekrényben. A két tésztát kinyújtjuk, egymásra tesszük, és apró formákra szaggatjuk. Tetejére cukorral vegyített mandulát hintünk, és világosra sütjük. Figyelem: A sütést forró sütőben kezdjük, kb. 5 perc múlva közepes fokozatra, vesszük és így is, fejezzük be! Vaníliás teasütemény 10 deka porcukrot 1 egész tojással simára keverünk, azután deszkán 25 deka liszttel, fél csomag sütőporral, 10 deka vajjal és fél csomag vaníliás cukorral jól eldolgozunk. Félujjnyi vastagra nyújtjuk, kis borospohárral kiszúrjuk és zsírozott tepsibe téve szép sárgára, sütjük. Felszolgáláskor vaníliás cukorral hintjük. 4