Alapadatok

Év, oldalszám:2003, 18 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:150

Feltöltve:2010. március 19.

Méret:129 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!

Tartalmi kivonat

Gyúrt tészta Hozzávalók: 25 dkg liszt, egy tojás, nem egészen 1 dl víz. A lisztet deszkára púpozzuk, közepébe mélyedést nyomunk és ebbe ütjük a tojást. Ujjunkkal apránként dolgozzuk össze a liszttel a tojást. Vizet adagolunk hozzá, majd tenyerünk alsó felével jól kidolgozzuk A rugalmas tésztát cipó alakban, kendővel letakarva, fél óráig pihentetjük, majd hajszál vékonyra nyújtva kockatésztát, csuszát vagy lapos metéltet, milliméteres vastagságúra nyújtva vékony metéltet vágunk belőle. Sós, lobogva forró vízben kifőzzük, forró vízzel leöblítjük, alaposan lecsepegtetjük, majd kevés olvasztott zsiradékkal keverjük össze. Bármilyen főtt tésztát készítünk, három alapszabályt jegyezzünk meg: A tésztába ne tegyünk sót, mindig lobogva forró, enyhén sós vízben főzzük ki, és ne feledjünk a vízbe egy mokkáskanál olajat is önteni, akkor nem ragad össze a tésztánk. Bakláva Hozzávalók: Phyllo vagy

réteslap, 50 dkg mandula, fél csésze zsemlemorzsa, 2 evőkanál cukor, 20 dkg margarin, fahéj, szegfűszeg Szirup: 45 dkg cukor, vagy mézzel keverve a cukor, 4 dl víz, 1 citrom leve A darált mandulát összekeverjük a morzsával, a cukorral, az őrölt szegfűszeggel és fahéjjal. Mindegyik lapot meg kell kenni olvasztott margarinnal. 2 lapot előkészítünk, a fűszeres mandula felét a tésztára szórjuk, ráteszünk megint 2 lapot, majd a mandula másik felét. Ezt 6 lappal borítjuk be. Meglocsoljuk egy fél pohár vízzel, és kis lángon 50-60 percig sütjük. A citromos vízben 10 percig főzzük a cukrot, ez lesz a szirup. Még melegen ráöntjük a tésztára a forró szirupot, legalább 3-4 órát kell benne állni a fogyasztásig. Bakhlava 1. Sűrű tölteléket készítünk darált dióból (én DEJO-t használtam) és kevés meleg vízzel folyósra higított mézből 2. Egy csomag réteslapot 2-3 felé választunk (3-4 vékony lap egy rúd sütihez), az adagokat

olajjal vagy olvasztott margarinnal megkenjük, majd a szélükre felpakoljuk a tölteléket. Feltekerjük - mint egy vékonyabb, kör keresztmetszetű rétest - és berakjuk a tepsibe (2-3 rúd lesz). Közepesen meleg sütőben sütjük 3. Cukorszirupot főzünk (a mennyiségeket sajnos nem tudom) 4. A megsült a rudakat gyengén megnedvesítjük a sziruppal, hogy ne pattozzon a tészta, és ujjnyi szeletekre vágjuk. A szeleteket tálba tesszük, és alaposan megöntözzük a sziruppal (durvára tört diót is szórhatunk rá). Eddig így készítettem, és finom lett. Most már mindenesetre a szirupot "megbolondítanám" 3-4 szem belefőzött szegfűszeggel, és egy fél kávéskanalnyi fahéjjal. Baklava Hozzávalók: 30 dkg liszt, 10 dkg vaj, 15 dkg dió, 2 egész tojás, 20 dkg cukor, 1 citrom héja, 1 rúd vanília, 2 evőkanál olaj; só. Elkészítése: Gyúrjunk rétestésztát 25 dkg lisztből, a tojások sárgájából, olajból, sóból és kevés meleg vízből

(vagy mindezt helyettesítsük üzletben kapható 2 csomag rétestésztával). Pihentessük a tésztát 30 percig, majd húzzuk nagyon vékonyra és szabjuk úgy, hogy a tepsibe beleférjen. A töltelékhez 5 dkg lisztet keverjünk össze két tojás fehérjével, és dörzsölgetve morzsoljuk szét két tenyerünk, kőzött. A morzsákat pirítsuk meg vajon, majd ha kihűlt, keverjük össze a darált dióval és 10 dkg cukorral. A tepsit vajazzuk ki, tegyünk bele egy réteg tésztát, szórjuk meg a diós töltelékkel, majd locsoljuk meg vajjal. Folytassuk a rétegezést, míg minden hozzávaló elfogy A tetejére tészta kerüljön Legalább egy órára tegyük hűtőbe, majd mielőtt kisütnénk, vágjuk 12 egyforma háromszögre. Süssük aranysárgára Főzzünk szirupot két deci vízből és a maradék cukorból, keverjük bele a citrom levét és a vaníliát. A sütőből kivett baktavát öntsük le a forró sziruppal és hagyjuk egy órát pihenni. Tálaláskor hintsünk

rá kevéske porcukrot. 1 Bécsi kokárda 18 deka friss vajat 35 deka liszttel elkevert 1 csomag sütőporral és 25 deka cukorral eldolgozva szétmorzsolunk és hozzágyúrunk még 1 tetézett evőkanál tört fahéjat, 10 szem tört szegfűszeget, 1 citrom reszelt héját és 2 egész tojást. Metélttészta vastagságúra nyújtjuk, és rózsaalakú vágóval szúrjuk ki. A tésztadarabokra barack- vagy málna ízből kerek halmokat rakunk, melyek hegyébe 1-1 szem pörkölt mogyorót nyomunk. Közepes tűznél sütjük s sütés után még melegen vaníliás cukorral, hintsük be Burgenlandi koszorú Hozzávalók: 275 g liszt, 250 g hideg vaj, 50 g porcukor, 3 tojássárgája A díszítéshez: 3 tojásfehérje, 250 g cukor, 3,4 evőkanál sárgabaracklekvár kevés citromlé 1. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd a porcukorral és a tojássárgájával sima tésztává gyúrjuk az egészet Fóliába csomagolva 1 órán át pihentetjük a hűtőszekrényben. 2. Azután

lisztezett deszkán 2-3 mm vastagra nyújtjuk és 5,5 cm-es köröket szúrunk ki a tésztából A lapokat sűtőpapirral bélelt sütőlemezre rakjuk. 3. 180 fokra (gazsütő 2-es fokozat) felmelegítjük a sütőt 4. A tojásfehérjét a hozzáadott cukorral vízgőz fölött kemény habbá verjük A csillagvégű nyomózsákba töltött masszából a lapocskák külső peremére szorosan egymás mellé pöttyöket nyomunk. A koszorúkat 12-15 perc alatt aranysárgára sütjük. Hagyjuk kihűlni 5. A lekvárt kevés citromlével felmelegítjük, szitán átsimítjuk és a koszorúk közepébe, töltjük Hagyjuk megszáradni. Bögretészta Hozzávalók: 1 tojás, 1 bögre cukor, 1 bögre tej, 1 bögre dió, 1 bögre liszt, 1 sütőpor, 1 citrom reszelt héja A tojást a cukorral, meg a sütőporral habosra keverjük, majd beletesszük az apróra vágott diót, a reszelt citromhéjat, a tejet meg a lisztet. Kikent, lisztezett közepes nagyságú tepsiben sütjük. Bögretészta

Hozzávalók: egy tojás, egy bögre cukor, egy bögre tej, egy bögre dió, egy bögre rétesliszt, egy sütőpor, egy citrom reszelt héja; a tepsi kikenéséhez zsír és liszt. A tojást a cukorral meg a sütőporral habosra keverjük, beletesszük az apróra vágott diót, reszelt citromhéjat, a tejet meg a lisztet. Kizsírozott, kilisztezett, közepes nagyságú tepsiben sütjük Porcukorral meghintve vagy lekvárral megtöltve, esetleg tortalapként tálaljuk. Bisquit-tekercs mogyorókrémmel 20 deka cukrot 4 tojássárgájával és fél csomag vaníliás cukorral fél óráig keverünk, majd folytonos keverés közben 20 deka liszttel kevert fél csomag sütőport és legvégül a 4 tojás kemény habját adjuk hozzá. A félujjnyi vastag tésztát fehér papírral bélelt tepsiben lassú tűzön sütjük. Sütés után a tepsiből óvatosan kiemelt tésztát megfordítva egy ív fehér papírra tesszük és az alább leírt töltelékkel, kenjük meg. A megkent tésztát

melegen tekercseljük és fehér papírba göngyölve, hagyjuk a kihűlésig. Töltelék: 2 csomag mogyorókrém port, 6 deka lisztet, és ízlés szerint 25-30 deka cukrot 1 liter hideg tejben elkeverünk és állandó keverés mellett sűrűre, főzzük. A meleg krémet néha-néha megkeverve hűlni hagyjuk A felkenés előtt a krémhez 3 tojás kemény habját keverjük. Brioche 25 deka lisztet 1 csomag sütőporral, 5 deka zsírral, 1 evőkanál porcukorral, kevés sóval, 1 egész tojással és 1 deci tejjel először késsel, azután nyújtófával jól eldolgozzuk, azután nyújtjuk. Vágjuk, rudacskákat sodrunk belőle. 2 Magas csigaformákká csavarjuk. Tojással kenjük, és kristálycukorral beszórva sütjük. Citromkrém-szeletek 6 deka vajat (5 deka zsírt) 7 deka cukorral és 1 tojással negyedóráig keverünk, majd egy citrom reszelt héját és 15 deka liszttel kevert fél csomag sütőport lassan, keverés közben hozzáadunk. Zsírozott és lisztezett tepsiben

sütjük. A tésztát kihűlés után a következő krémmel vastagon bevonjuk: 2 csomag citrom-krémport, 6 deka lisztet és 28 deka cukrot 1 liter hideg tejbe elkeverünk és szabad tűzön állandó keverés mellett sűrűre, főzünk. A meleg krémet, néha-néha megkeverve, hűlni hagyjuk. A felkenés előtt a krémhez 3 tojásfehérje simára vert habját adjuk hozzá. A bevont süteményt őrölt mandulával vagy dióval szórjuk meg. Daramorzsa Hozzávalók: 15 dkg zsír, 10 dkg cukor, 4 db tojás, 5 dl tej, 30 dkg búzadara, citromhéj, só A fele mennyiségű zsírt a fele cukorral, a tojások sárgájával, csepp sóval simára keverjük. Hozzáöntjük a tejet, beletesszük a darát, és reszelt citromhéjjal ízesítjük. Kb 25-30 percig állni, hagyjuk, hogy a dara a tejben megfelelően megduzzadhasson, majd lazán belekeverjük a megmaradt cukorral felvert tojásfehérjét. A zsír másik felét tepsibe téve felolvasztjuk, beleöntjük a darát, és mérsékelten meleg

sütőben megsütjük. Amikor megsült, villával apróbb darabokra szaggatjuk, és meghintjük porcukorral. Diaboló Hozzávalók: 25 dkg finomliszt, 13 dkg Ráma margarin, 13 dkg porcukor, fél csomag sütőpor, egy csomag vaníliás cukor, egy tojás, egy púpozott kanál kakaópor, a töltelékhez valamilyen savanykás gyümölcsíz (meggy, málna, ribizke stb.), a tetejére kristálycukor. A lisztet a margarinnal, cukorral, sütőporral, vaníliás cukorral, tojással meg a sóval összegyúrjuk, és két cipóba osztjuk. Az egyik cipóba beledolgozzuk a kakaóport, majd a tésztát legalább egy órára hűtőszekrénybe rakjuk Ezután külön-külön 2 mm-es vastagságúra nyújtjuk a cipókat, és korongokat szúrunk ki belőlük. A világos korongok tetejét megszórjuk kristálycukorral, sütőlemezre fektetjük őket és a sütőben erős lángon, megsütjük. Ha kihűltek, egy sárga korongot egy barnával, gyümölcsízzel összeragasztunk, és úgy rakjuk tálra, hogy a

világos korongok cukrozott fele kerüljön felülre. Diák-kenyér 3 egész tojást 20 deka cukorral elkeverünk, majd hozzáadunk 4 evőkanál olvasztott mézet, kevés törött fahéjat, szegfűszeget, 10 deka hosszúra vágott diót, fél csomag sütőport és 25 deka lisztet. Zsírozott, lisztezett tepsibe kétujjnyi vastagon téve, lassú tűznél sütjük. Hidegen szeleteljük. ERDÉLYI MÁLÉ 1 db margarint elkeverni 3 tojással 1/4 kg cukorral egy csésze tej 1/4 kg liszt, 1/4 kg kukoricaliszt, 2 vaníliapor, 1 kávéskanál szódabikarbóna Kikent tepsiben megsütjük, majd porcukorral behintjük. Farsangi szelet 25 deka vajat 30 deka liszttel, 1 csomag sütőporral, 1 tojással és 2 evőkanál cukorral jól eldolgozunk. Háromszor nyújtjuk a tésztát, melyet végül két egyenlő részre osztva, tepsiben a következő töltelékkel kenünk meg. Töltelék: 25 deka cukorból sűrű szirupot főzünk, majd hozzáadunk 25 deka őrölt mandulát, 1 kávéskanál tört

fahéjat, 5 deka mazsolát és 1 citrom reszelt héját. A tésztát tojással kenjük és villával pár helyen megszurkálva, erős tűznél sütjük. Csinos mignonokat készíthetünk, ha a kinyújtott tésztából négyszegletes darabokat vágunk, melyekre a töltelékből tojásnagyságú halmokat rakunk. A tésztadarabok négy sarkát felhajtva összefogjuk, és tornyocskákat 3 formálunk, melyekbe sütés előtt hosszúra vágott mandulaszemeket tűzdelünk. A kihűlt kész tornyocskákat cukros, csokoládés mázba mártjuk, szárítjuk és mignon-papírkapszulákba helyezve tálaljuk fel. Ferdinándi tészta Hozzávalók: 80 dkg liszt, 4 tojás sárgája, 4 dkg élesztő, 8 dkg margarin, 8 dkg cukor, 5 dl langyos tej Töltelék: 28 dkg vaníliás cukor, 20 dkg margarin Tetejére: 2 tojás kenéshez;, 4 dl tej, 10 dkg cukor Az élesztőt 1 dl langyos tejben, cukorral, liszttel felfuttatjuk. A hozzávalókból puha rétestésztát gyúrunk, melyet 3/4 órát pihentetünk,

langyos helyen. A tésztát kétfelé vesszük. Utána vékony téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük a puha, cukros margarinnal Feltekerjük, mint a bejglit szoktuk, majd 3 cm széles karikákat vágunk belőle. Egy lábost fagyos zsírral kikenünk, ezekbe beleállítjuk a csigákat egymáshoz nem túl közel. Megkenjük tojással, és még 1/2 órát kelesztjük. Lassú tűznél sütjük Amikor a teteje piros, meglocsoljuk a cukros, tejjel Még 10 percig, egész kicsi lángon, a sütőben tartjuk. Tálaláshoz kiborítjuk. Később visszafordítjuk a "tortát", hogy a szép teteje legyen felül. Vaníliasodó, borsodó igen finom hozzá. Forrázott tészta (nagy adag, lehet felezni) 1/2 liter víz, 150 gr margarin, 300 gr liszt, 8-10 tojás (nagyságtól függően), csipet só (ha a margarin sós, nem kell) Felforraljuk a vizet a margarinnal és a sóval. Egyszerre beleöntjük a lisztet, és gyorsan simára kavarjuk, amíg elválik a lábos falától. Levesszük a

tűzről, és tovább keverjük kihűlésig Hozzáadjuk a tojásokat, egyenként, mindegyik után újra teljesen elkeverjük. Habzsákba töltjük, vagy kanállal adagoljuk a kissé megkent sütőlapra Meg lehet kenni tojással, hogy fényes legyen. Forrón kezdjük a sütést, 5 perc múlva csökkentjük, világos barnára sütjük. Lehet még bent hagyni a nyitott ajtajú sütőben, hogy kiszáradjon A habzsáknál a legnagyobb csillagszelű kinyomót használjuk képviselőfánkhoz. Kisebb, simaszelű kinyomót a kisebb-nagyobb golyókhoz Vigyázat: jócskán megnőnek! A belsejük üreges. Nem kell, de ki lehet kaparni meg egy kicsit Ez a tészta semleges ízű, lehet tölteni édes krémmel, tejszínhabbal, de lehet tölteni húsos töltelékkel is. Ha édes krémmel töltjük, a tetejét be lehet vonni csoki mázzal vagy cukor mázzal, vagy csak vékonyan rácsurgatni a mázat. Főtt perec 10 tojás, 1 kávéskanál só, 1 dió nagyságú zsír/margarin, 30 szem sacharin kevés

vízben feloldva, annyi liszt, amennyit felvesz. Könnyű tésztát gyúrunk. Húsdarálón háromszor átdaráljuk Apró pereceket formálunk, forró vízben kifőzzük, majd tepsibe téve rózsaszínűre. A sütő ajtaját 10 percig nem szabad kinyitni! Finom karamellkrémes epigramma Hozzávalók: 15 szelet elkészítéséhez 1 dl méz, 30 dkg liszt, 5 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 dkg sütőpor, 1 tojás, késhegynyi fahéj, A krémhez 10 dkg méz, 25 dkg vaj, 15 dkg kristálycukor, 2 dl feketekávé, 2 dl tej, 3 evőkanál liszt, 1 evőkanál rum Egy alpakka edénybe simára keverjük a mézet, a vajat és a tojást, majd lassú tűzön, gőz felett felmelegítjük. Miután a vaj elolvadt levesszük a tűzről, és csomómentesre keverjük. Beletesszük a sütőport, a fahéjat, majd az egészet gyúródeszkán előkészített lisztbe öntjük. Puha tésztát gyúrunk belőle, három részre osztjuk, 5 mm vastag, 15 cm széles csíkokra nyújtjuk, és kikent, lisztezett tepsibe

tesszük. A sütőt 240 C-ra hevítjük, és a tepsit beletesszük. Amikor a tészta felemelkedett, 180 C-ra visszavesszük a hőt, és rózsaszínűre sütjük. A sütőből kivéve hűlni hagyjuk. Közben elkészítjük a karamellkrémet, és a feketekávét, majd addig kavargatjuk, míg a cukor el nem olvad. A hideg tejből és a lisztből habarást készítünk, majd állandó kevergetés mellett a kávés karamellbe öntjük. Lassú tűzön besűrítjük. A vajat és a mézet kikavarjuk, majd a kihűlt keverékhez adjuk, és simára dolgozzuk. 4 A hideg karamellkrémmel megtöltjük az epigrammákat, és másnap háromszög alakúra vágva kínáljuk. Flódni Hozzávalók: Töltelékhez: 20 dkg darált dió, 20 dkg darált mák, 40 dkg reszelt alma 5 dkg szilvalekvár, 1 dl fehérbor (vagy víz), 10 dkg mazsola, 30 dkg kristálycukor, 1 citrom, őrölt fahéj Tésztához: 50 dkg liszt, 20 dkg libazsír (vagy margarin vagy, vaj) 3 tojássárgája, 10 dkg cukor, 1 csomag

sütőpor Először a tölteléket készítse el. A diót a cukor egyharmadával, a mazsolával és 2 evőkanál borral keverje össze, negyed citrom levét csavarja bele és dobja bele a kicsavart citromot, majd forrásig hevítse. Folyamatos kevergetés mellett főzze 1 percig, majd hagyja kihűlni. A mákot a cukor egyharmadával, 3-4 evőkanál borral keverje össze, a maradék citrom levét csavarja bele és dobja bele a kicsavart citromot, majd forrásig hevítse. Folyamatos kevergetés mellett főzze 1 percig, majd hagyja kihűlni. A reszelt almát a cukor egyharmadával, fahéjjal és 2-3 evőkanál borral keverje össze, majd forrásig hevítse. Folyamatos kevergetés mellett addig főzze, amíg már nem áll alatta lé, majd hagyja kihűlni. A lisztet keverje el a sütőporral és a cukorral, morzsolja bele a libazsírt, majd adja hozzá a tojássárgájákat. Dolgozza össze, ha nagyon száraz, kevés fehérbort adjon hozzá Gyors mozdulatokkal gyúrja át a tésztát, majd

ossza 4 egyforma részre, és a lapokat nyújtsa ki vékonyra. Tegye az első lapot zsiradékkal kikent tepsire és kenje meg a diótöltelékkel. Tegye rá a következő lapot és kenje meg a szilvalekvárral, majd oszlassa el rajta a máktölteléket. Ha valamelyik töltelék vagy a lekvár túl sűrű, nehezen kenhető, akkor kevés fehérborral hígítsa. Tegye rá a harmadik lapot és kenje meg az almatöltelékkel Borítsa be a negyedik lappal, kenje meg tojással, szurkálja meg villával és süsse alacsony hőfokon (160 C) nagyjából egy órát. Flódni Hozzávalók: 50 dkg liszt, 30 dkg vaj vagy margarin, 4 tojás, 10 dkg cukor, 1 pohár kóser bor, ízlés szerint szilvalekvár A diótöltelékhez: 25 dkg darált dió, 3 evőkanál zsemlemorzsa, 25 dkg cukor, citrom reszelt héja néhány kanál kóser bor 1 kávéskanál citromlé A máktöltelékhez: 25 dkg darált mák, 25 dkg cukor 1 marék mazsola, citrom reszelt héja, 1 kávéskanál citromlé. A lisztet a zsírral,

a cukorral és a langyos vízben elmorzsolt, megfuttatott élesztővel, a tojássárgájákkal és a borral, sóval, a citromhéjjal és a citromlével jól kidolgozzuk, néhány óra hosszat pihenni hagyjuk. Ezután négy részre osztjuk, és vékonyra kinyújtjuk. Az első lapra szilvalekvárt kenünk, rátesszük a második lapot, erre rakjuk a diótölteléket, majd a következő lapra a máktölteléket, a záró lapot a tetejére tesszük. Egy felvert tojással megkenjük, hogy fényes legyen, és lassú tűznél kisütjük. A FRANCIA CREPES A hártyavékony Crepes a franciak egyik specialitása. A hozzávalók a tojásos palacsintához hasonlóak, a tészta különlegessége az elkészítés módjában rejlik. A palacsinta formája és vékonysága biztos mozdulatokat igényel. CREPESTÉSZTA Hagyjuk kb. 1 órát állni HOZZÁVALÓK: 125 g finomliszt, 50 g cukor csipetnyi só, 2 tojás, 1/8 l tej, 1/8 l víz, 1 ek olaj, 2ek vaj vagy margarin a sütéshez ELKÉSZÍTÉS: 1.

Keverjük össze a lisztet, sót, cukrot Keverjük bele a tojásokat Lassanként keverjük hozzá a tejet, vizet, olajat. Ügyeljünk arra, hogy ne legyen csomós a tészta. Hagyjuk 1 órát állni 2. Kenjünk ki egy kb 20 cm átmérőjű serpenyőt zsiradékkal Öntsünk bele 3-4 ek. tésztát, közben kissé emeljük meg a serpenyőt, forgassuk meg, hogy a tészta egyenletesen, vékonyan vonja be az alját. 3. Süssük a tésztát közepes hőfokon, alig 2 perc alatt aranysárgára, majd óvatosan fordítsuk meg. 4. Süssük a másik oldalát is aranysárgára Süssünk a tésztából egymás után 5 80-10 crepes-t. Fahéjas borba mártó 25 deka cukrot 2 egész tojással fél óráig keverünk, közben 1 kávéskanálnyi finomra tört fahéjat téve hozzá. Ha jól kikevertük, 25 deka liszttel kevert fél csomag sütőporral gyúrótáblán jól eldolgozzuk. A vékonyra kinyújtott tésztát tetszés szerinti vágókkal kiszakítjuk. A kész sütemény 1-2 heti állás után a

legjobb. Fűszeres borbarát 25 deka lisztet, 25 deka cukrot és 1 csomag sütőport gyúrjunk össze 3 egész tojással, majd egy tetézett kávéskanál tört fahéjat, fél kávéskanál tört szegfűszeget és egy darab finomra tört szerecsendiót adjunk még hozzá. Vékonyra nyújtva különféle formákkal vágjuk ki, s enyhe tűznél süssük Fűszeres tészta 1/2 kg liszttel, 1/4 kg por porcukorral, 1 egész tojással, 1 tojás sárgájával, egy fél kávéskanál fahéjjal, egy fél kávéskanál szegfűszeggel, 1/4 kg margarinnal, fél csésze langyos tejben feláztatott 2 dkg élesztővel, esetleg 1-2 kanál tejfellel tésztát készítünk. Két részre osztjuk, egyik részét elnyújtva tepsibe tesszük, megkenjük lekvárral, a megmaradt tésztából rácsot készítünk. Tojással megkenjük, és közepes tűznél sütjük. Garibaldi szelet 21 deka lisztet, fél csomag sütőport, 14 deka vajat, 10 deka cukrot és 1 egész tojást jól összegyúrunk. Tepsiben

egyenletesen elnyomkodva sütjük A kihűlt tésztát valamilyen gyümölcsízzel egyenletesen vastagon megkenjük, melyre még a következő mandulás habot kenjük: 6 tojás keményre vert habjához 14 deka darált mandulát és 15 deka darált mogyorót keverünk. A habbal bevont süteményt meleg sütőbe téve, lassan szárítjuk. Tálaláskor négyzetes darabokra vágjuk. Grissini casalinghi 800 g liszt, 200 g olívaolaj, 350 g tej, 30 g só, 10 g sütőpor /szódabikarbóna. Kenéshez 1 tojás pici tejjel A hozzávalókat összegyúrjuk, a tésztát kb. 15 percet, pihentetjük, majd kinyújtjuk, hosszú csíkokra vágjuk, meghengergetjük. Tetejét megkenjük, majd 220 fokon 10-12 percig sütjük A tésztába keverhetünk fokhagymát, fűszernövényeket (oregánó, bazsalikom, stb.), max 30-50 g-ot ehhez a mennyiséghez Gyors édesség Összekeverünk habverővel egy púpos evőkanál búzadarát egy pohár (2 deci) tejjel, 10 deka cukorral, egy csomag vaníliás cukorral, 3

egész tojással, egy deci tejföllel és 5 deka mazsolával. Kivajazott tűzálló edénybe öntjük, és beleteszünk egy megtisztított, vékony szeletekre vágott almát vagy körtét. Forró sütőbe toljuk, de a tüzet mérsékeljük, és kb. 40 percig, sütjük Ha előtte húsételt adtunk, ez a mennyiség 4 személy részére elegendő, ha csak leves volt, akkor dupla adagot készítsünk. Habtekercs Fél kg liszthez adjunk 1 tojást, 1 csomag sütőport, kevés sót, 2 evőkanál rumot és egy csésze hidegvizet, gyúrjuk kemény tésztává, míg a kezünkről és a deszkáról le nem válik. A tésztát félujjnyi vastagra kinyújtjuk, kevés liszttel meghintjük, s belecsomagolunk 30 deka friss vajat, azután ismét nyújtjuk, s hajtjuk addig, míg a tészta legalább négyszeres rétegű lesz. Egy órára pihentetni tesszük hűvös helyre Pihenés alatt a kinyújtást és hajtást kétszer megismételve, a tésztát késhát-vastagra nyújtjuk és ujjnyi széles

szalagokra, vágjuk, melyeket bádogcsőre vagy kartonpapírból formált tekercsre szorosan egymás mellé kb. 10 cm hosszúságban, felcsavarunk s tojással, megkenünk. A tekercseket a formával együtt sütjük s kihűlés után vaníliás cukorral ízesített és porcukorral kevert kemény tejszínhabbal nyomózsákból töltjük. A vajastészta-tekercseket a krémes lepénynél leírt módon készült vaníliakrémmel is tölthetjük. A krémmel töltött tekercsek megtöltve másnap is frissek maradnak. Habos tészta 6 Ez úgy készül, hogy négy deka vajat négy deka cukorral, négy tojássárgájával habosra kevernek. Azután két deka élesztőt kevés langyos tejben megkelesztenek, és az előzőekhez teszik. Majd harminc deka liszt hozzáadásával puha tésztát készítenek, jól kidolgozzák. Aztán ezt egy fagyos zsírral kikent tepsibe terítik, ujjnyi vastagon. Utána félóráig pihenni hagyják, majd világos rózsaszínre sütik A tészta tetejét

megcukrozzák, gyümölcslekvárral bekenik. A négy tojás fehérjéből huszonöt deka cukorral erős habot vernek, ezt a tészta tetején elsimítják, és gyenge tűznél pár percig még sütik. Ha a hab teteje megkeményedett, a tésztát kiveszik a sütőből, vízbe mártogatott késsel felszeletelik. HAMIS MARCIPÁN Egy púpozott evőkanál búzadarát 0,5 dl vízben megfőzünk és néhány percig állni, hagyjuk, hogy minden vizet magába szívjon. Kb 15 dkg sült tököt még melegen, meghámozunk Villával pépesre törjük, elkeverjük 10 dkg darált dióval vagy mandulával, a megfőtt darával és két evőkanál rummal (vagy néhány csepp rumaromával). Ha lágy a tök, állagát keksz morzsával javítjuk. A masszából kis golyókat formálunk - a közepükbe tehetünk egy darabka cukrozott narancshéjat vagy más gyümölcsöt, esetleg mazsolát -, és reszelt csokoládéban vagy cukrozott kakaóban meghempergetjük őket. HAMIS MARCIPÁNGOLYÓ 14 dkg grízt

leöntünk 10-12 ek. forró tejjel, hagyjuk megpuhulni 20 dkg háztartási kekszet diódarálón ledarálunk. Belekeverjük a puha grízt, 10 dkg vajat, 25 dkg porcukrot és 1 mandulaesszenciát. Jól összedolgozzuk Kis diónyi gombócokat készítünk belőle, kakaóporba hempergetjük Azonnal is fogyasztható, de jobb, ha hagyjuk összeérni. HÓEMBER Elkeverünk 25 dkg tehéntúrót 15 dkg porcukorral és 1 csomag vaníliás cukorral, majd állni hagyjuk, míg levet nem ereszt. 20 dkg kókusz reszelékből félreteszünk 2 evőkanalnyit, a többit a túróhoz adjuk, és újra pihentetjük A hóember teste 2 félökölnyi túrógombból készül. Meghempergetve őket a félretett kókuszreszelékben, fogvájóval egymásra illesztjük. Kisebb túrógomb lesz a feje, amit ugyancsak kókuszreszelékbe forgatva, fogvájóval rögzítünk a testre. Mogyoróval, színes cukorkákkal, tortadarával, marcipánnal tudjuk felöltöztetni. Huszárcsók 14 deka vajat 2 tojás sárgájával

jól elkeverünk, azután 7 deka cukrot, 30 deka lisztet, fél csomag sütőport és fél csomag vaníliás cukrot adunk hozzá. Zsírozott, lisztezett tepsibe apró gömböket rakunk, közepüket ujjal benyomjuk, s sütőbe téve szép sárgára sütjük. Sütés után közepükre gyümölcsízt teszünk. Edward szeletek 11 deka cukrot 4 tojás sárgájával, 1 csomag vaníliás cukorral és 4 deka vajjal habosra keverünk. Félórai keverés után még 15 deka őrölt mandulát, meglágyított 7 deka főzőcsokoládét, 2-3 evőkanál zsemlemorzsát és legvégül a 4 tojás kemény habját adjuk hozzá. Tepsiben sütjük Sütés után tejcsokoládéval készült cukros csokoládémázzal vonjuk be az egész lapot, melyet fényezés után hosszúkás szeletekre vágva még csokoládécsókkal díszítünk. Joghurtos Charlotte Piskótatekercset készítünk, megkenjük baracklekvárral. Felszeleteljük és egy gömbölyű tálat kibélelünk vele 2 cs. tejszínhabpótlót 3 dl tejjel

felverünk habnak 2 dl víz, vagy gyümölcslé, 2 kanál porcukor, egy csomag zselatin, 4 dl gyümölcsjoghurt (pl. barackos) (én fél literest szoktam beletenni) A vízben (vagy gyümölcslében) a zselatint forrásig melegítjük, de nem forraljuk, a joghurtot és tejszínhabot összekeverjük, beleöntjük a felolvasztott (meleg) zselatint, a porcukrot. Híg masszát kapunk, amelyet a piskótára öntűnk Hidegre tesszük, később jól megszilárdul. A tálból kifordítjuk és szeleteljük. KARÁCSONYI ANGYALKA 8 tojásfehérjéből 1 teáskanál citromlével és 20 dkg kristálycukorral kemény habot verünk, majd fakanállal beleforgatunk 20 dkg porcukrot. Ezután nyomózsákba töltjük. Sütőlapra két rétegben köröket és angyalkaformákat 7 formázunk belőle. Az angyalkaformához először harangformát, majd kerek fejet készítünk Ezt még egyszer megismételjük az előző rétegre, majd egy csepp formájú szárnyat és egy behajlított kart készítünk. A

maradék habot étel festékkel színezve, tetszőlegesen díszíthetjük a formákat. Kb. 100 fokra előfűtött sütőben csak szárítjuk Cérnával vagy színes masnival akaszthatjuk a fenyőfára. Karácsonyi csillag Hozzávalók: 200 g liszt, 1 csomag vaníliás cukor, 80 g cukor, 1 tojássárgája, 100 g vaj,4 evőkanál sárgabaracklekvár, kb. 200 g porcukor 1-1 evőkanál citrom- és cékla lé és mangószirup 1. A lisztből, a cukorból, a vaníliás cukorból, a tojássárgájából és a vajból összegyúrt tésztából cipót formázunk, és 1 órán át a hűtőszekrényben pihentetjük. 2. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2-es fokozat) felmelegítjük 3. A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd azonos mennyiségű sima és csóvás csillagot szúrunk ki belőle A csillagokat sűtőpapirral bélelt sütőlemezre rakjuk, körülbelül 8 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni. 4. A simára kevert lekvárral összeragasztunk egy-egy kicsi és egy-egy csóvás

csillagot 5. Átszitáljuk a porcukrot, háromfelé osztjuk és az egyik részt citromlével, a másikat cékla lével, a harmadikat, pedig mangósziruppal festjük meg. 6. A csillagokat bevonjuk a különböző színű mázzal és hagyjuk megszáradni Karamell tészta 3 lap kell: 350 g liszt, 150 g margarin, 1 tojás, 150 g cukor, sütőpor, vanília. Összedolgozzuk majd 3 felé osztva, kisütjük (törékeny lesz!) Krém: 100 g cukorból égetett cukor lesz, 150 g liszt, 200 g margarin 150 g cukor, tej A 150 g cukrot a liszttel összekeverjük, majd a tejet hozzáadjuk, melegítjük kavargatás közben. Pép lesz belőle Rá az égetett cukor és összekeverjük. Hűtjük, majd margarint is belekeverjük. Aztán rétegesen lap + krém. A tetejét egy villával hullámosra díszítjük Kávécsók Hozzávalók: 1 dl feketekávé, 21 dkg cukor, 2 tojásfehérje A feketekávét a cukorral nagyon sűrűre befőzzük, ha már szálat húz, 2 tojásfehérjéből kemény habot verünk, és

a kávét vékonyan közéje öntjük. Olyan vastag legyen, mint a sűrű tejföl Ha nem olyan, akkor víz felett főzve, amíg sűrű lesz Jól kivajazott tepsibe borsó nagyságú lyukkal ellátott papírzacskóból apró halmokat nyomunk és lassú tűznél szárítjuk. Királyfalat Hozzávalók: 6 db tojás, 7 dkg vaj, cukor, amennyi a tojások súlya, 7 dkg liszt, 2 dkg vaj, 10 dkg mandula, citromhéj A tojássárgáját keverőtálba tesszük, a lágy vajat és a cukrot hozzáadva simára keverjük. Ekkor belekeverjük a lisztet, reszelt citromhéjjal ízesítjük, végül lazán hozzáadjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét. Vajjal kikent és liszttel megszórt sütőlapra nyújtjuk, kb. kétujjnyi vastagságúra, és sűrűn beszórjuk tisztított és durvára vágott mandulával. Mérsékelt hőfokú sütőbe tolva szép világosra sütjük. Jäger tortaszeletek 12 deka vajat 4 tojás sárgájával, 2 szelet olvasztott csokoládéval és 15 deka porcukorral jól

kikeverünk, azután hozzáadunk kevés tört szegfűszeget, fél citrom reszelt héját, 4 deka apróra vágott citronátot vagy cukrozott gyümölcsöt, 16 deka héjazott darált mandulát, 3 és fél deka zsemlemorzsával kevert fél csomag sütőport és legvégül 4 tojás kemény habját. A tésztához még 1 kis pohárka rumot vagy cognacot is tehetünk. Tepsibe ujjnyi vastagon téve lapot sütünk a tésztából, melyet sütés után kétfelé 8 vágva barackízzel kenünk meg és egymásra borítjuk. Ferde téglaalakú szeletekre vágjuk s villára tűzve cukros csokoládémázba, mártjuk. A máz szárítása előtt hosszú szeletekre vágott, gyengén pörkölt mandulával tetejét s oldalát megtűzdeljük. Lúdláb Hozzávalók: 4 tojás, 8 evőkanál liszt, 25 dkg háztartási keksz, 2 dupla fekete, 20 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 1 tojás, csokoládémáz (lásd csokoládémáz zserbóhoz) 4 tojásból, 2 evőkanál melegvízből és 8 evőkanál lisztből vizes

piskótát sütünk. Ez az alap A háztartási kekszet ledaráljuk, és forró feketekávéval leöntjük, sűrű pépet kapjuk. Amíg hűl, a margarint a porcukorral és a tojással habosra keverjük, a kihűlt masszával összekeverjük. Rákenjük a piskótára, és bevonjuk csokoládémázzal. Hűtőben tartjuk. Több napig is eláll. Lekváros pufi Hozzávalók: 1 db egész tojás, 10-12 dkg finomliszt, 2 evőkanál sárgabaracklekvár, 1 db alma, 1 dl tej, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, mokkáskanál sütőpor, kevés só és porcukor Elkészítése: Az almát megmossuk, kicsumázzuk, és héjastól apró, vékonyka hasábokra vágjuk. A tojást habosra verjük a tejjel, hozzáadjuk a baracklekvárt, az őrölt fahéjat, a sót, a porcukrot és a sütőporral elkevert lisztet, végül beledolgozzuk az almahasábokat. A tésztának galuskamassza sűrűségűnek kell lennie A tésztából két teáskanál segítségével kis halmokat engedünk bele a forró olajba, és 2-3 perc

alatt pirosra sütjük. (A massza nem ragad annyira rá a kanalakra, ha azokat előzőleg belemártjuk a forró olajba.) A pufik eléggé megdagadnak, amelyeket az olajból kivéve, jól lecsurgatunk, illetve papírtörülközőre téve leitatjuk a fölösleges olajat. Kevés porcukorral meghintve tálaljuk. Magában is nagyon jó, de borhabbal vagy vaníliamártással egyenesen kitűnő! Meglehetősen egyszerűen és gyorsan készíthető, nagyon olcsó édesség. Márványszelet 5 deka vajat 4 tojás sárgájával, fél csomag vaníliás cukorral és 8 deka cukorral fél óráig jól kikeverünk, azután 8 deka őrölt héjas mandulát, fél csomag sütőport és a 4 tojás keményre vert habját adjuk hozzá. A tésztát két részre osztjuk, egyik részéhez még 4 deka reszelt csokoládét adunk. A fehér és barna tésztát zsírozott, lisztezett tepsibe kiskanállal váltva, keverve rakjuk be, s úgy nyomkodjuk egyenesre, hogy a csokoládés tésztarészek barna foltokat

mutassanak. Lassú tűznél sütjük Sütés után, ha a tészta már kihűlt, cukros csokoládémázzal vonjuk be s a máz megszáradása után, szeleteljük csak fel. MAJOMKENYÉR 25 dkg margarin, 30 dkg cukor, 3 ek. liszt, 1 tojás, 3 púpozott ek kakaó 10 dkg dió, 15 dkg babapiskóta A hozzávalókat a dió és a piskóta kivételével gőz fölött összefőzzük állandó keverés mellett. Majd beletesszük a durvára vágott diót és a babapiskótát. Őzgerincformába öntjük, amit folpackal kibéleltünk Amikor kihűlt, hűtőbe tesszük, és tálalásig ott tartjuk. Ebből is csak annyit vágjunk fel, amennyit elfogyasztunk, nehogy kiszáradjon. Márványos habpuding Tészta 1-2 világos piskóta lap kis üveg cseresznyebefőtt 2 tojás 1 púpozott evőkanál cukor 8 gramm vaníliás cukor 2 evőkanál kakaó 1/2 kávéskanál fahéj 3-4 evőkanál tejszín a piskótalapból kivágunk két, a pudingforma nagyságának megfelelő kerek lapot, a maradékot kockákra

tördeljük. Kerek, sima, kizsírozott pudingformába helyezzük az egyik lapot, és rászórjuk a kimagozott meggy felét. A tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, a kakaót, fahéjat, tejszint hozzáadjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és a piskótakockákkal együtt a masszába, keverjük. A massza felét a meggyre öntjük, majd egy újabb réteg meggyre töltjük a maradékot A második piskótalappal beborítjuk, kevés meggy lével meglocsoljuk. A formát lezárjuk, és sütőben vizfűrdőbe 25 percig főzzük. Meggyel és csoki krémmel tálaljuk. 9 Melbakocka - sütés nélkül Hozzávalók: 1/4 kg darált háztartásikeksz, 1 dl tej, 30 dkg porcukor, 15 dkg margarin, 3 ek. Kakaó, ízlés szerint rum vagy rumaroma, 15 dkg darált dió Mázhoz: 3 ek. Porcukor, 3 ek Víz, 3 ek Kakaó, 10 dkg vaj Elkészítés: A máz alkatrészeit leszámítva az összetevőket alaposan összekeverjük, összedolgozzuk és tálcán kb. 15-2 cm magas téglalapot

formázunk belőle Máz összetevőit gőz fölött sűrűre főzzük, majd a téglalap tetején elterítjük. Tálalásig hűtőben tartjuk. Kis kockákat vágunk belőle. Fogyasztás előtt alaposan be kell hűteni, mert különben ragad, de nagyon finom. Mogyorós puszedli Hozzávalók: 180 g vaj, 140 g cukor, 1 citrom lereszelt héja, 50 g finomra őrölt mogyoró, 360 g liszt, 4 tojássárgája, 2-3 evőkanál ribizlizselé 1. A vajat a cukorral, a citromhéjjal, a mogyoróval, a liszttel és a tojássárgájával gyors mozdulatokkal sima tésztává gyúrjuk. A cipóvá formázott tésztát 30 percre hűtőszekrénybe tesszük. 2. 200 fokra (gázsütő 3-as fokozat) felmelegítjük a sütőt 3. A tésztából 3 cm-es rudakat sodrunk, majd 1,5 cm-es darabokra vágjuk Minden darabból golyót formázunk és a fakanál nyelével melyedet nyomunk bele. A golyókat sűtőpapirral bélelt sütőlemezre rakjuk 4. A felmelegített és simára kevert zselét a mélyedésekbe töltjük A

mogyorós csókot 10-12 perc alatt aranysárgára sütjük a sütőben. 5. Ha kihűlt a sütemény szükség szerint töltsünk még egy kis zselét a mélyedésekbe Megjegyzés a vizespiskótáról általában: Kisebb mennyiség készítésénél sem tévedünk az alapul szolgáló vizespiskóta Anyag szükségletének kiszámításánál, ha egy tojásra 2 evőkanál vizet, 5-5 dkg kristálycukrot és lisztet számítunk. Mozart-szelet 10 deka diót őrölten, 10 deka cukrot, 20 deka vajat, 26 deka liszttel kevert fél csomag sütőport és 1 egész tojást deszkán jól összegyúrunk, azután vajazott, lisztezett tepsibe szép világosra sütjük. Sütés után a tésztát kétfelé vágjuk s megkenve a következő töltelékkel egymásra, helyezzük. Töltelék: 15 deka vajat 15 deka cukorral habosra keverünk, azután 10 deka darált diót és 1 kis pohárka rumot adunk hozzá. A süteményt hosszú szeletekre vágva cukrozott fél dióbéllel díszítjük. Mignon tészta

Hozzávalók: 6 db tojás, 12 dkg porcukor, 12 dkg liszt, csipet szódabikarbóna, só A tojásfehérjéket habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot, csipet sót és szódabikarbónát, valamint a tojássárgájákat. Hozzákanalazzuk a lisztet, alaposan eldolgozzuk, majd sütőpapírral bélelt lemezre (tepsibe) simítjuk A masszát, 180 fokon 25-30 percig sütjük. Edényében hagyjuk kihűlni Kiborítjuk (oldalát késsel felszabadítva) majd lehúzzuk róla a sütőpapírt. Müzli szelet Hozzávalók: 30 dkg zabpehely, 10 dkg mazsola, 10 dkg darált dió, 3 tojás, 3-3 evőkanál méz, olaj és sárgabarack lekvár, 12 evőkanál tej, 1 kisebb narancs vagy citrom héja A tepsi kikenéséhez 2 evőkanál olaj A bevonáshoz 15 dkg tejcsokoládé 10 A zabpelyhet a mazsolával és a dióval tálba töltjük. A tojásokat hozzáadjuk, majd ráöntjük az olajat, a mézet, a lekvárt és a tejet. A reszelt citromhéjjal ízesítjük, jól elkeverjük Egy kb 25-ször 30 centis tűzálló

tálat, vagy tepsit alufóliával kibélelünk, ezt olajjal kikenjük, majd a zabpelyhes masszát egyenletesen belenyomkodjuk. Előmelegített sütőben közepes lánggal 16-20 percig sütjük. A sütőből kivéve vágódeszkára borítjuk, a fóliát lehúzzuk róla, és ezt az egészséges csemegét még melegen kétujjnyi szeletekre vágjuk. Ha kihűlt az egyik oldalát olvasztott csokoládéval bevonjuk. Nagyon egyszerűen és gyorsan készíthető Hozzávalók: Meggyes piskóta halom, 25 dkg száraz babapiskóta, 1 egész tojás, 1,5-2 dl tej, 3-4 evőkanál meggydzsem, 1 evőkanál sherry brandy, 1 mokkáskanál sütőpor, 2 evőkanál vaj csipetnyi só Elkészítése: A babapiskótát lereszeljük. A tojást habosra verjük, majd összekeverjük a megolvasztott, de már nem meleg vajjal. Hozzáadjuk a sherry brandyt, a sót és a meggydzsemet Alaposan összekeverjük, ezután beletesszük a darált piskótát, a sütőport, és 1,5 dl tejet. Tovább keverjük, és ha már

egynemű, 15 percre félretesszük pihenni Formázható, de nem nagyon kemény masszának kell lennie. Ha túl kemény, még kevés tejet keverünk bele Nedves kézzel diónyi gombócokat gömbölyítünk belőle, és a 180 fokra forrósított olajba kis részletekben (mert sülés közben nagyra nő) beletesszük. A megsült gombócokat kiszedjük az olajból, lecsöpögtetjük, majd itatóspapírra vagy papírtörülközőre tesszük, leitatjuk, és vaníliamártással vagy borsodóval tálaljuk. Hidegen is jó. Egyszerű és olcsó édesség Napóleon-szeletek 20 deka vajat négy szelet olvasztott csokoládéval, 25 deka cukorral és 4 tojás sárgájával habosra keverve, hozzáadunk még 5 deka héjas tört mandulát, 5 kanál liszttel kevert fél csomag sütőport és 4 tojás habját. Vajazott tepsibe kétujjnyi vastagon téve, tetejére 25 deka apróra vágott vegyes cukrozott gyümölcsöt szórunk és gyengén a tésztába, nyomjuk. Közepes tűznél lassan sütjük ki A

kész süteménylapot éles késsel kockákra vágjuk, melyeket aljukon villára szúrva, sűrű cukorszirupba mártva, csokoládé darával vagy reszelt csokoládéval szórunk be. A beszórt mignonokat hűvös helyen szárítjuk. Narancsos napocska Hozzávalók: 300 g liszt, 2 tojássárgája, 1 tojás, 150 g cukor, 1 narancs lereszelt héja, 2 evőkanál narancslikőr, 200 g vaj A díszítéshez: 4 evőkanál porcukor, 1 evőkanál mangószirup, 4 narancs 1 evőkanál cukor 1. A lisztet, a tojássárgáját, az egész tojást, a cukrot, a narancshéjat és -likőrt tálba rakjuk, hozzáadjuk a forgácsokra vágott vajat és az egészet gyors mozdulatokkal sima tésztává, gyúrjuk. Alufóliába csomagolt tésztát 1 órán át hűtőszekrényben pihentetjük. 2. 180 fokra (gázsütő 2-es fokozat) felmelegítjük a sütőt 3. A tésztát lisztezett deszkán adagonként kinyújtjuk és "napocskákat" szúrunk ki belőle. A lapokat sűtőpapirral bélelt sütőlemezre

rakjuk és 12 percig sutjuk. A tésztát hagyjuk kihűlni 4. A mázhoz a mangósziruppal simára keverjük az átszitált porcukrot, majd kisebb műanyag zacskóba töltjük A zacskó egyik sarkán nagyon pici lyukat vágunk. A mázzal vékonyvonalakat húzunk a lapok tetejére 5. A négy narancsot forró vízzel leöblítjük, szárazra töröljük és a héjából vékony csíkokat, vágunk A cukorból 2 evőkanál vízzel szirupot főzünk, beletesszük a csíkokra vágott narancshéjat, és sűrűre főzzük. A cukrozott narancshéjat elosztjuk a lapocskák tetején. Nürnbergi puszedli Kb. 40 darabhoz: 4 tojás, 18 dkg porcukor, 1 MK őrölt szegfűszeg, 1 MK őrölt szerecsendió, 2 MK őrölt fahéj, 1 citrom reszelt héja, 18 dkg hámozatlan darált mandula, 18 dkg hámozott darált mogyoró (ennek hiányában diót tettem bele, ezzel is finom), 10 dkg cukrozott citromhéj apróra vágva, 10 dkg cukrozott narancshéj szinten aprítva. 11 40-45 db 5 cm átmérőjű kerek

ostyalap (a csomagban kapható 6 lapos mézes ostyalapból szúrtam ki pogácsaszaggatóval). A mázhoz: 10 dkg étcsoki tortabevonó (nekem kevésnek bizonyult, még pár dekát tettem hozzá), kb. 4 EK olaj (+2 EK a többlet csoki miatt) Minden hozzávalót előkészítünk, kimerünk. A tojásokat a porcukorral fehéredésig kikeverjük, majd hozzáadunk 1 csipet sót, a fűszereket, a reszelt citromhéjat, mandulát, mogyorót, a cukrozott héjakat és összekeverjük. Sütőlapra rakosgatjuk az ostyalapokat, közepükre két kis kanál segítségével kupacokat teszünk a masszából úgy, hogy az ostyák szélén maradjon kb. 1/2 cm hely, mert a sütéskor szétterül 200 fokra előmelegített sütőben, középső rácsállason kb. 25 percet sütjük Rácsra tesszük és kihűtjük Fontos a rács, különben az ostyák eláznak, mert befüllednek. A csokit vizfűrdőbe felolvasztjuk, simára keverjük az olajjal A csókocskákat fejjel lefelé a csokiba mártjuk úgy, hogy az

ostyát ne érje a csokoládé. Vissza a rácsra és kb 1 óra pihenés után már szárazak, el lehet őket csomagolni. Jól záródó sűtőpapirral bélelt fém vagy műanyag dobozban 3-4 hétig is eláll A rétegek közé sütőpapírt kell tenni, nehogy összeragadjanak. Ostyalapok hiányában, jól kivajazott sütőpapírt kell tenni a sütőlemezre, arra halmozhatjuk a masszát. A csokikat még melegen kell leemelni a papírról, mert különben összetörnek, ráragadnak. Női szeszély 12 deka vajat 4 tojássárgájával, 4 kanál cukorral habosra keverünk, majd egy csésze tejet és 25 deka liszttel elkevert 1 csomag sütőport hozzáadva könnyű tésztává keverjük. A tésztát közepes nagyságú tepsibe egyenletes vastagon kiöntve, barackízzel megkenjük s 6 tojás fehérjéből kis kanál ecettel és 20 deka citromos porcukorral készült kemény habbal lehetőleg vastagon, bevonjuk. Közepes tűznél sütjük Sütés alatt a sütő ajtaját ne sokat nyissuk fel. A

habhoz szükséges citromos cukrot úgy készítjük, hogy 1 citrom reszelt héját a cukor egy részével mozsárban dörzsöljük el s azután a többi cukorhoz elegyítve, átszitáljuk. Olcsó rácsos tészta Hozzávalók: 20 dkg Ráma margarin, 30 dkg finomliszt, 15 dkg porcukor, egy tojás, egy tojássárgája, egy citrom reszelt héja, fél citrom leve, ribizke-vagy málna íz, a tetejére egy tojás. A lisztet a margarinnal összemorzsoljuk, és a cukorral, a tojással, a reszelt citromhéjjal és a citromlével összegyúrjuk. A tészta kétharmadát egy közepes nagyságú tepsibe nyújtjuk, pikáns gyümölcsízzel megkenjük, a maradék tésztából rácsokat sodrunk és a gyümölcsíz tetejére fektetjük. A rácsokat megkenjük tojássárgájával és az egészet szép pirosra sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni és csak hidegen szeleteljük fel kockákra. OLGA SZELET Hozzávalók: 2 doboz babapiskóta, 1 doboz mirelit málna vagy eper, tejszínhab. Elkészítés: A

babapiskótákat hosszú tálra szorosan egymás mellé fektetjük. A málnát vagy epret felolvasztva levével együtt a piskótára öntjük. KB 4 órára hideg helyre rakjuk, hogy a piskóta megpuhuljon Utána tejszínhabbal bevonjuk, tetejét gyümölcsszemekkel díszítjük. Omlós élesztős tészta Hozzávalók: 25 dkg liszt, 10 dkg vaj, 1 dkg porcukor, 1 egész tojás, 1 dkg élesztő, 1 dl tej, 1 mokkáskanál só, a tetejére 1 tojás. Elkészítése: Az összes hozzávalót egyszerre összegyúrom. (nem kell külön kovász) A tésztát kidolgozom, majd lisztezett tálba teszem, és a tetejét is belisztezem. Tiszta konyharuhával takarom, és félóráig pihentetem. Ezután a recept szerint kinyújtom, megtöltöm, egészben vagy kis darabokban a sütőlemezre rakom, és a tetejét tojással megkenem. Rövid pihentetés után még egyszer átkenem a tetejét, majd közepes hőmérsékletű sütőben megsütöm. Öntött kiflimorzsa Hozzávalók: 6 dl tej, 12 dkg vaj, 4 db

tojás, 15 dkg cukor, 5 dkg mazsola, 10 db kifli, 8 dkg liszt, 5 dkg vaníliás porcukor, citromhéj 12 A langyos tejbe belekeverünk 5 dkg olvasztott vajat, a tojássárgájákat, 10 dkg cukrot, a mazsolát, és reszelt citromhéjjal ízesítjük. Beletesszük a karikára vágott kiflit, és egy kissé megáztatjuk, ügyelve arra, hogy ne ázzanak szét. Hozzákeverjük a lisztet, végül a megmaradt cukorral kemény habbá vert tojásfehérjét. A tepsiben felolvasztott vajba öntjük, és többszöri forgatás mellett készre sütjük Vaníliás porcukorral meghintve, hígított gyümölcsízzel tálaljuk. ŐSZIBARACK A tésztához: 30 dkg porcukor, 20 dkg zsír (én a szép fehér Pick zsírt szoktam venni!), 2 tojássárgája, 70 dkg liszt, egy teáskanál szódabikarbóna, 1 citrom reszelt héja, pici tej (csak, hogy összeálljon a tészta!) A krémhez: 30 dkg porcukor, 1-2 kanál kakaó, 10 dkg vaj Külsejéhez: vérnarancs aroma, kristálycukor A tésztához valókat

összegyúrjuk, legalább 2 órát pihentetjük (de előző este is elkészülhet), kikent (sütőpapírozott) tepsibe diónyi golyókat formálunk, és rózsaszínűre kisütjük. (Az elején jó meleg legyen a sütő, hogy a tészta megnőjön, később alacsonyabbra állítjuk) Ha kisült (és ez a legmunkásabb rész:) a belét még melegen kikaparjuk (vigyázat törékeny!), kicsi tejjel megáztatjuk, rummal meglocsoljuk, a krémhez keverjük. A krémet a kivájt tésztába töltjük (én ezt kávéskanállal szoktam). 2 db-ot összeragasztunk, a külsejét az aromába mártjuk (egy kis tejjel az aromát is fel szoktam hígítani, hogy ne legyen olyan vad az íze!) és kristálycukorba hengergetjük. Őznyelv Hozzávalók: 25 dkg margarin, 52 dkg liszt, 1 db tojás, kevés ecet A krémhez: 25 dkg margarin, 25 dkg porcukor, 1 liter tej, 2 csomag vanília ízű pudingpor A margarint a 12 dkg liszttel összedolgozzuk, téglalapot formálunk belőle. A maradék 40 dkg lisztből, a

tojással, pici ecettel, kevés vízzel rétestészta keménységű tésztát gyúrunk. A tésztát kinyújtjuk és a liszttel összedolgozott margarint hozzáadjuk, majd ráhajtogatjuk a tésztát. A hajtogatást még kétszer megismételjük, közben pihentetjük a tésztát. Ezután félujjnyi vastagra nyújtjuk, közepes pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A gyúródeszkára vastagon szórt kristálycukorban megforgatjuk úgy, hogy mindkét oldala cukros legyen. Forró sütőben megsütjük, de a kivétel után azonnal kiszedjük a tepsiből, mert különben törik. Ha kihűlt, az alábbi krémet két-két lap közé kenjük. A pudingport megfőzzük a tejben, majd ha kihűlt, a cukorral kihabosított margarinhoz keverjük. Paulette 18 deka vajat (15 deka zsírt) 18 deka liszttel jól eldörzsölünk. Hozzáadunk még 10 deka cukrot, 2 tojás sárgáját, fél csomag sütőport és annyi tejet, amennyit felvesz, hogy éppen jól nyújtható tészta legyen. A metélt-vastagságúra

kinyújtott tésztát pogácsavágóval kiszúrjuk és dió nagyságú csomókat, rakunk rá 12 deka őrölt pörkölt mogyoróból, 12 deka cukorból, fél citrom reszelt héjából, 2 egész tojásból és 2 kanál morzsából készített keverékből. Rendes tűznél sütjük s tálaláskor vaníliás cukorral, hintjük be. Pozsonyi kocka 30 deka kockatésztát sóval és mokkáskanálnyi olajjal ízesített vízben puhára főzünk. Levétől lecsepegtetve, 5 deka vajjal vagy margarinnal keverjük össze. 25 deka őrölt mákot 3,5 deci édes tejben megfőzünk, belereszeljük egy fél citrom sárga héját, és 3 evőkanál mézzel meg 5 deka mazsolával gazdagítjuk. Kivajazunk egy mély tűzálló tálat, beleterítjük a kifőtt tészta egyharmad részét, megkenjük barackízzel, és rásimítjuk a mák felét. Ráterítünk egy réteg tésztát, ezt ismét barackízzel kenjük, erre kerül a második adag mák, végül befedjük az egészet a maradék tésztával. A sütőben

szép pirosra megsütjük, majd nagy kockákra vágva, porcukorral meghintve, azon forrón kínáljuk. Püspökkenyér 13 15 dkg vajat 15 dkg porcukorral habosra keverünk, és egyenként belekavarunk 6 tojás sárgáját, 10 dkg hámozott, hosszúra vágott birsalmasajtot, 10 dkg hámozott, hosszúra vágott mandulát, 10 dkg hosszúra vágott cukrozott gyümölcsöt, majd a 6 tojás kemény habját és 15 dkg lisztet. Keskeny, hosszú, kizsírozott, kilisztezett formában lassú tűznél sütjük. Rácsos tészta 1/2 kg lisztbe 1 csomag sütőport, 10 dkg porcukrot, 25 dkg margarint 2 tojás sárgájával és 2 dl tejfellel összegyúrunk. Tehetünk bele 1/2 pohár fehérbort Két részre osztjuk, egyik részét kinyújtjuk, tepsibe tesszük, megkenjük savanykás lekvárral, 15 dkg diót összekeverünk 15 dkg porcukorral és 2 tojásfehérje keményre vert habjával. Rátesszük a tésztára. A megmaradt tésztából rácsot készítünk és megsütjük a tésztát. Kihűlve

szeleteljük. RUMOS DIÓBOMBA Hozzávalók: 10 dkg darált dió, 10 dkg finomra darált háztartási keksz, 10 dkg cukor, 5 dkg vaj, 4 evőkanál forró tej, 1-2 kávéskanál rum, kristálycukor (meggybefőtt). Elkészítés: A kekszet a többi anyaggal jól összegyúrva, 30 percig állni hagyjuk. Nedves kézzel golyókat formálunk belőle és kristálycukorban megforgatva, mignonpapírba rakjuk. Díszítésül mindegyik golyóra fél meggybefőttet tehetünk. Ha rumos meggyet használunk, rum helyett a befőttlevet is használhatjuk! Rücskös tészta Hozzávalók: 12 dkg margarin, 10 dkg porcukor, 3 tojás sárgája, 1/2 csomag sütőpor, fél dkg élesztő, 1 teáskanál víz Töltelék: 3 tojásfehérje, 15 dkg barackíz, 5-10 dkg cukor A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, és beledolgozzuk a tojássárgáját, sütőport, vizet, az összemorzsolt élesztőt. Összegyúrjuk, és legalább 1 órára a hűtőbe tesszük. Kétharmad részét akkorára nyújtjuk, hogy

kibélelhessünk vele egy közepes nagyságú tepsit. Habbá verjük a tojások fehérjét, belekeverjük a barackízt és a cukrot, majd a tésztára simítjuk A hűtőből kivesszük a félretett tésztát, és a reszelő legdurvább fokán, a barackos habra reszeljük. Olyan lesz, mintha dióval lenne megszórva. Sokáig elálló, finom sütemény. Rücskös tészta Hozzávalók (a tésztához): 30 dkg finomliszt, 12 dkg Ráma margarin, 10 dkg porcukor, három tojássárgája, fél csomag sütőpor, 0,5 dkg élesztő, egy kiskanál tejföl; A töltelékhez: három tojásfehérje, 15 dkg barackíz, a lekvár édességétől függően 5-10 dkg kristálycukor. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk és összegyúrjuk a cukorral, a tojássárgájákkal, a sütőporral, tejföllel, végül az élesztővel. Alaposan összedolgozzuk és hideg helyen egy órát, pihentetjük. Egyharmad részét a hűtőben hagyjuk, a kétharmad részt kinyújtjuk és egy kisebb tepsibe, terítjük. A

tojásfehérjéket kemény habbá verjük, belekeverjük a barackízt és a kristálycukrot, és a tésztára simítjuk. Végezetül a hűtőszekrényből kivesszük a kemény maradék tésztát, és a reszelő középső fokán (amin káposztát gyalulunk) a töltelékre reszeljük. A sütőben szép barnára sütjük, úgy néz majd ki, mintha dióval lenne leszórva a tészta. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd kis, hosszúkás kockákra vágjuk. Sörkorcsolya Az olaszoknál minden étteremben ott van az asztalon a GRISSINI. Nem feltétlenül pizza tésztából van, annál ropogósabb. Némelyik hipermarketben nálunk is lehet kapni, sima sósat, de fokhagymásat is. Én egyszer egy olasz honlapról szedtem le a Grissini casalinghi (= házi készítésű Grissini) receptjét, íme hevenyészett fordításban: 14 Seherezádé álma Hozzávalók: 4 személyre 25 dkg kész piskóta, 10 dkg aszalt gyümölcs, 10 dkg méz, 10 dkg narancslekvár, 10 dkg dió Az öntethez 1 csomag,

főzés nélkül elkészíthető puncsízű pudingpor, 3 dl tej A díszítéshez aszalt gyümölcsök A piskótát közepes, az aszalt gyümölcsöt kis kockákra vágjuk. Ezután a mézzel és a lekvárral összedolgozzuk, majd kis gombócokat formálunk belőle. A durvára vágott dióban megforgatjuk A puncs ízű pudingporból sűrű öntetet készítünk és tálaláskor a kis gombócok köré, öntjük. Aszalt gyümölcsökkel díszítjük. Grissini casalinghi 800 g liszt, 200 g olívaolaj, 350 g tej, 30 g só, 10 g sütőpor, szódabikarbóna. Kenéshez 1 tojás pici tejjel A hozzávalókat összegyúrjuk, a tésztát kb. 15 percet, pihentetjük, majd kinyújtjuk, hosszú csíkokra vágjuk, rúd alakúra hengergetjük. Tetejét megkenjük, majd 220 fokon 10-12 percig sütjük A tésztába keverhetünk fokhagymát, fűszernövényeket, stb., max 30-50 g-ot ehhez a mennyiséghez Szerelmes levél Hozzávalók: 1 adag gyors leveles tészta, barackíz A pihentetett tésztát késfok

vastagságúra nyújtjuk, négyszögletes lapokat vágunk, mindegyikre teszünk egy kanál lekvárt, és félbehajtjuk. Nagyon forró sütőbe toljuk, majd a tűzet, mérsékeljük. A sütőajtót ne nyitogassuk, akkor magas és könnyű lesz a tésztánk. Szerelmes levél Hozzávalók: egy adag gyors leveles tészta, barackíz. A már pihentetett tésztát késfok vastagságúra nyújtjuk, négyszögletes lapokra vágjuk, mindegyikre egy kis halom barackízt rakunk, majd a négyzetek átlója mentén félbehajtjuk. Sütőlemezen nagyon forró sütőbe toljuk és pár perc múlva a tüzet, mérsékeljük. Jó, ha a sütőajtót minél ritkábban nyitogatjuk, így könnyű, magas lesz a tésztánk. Szerelmes levél 25 deka liszttel elkevert fél csomag sütőport 20 deka vajjal vagy 15 deka zsírral, késsel jól összedolgozunk, azután 5 tojás sárgájával gyúrjuk. A tésztából kis, dió nagyságú gömböket formálunk, melyeket vékonyra nyújtva a következő töltelékkel

közepén egy ujjnyi szélesen vastagon megkenünk. Töltelék: 5 tojás habját, 25 deka pörkölt, őrölt mogyorót, 10 deka őrölt diót, 20 deka cukrot, 1 citrom levét, fél csomag vaníliás cukrot és egy egész tojást összekeverünk. A töltelékkel megkent tésztákat felibe összehajtjuk, s tojással megkenve sütjük. Sütés után vaníliás cukorral bőven beszórva szolgáljuk fel. Szerelmeslevél Hozzávalók: (20 db süteményhez) 1,6 kg vajastészta (mélyhűtve is kapható). Töltelékhez: 5 db tojásnak fehérje 20 dkg cukor, 10 dkg finomra őrölt dió, 15 dkg durvára vagdalt dió evőkanál méz, 1 teáskanál őrölt fahéj, Kenéshez, illesztéshez: 5 tojássárgája, 10 dkg cukor, 1 evőkanál napraforgóolaj, 5 dkg porcakor (a szóráshoz) A vajastésztát kinyújtjuk (ha mélyhűtve vettük, akkor kiengedjük). Legalább kétszer hajtogatjuk (közben pihentetve). Ezután a hajtogatott vajastésztát 20 db téglalapra felosztjuk Bekenjük a téglalapok

széleit 15 tojássárgájával. Elkészítjük a tölteléket oly módon, hogy a tojásfehérjét kemény habbá felverjük, a diót, a cukrot, a fahéjat és a mézet lazán összekeverjük. A masszát habzsákba rakjuk, és rátöltjük a téglalap alakú tészta felső harmadára, úgy hogy felül még hagyunk egy ujjnyi üres sávot. Az üresen hagyott felső résznél fogva óvatosan felgöngyölítjük a tésztát, közben vigyázunk, hogy a hab össze ne törjön. Az összegöngyölített tészták két vége nyitott marad A tészták tetejét tojássárgájával vékonyan megkenjük- sütőlemezre, helyezzük őket, 40 percig sütjük. Nagy lángon kezdjük a sütést, s ha a tészta színt kapott, a lángot kisebbre állítjuk. A sütőből kivéve porcukorral meghintjük, majd 10 dkg cukrot olajon karamellizálunk, s a folyékony karamellel vékony csíkokat húzunk a tésztára. Szmirnai hagyományos kuluri Hozzávalók (90-100 darabhoz) 2 kilo minden célra megfelelő

liszt (én puhából készítettem), 9 kávéskanál sütőpor 3 csésze cukor (kb. 600 gr, de picit többet is elbír az édesszájúaknak). 12 tojás 3 és fél csésze olvasztott margarin (ne egyenesen tettem bele a puha margarint és a liszttel morzsoltam, 200 gr-t számolva a csészének), 1 csésze langyos tej 6 vanília (ez nálunk hat pici rúd formájú dobozocskában levő vaníliaport jelent, talán 6 mokkáskanálnak felel meg), 2 tojássárgája vízzel elhabarva csipet só Készítés: Összekeverjük a hozzávalókat de, úgy hogy először a tojásokat habosra keverjük, majd hozzáadjuk a cukrot, ezt is habosra, majd ha olvasztott a margarin, azt is. A liszttel összekeverjük a vaníliaporokat és a sütőport majd a közepébe lyukat formálva, beleöntjük a lyukba a tojás, cukor, margarint majd óvatosan a széléről lassacskán beledolgozzuk a lisztet mind. Hozzáöntjük a masszához a tejet is és összegyúrjuk addig, amíg könnyű és jól eldolgozott

masszánk lesz. Nekem még felvett talán 50 gr lisztet, úgy látszik a tojások nagyok voltak, de csak annyi liszt kell hogy, éppen hogy gyúrható, formálható legyen, tehát egy puha könnyű tészta alakuljon ki a kezűnk alatt. Nem kell sokat gyúrni, hamar összeáll és leválik az edény falától Ekkor magyar ember kiszaggatná pogácsaszaggatóval (habár igaz hogy túl puha a nyújtáshoz), míg a görög ember megsodorja a kulurikat:) Vagyis kis rudacskát sodrunk egy kétdiónyi tésztából, amit a kezünkbe veszünk, majd tetszés szerint formálhatunk a rudacskából: fonott kuluri amit két rúdból fonunk, vagy 3-s fonott kuluri. De lehet egyszerűen becsavarni a nudlicskákat úgy is, hogy olyan diós csiga formájúak legyenek. Én legjobban a fonottat szeretem, mert hosszúkás és így könnyen lehet vele bemalackodni a kávéscsészébe. Ugyanúgy kell sütni, mint a pogácsát, zsírozott tepsibe tenni (sütőpapírra! Jó Konyha-i szokás szerint hogy ne

kelljen utána, kínlódjunk a mosogatással), egymás között távolságot hagyva, mert megnőnek, kb. 200 fokon és odafigyelve, mert amikor aranysárga már kész is van. A recept 40 perc sütést irt, nekem 20 perc alatt készen voltak, el is égettem picit, az első adagot, mert nyugodtan ücsörögtem a 40 percet véve alapul. Tejszínes habtölcsér 4 tojás sárgáját 15 deka cukorral és fél csomag vaníliás cukorral jól kikeverjük, azután 10 liszttel elkevert fél csomag sütőport adunk hozzá és sütőbádogon vékony lapot sütünk belőle. Sütés után a tésztát még melegen kockákra vágjuk, tölcséreket formázunk belőlük, melyeket a kihűlés után cukorporral és vaníliás cukorral ízlés szerint édesített, simára felvert tejszínhabból töltünk. A tésztatölcséreket tejszínhab helyett a krémekről írt fejezetben közölt töltelékkrémekkel is tölthetjük. A hab vagy krémtöltést a feltálalás előtt végezzük. Tiramisu Hozzávalók:

Fél liter erős kávé, 3 dl tejszín, 12 dkg porcukor, 1 mokkáskanál fahéj, 30 dkg natúr tejszínes krémsajt (Mascarpone), 1 dl rum vagy konyak, 30-35 db babapiskóta, 2-3 evőkanál kakaópor A kávéhoz keverjük a rum felét és a fahéjat, egyenként megforgatunk benne 10-12 babapiskótát, de vigyázzunk, ne ázzanak el. Ezeket mélytálba rakjuk A másik 10-12 babapiskótát félbetörjük, megmártjuk a kávés-rumban, és kirakjuk a tál oldalát. Kikeverjük a krémsajtot a cukorral és a maradék rummal, majd hozzáadjuk a felvert tejszínt. A tál aljára simítjuk a krém felét, a maradék babapiskótákat megmártjuk a kávés-rumos "pancsiban", a krém tetejére fektetjük. A piskótaréteg tetejét mindig megszórjuk kakaóporral Rásimítjuk a krém másik felét Fóliával betakarjuk, 5-6 órát hűtjük. Tálaláskor, a tetejét meghintjük kakaóporral A tálból szeleteljük, mint a tortát. Tejszínhabot tehetünk rá Tiramisu 1 doboz (250 gr)

tejszín 1 doboz (250 gr-os) krémtúró 4 tojássárgája, 16 2 kanál porcukor, piskóta Elkészítjük a piskóta-áztató levet: 2 pohár víz, 2 pohár porcukor, 2 kanál neszkávé, 1 kis kávéscsészécske konyak Elkészítjük a krémet: felverjük a cukorral a tojássárgájákat, hozzáadjuk a krémtúrót majd a tejszint. A piskóta áztató levébe valókat összekeverjük, majd a piskótákat egyenként belemerítjük gyorsan, vigyázni kell, mert hamar szétáznak. Utána a piskótákat letesszük egy tűzálló vagy egyéb porcelán, üvegtálra, rá a krémet, megint piskótát, megint krémet, megszórjuk kakaóval jó bőven. Töltött diós csók Sűrűre főzünk egy evőkanálnyi lisztet egy deci tejjel (ha hidegen keverjük el, nem válik csomóssá), és a tűzről levéve, hozzáadunk öt deka cukrot meg egy púpos evőkanál kakaót. Ha kihűlt, simára keverjük öt deka, előre habosra kevert margarinnal meg egy-két evőkanál rummal. Ezzel a krémmel

ragasztunk össze két-két készen kapható, amúgy nagyon száraz diós csókot, és legalább egy napig állni hagyjuk. Ez alatt a tészta a tejes krémtől megpuhul, és olyanná válik, mintha frissen sütöttük volna. Ha diókrémmel akarjuk tölteni a kis csókokat, kakaó helyett öt deka darált diót meg kés-hegynyi törött fahéjat keverünk a lisztes tejbe, és valamivel, több rummal ízesítjük, mint a csokoládésat. Vajas tészta 30 dkg lisztet deszkára öntünk, 1 kávéskanál erős borecetet öntünk bele. 1 csipetnyi sóval és hideg vízzel rétestészta keménységű tésztát készítünk. Kézzel addig verjük, míg hólyagos lesz. Kicsit kinyújtjuk, 15 dkg vajat rákenünk, a tésztát ráhajtjuk, újra kinyújtjuk, minden összehajtás után fél órát pihentetjük. Mikor negyedszer kinyújtjuk, süthetjük, tetszés szerint tölthetjük. Vajas táskák 25 deka lisztet, fél csomag sütőport, 20 deka vajat, 2 egész tojást, 6 deka cukrot, fél citrom

levét és fél csomag vaníliás cukrot annyi tejjel gyúrunk össze, hogy könnyen nyújtható legyen, A metélt-vastagra nyújtott tésztát borospohárral kiszúrjuk s a darabok közepére kis csomóban barack- vagy málna ízt téve, könnyedén félbehajtjuk, szélen, egy helyen ujjunkkal benyomva. Cukorral megszórva világosbarnára sütjük. Vaníliás Bisquit (piskóta-forma) 15 deka porcukrot 3-4 tojássárgájával és fél csomag vaníliás cukorral fél óráig simára keverünk, majd 3-4 tojás keményre vert habját, 15 deka lisztet és fél csomag sütőport keverünk hozzá. Papír- vagy vászonzsákból zsírozott, lisztezett tepsire, piskóta alakra kinyomjuk és gyenge tűznél halványságára, sütjük. Vaníliás perecek 25 deka lisztet 10 deka cukorral, fél csomag sütőporral, 15 deka vajjal, 1 tojással, 8 deka héjazott őrölt mandulával és fél csomag vaníliás cukorral összegyúrunk. Vékony rudacskákat sodrunk belőlük. A világosra sütött

pereceket vaníliás cukorban meghempergetve szolgáljuk fel Vízen kullogó Hozzávalók: 3 tojássárgája, 1 dl libazsír, 2 dl tejföl, só, 3 dkg élesztő, 50 dkg liszt, 10 dkg porcukor A tojássárgáját a libazsírral, a tejföllel, sóval, élesztővel habosra keverjük, hozzáadunk 35 dkg lisztet, jól kidolgozzuk. Zsírozott konyharuhába lazán kötjük a tésztát, majd hideg vízzel telt fazékba tesszük, ahol 3-4 órán át kelni hagyjuk. Felkullog a tetejére, amikor már jó (Régen a kútba eresztették le a tésztát) A nyújtódeszkát beszórjuk a liszt és a porcukor felével, erre borítjuk a tésztát, negyedóránként kinyújtjuk, és mindig azonos irányban, négyrét hajtjuk, előzőleg meghintve cukros liszttel. Harmadszori nyújtás után, tetszés szerint felhasználható: túrós, diós, vagy mákos kiflinek, bejglinek, pogácsaszaggatóval kiszaggatva dióval meghinteni. Vízen kullogó 17 50 dkg liszt (fele rétesliszt), 2 dkg élesztő, 2 dl

tejföl, 2 tojás sárgája, 10 dkg margarin, csipet só, 1 dl tej, 1 citrom reszelt héja, 20 dkg kristálycukor A felfuttatott élesztővel, tejföllel, tojások sárgájával, margarinnal, sóval, tejjel, citrom reszelt héjával tésztát gyúrunk. Egy tiszta konyharuhát meglisztezünk és belekötjük a tésztát Hideg vízzel telt fazékba fakanállal felakasztjuk, és addig hagyjuk benne, amíg a tészta fel nem jön a víz tetejére (kb. 1 óra) A gyúródeszkát megszórjuk a kristálycukorral, és ráborítjuk a megkelt tésztát. A tésztából 8 cm-es kis rudakat sodrunk, kifliket formálunk belőle, amit közepén megcsavarunk. Kristalycukorba forgatva kivajazott tepsibe tesszük, távol egymástól. Közepes hőmérsékletű sütőben megsütjük Zebratészta Hozzávalók: négy tojás, négy tojás súlyú cukor, négy tojás súlyú Ráma margarin, egy csomag vaníliás cukor, három tojás súlyú rétesliszt, egy csomag sütőpor, egy evőkanál kakaópor, 10 dkg

dió; a tepsi kikenéséhez zsír. A tojásokat megmérjük, majd a sárgájukat a cukorral, a sütőporral és a puha margarinnal habosra keverjük. A vaníliás cukorral ízesítjük, és felváltva tesszük bele a lisztet meg a tojásfehérjékből vert kemény habot. A tészta felét kizsírozott tepsi aljára terítjük, a másik felébe keverjük a kakaóport és a barna tésztát a sárga tetejére simítjuk. Szabályos közökben - amekkora kockákra vágjuk majd a tésztát - fél diókat fektetünk a tetejére, és a sütőben a piskótához hasonlóan megsütjük. ZÜLLÖTT SZELET 1. réteg: Habbá verünk 3 tojásfehérjét és hozzáadunk 5 evőkanál porcukrot. Belerakunk 3 tojás sárgáját, melyet előzőleg kikevertünk 2 csomag vaníliás cukorral és 2 evőkanál kakaóporral. Hozzáöntünk 2 dl forró vízben keverve feloldott 2 csapott kávéskanál zselatinport. Vajas, hűtött tepsibe öntjük és berakjuk a hűtőbe! 2. réteg: Elkeverünk 6 dl tejfölt, 5

evőkanál porcukrot és 2 csomag vaníliáscukrot. Hozzákeverünk 2 dl forró vízben keverve feloldott 2 csapott kávéskanál zselatinport. A tepsit kivesszük a hűtőből, beleöntjük a masszát és visszatesszük a hűtőbe! 3. réteg: Az 1. réteg ismétlése, kakaó nélkül A tepsit kivesszük a hűtőből, beleöntjük a masszát és visszatesszük a hűtőbe! 4. réteg: 2 dl forró vízben keverve feloldunk 2 csapott kávéskanál zselatinport. Hozzáadunk 2 dl piros színű szörpöt, és kevergetve kihűtjük. A tepsit kivesszük a hűtőből, beleöntjük és visszatesszük a hűtőbe! Ha az egész megkocsonyásodott, kockákra- vagy hosszúkás szeletekre vágva tálaljuk. 18