Étel- és italreceptek | Ételreceptek » Máglyarakás receptek

Alapadatok

Év, oldalszám:2003, 3 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:158

Feltöltve:2010. május 14.

Méret:28 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

Máglyarakás Hozzávalók: 6-8 kifli, 8 dl tej, 15 dkg darált dió, 10 dkg vaj vagy margarin, 5 tojás, 1 ek. sárgabaracklekvár, 50 dkg savanykás alma, 5 dkg mazsola, 1 üveg meggybefőtt, 2 csomag vaníliás cukor, ízlés szerint cukor, porcukor, csipetnyi só vagy néhány csepp citromlé A tojásokat egyenként felütjük és szétválasztjuk. A sárgájához hozzáadjuk a vaj vagy margarin felét, ízlés szerinti cukrot, 1 csomag vaníliás cukrot, és jól elkeverjük. Hozzáadjuk a tejet, és langyosra melegítjük. Közben a kifliket vékony karikára vágjuk, majd a langyos tejet ráöntjük, és a kifli karikákat beleforgatjuk. A meggybefőttet kimagozzuk A mazsolát átválogatjuk, és tejbe beáztatjuk. A darált dióbelet ízlés szerinti cukorral és a vaníliás cukorral elkeverjük. Egy lapos jénai tálat a maradék vajjal vagy margarinnal kikenünk, és a kiflik egyharmadát a tál aljára terítjük. Egyenletesen megszórjuk cukrozott dióval, majd a meggy és

a mazsola felét is rászórjuk, befedjük újabb egyharmad kiflivel, majd ismét diót szórunk rá, és a maradék mazsolát és meggybefőttet is rátesszük. Végül betakarjuk a megmaradt kiflivel Az almát megmossuk, megpucoljuk, magházát eltávolítjuk, majd vékony szeletekre vágjuk, és a kiflik tetejét egyenletesen befedjük vele. Sütőbe tesszük, és enyhén átsütjük A tojásfehérjéből csipetnyi só vagy néhány csepp citromlé hozzáadásával kemény habot verünk, majd óvatosan belekeverjük a sárgabaracklekvárt, ízlés szerint porcukrot, és az egészet a máglyarakás tetejére simítjuk. Visszatesszük a sütőbe, és a habot rászárítjuk Melegen és hidegen is tálalhatjuk. Máglyarakás Hozzávalók: 6 szikkadt zsemle vagy kifli, 4 tojás, 5 dl tej, 5 evőkanál vaníliával ízesített cukor, 4 evőkanál feketekávé, 5 dkg vaj, 10 dkg dió vagy mandula, citromlé Egy kikent tűzállótálba karikázzuk a péksüteményt. A tojás sárgákat

habosra keverjük 4 evőkanál cukorral, fölengedjük kávéval, és a süteményre öntjük, majd 1 órát állni hagyjuk. Sütés előtt még hozzáöntjük az olvasztott vajat, megszórjuk darált dióval, és a sütőben egy fél órát sütjük. A tojások fehérjét 1 evőkanál cukorral és néhány csepp citromlével felverjük, és a kisült tészta tetejére simítjuk, visszatoljuk a sütőbe, míg világos rózsaszínű nem lesz. Máglyarakás Hozzávalók: 5 db zsemle, 40 dkg alma, 3 db tojás, 20 dkg cukor, 12 dkg barackíz, fél liter tej, 8 dkg margarin, őrölt fahéj, 2 cl rum, 2-3. dkg zsemlemorzsa A szikkadt zsemléket szeletekre vágjuk és leöntjük forralt tejjel, amelybe előzőleg belekevertük a tojássárgájákat, a cukor egyharmad részét és az olvasztott margarinnak a felét. Ezután egy mélyebb sütő tepsit a megmaradt margarinnal kikenünk, zsemlemorzsával megszórjuk és beletesszük az áztatott zsemleszeletek felét. Az almát szeletekre

vágjuk, és félig megpárolva szétterítjük a zsemlemasszán. Fahéjas cukorral megszórjuk és szétterítjük rajta a zsemleszeletek másik felét. Rummal meglocsoljuk és bekenjük a barackíz 3/4 részével Sütőben kb. 25-30 percig, sütjük Közben a tojásfehérjéket habbá verjük, elkeverjük benne a visszahagyott cukrot és barackízt, és ezt a habfelfújt-masszát egyenletesen szétterítjük a sütőből kivett tésztán. Tetejét habbal díszítjük és sütőben még kb. 5-10 percig, sütjük Porcukorral megszórva tálaljuk. 1 Máglyarakást 2 tojást elhabarunk negyed liter cukros tejjel. Ebbe a keverékbe beáztatunk 10 db karikára vágott kiflit. Ha a szeletek megpuhultak, kikent tűzálló tálba 1 sort lerakunk belőlük. Fél kg almát meghámozunk és meggyalulunk Az első réteg kiflire rászórunk 1 réteg almát, 1 dkg mazsolát, 1 dkg hámozott, vagdalt mandulát. Megint 1 sor kifli, majd alma, mazsola, mandula következik, amíg a kifli

szeletekből futja. Legfelülre kifli kerül Most az egészet sütőbe tesszük, és közepes lángnál 1 óra hosszat sütjük. Ha megsült, kivesszük a sütőből, a 2 tojás fehérjéből kemény habot verünk, és belekeverünk 1 EK barackízt, az egészet a közben kissé kihűlt tészta tetején domb alakban felhalmozzuk, és még 5 percre visszatesszük a sütőbe. Azonnal tálaljuk, mert különben összeesik Annyi a megjegyzésem, hogy a mai kiflikkel nagyon csínján kell bánni, mert pillanatok alatt szétesik a tejtől, tehát én inkább csak belemártogatom a tojásos, cukros tejbe, de nem áztatom bele úgy, hogy ne legyen "macsas". Ha marad, ráöntöm a végen az egészet A másik dolog, hogy ennyi kiflihez sokkal több tojást szoktam használni, 4-5-t, így a tojáshab is sokkal nagyobb mennyiségű, mandulát nem szoktam belerakni, és az almát nem kell feltétlenül legyalulni vékony szeletkék formájában is jó, szebben is mutat. A habba nem mindig

teszek lekvárt, de az inkább csak a színen változtat. A habot úgy szoktam megsütni, hogy teljesen nyitva hagyom a sütő ajtaját. Máglyarakás recept Hozzávalók: 10db zsemle, 8dl tej, 50 dkg jonatán alma, 50 dkg kristálycukor, 4 db tojás, 15 dkg teavaj vagy Ráma margarin, 5 dkg mazsola, 6 dkg dióbél, 5 dkg zsemlemorzsa, 20 dkg sárgabaracklekvár, 1 dl rum (Casino), 1 teáskanál őrölt fahéj, 5 dkg vaníliás cukor, csipetnyi asztali só. A tepsi kikenéséhez: vaj, 5 dkg zsemlemorzsa. Elkészítése: A szikkadt, száraz zsemlét ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Hideg tejben a tojássárgáját, a sót, 20 dkg cukrot és az olvasztott vajat elkeverjük. Ebbe beáztatjuk a zsemleszeleteket Közben az almát meghámozzuk, magházat eltávolítjuk, vékony szeletekre vágjuk, és fahéjjal, 10 dkg cukorral elkevert vízben megpároljuk. A beáztatott zsemleszeletek felét kivajazott, zsemlemorzsával megszórt tepsibe szorosan egymás mellé rakjuk, erre tesszük a

megpárolt almát, megszórjuk dióval, mazsolával. Tetejét a zsemleszeletek másik felével borítjuk Rummal meglocsoljuk és mérsékelten meleg sütőben kb. 20 percig, elősütjük A megmaradt cukorral a tojások fehérjét kemény habbá verjük, fakanál segítségével hozzákeverjük a baracklekvárt és az elősütött máglyarakás tetejére, simítjuk. A sütőbe visszatéve addig sütjük, míg a hab világosbarna szint nem kap. Tálaláskor kockákra szeljük, és meghintjük vaníliás cukorral. Elárulom neked, én nem szikkadt, hanem friss zsemléből készítettem Ha te is így teszel, ne hagyd sokáig ázni a tejben, mert akkor nagyon megszívja magát, mert szeletelés közben szét fog esni és annyi leve lesz, hogy nem megsül, hanem megfő a máglyarakás:), én így jártam legelőször. Elég, ha csak egy kicsit megforgatod benne Amikor meg a hideg tejbe beleontod az olvasztott vajat, ne ijedj meg: megfagy benne a vaj. Mikor kész van, hagyd, hogy langyosra

hűljön, és csak utána szeld fel. Máglyarakás Hozzávalók: 10 db Zsemle (54 g/db), 80 ml Tej, 4-5 Tojás, 1 kg Alma, 150 g Búzacsira, 150 g Sárgabaracklekvár (áfonyával is finom), 1 cs. 2 (12 g) Vaníliás cukor, tojássárgájánként 1 csapott evőkanál Cukor, Fahéj, Cukor az alma ízesítéséhez ízlés szerint. A zsemléket szeletekre vágom és egy nagy paraszttálba, rakom. A tojások sárgáját habosra keverem a cukorral és a vaníliás cukorral, majd elkeverem először egy kevés hideg tejjel csomómentesre, s így teszem a többi tejhez. Ezzel a tejjel leöntöm a zsemleszeleteket, és állni hagyom. Az almát héjastól lereszelem (a nagyobbik lukon elég), majd ízesítem cukorral, fahéjjal. A savanykásabb almák jobbak e célra Aki lustább egyszerűen vékony szeletekre vághatja. Kb 2 dkg vajjal, kikenek egy magas szélű nagy tepsit (amit 3-as csomagolásban árulnak: a legnagyobb méretű). A beáztatott zsemlék felét a tepsibe rakosgatom

egymás mellé. A kevésbé elázott felső rész direkt jó lesz (majd lefolyik az alma leve is) Megszórom a búzacsirával, majd erre terítem az almát, és rá rétegezem a maradék zsemlét. Ezt vékonyan bekenem a fele baracklekvárral, majd kb. 175-200 fokos sütőbe, teszem Kb fél óra múlva, lehet majd rákenni a tojáshabot, amit közben keményre verjük a másik fele baracklekvárral (csak a felverés vége felé tegyük bele a lekvárt, így könnyebb lesz a habosítás). A tojáshabbal csak 5 percig kell sütni, amíg a teteje rózsaszín lesz. Máglyarakás Hozzávalók: hat szikkadt zsemle vagy kifli, négy tojás, 0,5 l tej, öt evőkanál cukor, egy csomag vaníliás cukor, négy evőkanál feketekávé, 5 dkg vaj, 10 dkg dió vagy mandula, citromlé. Egy mély tűzálló tálat kizsírozunk, majd beletesszük a karikára vágott péksüteményt. A tojások sárgáját négy kanál cukorral habosra keverjük, a feketekávéval és a tejjel felengedjük, a

felszeletelt péksüteményre öntjük és egy óráig állni, hagyjuk. Sütés előtt még összekeverjük az olvasztott vajjal meg a darált dióval vagy mandulával és a sütőben fél óráig, sütjük. Közben a tojások fehérjét egy kanál cukorral és néhány csepp citromlével felverjük, a kihűlt tészta tetejére simítjuk és csak annyi időre, toljuk a sütőbe, hogy szép világos rózsaszínűvé váljon. MÁGLYARAKÁS Hozzávalók: 10-12 kifli, vaníliás cukor, 6 tojás, 6 ek. kristálycukor, mazsola, darált dió vagy Dejo, 2-3 alma, 1l tej, fél citrom reszelt héja. Elkészítés: A kifliket felkarikázom, a tojások sárgáját habosra keverem a kristálycukorral, (ebbe reszelem a citromhéjat) vaníliás cukorral, a keveréket hozzáadom a felforrósított tejhez, (mikor már levettem a tűzről, hogy ki ne csapódjék a fehérje a tojásból).A kifliket egy nagy műanyag szűrőkanálba helyezem és leforrázom a cukros, tojásos tejjel, majd kivajazott

Lasagne tepsibe rétegezem, miközben megszórom mazsolával és darált dióval, reszelt citromhéjjal. [Ha marad a tejből, nálunk azonnal akad gazdája, egyébkent a kiflitől függ: - szikkadt vagy friss - néha kissé utána kell locsolni, hogy a mákos gubáéhoz hasonló állaga legyen: ne málljék, de jól átjárja a folyadék.] A tetejét almaszeletekkel borítom (Technika: a meghámozott egész alma közepet kiszúrom egy fém habrolóval és vékony kerek szeleteket, gyalulok belőle.) Meglocsolom citromlével is. A tepsit rövid időre befedem, majd fedő nélkül -közepes tűzón addig sütöm, amíg az alma megsül. A tojásfehérjét kemény habbá verem eper vagy baracklekvárral - tudjátok, mint a boszorkánykrémet - könnyeden betakarom vele az almát és alacsony fokozaton aranyszínűre, sütöm. 3