Alapadatok

Év, oldalszám:2003, 22 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:167

Feltöltve:2010. május 24.

Méret:99 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

Lepények Áfonyás lepénykék Hozzávalók: 20 dkg liszt, 2 kiskanál sütőpor, 3 evőkanál cukor, csipetnyi só, 5 tojás, 1 tejföl, 20 dkg áfonya, 4 evőkanál méz a tetejére, a sütéshez olaj A tojásokat fölverjük, majd a lisztel a sütőporral, a cukorral, csipetnyi sóval és a tejföllel sűrű masszává keverjük. Az áfonyát megtisztítjuk Egy talkedlisütőt kenőtollal beolajazunk, majd fölforrósítunk. A mélyedéseket félig töltjük a tésztával, áfonyaszemekkel megszórjuk és mindkét oldalát aranysárgára, sütjük. Az áfonyás lepénykéket melegen, meglangyosított mézel meglocsolva, kínáljuk. Almás lepény Hozzávalók: 30 dkg rétesliszt, 4 alma, 4 tojás, 1 csomag sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor, 20 dkg porcukor, 10 dkg darált dió, 10 dkg margarin Az egész tojásokat kikeverjük a vaníliás cukorral és a porcukorral, majd beletesszük a reszelt almát, a sütőporral elkevert réteslisztet, diót, végül az olvasztott margarint.

A tepsit alaposan ki kell zsírozni, lisztezni. Forró sütőbe tesszük, ahol 5 percig erős lángon, majd közepes lángon sütjük a tésztát, amíg a tűpróba megfelelő lesz. Még a tepsiben kockára vágjuk. Almáslepény Hozzávalók A tésztához: 100 g porcukor, 200 g margarin vagy vaj, 300 g liszt, 2 db tojássárgája, 1 cs. vaníliás cukor, 1/2 citrom reszelt héja A töltelékhez: 500 g alma, 100 g darált dió, 100 g cukor, 1/2 citrom reszelt héja, 50 g zsemlemorzsa, őrölt fahéj A kenéshez: 1 db tojás A tetejére: 20 g porcukor Elkészítése: A lisztet a zsiradékkal gyorsan összemorzsoljuk, hozzáadjuk a porcukrot, a tojások sárgáját, a citromhéjat, a vaníliás cukrot és az egészet összedolgozzuk, gömbölyítjük, majd téglalap alakúra formázzuk, és hűtőszekrénybe tesszük, hűtjük, pihentetjük. Amíg a tészta a hűtőben pihen, elkészítjük az almatölteléket: A megtisztított, megmosott almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk

és kb. 3-4 mm vastag szeletekre, vágjuk, majd egy lábasban addig pároljuk, amíg a leve el nem párolog. Ezután hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat, a citromhéjat és a diót, majd az egészet összekeverjük és kihűtjük. A pihentetett tésztát két egyenlő részre osztjuk és 5-6 mm vastag, egyforma nagyságú téglalap alakú lapra nyújtjuk. Az egyik tésztalapot a nyújtófa segítségével a tepsibe terítjük, villával megszurkáljuk, és előmelegített sütőben készre sütjük, de arra ügyeljünk, hogy a tésztalap ne piruljon meg, majd kivesszük és kihűtjük. Ezután ráhintjük a zsemlemorzsát, és egyenletesen elosztjuk rajta a kihűlt almatölteléket, majd beterítjük a másik tésztalappal úgy, hogy az élek és a sarkok fedjék egymást. A tészta felületét felvert tojással megkenjük, és villa segítségével berácsozzuk, megszurkáljuk, és visszatéve a sütőbe megsütjük. Kihűlés után négyzet alakúra daraboljuk, és porcukorral

meghintjük 1 Almás lepény 3 egész tojást habosra keverünk 30 deka cukorral egy fél csomag sütőporral, hozzáadunk 30 deka reszelt almát, végül 30 deka lisztet. Kizsírozott tepsibe öntve, tetejét 5 deka durvára vágott dióval hintjük meg, és úgy sütjük, akár a piskótát. Hidegen közepes nagyságú kockákra vágjuk. Almás lepény 60 deka lisztet, 1 csomag sütőport, kevés sót és ízlés szerint cukrot 1 egész tojással, 15 deka zsírral és 2 deci tejföllel összegyúrunk. A tészta egyik felét tepsiben egyenletesen elnyomkodjuk, és almatöltelékkel vastagon bevonjuk. Az almatöltelékhez fél csomag vaníliás cukrot, mazsolát és törött fahéjat is tegyünk. A tészta másik felével az almát betakarjuk s tojássárgájával megkenve, villával megszurkáljuk. Forró sütőben világosbarnára sütjük A hosszúkás szeletekre vágott kész tésztát a tálaláskor vaníliás cukorral bőven behintjük. Almás lepény Hozzávalók: A

tésztához: 40 dkg liszt, 20 dkg vaj vagy margarin, 10 dkg cukor, 3 tojás, 1 csomag sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor, szükség szerint tej vagy tejföl. A töltelékhez 1-1,5 kg savanykás alma, 10-15 dkg cukor, 5-7 dkg darált dió, 1 kk. fahéj, 2-3 dkg vaj vagy margarin Két tojássárgáját és 1 egész tojást a cukorral és a vajjal vagy margarinnal jól kikeverünk, és a sütőporral, valamint a vaníliás cukorral elkevert liszthez adjuk. Annyi tejet vagy tejfölt adunk hozzá, hogy közepes keménységű tésztát kapunk, jól kigyúrjuk, majd 1-1,5 órán át fóliába csomagolva hideg helyen pihentetjük. Közben az almát megmossuk, meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, és lereszeljük, majd a vajon vagy margarinon a cukorral állandóan kevergetve megpároljuk, és hagyjuk kihűlni. Végül ízesítjük a fahéjjal A pihentetett tésztát kétfelé vágjuk, az egyiket tepsi nagyságúra nyújtjuk, és kikent, kilisztezett tepsibe terítjük. Megszórjuk a

darált dióval, az almát egyenletesen ráterítjük, majd a tészta másik felét is kinyújtjuk, és a tölteléket befedjük vele. A tészta tetejét megkenjük felvert tojásfehérjével, villával megszurkáljuk, és előmelegített sütőben közepes hőmérsékleten megsütjük. Ananászos túros lepény Hozzávalók: A tésztához: 30 dkg finomliszt, 3 dkg friss élesztő, 1 teáskanál cukor, 1 dl tej, 15 dkg margarin, 2 tojás sárgája, csipetnyi só; A töltelékhez: 75 dkg tehéntúró, 1 kis doboz ananászbefőtt, 15-20 dkg porcukor, 4 egész tojás, 3 evőkanál zsemlemorzsa, 1 evőkanál finomliszt; A tészta tetejére: 1 tojás. Először az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejjel és a cukorral. Közben a tojássárgájákat a margarinnal habosra keverjük, majd összedolgozzuk a felfuttatott élesztővel, a liszttel és a sóval. A jól kidolgozott tésztát két cipóra osztjuk. (Az egyik cipó legyen nagyobb) Lisztezett deszkán, ruhával letakarva hagyjuk

pihenni egy órán keresztül. Közben a túrót simára 2 keverjük a porcukorral, a tojások sárgáival, a liszttel, a leszűrt ananászbefőtt apróra vágott darabjaival, 1 dl ananászlével, és annyi zsemlemorzsával, hogy kenhető, de ne nagyon lágy tölteléket kapjunk. Ezután beleforgatjuk a tojások fehérjéből vert kemény habot is. A nagyobbik tészta darabot közepes tepsi nagyságúra nyújtjuk, majd a tepsit úgy béleljük ki vele, hogy pereme is legyen. A túrótölteléket egyenletesen belesimítjuk, és a másik kinyújtott tésztalappal beborítjuk. A tésztát kicsit rá is nyomkodjuk, és a tetejét felvert tojással megkenjük Villával megszurkáljuk, majd az előmelegített, forró sütőben, közepes lángon szép pirosra megsütjük. Még melegen meghintjük kevés porcukorral. Barackos lepény 20 deka porcukrot habosra kikeverünk 20 deka margarinnal, öt tojás sárgájával, és felváltva adunk hozzá 20 deka réteslisztet meg a tojások kemény

habbá vert fehérjét. Kizsírozott közepes nagyságú tepsibe öntjük, és tetejét kirakjuk meghámozott, félbevágott, kimagvalt sárgabarackokkal. (A barackokat egy pillanatra forró vízbe mártjuk, úgy egy mozdulattal lehúzhatjuk a héjukat.) Forró sütőben tűpróbáig sütjük a tésztát, majd még melegen meghintjük porcukorral. Csak langyosan vagy hidegen vágjuk kockára. Barackhabos lepény Összegyúrunk 21 deka lisztet 17 deka margarinnal, kiskanál porcukorral, csipet sóval, két tojássárgájával meg két kiskanál fehérborral. Néhány óráig hideg helyen pihentetjük, majd akkora vékony lappá nyújtjuk, hogy kibélelhessünk vele egy kisebb tepsit. Nagyon világosra sütjük, majd megkenjük barackízzel, és rásimítjuk a habot, amelyet hat tojásfehérjéből, 20 deka kristálycukorból és 2-3 evőkanál barackízből kevertünk össze. A sütőbe visszatolva, egészen kis lángon addig sütjük, míg a hab meg nem keményedett a tetején, szép

rózsaszínű nem lett. (Ha gazdagabban akarjuk adni, a tésztára kent lekvárt még meghinthetjük öt deka durvára vágott dióval is, vagy a hab közé keverhetünk rumba áztatott, levétől lecsurgatott, 5-10 deka mazsolát.) Bolyi túros lepény 25 dkg rétesliszt, 10 dkg vaj, 17 dkg porcukor, 2 cs. Vaníliás cukor, 75 dkg túró, 10 dkg mazsola, 2 db tojás, 4 dl tej, 1/2 csomag sütőpor, citromhéj (reszelve) A lisztet, sütőport, cukrot összekeverjük. Egy közepes tepsit a vaj felével kikenünk, beleszórjuk a cukros liszt felét. Az áttört túrót egyenletesen elosztjuk rajta, megszórjuk mazsolával, citromhéjjal, vaníliás cukorral. Erre szórjuk a cukros liszt maradékát, majd az egészet leöntjük a tojással elkevert tejjel. A vaj maradékát a tetejére morzsoljuk A tej jól fedje be a masszát, ne legyenek száraz részek benne, lehet, hogy még több tejet is felvesz. Közepes lángon pirosra sütjük. Frissen különösen jó Bolyi túrós lepény

Alaposan összekeverünk 25 deka réteslisztet egy fél sütőporral, egy fél citrom reszelt héjával, meg 22 deka porcukorral, és a felét öt deka vajjal kikent, közepes nagyságú tepsibe szórjuk. Burgonyanyomóval egyenletesen rányomunk 50 deka tehéntúrót, és meghintjük 10 deka mazsolával, egy csomag vaníliás cukorral és reszelt citromhéjjal. Rászórjuk a maradék lisztcukor keveréket, rátördelünk még öt deka vajat, és az egészet meglocsoljuk két deci tejjel, amelyben simára kevertünk két egész tojást. Elő melegített sütőbe toljuk, és kb 35 percig, 3 sütjük. Akkor jó, ha a teteje szépen megpirult Langyosan vagy hidegen kockákra vágva tálaljuk. [Jómagam is nagy gyanakvással fogtam hozzá ennek a valószínűtlen receptnek az elkészítéséhez, amelyet egy kedves szomszédasszonytól kaptam, és a legjobb meglepetésemre habkönnyű, finom túrós lepény sikeredett belőle. Bögrés meggyes lepény Hozzávalók (egy nagy tepsihez)

(fele mennyiséggel lehet kicsiben is) 6 tojás, 2 bögre cukor, 2 csomag vaníliás cukor, 1 csipet só, 2 pohár tejföl, 2 bögre liszt, 1 csomag sütőpor, 1 kg meggy A tojásokkal a cukrot habosra keverjük, aztán hozzáadom óvatosan a többi hozzávalót is (tejfölt, a sütőporral elkevert lisztet, sót). Folyós massza lesz belőle (tehát az egész nagyon egyszerű és percek alatt megvan), amit kivajazott, kilisztezett tepsibe öntünk. Ezután hanyag eleganciával:) beledobáljuk a megmosott és kimagozott meggyet. A tepsit előmelegített, közepes hőfokú sütőbe toljuk, és addig sütjük, amíg kezd aranylani:) a felszíne. Én tűpróbával meg szoktam nézni a közepét, hogy nehogy folyós maradjon. Cseresznyés vagy meggyes lepény 40 dkg lisztből, 20 dkg vajból vagy margarinból, 15 dkg porcukor, 1 evőkanál rum, 2 tojás sárgája, 2 evőkanál tejfellel, egy jó csipet citromhéjjal omlós tésztát gyúrunk. 1 óra hosszáig hideg helyen pihentetjük A

tésztát két részre osztjuk, majd tepsi nagyságúra nyújtva beletesszük a tepsibe. 1 kg meggyet vagy cseresznyét kimagvalúnk, fahéjas cukorral meghintjük, ráhelyezzük a tepsibe tett tésztára, kevés zsemlemorzsával megszórjuk. Rátesszük a másik lapot Villával megszurkáljuk, tojással megkenjük, és lassú tűznél sütjük. Csokoládés lepény Összegyúrunk 14 deka finomlisztet 14 deka margarinnal, egy tojás sárgájával, egy evőkanál vízzel, meg egy csipetnyi sóval, és hűvös helyen legalább egy óráig pihentetjük. Két cipóba osztjuk, és az egyiket vékonyra nyújtva, kibélelünk vele egy kisebb tepsit. Kikeverünk három tojásságát 17 deka cukorral, beleteszünk három evőkanál kakaót, öt deka darált diót, végül a tojások habbá vert fehérjét. (Összesen négy fehérjéből verjük a habot, mert egy a tésztából is maradt.) A tésztára simítjuk, és ráborítjuk a másik tésztacipóból nyújtott lapot Tetejét villával

megszurkáljuk, és forró sütőben aranysárgára sütjük. Azon forrón porcukorral meghintjük, de csak hidegen szeleteljük óvatosan kockára, mert nagyon törik. Diókrém lepény 30 dkg lisztből, 20 dkg vajból vagy margarinból 1 tojás sárgájával, 2 evőkanál tejfölből tésztát gyúrunk. Két részre osztjuk, az egyiket kinyújtjuk, tepsibe tesszük, s a következő töltelékkel megtöltjük. 25 dkg darált diót 25 dkg porcukorral, 5 tojás sárgájával jól elkeverünk, óvatosan hozzáadjuk az 5 tojásfehérje keményre vert habját. A tésztára kenjük A másik lappal leborítjuk, tojással megkenjük, és lassú tűznél sütjük. DIÓS LEPÉNY Linzer tészta: 30 dkg rétesliszt, 20 dkg vaj v. margarin, 1 tojás sárgája 4 1 csapott kanál kristálycukor, 1 evőkanál tejföl Töltelék: 5 tojás sárgáját kikeverünk, 20 dkg kristálycukorral, 15 dkg darált diót, 2 evőkanál kakaót keverünk hozzá, végül hozzáadjuk a 6 tojás fehérjének

felvert habját. A hozzávalókat összegyúrjuk, folpackba csomagoljuk, és a hűtőben legalább 1/2 óráig pihentetjük, majd félbevágjuk. A tepsit kikenjük margarinnal a tészta felét kinyújtjuk a tepsi nagyságúra, és azt kibéleljük vele. Ezt gazdagon megkenjük valamilyen pikáns lekvárral. Tetejére újra linzer tészta kerül A felső lapot sűrűn szurkáljuk meg, hogy a gőz eltávozhasson, és a tészta feljöjjön. Tíz percig 200 C°on, majd lassabb tűznél aránylag sokáig, összesen kb 50 percig sütjük Tűpróbával nézzük meg, hogy megsült-e. Tetejét fehér papírral takarjuk le, nehogy barnára süljön a teteje. Tepsiben hűtsük ki, még melegen porcukorral szórjuk meg (esetleg olvasztott csokoládéval locsoljuk meg). Elba-vidéki Almáslepény Hozzávalók: 25 dkg liszt, 10 dkg vaj, 1 dl tejszín, 1 ek. cukor, 3 tojás, alma, fahéj, porcukor. A lisztet a vajjal, a cukorral meg a tejszín felével összekeverjük, és meglisztezett deszkán

ujjnyi vastagra nyújtjuk. Egy kizsírozott sütőlemezre fektetjük, a meghámozott, kicsumázott, jó nagy darabokra vágott almaszeletekkel beborítjuk. Fahéjjal meg a porcukorral sűrűn megszórjuk, és forró sütőbe tolva félig megsütjük. A maradék tejszint a tojássárgájákkal kikeverjük, és a tojásfehérjéből vert kemény habot beleforgatjuk, majd az alma tetejére simítjuk. A sütőben teljesen megsütjük Epres lepény Összegyúrunk 20 dkg finomlisztet 10 deka margarinnal, egy tojással, egy evőkanál porcukorral, egy csipetnyi sóval meg egy kevés tejben feloldott, késhegynyi szódabikarbónával, és kinyújtva, kibélelünk vele egy közepes nagyságú tepsit. Villával megszurkáljuk, és a sütőben félig megsütjük. Amíg a tészta sül, habosra keverünk négy tojássárgáját négy evőkanál cukorral, majd felváltva adunk hozzá négy evőkanál réteslisztet, meg a tojások kemény habbá vert fehérjét. A félig megsült tésztát

meghintjük zsemlemorzsával, és ráterítünk egy fél kiló megmosott, lecsumázott epret. Rásimítjuk a piskótát és a sütőbe visszatolva, tűpróbáig sütjük. Csak hidegen szeleteljük fel, és porcukorral meghintve rakjuk tálra. Francia gyümölcslepény Hozzávalók: 3 tojás, 12 dkg porcukor, 10 dkg rétesliszt, 1,5 dl tej, késhegynyi sütőpor, 40 dkg friss gyümölcs. A tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd a lisztet, a sütőport és a tejet is beledolgozzuk. Nagy lapos peremes tűzálló tálat kivajazunk, és az alját a gyümölccsel kirakjuk. A tésztamasszával leöntjük, és a sütőben megsütjük. Megsüthetjük mikrohullámú sütőben is 5 percig 500 W-os, 12 percig 750 w-os teljesítménnyel. 5 Gazdag lepény Összegyúrunk 25 deka finomlisztet 25 deka áttört tehéntúróval, 25 deka margarinnal, meg egy csipet sóval, és egy éjjelen át hűvös helyen pihentetjük. Két deci forró tejet simára keverünk öt deka cukorral, 20 deka

darált mákkal, egy citrom reszelt héjával, egy púpozott evőkanál baracklekvárral, és beleadunk 10 deka mazsolát. Egy másik edényben felforralunk két deci tejet öt deka cukorral, meg egy csomag vaníliás cukorral, 15 deka darált diót, két evőkanál finom zsemlemorzsát, és szintén egy evőkanál barackízt adunk hozzá. Egy harmadik edényben kissé átpárolunk 60 deka megtisztított, vékonyan felszelt almát, egy citrom levével, egy darabka citromhéjjal, meg annyi cukorral, hogy kellemesen savanykás maradjon. Sütés előtt a tésztát négy cipóba osztjuk, és az elsőt kinyújtva, kibélelünk vele egy közepes nagyságú tepsit. Rákenjük a máktölteléket, erre borítjuk a második, lappá nyújtott tésztát. Meghintjük zsemlemorzsával, rákenjük az almatölteléket, és a harmadik tésztalappal befedve, ráterítjük a diótölteléket. Végül a negyedik lappal borítjuk be a tésztát, tetejét villával megszurkáljuk, és a sütőben addig

sütjük, míg a teteje szép rózsaszínű nem lesz. A tepsiben, még azon melegen megszórjuk porcukorral, és ha kihűlt, ujjnyi hosszú, másfél centi széles szeletekre vágjuk. Finomabb, mint egy torta. Gyümölcslepény 40 dkg. liszt, 1 csomag DrOetker féle sütőpor, 10 dkg vaj, 2 tojás, 1/8 liter tej vagy tejfel, ízlés szerinti só, (esetleg 12 dkg. cukor) és gyümölcs A gyúródeszkán elkészítjük a tésztát, tetszésszerinti vastagságra kinyújtjuk, és bezsírozott tepsibe tesszük. Burkolatnak használhatunk magnélküli cukrozott szilvát, almaszeleteket vagy bármely gyümölcsöt. Kihűlt állapotban feldaraboljuk Gyümölcslepény Öt tojást megmérünk. Az öt tojás súlyának megfelelő cukrot a tojás sárgákkal meg fele annyi súlyú puha margarinnal habosra keverünk, egy fél citrom levét meg reszelt sárga héját hozzáadjuk, és egy csomag vaníliás cukrot, végül a tojások habját belekeverjük. Fele annyi réteslisztet veszünk, mint

amennyi a cukor súlya, és a tésztába szitáljuk. Alaposan kizsírozott, kilisztezett közepes nagyságú tepsibe töltjük, és megtisztított (esetleg feldarabolt) gyümölccsel gazdagon meghintjük. A forró sütőbe toljuk, és öt percig erős, majd takaréklánggal tűpróbáig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, és 3X3 centis kockákra vágjuk. Ha van még eper, akkor abból, de később cseresznyéből, meggyből, sárga- meg őszibarackból is készíthetjük. A kész tésztát cukrozni nem kell, önmagában is elég édes. Gyümölcsös zabkorpalepény Hozzávalók (2O szelethez) 50-50 dkg cseresznye és (fagyaszott vagy diétás lehet), 25 dk-g margarin néhány csöpp vaníliás Natreen folyékony édesítőszer, 2-3 evőkanál Natreen édesítőpor 4 tojás, 1 citrom reszelt héja 25 dkg zabkorpa, 15 dkg Gresham-liszt 1 kiskanál sütőpor, 1 kupica rum vagy néhány csöpp rumaroma, 5 dkg kókuszreszelék A gyümölcsöt kimagozzuk, lecsöpögtetjük. Egy

közepesen nagyobb, peremes tepsit kikenünk. A maradék margarint a vaníliás édesítővel és édesítőporral habosra keverjük, majd egyesével a tojásokat is beledolgozzuk, a reszelt citromhéjjal ízesítjük. A zabkorpát a liszttel és a sütőporral összekeverjük majd a rummal együtt, kanalanként tojásos-vajas masszába 6 forgatjuk. A kikent tepsibe öntjük a gyümölcsökkel, megszórjuk Tetejét kókuszreszelékkel meghintjük, végül közepesen forró sütőben (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 35-40 perc alatt aranysárgára sütjük. Hablepény 1/2 kg liszt 2 dl tejben feloldott 3 dkg élesztővel, 16 dkg vajjal vagy zsírral, 1 evőkanál cukorral, csipet sóval és 4 tojás sárgájával rétestészta keménységűre gyúrjuk. Ha nem elég puha, még tejet tehetünk hozzá. Elnyújtjuk, kizsírozott tepsibe tesszük, megkenjük baracklekvárral. Meleg helyen kelesztjük Ha megkelt, a 4 tojásfehérje keményre vert habját 20 dkg vaníliás

cukorral óvatosan összekeverjük, rátesszük a tésztára. Lassú tűznél sütjük Kockára vágva tálaljuk. Habos lepény Hozzávalók: egy adag gyors leveles tészta; A töltelékhez: hat tojásfehérje, 40 dkg cukor, 30 dkg gyümölcs (eper, málna, sárgabarack) vagy 2-3 evőkanál kakaópor és egy csomag vaníliás cukor, vagy két evőkanál Nescafé kevés vízben feloldva, a tetejére porcukor. A tésztából két lapot készítünk, mint a krémes pitéhez. A töltelékhez a tojásfehérjéket kemény habbá verjük és belecsorgatjuk a nagyon kevés vízben feloldott, néhány percig forralt cukrot. Ezután gőz fölött addig verjük, amíg sima, fényes nem lett, és a gőzről levéve, beletesszük az ízesítőket. Ha gyümölcsből készítjük, a gyümölcsöt áttörve vagy turmixolva keverjük a habba, a kakaóport csak önmagában, ill. a vaníliás cukorral együtt keverjük bele, a kávésat nagyon kevés vízben feloldott nescaféval ízesítjük, de ebbe is

tehetünk egy csomag vaníliás cukrot. Az alsó, egészben hagyott lapra vastagon rásimítjuk a tölteléket, majd a felső, négyzetekre vágott lappal fedjük be. Porcukorral meghintve, és ha gyümölccsel ízesítettük, esetleg a tetején egy szem gyümölccsel kínáljuk. Hegyháti szőlős lepény Hozzávalók: 30 dkg liszt, 20 dkg margarin, 10 dkg porcukor, 1 db tojássárgája, 1 dkg vaníliás porcukor, citromhéj A töltelékhez: 50 dkg szőlőszem, 12 dkg dióbél, 10 dkg vaj, 4 db tojássárgája, 10 dkg porcukor A tésztához szükséges anyagokat kimérjük és keverőtálba téve, jól összegyúrjuk. Így jó minőségű omlós tésztát kapunk, amelyet magas zsírtartalma miatt a hűtőszekrénye teszünk, és kb. 1/2 órát itt pihentetjük Ezután a már kihűlt és könnyen formázható tésztát kinyújtjuk és megfelelő nagyságú tepsibe téve aranysárgára, sütjük. A héjától megtisztított szőlőszemeket kettévágjuk. Magjait eltávolítjuk, majd a

darált dióbél 2/3 részével összekeverjük, és ezzel a megsült, kihűlt tésztalapot egyenletesen beszórjuk. A vajat, a porcukrot és a tojássárgáját habosra kikeverjük, hozzáadjuk a darált diót, majd az így nyert krémet egyenletesen rákenjük a szőlőszemek tetejére. Nem erős hőmérsékletű sütőbe tolva megsütjük, majd kihűlés után felszeleteljük. Kakaós lepény Összegyúrunk 9 deka margarint 9 deka cukorral, egy csomag vaníliás cukorral, fél csomag sütőporral, egy egész tojással 7 és 12 deka 4.60-as (finom) liszttel Egy óráig pihentetjük (Ne ijedjünk meg, ha nagyon ragad, lisztezett kézzel óvatosan bánjunk a tésztával.) Vékonyra nyújtva kibélelünk pele egy közepes, kb. 30 cm X 20 cm-es tepsit, és világossárgára sütjük Fehéredésig keverünk 4 tojássárgáját 15 deka kristálycukorral, hozzáadunk 2 púpos evőkanál kakaót, végül felváltva 10 deka darált diót és a tojások kemény habbá vert fehérjét. A

világosra sütött tésztára simítjuk, és a sütőbe visszatolva, 3-4 percig élénk, majd takarék felső lángon szúrópróbáig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, és kockára vágva rakjuk a tálra. Káposztalepény A káposztafélék csekély kalória-, magas rosttartalmuk miatt igen közkedveltek. A fejes káposztát már közel 5 ezer éve termesztik, őse a Földközi-tenger és az Atlanti-óceán vidékéről származik. Az emésztésre és a bélműködésre jótékony hatású, ezt már ókori források is dicsérik. A népi gyógyászatban külsőleg is sokoldalúan használták: a sebre tett levelek gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatásúak. Hozzávalók: 1 kis fej káposzta, 3 tojás, 10 dkg liszt, só, bors, cukor, olaj Elkészítése: A káposztát káposztareszelőn reszelje le. Sózza be, 20 percig hagyja állni A keletkezett nedvességet csavarja ki és öntse le. Megforrósított olajon pirítsa meg, végül kevés cukorral szórja meg és

karamellizálja. Tegye tálba és hagyja kihűlni Üssön bele 3 tojást, majd annyi liszttel gyúrja össze, hogy lágy tésztát kapjon. Sóval, törött borssal fűszerezze Serpenyőben kevés olajat forrósítson fel és a masszából kisebb halmokat, rakjon bele. Lapítsa el, majd a lepények mindkét oldalát süsse aranysárgára. Tejföllel vagy joghurttal kínálja, de főzelékre is adhatja feltétként. Kanonok lepény Fél kg lisztet 2 evőkanál fagyos zsírral, 1 csomag sütőporral, 25 deka cukorral, 2 egész tojással, 1 citrom reszelt héjával és annyi tejjel, hogy könnyen eldolgozható legyen, jól összegyúrunk. A tészta egyik felét tepsibe téve barackízzel vastagon megkenjük, és őrölt mogyoróval beszórjuk. Másik felét ráhelyezve tojással kenjük meg s hasonlóképpen, mint a lekvárt, mogyoróval hintjük be. Közepes tűznél világosra sütjük Kelkáposztás lepényke Hozzávalók: 4 tojás, 15 dkg liszt, 5 dkg zabpehely, 1 közepes fej

kelkáposzta, só, csipetnyi őrölt kömény, 1 kiskanál majoránna, A sütéshez olaj A kelkáposztát vékony csíkokra vágjuk és lobogó, sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük. A tojásokat felverjük, hozzáadjuk a kelkáposztacsíkokat, a lisztet, a zabpelyhet és annyi főzőlével keverjük össze, hogy sűrű masszává összeálljon. Ízesítjük sóval, őrölt köménnyel és majoránnával. A talkedlisütőt beolajozzuk és a mélyedéseiben kis lepénykéket, sütünk a kelkáposztái masszából, mindkét oldalukat megpirítva a kelkáposztás lepénykéket azon forrón tálaljuk. Konyakos körtelepény Hozzávalók: 2 nagy, kemény körte, 2 db egész tojás, másfél dl tej, 8 fél dl konyak, 2 evőkanál reszelt étcsokoládé, csipetnyi só, 1 mokkáskanál sütőpor, 20 dkg finomliszt, 8-10 dkg porcukor ízlés szerint. Elkészítése: A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgájákat fehéredésig keverjük a porcukorral, megsózzuk, majd

apránként, felváltva, hol a lisztből, hol a tejből, hol a csokoládéból adunk hozzá, ezután a konyakot, végül, pedig a tojásfehérjékből vert kemény habot is beleforgatjuk. Legutoljára óvatosan beledolgozzuk a meghámozott, kicsumázott és lereszelt körtét. A 170 fokos forró olajba mártott evőkanállal beleszaggatjuk a tésztát, és 2-3 perc alatt megsütjük. Leszűrve tálpapírra vagy papírtörülközőre tesszük, illetve mindkét oldaláról leitatjuk a fölösleges olajat. Hidegen is, melegen is nagyon finom. Egyszerűen és gyorsan elkészíthető Krémes lepény 2 dl tejfölt, 30 dkg liszttel, 20 dkg vajjal, csipetnyi sóval tálban fakanállal addig kavarunk és verünk, míg a kanálról le nem válik. Kettéosztjuk a tésztát és 1-2 óra hosszáig, pihentetjük, majd forró sütőben kisütjük. Töltelék: 1/2 l tejben 1/4 kg vaníliás cukrot, 5 egész tojást, 3 evőkanál lisztet gőzben sűrűre főzünk. Hűlni hagyjuk, majd rákenjük a

béles lapra A másik lapot kockára vágjuk, úgy helyezzük a krémre. Vaníliás cukorral meghintjük. Krémes lepény 12 deka lisztet 2 deka vajjal, 1 késhegynyi sóval, 1 kávéskanálnyi ecettel és szükséges mennyiségű vízzel rétestésztává eldolgozunk. A tésztát bevagdosva 10 percig félretesszük, azután kinyújtva 10 deka hideg vajat csomagolunk bele. Ismételt nyújtás és összehajtás után kb. 10 percre hideg helyre, tesszük Pihentetés után még kétszer nyújtjuk és hajtjuk, közben mindig 10 percre hideg helyre téve. Legvégül közepes sütőbádog lapon kinyújtjuk úgy, hogy azt teljesen befedje és késheggyel megszurkálva, forró sütőben szép sárgára sütjük. Töltelék: 1 csomag vaníliás krémport, 3 deka lisztet és 15 deka cukrot fél liter hideg tejbe csomómentesen elkeverünk, azután állandó keverés mellett sűrűre főzünk. A meleg krémet hűlni hagyjuk és töltés előtt 2 tojásfehérje keményre vert, kissé megcukrozott

habjával keverjük. Kókuszos túros lepény Hozzávalók: a tésztához 25 dkg liszt, 8 dkg margarin, 1 dl tejföl, 1 tojássárgája, 8 dkg cukor, 1 zacskó vaníliás cukor, 1 teáskanál sütőpor, 1 púpozott evőkanál darált dió; a töltelékhez 50 dkg tehéntúró, 15-20 dkg cukor, 3 csapott evőkanál tejpor, 5 dkg margarin, 1 egész tojás, fél citrom reszelt héja, 1 zacskó vaníliás cukor, 2 evőkanál kókuszreszelék, csipetnyi só; a tetejére 3 egész tojás, 5 dkg porcukor, 6 dkg liszt. A tejfölt, a tojássárgáját, a cukrot és a margarint habosra keverem. A sütőport a lisztben elkeverem, majd a tejfölös masszával összegyúrva sima tésztát készítek belőle. Lisztezett deszkán kinyújtom és egy közepes nagyságú tepsibe belerakom. Előmelegített forró sütőben félig megsütöm, majd langyosra hűtöm. Míg a tészta sül, elkészítem a tölteléket Az áttört 9 tehéntúrót simára keverem a cukorral, a tejporral, az olvasztott, de

már nem meleg margarinnal, a habosra felvert tojással, a reszelt citromhéjjal, a sóval és a vaníliás cukorral. A félig sült tesztara simítom, majd egyenletesre egyengetem a tetejét. A tojássárgájákat habosra keverem a cukorral meg a tojásfehérjéből vert kemény habbal, és a liszttel óvatosan átforgatva rákenem a túros töltelék tetejére. Rászórom a darált diót is, majd az előmelegített forró sütőben készre sütöm. Még tűzforrón a tetejére szórom a kókuszreszeléket és csak akkor szeletelem föl, ha már teljesen kihűlt. Kukoricalepény (Tortilla de maiz) Hozzávalók: 27 dkg kukoricaliszt, 3, 5 dl meleg víz, egy kevés só. A kukoricalisztet, egy csipetnyit megsózva tálba tesszük, apránként hozzáadva a meleg vizet, addig keverjük, amíg sima, közepes keménységű tésztát nem kapunk. Ezt 14-16 egyforma darabra vágjuk, és 1 órán át, pihentetjük. Minden darabot zsírpapír közé teszünk, és kb 13 cm átmérőjű, kör

alakú lepénnyé nyújtjuk ki. Megmelegítünk egy sütőlapot (ne olajozzuk be), ráhelyezzük a lepényeket, a zsírpapír nélkül. Mindkét oldalukat, néhány perc alatt rózsaszínűre sütjük. Tálalásig alufóliába csomagoljuk, hogy ki ne hűljön A Tortilla spanyol közvetítéssel jutott el és lett szinte nemzeti eledel Mexikóban. Fogyasztható zöldséges, mártásos, húsos ételekhez. Alufóliába csomagolva napokig, a mélyhűtőben hetekig eltartható Újra melegíthető a fent leírt módon, és ha kiszáradt, egy kevés vízzel bepermetezzük, mielőtt a sütőbe tennénk. Kukoricalepény tükörtojással (Tortillas de maiz con huevos fritos) Hozzávalók: 4 kukoricalepény (l. az előző receptet), 4 tojás, 5 dkg zsír vagy 4 evőkanál olaj; A mártáshoz: 2-2 hegyes zöldpaprika, 3 szem paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál őrölt koriander, 1 kis fej vöröshagyma, 5 dkg vaj, egy kevés só. Először a mártást készítjük el: a kimagozott

paprikát 2-3 cm-es darabokra vágjuk. Száraz serpenyőben, állandó keveréssel 2-3 percig pároljuk a paprikát Ezután a paprikát, a meghámozott és szétnyomott paradicsomot, a fokhagymát a korianderrel turmixgépben sima péppé verjük. Serpenyőben megmelegített vajban üvegesre pároljuk a vékonyra szeletelt vöröshagymát. Egybevegyítjük a zöldpaprikás-paradicsomos mártással, megsózzuk, megmelegítjük, és melegen tartjuk. Egy másik serpenyőben a zsírt melegítjük meg. Egyenként átsütjük a kukoricalepények mindkét oldalát Alufóliával betakarva tároljuk, hogy ez is meleg maradjon. A visszamaradt zsírban elkészítjük a tükörtojásokat Minden lepényre teszünk egy tojást, leöntve 2-3 evőkanál, mártással. Azonnal tálaljuk Máklepény Hozzávalók: 3 egész tojás, 25 dkg cukor, 1/4 liter tej, 20 dkg darált mák, 20 dkg liszt, 1 cs sütőpor, citromhéj A tojásokat a cukorral és a tej felével jól elkeverjük, hozzáadjuk a mákot, a

sütőporral elvegyített lisztet, felhígítjuk a maradék tejjel, jól megkavarjuk, zsírozott, lisztezett tepsibe tesszük, és lassan sütjük. Ha kihűlt tetszés szerint szeleteljük, vaníliás porcukorral meghintjük. Jó tanács a fenti kavart tészták készítéséhez: 10 Készítésük, egyszerű, gyors és kevésbé költséges. Alapanyaguk a tej és a liszt, amit sütőporral lazítunk. A sütőport mindig a liszt köze kell vegyíteni Egyenletes, lassú tűznél sütjük, sütési idejük 30-40 perc. Málnalepény 40 deka finomlisztet összegyúrunk 20 deka margarinnal, 13 deka porcukorral, két tojásságával, csipetnyi sóval, egy kevés reszelt citromhéjjal meg citromlével. Ha nem áll össze, 1-2 evőkanál tejfölt is beledolgozunk, hogy rugalmas tésztát kapjunk, és legalább egy órára, de még jobb, ha egy éjszakára behűtjük. Ezután kinyújtjuk, kibélelünk vele egy közepes nagyságú tepsit, és villával megszurkáljuk. Nagyon világosra

sütjük, majd málna ízzel megkenjük. Kemény habbá verünk öt tojásfehérjét, beleverünk 20 deka kristálycukrot, és egy fél citrom levét beleöntve, gőz fölött, habverővel verve sűrűse főzzük. A gőzről levéve, beleverünk 20 deka málnát, és a tésztára simítjuk. Még 20 deka málnával megszórjuk a tetejét, és a forró sütőbe visszatolva a tepsit, most már nagyon kis lángon inkább szárítjuk, mint sütjük, de megpirítani sem szabad. Hidegen, vízbe mártogatott késsel kockákra vágjuk, így nem törik a sütemény tetején a hab. Mandulás szilvalepény Hozzávalók: 25 dkg finomliszt, másfél dl sör vagy tej, 50 dkg magvaváló szilva, 5 dkg darált mandula, 1 db egész tojás, 1 evőkanál porcukor, 2 szem összetört szegfűszeg, csipetnyi só, a tetejére vaníliás porcukor. Elkészítése: A tojást habosra verjük a sörrel, hozzáadjuk a sót, a porcukrot, a darált mandulát és a szegfűszeget, ezután a lisztet is belekeverjük.

15-20 percig hagyjuk pihenni, közben a szilvát megmossuk, lecsöpögtetjük, kimagozzuk, és apróra vágjuk. A szilvadarabokat hozzáadjuk a tésztához és az egészet, jól összekeverjük. A 170 fokra felforrósított olajba evőkanállal kiszaggatjuk és 2-3 perc alatt pirosra sütjük. A kiszedett lepényeket papírtörülközőre tesszük, és mindkét oldaláról leitatjuk a fölösleges olajat. Még forrón meghintjük vaníliás porcukorral Hidegen is, melegen is nagyon jó. Nagyon egyszerűen és gyorsan készíthető Meggyes lepény Hozzávalók: 60 dkg simaliszt, 4 dl tej, 5 dkg élesztő, 1 ek. cukor az élesztő felfuttatásához, 4 ek. cukor a tésztába, 1 db tojás, 14 dkg margarin, 1 csapott kávéskanál só, kevés zsemlemorzsa, 3-4 ek. kristálycukor a 15 dkg darált dióhoz, 1 befőttes üvegnyi (7-8 dl.) magozott meggy A meleg tejet, az 1 ek cukrot és a tejet a kelesztő tálban elkeverjük, hozzáadjuk a lisztet, tojást, az olvasztott margarint, és a sót,

és a 4 ek.cukrot Az egészet elkeverjük, megkelesztjük A tészta 1/3-ad részét külön vesszük (rácsnak), a többit egy peremes tepsi aljára kinyújtjuk (kb. kisujjnyi vastag, legyen, mert jó esetben duplájára kel) A kinyújtott tésztát megszórjuk zsemlemorzsával (hogy a meggy ne süllyedjen bele), erre terítjük a kinyomkodott magozott meggyet, erre szórjuk a cukrozott darált diót. Tetejére kisujjnyi vastag (vagy kicsit vékonyabb) rácsokat teszünk, kb 3-4 cm távolságra. Meleg sütőben közepeses barnára sütjük Meggyes lepény Ezt az adagot 26x36 cm-es tepsiben sütöm. 11 Hozzávalók: 35 dkg porcukor, 3 tojás, 12 dkg margarin, 20 dkg dió, 30 dkg rétesliszt, 1,5 csomag sütőpor, 3 dl tej A vajat a cukorral és tojással habosra keverjük. (Minél tovább, annál finomabb) Belekeverjük a diót, a lisztet, majd a tejet. Zsírozott tepsibe öntjük, tetejét jó bőven megszórjuk kimagozott meggyel. Forró sütőben sütjük (Mi jó sok meggyel

szeretjük, bele is szoktam nyomkodni a tésztába a fele meggyet és a többit a tetejére szórom. Többször készítettem porcukor hiányában kristálycukorral, a végeredményben nem találtam különbséget.) Az eredeti recept szerint csokimáz is kell a tetejére, de én még sosem raktam rá, elég egyenetlen lesz a felülete a sok meggy miatt, és máz nélkül is elég kiadós a süti. Csokimáz: 20 dkg porcukrot 2 ek. kakaóval és 4 ek forró vízzel felfőzzük, majd 10 dkg vajjal addig főzzük, amíg a vaj felolvad. Langyosan kenjük a sütire. Meggyes lepény Hozzávalók: 25 dkg liszt, 25 dkg vaj, 1 sütőpor (10-12 g), 4 egész tojás, 20 dkg cukor, 80 dkg kimagozott meggy. A vajat habosra keverjük a cukor felével, egyenként hozzáadjuk a tojássárgájákat. A tojásfehérjét felverjük a cukor másik felével, ha mér fényes, hozzáadjuk óvatosan a cukros tojássárgájákhoz. Végül szép lassan hozzákeverjük a lisztet Sütőpapírral kibélelt tepsibe

tesszük, tetejére ráhelyezzük a meggyet (Ha nagyon savanyu, a meggyre is szórok egy kevés cukrot még fahéjat). Mérsékelt tűznél pirosra sütjük (meggyszemek sütés közben lesüllyednek a masszába). Ha megsült, néhány percig hagyjuk a tepsiben szikkadni Ha nagyon, ki akarok rúgni a hámból" a tésztába keverek egy marék szeletelt mandulabelet is, de a nélkül is nagyon ízlik a családnak. Szoktam meg őszibarack szezonban őszibarackkal is készíteni, de akkor kevesebb cukrot teszek bele. Meggyes lepény Hozzávalók: 4 tojás, 70 g porcukor, 100 g mandula, 20 g porcukor a habba, 30 g finom morzsa, meggy, tetszés szerint. A tojássárgáját a porcukorral jól kikeverjük, és hozzáadjuk az őrölt mandulát. A tojásfehérjéből keményre felvert habbá beleszórjuk 20 g porcukrot, és tovább verjük. A habosra vert tojássárgájába beleszórjuk a morzsát, és könnyeden hozzákeverjük a felvert habot. A tésztát kikent, finom morzsával

meghintett tepsibe öntjük. Tetejére rárakjuk a megmosott és kimagozott meggyet, előmelegített sütőbe tesszük, és lassan megsütjük. A kihűlt lepényt kockákra vágjuk, és meghintjük porcukorral. Meggyes lepény Fél kg lisztet, melyhez egy csomag sütőport kevertünk, 10 deka zsírral, 1 tojás sárgájával, 2 kanál tejföllel, kevés sóval és ízlés szerint 5-10 deka cukorral deszkán jól összegyúrjuk. A tészta felét egy nagyobb tepsi aljára téve, kimagozott s jól megcukrozott meggyel ujjnyi vastagon befedjük, azután 1 csomag vaníliás cukrot szórunk még egyenletesen rá. A tészta másik felét ráhelyezve, tojással megkenjük és villával több helyen megszurkálva, forró sütőbe tesszük. 12 A négyszegletes darabokra szeletelt tésztát tálaláskor hintsük be. Télen meggy helyett lekvárt vehetünk tölteléknek. Meggyes lepény pisztáciával Hozzávalók kb. 18 darabhoz: 20 dkg vaj vagy margarin 16 dkg porcukor, 1 teáskanál

vaníliás cukor csipetnyi só, 6 tojás, 25 dkg finomliszt 3 teáskanál sütőpor 5 dkg darált pisztácia A rávalók: 5 dl tej, 7 dkg porcukor 12 dkg vaj, 1 teáskanál vaníliás cukor, 1 csomag vanília pudingpor 1,5 kg meggy, 10 dkg kristálycukor (ízlés szerint több is lehet) A mázhoz: 1 csomag piros színű zselatinos tortabevonó 5 dkg cukor, 2,5 dl víz, 3 dkg vágott pisztácia meghinteni sütőpapír Előkészítés: A sütőt 180 C° fokra előmelegítjük; a meggyet megmossuk, kimagozzuk, ezután 10 dkg cukorral és 1,5 dl vízzel egyszer felforraljuk; majd szitán leszűrjük és lecsöpögtetjük. 20 dkg vajat 16 dkg cukorral, 1 teáskanál vaníliás cukorral és egy csipetnyi sóval habosra keverünk; turmixgéppel egymás után belekeverjük a tojásokat; a lisztet és a sütőport összeszitáljuk, majd a krémhez keverjük. Ezután a masszát elfelezzük; az egyik felébe belekeverjük a darált pisztáciát, a másik felét sütőpapírral kibélelt tepsibe

simítjuk; majd rákenjük a pisztáciás tésztamasszát is. A kétféle tésztamasszát egy villával kissé összekeverjük a tésztát a sütőben 25 perc alatt, megsütjük; majd hagyjuk kihűlni. Elkészítés: A rávalókhoz 4 evőkanál tejet simára keverünk a pudingporral; a maradék tejet felforraljuk, belekeverjük a pudingos tejet; újra felforraljuk; majd egy tálba öntjük, letakarjuk és hagyjuk kihűlni. 12 dkg vajat 1 teáskanál vaníliás cukorral és 7 dkg porcukorral jó habosra keverünk; majd a kihűlt pudinghoz adjuk. Az így kapott krémet a tésztára kenjük; a lecsöpögtetett meggyszemeket sorban, rárakosgatjuk a tortabevonóból 2,5 dl vízzel és 5 dkg cukorral a csomagoláson lévő előírás szerint tortazselét készítünk, majd egy ecsettel rákenjük a cseresznyére; a tésztát hideg helyre tesszük, majd tálalás előtt meghintjük vágott pisztáciával. Meleg cseresznyelepény Hozzávalók: 15 dkg rétesliszt, 5 tojás, 1/4 liter tej, 10

dkg cukor, késhegynyi só, 70 dkg fekete cseresznye, a tál kikenéséhez 3 dkg vaj. Megmossuk, lecsumázzuk, kimagozzuk a cseresznyét, és szitára téve, lecsepegtetjük. Simára keverjük a tojások sárgáját a cukorral, késhegynyi sóval, a liszttel meg a tejjel, mintha palacsintatésztát készítenénk, végül beleadjuk a tojások kemény habbá vert fehérjét meg a cseresznyét. Kivajazott formába vagy tűzálló tálba öntjük, és a forró sütőben megsütjük Melegen és hidegen egyaránt kitűnő. Mézes gyümölcslepény Összegyúrunk 15 deka simalisztet 10 deka margarinnal, egy tojássárgájával, egy evőkanál tejföllel, egy kiskanál porcukorral meg csipet sóval, és néhány óráig, de még jobb, ha egy éjjel hűvös helyen pihentetjük. Ez után akkorára nyújtjuk, hogy kibélelhessünk vele egy közepes nagyságú tepsit. Villával megszurkáljuk, és a forró sütőben félig megsütjük Meghintjük két evőkanálnyi zsemlemorzsával, ráterítünk

három evőkanál mézzel elkevert, egy kiló kimagozott cseresznyét (később majd meggyet). Meghintjük egy evőkanál 13 porcukorral, és rásimítunk egy piskótamasszát, amelyhez habosra keverünk két tojássárgáját három evőkanál mézzel, hozzáadunk két evőkanál lisztet, egy deci tejfölt meg a tojások habbá vert fehérjét. Visszatoljuk a sütőbe, és úgy sütjük tovább, mint a piskótát A megsült tésztát hagyjuk kihűlni utána, szeleteljük kockákra. Morzsalepény 4 tojás sárgáját fél csomag vaníliás cukorral és 15 deka cukorral habosra keverjük, azután hozzáadunk 2 szelet reszelt csokoládét, 5 evőkanál leszitált zsemlemorzsát, fél csomag sütőport és legvégül a 4 tojás keményre vert habját. Vajazott tepsiben sütjük Sütés után kockákra vágva kettőt-kettőt málna- vagy barackízzel összeragasztunk. A tálaláskor vaníliás cukorral bőven behintjük. E kitűnő tésztát cukros csokoládémázba villával bemártva

vonhatjuk be s tetejére fehér cukros mázzal rácsozatot készíthetünk. Az ilyen módon bevont süteményeket csinosan mignon papírkapszulákba téve szolgáljuk fel. Mimi dióslepénye Hozzávalók (a tésztához): 30 dkg finomliszt, 20 dkg Ráma margarin, egy evőkanál porcukor, egy tojássárgája, két evőkanál tejföl, csipetnyi só; a töltelékhez: hat tojás, egy tojásfehérje, hat evőkanál cukor, egy citrom reszelt héja, fél citrom leve, 15 dkg darált dió, a tetejére porcukor. A tésztához valókat összegyúrjuk, és két cipóra osztva a hűtőszekrényben legalább egy órát, de jobb, ha egy éjjelen át pihentetjük. Az egyik cipót kinyújtjuk és kibélelünk vele egy középnagyságú tepsit. A töltelékhez a tojássárgájákat simára keverjük a cukorral, citromlével, citromhéjjal, és a darált diót meg a tojásfehérjékből vert kemény habot belekeverve, a tésztalapra simítjuk. A másik lappá nyújtott tésztacipóval lefedjük és a

tetejét villával, megszurkáljuk. Forró sütőbe toljuk, de 5 perc múlva a lángot mérsékelni kell. Tűpróbáig sütjük így Még melegen a tetejét porcukorral meghintjük, és a tepsiben hagyjuk kihűlni. 3-szor 3 cm-es kockákra vágva rakjuk tálra. NAGYDOBOSI SÜTŐTÖKLEPÉNY Hozzávalók: a tésztához: 4 dl finomliszt, 1 evőkanál porcukor, 20 dkg Ráma margarin, 1 tojássárgája, csipetnyi só, 2 evőkanál víz, A töltelékhez: 4 dl NAGYDOBOSI SÜTŐTÖK-pép. 2 dl barna kristálycukor, 1 kiskanál méz 2 kiskanál vízzel elkeverve, 1 kiskanál őrölt szegfűszeg, 1 kiskanál fahéj, 10 dkg mazsola, 1/2 dl mirelit ribizke vagy egyéb gyümölcs, 2 evőkanál apróra vágott cukrozott narancshéj. A tésztához valókat gyorsan összegyúrjuk, és 30 percre a hűtőszekrénybe tesszük. A tészta 2/3 részét kinyújtjuk, és úgy béleljük ki vele egy kerek sütőformát, hogy pereme is legyen. A töltelékhez valókat simára keverjük, a tésztával bélelt

formába simítjuk és a maradék, kerek tésztalappá nyújtott tésztával betakarjuk. A tetejét megszurkáljuk a visszamaradt tésztából kis virágokat, formázunk, és ezzel díszítjük. Tojással megkenjük, előmelegített sütőbe toljuk és 10 percig erős, majd takaréklánggal 30 percig sütjük. Narancslepény Hozzávalók: a tésztához 30 dkg liszt, 5 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 cs. sütőpor, 1 narancs, egy kevés tejföl, narancsdzsem 14 Tetejére: 30 dkg porcukor, 1 citrom leve, színes aprócukor vagy hámozott, szeletelt mandula. A lisztet a vajjal, a cukorral, a narancs reszelt sárga héjával meg kifacsart levével, a sütőporral meg annyi tejföllel gyúrjuk össze, hogy rugalmas tésztát kapjunk, majd 2 cipóba vágjuk. Az egyiket akkorára nyújtjuk, hogy kibélelhessünk vele egy közepes nagyságú tepsit, és narancsdzsemmel megkenjük. A másik, szinten lappá nyújtott tésztát a tetejére fektetjük, villával megszurkáljuk. A forró sütőbe

toljuk, de a lángot 5 perc múlva mérsékelve, a tésztát aranysárgára sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd a mázzal bevonjuk A mázhoz a porcukrot a citromlével meg nagyon kevés vízzel 15 percig keverjük. Akkor jó, ha fényes, sűrűn és nehezen folyik. Tetejére apró színes cukordarát, vagy mandulaforgácsot szórunk díszítésül. Egy óra múlva, amikor már szikkadni kezd, a szeletek helyét késsel rá jelöljük, nehogy keményedés után a máz összetörjön. Nürnbergi báblepény 25 deka cukrot fél csomag vaníliás cukorral elkeverünk, azután 12 deka héjas megtört mandulát, 5 deka apróra vágott citronátot, fél deka szerecsendió-virágot és apróra tört szegfűszeget, 1 citrom héját, 1 csomag sütőport és 30 deka lisztet adva hozzá, 2 egész tojással és annyi langyosra melegített mézzel jól összegyúrjuk, hogy könnyen nyújtható legyen. Ujjnyi vékonyra nyújtva téglaalakú szeletekre vágjuk. A szeletek tetejét 10 deka

porcukor és 1 citrom levéből készült keverékkel vékonyan bekenjük. Minden darabra még egy egész mandulát téve, vajjal kikent lisztezett tepsin sütjük. Borhoz igen jó! Nyári túrós lepény 25 deka áttört tehéntúrót összegyúrunk 25 deka margarinnal meg 25 deka finomliszttel, és két cipóba osztva, legalább egy óráig hideg helyen pihentetjük. Ekkor kinyújtjuk az egyik cipót, kibélelünk vele egy tepsit, és meghintjük finomra tört keksszel Áttörünk fél kiló tehéntúrót, simára keverjük 3 tojás sárgájával, cukorral vagy diétás édesítőszerrel ízesítjük, és egy kiló megmosott, megtisztított gyümölcsöt keverünk közé. (Legjobbak a píros gyümölcsök málnát, ribiszkét még találunk frisset a piacon, de tehetünk közé befőtt meggyet is) Végül óvatosan, nehogy összetörjön, hozzá adjuk a tojások habbá vert fehérjét, és a tésztával bélelt tepsibe öntjük. Lefedjük a másik, vékony lappá nyújtott

tésztacipóval és tetejét nyers tojással kenve, aranysárgára sütjük. Ha kihűlt, kockákra vágva rakjuk tálra. Nyári túrós lepény 25 dkg túrót összegyúrunk 25 dkg margarinnal, 25 dkg liszttel, és fél órát pihentetjük 2 cipóra osztva. Fél óra múlva az egyiket kinyújtjuk, és finomra tört keksszel meghintjük 50 dkg túrót simára keverünk 3 tojás sárgájával, ízlés szerint cukorral, és 1 kg megmosott gyümölccsel. Befedjük a másik lappal, tetejét megkenjük tojással, s aranysárgára sütjük. Készülhet bármilyen gyümölccsel, de piros gyümölcsökkel a legszebb, és eperrel a legfinomabb. Őszibaracklepény Először begyújtjuk a sütőt, és egy lábasában beleteszünk egy fél csomag (12,5 deka) margarint, hogy megolvadjon. Közben alaposan kizsírozunk, kilisztezünk egy közepes nagyságú tepsit. Egy tálba ütünk négy egész tojást, és alaposan kikeverjük 10 deka kristálycukorral. Tovább keverve öntjük hozzá az olvadt, de

csak langyos margarint, végül egy deci tejet, amelyben egy csomag sütőport meg egy csomag vaníliás cukrot oldottunk fel. 15 Tovább keverve a tésztamasszát, apránként hozzáadunk még 12 evőkanálnyi réteslisztet, és a tepsibe öntjük. Tetejére egy fél Kiló meghámozott, kimagvalt, kis kockákra vágott őszibarackot szórunk, és az eddigre már alaposan bemelegedett sütőbe toljuk. Addig sütjük, amíg a teteje szépen meg nem pirult. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd 3X3 centis kockákra vágva rakjuk tálra. Paprikás sörlepény Hozzávalók: 25 dkg finomliszt, 10 dkg vaj, 1-1,5 dl joghurt, 1 teáskanál pirospaprika, 1 teáskanál só. Elkészítése: A megpuhított (de nem felolvasztott) vajat összegyúrjuk a liszttel, a sóval, a pirospaprikával és a joghurttal. Lisztezett deszkán addig gyúrjuk, amíg csak elválik a deszkától Fél centi vastagra kinyújtjuk, és 3 centi széles, 5 centi hosszú téglalapokat vágunk belőle. 180 fokra felhevített

olajban adagonként, apránként kisütjük (2-3 perc), majd a fölösleges olajat leitatjuk. Sörhöz kiváló korcsolya A nyers tésztát a hűtőszekrényben napokig tárolhatjuk, s csak kisütni kell frissen, mielőtt a vendégek megérkeznek. Egyszerűen készíthető és nagyon olcsó. Paprikás tejfölös kukoricalepény (Tacos con rajas y crema) Hozzávalók: 22 kukoricalepény, egy kevés chili, 2 gerezd fokhagyma, 4 evőkarnál olaj, 2 nagy fej vöröshagyma, 4 szem paradicsom, 2 babérlevél, 2 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem, 2 dl húsleves (leveskockából is készülhet), 2 paradicsompaprika, 2 dl tejföl, 5 dkg reszelt sajt, egy kevés só. A mártás elkészítése: 2 evőkanál olajat megmelegítünk, és aranyszínűre pároljuk benne a kockákra vágott vöröshagyma felét. Hozzákeverünk 2 szem hámozott és kis kockákra darabolt paradicsomot, ízesítjük babérlevéllel, zöldpetrezselyemmel, zúzott fokhagymával, chilivel. Le-öntjük a

húslevessel, takaréklángon, néha megforgatva, sűrűre főzzük. Ízlés szerint sózzuk A töltelék elkészítése: a maradék vöröshagymát és a kimagozott és felszeletelt paprikát 2 evőkanál olajban, lefödve, puhára pároljuk. Hozzátesszük a maradék kockára vágott paradicsomot, és takaréklángon 1-2 percig főzzük. Hozzákeverjük a tejfölt, felmelegítjük, anélkül, hogy felforrna Ovális tűzálló tálat kivajazunk. Egymás mellé teszünk egy-egy kukoricalepényt, bekenjük töltelékkel, beborítjuk lepénnyel, majd ismét töltelék következik, és így folytatjuk, amíg a lepény el nem fogy. Tetejét a maradék töltelékkel leöntve, közepesen meleg sütőbe téve átmelegítjük. Reszelt sajttal beszórva tálaljuk, melléadva kis tálban a mártást Rákóczi túrós lepény 14 dg liszthez adjunk fél mokkáskanál sütőport, és morzsoljuk össze 6 dg hűvös vajjal. Keverjünk hozzá 4 dg barna cukrot, 1 csapott evőkanál tejfölt, és egy

csipet sót. Utána verjünk fel 1 tojást, és a felét adjuk a masszához, majd az egészet jól dolgozzuk össze. Ha túl kemény lenne, tegyünk hozzá még egy kis tejfölt A tészta akkor jó, ha a kézre nem tapad rá, de ne legyen annyira kemény, mint a beijglitészta. A kidolgozást gyorsan végezzük, hogy a kéz melegétől megolvadó vaj ne lágyítsa ki. Összegyúrás után hideg helyen negyedóráig pihentessük. Ez alatt normál, azaz 4 milliméteres lyukátmérőjű tárcsával ellátott 16 húsdarálón hajtsunk át 0,5 kg tehéntúrót, majd keverjük össze 1 egész és a maradék fél tojással, 4 dg mézzel, 4 dg előzőleg megmosott mazsolával, 2 púpozott evőkanál tejföllel, 1 kávéskanál vaníliás pudingporral, valamint 1 citrom reszelt héjával. Utána sodorjuk ki a tésztát akkorára, hogy egy kisebb méretű, magas falú zománcozott tepsibe fektetve a széle kissé visszahajoljon. Mérsékelt tűzön süssük kb 10 percig, amíg

zsemleszínűre pirul Mialatt a tészta sül, egy csipet só hozzáadásával verjünk fel 4 tojásfehérjét. Kisebb adagokban szórjunk rá 25 dg barna cukrot, és verjük kemény habbá. Végül az alaposan összedolgozott túrómasszát terítsük szét a kisült tésztán, majd egyenletesen kenjük rá a habot, és süssük még kb. fél óráig, amíg a teteje ropogóssá válik Visszahelyezés után a sütést enyhe tűzön folytassuk, hogy a tojásfehérjehab ne piruljon, hanem csak száradjon. Ha teljesen kihűlt, fűrészfogú késsel vágjuk kisebb kockákra, és a tepsiből óvatosan kiemelve hidegen tálaljuk. Előtte azonban még a tepsiben metéljük le a széleit. Hűtőszekrénybe ne tegyük, mert átgyöngül. Az eredeti Rákóczi túrós lepény egyébként rácsozva készül Ennél az időigényesebb változatnál kb. fele mennyiségű habot nyomózsákba, raknak, és a túró tetejét hosszában majd keresztben vastagon becsíkozzák. Készre sütés után a

rácsok közeit baracklekvárral ki szokták tölteni. A fenti mennyiségből kb. 24 db sütemény várható Rákóczi túrós lepény Hozzávalók: A tésztához: 100 g porcukor, 200 g vaj vagy margarin, 300 g liszt, 2 db tojássárgája, 1/2 citrom reszelt héja A töltelékhez: 400 g tehéntúró, 20 g mazsola, 4 db tojássárgája, 1/2 citrom reszelt héja, 1 csomag vaníliás cukor, 100 g porcukor, 2 db zsemle A tojáshabhoz: 4 db tojásfehérje, 200 g porcukor A díszítéshez: 100 g barackíz, 20 g porcukor Elkészítése: A tésztához valókat gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, pihentetjük, majd téglalap alakúra nyújtjuk, és tepsibe vagy sütőlemezre tesszük, megszurkáljuk, majd előmelegített sütőben készre sütjük. Közben a mazsolát átválogatjuk, megmossuk és leszárítjuk A zsemléket meghámozzuk (héját éles késsel levágjuk), és apró kockára vágjuk. A túrót szitán vagy tésztaszűrőn áttörjük, hozzákeverjük a töltelékhez való

anyagokat. A túrótölteléket a megsütött, kihűtött tésztalapra egyenletesen rákenjük, és előmelegített sütőbe visszatéve megsütjük. Ha a töltelék megszilárdult, kivesszük a sütőből, és kihűtjük A barackízt, ha szükséges, kevés folyadékkal kikeverjük, hogy folyékony legyen. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és belekeverjük a cukrot. A kész habot habzsákba tesszük, és a töltelék felületére fecskendezzük, ferdén, egy ujjnyi közöket kihagyva. Az előmelegített sütőbe visszatéve a fehérjét megszárítjuk, figyelve arra, hogy a fehérje ne piruljon meg, mert nehéz lesz felvágni. Ha megszilárdult, a sütőből kivesszük, kihűtjük, porcukorral megszórjuk és az előkészített barackízt a kihagyott csíkokba, nyomjuk. Négyzet alakra vágjuk éles fűrészkéssel, és tálra rendezzük. Rákóczi túrós lepény Hozzávalók: A tésztához: 25 dkg liszt 6 dkg cukor, 1 dl tejföl, 3 db tojássárgája, 10 dkg vaj (vagy

margarin) só. 17 A töltelékhez: 3 db tojás, 15 dk-g cukor, 50 dkg tehéntúró 5 dkg mazsola, 5 dkg búzadara, 2 dl tejföl, 1/2 citrom héja 15 dkg barackíz A habhoz: 5 db tojásfehérje, 20 dkg cukor Az átszitált liszthez hozzáadjuk a cukrot, vajat, a tejfölt és a tojássárgájákat, majd sóval ízesítjük. Ezután jól összegyúrjuk és a tésztát hideg helyre téve néhány percig, pihentetjük Kb. 1/2 cm vastagra kinyújtjuk és a tésztával a tepsit, kibéleljük Villával megszurkáljuk és forró sütőbe téve, félig megsütjük. Közben elkészítjük a túrótölteléket A tojássárgájákat tálba ütjük, hozzáadjuk a cukrot, és jól elkeverjük. A túrót áttörjük és hozzákeverjük a tojáshoz Beletesszük az áztatott mazsolát, megszórjuk búzadarával, hozzáöntjük a tejfölt és reszelt citromhéjjal ízesítve, jól elkeverjük. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, majd ezt is a túróhoz keverjük. A tésztára egyenletesen

rákenjük a tölteléket és a sütőbe téve, megsütjük 5 db tojásfehérjéből 20 dkg cukorral kemény habot verünk, majd a sütőből kivett tésztára nyomózsákból a habot rácsos alakban ráspricceljük. Ismét visszatesszük a sütőbe, és a habot rásütjük. Amikor a tészta elkészült, a rácsok közé barackízt teszünk, majd a tésztát kockákra felvágjuk. Ribizli (gyümölcsös) lepény 14 deka vajat, 21 deka lisztet, 1 evőkanál porcukrot, fél csomag sütőport 2 tojássárgájával jól összegyúrunk, azután vékonyra kinyújtva, sárgára sütjük. 4 tojás keményre vert habjához 19 deka cukrot és 1 csomag vaníliás cukrot keverünk, melyet a kisült, hideg tésztára egyenlő vastagon rákenünk, majd sűrűn telehintjük érett ribizlivel vagy más apróra vágott befőttel. Forró sütőben szárítjuk, míg a hab kemény lesz Négyszegletes darabokra vágjuk. Rózsalepény Hozzávalók: 30 dkg finomliszt, 5 dkg zsír, 10 dkg porcukor, egy tojás,

egy csomag sütőpor, kevés reszelt citromhéj vagy egy csomag vaníliás cukor, kevés tejföl, csipetnyi só, barackíz. A lisztet a zsírral elmorzsoljuk, a cukorral, tojássárgájával, sütőporral, csipetnyi sóval, a reszelt citromhéjjal vagy a vaníliás cukorral meg annyi tejföllel gyúrjuk össze, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Két részre osztjuk, az egyikkel kibélelünk egy közepes nagyságú tepsit, barackízzel megkenjük és a tészta másik részéből nyújtott lappal, befedjük. A tetejét villával megszurkáljuk, a tojásfehérjével megkenjük és világospirosra sütjük. Csak hidegen szeleteljük kockákra. Saszlás lepény borhabbal, fagylalttal Hozzávalók: 80 dkg saszla szőlőszem, 4 db tojás sárgája, 5 dkg vaj, 1 db citrom héja, 23 dkg porcukor, 20 cl murci (vagy savanykás újbor), 0,5 dl konyak, csipet vaníliás cukor, fagylalt Előző nap készítsünk 20 cl vízből és 5 dkg cukorból szirupot. Hagyjuk kihűlni, majd adjuk hozzá a

murcit, és időről időre keverjük-nyomkodjuk össze. Enyhén meleg vízfürdő fölé helyezett edényben keverjük a tojássárgájákat a maradék cukorral, vaníliás cukorral, a konyakkal, és két evőkanál vízzel. Verjük addig habverővel, amíg sűrű és habos lesz Másnap tálalás előtt a szirupból készítsünk spicczsákkal a tányérokra kb. 18 1 cm magas karikákat. A szőlőszemeket vajjal gyengén kikent serpenyőben pirítsuk egy percig. Utána osszuk el őket a karikákba, amelyeket azután megtöltünk a borhabbal Lepényeink mellé egy-egy gombóc fagylaltot adunk, díszítésül zöld levélkéket, vaníliarudat használhatunk. Sárgabarackos lepény Összegyúrunk 20 deka, 4,60-as lisztet (finomliszt) 10 deka margarinnal, egy nyers tojással, egy kiskanál porcukorral, egy csipet sóval, késhegynyi szódabikarbónával, egy fél citrom reszelt héjával meg annyi tejjel hogy rugalmas tésztát kapjunk. Legalább fél óráig pihentetjük, majd

kinyújtva kibélelünk vele egy közepes nagyságú tepsit. Villával megszurkáljuk, és a sütőben félig megsütjük. A sütőből kivéve, meghintjük zsemlemorzsával, kirakjuk meghámozott, kimagvalt és félbevágott sárgabarackkal, és rásimítunk egy négy tojásból kevert piskótamasszát. A sütőbe visszatéve, az egészet szép rózsaszínűre sütjük (A barack bőre könnyen lejön, ha egy percre forró vízbe mártjuk). A megsült tésztát hidegen közepes nagyságú kockákra vágjuk, porcukorhal meghintve rakjuk tálra. Spanyol burgonyalepény Hozzávalók: 25 dkg burgonya, hat tojás, 10 dkg vaj, egy fej vöröshagyma, só. A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk és a vaj, felében megfonnyasztjuk. Beletesszük a megtisztított, kis kockákra vágott burgonyát, megsózzuk és egy kevés vízzel puhára, pároljuk, de ne főjön szét. A tűzről levéve langyosra hűtjük és a nyers tojásokkal, összedolgozzuk. A maradék vajjal egy nagy vagy két

kisebb lepényt sütünk belőle, amely elég vastag, és félidőben megfordítva, mindkét oldalát ropogósra pirítjuk, ügyelve arra, hogy a közepe puha maradjon. Spenótlepény Hozzávalók: fél kg friss vagy 1 csomag mirelit spenót, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál liszt, 3 evőkanál búzadara, 2 tojás, 3 dl tej, 1 kávéskanál vaj, 1 teáskanál só, 1 evőkanál olaj, Elkészítése: A spenótot összevágjuk és az olajon a sóval fedő alatt puhára, pároljuk. Közben a tojásokat összedolgozzuk a darával, a liszttel, és felöntjük a tejjel, majd a spenóttal elkeverjük. A kivajazott tepsire terítjük a masszát és forró sütőben, kb. 15 percig, sütjük Köretként szervírozzuk. Szegedi tejfeles lepény Fél kg lisztet 1 csomag sütőporral, 3 egész tojással, 25 deka zsírral és 10 deka cukorral egyenletesen összegyúrunk. A tésztát ujjnyi vastag lepénnyé nyújtjuk s vajazott tepsibe téve a következő tejfölös keverékkel, bekenjük: 1 liter

tejfelt 3 egész tojással, 20 deka liszttel, 5 deka cukorral és kevés sóval jól elhabarunk. A tejfölös rétegre tisztított mazsolát szórva, forró sütőben sütjük meg. Sziléziai hintett lepény 25 deka lisztet 10 deka vajjal, 10 deka cukorral, 1 tojással, kevés sóval, fél citrom reszelt héjával és 2,5 deci tejjel könnyen összedolgozunk, majd kevés liszttel kevert fél csomag 19 sütőport gyúrva még hozzá, zsírozott, lisztezett tepsibe félujjnyi vastagon elnyomkodjuk. Vajjal megkenjük a tetejét. 20 deka lisztből, 18 deka meleg vajból, 12 deka cukorból és fél csomag vaníliás cukorból Jól eldolgozott tésztából borsó nagyságúra dörzsölt golyócskákkal telehintjük. Rendes tűznél szép pirosra sütjük Tejfölös lepény Hozzávalók: 6 tojás, 6 evőkanál porcukor, 6 evőkanál tejföl, 6 evőkanál liszt A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tejfölt, majd felváltva a kemény habbá vert fehérjét és

a lisztet. Alaposan kizsírozott, lisztezett tepsiben kis lángon megsütjük, melegen kockákra vágjuk. Forró barackízzel, ribizlizselével tálaljuk. Hidegen is jó. Tejfölös lepény Habosra keverjük hat tojás sárgáját hat evőkanál porcukorral, hozzáadunk hat evőkanál tejfölt, végül felváltva a tojások kemény habbá vert fehérjét meg hat evőkanál réteslisztet. Alaposan kizsírozott, kilisztezett kisebb tepsibe vagy nagy tűzálló tálba öntve megsütjük, majd melegen kockákra vágva, málnaszörp vagy forró, rumos barackíz társaságában kínáljuk. Tejfölös lepény Hozzávalók: hat tojás, hat evőkanál porcukor, hat evőkanál tejföl, hat evőkanál liszt, a tepsi kikenéséhez zsír, liszt. A tojások sárgáját habosra keverjük a porcukorral, beletesszük a tejfölt, majd felváltva a lisztet meg a kemény habbá vert tojásfehérjéket. Alaposan kizsírozott, kilisztezett tepsiben kis lángon megsütjük és azon melegen kockákra vágjuk.

Forró barack- vagy ribizke ízzel tálaljuk, de jó hozzá a málnaszörp is. Hidegen is kitűnő. Túrós lepény Hozzávalók: 32 dkg liszt, só, 18 dkg vaj, 3 tojás sárgája, 3 evőkanál tejföl Töltelék: 1 kg túró, 18 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, citromhéj, 3 evőkanál tejföl, 5 dkg rétesliszt, 10 dkg mazsola, 3 tojás fehérje Az összegyúrt tésztát 2 részre osztjuk. A töltelékhez az áttört túrót elkeverjük a porcukorral, vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal és a tejföllel. Hozzáadjuk a lisztet, a mazsolát és a keményre felvert tojáshabot. Az egyik kisodort lapot a tepsibe helyezzük, rákenjük a túrótölteléket, betakarjuk a másik lappal, amit villával megszurkálunk, vékonyan megkenünk tejföllel. Előmelegített sütőben megsütjük. A kihűlt tésztát szeletekre vágjuk Túros lepény Hozzávalók: Tésztához: 4 tojássárgája, 40 dkg finomliszt, 14 dkg margarin, 2 dl tej, 3 dkg élesztő, csipetnyi só. A

töltelékhez: 75 dkg túró, 25 dkg porcukor, egy fel citrom reszelt héja, 1 cs. vaníliás cukor, 20 1 púpozott ek. rétesliszt, 4 tojásfehérje, 10 dkg mazsola A tésztához valókat összegyúrjuk, az élesztőt a tejben megfuttatva adjuk hozzá. Két cipóba osztva egy óráig pihentetjük, közben elkészítjük a tölteléket Az áttört túrót cukorral, a citromhéjjal, a vaníliás cukorral meg a liszttel kikeverjük, majd hozzáadjuk a mazsolát, végül a kemény habbá vert tojásfehérjéket. Az egyik tésztát akkorára nyújtjuk, hogy kibélelhessünk vele egy közepes nagyságú tepsit. A tölteléket egyenletesen rásimítjuk, befedjük a második tesztalappal. Tetejét villával megszurkáljuk, és forró sütőben öt percig erős lángon, majd takarékon megsütjük. Tetejét porcukorral meghintjük Túros lepény Hozzávalók: 30 dkg sütőtök, 20 " alma, 10 " dió, 1 citrom, 3+1 tojás, 15 dkg túró, 6 ek. Tej, 6 dkg cukor, 6ek olaj, 1cs

vaníliás cukor, 35dkg liszt 1cs Sütőpor, 12dkg méz, 2ek. Rum, 1kk fahéj, 1ek étkezési keményítő 1 tojásfehérje a kenéshez A sütőtököt és az almát megtisztítjuk és lereszeljük. A diót darabosra vágjuk Citromhéjat lereszeljük, és a levét kifacsarjuk. 3 tojást ketté választjuk és a fehérjét kemény habbá, verjük A túrót burgonyanyomón áttörjük, hozzáadjuk a tejet, a maradék 1 tojást, az olajat, a cukrot, vaníliás cukrot és egy csipet sót. A lisztet elkeverjük a sütőporral, a túróhoz adjuk, és sima tésztává dolgozzuk. Cipót formálunk belőle, majd lisztezett deszkán a tepsinek megfelelően kinyújtjuk, úgy hogy pereme legyen. A 3 tojássárgáját a mézzel, rummal, fahéjjal, a keményítővel habosra keverjük. Belekeverjük a sütőtököt, almát, diót, citrom levét és reszelt héjat. A felvert tojásfehérje habbal lazítjuk A sütő 200 fokon előmelegítjük A masszát a tesztara simítjuk, a tészta szelet megkenjük

tojásfehérjével Kb. 45 percig, sütjük, ha a széle nagyon pirulna alufóliával, lefedjük így sütjük tovább. Ha kész kihűlés után szeleteljük Túrós lepény Hozzávalók (a tésztához): 30 dkg finomliszt, 12 dkg Ráma margarin, két tojássárgája, 2 dkg élesztő; a krémhez: 50 dkg tehéntúró, három tojás, két tojásfehérje (ami a tésztából kimaradt), 5 dkg olvasztott vaj, egy evőkanál rétesliszt, 5 dkg mazsola, reszelt citromhéj. A tésztát összegyúrjuk, az élesztőt belemorzsoljuk és fél óráig langyos helyen pihentetjük. Ujjnyi vastagra nyújtjuk és kibélelünk vele egy középnagyságú tepsit. A krémhez a tojássárgájákat a túróval meg a vajjal kikeverjük, beletesszük a reszelt citromhéjat, lisztet, mazsolát, végül a tojásfehérjékből vert kemény habot is belekeverjük. A krémet a tészta tetejére simítjuk és mérsékelt lánggal megsütjük. Melegen, hidegen egyaránt kitűnő. Túrós-kapros lepény Hozzávalók: 50

dkg liszt, 4 dl tej, 2 dkg élesztő, 2 tojás, 5 dkg margarin, 5 dkg cukor, só, citromhéj Töltelék: 2 csomag kapor, 1 kg tehéntúró, 5 dkg cukor, 1 evőkanál olaj, 4 tojás, só, 2 dl tejföl, 1 evőkanál búzadara A felfuttatott élesztőt bedolgozzuk a lisztbe, és a margarint, tojást meg a citromhéjat hozzáadva dagasztjuk. Langyos helyen kelesztjük Ujjnyi vastagra nyújtjuk, és kiolajozott tepsibe terítjük. Az áttört túrót 2 dkg cukorral, kaporral, sóval, búzadarával, 2 tojás sárgájával, 21 4 tojás habjával összekeverjük, a tésztára simítjuk. Közepesen meleg sütőben, sütjük A tejfölt simára keverjük a cukorral és a tojássárgájával, és a még forró lepényre locsoljuk. Visszatesszük a sütőbe, s mikor ráolvadt, 5 percig hűlni hagyjuk. Kockára vágva tálaljuk Villámlepény Hozzávalók: négy tojás, 20 dkg porcukor, egy csomag vaníliás cukor, fél citrom leve, 15 dkg rétesliszt, 10 dkg olvasztott Ráma margarin, a

tetejére csokoládémáz; a forma kikenéséhez zsír és liszt. A tojássárgájákat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, beletesszük a citromlevet, lisztet, a tojásfehérjékből vert kemény habot és az olvasztott margarint. Kizsírozott, kilisztezett őzgerincformában sütjük meg, deszkára borítjuk, és ha kihűlt, csokoládémázzal vonjuk be. Csak hidegen szeleteljük fel 22