Alapadatok

Év, oldalszám:2003, 6 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:142

Feltöltve:2010. május 30.

Méret:35 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

Almás sajtsaláta 2 deci tejfölt vagy kefirt simára keverünk egy kis tubus majonéz felével, fél citrom levével, sóval, törött borssal, csipet cukorral, kevés Vegetával meg egy csokor összevagdalt kaporral, vagy snidlinggel ízesítjük. Vékony cikkeikre vágunk, kimagvalunk 4 szép almát (nem hámozzuk meg!), összekeverjük 25 deka csíkokra vágott eidami vagy ementáli sajttal, és leöntjük a mártással. Közékeverhetünk 10 deka, nagyobb darabokra vágott diót is. Capri saláta Hozzávalók: 20 dkg mozzarella sajt, 25 dkg közepes paradicsom, 2 ágacska bazsalikom, olívaolaj, só, bors, tálaláshoz lollo rosso salátalevelek. A mozzarellát és a paradicsomot felkarikázzuk egy centis szeletekre. Egy nagy lapos tálat kirakunk megmosott salátalevelekkel, és a sajtot a paradicsommal felváltva lerakjuk csiga alakban a tányér széle felől a közepe felé haladva. A salátát meglocsoljuk olívaolajjal, fűszerezzük sóval, borssal és frissen leszedett,

elmorzsolt bazsalikomlevéllel. Cukkíni saláta, sajtos öntettel Hozzávalók: 1 db cukkíni, 4 db kemény paradicsom, 5 dkg roquefort sajt, 2 fej hagyma, néhány szál kapor, 1 kávéskanál só. Elkészítése: A cukkínit, hámozás nélkül, uborkagyalun legyaluljuk. A paradicsomon is rajta hagyjuk a héját és felszeleteljük. A hagymát megtisztítjuk, és karikákra vágjuk A roquefortot kis lyukú reszelőn lereszeljük, majd a sóval, a joghurttal összeturmixoljuk, és ráöntjük a zöldségre. Az egészen apróra metélt kaporral megszórjuk, és összekeverjük vele. Görög saláta Hozzávalók: 1 saláta, 3 nagy paradicsom, 2 zöldpaprika, fél kígyóuborka, 1 vöröshagyma, 15 dkg feta sajt, 6 dkg olajbogyó, 4 evőkanál olaj, 1 evőkanál borecet, fél csomag petrezselyem, majoránna, kakukkfű, só, bors A paprikákat vékony csíkokra, a paradicsomot nyolcadokra, a hagymát karikára vágjuk. Az uborkát csak megmossuk, és vékonyan felszeleteljük. A

juhsajtot kockákra vágjuk, az olajbogyót kimagozzuk. Az öntethez az olajat kikeverjük az ecettel, majd a felaprított zöldfűszerekkel, sóval, borssal ízesítjük. A tálba összetépkedjük a salátát, közepére halmozzuk a zöldségeket, majd leöntjük a mártással. Görög pásztorsaláta Hozzávalók: 1 saláta, 1 sárga paprika, 1 zöldpaprika, 1 pirospaprika, 20 dkg paradicsom, 25 dkg uborka, 20 dkg juhsajt, 1/2 citrom leve, 4 evőkanál olaj, bors, oregánó, só A paprikát vékony laskára, a paradicsomot nyolcfelé, a héjas uborkát vékony szeletre vágjuk. Megöntözzük a citromlével, olajjal, meghintjük sóval, borssal. Néhány salátalevéllel kibélelünk egy tálat, a többit laskára vágjuk, és a salátához keverjük. 1 A zöldségekre reszeljük a juhsajtot. (Lehet közé keverni olívabogyót.) HORIATIKI ALIAS SOPSZKA VAGY GÖRÖG SALÁTA (Scirius) Hozzávalók: 3 paradicsom, 1 uborka, 1 zöldpaprika, 1 vöröshagyma, 20-25 dkg szétmorzsolt

feta sajt, 6-10 Kalamata olívabogyó (lehet több is), 1/2 dl szűz olíva olaj, 1 teáskanál oregánó, só Elkészítése: A Hozzávalókat egy nagy salátástálba fogjuk rakni. A paradicsomokat vágjuk kétfelé, majd falatnyi cikkekre. Az uborkát hosszában vágjuk kétfelé, majd ujjnyi vastag darabokra A vöröshagymát vágjuk félbe, majd karikára. A paprikát karikázzuk fel, a magját dobjuk ki Adjuk hozzá az olajbogyókat, a szétmorzsolt sajtot, a sót és az oreganót. Locsoljuk meg az olívaolajjal. Alaposan keverjük össze úgy, hogy az olaj, a só és az oregánó minden hozzávalót beborítson. Tálalás előtt 10 percre helyezzük be a hűtőszekrénybe. Megjegyzések: - a feta sajtot, ami a hagyományos görög kecskesajt, helyettesíthetjük juhsajttal, juhtúróval, vagy nem túl érett, még fehér márványsajttal (roqufort) tehetünk bele egy kisebb fej, ujjnyi vékony csíkokra vágott salátát, valamint tálalhatjuk salátalevéllel

"kibélelt" tálkában. - az olívaolaj helyettesíthető más "lágy ízű" olajjal, de ez a saláta izzhatását befolyásolhatja - ízesíthetjük egy kevés borecettel vagy citromlével - aki szereti egy kevés őrölt borsót is, szórhat rá (én nem tenném) Indiai sárgarépa saláta Hozzávalók: 60 dkg sárgarépa, 10 dkg edámi v. trappista sajt, 5 dkg füstölt sajt, 2 evőkanál olaj, 1 citrom leve, só, 2 dl kefir A sárgarépát lereszeljük, megöntözzük a citromlével. Hozzáadjuk a reszelt sajtokat, és szükség szerint a sót. Hozzákeverjük az olajat, és tálaláskor a kefirt. Majonézes sajtsaláta 15 dg ementáli sajtot valamint egy kis fej lilahagymát káposztareszelőn reszeljünk le, és keverjük fél adag, azaz kb. 25 dg tartármártáshoz Hűtőszekrényben másnapig érleljük, és hidegen tálaljuk. Nyáron a hagyma helyett használhatunk retket is 5 dg vajretket mossunk meg, héjastól reszeljük le, és sózás nélkül

keverjük a tartármártáshoz. Aki szereti a zöldségeket, tehet bele több retket is, ebben az esetben azonban a sajt mennyiségét arányosan csökkenteni kell. Egyébként télen a hónapos retek jól helyettesíthető fekete retekkel Ha más (sósabb) sajtot használunk, akkor fél mokkáskanálnyi helyett csak egy csipet sót tegyünk a tartármártásba. Márványsajtos kelkáposzta saláta Hozzávalók: 50 dkg kelkáposzta, 2 savanykás alma, 1 póréhagyma Mártáshoz: 10 dkg márványsajt, 2 dl joghurt, 1 evőkanál majonéz, 1 csomag petrezselyem, só, 2 gerezd fokhagyma, kömény 2 Először elkészítjük a mártást. A kelkáposztát csíkokra vágjuk, a héjas almát a legnagyobb lyukú zöldség-darálón ledaráljuk. Amilyen gyorsan lehet, összekeverjük a mártással. Paradicsom-uborkasaláta, roqueforttal Hozzávalók: 6 db kemény paradicsom, 1 közepes kígyóuborka, 10 dkg roquefort sajt, 1 teáskanál ecet, 1 teáskanál cukor, 1 teáskanál só.

Elkészítése: A paradicsomot és uborkát kockákra vágjuk. Az ecetben elkeverjük a sót és a cukrot, megvárjuk, míg a kristályok teljesen feloldódnak. Meglocsoljuk vele a kockákra vágott zöldséget. A roquefortot kis lyukú reszelőn lereszeljük, majd a salátára terítjük, és csak fogyasztáskor keverjük össze vele. Rokfortos saláta Hozzávalók: 40 dkg tisztított kelbimbó, 10 dkg rokfort sajt, 3 dl tejföl (vagy tetszés szerint 1 dl tejföl és 2 dl joghurt vagy kefir), só, fehér bors, 1 csokor metélőhagyma. A kelbimbót sós forró vízbe tesszük, és megpuhítjuk. Leszűrjük és hagyjuk kihűlni A sajtot villával összetörjük, elkeverjük a tejföllel vagy a joghurttal, az apróra vágott metélőhagymával. Sóval, fehér borssal fűszerezzük, és a mártást a kelbimbóra öntjük. Tálalás előtt 1-2 órára behűtjük. Petrezselyemmel diszitjűk Rokfortos vegyes saláta Hozzávalók: 30 dkg kígyóuborka, 0,5 kg kukorica, 1 csomag retek, 1

csomag újhagyma, 30 dkg karfiol, 1 pohár joghurt, 5 dkg rokfort, citromlé, 1 mokkáskanál Piros Arany A kígyóuborkát héjával együtt legyaluljuk. Összekeverjük a főtt kukoricával, a lehetőleg zöldjével együtt felszeletelt újhagymával, a felkarikázott retekkel, a megfőzött karfiolrózsákkal és megöntözzük a citromlével. A joghurtot összekeverjük a piros arannyal, majd a villával összetört rokforttal, és a salátára öntjük. Sajtos alma Meghámozunk, kisujjnyi vastagra felszeletelünk -lehetőleg jonatán - almákat, és vagy megöntözzük kevés citromlével, vagy egy pillanatra - tésztaszűrőben - ecetes, illetve citromos lobogó forró vízbe mártjuk, majd levétől lecsepegtetjük. Simára keverünk 10 deka krémtúrót öt deka juhtúróval meg öt deka vajjal, egy gerezd tört fokhagymával, késhegynyi törött borssal meg csipet sóval ízesítjük, és félgömb alakban az almaszeletekre nyomjuk. Tetejüket összevagdalt snidlinggel

hintjük meg, és megmosott, megszárított salátalevelekkel kibélelt tálon adjuk asztalra. Tészta helyett, az étkezés záró fogásaként adhatjuk Sajtos burgonyasaláta zöldborsóval 3 Hozzávalók: 75 dkg főtt burgonya, 1 nagy piros húsú zöldpaprika, 30 dkg kemény sajt, 20 dkg zöldborsó, só, bors, 1,2 dl tejföl, 1 dl majonézes salátaöntet, 1 ek. mustár, cukor, borecet A tejfölt a majonézes öntettel, a mustárral, a sóval, cukorral, borssal és a borecettel összekeverjük, majd beletesszük a kockára vágott paprikát és a párolt zöldborsót, meg a kockára vágott sajtot. Végül hozzáadjuk a kihűlt, kockára vágott burgonyát is, és az egészet lazán összekeverjük. Sajtos fejes saláta Megmosunk, leveleire szedünk, megszárítunk és ujjnyi széles laskákra, vágunk két fej salátát, és egy kevés citromlével meglocsolva, egy félórára jégbe hűtjük. Közben 2 deci kefirt simára keverünk 5 deka reszelt sajttal, egy csipet sóval

meg törött borssal, és ugyancsak jégbe hűtjük. Tálalás előtt ezzel a mártással öntjük le a salátát, és tetejére 10 deka rokfortot reszelünk. Sajtos-gyümölcs saláta Hozzávalók: 200 g szőlő (fehér és piros vegyesen), 150 g mandarinbefőtt 150 g szilvabefőtt, 150 g alma, 150 g körte, 200 g márványsajt, 1,5 dl tejszín, 1 db citrom, 30 g dió, só, őrölt fehérbors, őrölt szerecsendió (ízlés szerint) Elkészítése: Az almát, a körtét meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, húsát bedörzsöljük citrommal, és kockákra vágjuk. A megmosott szőlőt leszemezzük, a befőtteket leszűrjük, a szilvát kimagozzuk, a diót durvára vágjuk. A gyümölcsöket mély üvegtálba rakjuk, ráreszeljük a márványsajtot. A tejszínt kevés sóval, a fehérborssal, a szerecsendióval összekeverjük, és az anyagokra öntve, azokat lazán összekeverve, hűtőszekrénybe tesszük fogyasztásig. Sajtos köretsaláta, tejszínnel Hozzávalók: 15 dkg

trappista sajt, 15 dkg füstölt sajt, 5-6 db keményebb körte, néhány szem mogyoró, dió és mandula, 1 pohár tejszín, 2 evőkanál liszt, 1 kávéskanál cukor, 1 kávéskanál só. Elkészítése: A sajtokat kb. 1x1 cm-es kockákra, vágjuk, és ugyanígy teszünk a körtével is (a héját hagyjuk rajta!). A magvakat darabosra vágjuk Egy tálban összerakjuk a hozzávalókat Ezután a tejszínt lassú tűzön főzni kezdjük, majd habverővel folytonos kevergetés közben beleszórjuk a lisztet, és sűrűre főzzük vele. Hozzáadjuk az ízesítőket, hagyjuk kihűlni, majd végül a sajtos masszára öntjük. Jól összeforgatjuk vele Ízlés szerint nagyon apróra vágott petrezselyemmel díszíthetjük. Sajtsaláta Hozzávalók: 5 dkg puha sajt / Anikó / 5 dkg kemény sajt /Trapp Pista/ 5 dkg füstölt /Karaván/ maradék, bármilyen kicsi is jó, füstölt kell bele, a többi lehet vegyes, amit szeret a család, vagy ami maradt. 2-3 db nagy alma, ez is lehet kevésbé

szép, ha savanyúbb az sem baj 4 kis körömnyi darabokra vágunk mindent, kefirrel lazított majonézzel összekeverjük, jól behűtjük /esetleg pici fehérbors, só nem kell!/ Hamar kész, kiadós, ízlés szerint lehet az alma mennyiséget változtatni. Sajtsaláta Hozzávalók: 5-5 dkg parenyica, pásztorsajt, sajtszalámi, sváb gomolyasajt (ezt sem ismerem), 1 db nagy savanykás alma, 1 dl tejföl, 1dl majonéz, 2-2 evőkanál tisztított dióbél és száraz fehérbor, 1 kis fej hagyma, ízlés szerint só, bors a tálaláshoz salátalével. Az összes sajtot egyforma kockára vágjuk. Az almát kicsumázni és héjastól kis kockára vágni, mint a sajtot. A majonézt, a tejfölt simára keverni, majd hozzáadni a bort Megsózni, borsozni. A salátalevelet darabokra tépni a hagymát aprítani A majonézes mártásba belekeverni a hagymát, az almakockákat és beleforgatni a sajtot és a diót. Jól összekeverni és letakarva a hűtőbe 2 órán át hűteni. Tálalás

előtt átkeverni és salátalevéllel díszíteni. Sajtos-virslis kukorica saláta Hozzávalók: 1 közepes hagyma, 1 dobozos kukorica, 1 doboz tejföl, 1 natúr camping sajt, 3-4 pár virsli, 10-15 dkg trappista sajt A hagymát robotgéppel a lehető legkisebbre aprítjuk (ha tejfölt is öntünk a robotgépbe, akkor egyenletesebben még kisebbre aprítja). A kicsire aprított hagymát a tejföllel átöntjük egy nagyméretű salátástálba. Ebbe a salátástálba beleöntjük a többi hozzávalót, a lé nélküli kukoricát, a camping sajtot, az apró kockára vágott trappista sajtot, és a karikára vágott virslit. Ezután alaposan összekeverjük az egészet és betesszük a hűtőbe. 3-5 óra alatt érik össze Kenyérrel, kiflivel nagyon finom vacsorára vagy reggelire. További variációk: - a tejfölös hagymához rokfort sajtot is keverhetünk, akkor az öntet rokfortos ízesítésű lesz - a saláta tetejére füstölt sajtot is reszelhetünk, vagy a tejfölbe

keverhetjük, akkor pikánsabb lesz a saláta íze. Sopszka saláta Hozzávalók: 3 uborka, 2 zöldpaprika, 3 paradicsom, 1 lehetőleg lila hagyma, Borecet, 1 evőkanál olaj, só olajbogyó, juhsajt, vagy juhtúró A hagymát félbe, majd hajszál vékony karikára vágjuk. Az uborkát héjástól felszeleteljük. A paprikát karikára, a paradicsomot félbe vágjuk, úgy szeleteljük. A zöldségeket kicsit sózzuk. Az ecetet összekeverjük az olajjal, és a salátára öntjük. A sajtot rámorzsoljuk. Különleges nyári sajtsaláta joghurtos, kapros öntettel Hozzávalók: 15 dkg ementáli sajt, 15 dkg trappista sajt, 15 dkg karaván sajt, 15 dkg paradicsom, 20 dkg sárgadinnye, 10 dkg kígyóuborka, 10 dkg alma, 4 dl joghurt, 3 dkg porcukor, 1 db citrom, 1 csomó kapor, 1/2 db fejes saláta, só 5 A saláta elkészítéséhez szükséges háromféle sajtot apró, egyforma nagyságú kockákra vágjuk. A paradicsomot egy pillanatra forró vízbe tesszük, bőrét

eltávolítjuk, majd magrészét kikaparjuk, és a tiszta paradicsomhúst is kockákra daraboljuk. Hasonlóan előkészítjük a sárgadinnyét, a kígyóuborkát, és a meghámozott, magház nélküli almát is. Keverőtálba öntjük a joghurtot, és habverővel jól elkeverjük. Sóval, porcukorral, szűrt citromlével ízesítjük, végül hozzáadjuk a finomra megvágott friss kaprot is. A feldarabolt anyagokat lazán összekeverjük, ráöntjük az elkészített kapros joghurtot, majd lágyan átkeverjük, és hűtőszekrénybe téve 2-3 órát tartjuk, hogy jól lehűljön, és az ízek összeérjenek. Salátalevéllel bélelt talpas poharakba tálalva kínáljuk. 6