Alapadatok

Év, oldalszám:2003, 3 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:187

Feltöltve:2010. május 30.

Méret:25 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

Uborkasaláták Görög uborkasaláta Hozzávalók: 50 dkg uborka, 2 dl tejföl, 4 gerezd fokhagyma, só, 1 csokor kapor, 1 kiskanál cukor, 1 evőkanál borecet Az uborkát megmossuk, káposztareszelőn durvára reszeljük. Hozzáadjuk a tejfölt, az apróra vágott fokhagymagerezdeket, a sót; cukrot, a borecetet és a fölaprított kaprot. Az egészet jól összekeverjük, és néhány órára behűtjük. Kovászos uborka készítése Gondosan megmosunk egyforma, közepes nagyságú uborkákat, és egy nagy üvegbe szorosan egymás mellé beleállítjuk. Közéteszünk egy csokor kaprot, két babérlevelet, egy szál tormát, 5 szem borsot. Felforralunk sós vizet - egy literre két deka sót véve - és ezzel leforrázzuk az uborkát. Tetejére egy vékony szelet kenyeret fektetünk, vagy rászórunk egy evőkanál lisztet, és az üveget tányérral lefedve, napos helyen érleljük 4-5 napig. Megkóstoljuk a tetején levőt, és ha már érett, hideg helyen tartjuk fogyasztásig.

A kovászos uborka nagyon finom. Lehámozzuk a tálalásra szánt uborkát, jól záródó üvegbe rakjuk, rászűrünk annyi levet, hogy ellepje, és az üveget lezárva, a hűtőszekrényben alaposan behűtjük. Olívás uborkasaláta (4 személyre) Hozzávalók: 1 nagy kígyóuborka, 25 dkg kemény paradicsom, 2 csokor zöldhagyma zöldjével együtt, 1 dl párolt rizs (maradék rizsköret is jó), 5 dkg juhtúró, 4 evőkanál olívaolaj, 1 citrom leve, 10 szem kimagozott fekete olajbogyó, ízlés szerint só és törött bors. Előkészítése: Az uborkát megmosom és héjastul vékony szeletekre gyalulom. A paradicsomot felnégyelem, majd felaprítom, a hagyma felét tisztítás után vékonyka karikákra vágom. Elkészítése: A citromlevet simára keverem az olívaolajjal, juhtúróval, borssal, sóval. Az olajbogyót felaprítom. Salátástálban a mártást összeforgatom a rizzsel, olajbogyóval, paradicsommal és hagymával, majd az uborkakarikákat ízlésesen

elhelyezem a tálban. A mártásos keveréket ráöntöm, Befedem, és jól lehűtöm. Ünnepi menüben előételnek vagy önálló vacsorának megfelelő. Töltött uborka Négy kovászos uborkát meghámozunk, hosszában félbevágjuk, magjukat kiszedjük. Az üreget megtöltjük négy, kockára vágott kemény tojással, amelyet egy nyers tojásból egy deci olajjal kevert, egy deci tejföllel hígított, mustárral, sóval, citromlével, cukorral ízesített majonézzel keverünk össze. Jégbe hűtve kínáljuk. 1 Uborkasaláta Ép uborkákat meghámozunk, a két végüket levágjuk és uborkagyalun vagy éles késsel vékony karikára, vágjuk. Lesózzuk és egy jó félórát sóban, hagyjuk Cukros, ecetes vizet készítünk és ráöntjük a tálra rakott, kinyomott uborkára. Tálalásnál pirospaprikával vagy törött borssal meghintjük. Uborkasaláta fűszeresen Hozzávalók: 50 dkg uborka, 50 dkg kínai kel, 1 evőkanál méz, 1 evőkanál citromlé, 1 evőkanál

salátaolaj, 1 evőkanál szójamártás, 2 gerezd fokhagyma, kevés őrölt bors és só Alaposan megmossuk a zöldségeket. Az uborkát meghámozzuk, legyaluljuk és besózzuk A megmosott kínai kelt lecsöpögtetjük és lereszeljük. Áttörjük a fokhagymát, hozzáadjuk a mézet, citromlevet, borsot, szójamártást és a salátaolajat. Jól elkeverjük A legyalult uborkára öntsünk egy csésze vizet, majd nyomkodjuk ki. Forgassuk össze a kínai kellel és locsoljuk meg a salátaöntettel. A hűtőbe hagyjuk összeérni az ízeket, majd tálaljuk. Uborkasaláta dinnyével A hagyományos tejfölös uborkasaláta helyett próbálja ki ezt az egzotikus különlegességet. Önmagában előételként fogyasztva vagy fehér húsokhoz is kitűnő. Hozzávalók: 1 uborka (kb. 400 g), 1/2 sárgadinnye, 1 limetta vagy citrom 2 evőkanál narancslé, 1 kávéskanál méz, 1 csipetnyi só, frissen őrölt fehér bors 1 kávéskanál olaj, 1 evőkanál fenyőmag Elkészítés: Hámozza meg

az uborkát, hosszában vágja ketté, magjait kanállal kaparja ki. Az uborkaféléket vágja vékony szeletekre. A fél dinnyéből is távolítsa el a magokat, majd vájjon ki speciális kanállal vagy kávéskanállal kis gömböket a gyümölcshúsból. Éles kis késsel hámozza meg a limettát, vékony hártyáját is húzza le, majd vágja kis kockákra. Mindezeket a hozzávalókat keverje össze egy nagy tálban. A narancslevet a mézzel, sóval, borssal és az olajjal keverje simára, végül óvatosan adja hozzá a salátához. Fenyőmagokkal megszórva tálalja tányérokra. Uborkasaláta törökösen Hozzávalók: 1/2 kg uborka, 15 dkg sonka, 2 dl joghurt, 3 ek. tejföl, 1 kk. mustár, snidling, só, bors, szerecsendió Az uborkát és a sonkát kockára vágjuk. A tejfölt elkeverjük a mustárral, a finomra vágott snidlinggel, a joghurttal, sóval, borssal, reszelt szerecsendióval. Belekeverjük a sonkát és az uborkát. és jól lehűtjük 2 Uborkasaláta

Hozzávalók: 1 kg kígyóuborka vagy saláta uborka, só, bors, ecet, kapor, 1 gerezd fokhagyma A kígyóuborkát megmossuk, legyaluljuk, majd néhány percig állni hagyjuk a sóval. Közben elkészítjük az ecetes levet, amibe borsot, esetleg édesítőt teszünk. Tetejét megszórhatjuk apróra vágott kaporral, fűszerpaprikával. Aki szereti, tört fokhagymával ízesítheti Baranyai uborkasaláta Hozzávalók: 80 dkg uborka, 10 dkg vöröshagyma, 1 db erős paprika, 2 dl kefir, só, bors, fokhagyma, ecet Az uborkát meghámozzuk, a hagymával, paprikával együtt karikákra vágjuk. Megsózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, és a kefirrel elkevert ecetet. Joghurtos uborka Hozzávalók: 2 közepes saláta uborka, 4 dl joghurt, 1 evőkanál olaj, 3 evőkanál citromlé, 3 gerezd fokhagyma, 1 csomag kapor, só Az uborkát nagylyukú reszelőn lereszeljük, vagy késsel szeleteljük. Megsózzuk A joghurtot az olajjal, citromlével, zúzott fokhagymával,

apróra vágott kaporral kikeverjük, és az uborkára öntjük. Dzadziki= lásd joghurtos uborka receptje + 10 dkg túró. Ukrán saláta Hozzávalók: 30 dkg kígyóuborka, 0,5 kg kukorica, 1 csomag újhagyma, 20 dkg paradicsom, 1 fej saláta, só, 1 mokkáskanál mustár, 1 teáskanál ecet, kis lilahagyma, 1 csomag piros retek, 3 evőkanál olaj, 1 pohár kefir A kígyóuborkát legyaluljuk, és összekeverjük a főtt kukoricával. Hozzákeverjük a zöldjével együtt karikára vágott újhagymát, a szeletelt paradicsomot, retket, és a csíkokra vágott salátát. Az öntethez a mustárt összekeverjük az ecettel, beletesszük a felaprított lilahagymát, sót, majd csepegtetve az olajat, végül a kefirt. 3