Étel- és italreceptek | Ételreceptek » Az alma tartósítása

Alapadatok

Év, oldalszám:2003, 3 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:140

Feltöltve:2010. június 22.

Méret:31 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

Az alma tartósítása ALMA RÉTESHEZ Erre a célra legalkalmasabbak az augusztus végén érő almafajták. Annyi szép, egészséges, savanyú almát hámozzunk és reszeljünk meg, amennyi egy ötliteres üvegbe szorosan belefér. A megreszelt almát az üvegből egy zománcozott edénybe kiszedjük, 1 dl rumban 1 kávéskanál benzoesavas nátriumot feloldunk, és 1 kg cukrot egy nagyon kevés vízzel sziruppá főzünk. Az elkészített almára először a rumos oldatot öntjük, és jól elkeverjük, ezután hozzáadjuk a forró szirupot folytonos keveréssel. Ezután az almát visszarakjuk az üvegbe jó szorosan, és ráöntjük a levet úgy, hogy ellepje (egy kevés lé esetleg kimarad). Az üveget dupla celofánpapírral szorosan lekötjük, és hűvös helyre tesszük. Kb 4 hét múlva már lehet használni belőle, a megmaradt rész nem romlik meg. Természetesen kisebb üvegekbe is lehet tölteni Réteshez, almás pitéhez is mindig van kéznél töltelék, és ahol az

alma a kertbe megterem, ily módon a tárolása is egyszerűbb. ALMA SÜTEMÉNYEK TÖLTÉSÉRE VAGY MÁRTÁSNAK A hullott almát is felhasználhatjuk hozzá. Az almát megmossuk, meghámozzuk, hibás és férges részeit kivágjuk, és vékony szeletekre vágjuk vagy káposztagyalun legyaluljuk. Egy kg almához 10 dkg cukrot és egy fél mokkáskanálnyi szalicilt keverünk, üvegekbe rakjuk, lekötjük, és kb. 20 percig gőzöljük. A vízben hagyjuk kihűlni Egy üvegbe annyi almát tegyünk, amennyit egyszerre elhasználunk, mert felbontva nem áll el. ALMAPÜRÉ Megmosott, meghámozott almákat lereszelünk, és egy kevés vizet öntve alá nehogy lesüljön - hibátlan zománcú lábosban péppé főzzük. Amikor az alma már egészen szétfőtt, megpuhult és leve sincs, kisebb üvegekbe töltjük, a tetejére egy csipetnyi szalicilt szórunk, és jól lekötözzük. Az üvegeket kigőzöljük, és a vízben hagyjuk kihűlni. APRÓ ARANYALMA Az egészséges, hibátlan kis almák

csumáját félig vágjuk le, öntsünk rá annyi vizet, amennyi ellepi, és egy mogyorónyi timsóval 4-5 percig forraljuk, majd hideg vízzel öblítsük le. Egy kg cukorból kb 0,5 l vízzel főzzünk szirupot, tegyünk bele annyi almát, hogy a lé ellepje, és kavargatva főzzük néhány percig. Azután fedjük le, és hagyjuk másnapig állni. Ekkor az almákat szűrőkanállal kiszedve tegyük üvegekbe, levét főzzük be sűrűre, öntsük a gyümölcsre, kössük le, és gőzöljük 8-10percig. BIRSALMA Egy kg cukrot főzzünk fel 0,5 l vízzel és egy darabka vaníliával. Ha jól forr, tegyünk bele annyi meghámozott, gerezdekre vágott birsalmát, amennyit a lé ellep és főzzük addig, amíg a gyümölcs halvány rózsaszín nem lesz. Ekkor vegyük le a tűzről, a birsalmát tegyük üvegekbe, kössük le, gőzöljük 10-12 percig, és a vízben hagyjuk kihűlni. BIRSALMA A megmosott birsalmát meghámozzuk, cikkekre vágjuk, magházát kivágva kisebb kockákra

vágjuk, mint ahogyan levesnek vagy mártásnak szoktuk használni. A birsalmakockákat szorosan üvegekbe rakjuk, felöntjük hideg vízzel, a tetejére egy mokkáskanálnyi szalicilt szórunk, lekötjük, és gőzben főzzük 20-25 percig. Ugyanígy tehetünk el almát is, de ezt elég 10-15 percig gőzölni. Birsalmabefőtt A birset megtisztítjuk (hámozás, magházak, hibák), kockára vágjuk, (kb. 2-3cm-es kockákra, ízlés szerint egyformára) Egy liter vízre 30dkg cukrot, egy citromot, 3-4 szem szegfűszeget számítunk. Ebből szirupot késszitunk, a birset pár percig ebben fozzuk, (egyszerre keveset), üvegekbe tesszük, a szirupot forrón rászedjük, dunsztoljuk. 1 BIRSALMABEFŐTT I. 1 kg cukrot főzzünk fel 5 dl vízzel es egy darabka vaníliarúddal. Ha jól forr, tegyünk bele annyi meghámozott, gerezdekre vágott birsalmát, amennyit a le éppen ellep es fozzuk addig, míg a gyümölcs halvány rózsaszín nem lesz. Ekkor vegyük le a tűzről es tegyük

üvegekbe. Az üvegeket kössük le, majd gőzöljük 10-12 percig. A vízben hagyjuk kihullni. BIRSALMABEFŐTT II. 2 kg birsalmát megmosunk. Tálba tesszük, majd annyi vizet ontunk rá, amennyi csak szűken lepi el A vizet leontjuk róla es megmérjük. A szükséges mennyiségű tiszta vízbe belecsavarunk 2 citrom levet. A birsalmát meghámozzuk, kicsumázzuk es gerezdekre vágva, azonnal belétesszük a citromos vízbe, hogy ne barnuljon meg. Szűrőkanállal leszűrjük a gyümölcsöt es üvegekbe, tesszük A citromos vízbe beleszórunk 80 dkg kristálycukrot, es csak annyira melegítjük fel, hogy a cukor felolvadjon. 10 szem szegfűszeget es a levet elosztjuk a gyümölcsre. Minden üvegbe 1 késhegynyi nátrium-benzoikumot szórunk es az üvegeket légmentesen, lezárjuk. Gőzölő fazékba tesszük az üvegeket es a víz forrásától számított 40 percig, gőzöljük, majd fogókesztyűvel kivesszük a forró vízből, és 24 órára száraz gőzbe tesszük. Másnap

végleges helyére állíthatjuk Nemcsak édességként, hanem húsok melle köretként is fogyasztható finom befőtt. BIRSALMA CUKOR NÉLKÜL A megmosott birsalmát meghámozzuk, cikkekre vágjuk es magházat kivágva kisebb kockákra, vágjuk, mint ahogyan levesnek vagy mártásnak szoktuk használni. A birsalmakockákat szorosan üvegekbe rakjuk, felöntjük hideg vízzel, 1-1 kávéskanál szalicilt szórunk rájuk. Lekötjük az üvegeket és 20-25 percig, gőzöljük őket. Ugyanígy tehetünk el almát is, de ezt elég 10-15 percig gőzölni. BIRSALMA MUSTBAN A birsalmát meghámozzuk, cikkekre vágjuk, magházát kiszedjük. Édes mustot literenként 25 dkg cukorral - felforralunk, és a birsszeleteket puhára főzzük benne A gyümölcsöt széles szájú üvegekbe rakjuk, a mustot még néhány percig forraljuk, majd a birsre öntjük, és tiszta vászonruhával lekötjük. Hűvös helyen hónapokig eláll. ECETES BIRSALMA I. A megmosott, meghámozott birsalmát gerezdekbe

vágjuk, magházát kiszedjük, és a gyümölcsöt egy napig hideg sós vízben áztatjuk. Ezután a sós vízből kiszedjük, lecsurgatjuk, és üvegekbe rakjuk Ecetes lét forralunk (mint a savanyúságokhoz), egy kevés cukrot, babérlevelet és szegfűszeget teszünk hozzá. Sózni nem kell A fűszeres ecetet langyosan öntjük a birsre, lekötjük, és hűvös helyre tesszük. Néhány hét múlva fogyasztható, addigra az ízek jól összeértek. ECETES BIRSALMA II. A hibátlan, érett birsalmákat jól megtörölve meghámozzuk, gerezdekbe vágva magházukat kivájjuk, és egy napra hideg sós vízbe rakjuk. (Egy l vízhez 2 evőkanál sót vegyünk) A sós vizet leszűrve a birsgerezdeket üvegekbe rakjuk és ráöntjük a forró salátaecetet, amit úgy készítünk, hogy ízlés szerint hígított ecetet (legjobb a borecet) egy kevés sóval, cukorral, szerecsendióval, babérlevéllel, esetleg egy-két szál tárkonnyal ízesítve felforralunk. Forrón öntjük a

gyümölcsre, a tetejére egy csipetnyi szalicilt szórunk, de csak akkor kötjük le, ha már kihűlt. Gőzölés nélkül tesszük száraz, hűvös helyre Néhány hét alatt az ecetes lé a gyümölcsöt átjárja, és akkor már fogyasztható. A bor-és gyümölcsecet helyett megfelelően hígított ecetet is használhatunk. ECETES BIRSALMA III. A megmosott, meghámozott birsalmát gerezdekbe vágjuk, magházat kiszedjük es 2 a gyümölcsöt 1 napig hideg, sós vízben áztatjuk. Ezután a sós vízből kiszedjük, lecsurgatjuk es üvegekbe, rakjuk Ecetes lét forralunk (mint a savanyúságokhoz), kevés cukrot, babérlevelet, szegfűszeget teszünk, hozza. Sózni nem kell. A fűszeres lét langyosan ontjuk a birsre, majd az üvegeket lekötjük es hűvös helyre, tesszük Néhány hét múlva fogyasztható, addigra az ízek jól összeérnek. RESZELT ALMA A reszelt almához a gyenge minőségű, hullott gyümölcsöt is felhasználhatjuk. Öt kg megtisztított, reszelt

almához (ezt a mennyiséget kb. 8-10 kg almából kapjuk) 1 dkg szalicilt vagy benzoesavas nátriumot teszünk Az almákat megmossuk, meghámozzuk és lereszeljük, majd elkeverjük a szalicillal. Nagy üvegekbe szorosan lenyomkodjuk, és lekötjük. Ha az alma nagyon leveses, levéből leönthetünk egy külön üvegbe, amit néhány hét múlva, amikor a nagy üvegben a lé leapadt, visszaönthetünk. Az almából bármikor kivehetünk, a maradék nem romlik meg. 3