Alapadatok

Év, oldalszám:2003, 6 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:119

Feltöltve:2010. június 23.

Méret:40 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

Káposztás levesek Borscs hidegen Hozzávallok: 50 dkg ecetes cékla, 2 dl joghurt, 2 dl tejföl, 2 dl céklalé, 3 savanyu uborka, 1 hagyma, 2 kemény tojás, só, bors. A vékony csíkokra vágott főtt céklához hozzáadjuk az összevágott uborkát, a reszelt hagymát és a kockára vágott kemény tojást. A cékla levet simára keverjük a tejföllel és a joghurttal, fűszerezzük sóval, borssal, ha szükséges adunk hozzá egy kevés citromlevét, a céklára öntjük, és legalább 1 órára hűtőszekrénybe tesszük. Borscs és scsí Hozzávalók: 30 dkg cékla, 6 dkg vaj, 5 dkg paradicsompüré, 2 dkg cukor, 1 db citrom, 1,3 liter csontlé, 25 dkg fejes káposzta, 8 dkg sárgarépa, 5 dkg fehérrépa, 10 dkg vöröshagyma, 2 db babérlevél, 3 g törött bors, 2 dl tejföl, 3 dkg liszt, só. A megtisztított céklát finom metéltre vágjuk. Felhevített vajba tesszük, hozzáadjuk a paradicsompürét és a margarint. Cukorral és citromlével pároljuk, csontlével

felengedjük, 30 percig főzzük A forrásban lévő csontlépe tesszük a káposztát, néhány percig főzzük, majd hozzáöntjük a párolt céklát, a külön vajban lepirított, metéltre szelt sárgarépát, fehérrépát és a pirított hagymát. Sóval, babérlevéllel, törött borssal fűszerezzük, majd amikor a zöldségek roppanós puhára főttek, tejfeles habarással sűrítjük és kevés citromlével enyhén savanykásra, ízesítjük. DISZNÓTOROS KÁPOSZTALEVES 60 dkg sertéshús, 40 dkg savanyú káposzta, 5 dkg rizs, 1 evőkanál zsír 2 evőkanál liszt, 1 kis fej vöröshagyma, késhegynyi pirospaprika 2 dl tejföl A húst kockákra vágjuk és egy liter sós vízben, feltesszük főni. A savanyú káposztát vízzel jól kimossuk és annyi vízben, amennyi ellepi, szintén megfőzzük. Amikor a hús már majdnem puha, a megmosott rizst beleszórjuk, és addig hagyjuk a tűzön, amíg megpuhul. Végül a káposztát a húsos levesbe öntjük. A lisztből a

zsíron rántást pirítunk, a felaprított vöröshagymát megfuttatjuk, rajta és pirospaprikával megszórjuk. Egy kevés hideg vízzel felengedjük, simára keverjük, majd a tejfölt is hozzáadjuk. A levesbe öntjük és felforraljuk A káposztalevest általában disznótorkor főzik, ezért egyszerre, a receptben felsoroltaknál sokkal több hozzávalóból készül. Ez a leírás Técsôrôl származik, de másutt, például Beregrákoson úgy készítik, hogy a kockára vágott húst először egy kevés zsíron fehéredésig sütik, csak aztán főzik meg. Rizs helyett burizst (*) szórnak bele és a savanyú káposzta levével, savanyítják. Disznótoros káposzta ("orgyás káposztaleves") 1 kg savanyú káposzta, 1 kg mócsingos, véres rizs, apró hús vagy frissiben a gerinc a rajta lévő hússal (ez az "orgya"), 1 kávéskanál pirospaprika, 2 kanál zsír, 2 fej vöröshagyma, 2 kanál liszt, 1/2-1 liter paradicsom, 2 liter víz, 1 babérlevél,

néhány szem magyarbors. A savanyú káposztát először megkóstoljuk. Ha nagyon savanyú, kissé kinyomkodjuk és kimossuk A feldarabolt hússal, csonttal sokáig főzzük (kuktában 3/4 óra), majd berántjuk, végül a paradicsommal forralunk egyet rajta. Háromszéki komaleves Hozzávalók: 50 dkg savanyú káposzta, 40 dkg sertéshús, 12 dkg vöröshagyma, 1 30 dkg sertésvelő, 5 dkg rizs, 4 dkg zsír, 3 dkg liszt, 2 dl tejföl, babérlevél, pirospaprika, törött bors, só A savanyú káposzta levét kevés vízzel felhígítjuk úgy, hogy kb. 1,2 liter legyen Felforraljuk és beletesszük a kissé összevágott savanyú káposztát és a kisebb kockákra vágott sertéshúst. Belekeverjük a finomra vágott vöröshagymát és babérlevéllel, sóval ízesítjük. Amikor a hús megpuhult, beletesszük a velőt és a megmosott rizst. Kissé pirított rántást készítünk, amelybe kevés pirospaprikát és törött borsot keverünk. Ezzel a levest besűrítjük,

végül a tejfölt és hozzákeverve néhány percig forraljuk. Káposztaleves Savanyú káposztát vízben, vagy füstölt lében karikára vágott füstölt kolbásszal, esetleg kevés füstölt hússal, pirított füstölt szalonna kockákkal puhára főzünk. (A sóval vigyázzunk, de piros paprikát tegyünk bele.) Világos rántás és kevés apróra vágott vöröshagyma jön még hozzá Tejfellel tálaljuk Káposztaleves füstölt kolbásszal Hozzávalók: 50 dkg savanyú káposzta, 4 dkg zsír, 6 dkg liszt, 2 dkg hagyma, egy kávéskanál pirospaprika, só, 40 dkg füstölt kolbász, 5 dkg füstölt szalonna, 1 dl tejföl. A savanyú káposztát 1,5 l vízben (vagy füstölt hús levében) puhára főzzük. A füstölt szalonnát kockára vágjuk, megpirítjuk, beleforgatjuk a vékony karikára vágott kolbászt, és az egészet a levesbe tesszük. A zsírból és a lisztből zsömleszínű rántást készítünk, teszünk bele egy kanál reszelt vöröshagymát, egy

kávéskanál pirospaprikát, öntünk rá egy kevés hideg vizet, a levesbe keverjük, és 10 percig forraljuk. Tálalás előtt belekeverjük a tejfölt Káposztaleves módosan Hozzávalók: 40 dkg sertéscomb, 1 közepes vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál pirospaprika, só, őrölt bors, 40 dkg savanyú káposzta, 10 dkg sovány sonka, 1 pár virsli, 1 dl tejföl A sertéscombot egy centis kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, fölaprítjuk és a zúzott fokhagymával meg a hússal együtt az olajon kevergetve, megpirítjuk. Pirospaprikával megszórjuk, megsózzuk, megborsozzuk, majd egy kevés vizet öntünk alá és lefödve, kis lángon kb. 30 percig, pároljuk. A savanyú káposztát néhány vágással összedaraboljuk, hogy a szálak ne legyenek túl hosszúak, és ha savanyúnak találjuk, kissé ki is mossuk. Utána a félpuha húshoz keverjük, bő 1 liter vízzel fölöntjük. Nagy lángon felforraljuk, majd továbbra is lefödve

kis lángon addig főzzük, amíg a káposzta meg a hús is megpuhul. A sonkát vékony csíkokra, a virslit karikákra vágjuk és a levest ezekkel gazdagítva további 3-4 percig, főzzük. Végül a levéből egy keveset kimerünk, a tejföllel simára dolgozzuk és visszaöntve, éppen csak fölforraljuk. Ez a fogás akkor jó, ha kissé savanykás ízű, és nem túl zsíros. Káposztás recept 20 dkg csontból 10 dkg vegyes zöldséggel csontlevest főzünk. 5 dkg szalonnát apró kockákra vágva kisütünk, 5 dkg sertészsírral kiegészítve megpirítunk benne 5 dkg apróra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a 60 dkg-nyi kockára vágott sertéshúst. Fűszerezzük, kissé lepirítjuk, liszttel meghintjük, kevés csontlével feleresztjük, fedő alatt puhára pároljuk. Hozzáadjuk a szalonna töpörtyűjét Közben lisztből sóval, vajjal és tojással tésztát gyúrunk, vékonyra nyújtjuk, metéltre vágjuk, sós vízben kifőzzük. Külön edényben a vajat

tojássárgával kikeverjük, sózzuk, tejfölt adunk hozzá, majd a kifőtt tésztát és a húsragut összekeverjük, hozzávegyítjük a keményre felvert tojáshabot. Egy edényt káposztalevelekkel kibélelünk, a tésztáshúsos ragut beletesszük, megöntözzük 1 dl fehérborral, betakarjuk káposztalevelekkel, sütőben mérsékelt tűzön fél óráig pároljuk. Szikkadni hagyjuk, majd kockákra vágva, tejföllel meglocsolva tálaljuk. 2 Kelkáposztaleves 1 nagy fej kelkáposztát vékony szeletekre vágunk, vajban, egy kis zsírban puhára pároljuk. Pár szem köménymagot teszünk bele. Csontlével vagy vízzel és vékony rántással feleresztjük A levesbe karikára vágott kolbászt teszünk. Kelkáposztaleves virslivel Hozzávalók: egy kis fej kelkáposzta, egy fej vöröshagyma, egy gerezd fokhagyma, egy kanál zsír, egy kanál liszt, késhegynyi pirospaprika, köménymag, törött bors, só, 2 pár virsli. A jól megmosott kelkáposztát apró darabokra

vágjuk, és köménymagos, gyengén sós vízben puhára főzzük. A zsírból, lisztből sötét zsemleszínű rántást készítünk, belekeverjük az apróra vágott vöröshagymát, a szétzúzott fokhagymát, megszórjuk pirospaprikával, felöntjük egy kevés hideg vízzel, elkeverjük és szűrőkanálon a megfőtt kelkáposztára, szűrjük. Törött borssal ízesítjük, beletesszük a karikára vágott virslit és még néhány percig, forraljuk Nyári káposztaleves Fél kg édeskáposzta, 5 dkg füstölt szalonna, fél vöröshagyma, 1 púpozott kávéskanál liszt, 1 mk. őrölt kömény, pirospaprika, 1 dl tejföl, 1 zsemle, só. A szalonnát apróra vágva kiolvasztjuk, rátesszük a megreszelt káposztát, Reszelt hagymát, a köményt, sót, azután először fedetlenül kevergetve kicsit megpirítjuk, majd lefedve puhára pároljuk. Közben a lisztet a tejföl lel simára, keverjük, a zsemlét apró kockákra vágva szárazon megpirítjuk. Amikor a káposzta már

puha, megpaprikázzuk, hozzáöntjük a lisztes tejfölt, 4 tányérnyira fölengedjük vízzel, felforraljuk és a pirított zsemlét a tetejére szórva tálaljuk. Nyári üdítő borscs Hozzávalók: 60 dkg cékla, 12 dkg sárgarépa, 1 db citrom, 30 dkg uborka, 2 dl tejföl, 8 dkg mustár, 3 dkg porcukor, 2 db főtt tojás, fél csomó kapor, só. A megtisztított céklát és a sárgarépát külön-külön edénybe téve, sós, enyhén citromos vízben megfőzzük. Amikor az anyagok megfőttek, főzőlevüket egy edényben összeöntjük, és jól lehűtjük A meghámozott uborkát, a főtt céklát és a sárgarépát vékony metéltre vágjuk és beletesszük a félretett főzőlébe. Tejföllel, mustárral, citromlével, porcukorral ízesítjük, és a hűtőbe téve jól lehűtjük Tálaláskor minden adag levesbe egy fél, cikkekre vágott kemény tojást teszünk és finomra vágott kaporral, megszórjuk. OLCSÓ KÁPOSZTALEVES Hozzávalók: 1 kg káposzta, 2 dl tejföl, 1

dl rizs, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 10 dkg füstölt kolbász, olaj, liszt, só, paprika. A káposztát apróra vágjuk, és kicsit megsózva állni hagyjuk. Közben az apróra vágott hagymát pici olajon megpároljuk és a tűzről levéve, hozzáadjuk a megmosott rizst, majd a fokhagymát, legvégül a kinyomkodott káposztát. Felengedjük vízzel, és közepes tűzön felfőzzük Elkészítjük a rántást, majd jól kikeverjük a tejföllel, és ha már puha a rizs, behabarjuk. Felkarikázott kolbásszal dúsítjuk, és még néhány percig forraljuk. Tejföllel meglocsolva tálaljuk 3 Orjáskáposzta (uriaskáposzta, húsoskáposzta) 1 1/2 kg gyalult savanyú káposzta, 1 db füstölt orja (az "orjára" hasított disznóból 1 csigolya a hozzá tartozó bordával), vagy fél kg füstölt oldalas, köröm vagy csülök, kb. 20 dkg lehetőleg fehér kukoricakása, 1 ek. zsír, 1 nagy fej apróra vágott vöröshagyma, 1 ek törtpaprika Savanyú

káposztát füstölt orjával felteszünk főni. Beleszórhatunk jó marék kukoricakását is (a fehér jobb ízű), hogy benne puhuljon. Ha megfőtt, vöröshagymás rántással, esetleg törtpaprikásan, berántjuk. Savanyúkáposzta-leves káposztafélék csekély kalória-, magas rosttartalmuk miatt igen közkedveltek. A fejes káposztát már közel 5 ezer éve termesztik, őse a Földközi-tenger és az Atlanti-óceán vidékéről származik. Az emésztésre és a bélműködésre jótékony hatású, ezt már ókori források is dicsérik. A népi gyógyászatban külsőleg is sokoldalúan használták: a sebre tett levelek gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatásúak. Hozzávalók 4 személyre: 1 nagy fej hagyma, 50 dkg savanyú káposzta, 1 nagy burgonya, 1 csokor petrezselyem, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál édes-nemes pirospaprika, 1 teáskanál őrölt kömény, 1 evőkanál ételízesítő, 1 babérlevél, 2 dl tejföl a tálaláshoz Előkészítés: A

hagymát tisztítsa meg, vágja apróra. A savanyú káposztát - ha túl savanyú, hideg vízzel öblítse át, és - 2-3 cm-es darabokra aprítsa fel. A burgonyát hámozza és mossa meg. A petrezselymet öblítse le, majd vágja apróra Elkészítés: Abban az edényben, amelyben a levest főzni akarja, melegítse fel az olajat, tegye bele a hagymát, és pirítsa üvegesre. Adja hozzá a savanyú káposztát, majd kb 1 percig, pirítsa együtt Ezután szórja meg a pirospaprikával, a köménnyel, az ételízesítővel, kevés őrölt borssal. Öntse fel kb 1 liter vízzel, majd forralja fel. A burgonyát nagyobb lyukú reszelőn reszelje bele a levesbe, adja hozzá a babérlevelet, sózza, borsozza, és lassú tűzön kb. 40 perc alatt, főzze készre Forrón, petrezselyemmel megszórva, tejföllel kínálja. Savanyú tojásleves 1 evőkanál zsírból kevés liszttel híg, barna rántást készítünk. Belereszelünk 1 kis fej vöröshagymát, késhegynyi paprikát teszünk bele,

és vízzel feleresztjük. Ízlés szerint sózzuk, ecetezzük, egy csipetnyi cukrot is teszünk bele. Ha felfőtt, minden személy részére tojást teszünk bele Scsí leves Hozzávalók: 80 dkg fejes káposzta, 20 dkg sárgarépa, 20 dkg fehérrépa, 8 dkg vaj, 10 dkg vöröshagyma, 3 dkg liszt, 1,3 liter csontlé, 2 db babérlevél, 3 g törött bors, fél csomó újhagyma, 25 dkg paradicsom, 2 dl tejföl, fél csomó zöldpetrezselyem, só. A fejes káposztát nagyobb kockákra vágjuk és leforrázzuk. A megtisztított zöldségeket hasábokra szeleteljük. A felforrósított vajban az apró, finomra vágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk, beletesszük a zöldségeket, és jól átpirítjuk. Megszórjuk liszttel, kis ideig tovább pirítjuk, majd felengedjük a csontlével. Sóval, babérlevéllel, törött borssal ízesítjük Amikor a zöldségek félig megpuhultak, hozzáadjuk a fejes káposztát, majd a vékony karikákra szelt újhagymát, végül a cikkekre vágott

paradicsomot. Tálaláskor a leves tetejére tejfölt teszünk, és meghintjük apróra vágott zöldpetrezselyemmel. 4 Székelygulyás Hozzávalók: 50 dkg sertéshúsból készült pörkölt, 1 kg hordós káposzta, 2 dl tejföl, egy evőkanál liszt. A kifacsart káposztát keverjük a jól fűszerezett pörköltbe, egy kevés vízzel vagy füstölt hús levével pároljuk. Majd a tejfölbe kevert liszttel sűrítjük be Székelygulyás Közepes fej felaprított vereshagymát pirítunk egy tojásnyi zsíron. Két késhegynyi nemes színes paprikát teszünk rá. Hozzáadunk háromnegyed kiló apróra vagdalt disznóhúst, és fedővel letakarva puhára pároljuk. Kevéske sóval ízesítjük, mintha pörköltet készítenénk Egy másik lábosban egy kilónyi savanyú káposztát kissé megsütünk, majd a levéből is adunk hozzá egy keveset. Ha ez megvan, összevegyítjük a két lábos tartalmát, és kicsi liszttel dúsított két-három deci tejfelt keverünk még hozzá.

Négy-öt főre elegendő Szójás kelkáposztaleves 30 dg megtisztított kelkáposztát a torzsája és a vastag főerek nélkül vágjunk kb. 1 cm széles szeletekre, majd folyóvíz alatt alaposan mossuk meg. Öntsünk rá 1,3 dl vizet, adjunk hozzá 2 gerezd fokhagymát, 1 púpozott mokkáskanál sót, egy csipet őrölt borsot, és főzzük kb. 15 percig, amíg megpuhul. Utána távolítsuk el belőle a fokhagymát, majd 1 evőkanál liszthez tegyünk annyi olajat, amennyit felvesz, és élénk tűzön habzásig hevítve, készítsünk belőle rántást. Vegyük le a tűzről, és szórjunk rá fél mokkáskanál fűszerpaprikát. Hagyjuk langyosra hűlni, majd állandó kevergetés mellett engedjük fel annyi hideg vízzel, hogy tejszín sűrűségű legyen. Ezután rántsuk be vele a levest, és forraljuk még 5 percig, hogy besűrűsödjön. Végül adjunk hozzá fél adag félig megpirított szójatepertőt. Az előző este beáztatott szójakocka pirítását a Húspótló

szójamasszánál leírtak szerint végezzük. Aki allergiás a fokhagymára, használhat helyette negyed mokkáskanál őrölt köményt, vagy egy kis csokor apróra vágott kaprot. Melegen tálaljuk Sokan tejfölösen szeretik ezt a levest Ez esetben tálalás előtt forraljunk bele 0,5 dl előzőleg simára kevert tejfölt. Hűtőszekrényben tároljuk A nem mindennapi ételek kedvelői a leveles kel helyett fodros kelt is használhatnak. Mellesleg ebből a kissé kesernyés ízű kelkáposztafajtából készül a hollandok nemzeti eledele, a stamp is, de nálunk még nem terjedt el a termesztése. Ez a különleges zöldség szárítmányként is alkalmazható, különféle ételek ízesítésére, illetve krémek színezésére. Ukrán borscs Hozzávalók: 15 dkg szalonna, 50 dkg csontos marhahús, 40 dkg káposzta, 25 dkg burgonya, 15 dkg cékla, 1 szál sárgarépa, 2 vöröshagyma, 1 szál petrezselyemgyökér, 4 cikk fokhagyma, 2 csokor petrezselyem zöldje, 1 teáskanál

cukor, 3 teáskanál paradicsompüré, 1 evőkanál ecet, 4 Szem fekete bors, 3 babérlevél, 2 evőkanál főzővaj; 2 dl tejföl, kb. 2 dl kovász (24 órával a főzés előtt elkészíteni)! A kovászhoz: 50 dkg fekete kenyér, 1/2 I melegvíz, 5 db cékla Elkészítése: Főzzünk lassú tűzön erős húsleves alapot a csontos marhahúsból kb. 2,5-3 órán át. A káposztát vágjuk „laskára", a burgonyát korkára és tegyük a kész húsleves alapba Adjunk hozzá paradicsompürét és szemes fekete borsot. A céklát vágjuk szeletekre, majd hasábokra, szórjuk meg cukorral, öntsünk rá kevés ecetet, hogy színét megtartsa, és kissé megpuhuljon, majd tegyük a levesbe. A főzőlapon pirítsuk meg a csíkokra vágott hagymát, sárgarépát, gyökeret és adjuk a borscshoz a babérlevelekkel együtt. A szalonnát vágjuk nagyon apró kockákra, tegyük keverőtálba és dolgozzuk el alaposan a fokhagymával, az apróra vágott zöldpetrezselyemmel és a leves

elkészülte előtt pár perccel keverjük bele az ételbe. Ízlésünknek megfelelően, ha savanykásabb ízű borscsot szeretnénk, öntsünk hozzá 5 kovászt, de ezután ne engedjük főni a levest. Tálalás előtt keverjünk a borscsba tejfölt, és a marhahúst daraboljuk föl, úgy adjuk a leveshez. A kovászt a következőképpen készítjük: a fekete kenyeret vágjuk szeletekre, öntsük le meleg vízzel, tegyünk rá öt darab hámozott, szeletelt céklát, majd meleg helyre téve 24 órán át, hagyjuk savanyodni. Kavargassuk meg gyakran, harmadnapon szűrjük le, és felhasználásig tegyük a hűtőbe. 6