Egészségügy | Dietetika, táplálkozástudomány » Jegyzet a helyes táplálkozásról

Alapadatok

Év, oldalszám:2004, 15 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:214

Feltöltve:2010. június 29.

Méret:130 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

Jegyzet a helyes táplálkozásról Szelidi Jenő Íme egy étkezési szokás, amely éhezés és koplalás nélkül elvezet a felesleges kilók leadásához, emellett ellátja a szervezetet minden fontos és kevésbé fontos, tartós életerőt biztosító tápanyaggal Alapelvek 1. Az emberi szervezet táplálására a növényi eredetű táplálék a legalkalmasabb, elsősorban a természet által kínált nyers formában. 2. Az emberi test napi energiaszükségletének fedezésére fehérjére, szénhidrátra és zsírra van szükség az alábbi megoszlásban: fehérje: 14-16% szénhidrát: 45-55% zsír: 25-30%. Táplálékunknak e három energiahordozón kívül még vitaminokat, ásványianyagokat és folyadékot kell tartalmaznia. A helyes fehérje-szénhidrát-zsír arány betartása erőnlétünket, testsúlyunkat szabályozza, a további tápanyagok és a folyadék élettani folyamataink nélkülözhetetlen alapanyagai. 3. A fenti állításoknak megfelelő táplálékok a

következők: I. Gyümölcsök (az évszaknak megfelelő, friss gyümölcsök) II. Zöldségfélék és főzeléknövények (nyersen, párolva, főzve, sütve) III. Olajos magvak, csonthéjasok nyersen, valamint az ezekből hidegen sajtolt olajok IV. Gabonamagvak, száraz vagy csíráztatott állapotban (nyersen és főzve) V. Hüvelyesek, száraz vagy csíráztatott állapotban (nyersen és főzve) VI. Csíráztatott zöldség-, fű- és fűszerfélék VII. Algafélék VIII. Tejtermékek 4. Az emberi test víztartalma kb 70 %, ezért felépítéséhez is célszerű hasonló létartalmú természetes ételeket fogyasztani. A szervezet napi igénye 2-3 liter folyadék. Ennek egy részét célszerű reggel és este gyógynövényteákból fedezni, azok egészségvédő és tisztító hatása miatt. Étkezés után 3 órán át lehetőleg ne igyunk, mert a sok folyadék gátolja az emésztési folyamatokat. Felhígítja a gyomorsavat és a béltraktus különböző emésztőnedveit,

az enzimeket. 5. Nem azért élünk, hogy együnk, hanem azért eszünk, hogy éljünk Az aszkétikus koplalás szükségtelen, a böjt is csak időszakosan alkalmazható, a túlevés viszont káros. Ezért naponta két teljes étkezésre és egy könnyű reggelire van szükségünk. Egy étkezés alkalmával gyomrunk felét töltsük meg szilárd táplálékkal, egynegyedét folyékonnyal vagy vízzel, egynegyedét pedig hagyjuk üresen. Ez az étkezési rend biztosítja a gyomor helyes igénybevételét Gyomrunk és emésztőszerveink túlterhelése különböző betegségek forrása lehet. 6. Csak alaposan megrágott ételt nyeljünk le, ezzel is megkönnyítve emésztőrendszerünk munkáját Még a pépes ételt is „rágjuk meg", hogy az étel jól elkeveredjen a nyál enzimjeivel. 7. Ügyeljünk a fehérjék, szénhidrátok és az ún semleges ételek megfelelő társítására, mert ez biztosítja vérünk sav-lúg egyensúlyát, ami megakadályozza a méreganyagok

képződését és felszívódását. A különböző ételcsoportok (fehérje, szénhidrát) megemésztéséhez különböző, savas vagy lúgos enzimek valók, amelyek kioltják egymást, sőt gázt is fejleszthetnek, ha a fenti ételcsoportokat egy étkezésen belül keverjük egymással. Ezért lehetőleg ne fogyasszunk fehérjét szénhidráttal vagy gyümölcsöt zöldséggel! 8. Azzá válunk, amit megeszünk Az étel, amit elfogyasztunk, nem csak anyagi felépítésű, ezért finomabb megnyilvánulási formáinkra is hat. Ezt figyelembe véve saját keresetünkből származó, saját kezünk munkájával és nyugodt körülmények között előállított ételt együnk. 9. A mérgező anyagok, mint alkohol, kábító-, izgató- és nyugtatószerek, valamint a dohányzás rendkívül ártalmasak mind egészségünk, mind szellemi fejlődésünk szempontjából, ezért ne éljünk velük! Csökkentsük kávé- és teafogyasztásunkat is, helyettük pótkávét és gyenge, illetve

gyógynövényekből készült teát igyunk. János apokrif evangéliumának idevonatkozó részei: "Sem embert, sem állatokat ne öljetek, de még az eledelt se öljétek, mely szájatokon bemegy. Mert ha élő eledelt esztek, élni fogtok De ha megölitek a ti eledeleiteket, úgy a halott eledelek titeket is megölnek. Mert élet csak abból jő, ami él, és a halálból mindig csak halál jövend. Mert mindaz, ami megöli a ti eledeleteket, megöli a ti testeteket is. És mindaz, ami megöli a ti testeteket, megöli a ti lelketeket is Miképpen a ti testetek is azzá lesz, ami a ti eledeletek, azonképpen a ti lelketek is azzá lesz, ami a ti gondolataitok." (XXIV Rész 7-13) „Egyetek azért mindig az Isten asztaláról, a fák gyümölcséből, a mezők magvaiból és füveiből. Állataidnak az ő tejükből, és méheidnek az ő mézükből" (XXV Rész 1617) „Ne keverjétek és főzzétek össze-vissza (ételeiteket), nehogy gőzölgő mocsárrá váljanak a

ti beleitek." (XXVI Rész 5) „Amikor esztek, soha ne egyetek jóllakásig, ne engedjetek a sátán kísértésének." (xxvii. Rész 1-2) „Mert bizony mondom néktek, hogy aki kétszernél többször eszik naponta, a sátánnak munkáját cselekszi az ő belsejében." (xxvii Rész 11) „.mindig azt egyétek, ami a ti fáitokon terem Mert jól tudja a ti Istenetek, hogy hol mire van szükségetek." (XXVIII Rész 14-15) „És rágd meg teljesen fogaiddal a te ételedet, hogy folyékonnyá változzon az és vérré tegye azt benned a víznek angyala." (XXIX Rész 5) (János evangéliuma az Ember Fiának csodálatos gyógyításairól és tanításairól.) Étkezési szabályok Betartásuk igen fontos testünk zavartalan működése érdekében. 1. Fehérjét vagy keményítőt/szénhidrátot tartalmazó ételeket csak külön, 4-5 órás időköz elteltével fogyasszunk, mert a helytelenül társított élelmiszerekből kis mennyiség is képes

fenntartani a szervezet savasságát. Egy étkezésen belül lehetőleg egyfajta fehérjét együnk, de az aminosav-komplettálás elvét a napi étkezések szintjén feltétlenül vegyük figyelembe: a teljes értékű fehérje a tejtermékekben és a szójában, a nem teljes értékű fehérje minden növényi táplálékban (a szója kivételével), de főleg a hüvelyesekben, gabonafélékben, olajos magvakban és csonthéjasokban található. Ezért fontos, hogy napi étrendünkben mindkét típusú fehérje szerepeljen. Szénhidrát és keményítő tartalmú ételből több fajtát fogyaszthatunk egy étkezésen belül. 2. Gyümölcsöt csak magában, nyersen és kizárólag éhgyomorra együnk A gyümölcs 1/2-1 óra alatt távozik a gyomorból, míg az egyéb táplálék után a gyomor csak 3-5 óra múlva ürül ki. Ezért célszerű étkezés előtt minimum 30 perccel vagy étkezés után 3-5 órával fogyasztani. 3. Zöldségfélék a gyümölcsök kivételével mindenfajta

táplálékhoz társíthatók, azaz egyaránt fogyaszthatók fehérje, illetve szénhidrát alapú ételekkel. 4. Híg levesek, kész leveskészítmények fogyasztása nem javasolt Kivételnek számít a szinte tömény nyers vagy főtt zöldséglé minimális sóval és sokféle zöldfűszerrel elkészítve, továbbá a miszóleves (szójabab krém) forralatlan állapotban, emésztést segítő baktériumai, enzimjei és nagy fehérje, ásványianyagés vitamintartalma miatt. Kimondottan ajánlott viszont a hüvelyesekből (lencse, bab stb.), sokféle zöldség hozzáadásával készült sűrű levesek fogyasztása 5. Az elkészült ételekhez utólag adjuk hozzá a hidegen sajtolt olajat, mert a sütött, főzött olajok egészségtelenek. 6. Édesítésre lehetőleg mézet, juharszirupot, gabonamalátákat vagy csicsókasűrítményt használjunk A barna cukor sem egészséges, de előnye a fehér cukorral szemben, hogy a fogak számára fontos fluort tartalmazza. (Ezt a kémiai

fehérítéskor vonják ki a cukorból). A méz 40Cş-ig őrzi meg tápértékét 7. Csak a nyers ételek teljes értékűek Az élő (nyers) ételek közül a legjobb energiaadók a gabonák, hüvelyesek illetve egyes fűszernövények csírái (lucerna, búza, árpa, rozs, bab, lencse, szójababfélék, zsázsa, mustármag stb.) Ezeket pástétomként, salátába kiegészítőként vagy turmixgépben pépesítve, kefírrel elkeverve salátaöntetként használhatjuk. Mit együnk? Reggel: Délben: Friss gyümölcs: egy-kétféle lédús, az évszaknak megfelelő gyümölcs. (Különösen ajánlott a dinnye, amikor elérhető, mert semleges-lúgos kémhatása, valamint bőséges lé- és rosttartalma következtében kitűnően tisztítja a szervezetet. Cukortartalma jó energiaforrás, ugyanakkor emésztése alig igényel energiát.) Esetleg ízlés szerinti tejtermékeket is fogyaszthatunk hozzá. Kásák: száraz illetve csíráztatott magvakból sósan vagy csekély

mértékben édesítve. Készülhetnek gabonából: búzából, árpából, rozsból, zabból, kukoricából, barnarizsből, kölesből, amarantból, valamint ezek pelyheiből. Laktató, tápláló ételek A hajdina, mint fűféle is ide tartozik Ha édesen esszük, adható hozzájuk darált mák, méz, fahéj, szerecsendió és szegfűszeg, ha pedig sósan, babérlevél, zöldfűszerek (bazsalikom, kakukkfű, borsikafű, majoránna, zsálya, rozmaring, szurokfű, tárkony, zeller- vagy petrezselyemlevél stb.), esetleg ételízesítő, kevés vörös-hagyma, pirospaprika, szerecsendió, gyömbér, fűszersó, ízlés szerint. Főzelékek: édesburgonya, burgonya, zöldborsó, zöldbab, kukorica, káposzta, kínai kel, kelkáposzta, kelbimbó, sárgarépa, paszternák, zeller, karalábé, cukkini, csillagtök, padlizsán, tök, karfiol, brokkoli, sóska, spenót, sárgaborsó, lencse, bab stb. Feltétek: káposztafasírozott, szójafasírozott, hajdinafasírozott, rántott karfiol,

rántott szójaszeletek, szójapörkölt, paradicsomos vagy kapros szójagombóc, szejtán különböző módon elkészítve, rántott csillagtök, tökpörkölt, sült padlizsán, cukkinis lecsó, néha kevés gomba stb. Algák: hiziki, wakame, nori stb.; párolva vagy a feltétekbe keverve készíthetők el. (Reformboltokban kaphatók) Este: Fermentált (erjesztett), savanyított élelmiszerek: miszó szója-babkrém, shoyu vagy tamari szójaszósz, savanyú káposzta stb. Saláták: apróra vágott vagy reszelt sárgarépa, uborka, fejessaláta, zöldpaprika, pritamin paprika, paradicsom, újhagyma, retek, feketeretek, zeller, cékla, karalábé, kínai kel, vörös és fehér fejeskáposzta, savanyú káposzta, avokádó, alma stb. Zöldséglevelekkel, füvekkel (pl: nyers spenót, sötétzöld kelkáposztalevél, zellerlevél, petrezselyem, kaporlevél, snidling, csíráztatott lucernamag, zsázsa, mustármag) tovább javíthatók. Fűszerezésük citrommal, zöldfűszerekkel,

erjedésgátlókkal (fahéj, szegfűszeg) történjék. Célszerű hozzáadnunk személyenként egy-két kávéskanál hidegen sajtolt olajat, nyers olajos magvakat vagy csonthéjasokat és csíráztatott magokat (szója-, lencsecsíra), fűféléket stb. Öntetet kefirrel, sovány tejföllel, íróval készítsünk. Kiegészítők: tejtermékek, mint vaj, sajtok, tejfölös túró, körözött, kefir, joghurt, szójatofu nyersen vagy sütve, teljes kiőrlésű gabonából készült kenyér, péksütemény, esetenként főtt, sült burgonya. A sajtok helyett célszerű az indiai módon elkészített, ún. panir sajt használata, mert friss élelmiszer lévén könnyebben emészthető, és nem tartalmaz állati eredetű adalékanyagot. Elkészítésének leírása a recepteknél található Az itt leírtak mellett számtalan új ötlettel lehet gazdagítani a menüt a társítási szabályok betartása mellett. Ez az étkezési mód a szervezetbe jutó konyhasó (NaCl) mennyiségét

jelentősen csökkenti, így a sejtanyagcsere zavartalanabbá válik, a vizenyősség, puffadás megszűnik, és a szervek működése jelentősen javul. A fenti élelmiszerek közül nem egy önmagában is segíti a szervezet méregtelenítését vagy emésztést segítő enzimeket tartalmaz, ezzel is könnyítve testünk önmaga fenntartása érdekében végzett munkáját. Mit ne együnk, és miért? 1. Az állati eredetű élelmiszerek, mint húskészítmények, zsiradékok, füstölt nyers húsok, szárnyasok, olajos és egyéb halak, tojás és a belőlük készített élelmiszerek fogyasztása nem megengedett. Elsősorban azért, mert fogyasztásukkal megsértjük a nem ártás (ahimsa) törvényét, másodsorban pedig, mert savassá változtatják az emésztőrendszer kémhatását és a szervezetben mérgező anyagokat halmoznak fel. 2. A konzervek, tartósítót tartalmazó készítmények nem egészségesek, kivéve a Breuss-féle zöldséglevet. 3. A főtt, cukrozott

gyümölcsök, befőttek, lekvárok erjedést okozó cukortartalmuk miatt mérsékelten javasoltak. 4. A fehérlisztek, a belőlük készült gabonatermékek és a fényezett fehér rizs nem ajánlottak, mert barna, külső rétegüktől megfosztva a gabonák ásványianyagés vitamintartalma szinte nullára csökken. Ami visszamarad, gyakorlatilag csak üres kalória. 5. A sok só a sejtek víztartalmát jelentősen megnöveli, és a nátrium-kálium háztartás felborul. 6. Erős, csípős fűszerek, ecet nem ajánlottak, mert mindegyik erősen savasítja a szervezetet. Ritkán és mértékkel fogyaszthatók az alábbiak: torma, ketchup, mustár, tojás nélküli majonéz, barnacukor, kakaó, kávé, csokoládé, bár ezek is savasító hatásúak, de esetenként szükségesek lehetnek a megfelelő ízek előállításához. 7. A hagyományos magyar ételek javarésze, valamint a megfelelő ételtársítást figyelmen kívül hagyó más étkezési rendszerek nem egészségesek. Ezek

a szervezet elsavasítását és a májban a mérgező anyagok felhalmozását idézhetik elő. Ételtársítások egy étkezésen belül Gyümölcsök: Fogyasztásuk éhgyomorra ajánlott, lehetőleg ne társítsuk őket másfajta élelmiszerrel a tejtermékeket kivéve. Ide tartozik általában az összes magyarországi és déligyümölcs, kivéve a banánt és az aszalt Fehérjék: Semleges ételek: Szénhidrátok: gyümölcsöket. Semleges étellel társíthatók. Szójafélék és származékaik, mint: szójabab, szójatej, tofu, miszó (fermentált rizses szójakrém), szójaszósz, szójaszeletek, szójagranulátum vagy -kocka, mungóbab; tejtermékek: tej, tejpor, túró, sajtok, ömlesztett sajtok. Fehérjékkel vagy szénhidrátokkal társíthatók. Zöldségfélék, főzelékfélék, mint: brokkoli, karfiol, cukkini, csillagtök (patisszon), padlizsán, mangold, fejes saláta, fejeskáposzta, vöröskáposzta, kelkáposzta, retek, hagyma, karalábé, paprika,

sárgarépa, fehérrépa, spárga, spenót, sóska, uborka, zeller, zöldbab, zöldborsó; egyes gyümölcsök: alma, narancslé, citrom; általában a csonthéjasok és a magvak: dió, mogyoró, mandula, földimogyoró, gesztenye; mák, szezámmag, lenmag, tökmag, napraforgómag valamint gabonacsírák mag nélkül. Semleges ételekkel társíthatók. Búza, rozs, árpa, zab, hajdina, köles, kukorica, barnarizs, amarant, teljes kiőrlésű lisztből lehetőleg élesztő nélkül készült kenyérfélék és péksütemények, tojás nélkül készült tészták, burgonya, banán, mazsola, szárított déligyümölcsök, méz, juharszirup, lencse, veteménybab, száraz fehérbab, adzukibab, limabab, borsó, csicseriborsó stb. Téves az a felfogás, mely szerint naponta jelentős mennyiségű fehérjét kell fogyasztanunk hús, tej és tojás formájában. A nyers gyümölcsök, zöldségek, a hüvelyesek, a csíráztatott és főtt gabonamagvak, a csonthéjasok és olajos magvak,

valamint a tejtermékek elegendő fehérjét biztosítanak az átlagos terhelésű életvitelhez. A túl sok fehérje hozzájárulhat reuma, köszvény, allergia, asztma és váladékozás kialakulásához. (Puffadás esetén szó lehet tejcukor-érzékenységről, ami a laktáz enzim hiányát jelzi.) Ajánlott napi étrend Reggeli: Ebéd: (felkelés után) fogyasszunk el egy csésze gyógyteát lassan kortyolgatva (elhagyható). 8-9 óra között együnk az évszaknak megfelelő friss, lédús gyümölcsöt, esetleg tejtermékkel együtt. 13 óra körül. Száraz, csíráztatott vagy pelyhesített gabonamagvakból készített kása sósan vagy édesítve. A gabonamagvak a főzési idők figyelembevétele mellett keverhetők egymással. Fő fogásként, magában is fogyasztható. ÉS/VAGY: Zöldségekből, főzelékfélékből, hüvelyesekből, algákból párolással, főzéssel, sütéssel készített étel, pl. pörkölt, rántott feltét, fasírozott, párolt, rakott zöldség

vagy főzelék. Fő fogásként is, köretként is ehetjük. VAGY: Müzli, 15-30 percig vízben vagy tejben áztatva, ízesítve. Csak cukor- és kakaómentes készítményt vegyünk, amely feljavítható búzacsírával, aszalt vagy friss gyümölccsel, olajos magvakkal. Fűszerezés: őrölt fahéj, szegfűszeg, méz vagy juharszirup. Vacsora: SALÁTA: A zöldségfélékből készült nyers saláták bármelyik ételféleséghez jók, kivéve a gyümölcsöket. 18 óra körül ideális. Zöldségekből készült nyers saláta idényjellegű friss zöldségekből, reszelve, darabolva, ízlés szerint fűszerezve. Édesítése, ha szükséges, kevés mézzel történjék, adjunk hozzá erjedésgátlókat (fahéj, szegfűszeg stb.) Célszerű nyers, olajos magvakkal, csírákkal elkészíteni Tejtermékeket: körözöttet, tejfölös túrót, sajtokat; tofut, szójapástétomot, főtt vagy sült burgonyát, kukoricát, sült tököt vagy vajas pirítóskenyeret együnk hozzá.

GYÓGYTEÁK: csalán, kamilla, hársfa, bodza, menta, csipkebogyó, zsálya, rozmaring, kakukkfű stb. INDIAI TEA (úgynevezett chay): elkészítési módja a recepteknél található. Átmeneti étlap A gyümölcsöket és zöldségeket az évszakoknak megfelelően módosíthatjuk. A hüvelyesekből lehetőleg frisset, télen mirelitet és szárazat használjunk! Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap Regg görögdin sárgadinn görögdin sárgadinny szilva, eli őszibara őszibarack nye, ye, 2-3 nye, nyári e, 2-3 szőlő, 8-9 ck, körte , szőlő nyári ringló alma szilva körte óra alma között Ebéd 13 óra között zöldségle ves miszóleve s, köleskása pehelymix szel Vacs ora saláta, 18-19 tejfölös óra túró között rakott brokkoli, rizsfasíro zott hajdinaká rakott tökfőzelék, sa, burgonya rántott lencsefőz búzakolbá gomba elék sszal saláta, saláta, saláta, vajas kefir, saláta, sült tofu, pirítós, szójakré körözött

író szejtánpást m étom barnarizs , lecsó szójavirsl ivel barnatészt a, párolt cukkini, zöldséges szejtánvad as saláta, sajt, joghurt saláta, szójafasíro zott, mákos sütemény, tej Heti étlap A gyümölcsöket és zöldségeket az évszakoknak megfelelően módosíthatjuk. A hüvelyesekből lehetőleg frisset, télen mirelitet és szárazat használjunk! Hétfő Kedd Regge li sárgabarack ribizke 8-9 óra között Szerda Csütört Péntek ök csereszn meggy ye Ebéd 13 óra vegyes köleská rizs, töltött között zöldség, sa, rakott paprika rántott szója spenót zöldbab szójával Vacso ra 18-19 óra között gyümölcsös saláta, saláta, sajt, joghurt, mogyorókré túró mes kenyér saláta, saláta, író, kefir, sült vajas tofu pirítós Szombat Vasárnap sárgabarc csereszny meggy k e zöldségle ves bableves, müzli mákkal hajdinaká sa, brokkolifasírozott, sóskaszó sz zöldborsó főzelék, sült burgonya, gombás szejtán

saláta, saláta, saláta, kefir, körözött, sajtfelfújt szójapástét szójavirsli om Tejtermékek fogyasztását mindkét esetben személyes igények, szokások szerint javasoljuk. Néhány praktikus szempont Figyelembe véve az eddig elhangzottakat, ha napokon át szinte teljesen ugyanazt az ételösszeállítást fogyasztjuk, táplálkozásunk akkor is tökéletesen kielégíti szervezetünk tápanyag-, vitamin- és ásványianyag-szükségletét. Természetesen célszerű ügyelni az alábbiakra: 1. Naponta együnk nyers olajos és csonthéjas magvakat magas kálium-, kalcium-, magnézium- és nyomelem-tartalmuk miatt: mák, dió, mogyoró, mandula, tökmag, napraforgómag, szezámmag, lenmag stb. 2. Iktassuk be étrendünkbe a csíráztatott gabonamagvakat és a tengeri algákat magas ásványianyag- és vitamintartalmuk miatt. 3. A nyers zöldségsalátákat minden esetben locsoljuk meg hidegen sajtolt olajjal (két személyre kettő-négy kávéskanál olajat

számoljunk)! Egyedül a hidegen sajtolt olaj nem hízlal, ha mi sem hevítjük 55Cş fölé. Csökkenti a szervezet koleszterinszintjét, vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt is hasznos. Minden más hőkezelt, finomított, főzött olaj hízlal. 4. A kész ételekhez szintén utólag adjuk a hidegen sajtolt olajat, akkor is, ha előzetesen a főzés során igen kis mennyiségű hőkezelt olajat használtunk. Egyébként mind sütni, mind főzni sokkal célszerűbb ghível, így a hőkezelt olajok használatát teljes mértékben kiküszöbölhetjük. A ghí elkészítése a 77 oldalon, a receptek között található. 5. Az ételek édesítéséhez mézet, juharszirupot használjunk, de csak a testmelegre lehűlt ételbe tegyük! Így nem veszít értékéből. Ha ételünk nyers sárgarépát vagy almát tartalmaz, erjedésgátló fűszerek alkalmazása ajánlott. 6. Az ételek rosttartalma javítható étkezési búzakorpa hozzáadásával, pl müzlik, főzelékek stb.

esetén Fontos, hogy a korpa nyers maradjon, így fejti ki kedvező hatását a bélműködésre. 7. A főzelékeket ne rántsuk vagy habarjuk be liszttel, hanem sűrítésükhöz az elkészült ételből vegyünk ki kevés zöldséget, 1-2 merőkanál főzeléklével turmixoljuk össze, majd keverjük vissza a főzelékbe. Kefir, író, tejföl vagy tejszín csak megfelelő további ételtársítás (fehérjés, zöldséges feltét) mellett adható a zöldségekhez. 8. A konzerv készételek, zacskós levesek fogyasztása jelentős só- és hőkezelt olajtartalmuk miatt nem ajánlott. Más ételek sózását tengerisóval vagy fűszersóval oldjuk meg. A legminimálisabb sómennyiséget használjuk! 9. Az élesztővel készült kenyér és péksütemények fogyasztását mérsékeljük, mivel az élesztő gyorsítja a keményítő lebomlását, ezért puffadást okozhat, szénhidrát-tartalma miatt pedig hízlal. Egészségügyi vonatkozások Az előző oldalakon leírt étkezési

mód a legújabb táplálkozási kutatások megállapításai alapján került összeállításra a magyar étkezési szokások és igények figyelembevételével. A szervezetre gyakorolt kitűnő hatása abban rejlik, hogy nagyobbrészt élő növényi táplálékot juttat a szervezetbe, és kiköszöböli az ételek helytelen társítását. Ezzel megelőzi a táplálék testen belüli savanyodását, és megakadályozza az ebből származó méreganyagok felszívódását, lerakódását. A korábban beépült felesleges zsírokat lebontja, eltávolítja a szervezetből. A szervezetben uralkodó sav-bázis arány kiegyenlített. Nem megfelelő táplálkozás, betegség esetén ez az egyensúly felborulhat, ami rendkívül károsan hat az egész szervezetre, így többek között az immunrendszerre is. A helyes táplálkozás segítségével a szervezet hatékonyan kiküszöböli az esetleg meglévő, vagy kialakulófélben lévő betegségeket. A módszer fontos elve, hogy

rendszeresen, naponta három alkalommal vegyünk magunkhoz a tudatot és a gyomrot is kielégítő mennyiségű és minőségű ételt és folyadékot. Az aszkétikus éhezést és a túlzott ételfogyasztást elveti, mert mindkettő károsítja a szervezetet. Ha étkezésünk kiegyensúlyozottá válik az ismertetett szempontok alapján, szervezetünk folyamatosan tisztul, testünkbe erő, egészség és életöröm költözik. A test tisztítása, megújítása, valamint a rendszeres élő táplálék (nyers gyümölcs, csíráztatott magok, zöldségfélék, olajos magvak, hidegen sajtolt olajok, tejtermékek) fogyasztása által e módszer csökkenti a test önfenntartásához szükséges munkáját, és ezáltal kiválóan alkalmas a magasabb szellemi szintek felé törekvők fejlődésének elősegítésére. A tartós egészség megteremtéséhez tehát helyes táplálkozás, rendszeres mozgás és rendszeres pihenés – beleértve a tudatosan végzett relaxációt is –,

valamint mértékletes életmód szükséges. Az élet teljességéhez hozzátartozik a tartós egészség, az önálló, fegyelmezett, etikus életvitel és legfőképpen a boldogság, mindezek pedig akkor alakulnak ki, amikor létrejön bennünk a valódi lényünkkel (self) és a Teremtővel való összhang. Adalékok a megfelelő egészség és testsúly eléréséhez és fenntartásához A javasolt napi étrenden túl más, bonyolult ételkombinációkat a szervezet nem igényel. A nyers gyümölcsök, gabonafélék, csírák, főzelékfélék, hüvelyesek, algák, zöldségek, olajos magvak és tejtermékek minden szükséges tápanyaggal ellátják testünket, és biztosítják az ideális testsúly elérését és megtartását. Testünk optimális működéséhez kb. fél óra testmozgásra van szükség legalább heti 4-5 alkalommal, ezt gyaloglással, kocogással, biciklizéssel, tornával, jógával vagy kerti munkával oldhatjuk meg. Fontos, hogy enyhe verejtékezéssel

járjon, ez segíti a mérgek kiürülését a szervezetből. További kitűnő méregtelenítő módszerek még: a gőzfürdő, a szauna, az izzasztó gyógytea kúrák és a beöntés. Betegség esetén célszerű egynapos böjtöt vagy néhány napos lékúrát tartani, ez megkíméli a szervezetet az emésztés fáradalmaitól. Böjt esetén vizet, gyógyteát, lékúra esetén főtt burgonyalevet, rostmentes, friss gyümölcs- vagy zöldséglevet lehet fogyasztani. Ekkor a szervezet az esetleg korábban felrakódott zsírokat is könnyebben lebontja. (A burgonyalé elkészítését a recepteknél közöljük.) A lékúrához hasonlóan tarthatunk heti egy gyümölcsnapot, amikor az évszaknak megfelelő, lédús gyümölcsöt eszünk három ízben. Ez egyben nagyon jó méregtelenítő módszer is (pl. szőlőkúra) A hagyományos felfogás, amely szerint naponta kell fogyasztani a négy „pillér" táplálék mindegyikét (hús, tej, tojás, kenyér), a

táplálkozáskutatók egybehangzó véleménye szerint téves és káros. Egy étkezésen belül legegészségesebb a két-háromféle étel fogyasztása a helyes ételtársítás betartásával. Fontos megjegyezni, hogy a túlzott fehérjefogyasztás a testnövekedés időszakát követően mindenképpen káros. Elhízást, savasodást, köszvényt, reumát, allergiát, nyálkahártya gyulladást idézhet elő. A fehérjebevitelt az életkor előrehaladtával, vagyis 45 év körül a fizikai igénybevétel figyelembevétele mellett ajánlott fokozatosan csökkenteni. E tekintetben a nyálkahártyák működése némi tájékoztatást adhat, mert a túlzott fehérjebevitelt felesleges váladéktermelődés jelzi. Étrendünk megváltoztatásának megkönnyítésére a fokozatosság elvének betartása javasolt. Először reformáljuk meg a reggelit, két hét elteltével a vacsorát, további két hét elmúltával pedig az ebédet (ld. az átmeneti étlapot) Ezzel egyidejűleg

szoktassuk magunkat a helyes szilárd-folyékony táplálékarány betartására. Végezetül egy javaslat: súlyfelesleg esetén álljunk a mérlegre, írjuk fel a súlyunkat, és kezdjük el a leírtak gyakorlati megvalósítását. Három hét múlva (lépcsőzetes bevezetés esetén hat hét múlva) álljunk ismét a mérlegre, s az eredmény önmagáért beszél, bár az eddigieket nem időszakos fogyókúraként, hanem örökérvényű, egészségvédő táplálkozási szokásként ajánlottuk. Regenerálás A szervezetben lévő ásványi anyagok kérdését ma már többé-kevésbé felderítették, a téma a só- és vízháztartás szabályai néven ismeretes. A szelén, a foszfor, a nátrium és a legtöbb ásványi só nélkülözhetetlen a sejtek és szövetek összehangolt működéséhez. Az egészséges szervezetben ezek megfelelő mennyiségét regulátorok szabályozzák. A növényi táplálkozás során a szervezet hozzájut a szükséges

ásványianyagmennyiséghez. Ez az emésztőrendszerből kerül a megfelelő szervekhez, a keringési rendszer segítségével. Előfordulhat azonban, hogy szervezetünk terhelése megnő vagy az emésztőrendszer megbetegszik, és nem a szükségleteknek megfelelő mértékben vesz fel vagy épít be bizonyos tápanyagokat. Ilyenkor célszerű átmenetileg koncentrált vitamin- és ásványianyag-pótlásról gondoskodnunk, elsősorban természetes ételekkel, mint csíráztatott gabonamagvak, vészhelyzetben pedig az alábbiak segítségével: C-vitamin (pezsgőtabletta): Magnézium(pezsgőtabletta): Kálcium(pezsgőtabletta): Kálium (pezsgőtabletta) és Kálium Retard tabletta: Panangin Vas+C fertőzéses, meghűléses betegségek megelőzésére ajánlott. a szív- és vázizmok megfelelő működését segíti. Csökkenti a stressz káros hatását, fontos a terhes anyák és a fejlődésben lévők számára. Egyike a legfontosabb nyomelemeknek. csökkenti az allergiás

tüneteket. Gyermekkorban segíti a csontok és fogak egészséges fejlődését, idősebb korban csökkenti a csontritkulás kialakulásának veszélyét. a szív izomzatára hat, hiánya szívritmuszavarokat idézhet elő. Egyike a legfontosabb nyomelemeknek magnéziumot és káliumot tartalmaz, segíti a szívműködést. szedése javasolt vashiányos vérszegénység esetén, terhesség, szoptatás, menstruáció ideje alatt, műtétek után. Béres Vitalin: Q 10 koenzim kapszula: létfontosságú nyomelemeket, ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaz, a felnőtt szervezet táplálékkiegészítőjeként a napi szükségletet fedezi. javítja a sejtanyagcserét, regenerálja a szívizmot. Fehérje-, ásványianyag- és vitaminhiány pótlása növényi táplálkozással A vitaminokat századunk első felében fedezték fel. A táplálkozáskutatók számára valóban sok betegség eredetére fény derült e felfedezéssel kapcsolatban, de a gyakorlatban nem egy-egy

vitamin hiányával találkozunk, hanem inkább általános vitaminhiányos állapotról beszélhetünk. A vitaminok minimális mennyiségben fordulnak elő a vérben, mégis, ha hiányoznak, felborulhat a szervezet anyagcseréje. Hasonló a helyzet a nyomelemekkel, amelyek szintén elsősorban a növényekben találhatók. Jelenlétük a szervezetben nélkülözhetetlen, túladagolásuknak azonban nincs értelme. Az orvosi szakirodalomban a növényi táplálkozást folytatók staisztikailag kimutathatóan jellegzetes fehérje-, ásványianyag- és vitaminhiányban szenvednek. Ezt megelőzi illetve kiküszöböli az alábbi növényi étrend: 1. Fehérjehiány: hüvelyesek, olajos magvak, tejtermékek 2. Kalciumhiány: hüvelyesek, spenót, petrezselyem zöldje, sóska, banán, olajos magvak, juhtúró, juhsajt, általában a sajtok, tejpor, tengeri algák. 3. Vashiány: búzakorpa, csipkebogyó, mák, kakaópor 4. A vitamin és karotin hiánya: vaj, vajkrémek, margarin, tej,

tejföl, habtejszín, túró, néhány sajtféleség, sárgarépa, petrezselyem zöldje, spenót, sárgadinnye és kajszibarack. 5. B2 vitamin hiánya: diófélék, olajos magvak, hidegen sajtolt olajok 6. B12 vitamin hiánya: tej, tejpor, sajtok 7. D vitamin hiánya: gombák, margarin, vaj, habtejszín, Pannónia sajt 8. E vitamin hiánya: diófélék, olajos magvak, hidegen sajtolt olajok (Az étlaptáblázatokat a fentiek figyelembevételével állítottuk össze.) Szervrendszerek karbantartása a táplálkozás segítségével Ahogy a mindennapi életünkhöz tartozó gépeket, járműveket időnként szervizbe visszük, hasonlóképpen célszerű ellenőrizni és karbantartani testünket, amely legértékesebb és legkényesebb eszközünk. Fiatal korban elég két-három évenként ellenőrizni szervezetünk egészségi állapotát, 3035 év felett azonban feltétlenül tegyük meg ezt évente legalább egyszer! Mind az orvostudomány, mind a természetgyógyászat módszerei

alkalmasak erre. A természetgyógyászat diagnosztikai eljárásai közül igénybe vehetjük az Ájurvéda módszereit, az íriszdiagnosztikát vagy a reflexzóna-vizsgálatot. Természetesen ügyeljünk arra, hogy megfelelően képzett szakemberhez forduljunk. A vizsgálat által feltárt esetleges rendellenességek kiküszöbölését magunk is elősegíthetjük az alábbi támpontok felhasználásával. 1. A csontvázrendszer támogatói: A, D vitamin, kalcium, foszfor, nátrium, magnézium, cink, réz, jód, fluor, szelén. 2. Az izomrendszer támogatói: A vitamin, niacin, nátrium, kálium, magnézium, cink, réz. 3. A zsigerrendszerek támogatói: o Az emésztőrendszer támogatói: D, E, K, C, B1, B2, niacin, B6, folát, B12 vitamin, biotin, foszfor, nátrium, kálium, klór, magnézium, vas, cink, réz, jód, mangán, króm, szelén, molibdén. o A légzőrendszer támogatói: C vitamin, vas. o A húgy- és ivarrendszer támogatói: B12 vitamin. o A hormonrendszer

támogatói: C vitamin, pantoténsav, cink, jód. 4. Az érrendszer támogatói: K, C, B12 vitamin, kalcium, foszfor, nátrium, kálium, klór, vas, cink, réz, jód. Az immunrendszert erősíti az A és a C vitamin. 5. Az idegrendszer támogatói: B1, B6, B12 vitamin, jód, nátrium, kálium, vas, magnézium, réz, jód, kolin. 6. Az érzékszervek támogatói: A, B2 vitamin, pantoténsav, cink, szelén Ismételten hangoztatjuk, hogy fentiek nagyobb mennyiségű bevitele csak a hiányok pillanatnyi pótlására, „tűzoltásra" szolgál. Arra kell törekednünk, hogy a vitaminok és nyomelemek egyaránt állandóan jelen legyenek szervezetünkben. Ezt úgy érhetjük el, hogy változatosan és az eddigi szempontok figyelembevételével táplálkozunk. Ha így teszünk, szervezetünk majd gondoskodik arról, hogy a bevitt táplálékból hasznosítsa mindazt, amire szüksége van. Források Vitaminok: 1. Zsírban oldódó vitaminok A vitamin: D vitamin: E vitamin: K vitamin:

csíráztatott magvak, vaj, vajkrémek, margarin, tej, tejföl, tejszín, túró, néhány sajtféleség, sárgarépa, petrezselyem zöldje, spenót, sárgadinnye és kajszibarack gombák, margarin, vaj, habtejszín, Pannónia sajt csíráztatott magvak, diófélék, olajos magvak, hidegen sajtolt olajok. csíráztatott magvak, brokkoli, káposzta, fejes saláta, paraj, tejter-mékek. 2. Vízben oldódó vitaminok C vitamin: B1 vitamin: B2 vitamin: Niacin: B6 vitamin: Folát: B12 vitamin: Biotin: Pantoténsav: csíráztatott magvak, csipkebogyó, feketeribiszke, brokkoli, kara-lábé, karfiol, fejes- és vöröskáposzta, petrezselyem zöldje, zöldpaprika, kelbimbó. barnarizs, dió, élesztő, búzacsíra, burgonya, füge, spárga, hüvelyesek, fűfélék, petrezselyem, snidling, póréhagyma. csíráztatott magvak, diófélék, olajos magvak, hidegen sajtolt olajok. burgonyapehely, gomba, napraforgómag, tökmag, búzakorpa, búza, árpa. sárgarépa, búzacsíra, élesztő.

paraj, leveles zöldségek, gyümölcsök, élesztő. csíráztatott magvak, tej, sajtok. földimogyoró, mák, mogyoró, lencse, banán, fejes saláta, petrezselyem zöldje, sóska, zöldborsó, gomba, sajtok. tejpor, gomba, hüvelyesek, brokkoli, mangold, teljes kiőrlésű búza. Ásványi anyagok: Kalcium: Foszfor: Nátrium: Kálium: Klór: Magnézium: Cink: Réz: Jód: Mangán: Fluor: Króm: Szelén: Molibdén: hüvelyesek, spenót, petrezselyem zöldje, sóska, banán, olajos magvak, juhtúró, juhsajt, általában a sajtok, tejpor. teljes búza, rozsliszt, hüvelyesek, dió, mandula, mák, mogyoró, napraforgómag, sajtok, főként ömlesztett sajtok. ömlesztett sajtok, egyéb sajtok, barna kenyerek. szójaliszt, hüvelyesek, paradicsomsűrítmény, petrezselyem zöldje, csonthéjasok, olajos magvak, főleg mák, mazsola, gesztenye, tejpor. konyhasó. csipkebogyó, csonthéjasok, olajos magvak, szójaliszt búzacsíra, csonthéjasok, olajos magvak, juhtúró, sajtok,

ömlesztett sajtok. búzakorpa, szójaliszt, mogyoró. algák, jódozott konyhasóban kálium-jodát formájában. búzacsíra, búzakorpa, teljes kiőrlésű gabonák, mogyoró. ivóvíz, tea. búzadara, lencse, zöldbab, sajtok. teljes kiőrlésű gabonák. tej, hüvelyesek, gabonák. Irodalomjegyzék Fogyókúra? Igen! Dr. Hay világhírű módszere (Fabula Könyvkiadó Vállalat, 1991) János evangéliuma az ember fiának csodálatos gyógyításairól és tanításáról (Apokrif írás, 1994.) Balázs Katalin: A Biblia a helyes táplálkozásról (Bibliai Iskolák Közössége, 1991.) Dr. Bíró György - Dr Lindner Károly: Tápanyagtáblázat (Medicina Könyvkiadó Rt, 1995.) Brookman, Ute: Méregtelenítő diéta (Egészségforrás Kiadó) Castleman, Michael: Gyógynövény enciklopédia (Esély Kiadó, 1996.) Diamond, Marylin: Testkontroll (Édesvíz Kft., 1992) Diamond, Harvey és Marylin: Fitness szakácskönyv (Dr. Domján László, 1990) Ferencsik István: A

természetes életmód ételei (Texoft Nyomdaipari és Számítástechnikai Kft., 1991) Ferencsik István: Gyermekeink táplálása (Texoft Nyomdaipari és Számítás-technikai Kft., 1991) Keserű Katalin - Fazekas Ágoston: Vitamin abc (Lux Primó Kft., 1995) Noel, Anne: Kalóriatáblázatok (Delta 2000 Kiadó, 1994.) Dr. Oláh Andor: A természetgyógyászat kiskátéja (Arkánum Kiadó, 1992) Dr. Oláh - Kállai - Vadnai: Reformkonyha (Mezőgazdasági Kiadó 1990) Ránky Edit - Dr. Gintner Zénó: A natúrkonyha nyersanyagai és receptjei (Egészségforrás Kiadó, 1987.) Ránky Edit: Csírazöldség a natúrkonyhában (Mezőgazdasági Kiadó, 1986.) Simon Dezső: Gyógyítson a természet (Simon Dezső, 1992.) Szirtess Katalin: Magyar vegetáriánus szakácskönyv (Medicina Könyvkiadó Rt., 1994) Z. Tábori Piroska: Húst pótló ételek hústalan napokra (Singer és Wolfner Irodalmi Intézet Rt., 1991)