Étel- és italreceptek | Ételreceptek » Hideg csemegék a kánikulában

Alapadatok

Év, oldalszám:2002, 6 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:172

Feltöltve:2010. július 06.

Méret:65 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

Hideg csemegék a kánikulában Akár munkával, akár kellemes fürdőzéssel töltöttük el a napunkat, a késő délutáni órákban örömet okozhatunk családunk tagjainak vagy barátainknak hideg csemegék kínálásával. Töltött paradicsom Hozzávalók: 60 dkg paradicsom, 20 dkg csiperkegomba, 2 dl tartármártás, 2 dkg vaj, 1 fej saláta, 0.5 dl száraz fehérbor, KNORR Delikát ételízesítő A paradicsomokat alaposan megmossuk, kalapjukat levágjuk, belsejüket kivájjuk. A megtisztított, nagyon jól megmosott, felszeletelt gombát kevés vajon ételízesítővel fűszerezve lepároljuk, majd kihűtjük. A tartármártást utóízesítjük a száraz fehérborral, és belekeverjük a gombát. Megtöltjük a paradicsomokat, és fogyasztásig hűtőben tartjuk. Jól megmosott salátalevélre tálaljuk. Pirított kenyérszeleteket kínálunk hozzá Elkészítési idő: 35 perc Egy adag: 1340 kJ/320 kcal Ajánlott ital: száraz rozé - Mőcsényi Kékfrankos Rosé 2001

Hűsítő dinnyekehely Hozzávalók: 2 db sárgadinnye, 2 kg mandarin, 20 dkg eper, 1 db ananász, 1 doboz őszibarack, 1 dl triple sec, 1 db citrom A gyümölcsöket megtisztítjuk, alaposan megmossuk. A dinnye magjait eltávolítjuk. Nagyobb darabokra vágjuk őket Az őszibarack levét utóízesítjük kevés triple sec likőrrel és szűrt citromlével. A gyümölcsöket összekeverjük, majd kevés lével visszatöltjük a dinnyekosarakba. Fogyasztásig hűtőbe tesszük Elkészítési idő: 25 perc Egy adag: 1220 kJ/290 kcal Füstölt sonkával bolondított sárgadinnye Hozzávalók: 2 db sárgadinnye, 20 dkg (2 db csomagolt) szeletelt füstölt sonka, 10 dkg szeder, 10 dkg ribizli A sárgadinnyéket kívül alaposan megmossuk, lecsepegtetjük, hosszában félbevágjuk, magjait eltávolítjuk. A dinnyehúst kivájjuk, nagyobb darabokra vágjuk. Lazán összekeverjük a többi megtisztított, megmosott gyümölccsel, és visszahalmozzuk a dinnyehéjakba. A füstölt sonkából

"rózsákat" hajtunk, és ráhelyezzük a gyümölcsökre. Fogyasztásig hűtőben tartjuk Elkészítési idő: 25 perc Egy adag: 1090 kJ/260 kcal Ajánlott ital: száraz rozé - Balatonakali Rosé 2001 Pántlika Pincészet Gyümölcsös hűsítők házilag A fülledt melegben nagyon fontos, hogy elég folyadékot fogyasszunk. Enni se nagyon van kedvünk, csak frissítő ételekre vágyunk. Használjuk ki a nyári gyümölcsszezont, és főzés helyett keverjünk ivóleveket vagy gyümölcsös teákat. Dinnyekoktél Hozzávalók: 15 dkg sárgadinnye, 1 dl víz, 1 kiskanál méz, (vagy egy csepp édesítő, de el is hagyható), citromlé. A dinnyéből karalábévájóval kivágunk néhány gömböt, meglocsoljuk citromlével, egy kis mézzel és betesszük a hűtőbe egy kicsit. A maradék dinnyét a vízzel összeturmixoljuk, majd a dinnyegolyókat pohárba tesszük, erre öntjük a turmixot. Pár csepp rumaromával bolondíthatjuk Csipkelimonádé Hozzávalók:

csipketea, csipkeszörp, citromlé. A csipketeát langyosan vagy hidegen elkeverjük a szörppel, a citromlével ízesítjük. Behűtve kellemes üdítőital Ribizli-bólé Hozzávalók: 15 dkg ribizli, 3 teáskanál méz, 2-3 dl ásványvíz. A ribizli felét szitán áttörjük, majd összekeverjük a meghagyott ribizli szemekkel. A mézzel édesítjük, és tálalás előtt felöntjük az ásványvízzel Egy-két csepp rumaromával is ízesíthetjük. Bármilyen piros gyümölcsből, de vegyesen is elkészíthető. A savanykás gyümölcsöktől üdítő hatású lesz Cseresznye-meggy turmix Hozzávalók: cseresznye és meggy fele-fele arányban, zsírszegény tej, méz. A hozzávalókat addig turmixoljuk amíg a koktél egynemű nem lesz. Kellemes ital, a cseresznye édességét feldobja a meggy savanykás íze. Epres banán Hozzávalók: 5 dkg eper, egy kisebb banán, 1.5 dl zsírszegény tej, méz, ha szükséges. A gyümölcsöket a tejjel, és a mézzel összeturmixoljuk.

Tápláló ital, reggelire, uzsonnára gyorsan elkészíthető. Egészségbomba Hozzávalók: 10 dkg alma, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg cékla. A lereszelt hozzávalókat tegyük gyümölcscentrifugába, és nyerjük ki a levét. A friss gyümölcslevet érdemes azonnal elfogyasztani, hogy ne romoljon a vitamintartalma. Reggeli italként a legjobb a hatása Ne adjunk hozzá édesítőt. Hűsítő paradicsomital Hozzávalók: 10 dkg paradicsom, egy darabka zeller, 1 fél alma, 1 kiskanál vágott petrezselyemzöld, 1 kiskanál tökmagolaj, 1 dl víz. A meghámozott, feldarabolt paradicsomot az almával, zellerrel, az olajjal és a petrezselyemmel, és a vízzel összeturmixoljuk. Hosszú pohárba töltjük, jégkockát dobunk bele, és petrezselyemmel díszítjük. Joghurtos uborka Hozzávalók: 1 kovászos uborka vagy nyers uborka, 1 pohár joghurt, 1 kiskanál vágott kapor (ha nyers uborkát használunk, akkor egy csipet fokhagyma-só, vagy egy fél gerezd fokhagyma.) A

meghámozott uborka felét összeturmixoljuk a joghurttal, fűszerekkel. A maradék uborkát apró kockákra vágva keverjük bele. Kaporral megszórva, jól behűtve tálaljuk akár leves helyett is. Perzsa joghurt Hozzávalók: 1 pohár joghurt, 1 pohár víz, egy csipet só. Egy üvegben összekeverjük a hozzávalókat, majd a kupakot rátéve jól összerázzuk. Poharakba jégkockát teszünk, erre öntjük a joghurtot Nagy forróságban nagyon kellemes és egy egyben tápláló ital. Hűsítő, frissítő: jeges tea házilag Kánikulában minden jól jön, ami oltja a szomjat. A jeges tea - kevés cukorral - kitűnő frissítő, de nem a bolti "mű" tea, hanem a házilag készült ital. Jeges tea (natúr) Hozzávalók: 1 liter erősebb tea, egy citrom vagy narancs leve, cukor, vagy méz, ízlés szerint, jég. Forraljuk fel a vizet, készítsük el a teát (3-4 filter szükséges), majd édesítsük tetszés szerint. Hűtsük le a teát és adjuk hozzá a citrom, vagy a

narancs levét. Hosszú poharakba tegyünk jégkockákat, és citromszeletet, és öntsük fel a teával. Felnőtteknek: citrus likőrökkel (fél dl/liter) erősíthető a tea. Jeges tea mentával Hozzávalók: 8 csésze víz, 3 teafilter, negyed csésze friss mentalevél, 1 csésze cukor. Egy közepes lábasba öntsünk 4 csésze vizet, tegyük bele a teafiltereket és a mentalevelet. Melegítsük forrásig, fedjük le, majd főzzük 10 percig lassú tűzön. Szedjük ki a filtereket és a mentát a teából, és öntsük egy nagyobb kancsóba, adjuk hozzá a cukrot és kevergessük, amíg el nem olvad. Adjuk hozzá a többi vizet, keverjük el. Ha kihűlt, jéggel tele poharakban tálaljuk A pohár szélét díszítsük mentalevéllel. Felnőtteknek: egy-egy pohár teát 2 cl bourbonnal "fel lehet javítani". Feketeribizlis jeges tea Hozzávalók: a teához: 4 filter feketeribizlis tea, 4 csésze víz, 1 zöld citrom (lime) 4 felé vágva. A sziruphoz: 1.3 csésze

cukor, 1,25 csésze víz Forraljuk fel a vizet, öntsük a filterekre, áztassuk 5 percig, majd vegyük ki a filtereket. Hagyjuk a teát kihűlni A cukorból főzzünk a vízzel szirupot, hűtsük le. A hideg teát keverjük el a sziruppal (használhatunk feketeribizli szörpöt is helyette), csavarjunk bele a gerezdekre vágott zöld citrom levéből, és a gerezdeket rakjuk bele a teába. Jéggel teli poharakban szervírozzuk. Jázmintea szörbet Hozávalók: 3 csésze víz, 2 és fél evőkanál jó minőségű jázmintea levél, háromnegyed csésze plusz 2 evőkanál cukor. Forraljuk fel a vizet lábosban, adjuk hozzá tealevelet, vegyük le a tűzről. Fedjük le és áztassuk 5 percig. Adjuk hozzá a cukrot, keverjük oldódásig, majd szűrjük le a teát. Fedjük le és hagyjuk kihűlni A hideg teából fagylatgéppel készítsük el szörbetet. Görögdinnye ital mentával; nem tea, de nagyon kellmes Hozzávalók: 3 csésze görögdinnye felkozkázva, kimagozva, fél

csésze hideg mentatea, fél csésze szóda-, vagy ásványvíz, mentalevél. A dinnyekockákat tegyük egy éjszakára mélyhűtőbe. Másnap a fagyott dinnyét a teával és a vízzel tegyük mixerbe, és keverjük addig, amíg sima nem lesz az ital. Öntsük poharakba és díszítsük mentalevéllel. A cukrászdák mindennapos süteményeit, mint a Rigó Jancsi, Indiáner, stb. mindannyian ismerjük, szeretjük, de a történetükről, nevüknek eredetéről igen kevesen ismerik a valóságot. Rigó Jancsi A Rigó Jancsi a híres cigányprímás, és a francia Chimay grófnő románcának állít emléket. Az eset a múlt század végén történt, amint a grófnőt megszöktette a híres prímás. Erről film is készült francia -magyar koprodukcióban "Fekete szem éjszakája" címmel. Ezután született meg a finom sütemény. Hozzávalók: 6 tojás, 6 kanál porcukor, 10 dkg csokoládé, 3 kanál liszt, A krémhez: 4 dl tejszín, 8 dkg cukor, 4 dkg kakaó, A

csokoládémázhoz: 5 dkg csokoládé, 3 dkg vaj, 2 kávéskanál porcukor, 1 kiskanál tojásfehérje; Elkészítés: 6 tojás sárgáját 6 kanál porcukorral keverjen habosra. Vegyítsen hozzá 10dkg reszelt csokoládét, majd a 6 tojás keményre vert habját és 3 kanál lisztet. Jól keverje el, és 2 db 15x20 cm-es vékony lapban süsse meg A sütőedényt vajazza, és liszttel szórja be. Közepes hőfokú sütőben tűpróbáig süsse. Kihűlés után az egyik lapot 4-5 cm vastagan kenje meg a krémmel, amihez a tejszínt, a cukorral és a kakaóval keményre verje fel, ízesítse vaníliával. A másik lapot a csokoládémázzal vonja be, amihez a csokoládét egy kis edényben gőz felett olvassza meg, mikor már puha, keverje ki a cukorral és a vajjal. Ha már langyosra hűlt a tojásfehérjével hígítsa, amitől szép fényes lesz. Ha megszáradt, egyenletes kockákra szeletelje fel, 15-20 egyenlő darabra. Így később könnyebb a sütemény szeletelése. A

csokimázzal bevont szeletkéket pontosan egymás mellé a krémre helyezze el. Hűtőben jól hűtse le, majd melegvizes késsel szeletelje fel. Indiáner 1834-ben egy Bécsben élő Pálffy Ferdinánd nevű úriember vette bérbe a Theater an der Wient. Ott egy operettben egy indián artistát alkalmazott A darab népszerűsítésére egy jó nevű cukrásszal készíttetett egy süteményt, amit "Indiáner"-nek neveztek el. Azóta nagyon sokféle indiáner készült világ szerte. Találkoztak már 25 cm -es süteménnyel is, a legnagyobb azonban 2 m magas volt. Ezt a süteményt 1929 júniusában készítették a Bécsi cukrászok ünnepi felvonulására. Kétlovas kocsin vitték végig az Osztrák fővároson, természetesen tejszínhabbal töltve. Hozzávalók: 4 evőkanál porcukor, 5 tojás, 5 evőkanál liszt, A csokoládémázhoz: 2 evőkanál kakaó, 2 evőkanál víz, 2 evőkanál cukor, 2 dkg vaj, 1/2 l habtejszín; Elkészítés: A porcukrot a tojás

sárgákkal keverje nagyon habosra. Vegyítse hozzá a nagyon keményre felvert tojáshabot, majd a lisztet. Csillagcsőrrel ellátott habnyomó zsákból, sütőpapírra 5-6 cm átmérőjű, kör alakú fánkformákat nyomjon. Mérsékelt tűznél süsse meg, de a sütő ajtaját kissé tartsa nyitva, hogy a gőz eltávozzon. A megsült fánkokat hagyja kihűlni, a belsejét éles késsel és kiskanál segítségével kaparja ki. Készítsen csokoládémázat. A kakaót a cukorral és a vízzel főzze nagyon sűrűre A tűzről levéve dobja bele a vajat és addig keverje, míg felolvad. Mártsa a fánkokat csokoládémázba, amit hűvös helyen, rácson hagyja megszáradni. A tejszínt kemény habbá verje, tálalás előtt töltse meg fánkokat, és kettőt-kettőt összeragasztva kínálja