Étel- és italreceptek | Ételreceptek » Sonkás ételreceptek

Alapadatok

Év, oldalszám:2003, 18 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:118

Feltöltve:2010. július 06.

Méret:202 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

Almás sonkapuffancs Hozzávalók: 2 savanykás alma, 25 dkg darált főtt sonka vagy tarja 2 evőkanál liszt, 2 tojás, 2 dl tej, őrölt bors A sütéshez: olaj Elkészítés: Az almát meghámozzuk, lereszeljük, és a darált sonkával összekeverjük. A felvert tojást, a lisztet meg a tejet hozzáadjuk, megborsozzuk, ha kell utána, sózzuk. Egy kis serpenyőben olajat öntünk, megforrósítjuk és a masszát evőkanállal, beleszaggatjuk. Kis puffancsokat sütünk belőle. Jól lecsöpögtetve burgonyapürével tálaljuk. Ananászos sonka HOZZÁVALÓK: 50 dkg sovány, főtt, kötözött sonka, 1 doboz ananászbefőtt, 2 dl tejszín, 1-1 evőkanál liszt és ecetes torma, só, késhegynyi törött bors. ELŐKÉSZÍTÉSE: A kötözött sonkáról lebontom a köteléket és felszeletelem. Az ananászbefőttet leszűröm. A lisztet és a tejszint simára keverem A sonkaszeleteket tűzálló tálban vagy tepsiben egymás mellé fektetem. ELKÉSZÍTÉSE: serpenyőbe öntöm a

lisztes tejszint, hozzáöntök 1 dl ananászlevet, beleszórom a fűszereket, és kevergetve felforralom. Sűrűre főzöm, ezután hozzákeverem a tormát és beleteszem az ananászkockákat, de már nem forralom, csak jól összekeverem. A tepsibe rakott sonkaszeletekre egyenletesen felkenem a mártást, és a tepsit az előmelegített forró sütőbe teszem annyi időre, amíg színesedni nem kezd a teteje. Aszpikos sonkatekercs Hozzávalók: 8 vékony szelet gépsonka, 20 dkg juhtúró, 3 evőkanál reszelt ecetes torma, 40 dkg franciasaláta, 1 evőkanál zselatinpor, 3 dl húsleves (lehet kockából is) A zselatinport föloldjuk a húslevesben és megmelegítjük. Leszűrjük és egy hideg vízzel kiöblített forma aljába, öntjük fél centi vastagon. A juhtúrót simára keverjük az ecetes tormával, a krémet a sonkaszeletekre kenjük és fölcsavarjuk. A megtöltött sonkatekercseket a már megdermedt aszpikra helyezzük. A maradék aszpikot, ha szükséges,

meglangyosítjuk, és a franciasalátához keverjük, majd az egészet a sonkatekercsekre simítjuk. Hűtőben legalább egy napig dermesztjük, majd a formából kiborítva, zöldségekkel díszítve kínáljuk. BURGONYA GÁNICA FÜSTÖLT SONKÁVAL Hozzávalók: burgonya 1 kg, só 0,002 kg, olaj 0,25 l, liszt 0,20 kg vöröshagyma 0,15 kg, paprika 0,01 kg, f. sonka 0,60 kg A meghámozott burgonyát sós hideg vízzel éppen, hogy ellepve tesszük fel főzni. A főzést követően hozzáadjuk az olajat és a lisztet, majd habverő segítségével jól elkeverjük. Tálalása a felszeletelt sonkával együtt történik, majd hagymás, paprikás zsírral meglocsolva díszítjük. Brokkolis sonkatekercs Hozzávalók: 16 szelet gépsonka (kb. 30 dkg), 50 dkg brokkoli, 3 dkg vaj, 2 evőkanál liszt, 2 dl tej, só, őrölt bors és szerecsendió A brokkolit rózsáira szedjük és sós vízben puhára, főzzük, majd burgonyatörővel pépesítjük. A megolvasztott vajon világosra

pirítjuk a lisztet, tejjel fölöntjük, és kevergetve sűrűre főzzük. A tűzről levéve sóval, őrölt borssal fűszerezzük, majd a brokkolipürét is hozzákeverjük. A sonkaszeleteket egyenként megkenjük a kihűlt krémmel, fölcsavarjuk és behűtve kínáljuk. 1 Diós cipóban sült húsvéti sonka Hozzávalók kb. 8 adaghoz: A tésztához: kb 3 dl tej, 1 csomag élesztő egy teáskanál cukor 30 dkg finomliszt 30 dkg rozsliszt 1 tojás, 1 dkg só, 2 evőkanál vaj, 15 dkg durvára vágott dió 3 ostya A töltelékhez: 1,2 kg sovány főtt sonka, 1 evőkanál cukor, 1 evőkanál méz 1 nagy alma, 2 evőkanál citromlé 2,5 dl húsleves, egy stampedli almapálinka, 1 teáskanál majoránna, tej megkenni papír a sütéshez Előkészítés: Az élesztőt és a cukrot langyos tejben feloldjuk, majd a liszttel, a tojással, a vajjal és a sóval együtt egy keverőtálba tesszük, és sima tésztává dolgozzuk össze. Ezután beleadjuk a diót, majd letakarva, meleg

helyen, 1 órán át, kelesztjük. Az almát meghámozzuk, kimagozzuk, és kis kockákra vágjuk; a cukrot egy serpenyőben megolvasztjuk és aranybarnára pirítjuk; az almakockákat rövid ideig pároljuk benne; hozzáadjuk a mézet; felöntjük a citromlével, a levessel és az almapálinkával, belekeverjük a majoránnát majd az almamasszát sűrűn folyós állagúra, beforraljuk, egy szitán átpasszírozzuk, majd hidegre tesszük. Elkészítés: A sütőt 220 fokra előmelegítjük; a tésztát átdagasztjuk, majd belisztezett deszkán kinyújtjuk; a tészta közepére 2 ostyát teszünk; az almamassza egy részét rákenjük az ostyára; ezután a sonkát az ostyára helyezzük; a sonka felületét bekenjük a többi almamasszával). majd a 3 ostyát a sonka tetejére nyomjuk; a sonkát szorosan becsomagoljuk a tésztába, majd a varrattal alulra sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük; a tésztát körös-körül tejjel bekenjük, egy pálcikával lyukakat fúrunk a

tésztába; majd a sütőben 30 percig sütjük, ekkor 170 fokra lecsökkentjük a hőmérsékletet és még további 25 perc alatt készre sütjük; a sütőből kivéve még kb. 10 percig, pihentetjük, csak azután vágjuk vastag szeletekre Füstölt sonka hagymamártásban Hozzávalók: 50 dkg főtt, füstölt sonka, 2 fej vöröshagy­ma, 5 dkg liszt, 5 dkg vaj, 4,5 dl tej, őrölt kakukkfű és rozmaring, só, törött bors. A vajat egy lábasban megmelegítjük, és nagyon gyenge tűzön megfonnyasztjuk benne a vékony karikákra vágott vöröshagymát. Beszórjuk a liszttel, s állandóan keverve 1 percig pároljuk Apránként hozzáöntjük a tejet, amikor főni kezd, megsózzuk, megborsozzuk, kakukkfűvel és rozmaringgal fűszerezzük. 3-4 perc alatt sűrűre főzzük. A meleg sonkából 4-5 cm-es darabokat vágunk, tálra rakjuk, és a mártás felével leöntjük. A maradék, mártást kis tálban tálaljuk. Füstölt sonka paradicsommártásban (Magras) Hozzávalók:

35 dkg füstölt sonka vagy sovány sertéshús, 1 evőkanál liszt, 2 evőkanál olaj, só; a mártáshoz: 1 kis fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 6 szem paradicsom vagy 25 dkg sűrített paradicsom, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál borecet, 1 kávéskanál őrölt köménymag, 1 kávéskanál porcukor, egy kevés só, törött bors. A mártás elkészítése: a vékonyra szeletelt vöröshagymát, a meghámozott és kimagozott paradicsomot az olajban 5 percig pároljuk. Ízesítjük a különböző fűszerekkel, és lefödve, takaréklángon főzzük 6-8 percig, amíg a vöröshagyma meg nem puhul. Turmixgépben sima, pépes mártássá keverjük. A kockákra vágott sonkát vagy sertéshúst megsózzuk, és lisztbe forgatjuk. A megforrósított olajban, nagy lángon barnára pirítjuk, a hőmérsékletet csökkentjük, ráöntjük a paradicsommártást, összekeverjük, és lefödve, nagyon kis lángon főzzük. A főzés ideje sonkával 10 perc, sertéshússal 30 perc. Ha a

mártás nagyon besűrűsödne, egy kevés vízzel hígítjuk A paradicsommártást nagyobb adagban is elkészíthetjük, mert jól zárható üvegben, a hűtőszekrényben hetekig eltartható. Felhasználható főtt és sült húsokhoz, vagdalt húsokhoz, gombához, kukoricához, főtt póréhagymához 2 Füstölt sonka madeirában Hozzávalók: 60 dkg füstölt sonka, 3 szál sárgarépa, 1 fej zeller, 1 dl vörös bor, 1 dl madeirabor (helyette is használhatunk vörös bort), 4-6 szem feketebors, 1 babérlevél, 1 kávéskanál citromlé. A sonkát egy kevés vízben a karikákra vágott sárgarépával, a hasábokra szeletelt zellergyökérrel, szemes borssal, babérlevéllel puhára főzzük. A fazékból kivéve vastag bőrét levágyjuk, a sonkát egy tűzálló tálba téve, egy kevés főzőlevet töltve alá a sütőben átsütjük. A sonkalevet leszűrjük, a babérlevelet, szemes borsot kidobjuk, a zöldségféléket turmixgépben áttörjük. A pépet felengedjük

a borral, és citromlével ízesítjük Megforrósítjuk, de nem főzzük fel. (Sűríthetjük egy kevés zselatinnal is) A sonkát vékonyra szeleteljük, a mártással leöntjük, és tálaljuk. Göngyölt sonka Simára keverünk nyolc tojást egy evőkanál tejföllel, csipetnyi sóval, reszelt szerecsendióval meg 1-1 csokor finomra vágott snidlinggel, petrezselyemmel meg kaporral. öt deka vajon, kevergetve nem túl száraz rántottát sütünk belőle, majd négyfelé osztjuk, és négy nagy szelet gépsonka közepére, egy csíkban ráterítjük. A sonkaszeleteket egyenként összegöngyöljük, tűzálló tálra fektetjük, és tetejüket vajjal megkenjük. A forró sütőben átmelegítjük, de nem pirítjuk meg. Ha gazdagabban akarjuk adni, akkor a sonkagöngyöleget leöntjük két deci tejföl meg egy tojássárga keverékével, és úgy sütjük meg a sütőben. Megint más ízű ételt kapunk, ha csak sajtszeleteket fektetünk a sonkagöngyölegekre és csak annyi

időre, toljuk a sütőbe, amíg a sajt rá nem olvad. Húsvéti sonka Hozzávalók: /személyenként / 20 dkg nyers sonka, 2 tojás, reszelt torma Elkészítés: A nyers füstölt sonkát, előző este beáztatjuk annyi hideg vízbe, amennyi ellepi. Főzés előtt alaposan megmossuk a sonkát, mert a levét később felhasználhatjuk tojás főzésére. Bő hideg vízben feltesszük főni Lassú tűzön, fedő alatt olyan puhára főzzük, hogy a csontját ki tudjuk húzni belőle. Ha kötözött sonka, akkor addig, hogy a hústű könnyen beleszaladjon. Saját levében hagyjuk kihűlni, majd deszkán vékony szeletekre vágjuk, s tormával, főtt tojással tálaljuk. / retket, újhagymát, kalácsot kínálhatunk mellé / Húsvéti sonka (kövesztett sonka) A főzésre szánt sonkát, vagy darabját bőséges meleg vízzel alaposan megmossuk. A tűzhelyre két fazék kerül. Egy kisebb, amibe a sonkát tesszük, víz nélkül Ezt beletesszük egy jóval nagyobba, amibe annyi vizet

töltünk, hogy forrás közben ne fortyogjon bele a kisebbikbe, a sonka mellé. A nagyot lefedjük, és lassú tűzön forraljuk a benne lévő vizet addig, amíg a gőzben a sonka megpuhul, vagy amikor a bőre késsel könnyen vágható lesz. Húsvéti sonkás kenyér 50 dkg liszt, 2 csapott teáskanál porcukor, 3 dkg vaj, 2 dkg élesztő, 1 mokkáskanál só, 1,5 dl tej, 30-35 dkg fôtt füstölt sonka, (vagy kicsontozott füstölt csülök). Az elmorzsolt élesztőt keverjük el fél dl langyosra melegített tejjel, és cukorral, majd takarjuk le. 15 perc múlva kétszeresére nő, "kifut" a bögréből. Az átszitált lisztet, a langyosra melegített vajat, a sót és a felfutott élesztőt keverjük össze a maradék tejjel és annyi szódavízzel, amennyit felvesz, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. Dolgozzuk ki alaposan (keverőgéppel 7-8 perc alatt hólyagossá válik a tészta), és dagasszuk bele az előzőleg ledarált sonkát. A tésztát tegyük

lisztezett, mély tálba, takarjuk le tiszta konyharuhával, és meleg helyen (de ne a forró tűzhely közelében) kelesszük kétszeresére. Ezután két részre osztva, hosszúkásra formálva, előmelegített, forró sütőben, kenetlen sütőlemezen megsütjük. Tetejét vízzel megspricceljük, így szép piros lesz. A közepesnél valamivel erősebb lángon 50-60 perc alatt megsül. Ha alufóliában tartjuk, 1 hétig friss marad. 3 Hideg sonkás sajttekercs Hozzávalók kb. 20 szelethez: 40 dkg trappista sajt, 5 dkg vaj, 20 dkg krémsajt, 2 tojás, l evőkanál mustár, só, őrölt bors, 15 dkg gépsonka (vagy főtt, füstölt hús), 1 csokor petrezselyem A vajat a krémsajttal simára keverjük. Hozzáadjuk a két, villával összetört főtt tojást, a mustárt, sózzuk, borsozzuk. A sonkát nagyon apróra vágjuk és a fölaprított petrezselyemmel együtt a sajtkrémhez, keverjük. A trappista sajtot egy Darabban forró vízbe tesszük. Lassú tűzön addig főzzük,

míg formálhatóan puha lesz. Ekkor óvatosan kiemeljük és sodrótóval vékony lappá, nyújtjuk. Rásimítjuk a sonkás krémet és fölcsavarjuk. Behűtjük 2-3. órára, majd fölszeletelve tesszük tálra, más sajtfélék társaságában A kenyérben sült sonka Már gyerekkorunkban is nagyon erősen foglalkoztatta a fantáziámat, valahányszor megpillantottuk a régi híres pesti fűszeresek kirakatában. Előfordult, hogy az iskolából is elkéstem, oly soká bámultam az ínycsiklandozó kirakatot. Kétségtelen, hogy ilyenformán látásból ugyancsak jól ismertem a kenyérben sült sonkát: a kerékformájú kenyeret, melynek sárgabarna héján hatalmas aranyszínű arcával kínálkozó forradás vonult keresztül, s belőle kivillant a sonka rózsaszínű húsa. A személyes megismerkedésre azonban csak nagy sokára került sor, felnőtt koromban, midőn a várbeli Dísz téren állott régi "Kranzli" vendéglőse, a derék Bauer János egy kis

társasággal együtt engem is meginvitált a budaörsi Kálvária-hegy sziklájába vágott pincéjébe borkóstolóra. A budai és budaörsi borok - fehérek és vörösek egyaránt - nagyszerűek voltak, de nagyszerű, sőt remek volt a borkorcsolya is: ama bizonyos sonka kenyérben sütve. A sonkából persze hiányzott a csont, de csak közvetlen a sütés előtt fejtették ki belőle, mert nem afféle silány "kötözött" sonka volt, amely tulajdonképpen csak lapocka, s már csont nélkül kerül a púcba és füstre, előre lemondván ízeinek javáról. Az ízek, illatok ellenkezőleg, teljes mértékben megmaradnak benne, nem főttek bele a vízbe, és nem vesztek el a főzőfazékból felszálló gőzzel. A jó fehér búzakenyér megőrizte őket, magába is szívott belőlük, különösen a levágott bőr alatt meghagyott vékony szalonnarétegből, de a lényegét meghagyta magának a sonkának. Az a sonkás kenyér aztán a legkitűnőbb szendvics, amit csak

elképzelhet az ember, különösen, ha olyan pompás sasadi és Kálvária-hegyi bort ihatok melléje, mint mi ittunk akkor. Aki csak főttet evett, bizony nem tudja, milyen fejedelmi dolog a kenyérben sült sonka. Kenyérben sült sonka A sonkát 2 ujjnyi vastagon fehér- vagy rozskenyér-tésztába burkoljuk s kemencében, megsütjük. Csontjának csak a csülök felé eső részét vesszük ki s a bőrét rajta, hagyjuk. Olyan sonkát használunk fel hozzá, amelyen nem sok a szalonna, s amelynek a pácolása és füstölése nem túlságosan erős. Nemcsak hidegen, hanem melegen is nagyon jó s ekkor többnyire mustármártással tálaljuk. Ha egészben adjuk az asztalra, akkor "héjában", azaz a kenyérrel együtt tesszük a tálra, ha részletekben, akkor "lehámozzuk". A más alkalomra félretett részt mindig a kenyérben hagyjuk. Kenyérben sült sonka 70-80 dkg nyers, füstölt sonka, (vagy 1 nagy kicsontozott nyers, füstölt csülök), 30 dkg liszt,

2 dkg élesztő, 2 tojássárgája, 2 közepes nagyságú burgonya, 2-3 dl tej, 1 mokkáskanál só, 1 teáskanál cukor. A sonkát előző este hideg tejbe áztatjuk, majd másnap a tejet leitatjuk róla, és kis lángon puhára fôzzük annyi vízben, amennyi bőven ellepi. Közben a lisztet alaposan összegyúrjuk az 1 dl cukros, langyos tejben felfuttatott élesztővel, a meghámozott, megfőzött, összetört burgonyával, sóval, 2 tojássárgájával és annyi langyos tejjel, hogy a tészta közepesen kemény legyen. Jól kidolgozzuk, mély kilisztezett tálba tesszük, a tetejét is meglisztezzük, és tiszta konyharuhával letakarjuk. Meleg helyen (de nem a begyújtott sütő mellett !) kétszeresére kelesztjük. Ha megkelt, lisztezett deszkán akkorára nyújtjuk, hogy a sonkát bele tudjuk csomagolni úgy, hogy a tészta lehetőleg mindenhol egyformán fedje. (Csak akkor tesszük bele a sonkát, ha teljesen kihűlt és leszikkadt.) A megformált cipót sütőlemezre téve

még fél órán átkelesztjük, csak ezután toljuk előmelegített, forró sütőbe. Közepesnél erősebb lángon 30 percig sütjük, majd kis lángon további 30 percig. A sütés befejezte előtt 10 perccel, megspricceljük a cipót vízzel, ettől szép márványos barna színe lesz. A sütőlemezen hagyjuk kihűlni, csak ezután vágjuk fel Kínálhatunk hozzá tejszínes vagy tejfölös tormát, tormás almamajonézt vagy majonézes salátát, de vajjal, hónapos retekkel is nagyon finom. 4 Kenyérben sült sonka Hozzávalók: 1 kg főtt sonka, 0,5 kg liszt, 1 evőkanál olaj, 2 dkg élesztő 1 mokkáskanál só, 2 kávéskanál cukor, 1 dl tej, 2 dl víz Elkészítés: Egy edényben langyosítsa meg a tejet, majd adja hozzá az élesztőt és a cukrot. Felfutást követően keverje bele a lisztet, az olajjal és a sóval. Ezután a massza 40-45 percig kell keljen, meleg helyen Főzze meg a sonkát, és szikkadás után csomagolja az elkészített tésztába. Ennek még

további 20 percig kell majd kelnie. Mielőtt a forró sütőbe helyezi, a tetejét lyukassza meg, hogy a sonkából párolgó gőznek legyen hol távoznia. Pirosra sütve, hidegen szeletelve tálalja A sonka tetszés szerint helyettesíthető lapockával, tarjával, csülökkel. Kirántott sonka Sült sonkából szeleteket vágunk, lisztben, felvert tojásban ‚s finomra tört zsemlyemorzsában meghengergetjük ‚és bőszsírban kisütjük. Kocsonyázott sonkahab 50 dkg aszpik, 1 kemény tojás, 25 dkg sonka, fél csomó petrezselyemzöld, 5 dkg vaj, 15 dkg besamel, só, fehérbors, 2 evôkanál brandy, 1 dl tejszín. A formát jeges vízbe állítom, megtöltöm az olvasztott, hűtött, de még folyékony aszpikkal. Amikor az edény falára kb 3-4 mm vastagon rádermedt, a maradékot kiöntöm, és a formát kb. 10 percre a hűtőbe, teszem A díszítőanyagokat - tojásszeleteket, sonkacsíkokat, petrezselyemleveleket - hústűvel az aszpikba mártom, és a forma aljára,

illetve oldalára ragasztom. A formát ismét a hűtőbe teszem A finomra darált sonkához hozzákeverem a vajat, majd a besamelt; sóval, borssal és brandyvel ízesítem. Belekeverem a tejszín keményre vert habját és 10 dkg olvasztott, de már nem meleg aszpikot. A sonkás habot a díszített formába töltöm A tetejére ráöntöm a maradék olvasztott aszpikot, és a hűtőben megdermesztem. Tálaláskor a formát néhány pillanatra forró vízbe mártom, majd a tartalmát franciasaláta alapra óvatosan kiborítom. Tartármártást kínálok hozzá Meleg sonka Hozzávalók: (10 személyre) 1 db 2,5 kg-os füstölt hátsó sonka, 10 adag burgonyapüré. A sonkát kicsontozva összegöngyöljük, zsineggel feszesen összekötözzük puhára fôzzük. Ha a sonka túl sós lenne, éjjelre bő vízben áztatjuk 20-25 perces főzés után a vizet leöntjük róla, majd friss vízben újból föltesszük főni. Ha megpuhult, felszeleteljük és saját levével locsolva

tálaljuk. Köretnek burgonya- vagy zöldborsópürét és reszelt tormát adunk. Nápolyi sonka Hozzávalók: 12 szelet gépsonka, 40 dkg gomba, 8 dkg zsír, só, őrölt bors, 20 dkg reszelt sajt, 3 tojás, 12 dkg liszt, 25 dkg zsemlemorzsa, 1 citrom, zsír a sütéshez. A megtisztított gombát bő vízben megmossuk, szeletekre vágjuk, és zsíron megpároljuk. Sóval, borssal ízesítjük. Ha kihűlt, 6 szelet sonkát egy tálcára terítünk Megkenjük a felvert tojással, és ráhalmozzuk a gombát. Megszórjuk sajttal, majd beborítjuk a visszamaradt 6 szelet sonkával, amelynek belső oldalát tojásba mártottuk. A sonkaszeleteket hústűvel gondosan összetűzzük, hogy szét ne essenek Ezután lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába mártva bundázzuk, és forró zsírban pirosra sütjük. Ha elkészült, a hústű nélkül azonnal tálaljuk. Köretként salátát, rizst vagy burgonyapürét adhatunk hozzá. Pácolt sonka sajtbundában Hozzávalók: 40 dkg főtt, sovány

füstölt tarja, félliternyi tej, 5 2 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál törött fekete bors, kevés liszt, 2 db egész tojás, 10 dkg reszelt parmezán sajt, 10 dkg zsemlemorzsa. Elkészítése: Előző este a tejbe belekeverjük a megtisztított és szétzúzott fokhagymát, majd a borssal ízesítjük. A sonkát egyformán fél centi vastag szeletekre vágjuk, és a tejbe beletesszük. Az edényt lefedjük és másnapig a hűtőszekrényben, tartjuk. Az étel készítése előtt a szeleteket kivesszük a fűszeres tejből, és lisztbe mártjuk, majd a felvert tojásban megforgatjuk. Reszelt sajtban meghempergetjük Ezután ismét beletesszük a tojásba, végül a zsemlemorzsában megmártva 170 fokra felhevített olajban 3-4 perc alatt szép pirosra megsütjük. Vigyázzunk, hogy az olaj ne legyen forróbb, mert a sajt keserűvé válhat! Bármilyen friss salátával nagyon finom. Burgonyapüré illik mellé. Csak melegen jó igazán. Egyszerűen készíthető finom étel.

Párolt füstölt sonka Hozzávalók: 1-1,2 kg füstölt sonka egészben, 6 közepes sárgarépa 1 vastagabb szelet zeller, 2 babérlevél, 1 evőkanál porcukor, 4 szegfűszeg, 2 evőkanál olaj, 6 kisebb gyöngyhagyma (vagy egy közepes vöröshagyma) 1,5 dl száraz fehérbor Elkészítés: A füstölt sonkát egy éjszakára hideg vízben áztatjuk, másnap lábasba tesszük és annyi hideg vizet, öntünk rá, amennyi ellepi. A répát meg a zellert megtisztítjuk hasábokra, vágjuk, és a sonkához adjuk. Babérlevéllel és szegfűszeggel fűszerezzük, lefödve kis lángon 40-50 percig pároljuk. Utána leszűrjük, és tepsibe rakjuk A porcukrot az olajon megolvasztjuk a megtisztított egész hagymafejeket, beletesszük, és addig pirítjuk, hogy színt kapjanak. A borral felöntjük, majd a zöldséges húsra öntjük. Sütőben közepes lánggal 40-50 percig pároljuk. Közben a levével többször meglocsoljuk. Petrezselymes sonkakocsonya ( 4 személyre ) Hozzávalók:

1,2 kg füstölt sonka, 1 csomóleveszöldség, 1 fej vöröshagyma, 2,5 dl száraz fehérbor,1,2 dl tokaji szamorodni, 2 evőkanál konyak, 16 lap zselatin,(1 lap kb. 3 g ) 2 cs petrezselyemzöld, 1 csokor tárkony, 2 szem szegfűszeg, 5 szem bors, 2babérlevél, só, fehérbors. A füstölt sonkát 24 órára hideg vízbe áztatjuk. Másnap friss vízbe tesszük, felforraljuk, majd a főzővizet leöntjük. A szegfűszeget a megtisztított vöröshagymafejbe szúrjuk. A sonkát fazékba tesszük, felöntjük kb 1,5 l vízzel meg a száraz fehérborral. Hozzáadjuk a hagymát, a feldarabolt zöldségeket, a babért és a szemes borsot. Felforraljuk, majd közepes tűzön, kb 1 órát, főzzük A sonkát a fazékból kivesszük és kihűtjük, tetejéről a zsírt leszedjük. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk 3 dl levet felmelegítünk, sóval, borssal és tokajival ízesítjük. Feloldunk benne 4 zselatinlapot, majd hidegre állítjuk A maradék levet megmelegítjük, és

feloldjuk benne a maradék zselatint. Beletesszük a sonkakockákat és a felaprított zöldfűszereket. Sóval, fehér borssal, konyakkal ízesítjük, majd kb 2,5 l űrtartalmú, hosszúkás formába töltjük, és hűtőszekrényben hagyjuk megszilárdulni. Fogyasztás előtt a forma alját forró vízbe mártjuk, és a kocsonyát tálra borítjuk. A tokajis zselét kockára vágjuk és a sonkakocsonya, mellé halmozzuk Petrezselyemlevelekkel díszítjük. (Maradékból is készíthetjük, ha nem öntjük ki a sonka levét Pórés sonka takaróban Hozzávalók: 2 szál póréhagyma, 8 szelet gépsonka, 1 tojássárgája 2 dl tejföl, 5 dkg reszelt sajt, só A tál készítéséhez: diónyi vaj 6 Elkészítés: A póréhagymát megtisztítjuk (csak a haragoszöldjét vágjuk le), 4 ujjnyi hosszú darabokra vágjuk, és enyhén sós vízben puhára főzzük. Jól lecsöpögtetjük, a sonkaszeletekbe göngyöljük, és kivajazott tűzálló tálba egymás mellé fektetjük. A

tejfölt a tojássárgájával simára keverjük, és a sonkatekercsekre öntjük A tetejét reszelt sajttal meghintjük, és sütőben, nagy lánggal (200°C; légkeveréses sütőben 180°C) kissé átsütjük. Rejtett, töltött sonka Hozzávalók: 8 vékony, nagy gépsonkaszelet, 5 dkg juhtúró, 2 evőkanál frissen reszelt torma, só, cukor ízlés szerint, 1 evőkanál tejföl, késhegynyi törött fehér bors, 1 db egész tojás, 1 dl tej, 8-10 dkg finomliszt, 1 teáskanál konyak, 1 mokkáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors. Elkészítése: Először a "mártó tésztát" készítjük el. A tojást habosra verjük, hozzáadjuk a tejet, a lisztet, a konyakot, és sóval, borssal ízesítjük. Simára keverjük, és 15 percig hagyjuk állni Közben a juhtúrót összekeverjük a tormával, a sóval, a cukorral és a tejföllel, majd a borssal ízesítjük. A kiterített sonkaszeleteket bekenjük a túrós-tormás krémmel, és szorosan felcsavarjuk.

Lisztbe mártjuk és a tésztában megforgatva, forró olajba tesszük. 4-5 perc alatt piros-ropogósra megsütjük, és lecsöpögtetve róla a felesleges olajat, azonnal tálaljuk. Melegen burgonyapüré vagy vajas párolt zöldség illik hozzá, hidegen, pedig franciasalátával tesszük az asztalra. Egyszerűen és gyorsan készíthető, kellemesen pikáns étel. Részeges sonka Felszeletelünk 40 deka sovány főtt füstölt húst, és másfél evőkanál olajon átsütjük, majd az olajból kivéve, félretesszük. A visszamaradt olajban üvegesre párolunk egy kis fej, apróra vágott vöröshagymát, meghintjük egy csapott evőkanál liszttel, és egy deci testes vörös borral meg annyi vízzel engedjük fel. hogy sűrű mártást kapjunk. Sóval törött borssal, kakukkfűvel, egy evőkanál paradicsompürével ízesítjük, néhány percig forraljuk, majd két deci tejföllel gazdagítjuk. Visszatesszük bele a füstölthús-szeleteket és addig hagyjuk a tűzön, míg

át nem melegedett. Hasábburgonya vagy sós vízben főtt spagetti illik hozzá (Különösen jó olyankor, ha nem jutunk friss húshoz, például nyaralóban, hétvégi házban.) Rozscipóban sült sonka 1 dl tejben egy csipet cukorral futtassunk fel 5 dkg élesztőt. Tegyünk egy nagy tálba 1 kg rozslisztet, adjuk hozzá a kovászt, 1 teáskanál sót és annyi langyos vizet, hogy közepes keménységű kenyértésztát kapjunk. Tegyük langyos helyre és kelesszük kétszeresére. Amikor megkelt, borítsuk ki egy lisztezett deszkára és nyújtsuk ki ovális formára. Tegyünk a közepére egy kb 1 kg-os főtt sonkát, csomagoljuk be, fordítsuk meg és tegyük egy tepsibe. Kelesszük még legalább fél órát Forró gőzős sütőben süssük 60-80 percet Süthetjük cipó sütőformában is, de ilyenkor természetesen osszuk kétfelé a tésztát és a sonkát is. Sajtos töltött sonka Hozzávalók: 8 nagy, vékony szelet nyers füstölt sonka, 1 nagyobb, savanykás alma, 8

hajszálvékony szelet óvári sajt, kis fej vöröshagyma, 1 db egész tojás, 8 szem szegfűszeg, tej a sonka áztatásához, késhegynyi törött fekete bors, ízlés szerint só, kevés liszt. Elkészítése: A nyers sonkaszeleteket előző nap tejbe áztatjuk és felhasználásig a hűtőszekrényben, tároljuk. A tejből kivesszük, lecsöpögtetjük, és törött borssal megszórjuk. Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk, és 8 karikára vágjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk és ugyancsak 8 karikát, vágunk belőle Minden sonkaszeletre ráhelyezünk egy-egy almakarikát, ezt beborítjuk egy szelet sajttal, majd ráteszünk egy hagymakarikát is. A hagymába beleszúrunk egy szegfűszeget, jól megsózzuk, és a sonkát összegöngyöljük (Hogy ne essen szét, szúrjuk át egy hústűvel vagy fogvájóval.) Lisztben megforgatjuk és félretesszük A sonka áztatásához használt tejből 1 decinyit összekeverünk a felvert tojással és megmártjuk benne a töltött

sonkát. Ezután ismét lisztben, végül a tejes tojásban ismét megforgatva, 170 fokra felhevített olajba tesszük, és 5-7 perc alatt pirosra sütjük. Jól lecsöpögtetjük róla az olajat és tormás mártással tálaljuk Melegen jó igazán. Kissé munkaigényes, de igazi ünnepi étel 7 Sonkás vagy gombás batyu Hozzávalók: 20 dkg liszt 12 dkg margarin 3 dkg élesztő kb. fél liter tej 1 mokkáskanálnyi cukor 1 tojás 10 dkg gomba 10 dkg gépsonka kevés petrezselyem Elkészítése: A margarint eldolgozzuk a liszttel és eldolgozzuk a cukrozott tejben megfuttatott élesztővel. A késhátvékonyságúra kinyújtott tésztából kerek darabokat szaggatunk, közepére halmozzuk a tölteléket, csipkés szélűre mintázva visszahajtogatjuk a tésztát, kb. fél órát, hagyjuk kelni, majd tojással megkenjük és előmelegített sütőben aranysárgára, sütjük. Töltelék: 10 dkg darált gépsonka (lehet maradék sült hús is), kevés bors, 3 kanál tejföl.

(Vagy kevés vajon megpárolt, apróra vágott gomba, csipet só, kevés bors, három kanál tejföl és apróra vágott petrezselyem.) Figyelem: Ha gombát használunk, a tésztát aznap fogyasszuk el! Sonka madeirában A puhára fôtt sonkának bőrét és szalonnáját leszedjük, megfelelő lábasban negyed liter madeira és negyed liter húslevessel negyedóráig pároljuk. Aztán szépen fölszeleteljük, előbbeni alakjában, szóval egészben a tálra tesszük, a levet ráöntjük, és szarvasgombával körítjük. A csontra papírrózsát vagy ezüstfogantyút teszünk. SONKAFONDU Füstölt combból, tarjából vagy húsos kolozsvári szalonnából kockacukor nagyságú darabkákat vágunk, villára szúrva a forró olajba mártjuk, és üvegesre sütjük. (Ha tovább sütjük, kemény lesz) Juhtúrót elkeverünk nagyon kevés reszelt hagymával, esetleg elkapart fokhagymával, darált köménymaggal, áttört főt tojássárgájával, reszelt tojásfehérjével. A megsült

füstölt hús- vagy szalonnafalatokra túrót kenünk, és kis kenyérkockákkal vagy karikákra vágott kiflivel fogyasztjuk. Sonkahabos makaróni Hozzávalók: 25 dkg makaróni, 15 dkg sonka, 15 dkg reszelt sajt, 10 dkg vaj, 4 tojás, só, reszelt szerecsendió, vaj a tál kikenéséhez. A makarónit a szokásos módon kifőzzük, majd a vaj felében megforgatjuk. A maradék puha vajat simára keverjük a tojássárgákkal, a darált sonkával, meg 10 dkg reszelt sajttal. Egy csipet szerecsendióval fűszerezzük, végül óvatosan belekeverjük a kemény habbá vert tojásfehérjéket, és beleforgatjuk a makarónit. Egy mély tűzálló tálat vajjal kikenünk, zsemlemorzsával meghintünk, beleöntjük a habos makarónit, tetejét megszórjuk a maradék reszelt sajttal, és forró sütőben kb. 15 perc alatt, megsütjük. Sonkapuding Hozzávalók: 20 dkg főtt füstölt sonka, 1,5 dl tej, 10 dkg zsemlemorzsa, 2 tojás, 1 kiskanál mástár, só, őrölt szerecsendió, 1 csokor

petrezselyemzöld A zsemlemorzsára öntjük a tejet, majd a tojások sárgáját is hozzákeverjük. A sonkát finomra daráljuk és a tejes morzsához, adják, mustárral, őrölt szerecsendióval, és ha szükséges, sóval ízesítjük, végül a fölaprított petrezselymet és a tojások fehérjéből vert kemény habot is beleforgatjuk. A masszát kivajazott őzgerincformába öntjük és vízzel telt tepsibe állítva előmelegített sütőbe, toljuk. 220°C-on 35-40 percig gőzöljük, majd hűlni hagyjuk, végül hűtőben legalább fél napig dermesztjük. A formából kiborítva, fölszeletelve tesszük tálra. Sonkapuffancs 30 dkg fôtt sonka vagy tarja, 1 kis fej vöröshagyma, 3 tojás, 1 közepes nagyságú ecetes uborka, 3 dl tej, 4-5 evôkanál burgonyapehely,1 gerezd fokhagyma, 1 csapott teáskanál sütőpor, késhegynyi őrölt borókabogyó, só, 8 törött fekete bors, olaj a sütéshez. A sonkát, az uborkát és a megtisztított vöröshagymát együtt

ledaráljuk. A tojásokat habosra verjük, hozzákeverjük a tejet, megfűszerezzük, és hozzáadjuk a darált sonkás keveréket meg a burgonyapelyhet. 15 percnyi várakozás után alaposan összedolgozzuk, és beletesszük a sütőport. Nedves kézzel nagy diónyi gombócokat formálunk a masszából, majd bő, forró olajban pirosra sütjük. Egyszerre csak kevés gombócot tegyünk a lábosba, mert a hő hatására megdagad! Leitatjuk róla az olajat, és vagy tejföllel, vagy majonézes mártással és salátával kínáljuk. SONKAROPOGÓS (üzemi szakácskönyv 100 főre) Hozzávalók: 4,00 kg sonka, 1,50 kg liszt, 0,02 kg törött bors, 0,15 kg só, 0,80 kg zsír, 4,00 l tej, 15 db tojás. Panírozáshoz: 3,00 kg zsír vagy olaj, 4,00 kg zsemlemorzsa, 0,20 kg só, 1,50 kg liszt, 2,00 l tej, 15 db tojás. A fôtt sonkát húsdarálón (apró lyukú tárcsán) ledaráljuk. Sűrű besamelt készítünk. Sózzuk, borsozzuk, tojásokat teszünk hozzá, jól összedolgozzuk, és

hagyjuk kihűlni. Ropogósokat formálunk, panírozzuk és kisütjük. Sonkás borjúrolád Hozzávalók: 8 vékony szelet borjúhús, 4-5 szelet sonka, 2 evőkanál olaj, 3 dkg vaj, 4 szelet zsemlekenyér, őrölt rozmaring vagy 16 zsályalevél, só, törött bors. A hússzeleteket megsózzuk és megborsozzuk. Közepükbe 2-2 levél zsályát teszünk, vagy beszórjuk rozmaringgal és összetekerjük: Mindegyik húsroládot egy-egy sonkaszeletbe tekerjük, és fogpisz­kálóval rögzítjük. A roládok minden oldalát forróolajban megsütjük, majd kiszedve egy tálra meleg helyre állítjuk A visszamaradt olajat megborsozzuk, esetleg egy kevés liszttel sűrítjük, s lefödve 10 percig gyenge tűzön főzzük. Közben a vajban megpirítjuk a kockákra vágott kenyérdarabokat A mártást a húsra öntjük, mellé tesszük a pirított kenyérdarabokat, és azonnal tálaljuk. (Megjegyzés: Valamennyi borjúhúsétel elkészíthető 2-4 napig tartósított tejben áztatott

marhahúsból is.) Sonkás brokkoli Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg brokkoli, 1 tasak burgonyapüré, 1 tasak sajtszósz(Knorr), 2 db tojás, ételízesítő, őrölt szerecsendió, 20 dkg sonka, vaj Elkészítés: A brokkolit megtisztítjuk, ételízesítős vízben félig puhára főzzük, leszűrjük, Elkészítjük a burgonyapürét és a sajtszószt, majd összekeverjük. Hozzáadjuk a tojásokat és kevés őrölt szerecsendiót A sonkát vékony csíkokra vágjuk, belekeverjük a sajtos burgonyapürébe. Vajjal kikenünk egy tűzálló tálat, kis halmokba belerakjuk a brokkolit, Leöntjük a sajtos-sonkás burgonyapürével és forró sütőben kb. 20-25 perc alatt készre, sütjük Ez az eredeti recept. Én rendszerint karfiolból és brokkoliból vegyesen Szoktam készíteni (látványnak sem rossz). A sonka nálam mindig füstölt tarja, ami meg finomabb ízt add az egésznek A tetejét, pedig meg megszórom reszelt sajttal, ami szép pirosra sül. SONKÁS BROKKOLI A

brokkolit kisebb darabokra szedve gyengén sós - vagy ételízesítős - vízben majdnem puhára fôzzük és leszűrjük. Elkeverünk apró kockákra vágott fôtt tojásokat, metéltre vágott sonkát vagy fôtt füstölt húst tejföllel, hogy mártásszerű legyen. Vajjal kikent és zsemlemorzsával meghintett tűzálló edénybe tesszük a megfőtt brokkolit, leöntjük a sűrű sonkás-tojásos tejföllel, a tetejére néhány vajmorzsát szórunk, és a forró sütőben kb. 15 percig, sütjük. Tálalás előtt megszórjuk reszelt sajttal, és csak annyi időre tesszük vissza a sütőbe, amíg a sajt rá nem olvad. 9 SONKÁS DARAGALUSKA (Egytálétel, 4 személyre) Hozzávalók: 3 tojás, 30 dkg búzadara, 1 teáskanál só, 1 kávéskanál őrölt bors, 10 dkg főtt sonka, 5 dkg füstölt szalonna, 2 dl tejföl, 2 dl kefir. Elkészítés: A füstölt szalonnát nagyon apróra vágjuk, zsírját kiolvasztjuk, majd hozzátesszük az ugyancsak apróra vágott sonkát.

Pár percig együtt pirítjuk, ezután ráöntjük a tejfölt, a kefirt és az egészet éppen csak átmelegítjük. Végül rálocsoljuk a szokott módon elkészített és kifőzött galuskára Előmelegített, forró sütőbe toljuk annyi időre, amíg a galuska jól átforrósodik. Sonkás kocka Hozzávalók: 100 g zsír, 2 dl tejföl, 4 db tojás, 300 g füstölt sonka maradék, 50 g zsemlyemorzsa, őrölt bors, só, 500 g nagykocka tészta Elkészítés: A kockatésztát forró sós vízben puhára főzzük, leszűrjük. A sonkát apróra vágjuk, vagy ledaráljuk A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgákat a zsírral és a tejföllel kikeverjük, sózzuk / enyhén /, borsozzuk, hozzáadjuk a főtt tésztát, majd összekeverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és lazán a tésztás masszához keverjük. Tűzálló tálat vagy tepsit kikenünk zsírral, megszórjuk zsemlyemorzsával és az összekevert sonkás tésztát, beleöntjük, elsimítjuk.

Előmelegített sütőbe tesszük, és lassan aranysárgára sütjük. Forrón tálaljuk Valamilyen salátát adhatunk hozzá! Sonkás kifli Egyforma mennyiség áttört burgonyából, lisztbôl és zsírból kevés sóval tésztát gyúrunk. Vékonyra kinyújtjuk, és négyszögletes darabokra vágjuk. sonkát apróra vagdalunk, tejföllel összekeverjük, a négyszögekre egy-egy kis csomócskát teszünk belőle, kis kifliket formálunk a tésztából, tojássárgájával megkenjük és megsütjük. Sonkás kifli más módon Gyúródeszkán tizennégy deka kemény vajból, huszonegy deka finom lisztbôl, kevés sóból, két evőkanálnyi tejfölből és egy egész tojásból, kézzel tésztát gyúrunk, lehető vékonyra kinyújtjuk. és akkor újra összehajtjuk, mint a vajas-tésztánál szokás; egy órára hűvös helyre tesszük, aztán egészen vékonyra kinyújtjuk, gömbölyű fánkszúróval kiszúrjuk, finomra vagdalt sonkával megtöltjük, kis kifliket készítünk

belőle, vajjal kikent pléhre tesszük, tojással kétszer bekenjük, és forró sütőben megsütjük. Sonkás krokett 50 dkg burgonya, 30 dkg sonka vagy füstölt hús, 20 dkg liszt, 5 dkg vaj, 2 tojássárgája, törött bors, majoránna, só. A burgonyát megfőzzük, áttörjük, eldolgozzuk a tojássárgákkal és vajjal, a liszttel. Hozzáadjuk a darált sonkát (vagy húst), a törött borsot, a majoránnát, a sót A masszából pogácsákat formálunk, tojása, zsemlemorzsába forgatjuk, és néhány perc alatt forró zsírban kisütjük. A legtöbb főzelékhez kedvelt feltét Sonkás krokett Fél liter tejet kevés sóval, törött borssal felforralunk, és lassan, állandóan kevergetve, beleszórunk 12 deka búzadarát. A tűzön tovább keverve addig főzzük, míg az edény falától el nem válik A tűzről levesszük, összedolgozzuk 15-20 deka őrölt főtt füstölt hússal meg 10 deka reszelt sajttal, és lisztezett tányéron másfél ujjnyi vastagon,

téglalap alakúra terítjük. Amikor teljesen kihűlt, éles késsel hosszúkás kroketteket vágunk belőle (ebből a mennyiségből kb. 16 krokett telik ki), és bő, forró olajban, élénk tűzön ropogós pirosra kisütjük. (Nem esik szét, annak ellenére, hogy nincs benne tojás!) Fokhagymás sült paradicsommal kínáljuk. 10 Sonkás pecsenye Egy evőkanál olajon átsütünk 80 deka sovány sertéscombot; és sóval, pár szem borssal, két szem borókabogyóval, két gerezd fokhagymával, egy mokkáskanálnyi Piros Arany krémmel ízesítve, egy kevés vízzel jó puhára pároljuk. Nyolc szeletre vágjuk, és tűzálló tálra egymás mellé fektetjük Átdarálunk 20 deka főtt füstölt húst, eldolgozzuk annyi tejföllel, hogy "kötése" legyen, és a hússzeletekre kenjük. Beborítjuk meghámozott, vékonyra felszeletelt jonatán almával, és beborítjuk vékony sajtszeletekkel. A sütőben kb. 15 percig, sütjük (Ha kevesebb munkával akarjuk

készíteni, a sonkát szeletekben borítjuk a húsra.) Burgonyapüré és ecetes savanyúság illik hozzá SONKÁS PECSENYE Hozzávalók négy személyre: 50 dkg sovány sertéscomb, 20 dkg füstölt tarja 2 dl tejföl, 2 alma, fekete bors, 10 dkg sajt, 3 gerezd fokhagyma, piros arany, vegeta, 1 dl fehérbor Elkészítés: A húst egy darabban, kevés forró zsíron minden oldalról pirosra sütjük. Ezután egy gerezd apróra vágott fokhagymával, pár szem fekete borssal, vegetával, egy kávéskanál piros arannyal fedő alatt puhára pároljuk. A füstölt húst ledaráljuk és összekeverjük a tejföllel, majd hozzáadunk két gerezd sóban megtört fokhagymát. A kész húst négy szeletre vágjuk, kizsírozott tűzálló tálba tesszük és a sonkás tejfölt, rákenjük a szeletekre. Ennek a tetejébe jön a vékony szeletekre vágott alma, amit leöntünk a hús szaftjával Végül rátesszük a vékony szeletekre vágott sajtot és forró sütőben kb. 15-20 percig,

sütjük, amíg a sajt megpirul. Krumplipüré vagy hagymás tört krumpli, ecetes savanyúság illik hozzá SONKÁS PÓRÉHAGYMA A megtisztított póréhagymát akkora darabokra vágjuk, mint 1-1 sonkaszelet, majd kevés sós vízben puhára fôzzük és lecsepegtetjük. Minden sonkaszeletre egy darab póréhagymát teszünk, összegöngyöljük, és kizsírozott tűzálló tálon szorosan egymás mellé fektetjük. Sózott és tojássárgájával elkevert tejfölt öntünk a tetejére. A sütőben - esetleg grillben - addig sütjük, amíg a teteje kissé pirulni nem kezd Pirított zsemlemorzsával megszórva, forrón tálaljuk. Sonkás rizses tál Hozzávalók: 25 dkg rizs, 5 dkg vaj, 25 dkg vegyes leveszöldség, 25 dkg főtt sonka, 4 tojás, 10 dkg reszelt sajt, I csapott teáskanál őrölt fehérbors 1teáskanál currypor, 5 dl füstölthúslé. Elkészítés: 1. Az alaposan megmosott és egy órán át vízben áztatott rizst leszűröm, és vajon üvegesre pirítom

Tűzálló tálba öntöm, hozzáadom a megtisztított és kockákra vágott leveszöldséget, az ugyancsak kockákra vágott sonkát és a karikákra szeletelt kemény tojást. Rászórom a reszelt sajt háromnegyed részét, meghintem borssal, curryporral majd felöntöm annyi füstölthúslével (vagy 1 csapott teáskanál füstízű sóval és vízzel) amennyi bőven ellepi. Ezután szorosan lefedem 2. Felforralom, előmelegített forró sütőbe tolom, és kis lángon addig párolom, amíg az összes levét el nem fövi. 3. Tálalás előtt villával óvatosan átforgatom, a maradék reszelt sajtot rászórom, úgy teszem az asztalra Sonkarolád Hozzávalók: 12 szelet sonka, 10 dkg Ráma margarin, 20 dkg besamelmártás, 3 dkg ecetes torma, őrölt fehér bors, só A besamelt a margarinnal, a jól lecsepegtetett ecetes tormával habosra keverjük, és sóval, borssal ízesítjük. A sonkaszeletekre halmozzuk hosszában a krémet, és feltekerjük. Tölthetjük sajtkrémmel is,

ekkor az elkészített besamelmártáshoz azonos mennyiségű margarint és 5 dkg reszelt füstölt sajtot adunk és jól összekeverjük. 11 Besamelmártás készítése A besamelmártást hidegkonyhai és süteménykrémekhez egyaránt használják, hogy ezzel könnyebbé és kevésbé "zsíros" hatásúvá tegyék a krémeket. A recept a következő 20 dkg besamelmártáshoz kell: 3 dkg Ráma margarin, 3 dkg liszt, 2,5 dl tej A margarint felmelegítjük (de nem forraljuk), majd beleszórjuk a lisztet, elkeverjük, és felöntjük forró tejjel. A mártást állandó keverés mellett addig főzzük, amíg a kívánt sűrűséget eléri. Sonkás ropogós Hozzávalók: 20 dkg főtt füstölt tarja, két tojás, egy evőkanál zsemlemorzsa, három zsemle vagy ennek megfelelő zsemlekenyér, tej, metélőhagyma, só, törött bors; a sütéshez bőven zsír. A megdarált tarját összedolgozzuk a felvert tojással, zsemlemorzsával, metélőhagymával, sóval, törött

borssal ízesítjük. A felszeletelt zsemlét sós tejbe mártjuk, egyik oldalát jól megkenjük a sonkakeverékkel és a forró zsírban hirtelen, megsütjük. Sonkás sajttekercs Hozzávalók: 20 dkg főtt sonka, 30 dkg eidami sajt, 1 dl tejföl, 5 dkg vaj, 1 kk. reszelt hagyma, bors A sajtot mikrosütőben felolvasztjuk /vagy forró vízben/. Fél centi vastagra nyújtjuk. A sonkát megdaráljuk, kissé megborsozzuk, a vajjak kikeverjük, és annyi tejfölt adunk hozzá, hogy sűrű krém legyen. A sajtra kenjük, és a sajtlapot szorosan összegöngyöljük, alufóliába csomagoljuk, és jól lehűtjük. Csak akkor szeleteljük fel, ha már jól megkeményedett. Sonkaszelet sörtésztában Hozzávalók: 400 gr főtt sonka, 2 db tojás, 3 dl világos sör, 120 g liszt 5 dl olaj, 1 db fejessaláta, 5 gr gyömbérgyökér Elkészítése: A fejéssalátát leveleire szedjük, gondosan megmossuk és megszárítjuk. A főtt sonkát 3-4 milliméter vastag szeletekre vágjuk. A sört

simára keverjük a liszttel, a tojások sárgájával, a frissen reszelt gyömbérgyökérrel, majd óvatosan hozzákeverjük a tojásfehérjékből vert habot. A sonkaszeleteket megforgatjuk a sörtésztában, és forró olajban mindkét oldalukat megsütjük, majd lecsepegtetjük. A salátaleveleket tálra rendezzük, és elhelyezzük rajtuk a sonkaszeleteket Köretként burgonyasalátát, akár majonézes burgonyát is adhatunk. Sonkás szűzérmék Hozzávalók: 25-30 dkg sertés szűzpecsenye, 25 dkg főtt füstölt sonka vagy tarja, mokkáskanálnyi zsálya, só és törött fekete bors ízlés szerint, liszt a bundázáshoz. Elkészítése: A szűzpecsenyét megmossuk, letöröljük, majd kis érmékre vágjuk. A sonkát ugyancsak akkorára daraboljuk, mint a sertéshúst. Megsózzuk, megborsozzuk, meghintjük a zsályával Egy szeletke szűzérmére ráteszünk egy szeletke sonkát, és fogvájóval úgy tűzzük össze, hogy ne essen szét. Lisztbe forgatjuk. Azonnal

beletesszük az olajsütőbe, amelyben előzőleg 180 fokra felhevítettük az olajat 1-2 perc alatt megsül, ezután lecsöpögtetjük. Almás tormamártással és burgonyapürével tálaljuk Nagyon egyszerűen és gyorsan készíthető. 12 Sonkás tál Kerek nagy ovális tálon kockára vágott aszpikra tálaljuk a vékony szeletekre vágott sonkát. A szeleteket könnyedén félbe hajlítjuk és a tál külső oldaláról kiindulva félkörben egymás, mellé rakjuk, a következő sor az előző sort félig takarja, ezt addig ismételjük, míg középre nem érünk. A tál középére piros retket teszünk, a szabadon maradt két sarokba, pedig vaj csomócskákat helyezünk. A sonkát aszpikkal lefényezzük. SONKÁS TARHONYA A zsírban sárgára pirított tarhonyát kétszeres mennyiségű vízzel fele- resztjük, teszünk bele 1 kanálka ételízesítőt, kevés sót - idényben néhány szelet zöldpaprikát és paradicsomot -, és fedő alatt pároljuk. Ha már majdnem

puha, belekeverjük az apróra vágott maradék sonkát vagy füstölt húst, és készre fôzzük. Mire a tarhonya teljesen megpuhul, nem marad alatta semmi víz. Párolt vagy nyers káposztasalátával jóízű, laktató étel. Sonkás táska Hozzávalók: 1 doboz mirelit leveles vajas tészta, 25 dkg főtt sonka vagy tarja, 2 tojás, törött bors és só ízlés szerint, liszt a tészta nyújtásához. A sonkát nagy lyukú darálón ledaráljuk. A felengedett tésztát lisztezett deszkára rakjuk, és vékonyra kinyújtjuk. A tojásokat habosra felverjük A tésztát bekenjük a tojással, majd gondolatban megfelezve, egyik felét egyenletesen beszórjuk a darált sonkával. A tészta másik felét ráhajtjuk, és kissé rá is nyomkodjuk Lisztbe mártott derelyemetszővel 3 cm x 5 cm-es kis négyszögeket, azaz táskákat vágunk belőle. Mindegyiknek bekenjük a tetejét Legyünk óvatosak, és ügyeljünk arra, hogy csak a teteje legyen tojásos, különben nem fog szépen

felemelkedni. Sütőlemezre rakjuk, nem túl közel egymás mellé, és az elmelegített forró sütőbe tolva, 5 percig erős lángon, majd 10-12 percig közepes lángon megsütjük. Az első 10 percben nem szabad a sütőt kinyitni! Frissen, melegen tálaljuk. Ünnep előtt jó előre megsüthetjük, csak melegíteni kell közvetlenül tálalás előtt a sütőben. Ha a melegítés folyamán a sütőlemezre alufóliát borítunk, nem fog kiszáradni Sonkás tekercs Hozzávalók: 8 szelet kicsontozott sertésborda, 20 dkg darált, főtt, füstölt sonka, egy evőkanál zsír, egy kis fej reszelt vöröshagyma, só, majoránna, 2 dl tejföl. A hússzeleteket megkenjük a darált, tejföllel lazított füstölt hússal és egyenként összegöngyölítjük. A tekercseket megtűzzük, vagy átkötjük és a zsírban pirított hagymán megforgatva, majoránnával meghintve, puhára pároljuk. Tálalás előtt a levét tejföllel gazdagítjuk Rizzsel, savanyúsággal körítjük. Sonkás

tekercsek 14 deka vajat 21 deka liszttel, 1 egész tojással, fél csomag sütőporral, kevés sóval és 1 evőkanál tejföllel jól összegyúrunk. A tésztát vékonyra nyújtjuk, tetejét zsírral vékonyan megkenjük, összehajtjuk, nyújtjuk, ezt háromszor egymás után ismételjük, legvégül tégla alakú darabokra vágjuk és apróra vagdalt sonkával, töltjük, összesodorjuk, tojással kenjük. Jó forró sütőben szép pirosra sütjük Sonkás tekercs Hozzávalók: 6 db tojás, 2 kanál vaj, 25 dkg liszt, 30 dkg főtt sonka (vagy főtt, füstölt tarja), 30 dkg trappista, sajt, 1 pohár tejföl Ilyen finomat még úgysem ettél, kezdj hozzá lelkesen, úgy még sokkal finomabbra sikerül. Egyébként sem lehet elrontani, ha mégis sikerülne, te lennél az első. Válaszd szét a 6 tojás sárgáját a fehérjétől A sárgájához keverj egy pici sót, két kanál vajat és 25 dkg lisztet. Én turmíxolni szoktam, úgy egyszerűbb A tojás fehérjét verd kemény

habbá és ügyesen, óvatosan keverd a tésztához. (eszedbe ne jusson ezt turmixgéppel megtenni, erre a fakanál a célszerszám) Vajazd ki a kedvenc tepsidet és borítsd bele a tésztát. Kend szét egyenletesen, kb félujjnyi vastagon, s rakd be a sütőbe, lassú tűzre Előbb csak félig süsd meg. Addig daráld le a főtt sonkát és reszeld meg a sajtot Ha félig már megsült a tészta, kotord rá a darált 13 sonkát, meg a reszelt sajt 3/4 részét, kenj rá 3/4 pohár tejfölt és rakd vissza a sütőbe, erősebb tűzre, hogy megsüljön. Nem kell kimenned a konyhából, amíg elmosod a húsdarálót, már meg is sült Vedd ki a sütőből, a tészta egyik szélét emeld meg késsel, és az egészet tekerd fel a tepsiben. Ha a tekercs nem szimmetrikus, még nem kell kivinni a szomszéd kutyájának, így is pont ugyan olyan lesz az íze. Kend meg a tekercs tetejét a maradék tejföllel és szórd rá a maradék reszelt sajtot. Így rakd vissza a sütőbe még

néhány percre. Aztán kész is Klasszul lehet szeletelni, irtó jól mutat Az ízéről nem is beszélve Én párolt lila káposztával szeretem a legjobban. Sonkás tekercs más módon 6 dkg vajat forrósíts meg egy lábasban, tégy bele 10 dkg lisztet, s ha összekeverve habosodni kezd, önts hozzá 3 dl tejet. Főzd, míg a lábastól el nem válik Mikor már langyosra hűlt, üss bele egyenként 5 tojássárgát, sózd meg ízlés szerint, és elegyítsd hozzá a tojások kemény habját. Jól kikent és kilisztezett lapos tepsiben kend el ujjnyi vastagon és süsd meg rózsaszínűre. Ha megsült, borítsd tiszta törlőruhára, kend rá a tölteléket, és gyorsan csavard fel. Töltelék: 20 dkg sovány sonkát őrölj meg, tégy hozzá 2-3 evôkanál tejfölt és egy kis törött borsot. A feltekert omlettet szórd meg reszelt sajttal, tördelj rá 5 dkg vajat, és a tálon, amiben feladod, tedd a sütőbe 10 perccel tálalás előtt. Sonkatorta Hozzávalók: 2 doboz Ráma

Créme Bonjour tormás szendvicskrém, 60 dkg szeletelt gépsonka, 1 csomó zeller zöld A díszítéshez: paradicsom, kígyóuborka, fodros saláta, zöldpaprika, póréhagyma vagy újhagyma A finomra vágott zeller zöldet belekeverjük a szendvicskrémbe, és a sonkaszeleteket 3 mm vastagon, egyenletesen megkenjük, majd rétegesen összerakjuk. Kb 2 óra hosszat a hűtőben, dermesztjük Tálaláskor a sonkatortából háromszög alakú szeleteket vágunk, és frissen vágott zöldségekkel körítjük. Magos kenyérrel vagy pirítóssal kínáljuk Sonkatorta Hozzávalók: 50 g füstölt kolbász, 1 kg burgonya, só, 1 kávéskanál feketebors, 1 fej fokhagyma, 4 evőkanál liszt, 1 csokor petrezselyem. 4 tojás, 2 dl olaj, 2 evőkanál tejföl, 2 dl tejföl a tálaláshoz A burgonyát lereszeljük, sózzuk, borsozzuk, reszelt fokhagymával és finomra vágott petrezselyemmel ízesítjük. Öntsünk bele 0,5 dl olajat, 2 evőkanál tejfölt, üssük bele a tojásokat, és a

liszttel keverjük össze Nagyméretű (28 cm átmérőjű) serpenyőben olajon 4, egyenként kb. 1 cm vastag lepényt, sütünk úgy, hogy mindkét felét megpirítjuk. Az ötödik lepény úgy készüljön, hogy a serpenyőt megszórjuk apróra vágott füstölt kolbásszal, és erre terítjük rá a masszát. A lapok közeit megkenjük sonkakrém töltelékkel, a legfelső a kolbászos lesz. Szeletelve, tejföllel kínáljuk. Sonkakrém töltelék ------------------Hozzávalók: 200 g füstölt főtt sonka, 1 dl étolaj, 2 evőkanál liszt, 2 dl tejföl, 1 kis csokor petrezselyem, csipetnyi kakukkfű, 1 mokkáskanál őrölt bors Az olajat felhevítjük, hozzáadjuk a lisztet. Elkeverjük, borsozzuk, kakukkfűvel és finomra vágott petrezselyemmel ízesítjük. Belékeverjük a főtt, darált sonkát és a tejfölt, 1 dl vízzel kenhető masszává hígítjuk. Sonkás vagdalt hús Hozzávalók: 50 dkg marha- vagy sovány sertéshús, 25 dkg főtt, füstölt tarja, két zsemle,

tej a zsemlék áztatásához, két tojás, só, törött bors, egy evőkanál zsír. 14 A húst a sonkával és a tejbe áztatott, kifacsart zsemlével együtt megdaráljuk, majd összedolgozzuk a tojásokkal, sóval, törött borssal. Kizsírozott őzgerincformába nyomkodjuk, és 30-40 percig sütjük a sütőben. Tálra borítjuk és a húsból kisült zsírral, megöntözzük (Ha hidegen akarjuk fogyasztani - mert úgy is nagyon finom -, a sütőben a formát vízfürdőbe állítjuk és a forma tetejét alufóliával, borítjuk be, így nem sül ropogósra a hús, inkább pástétomszerűvé válik.) Sonkás-kotlett Negyven deka sovány, megfőtt finom sonkát a húsvágó-gépen kétszer át-sajtólunk s egy mozsárban kéthárom evőkanálnyi Bessamel-mártással, két tojás sárgájával, egy egész tojással jól összetörjük, s minthogy a sonka úgyis sós, nem teszünk bele egyebet. Ezután kezünkkel jól összegyúrjuk s szép kis szeleteket, kotletteket

formálunk belőle, minden szeletbe egy -egy makarónit teszünk, zsemlemorzsában megforgatjuk és forró zsírban világosbarnára, kirántjuk. Tálaláskor köralakban elhelyezve, közepén zöldborsóval díszítve tálaljuk föl. Sonkatekercs 12 szelet sonka, 30 dkg krémsajt, 15 dkg ecetes torma, 1 fej saláta, bors, só. A krémsajtot habosra keverjük a tormával, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, a sonkaszeleteket megtöltve feltekerjük. Egy megfelelő tálra kirakjuk a lecsurgatott salátaleveleket, majd sorjában elhelyezzük a töltelékes sonkatekercseket. Végezetül a tekercsek végére és tetejére nyomózsákkal egy-egy krémsajtrózsát illeszthetünk. Sonkatekercs 8 szelet bármilyen gépsonka (én baromfit szoktam használni) 20 dkg tejszínes krémsajt (natúr), 10 dkg ecetes torma, só, bors 1 fej saláta, ecetes uborka A krémsajtot habosra keverem a tormával (esetleg almával gyengíthető, ha sok a gyermek) és ízlés szerint sózom, borsozom. Egy

hosszú tálat kirakok lecsurgatott salátalevelekkel, és szépen sorjában elhelyezem rajta a fenti töltelékkel töltött sonkatekercset. Vigyázok arra, hogy a tekercs végére és a tetejére jusson 1-1 (műanyag zacskóból kinyomott) rózsa. A tekercsek közét apróra vágott, lecsorgatott ecetes uborkával vagy ízlés szerinti paradicsomkarikával, nyers uborkával, citromszelettel, tojáskarikával ihlet szerint díszíthetem! Jól behűtve tálalom. Sonkatekercs 6 szelet sonka, 6 ek. tormás majonéz, 1 alma, 1 kis zellergumó, 1 kis zöldpaprika, só. A kis kockára vágott meghámozott almát, zellert és zöldpaprikát a tormás majonézzel összekeverjük. Megtöltjük vele és felgöngyöljük a sonkaszeleteket. Sonkatekercs aszpikban Hozzávalók: 20 dkg gépsonka, 15 dkg franciasaláta, 2 db főtt tojás 2 szál sárgarépa, 30 dkg aszpik Egy megfelelő nagyságú, hosszúkás, téglalap alakú forma alját 3 mm vastagságban olvasztott és lehűtött aszpikkal

kiöntünk. Hűtőbe téve megdermesztjük A főtt tojásokat megpucoljuk, felkarikázzuk A sonkaszeletek közepére halmozzuk a franciasalátát, majd felgöngyöljük. Az így kapott tekercseket egymás mellé tesszük a formába, majd mindegyiknek a tetejére egy tojáskarikát és egy főtt répakarikát teszünk. Felöntjük a maradék olvasztott és visszahűtött aszpikkal. Hűtőbe tesszük, megdermesztjük Tálaláskor a formát egy pillanatra meleg vízbe mártjuk, azután egy zsírpapírral letakart vágódeszkára kiborítjuk. Téglalap formákra daraboljuk, salátalevélre, vagy a visszatartott franciasalátára tálaljuk Sonkatekercs sajtmártással Hozzávalók: 4 ek. liszt, 4 dl tej, diónyi vaj, 4 tojás, só 15 Töltelek: 30 dkg darált sonka, mustár, bors, tejföl. Tetejére olvasztott vaj, 10 dkg reszelt sajt. Sajtmártáshoz: 3 dkg vaj, 4-5 dkg liszt, 2 dl tejföl, 15 dkg reszelt trappista sajt, só. A lisztből, tejből, sajtból besamelt főzünk és

kihűtjük. Beledolgozzuk a tojássárgájákat, sóval ízesítjük és beleforgatjuk a keményre vert tojásfehérjét. Ezt a masszát papírral bélelt tepsibe simítjuk és forró sütőben aranysárgára sütjük, majd még forrón szalvétára borítjuk és összetekerjük. A töltelékhez a darált sonkát kevés mustárral, borssal ízesítjük, tejfölt adunk hozzá. A kihűlt tésztát ezzel megtöltjük A tetejére olvasztott vajat locsolunk, és megszórjuk reszelt sajttal. Tálalás előtt 15 percig a sütőben melegítjük. A sajtmártáshoz a lisztből és vajból rántást készítünk, megsózzuk, és a tejföllel fölengedjük. Hozzáadjuk a sajtot és egy kevés forró vízzel összekeverve, mártássá főzzük. A töltött tekercset ezzel tálaljuk (Tálalhatjuk úgy is, hogy minden tányérra 2 szelet sonkatekercset teszünk, melléöntünk egy kis sajtmártást, néhány csepp ketchupot csöppentünk a mártásra, amit késsel egymásba húzunk. Így nagyon

mutatós lesz) Sonkával rakott burgonya Hozzávalók: 25 dkg főtt sonka, 1,5 kg burgonya, 4 tojás, 3 dl tejföl, 2 evőkanál olaj, só, 5 dkg margarin, zsemlemorzsa, 10 dkg sajt, bors A tojássárgáját a tejföllel simára keverjük, sóval, borssal ízesítjük. Hozzáadjuk a főtt, karikára vágott burgonyát, végül belekeverjük a tojáshabot. A darált sonkát kevés olajon átforrósítjuk Kikent, morzsával meghintett jénaiba tesszük a burgonya felét, tetején egyenletesen elkenjük a sonkát, majd befedjük a maradék burgonyával. Reszelt sajttal megszórjuk, olvasztott margarinnal meglocsoljuk, a tetejére morzsát szórunk és megsütjük. Sült sonka A jól megpácolt és füstölt sonkát sütni is lehet, sőt az Alföldön a magyar úriházaknál csakis sült sonkát élveznek. Kenyérsütéskor a maradék tésztát összegyúrjuk, kinyújtjuk, s a sonkát beletakarjuk Aztán addig sütjük a kemencében, ameddig a kenyeret. Legjobb a fekete kenyér

tésztája Sült sonka más módon A pácolt sonkát 5 összezúzott borókabogyóval, egy babérlevéllel, néhány szál kakukkfűvel (thymián) hideg vízben 1 óráig lassan fôzzük. Ezután kivesszük, ruhával leszárítjuk s a következő napon 1 ujjnyi vastag barna kenyértésztába göngyöljük, hogy szét ne süljön, több bevágást teszünk rajta. Két-három óráig sütjük a kemencében vagy sütőcsőben. A tésztában hagyjuk kihűlni, sőt több napig eltartható benne SÜLT SONKA TOJÁSSAL (Ham and eggs) (100 személyre) Hozzávalók: 100 db tojás, 4,00 kg sonka, 1,00 kg zsír, 0,15 kg só. A sonkát felszeleteljük, serpenyőben - kevés zsíron - átfuttatjuk, majd tepsibe átszedve megforrósítjuk, és egyenként ráütjük a tojásokat. Addig hagyjuk a sütőben, amíg a tojásfehérje megkocsonyásodik. Lapátkanállal kiszedjük és azonnal tálaljuk. Tálaláskor kevés sót szórunk a tojásra Szegfűszeges sonka Nem a szokásos húsvéti étel, de

érdemes kipróbálni. Hozzávalók: 1,5-2 kg-os kötözött, bőrös sonka, 15-20 db szegfűszeg egy evőkanál barna kristálycukor (jó lesz a finomított is, de a barnával, sokkal ízletesebb), egy evőkanál vaj vagy margarin A sonkát szokásos módon kell megfőzni, vagyis: keressünk neki egy akkora edényt, amiben kényelmesen elfér. Este tegyük bele a sonkát és öntsük fel annyi hideg vízzel, ami háromujjnyira ellepi Reggel öntsük le róla vizet. Csap alatt levakarhatjuk még, ha szükségesnek tartjuk Tegyük vissza a lábasba és töltsünk rá 16 hideg vizet, legyen meg a háromujjnyi a sonka fölött. Tegyük fel főni, és ha felforrt, vegyük vissza kicsire a hőt, és lefedve főzzük puhára. Forgassuk meg többször Többnyire akkor kész, amikor villával könnyedén ki tudjuk szakítani a bőrét. Vegyük ki a főtt sonkát a vizéből, kis hűtési idő után szedjük le róla a hálót Gyújtsuk be a sütőt 185 -190 °C-ra. A hús bőrös

részébe szurkáljuk bele nagyjából egyforma távolságra a szegfűszegeket. Egy evőkanál zsiradékkal kenjünk ki a sonka méretéhez illő tűzálló - vagy más - tepsit, fektessük bele a sonkát, szórjuk meg az evőkanál barnacukorral és dugjuk be a forró sütőbe. Időnként nézzünk rá, és egy-egy kanál főzőlevet öntsünk alá. Locsolgassuk meg saját zsírjával Kb 40 percig, süssük Tálalás előtt hagyjuk pihenni 10-15 percet. Így szemnek szebben szeletelhető Melegen burgonyapürével, hidegen ecetes tormával tálaljuk. Szójacipóban sült sonka 50 dkg sovány sonka, 15 dkg szójaliszt, 35 dkg búzaliszt, 1 dkg élesztő, fél dkg só, 3,5 dl víz, 1 ek szezámmag. Az élesztőt fél pohár vízben elmorzsoljuk. A kétféle lisztet alaposan összekeverjük, sózzuk, majd a maradék vizet is hozzáöntve sima tésztává gyúrjuk. Ruhaszalvétával letakarva 4-5 órán át hideg helyen pihentetjük. (Hűtőben lehet egész éjszaka) A sonkát lassú

tűzön félig puhára fôzzük Lehűtjük, leszárítjuk A tésztát kisujjnyi vastagra nyújtjuk. Rátesszük a sonkát, szorosan belecsavarjuk, széleit ráhajtjuk Tepsibe tesszük, tetejét megkenjük vizes liszttel, és szezámmagot hintünk rá. Forró sütőbe tesszük, melynek csak az alsó lángja működik. Fél óra múlva több helyen megszurkáljuk, hogy a sonkából távozó gőz utat találjon. 60-70 perc sütés szükséges Sütés után fél óráig állni hagyjuk Tormakrémes sonkatekercs Tormakrémhez: 2-3 tejszínes sajtkrém (hengeres) 1 kis üveg ecetes reszelt torma Ezeket habosra keverjük, hozzákeverünk 10-15 dkg áttört túrót. A sonkaszeleteket megtöltjük, feltekerjük. Sonkatekercs nem csak tormával jó, bár nekem is az a kedvencem. Mivel nekem túl erős és csípős a friss torma, így ecetes tormával készítem. Főzök egy sűrű besamelt (vaj, liszt, tej), majd ebbe ecetes tormát keverek, amit egy kicsit kinyomkodok szűrőben, majd sóval

és szükség szerint egy kis cukorral (ha nagyon savanyu lenne) ízesítek. Annyi tormát szoktam beletenni, hogy érezni lehessen a torma izét, de ne nagyon intenzíven. Közben kóstolgatni kell! Még lehet fokozni azzal, ha keverünk bele egy kis habosra kevert Rámát. Ez a besamel jó alap további töltelékek készítéséhez is Pl lehet belekeverni főtt tojásokat, amit ízesíthetünk mustárral, borssal, akár kevés pirospaprikával, snidlinggel. Darált vagy nagyon apróra vágott füstölt sonkát vagy tarját is keverhetünk bele, amit borssal fűszerezhetünk. Tölthetjük a sonkát körözöttel vagy zöldfűszeres túrikremmel is. Tormás sonka rolád Hozzávalók: 9 nagyon vékony gépsonkaszelet, 5 dkg juhtúró, 2 evőkanál natúr reszelt torma (vagy fél doboz nem túl savanyu ecetes torma), 1 közepes nagyságú alma, 1 evőkanál tejszín, só és cukor ízlés szerint Elkészítés: A juhtúrót áttörjük, hozzákeverjük a tormát, a tejszint, a sót,

kevés cukrot és a meghámozott, lereszelt almát. Mindegyik sonkaszeletet megkenjük a krémmel, szorosan felcsavarjuk, és hűtőszekrényben jól kifagyasztjuk. Tormás sonkatekercs 2,5 dl leszűrt húsleves, 1 evôkanál zselatinpor, 15 dkg nagyon vékonyra szeletelt sonka, 15 dkg juhtúró, 2 evôkanál reszelt torma, 1 evôkanál tejföl, csipetnyi cukor, csipetnyi só, 1 csomó petrezselyemzöld, 1 paradicsom. A hideg húslevest ráöntöm a zselatinporra, majd állandó keverés közben forráspontig hevítem. Ha kihűlt, hűtőszekrényben megdermesztem Az aszpikot apróra vágom, és egy lapos tálon szétterítem. A juhtúrót összekeverem 17 a sóval, a cukorral, a tormával és a tejföllel. A sonkaszeleteket megtöltöm a tormakrémmel, felcsavarom, és az aszpikra rakom. A tekercsek két végét és a tetejét tormakrémmel valamint apróra vágott petrezselyemzölddel és paradicsomdarabkával díszítem. 18