Étel- és italreceptek | Ételreceptek » Receptek fejes salátából

Alapadatok

Év, oldalszám:2003, 2 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:114

Feltöltve:2010. július 09.

Méret:51 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

http://www.doksihu Receptek fejes salátából Grúz fejes saláta Megmosunk, és leveleire szedünk két fej salátát, megszárítjuk, és széles csíkokra vágjuk. Simára keverünk 2 deci kefirt 3-4 gerezd tört fokhagymával, csipet sóval, mokkáskanálnyi mustárral, és a salátára öntve, tetejét 5 deka összetört (nem darált!) dióval hintjük be. Indiai fejes saláta Leveleire szedünk, megmosunk és megszárítunk egy nagy fej salátát, és egy csomag megtisztított, karikára vágott retekkel összekeverve. Jégbe hűtjük Egy kis tubus majonézt simára, keverünk pár csepp citromlével, csipet cukorral, egy gerezd tört fokhagymával, egy púpos mokkáskanál curry porral, egy mokkáskanálnyi csípős Piros Arany ízesítővel. Annyi tejföllel vagy akár csak meleg vízzel keverjük el, hogy közepes sűrűségű mártást kapjunk. Jégbe hűtjük. Közvetlenül fogyasztás előtt öntjük a salátára (Más salátákra is kitűnő ez az indiai mártás.)

Ínyenc fejéssaláta Hozzávalók: 2 fej saláta, 1 doboz mirelit majonéz (vagy 2 tojásságából 2 deci olajjal otthon kikevert), 1 kiskanál mustár, só, törött bors, csipet cukor, 2 dl tejszín, 1 narancs vagy 1 citrom. Leveleire szedjük, majd megszárítjuk a salátát. A majonézt sóval, borssal, reszelt narancsvagy citromhéjjal ízesítjük, és óvatosan, nehogy összetörjön, közékeverjük a habbá vert tejszínt. Végül belecsavarjuk a narancs- vagy citromlevet, és a salátára öntve tálaljuk Kaliforniai fejes saláta Leveleire szedve megmosunk és megszárítunk két közepes nagyságú fejes salátát, majd jégbehűtjük. Habosra keverünk egy tojássárgát egy citrom kicsavart levével meg 3 evőkanál mézzel, megsózzuk, megborsozzuk, és gőz fölött sűrű mártássá főzzük. Kihűtjük, végül egy deci tejföllel (vagy 10 deka krémtúró meg egy kevés tej keverékével) hígítjuk. Ezt is jégbe hűtjük, és közvetlenül tálalás előtt

öntjük a jó hideg salátalevelekre. Azonnal tálalandó. Kefires fejes saláta Hozzávalók: 1 nagy fej saláta, kefirmártás, 2 kemény tojás fehérje. A leveleire szedett salátát mosás után megszárítjuk és leveleire tépve a hűtőszekrénybe, tesszük. Tálalás előtt leöntjük a jéghideg kefirmártással, s tetejére, pedig apróra vágott tojásfehérjét hintünk. A kefirmártás készítése: 2 dl kefirt összekeverünk 2 kemény tojás összetört sárgájával, majd kiskanálnyi porcukorral, csipet sóval, 1 csokor összevagdalt snidlinggel ízesítjük Lengyel fejes saláta Leveleire szedünk, megmosunk, megszárítunk, és kisebb darabokra tépünk egy nagy fej salátát. Összekeverjük egy doboznyi levétől lecsurgatott konzerv kukoricával, és jégbehűtjük 1 http://www.doksihu Finomra összevágunk egy kis fej újhagymát, elkeverjük kiskanálnyi mustárral, kiskanálnyi porcukorral, kiskanálnyi enyhe ecettel, sóval meg 5 kiskanálnyi olajjal.

Felengedjük 2 deci tejföllel vagy kefirrel, közékeverünk egy-egy csokor összevagdalt petrezselymet meg kaprot, és jégbehűtjük. A salátát tálalás előtt öntjük le ezzel az ízekben gazdag mártással. Morva, fejes saláta Leveleire szedünk, megmosunk és 15 percig a szokásos Ecetes-sós-cukros páclében, áztatunk egy nagy fej salátát, majd leszűrjük, tálba tesszük. Ropogósra sütünk 15 deka apróra vágott füstölt szalonnát és a pörcöt a salátára hintve, azonnal tálaljuk. (A szalonnazsírt máshoz használhatjuk fel.) Tárkonyos fejes saláta Leveleire szedünk két fej salátát, megmossuk, megszárítjuk, és ujjnyi csíkokra vágva, tálra tesszük, jégbe hűtjük. Egy deci tejfölt simára keverünk egy kiskanálnyi olajjal, sóval, törött borssal ízesítjük, végül hozzáadunk néhány szál nagyon apróra vágott friss tárkonyt. Megkóstoljuk, és ha nem elég savanykás, kevés tárkonyos ecettel ízesítjük. (A tárkonyos ecetet sok

mindenhez használhatjuk, érdemes készíteni: egy-két decis üvegben fele ecetet, fele vizet töltünk, és egy csokor tárkonyt csúsztatunk az üvegbe. Évekig eláll, és különleges, kellemes savanyító szert kapunk, amelyet nemcsak salátákhoz, hanem húsokhoz, halételekhez, zöldbab- és káposztafőzelékhez is használhatunk. Töltött fejéssaláta Leveleire szedünk, megmosunk és megszárítunk egy nagy vagy két kisebb fej salátát. Simára keverünk egy doboz krémsajtot egy evőkanál tejföllej, egy evőkanál reszelt vöröshagymával vagy egy csokor összevagdalt snidlinggel, egy fél fej reszelt zellerrel, csipet sóval és hozzáadunk 10 deka finomra vagdalt sonkát, öt deka mazsolát meg egy kicsumázott, nagyon kis kockákra vágott zöldpaprikát. Minden salátalevélre teszünk belőle egy kanállal és a leveleket egyenként összegöngyölve, tálra egymás mellé fektetjük. Az egészet megöntözzük egy evőkanál borecetből, öt evőkanál

olajból álló kiskanálnyi mustárral, sóval, törött borssal, kevés reszelt vöröshagymával ízesített mártással, és csak egy fél órára jégbe hűtjük. (Készíthetjük tartármártással leöntve is, de akkor a behűtött salátára tálalás előtt öntsük a jéghideg tartárt; különben a saláta elfonnyad.) 2