Étel- és italreceptek | Ételreceptek » Takács Ferenc - Káposztasaláták

Alapadatok

Év, oldalszám:2003, 6 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:132

Feltöltve:2010. július 09.

Méret:73 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

http://www.doksihu Almás káposztasaláta Fél új fejes káposzta, 2 jonatán alma, 1 dl tejföl, 1 evőkanál ecetes reszelt torma, 1 teáskanál porcukor, só Az új fejes káposztát nagyon vékony csíkokra metéljük. Besózzuk, és állni hagyjuk Az almát héjastól lereszeljük. A tejfölt kikeverjük az ecetes reszelt tormával, majd sóval és porcukorral ízesítjük. A káposztát kicsavarjuk, összevegyítjük a reszelt almával és a tormás tejföllel Azonnal fogyasztjuk, nem kell érlelni. Sült kolbász mellé kínáljuk. Barackos káposztasaláta Nagyon vékonyra legyalulunk, vagy felvágunk fél kiló fehérkáposztát, és sós vízzel leforrázva, abban hagyjuk kihűlni. Ezután kevés ecettel, cukorral, egy fej reszelt vöröshagymával ízesítjük, és egy-két napig állni hagyjuk. Tálalás előtt leszűrjük, összekeverjük 2-3 meghámozott, kimagvalt, kockára vágott őszibarackkal meg egy tubus majonézzel, amelyet két deci tejföllel higítottunk,

mustárral, cukorral ízesítettünk. Bolgár káposztasaláta 30 deka hordókáposztát levétől kinyomkodunk, összekeverjük 2 megtisztított, kockára vágott almával és egy marék szőlővel vagy levétől lecsurgatott szőlőbefőttel. Az egészet meghintjük 1-2 evőkanál Vegetával. (Bulgáriában a Nosvagy a Subrica nevű fűszerkeverékkel ízesítik), végül óvatosan összekeverjük 2 evőkanál olajjal meg egy pohár kefirrel. Néhány óráig érleljük tálalás előtt. Cika káposzta fatányéroshoz Hozzávalók: 1 kg fejes káposzta, só, bors, cukor, ecet, 2 vöröshagyma, 2 evőkanál (lehetőleg) tökmagolaj A káposztát nagyobb cikkekre vágjuk. Forró, sós vízzel leforrázzuk, lehűtjük. Sózzuk, borsozzuk, cukorral, ecettel és felszeletelt hagymával ízesítjük. Olajjal lazán összekeverjük. DÚSÍTOTT KÁPOSZTASALÁTA Hozzávalók: 60 dkg fejes káposzta, 10 dkg trappista sajt, 2-3 savanykás alma, 5 dkg mazsola, néhány szem dióbél, 4-5 kanál

vinaigrette mártás, ELKÉSZÍTÉS: A hozzávalókat apróra felvágjuk. Az almát citromlével meglocsoljuk, hogy ne barnuljon meg, a mazsolát teába vagy meleg vize áztatjuk. Az összekevert masszát leöntjük a mártással. VINAIGRETTE MÁRTÁS HOZZÁVALÓI: 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál borecet vagy almaecet, só, bors Görög káposztasaláta http://www.doksihu Hozzávalók: 3 sárgarépa, 1 fej káposzta, 2 zeller, 1 csomag petrezselyem, só, olaj, citromlé A zöldségeket vékony csíkokra vágjuk. Hozzáadjuk a felaprított zellerszárat és a petrezselymet. Erősebben sózzuk, majd addig keverjük, amíg a zöldségek a sótól meg nem puhulnak. Ekkor kinyomjuk, és egy edénybe jól belenyomkodjuk a zöldséget, hogy ne maradjon közte levegő. Lefedjük, 2-3 napig hűtőben érleljük. Felhasználáskor olajat és citromlevet adunk hozzá. Hagymás kínai kelsaláta Hozzávalók: 500 g kínai kel, 3 közepes vöröshagyma, 2 ek. tormás majonéz 1 kk.

salátafűszer, 5-6 ek Olaj, 2 dl kefir, mustár, cukor, só A hagymát vékonyan felkarikázzuk, megsózzuk. A kínai kelt vékonyra szeleteljük A tormás majonézt, a cukrot, a sót, a salátafűszert és az olajat sűrűre keverjük, majd hozzáöntjük a kefirt. A hagymáról leöblítjük a sót és leitatjuk, a kínai kellel összekeverjük és beleforgatjuk az öntetbe.1-2 órát hűtőben érleljük JOGHURTOS VÖRÖS KÁPOSZTA Hozzávalók: 50-60 dkg vörös káposzta, 3 dl joghurt, 1 citrom leve, 3 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál salátaolaj, 1 evőkanál porcukor, só ízlés szerint ELKÉSZÍTÉS: A káposztát külső, fonnyadt leveleitől megtisztítjuk, majd az esetlegesen fás torzsákat kivágjuk és eltávolítjuk. A káposztát negyedekbe vágjuk, és almareszelőn lereszeljük Megsózzuk, jól összekeverjük és 10 percig állni, hagyjuk. Közben elkészítjük a mártást: a joghurtot összekeverjük az olajjal és a citromlével, majd annyi cukrot adunk hozzá,

hogy kellemesen pikáns legyen, de túl savanyu. Ezután belekeverjük a megtisztított, összezúzott fokhagymát. A mártást ráöntjük a káposztára, és alaposan összeforgatjuk Jól befedjük és legalább 1 napig a hűtőszekrényben, érleljük. Bármilyen húsféle mellé kitűnő saláta vagy hideg köret. (Fehér káposztából is készíthető). Káposztasaláta Egy jó fej kemény káposztát meggyalulunk, vagy vékony laskákra vágjuk és lesózzuk. 2-3 órán át sóban hagyjuk, míg összeesik. Közben ecet, víz és cukor összevegyítésével pácot készítünk és a jól kinyomott káposztát, beletesszük. Köménymaggal ízesítjük és tálalásnál vagy pirospaprikával vagy, törött borssal meghintjük. Káposztasaláta Hozzávalók: 1 kemény káposzta, 1 vöröshagyma, 1 sárgarépa, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál kömény, 2 evőkanál ecet, édesítő, 1 teáskanál olaj A salátát és a hagymát nagylyukú zöldség-darálón átdaráljuk (lehet

mindkettőt vékonyan szeletelni), és lesózzuk. A sárgarépát karikára vágjuk, és a zöldségekhez adjuk A fűszereket és kb. 1 dl vizet, összekeverünk az ecettel, majd az olajat hozzácsepegtetjük A fűszeres ecetet a salátához adjuk. Pár óra múlva már fogyasztható. http://www.doksihu Káposztasaláta bolgár módra Hozzávalók: 2 db alma, 25 dkg szőlő, 1 dl kefir, 3 evőkanál olaj, só, bors, 25 dkg savanyú káposzta Elkészítése: Ha erős a savanyú káposzta, mossuk ki, majd levét nyomkodjuk ki. Keverjük össze a káposztát az apró karikára vágott almával és a leszemezett szőlővel. Dolgozzuk össze az olajat és a kefirt, ízesítsük kevés sóval, borssal, öntsük a salátára, majd tálalásig hűtsük be. Káposztás babsaláta Hozzávalók 4 személyre: 200 g fehér vagy tarka szárazbab, 1 babérlevél, 400 g savanyú káposzta, 2 ek. olaj, 1 kis lilahagyma, 1/2 karcsú póréhagyma, só, bors, 1 csokor snidling, 1 mokkáskanál

porcukor, 2 ek. citromlé, 1 ek tökmagolaj, 3-4 salátalével, 2-4 szem retek Elkészítés: 1. A babot előző este átválogatjuk, beáztatjuk hideg vízbe Másnap leöblítjük, és babérlevéllel ízesített vízben puhára főzzük, leszűrjük. 2. A savanyu káposztát kiöblítjük, lecsepegtetjük, a felforrósított olajra dobjuk, fedő alatt majdnem puhára főzzük, hagyjuk kihűlni. Ha túl sok a leve, leszűrjük 3. A lila és póréhagymát vékonyan felkarikázzuk, mélyebb tálba tesszük, besózzuk A snidlinget megmossuk, a felét apróra vágjuk. A porcukrot olvadásig keverjük a citromlében, hozzáadjuk a tökmagolajat. A hagymához keverjük a kihűlt káposztát és babot, meglocsoljuk az öntettel, utána sózzuk, frissen őrölt borssal fűszerezzük, meghintjük az apróra vágott snidling felével, letakarjuk, és hűtőszekrényben legalább 2 órán át érleljük. 4. Kibélelünk egy tálat a megmosott és szárazra lapogatott salátalevelekkel, a

tetejére púpozzuk a salátát, végül a maradék snidlinggel és a cakkosra felezett-negyedelt retekszemekkel diszitjűk. Kelkáposzta saláta Hozzávalók: 50 dkg tömör kelkáposzta, 0,5 dl olaj, reszelt citromhéj, fél citrom leve, mustár, 1 dl tejföl, 1 tojás sárgája, só A kelkáposztát laskára vágjuk, 1 órára besózzuk. Az olajat kikeverjük a citromhéjjal és citromlével, beletesszük a mustárt, a sót, majd a tejföllel elhabart tojást. Az egészet a kelre öntjük. Kelkáposzta-saláta Hozzávalók: 50 dkg-os tömör kelkáposztafej, fél deciliter olaj, reszelt citromhéj, fél citrom leve, mustár, 1 dl tejföl, egy tojássárgája, só. A kelfej ereit és torzsáját kivágjuk, leveleit vékony laskára metéljük és egy órán át besózva állni hagyjuk. A tejfölt elkeverjük a tojássárgájával, az olajat opálosra keverjük a citromhéjjal és a citromlével, beletesszük a mustárt, egy csipet sót, a tojásos tejfölt, végül a kinyomott kelre

öntjük. Legalább egy óra hosszat állni hagyjuk, csak utána fogyasztjuk. http://www.doksihu Kocsis saláta Hozzávalók: 1/2 kg savanyú káposzta, 1 teáskanál pirospaprika, 1 teáskanál ételízesítő, 2 evőkanál olaj, 3 gerezd fokhagyma. A káposztát rövidebb szárakra vágjuk. A hozzávalókat összekeverjük a zúzott fokhagymával, majd a káposztára öntjük. Igen erős az illata, de nagyon vitamindús és finom. Különleges káposztasaláta Nagyon finomra megvágunk egy fél kiló zsenge káposztát, közévágunk karikára 2 nagy fej vöröshagymát, és sóval, egy mokkáskanálnyi mustármaggal, kevés ecettel, csipet cukorral fűszerezzük. Hideg helyen legalább egy napig állni hagyjuk Ekkor levétől kifacsarjuk, összekeverjük egy fél kiló apró szemű, kemény, nyolcrét vágott paradicsommal meg 2 deci kefirrel vagy tejföllel. Végül belevágunk nagyon apróra egy csokor zöldkaprot, és azon frissiben kínáljuk. Nyári vegyes saláta Vékony

laskára vágunk, és fél napra besózunk 30 deka fehér káposztát. Levétől kifacsarva, összekeverjük 30 deka nyolcrét vágott paradicsommal, két kicsumázott, vékony laskára vágott zöldpaprikával, belereszelünk egy kis fej zellert, és hozzáadunk 3-4 meghámozott, kimagozott, nagyobb kockákra vágott őszibarackot. (Tehetünk bele magvaváló szilvát vagy majd szőlőt is.) Két deci kefirben elkeverünk 10 deka összemorzsolt márvány sajtot, pár csepp citromlevet, késhegynyi curry port meg egy nagy csokor összevagdalt petrezselyemzöldet, ízlés szerint sózzuk és a salátára öntve, jégbehűtjük. Rózsaszín saláta Hozzávalók: 3 db sárgarépa, 3-4 db cékla, 3-4 db krumpli 1 db citrom leve / ha szereti család vékony karikára vágva az egészet is bele lehet tenni/ 1 db nagyobb hagyma apróra vágva, 3o dkg savanyu káposzta / ezzel az egy hozzávalóval kell vigyázni, mert ha túl savanyu, akkor a citromlével együtt már túl savanyu lesz az

egész, ajánlatos kimosni! Egy kicsit /3-4 db savanyu uborka, 2 pohár kefir, mustár, cukor, só /esetleg bors / só nagyon kevés kell, mert a káposzta sós! Csak utána sózzatok. Hagymát felaprítom, citrom levében egy órát állni hagyom. A zöldségeket külön megfőzöm, hámozom, mindent falatnyira vágok, inkább nagyobb darabra kell vágni, szóval nem úgy, mint a Franciasaláta! És összekeverem az egészet. Jól lehűtöm Húsvétkor cikkekre vágott tojást teszek hozzá. Rózsaszín a cékla levétől lesz Többször készítettem már, meglepődnek tőle, de aztán mindenkinek ízlik! SAVANYU KÁPOSZTA SALÁTA Hozzávalók: 60 dkg savanyu káposzta, 1 szal póréhagyma, 1 közepes fekete retek, olaj, feketebors, ELKÉSZÍTÉS: A póréhagymát vékonyra felkarikázzuk, és enyhén besózzuk. A retket megreszeljük, és szinten megsózzuk. A káposztát, ha szükséges kimossuk, hozzáadjuk a besózott, kicsit állni http://www.doksihu hagyott póréhagymát

és retket. Aki nem szereti a retek erős izét, csavarja ki a fekete retek levet! Végül egy kevés salátaolajat öntünk rá, és megszórjuk őrölt borssal. Savanyú káposztás saláta A hozzávalók mennyisége mindig a család étvágyától függ. Én általában személyenként legalább 1 pár virslit használok. Ezeket felkarikázom, teszek hozzá 2-3 finomra vágott hagymát (vegyesen szoktam vörös és lila hagymákat használni), kb. 1/2 kg apróra vágott savanyu káposzta, néhány héjastul kicsire vágott alma Ez az alap. Ha van otthon, szoktam szinten kicsire vágott uborkát is bele tenni Az egészet meglocsolom pár kanál hidegen sajtolt olajjal, és jól átkeverem. Picit hagyom állni, hogy az ízek egy kicsit összeérjenek, és maris lehet tálalni. Szalonnás káposztasaláta Nagyon vékonyra felvágunk egy 80 dekás fehérkáposztafejet, és sós vízzel 1eforrázva, másnapig állni hagyjuk. Másnap levétől kinyomkodjuk, megöntözzük négy

evőkanálnyi borecettel, egy deci olajjal, kiskanálnyi őrölt köménnyel, meg frissen őrölt borssal fűszerezzük, és közékeverünk 20 deka vékony laskára vágott, ropogósra kisütött császárszalonnát. (A szalonna zsírját máshoz használjuk fel!) Legalább egy napig állni hagyjuk tálalás előtt, hogy az ízek összeérjenek. Színpompás káposztasaláta Hozzávalók: fél fej vöröskáposzta, fél fej fejéskáposzta, 4 db retek, fél csokor kapor, 1 evőkanál olaj, 1 evőkanál almaecet, 1 teáskanál só, 1 kávéskanál cukor. Elkészítése: A kétféle káposztát nagy lyukú reszelőn lereszeljük, meglocsoljuk az ecettel, és kb. 1 órán át állni, hagyjuk. Ezután leszűrjük a kicsorgatott levét A kaprot apróra metéljük, a retket zöldséggyalun leszeleteljük és hozzákeverjük a káposztához. Az olajat kikeverjük a sóval és a cukorral, és jól megforgatjuk benne a salátát. Vöröskáposzta saláta Hozzávalók: 50 dkg vöröskáposzta,

20 dkg alma, 1 citrom, 2 teáskanál olaj, 1 snidling, só A vöröskáposztát vékonyra metéljük, és besózva állni hagyjuk. (A zöldség-daráló nagylyukú részével ehetőbb, de kevésbé mutatós.) Az olajat felforrósítjuk, majd a káposztára locsoljuk Ezzel elvesszük a vöröskáposzta speciális kesernyés ízét. Citromlével meglocsoljuk, majd összekeverjük az almaszeletekkel és a metélőhagymával. Vöröskáposzta saláta (meleg) Egy fej vöröskáposztát külső leveleitől megtisztítunk, finom laskára vágjuk és egy óra hosszat sóban, hagyjuk. Lábasba jó nagy kanál zsírt teszünk és a jól kinyomott vöröskáposztát, beletesszük. Fedő alatt pároljuk, vigyázva, hogy oda ne égjen Ha puha, egy evőkanál cukrot hintünk rá és ízlés szerint annyi ecettel, ízesítjük, hogy kellemes, savanykás íze legyen. http://www.doksihu (Ugyanezt a salátát fehérkáposztából is elkészíthetjük.) Zelleres vöröskáposzta saláta Hozzávalók:

1 kis fej (30 dkg) vöröskáposzta, 1 szelet zeller, 2 alma 20 dkg gépsonka, 10 dkg dió, esetleg sajt Dresszing: 4 evőkanál citromlé, 6 evőkanál olaj, 2 evőkanál saláta ecet só, fehér bors, Worcester-szósz, víz, snidling A káposztát negyedelem, és kivágom a torzsát. Uborkagyalun legyalulom, jól megsózom és 2 órát állni, hagyom. Az almát meghámozom, kivágom a magházát és vékony szeletekre vágom a zellerrel együtt. A sonkaszalmáit 2 cm-es csíkokra vágom A káposztát hideg vízben addig mosom, míg már nem érzem sósnak. Egy szitán lecsepegtetem (nem kinyomkodni). A marinadhoz simára keverem az olajat a citromlével, az ecettel és a többi ízesítővel. A vöröskáposztát, a zellert, az almát, sonkát, diót jól összekeverjük egymással, majd a marinaddal is. Tálalás előtt snidlinggel meghintjük