Étel- és italreceptek | Ételreceptek » Vegetáriánus ételek Wokban

Alapadatok

Év, oldalszám:2003, 18 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:170

Feltöltve:2010. július 15.

Méret:138 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

Vegetáriánus ételek wokban A wok kiválasztása Öntöttvasból, acélból, nemesacélból (alumíniummaggal) vagy egyszerű vasból készült wokok közül választhatunk. A kereskedelemben rézből készült wokot is lehet kapni A gáztűzhelyen bármelyik anyagból készült wok sikeresen bevethető. Az egyetlen tartozék, amelyre a gáztűzhelyen történő főzésnél biztosan szükségünk lesz, egy speciális fémgyűrű, amelyet a főzőhelyre állítunk, hogy a wok főzés közben szilárdan és biztosan álljon. Az elektromos tűzhelyekhez az öntöttvasból, a célból v agy nemesacélból készült wokok a legjobbak. Egyenletesen melegednek át, és hosszú ideig tartják a hőmérsékletet. Különösen m utatós a z öntöttvasból k észült w ok, j ól le het h asználni t álaláskor, é s e z hasonlít a legjobban az eredetire. Mindegyik wokra érvényes, hogy az alja lekerekített legyen. Csak így lehet benne kevergetve, rázogatva sütni A wokok különböző

méretekben kaphatók. körülbelül 32 cm átmérőjű wokot vegyünk (a felső peremét mérik), így nagy és kis mennyiséget egyaránt készíthetünk benne. Főzés az asztalnál Olyan wokot is lehet kapni, amely alkalmas arra, hogy az asztalnál főzzünk benne. Rezsóval, univerzális melegítővel vagy elektromos főzőlap felett melegíthető. A rezsóval gyakran nehéz elérni a főzéshez szükséges hőfokot, a rezsó i nkább a m ár ké sz é telek melegen tartására szolgál. Az as ztali wok még ar ra is alkalmas, ho gy fondüedényként használjuk. A wok beavatása Az első használat előtt forró vízzel és egy kis mosogatószerrel alaposan mossuk ki a wokot, hag yjuk m egszáradni, és középmeleg főzőlapon lassan melegítsük fel. Majd kenjük ki olajjal. Most már kezdhetjük a főzést Nemcsak nekünk, a woknak is "bele kell jönnie" a főzésbe. Tapasztalni fogjuk, hogy az étel napról napra jobban sikerül Ez azon múlik, hogy a wok minden

főzésnél felvesz egy kis zsiradékot. Ha tehát első alkalommal nem vagyunk teljesen elégedettek az eredménnyel, ne adjuk fel egyből, adjunk magunknak és a woknak egy kis időt. Helyes tisztítás Ha gyakran használjuk a wokot, minden főzés után forró vízzel és súrolókefével alaposan tisztítsuk ki. A makacs foltoknál használjunk egy kis mosogatószert Végül töröljük el, levegőn hagyjuk még száradni, majd tegyük a helyére. Ha ellenben csak ritkán főzünk a wokban, akkor jó, ha minden mosogatás után bedörzsöljük egy réteg olajjal. Erre egy puha konyharuha a legalkalmasabb Az olajréteg jól védi a wok fémjét, és az öntöttvasat is megóvja a rozsdásodástól. Tartozékok A wokhoz általában adnak egy sülteslapátot, egy pár hosszú pálcikát a főzéshez, és egy félkör alakú rácsot, amelyet a peremére lehet akasztani. A pálcikák elsősorban az ázsiai evő- és főzőpálcikák használatában jártasak számára ajánlottak,

sütésnél például kiválóan alkalmasak a megfordításhoz. A szűrő arra szolgál, hogy a már megfőtt, nagyobb darabokat félretegyük, vagy az olajban magsült ételt lecsepegtessük benne, amíg a wokban a többi hozzávaló készül. A sülteslapát ideális a "rázogatva kevergetéshez", és ezzel lehet a már megfőtt hozzávalókat az edény oldalára húzni, hogy m elegen m aradjanak. M ás eg yébre nincs szükség a wokban főzéshez Hasznos lehet még egy szűrőkanál az olajban sült darabok kivételéhez, ez azonban már bizonyára m egtalálható a k onyhánkban. N éhány w okhoz t artozik m ég alapfelszerelésként egy faállvány a wok aljára, amelyre betétet vagy egy tányért teszünk a gőzöléshez. Zöldségekkel kapcsolatos tudnivalók A zöldségek ideálisak a wokban való főzéshez. A főzési idő rövidségének és a sütéskor képződő pöranyagoknak köszönhetően különösen ízletesek, jól megőrzik tápanyagtartalmukat,

é s é tvágygerjesztő a színük. Nem csak vegetáriánusoknak ajánljuk! Az első lépés az aprítás: A wokban való főzés legfontosabb elve, hogy a hozzávalókat apróra vágjuk, és nagy lángon hirtelen, állandó kevergetés mellett sütjük meg. Így optimális marad a vitaminés ásványianyag-tartalmuk Minél hosszabb főzési időt igényel egy zöldségfajta, annál kisebbre k ell v ágni. A zöldbab pé ldául h amarabb m egpuhul, h a f erdén, v ékony csíkokra szeljük. Különösen fontos: ha egy ételhez eltérő főzési időt igénylő zöldségeket használunk, akkor vagy hosszabb főzési időt igénylőket, vagy néhány percig sütjükpároljuk a wokban, mielőtt a többi fajtát beletennénk. Így főzzünk! Mindig mindent készítsünk elő, mielőtt felforrósítanánk a wokot, mert a főzési idő olyan rövid, hogy közben már nem lesz időnk semmit megtisztítani vagy összevágni. A hozzávalókat ki s ad agokban t együk a w okba, m ert e gyszerre

t úl s ok hi deg alapanyag túlságosan lecsökkenti a hőmérsékletet, így a zöldségek nem sülnek, hanem főnek a saját levükben, ami emiatt válik ki belőlük. Mindig azokat a hozzávalókat süssük meg először, amelyek hosszabb időt igényelnek, majd toljuk a wok oldalára. A homorú oldalfalak annyira melegek, hogy a hozzávalók forrók maradnak, de már nem párolódnak tovább. A zöldségek p árolási i deje a f rissességüktől is függ. A frissen szedett zöldség sok vizet tartalmaz, ami jól vezeti a hőt. Így hamarabb megpuhul, mint a már fonnyadtak Ha esetleg túl magas lenne a hőfok, és az olaj elkezd füstölni, húzzuk le a wokot a tűzről, csökkentsük a hőmérsékletet, és várjuk meg, amíg egy kicsit kihűl a főzőlap. A zöldségeket csak a főzési idő végén sózzuk meg. Különben kidobják a levüket, és megpárolódnak, ahelyett, hogy megsülnének. Ideális főzési módok: A főzés három módja különösen jellemző a wokra.

Rázogatva kevergetés: A legelterjedtebb elkészítési módot azért nevezik így, mert a hozzávalókat a főzési idő alatt állandóan mozgatjuk a wok rázogatásával és fakanállal vagy evőpálcikával. Így minden újra meg újra a wok aljára kerül, ahol a legmagasabb a hőfok, de csak olyan rövid időre, hogy meg ne égjen. Olajban sütés: Mivel a wok alja kis átmérőjű, lényegesen kevesebb zsiradékra van szükségünk, mind egy h agyományos lá bosban. Ahhoz, h ogy a z öldségek pó rusai g yorsan összehúzódjanak, kellően forrónak kell lennie az olajnak (a zsiradékba mártott fapálcikán bu borékoknak k ell f eljönni), k ülönben n émely z öldségek, mint pé ldául a burgonya, túl sok olajat szívnak magukba. Egyébként: a sütéshez használt olajat háromnégyszer felhasználhatjuk Sütés után hagyjuk kihűlni, majd tölcsér segítségével szűrjük üvegbe. Gőzölés: A gőzöléshez kevés folyadék szükséges, aminek ráadásul a

párolás után erős zöldség íze le sz, íg y id eális a lapanyag m ártásokhoz. A pároláshoz á zsiai ba mbuszból k észült párolóbetétet használhatunk, amilyen az ázsiai boltokban kapható, de ugyanilyen jó az alumíniumból készült, összecsukható betét is. Ha nincs betétünk, akkor egy hőálló csészét tegyünk lefordítva a wok aljára, vagy egy speciális, erre a célra készített farácsot, és egy tányéron tegyük rá a hozzávalókat. A megfelelő zsiradék: A kevergetéshez és a sütéshez a magas hőfok miatt hőálló zsiradékra van szükség. Erre kiválóan alkalmas a földimogyoró-, a napraforgó- és a szójaolaj, de az olívaolaj is. Mindent nyersen tegyünk a wokba? Tulajdonképpen s emelyik zöldségfélét sem kell a wokban történő elkészítés előtt előfőzni. Ha nagyobb darabokat szeretnénk megsütni, akkor esetleg kevés, forrásban lévő sós vízben 2-6 percig (fajtájától függően) előfőzhetjük. A főzés

megkezdése előtt készítsünk elő minden hozzávalót, és lehetőleg helyezzük a kezünk ügyébe őket. ELSŐ rész. Apró finomságok I. Karfiol korianderes öntettel (gyors és olcsó) Hozzávalók 4 személyre: Az öntethez: fél csokor korianderzöld, 1 chili (csípős paprika), 1 citrom héja, 20 deka joghurt, só, fekete bors; A Karfiolhoz: diónyi friss gyömbér, 1 evőkanál szézámmag, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál rizsecet vagy enyhe ecet (például gyümölcsecet), 1 kis karfiol (60-80 deka), 2-3 evőkanál napraforgóolaj, só Elkészítési idő: kb. 25 perc Adagonként kb. 605 kJ / 145 kcal-t, 7 g fehérjét, 9 g zsírt, 9 g szénhidrátot tartalmaz 1, Az öntethez megmossuk a k oriandert, a l eveleit l ecsipkedjük. N éhányat félreteszünk a díszítéshez, a többi levelet finomra vágjuk. Megtisztítjuk a chilit, kivágjuk a magházát, megmossuk, majd apróra kockázzuk. A jól megmosott citrom héját finomra reszeljük, a z

a prított k orianderrel é s a c hilivel e gyütt a j oghurtba k everjük. S óval é s borssal ízesítjük. 2, A karfiolhoz meghámozzuk a gyömbért, és finomra aprítjuk. A szezámmagot mozsárban összetörjük. A f okhagymát m egtisztítjuk, é s á tpasszírozzuk E zeket a hozzávalókat elkeverjük szójaszósszal és ecettel. 3, A karfiolt megmossuk, megtisztítjuk, és apró rózsáira szedjük. ( A visszamaradt torzsát felhasználhatjuk más ételhez, például leveshez). 4, F elforrósítjuk a w okot, é s f elmelegítjük be nne a z olajat. A k arfiolt 5 -7 p erc al att állandóan ke vergetve r opogósra sütjük. H ozzáadjuk a g yömbéres keveréket, és további 2 percig sütjük. 5, A karfiolt szükség esetén kevés sóval ízesítjük, és a korianderöntettel tálaljuk. lepénykenyérrel kiváló. TIPP: A k arfiol a w okban s ütve cs odálatosan r opogós m arad. Ha az onban p uhábban szeretjük, akkor főzzük elő 1-2 percig sós vízben. II. Párolt

gomba spenótsalátán (Gyors és könnyen elkészíthető) ------------------------------------------------Hozzávalók 4 személyre: 15 deka zsenge spenótlevél, 15 deka cseresznyeparadicsom, 3 teáskanál citromlé, só, fekete bors, 3 evőkanál olívaolaj, 30 deka apró csiperkegomba vagy vargánya, 1 szelet korpás kenyér, 1 kis chili (csípős paprika), 1 kis csokor petrezselyem, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál semleges olaj Elkészítési idő: kb. 30 perc Adagonként kb. 735 kJ / 175 kcal-t, 4 g fehérjét, 15 g zsírt, 7 g szénhidrátot tartalmaz 1, A spenótot át válogatjuk, e ltávolítjuk a v astag s zárakat, m ajd hideg v ízben többször alaposan megmossuk. Jól lecsepegtetjük, és tányérokra osztjuk A cseresznyeparadicsomokat m egmossuk, és félbe- vagy négybe vágjuk, majd a spenótra t esszük. Az ö ntethez a c itromlevet a laposan e lkeverjük s óval, borssal é s a z olívaolajjal. 2, A gombát konyhai papírtörlővel ledörzsöljük, levágjuk a

szárak végeit, és négybe vágjuk. A ko rpás ke nyér hé ját kö rben e ltávolítjuk, é s ap ró ko ckákra v ágjuk A chi li megmossuk, m egtisztítjuk, és f inomra a prítjuk. A p etrezselymet m egmossuk, a l eveleit szintén finomra vágjuk. A fokhagymát meghámozzuk 3, Felforrósítjuk a wokot, felmelegítjük benne az olajat. A gombát erős lángon 3-4 percig á llandóan kevergetve sütjük, majd f élretoljuk. Beletesszük a k enyeret a w okba, és r opogósra p irítjuk. Hozzákeverjük a c hilit és a pe trezselymet, be lepréseljük a fokhagymát, kis ideig pirítjuk, majd sóval, borssal ízesítjük. 4, Az öntetet rácsepegtetjük a salátára, a gombát elkeverjük a kenyérrel, szétosztjuk rajta, és azonnal tálaljuk. TIPP: A s aláta cs ak i gazán z senge s penóttal f inom. H elyettesíthetjük z somborral, tölgylevelű salátával vagy porcsinnal, de nagyom finom galambbegysalátával vagy vízitormával is. III. Mogyorós zöldséggolyók mangóágyon

(Vendégeknek, jól elkészíthető) ------------------------------------------------------------------Hozzávalók 4 s zemélyre: 30 d eka ve gyes zöldség (sárgarépa, z ellergumó, b urgonya, cukkini, csicsóka) 1 mangó, 2 szál újhagyma, 1 evőkanál folyékony méz, 5 deks sózott földimogyoró, 2 gerezd fokhagyma, diónyi f riss gyömbér, 1 tojásfehérje, 2 teáskanál étkezési keményítő, só, fekete bors, 3 evőkanál semleges olaj Elkészítési idő: kb. 55 perc Adagonként kb . 8 60 kJ / 205 kcal -t, 7 g tartalmaz. f ehérjét, 13 g z sírt, 16 g s zénhidrátot 1, A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk, és kb. 2 cm-es kockákra vágjuk A wokba 2 cm-nyi vizet töltünk, és felforraljuk. A zöldséget beletesszük a párolóbetétbe, és forró víz felett, lefedve 15-20 percig pároljuk, amíg megpuhul. Hagyjuk kihűlni 2, A mangót meghámozzuk, és a gyümölcshúst vékony szeletekben levágjuk a magjáról. Az újhagymát megmossuk, megtisztítjuk,

és finomra aprítjuk Elkeverjük a citromlével és a mézzel, majd a tányérokon elrendezett mangóra locsoljuk. 3, A mogyorót finomra daráljuk. Meghámozzuk a fokhagymát és a gyömbért, majd mindkettőt áttörjük fokhagymaprésen. A zöldségeket villával finomra törjük , vagy robotgéppel összeaprítjuk, és elkeverjük a földimogyoróval, a fokhagymával, a gyömbérrel, a t ojásfehérjével és a z ét kezési k eményítővel. Sóval, borssal ízesítjük, és diónyi golyókat formálunk belőle. 4, Felforrósítjuk a wokot, f elmelegítjük b enne az o lajat. Beletesszük a w okba a zöldséggolyókat, é s óv atos f orgatás m ellett 5 -6 p ercig s ütjük, a míg k örös-körül s zép aranybarnák l esznek. K ivesszük a g olyókat, és forrón a m angószeletekre r endezzük Azonnal tálaljuk. IV: Zöldség csípős marinádban. (Jól elkészíthető, vendégeknek) ------------------------------------------------Hozzávalók 4 személyre: 8 k is f ej v

öröshagyma, 4 g erezd f okhagyma, 1 kis p iros h úsú paprika, 1 cukkini, 1 kis padlizsán, 2 piros chili (csípős paprika), 1 citrom, néhány szál friss kakukkfű, 1 evőkanál fenyőmag, 1 dl száraz fehérbor vagy zöldségleves, só Elkészítési idő: kb. 30 perc, Pácolási idő: 4 óra, Adagonként kb . 7 55 kJ / 1 80 kcal -t, 5 g tartalmaz. f ehérjét, 10 g z sírt, 23 g s zénhidrátot 1, A vöröshagymát és a fokhagymát meghámozzuk, és félbevágjuk. A piros paprikát megmossuk, f élbevágjuk, é s cs íkokra s zeljük. A cukkinit é s a p adlizsánt m egmossuk, megtisztítjuk, a padlizsánt hosszában félbevágjuk, és mindkettőt felkarikázzuk. 2, A c hili m egmossuk, k imagozzuk, k ivágjuk a z e reit, é s v ékony c síkokra s zeljük. A citromot forró vízben megmossuk, a héja egynegyedét vékonyan levágjuk, és csíkokra szeljük. A citromot félbevágjuk, a hámozott felét kifacsarjuk A kakukkfüvet megmossuk, a leveleit lecsipkedjük a

szárról. 3, Felforrósítjuk a wokot, a fenyőmagot zsiradék hozzáadása nélkül aranysárgára pirítjuk benne. Egy tányérra öntjük, és félretesszük 4, Felforrósítjuk az olajat a wokban. Beletesszük a paprikát, a cukkinit és a padlizsánt a vörös- és fokhagymával együtt, és erős lángon, állandóan kevergetve 5 percig sütjük, amíg minden megpirul. Megszórjuk a kakukkfűvel, és még 1 percig sütjük 5, A zöldségeket e gy lapos t álba s zedjük. Be letesszük a wokba a ci tromlevet és a héjat, a bort és a chilicsíkokat, a visszamaradt sütőlével felforraljuk, sózzuk, és ráöntjük a zöldségekre. Legalább 4 órán át állni hagyjuk 6, A zöldségeket megszórjuk a fenyőmaggal. A maradék fél citromot négybe vágjuk, és rátesszük a zöldségekre. Jól illik hozzá a (korpás) bagett Változatok: A zöldségek egy részét helyettesíthetjük megtisztított, mérettől függően félbe- vagy négybe vágott gombával. Aki egy teljesen

más keveréket is megkóstolna, készítse csíkokra vágott és sok újhagymából. TIPP: Természetesen serpenyőben is elkészíthetjük ezeket a zöldségeket, de a woknak sok előnye van: nagyméretű belső felület gyorsan és egyenletesen adja át a hőt a zöldségeknek. Í gy a pórusok gyorsan bezáródnak, és a zöldség ropogós és vitamindús marad. Ezzel az elkészítési móddal sok időt takaríthatunk meg, a hozzávalók megtartják jellegzetes ízüket, továbbá lehetővé teszi a kevés zsiradékban való párolást. V. Sajtrudacskák mentás joghurtmártással (Rafinált, jól elkészíthető) -----------------------------------------------------------------Hozzávalók 4 személyre: A sajtrudacskákhoz: 1 csokor kapor, 1 evőkanál pisztácia, 20 deka kecskesajt, 1 evőkanál tejszín, fekete bors, 6-10 Y ufka v agy F illo le veles t észta (mérettől függően, görög boltból) vagy réteslap, A mártáshoz: 2 s árgarépa, 2 g erezd f okhagyma, né

hány friss b orsmentaágacska, 1 evőkanál vaj, 30 deka joghurt, só, bors Továbbá: 5 dl semleges olaj a kisütéshez. Elkészítési idő: kb. 35 perc Adagonként k b. 1650 k J / 395 k cal-t, 16 g tartalmaz. f ehérjét, 23 g z sírt, 29 g s zénhidrátot 1, A sajtrudacskákhoz m egmossuk a kap rot, a v égeit f inomra ap rítjuk. A p isztáciát szintén apróra vágjuk. A kacskasajtot villával finomra törjük, elkeverjük a tejszínnel, kaporral és a pisztáciával, borssal ízesítjük. 2, A leveles tésztát kiterítjük a munkalapon, kettőt-kettőt egymásra fektetünk, és félbevágjuk v agy negyedeljük. A t észta s zéleit m egkenjük h ideg vízzel Teszünk a lapokra e gy ki s ke cskesajtot, m ajd v ékony r udakba f eltekerjük. A t ekercsek v égeit i s megkenjük vízzel, és kissé összenyomjuk (a réteslapot visszahajtjuk). 3, A m ártáshoz m egtisztítjuk a sá rgarépát, m egmossuk, é s f inomra r eszeljük. A fokhagymát meghámozzuk, és

átpasszírozzuk. A borsmentát megmossuk és a leveleit aprítjuk. 4, Felforrósítjuk a w okot, f elolvasztjuk benne a v ajat. A sárgarépát a f okhagymával együtt 1 percig pirítjuk benne, majd egy tálba szedjük, és hagyjuk kissé kihűlni. Elkeverjük a mentával, és a joghurttal, sóval, borssal ízesítjük. 5, A wokot konyhai papírtörlővel kitöröljük, é s újra f elmelegítjük. F elforrósítjuk be nne az o lajat a s ütéshez. A t észtatekercseket 4 -5 p ercig s ütjük a f orró o lajban, ko nyhai papírtörlőn lecsepegtetjük, és forrón tálaljuk a joghurtmártással. VI. Sajtkockák ribizliöntettel (Rafinált, könnyen elkészíthető) --------------------------------------------Hozzávalók 4 személyre: Az öntethez: 1 lila hagyma, 25 deka piros ribizli, 7,5 deka cukor, 1 szegfűszeg, fél fahéjrúd A sajtkockákhoz: 30 deka camembert sajt, 1 tojás, 5 deka zsemlemorzsa, 5 deka finomra darált mogyoró vagy mandula, késhegynyi cayenne-i bors, 5 dl

semleges olaj a sütéshez Elkészítési idő: kb. 35 perc, Pihentetési idő: 1 óra, Adagonként k b. 2290 k J / 545 k cal-t, 24 g tartalmaz. f ehérjét, 33 g z sírt, 40 g s zénhidrátot 1, A m ártáshoz m egtisztítjuk a lila h agymát, é s n agyon f inomra a prítjuk. A r ibizlit megmossuk, és lecsipkedjük a száráról (a leggyorsabban villával megy). 2, A r ibizlit e gy lá bosban ö sszekeverjük a h agymával é s a c ukorral, hozzáadjuk a szegfűszeget meg a fahéjat, és 1 órán át állni hagyjuk, hogy levet eresszen. Majd felforraljuk, és közepes lángon 5 percig főzzük, hogy besűrűsödjön. Kivesszük belőle a szegfűszeget és a fahéjat. A mártást egy tálkába öntjük, és hagyjuk kihűlni 3, A sajtkockákhoz a camembert sajtot 1 centis kockákra vágjuk. A tojást egy mélytányéron felverjük. Egy másik tányéron elkeverjük a zsemlemorzsát, a mogyorót és a cay enne-i borsot. A A sajtkockákat először a tojásba, majd a morzsás

keverékbe forgatjuk. 4, F elforrósítjuk a w okot, f elmelegítjük b enne az o lajat. A sajtkockákat 2 p erc alatt aranybarnára sütjük. Konyhai papírtörlőn lecsepegtetjük, és a mártással tálaljuk TIPP: Szelídebb ízű és zamatosabb lesz a mártás, ha vitamindús fekete ribizliből készítjük, amelyet ritkábban lehet kapni, mint a pirosat. VII. Tavaszi tekercs zöldséggel töltve (Jól előkészíthető, vendégeknek) ----------------------------------------------------------Hozzávalók 4 személyre: 3 dkg üvegtészta, 10 szárított mu-err gomba, 10 deka tofu, 15 deka kínai kel, 1 sárgarépa, 1 csomó újhagyma, 1 csokor metélőhagyma, diónyi friss gyömbér, 14 tavaszitekercslap (fagyasztott), 1 evőkanál szezámolaj, só, 1 evőkanál étkezési keményítő, 5 dl semleges olaj a sütéshez, édes-csípős mártás az öntethez (készen kapható) Elkészítési idő: kb. 1 óra Áztatási idő. 30 perc. Adagonként k b. 1295 k J / 310 k cal-t, 6 g

tartalmaz. f ehérjét, 20 g z sírt, 26 g s zénhidrátot 1, Az ü vegtésztát 3 0 percig v ízben á ztatjuk. A folyó v ízben le öblített g ombát e gy másik tálban szintén 30 percig meleg vízben duzzasztjuk. 2, K özben l ecsepegtetjük a t ofut, és s zétmorzsoljuk. A k ínai k elt m egmossuk Eltávolítjuk a vastag levélereket, és nagyon vékony csíkokra vágjuk. A sárgarépát meghámozzuk, é s g yufaszálnyi cs íkokra s zeljük. Az ú jhagymát m egtisztítjuk, al aposan megmossuk, a fehér és a világoszöld részét vékonyan felkarikázzuk. A metélőhagymát megmossuk, és 1 centis darabokra vágjuk. A gyömbért meghámozzuk, és nagyon finomra aprítjuk. 3, A tavaszitekercs-lapokat a felengedéshez egyesével kiterítjük. Az üvegtésztát szitába t éve j ól le csepegtetjük, é s k onyhai ollóval 2 c enti h osszú d arabokra v ágjuk. A gombát szintén jól lecsepegtetjük, eltávolítjuk a kemény szárakat, és csíkokra szeljük. 4, A kínai

kelt, a sárgarépát, az újhagymát és a metélőhagymát összekeverjük az üvegtésztával, a t ofuval, a g ombával é s a g yömbérrel. Szezámolajjal é s ke vés s óval ízesítjük. 5, A tavaszitekercs-lapokat félbevágjuk. Az összeragadáshoz az étkezési keményítőt egy csészében simára keverjük 1 evőkanál vízzel. 6, A zöldségtölteléket a la pok e gyik f elére h almozzuk. A széleit k issé r áhajtjuk a töltelékre, kevés keményítővel megkenjük, és felcsavarjuk. A tészta széleit jól lenyomkodjuk. Ugyanígy készítjük el az összes tekercset 7, Felforrósítjuk a wokot, és felmelegítjük benne az olajat. (Akkor kellően forró, ha beledugjuk egy fakanál nyelét, és azon kis buborékok jönnek fel.) 8, A tekercseket 3-4 adagban, adagonként 2-3 perc alatt aranysárgára sütjük. Konyhai papírtörlőn lecsepegtetjük, és 50 °C-osra előmelegített sütőben melegen tartjuk. A legjobb, ha kézzel esszük, és a mártásba

mártogatjuk VIII. Rizstészta-tekercs mogyorómártással ( Könnyen elkészíthető, jól elkészíthető) -----------------------------------------------------------------Hozzávalók 4 személyre: 8 rizstészta-lap (ázsiai boltból), 2 tojás, 1 evőkanál szézámolaj, 4 zöld fejessaláta-levél, só, néhány szál korianderzöld és citromfű, 1 piros húsú paprika, 1 csomó ú jhagyma, 5 deka szójacsíra, 1 csokor metélőhagyma, bors, kevés olaj, 2 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál citromlé, 1 evőkanál sózott földimogyoró Elkészítési idő: kb. 40 perc Adagonként k b. 1200 k J / 290 k cal-t, 16 g tartalmaz. f ehérjét, 18 g z sírt, 18 g s zénhidrátot 1, A r izstészta-lapokat v izes ko nyharuhák kö zött s zétterítjük, é s 1 5 p ercig hag yjuk puhulni. 2, A w okba 3 ce nti magasan v izet töltünk. A t ojásokat e gy l apos t álban s imára keverjük a szezámolajjal és a sóval, a tálat beletesszük a párolóbetétbe, és ezzel együtt

állítjuk bele a wokba. A tojást lefedve, közepes lángon kb 10 perc alatt hagyjuk megkocsonyásodni, majd apró kockákra vágjuk. 3, A s alátaleveleket megmossuk, é s csíkokra szeljük. A fűszernövények leveleit megmossuk, l ecsipkedjük. A p aprikát é s a z ú jhagymát me gmossuk, m egtisztítjuk, é s vékony csíkokra vágjuk. A szójacsírát megmossuk A metélőhagymát megmossuk, és finomra aprítjuk. 4, A töltelékhez összekeverjük a zöldségeket, a salátát, a csírát, a fűszernövényeket és a tojást. Sóval, borssal ízesítjük 5, Két-két rizstészta-lapot egymásra terítünk. Elosztjuk rajtuk a tölteléket A tésztalapok széleit m egkenjük h ideg v ízzel, a z o ldalaikat be hajtjuk, é s feltekerjük. A v égeiket j ól lenyomkodjuk. A t ekercseket k iolajozott p árolóbetétbe tesszük A w okba 3 c enti magasan vizet töltünk, beleállítjuk a párolóbetétet, és a tekercseket lefedve, erős lángon 5 percig pároljuk. 6, A szójaszószt

e lkeverjük a ci tromlével és 1 evőkanál vízzel. A mogyorót finomra aprítjuk. A m ártást ké t k is t álkába t öltjük, é s m egszórjuk m ogyoróval A tekercsekkel tálaljuk. IX. Zöldséges batyuk paprikamártással (Jól elkészíthető, vendégeknek) ------------------------------------------------------------Hozzávalók 4 személyre: A tésztához; 25 dkg liszt, negyed kocka friss élesztő, só A töltelékhez: 15 deka friss shiitake vagy laskagomba, 1 szelet tök (tisztítva kb. 20 deka), 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál szezámmag, 1 t eáskanál r eszelt citromhéj, só, fekete bors A mártáshoz: 1 piros húsú paprika, diónyi friss gyömbér, 1 chili (csípős paprika) fél dl zöldségleves, 1 evőkanál rizsecet, 1 evőkanál szójaszósz, só, fekete bors Elkészítési idő: 1 óra 30 perc. Adagonként k b. 1390 k J / 330 k cal-t, 10 g tartalmaz. f ehérjét, 9 g z sírt, 53 g s zénhidrátot 1, A tésztához a lisztet

beleszitáljuk egy tálba. Az élesztőt elkeverjük 1,2 dl langyos vízzel, és egy jó csipet sóval a liszthez keverjük. A tésztát meleg helyen, letakarva kb 30 percig kelni hagyjuk. 2, Közben a töltelékhez konyhai papírtörlővel tisztára dörzsöljük a gombát, kivágjuk a vastag szárakat, és vékony csíkokra szeljük. A tököt meghámozzuk, kivágjuk a magvait a szálkás húsával együtt. A tököt vékony, nem túl hosszú csíkokra vágjuk A fokhagymát megtisztítjuk, és finomra aprítjuk. 3, Felforrósítjuk a wokot, felforrósítjuk benne az olajat. A gombát erős lángon, állandóan kevergetve 2 percig pirítjuk b enne. Ho zzáadjuk a szezámmagot, és tovább pirítjuk, amíg érezni kezdjük az illatát. 4, A gombát e gy t álba ö ntjük, e lkeverjük a tökkel, a f okhagymával, ci tromhéjjal, sóval és borssal ízesítjük. 5, A t észtát mé g e gyszer á tgyúrjuk, ma jd 2 0 da rabra o sztjuk. M indegyiket k evés liszttel 10 cm átmérőjű

körré nyújtjuk. A tölteléket a tésztakörök közepére halmozzuk A tészta széleit felfelé húzzuk, és a töltelék felett, mint egy kis zsákot, összenyomjuk. 6, A mártáshoz a pa prikát m egmossuk, é s n agyon f inomra a prítjuk. A gyömbért meghámozzuk, és finomra reszeljük. A chilit kimagozzuk, megmossuk, és szintén finomra aprítjuk. 7, A h ozzávalókat el keverjük a z öldséglevessel, f él d l v ízzel, a r izsecettel é s a szójaszósszal. Négy tálkába osztjuk 8, A tésztabatyukat egymás mellé tesszük a bambusz gőzölőbetéten (ha nem elég nagy, akkor több adagban pároljuk meg). 9, A kihűlt wokot forró vízzel kiöblítjük, majd kb. 3 centi magasan vizet töltünk bele, és felforraljuk. B eleállítjuk a pá rolóbetétet, és a batyukat lefedve, erős lángon kb 6-8 percig gőzöljük, amíg szépen feljönnek. A tálkákba téve tálaljuk Második rész: A zöldség mint főfogás. . X. csípős

zöldségek kókuszmártásban: (Rafinált, könnyen elkészíthető) ----------------------------------------------Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg kínai kel, 1 piros húsú paprika, 1 póréhagyma, 25 deka cukorborsóhüvely, 2 s árgarépa, 15 deka f riss s hiitake g omba vagy c siperke, 2 mogyoróhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1-2 szárított chili (csípős paprika), 4 evőkanál semleges olaj, 1 doboz kókusztej (400 g, ázsiai boltból), 1 evőkanál citromlé, 2 evőkanál szójaszósz, só Elkészítési idő: kb. 30 perc Adagonként kb. 850 kJ / 205 kcal-t, 7 g fehérjét, 9 g zsírt, 25 g szénhidrátot tartalmaz 1, A kínai kelt leveleire szedjük, és megmossuk. A leveleket vékony csíkokra aprítjuk A paprikát me gmossuk, félbevágjuk, m egtisztítjuk, é s r ombusz a lakúra sze ljük. A póréhagymát m egtisztítjuk, a laposan m egmossuk, a f ehér és a v ilágoszöld r észét f él centi v astagon f elkarikázzuk. A cukorborsóhüvelyt m egmossuk é s m

egtisztítjuk A sárgarépát megtisztítjuk, és vékony szeletekre gyaluljuk. A gombát konyhai papírtörlővel tisztára dörzsöljük, kivágjuk a szárakat, és csíkokra szeljük. 2, A m ogyoróhagymát m eg a f okhagymát m eghámozzuk, é s f inomra ap rítjuk. A chilit mozsárban összetörjük. 3, Felforrósítjuk a wokot, felmelegítjük benne az olajat. A répát a póréhagymával és a cukorborsóval együtt beletesszük, erős lángon 3 percig kevergetjük. Hozzáadjuk a gombát, a m ogyoróhagymát, a fokhagymát m eg a chi lit, é s 2 percig s ütjük. Belekeverjük a paprikát a kínai kellel, és 2 percig főzzük. 4, A zöldségeket az e dény o ldalára t oljuk. A kókusztejet b eleöntjük a w okba, é s 2 percig forraljuk, majd belekeverjük a zöldségeket. 5, A zöldségeket citromlével, szójaszósszal, sóval ízesítjük, és rizzsel tálaljuk. XI. Tarka serpenyős zöldségek (Könnyen elkészíthető, vendégeknek)

-------------------------------------Hozzávalók 4 személyre: 1 kis édesburgonya (kb. 20 dkg), 25 deka széles zöldbab (romano), 1 é desköménygubó, 1 s árga hú sú p aprika, 2 5 d eka s penót, 2 5 d eka cseresznyeparadicsom, 1,5 dl zöldségleves, 1 teáskanál étkezési keményítő, 4 evőkanál semleges olaj, 2 evőkanál kesudió, só, fekete bors, esetleg chiliolaj az ízesítéshez Elkészítési idő: kb. 40 perc Adagonként k b. 1790 k J / 430 k cal-t, 34 g tartalmaz. f ehérjét, 12 g z sírt, 59 g s zénhidrátot 1, Az é desburgonyát m eghámozzuk, é s g yufaszálnyi c síkokra v ágjuk. A zöldbabot megtisztítjuk, me gmossuk, é s f erdén f él-centis cs íkokra s zeljük. A kö ményt m egmossuk, hosszában ny olc r észre vágjuk, a t orzsáját k ivágjuk, m ajd v ékony cs íkokra s zeljük. A paprikát m egmossuk, f élbevágjuk, m egtisztítjuk, és v ékonyan f elcsíkozzuk. A s penótot átválogatjuk, e ltávolítjuk a f onnyadt l eveleket é s a

v astag s zárakat, ál ló hi deg v ízben alaposan megmossuk, majd jól lecsepegtetjük. A cseresznyeparadicsomot megmossuk, és félbevágjuk. A zöldséglevest elkeverjük a keményítővel 2, Felforrósítjuk a wokot, felmelegítjük benne az olajat. A kesut 1 perc alatt ropogósra pirítjuk benne, majd szűrőkanállal kivesszük. 3, A b urgonyacsíkokat, a b abot é s a k öményt b eletesszük az o lajba, é s ál landó kevergetés m ellett, k özepes lá ngon 3 pe rcig s ütjük. H ozzáadjuk a t öbbi z öldséget a paradicsom kivételével, és erős lángon további 3 percig sütjük. 4, F elengedjük a z öldséglevessel, és m ég eg yszer felforraljuk. B elekeverjük a k esut meg a pa radicsomot, s óval é s bo rssal íz esítjük, íz lés s zerint c sepegtethetünk r á e gy kevés chiliolajat, és tálaljuk. Kiváló köret hozzá a párolt hosszú szemű rizs, illetve a kínai tojásos tészta. XII. Spárga spenóttal és gombával (Rafinált, vendégeknek)

-----------------------------------------Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg fehér spárga, 2 gerezd fokhagyma, só, 50 dkg zsenge spenót, 3 evőkanál semleges olaj, fehér bors, 25 dkg csiperkegomba vagy vargánya, 1 evőkanál napraforgómag, 1 citrom, 2 teáskanál cukor, 1 nagy csokor petrezselyem, fél dl zöldségleves, Elkészítési idő: kb. 30 perc Adagonként kb. 610 kJ / 145 kcal-t, 9 g fehérjét, 8 g zsírt, 11 szénhidrátot tartalmaz 1, A s párgát megmossuk, a végeit levágjuk, és a szárakat fentről lefelé gondosan meghámozzuk. A f ejeket l evágjuk, a s zárakat k issé f erdén f él cm v astag s zeletekre szeljük. A spenótot átválogatjuk, kiszedjük a fonnyadt leveleket, kivágjuk a vastag ereket, álló vízben megmossuk, és jól lecsepegtetjük. A gombát konyhai papírtörlővel tisztára dörzsöljük, levágjuk a végeit, és felszeleteljük. 2, A citromot forró vízzel megmossuk, és a héját vékonyan lehámozzuk. A petrezselymet m egmossuk, a

l eveleit l ecsipkedjük. A fokhagymát m egtisztítjuk, a citromhéjjal és a petrezselyemmel együtt finomra aprítjuk. 3, Felforrósítjuk a wokot, az olajat felmelegítjük benne. Beletesszük a spárgát, és erős lángon á llandó k evergetés m ellett 4 -5 p ercig s ütjük. H ozzáadjuk a g ombát meg a napraforgómagot, és megszórjuk cukorral. Állandóan kevergetve további 2 percig sütjük. 4, B elekeverjük a spenótot, és 1 -2 pe rcig t ovábbsütjük, a míg a le velek ö sszeesnek. Felengedjük a zöldséglevessel, sóval,borssal ízesítjük, és előmelegített tányérokra szedjük. M egszórjuk a ci tromos, p etrezselymes, f okhagymás ke verékkel, é s t álaljuk J ól illik hozzá a burgonya, de az olívaolajjal meglocsolt tészta is. TIPP: Ha zöld spárgával készítjük, akkor azt nem kell meghámozni, és csak 3-4 percig kell sütni. XIII. Burgonyacurry kelkáposztával (Könnyen elkészíthető, olcsó)

------------------------------------------Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg nem szétfövő burgonya, 1 kis fej kelkáposzta (kb. 50 deka), 2 fej vöröshagyma, 3 paradicsom, diónyi friss gyömbér, 2 teáskanál őrölt kurkuma, 1-1 teáskanál őrölt rómaikömény és k oriander, f él-fél teáskanál őrölt fahéj és mustárpor, negyed teáskanál cayenne-i bors, só, 4 evőkanál semleges olaj, 5 evőkanál joghurt, 2,5 dl zöldségleves Elkészítési idő: kb. 45 perc Adagonként k b. 10 95 k J / 260 k cal-t, 8 g f ehérjét, 11 g tartalmaz. z sírt, 32 g s zénhidrátot 1, A b urgonyát m egmossuk, m eghámozzuk, é s 2 ce ntis ko ckákra v ágjuk. A kelkáposztáról leszedjük a külső leveleit, megmossuk, és négybe vágjuk. A negyedekből kivágjuk a torzsát, a leveleket vékonyan felcsíkozzuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, félbevágjuk, és felkarikázzuk. 2, A paradicsomokat leforrázzuk, lehúzzuk a héjukat, és négybe vágjuk. A gyömbért

meghámozzuk, és finomra aprítjuk. A fűszereket elkeverjük sóval 3, Felforrósítjuk a wokot, felmelegítjük benne az olajat. A burgonyát, a hagymát és a kelkáposztát erős lángon, állandóan kevergetve 5 percig sütjük. Majd hozzáadjuk a fűszerkeveréket a gyömbérrel, és további 2 pe rcig s ütjük, a míg elkezd jönni az illata. 4, Ho zzáadjuk a p aradicsomot a j oghurttal é s a z öldséglevessel, ha s zükséges u tán fűszerezzük, majd lefedve 12-15 percig pároljuk közepes lángon, amíg a burgonya és a kelkáposzta meg nem puhul. Ehhez a fogáshoz jól illik a rizs vagy indiai lepénykenyér, a nan. XIV. Mediterrán zöldségkeverék (Rafinált, vendégeknek) --------------------------------------Hozzávalók 4 személyre: 1 padlizsán, 2 cukkini, 2 ág szárzeller, 1 sárga húsú paprika, 2 paradicsom, 2 fej lila hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1-1 szál friss rozmaring és kakukkfű, 8 szárított paradicsom (olajban), 10 deka mozzarella sajt, 4

evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál kapribogyó, 2 evőkanál száraz vörösbor (vagy zöldségleves), só, fekete bors Elkészítési idő: kb. 30 perc Adagonként kb. 1140 kJ / 270 kcal-t, 13 g fehérjét, 15 g zsírt, 23 g szénhidrátot tartalmaz. 1. A zöldségeket megmossuk A padlizsán és a cukkíni végeit levágjuk, majd kis kockákra szeljük. A szárzellerről lehúzzuk a kemény szálkákat, és felszeleteljük. A paprikát félbevágjuk, kimagozzuk, és felcsíkozzuk 2. A friss paradicsomot forró vízbe mártjuk, lehúzzuk a héját, és felkockázzuk. A lila és a fokhagymát meghámozzuk, a lila hagymát félbe- majd csíkokra vágjuk, a fokhagymát finomra aprítjuk. A zöldfűszereket megmossuk, és lecsipkedjük a leveleiket. 3, A szárított paradicsomot és a mozzarellát jól lecsepegtetjük. A paradicsomot csíkokra vágjuk, a mozzarellát apróra felkockázzuk. 4, Felforrósítjuk a wokot, majd benne az olajat. Beletesszük a cukkínit, a padlizsánt, a

zellert meg a paprikát, és nagy lángon, állandóan kevergetve, 4 percig sütjük. Hozzáadjuk a lila meg a fokhagymát, és még 2 percig sütjük 5, Belekeverjük a szárított és a friss paradicsomot a kapribogyóval. Hozzáadjuk a bort, és sóval, borssal ízesítjük. Lefedve 3 percig főzzük, majd még egyszer ízesítjük. A tetejére szórjuk a mozzarellát, és 1 percig melegítjük. Forrón tálaljuk A burgonya, a tészta és a kenyér egyaránt jól illik hozzá. XV. Édes-savanyú burgonya (Olcsó, gyorsan elkészíthető) ----------------------------------Hozzávalók 2 személyre: 50 dkg nem szétfövő burgonya, 4 evőkanál semleges olaj, só, 1 csomó újhagyma, 1 evőkanál cukor, fekete bors, 1 piros húsú paprika, 4 evőkanál balzsamecet, 2 gerezd fokhagyma, 2 teáskanál szójaszósz, 2 szárított chili, 1 kis csokor metélőhagyma Elkészítési idő: kb. 35 perc Adagonként kb. 770 kJ / 185 kcal-t, 3 g fehérjét, 8 g zsírt, 24 g szénhidrátot

tartalmaz. 1, A burgonyát meghámozzuk, és uborkagyalun vékonyra gyaluljuk.A szeleteket vékony csíkokra szeljük. Az újhagymát megmossuk, megtisztítjuk, és 5 centis darabokra vágjuk, majd hosszában vékony csíkokra szeljük. A paprikát megmossuk, megtisztítjuk, és szintén vékony csíkokra vágjuk. 2, A fokhagymát megtisztítjuk, és vékonyan felszeleteljük. A chilit mozsárban finomra törjük. 3, Felforrósítjuk a wokot, felmelegítjük az olajat benne. A burgonyát, az újhagymát és a paprikát állandó kevergetés mellett erős lángon 7 percig sütjük benne, amíg a burgonya harapható és ropogós lesz. 4, A cukrot elkeverjük az ecettel és a szójaszósszal. A fokhagymával együtt a burgonyához adjuk, és gyenge tűzön vagy a tűz mellett még 1 percig állni hagyjuk. 5, A metélőhagymát megmossuk, és apróra vágjuk. A burgonyát sóval, borssal ízesítjük, és a metélőhagymával tálaljuk. TIPP: Burgonya helyett készíthetjük

édesburgonyával vagy tökkel és csicsókával. XVI. Karalábé zöldfűszeres joghurttal (Könnyen elkészíthető, olcsó) --------------------------------------------Hozzávalók 4 személyre: 1 nagy csomó zsombor, 25 dkg joghurt, só, fekete bors, 80 dkg zsenge karalábé, 1 teáskanál szemcsés mustár, 2 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál napraforgómag Elkészítési idő: kb. 25 perc Adagonként kb. 585 kJ / 140 kcal-t, 6 g fehérjét, 9 g zsírt, 9 g szénhidrátot tartalmaz. 1, A zsombort megmossuk, lerázogatjuk, és finomra aprítjuk. A joghurtot elkeverjük a mustárral és a zsomborral, sóval, borssal ízesítjük. 2, A karalábét meghámozzuk, és előbb vékonyszeletekre, majd vékony csíkokra vágjuk. 3, Felforrósítjuk a wokot, felmelegítjük benne az olajat. Beletesszük a karalábét, és állandóan kevergetve, erős lángon 5 percig sütjük, amíg a csíkok megpirulnak. 4, Hozzáadjuk a napraforgómagot, és az egészet további 2 percig sütjük.

Sóval, borssal ízesítjük, és a zsomboros joghurttal tálaljuk. Jól illik hozzá a burgonya vagy a friss, ropogós kenyér. XVII. Mázas gyökérzöldségek (Olcsó, gyorsan elkészíthető) ----------------------------------------------- Hozzávalók 2-4 személyre: 1 zellergumó, 2 evőkanál vaj, só, 30 dkg sárgarépa, 1 evőkanál cukor, 15 dkg joghurt, 1 fehérrépa, 2 teáskanál köménymag, 1 teáskanál enyhén csípős pirospaprika, 1 n em szétfövő burgonya, 2 evőkanál zöldségleves, 1 csokor petrezselyem Elkészítési idő: kb. 25 perc 4 s zemélyre a dagonként k b. 655 k J / 155 k cal-t, 5 g szénhidrátot tartalmaz. f ehérjét, 7 g z sírt, 17 g 1, A z öldségeket és a b urgonyát m egtisztítjuk, é s ki s k ockákra v ágjuk. A petrezselymet megmossuk, a leveleit lecsipkedjük. 2, F elforrósítjuk a w okot, m egolvasztjuk b enne a v ajat é s a cu krot. Be letesszük a zöldségeket m eg a köménymagot, és k özepes l ángon k evergetve 4

percig p irítjuk. Meglocsoljuk a levessel, és 5 percig kevergetjük, amíg kissé megpirul. 3, A z öldségeket m egsózzuk, és elkeverjük a p etrezselyemmel. A joghurtot s óval, pirospaprikával ízesítjük, és a zöldségek mellé tálaljuk. TIPP: Körettel, pl. párolt rizzsel főfogásként 4 személyre elegendő XVIII. Sáfrányos padlizsán (Veganoknak is, gyorsan elkészíthető) -----------------------------------------Hozzávalók 2 személyre: 2 fej lila hagyma, 3 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál fenyőmag, 1 közepes padlizsán (kb. 35 deka), 15 dk g c seresznyeparadicsom, 0 ,7 dl z öldségleves, 2 ge rezd f okhagyma, k éshegynyi őrölt sáfrány, 1 csokor bazsalikom, só, cayenne-i bors Elkészítési idő: kb. 20 perc Adagonként k b. 1095 k J / 260 k cal-t, 6 g tartalmaz. f ehérjét, 15 g z sírt, 27 g s zénhidrátot 1, A lila h agymát meghámozzuk, é s h osszában c síkokra s zeljük. A pa dlizsánt megmossuk, é s hám ozatlanul kockákra v ágjuk.

A p aradicsomot m egmossuk, é s félbevágjuk. A f okhagymát m eghámozzuk, é s ö sszeaprítjuk A b azsalikomot megmossuk, a leveleit lecsipkedjük. Néhány zsenge levelet félreteszünk 2, Felforrósítjuk a wokot, felmelegítjük benne az olajat. A padlizsánt állandó keverés mellett 2 percig sütjük benne. Hozzáadjuk a lial hagymát, a fokhagymát meg a fenyőmagot, és további 2 percig sütjük. 3, Hozzáadjuk a paradicsomot, felengedjük a levessel, belekeverjük a sáfrányt és a bazsalikomleveleket. S óval é s c ayenne-i borssal ízesítjük, 1 percig főzzük A félretett bazsalikomlevelekkel megszórva tálaljuk. XIX. Articsóka gombával (Rafinált, vendégeknek) --------------------------------------Hozzávalók 2 személyre: 8 kis zsenge articsóka, 2 gerezd fokhagyma, 25 dkg vargánya, 4 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál citromlé, 4 evőkanál száraz fehérbor, (vagy víz kevés citromlével), 4 szál friss rozmaring, fél csokor petrezselyem, só, fekete

bors Elkészítési idő: kb. 30 perc Adagonként k b. 1240 k J / 295 k cal-t, 13 g tartalmaz. f ehérjét, 18 g z sírt, 18 g s zénhidrátot 1, Az articsókáról eltávolítjuk a külső leveleket, a szárát és a l evelek végeit, m ajd nyolcadoljuk. 2, A gombát konyhai papírtörlővel tisztára dörzsöljük, a tönk végét levágjuk, majd vékonyan f elszeleteljük. Az ar ticsókát é s a g ombát kü lön e lkeverjük 1-1 evőkanál citromlével. 3, S fűszernövényeket megmossuk, leveleiket lecsipkedjük, és finomra aprítjuk. A fokhagymát vékony szeletekre vágjuk. 4, Felforrósítjuk a w okot, felmelegítjük az olajat b enne. Be letesszük a z articsókát, é s kevergetve, erős lángon 2 percig sütjük. Hozzáadjuk a gombát a zöldfűszerekkel, és további 3 percig kevergetve sütjük. 5, Belekeverjük a fokhagymát, r övid ideig e gyütt s ütjük. Felengedjük a borral, majd sózzuk, borsozzuk. Jól illik hozzá a tészta és a burgonya XX. Töltött

kínai kel (Rafinált, könnyen elkészíthető) -------------------------------Hozzávalók 4 s zemélyre: 8 nag y kí naikel-levél, 4 szelet korpás kenyér, csipetnyi őrölt szerecsendió, 2 nagy sárgarépa, 5 dkg sárga kemény sajt (Bergkäse, 2 dl zöldségleves, 2 lila hagyma, 2 evőkanál tejföl, 2 gerezd f okhagyma, 1 t ojás, 1 t eáskanál r eszelt citromhéj, 2 evőkanál nem sózott pisztácia, só, fekete bors Elkészítési idő: kb. 1 óra Adagonként k b. 1115 k J / 2 65 k cal-t, tartalmaz. 12 g fehérjét, 13 g z sírt, 26 s zénhidrátot 1, A kínaikel-leveleket megmossuk, jól lecsepegtetjük, a vastag levélereket kivágjuk. Megtisztítjuk a sárgarépát, A lila hagymát és a fokhagymát. A répát finomra reszeljük, a lila hagymát finomra aprítjuk. A sajtot finomra reszeljük 2, A pisztáciát finomra őröljük. A t oast ke nyeret ki s ko ckákra v ágjuk Felforrósítjuk a wokot, és a kenyérkockákat ropogósra pirítjuk benne. kivesszük 3, A s

árgarépát, a l ila hag ymát a ke nyérrel, a p isztáciával, a s ajttal é s a t ojással alaposan elkeverjük, sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük. 4, A kí naikel-leveleket k iterítjük a m unkalapon. A t ölteléket a l evelek k özepére halmozzuk, a leveleket összehajtjuk, mint egy kis csomagot. A csomagocskákat a hajtott felükkel lefelé beletesszük a gőzölőbetétbe. 5, A zöldséglevest felforraljuk a wokban. Rátesszük a gőzölőbetétet, és a töltött kelleveleket lefedve, forró gőzben 20-25 percig gőzöljük. 6, K ivesszük a cs omagocskákat, é s l efedve m elegen t artjuk. A t ejfölt e lkeverjük a gőzölőfolyadékban, ha szükséges, beforraljuk. 7, A m ártást ci tromhéjjal, s óval é s b orssal í zesítjük. A t öltött kelleveleket a m ártással tálaljuk. Jól illik hozzá a párolt rizs XXI. Zöldségek spenótlevélben (Rafinált, vendégeknek) -------------------------------------------------Hozzávalók 2 személyre:

4 citromlevél (ázsiai boltból), 40 deka erős, nagy spenótlevél, só, 1 c ukkini, 2 s árgarépa, 4 zöld v agy f ehér s párga, 1 cs omó újhagyma, 1 édesköménygubó, fekete bors, néhány erős metélőhagymaszál (vagy konyhai kötöző cérna, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor bazsalikom, 1 evőkanál citromlé, 2 teáskanál piros currypaszta (ázsiai boltból), 2 evőkanál kókusztej (ázsiai boltból) Elkészítési idő: kb. 40 perc Adagonként kb . 5 90 kJ / 1 40 kcal -t, 36 g tartalmaz. f ehérjét, 4 g z sírt, 18 g s zénhidrátot 1, A citromleveleket megmossuk, és vékony csíkokra vágjuk. A spenótlevelekből kivágjuk a vastag ereket, és alaposan megmossuk. Forrásban lévő sós vízben fél percig blansírozzuk, h ogy h ajlékonyak le gyenek, h ideg v ízzel le öblítjük, é s a m unkalapon kiterítjük. 2, A z öldségeket m egmossuk, és m egtisztítjuk. A c ukkinit é s a s árgarépát 1 c enti vastag rudakra v ágjuk. A spárgát é s a z

újhagymát 5-6 c enti hosszú d arabokra sze ljük Az éd esköménygumót f élbevágjuk, és k eresztben f elcsíkozzuk. A s penótleveleken szétosztjuk a zöldségeket, és megszórjuk a citromlevéllel, majd sóval és borssal ízesítjük. A spenótleveleket ráhajtjuk a zöldségekre, a csomagocskákat metélőhagymaszállal összekötjük, és rátesszük a gőzölőbetétre. 3, A f okhagymát me gtisztítjuk, é s f inomra a prítjuk. A b azsalikomot me gmossuk, a szárát a f okhagymával együtt b eletesszük a w okba. Ho zzáöntünk 2 ,5 d l v izet m eg a citromlevet, és felforraljuk. Rátesszük a gőzölőbetétet, és a zöldségcsomagokat lefedve 15 perc alatt átgőzöljük. 4, A cs omagocskákat l efedve m elegen t artjuk. A b azsalikomszárakat ki vesszük a párolóbetétből. A levet elkeverjük a currypasztával meg a kókusztejjel, és felforraljuk Sóval ízesítjük, belekeverjük a bazsalikomleveleket, és hagyjuk összeesni. A mártást külön tálaljuk a

csomagocskák mellé. Jól illik hozzá a párolt rizs vagy az üvegtészta TIPP: A citromlevelek erőteljes sötétzöld színűek és fényesek. A kaffercitrom fájáról származnak, és az ételeknek erőteljes, mégis lágy ízt adnak. Ázsiai boltokban vásárolhatunk ilyen levelet, és nyugodtan tárolhatjuk a fagyasztószekrényben. XXII. Töltött burgonyapogácsa csípős uborkasalátával (Rafinált, jól előkészíthető) ------------------------------------------------------------------------------------Hozzávalók 4 személyre: A pogácsához; 75 dkg szétfövő burgonya, 1 evőkanál napraforgómag, 1 citrom, só, 1 csokor petrezselyem, fekete bors, 2 gerezd fokhagyma, 7,5 dkg tönkölyliszt, 1 csomó újhagyma, 1 tojás A salátához ; 1 kígyóuborka, 1 pir os c hili, 1 g erezd f okhagyma, 1 lila h agyma, s ó, 3 evőkanál cukor, 5 evőkanál világos rizsecet (vagy gyenge bor- vagy almaecet) Elkészítési idő: kb. 1 óra Adagonként k b. 1355 k J / 325 k

cal-t, 12 g tartalmaz. f ehérjét, 6 g z sírt, 59 g s zénhidrátot 1. A pogácsákhoz megmossuk a burgonyát, meghámozzuk, és kb 2 centis kockákra vágjuk. Beletesszük a gőzölőbetétbe A wokban felforralunk 1,2 dl vizet Fölé tesszük a gőzölőbetétet, és a burgonyát lefedve 15-20 perc alatt puhára pároljuk. 2, Közben a töltelékhez forró vízzel megmossuk a citromot, szárazra töröljük. A héját vékonyan lehámozzuk, és finomra aprítjuk. A petrezselymet megmossuk, a leveleit lecsipkedjük, és szintén finomra aprítjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, és áttörjük Az újhagymát me gmossuk, me gtisztítjuk, a f ehér é s a v ilágoszöld r észét s zintén n agyon finomra ap rítjuk. A nap raforgómagot d urvára v ágjuk A t öltelék ho zzávalóit összekeverjük, sóval és borssal ízesítjük. 3, A b urgonyát ki vesszük a w okból, é s hagyjuk, hogy gőze elpárologjon. Burgonyatörővel finomra összetörjük, és hagyjuk kihűlni. 4, A s

alátához m eghámozzuk, és h osszában ke ttévágjuk az u borkát. A magvait teáskanállal kivájjuk, majd vékonyan felszeleteljük. A chilit megmossuk, a csumáját kivágjuk, é s a hú sát m aggal v agy ané lkül v ékonyan f elkarikázzuk. A fokhagymát é s a lila hagymát megtisztítjuk és összeaprítjuk. 5, Az ecetet addig melegítjük 5 evőkanál vízzel, cukorral és sóval, míg a cukor feloldódik. Elkeverjük az uborkával, a chilivel, a lila és a fokhagymával, szükség esetén sóval ízesítjük. 6, A burgonyát alaposan összedolgozzuk a liszttel, tojással és egy jó csipetnyi sóval. A burgonyás t észtát 1 6 r észre osztjuk, é s l apos körökké n yomkodjuk. A k örök felére szétosztjuk a citromos-fűszeres tölteléket, miközben a szélüket körben szabadon hagyjuk. Az üres körökkel beborítjuk, és széleiket jól összenyomkodjuk. 7, A pogácsákat egymás mellé tesszük a gőzölőbetétbe. A vizet pótoljuk a wokban, újra

felforraljuk, és a pogácsákat lefedve, erős lángon 10 percig gőzöljük. 8, A töltött burgonyapogácsát előmelegített tányérokon, az uborkasalátával tálaljuk. XXIII. Cukorborsó citromfűvel (könnyen elkészíthető, gyors) ----------------------------------------------Hozzávalók 2 s zemélyre: 25 d eka széles z öldbab (romano), 2 5 deka z senge cukorborsóhüvely, 1 csomó újhagyma, 2 szál citromfű, 1 piros chili, 10 deka natúr földimogyoró, A mártáshoz: 1 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál sherry ízlés szerint, 1,2dl zöldségleves, 1 teás- kanál étkezési keményítő, 1 teáskanál citromlé, 3 evőkanál olaj, só, fekete bors, 1 evőkanál aprított metélőhagyma Elkészítési idő: kb. 25 perc Adagonként k b. 2295 k J / 550 k cal-t, 23 g tartalmaz. f ehérjét, 37 g z sírt, 33 g s zénhidrátot 1, A zöldbabot és a borsót megmossuk, és megtisztítjuk. A zöldbabot kissé ferdén fél centi s zéles cs íkokra v ágjuk, a cu

korborsót e gészben hag yjuk. Az újhagymát megtisztítjuk, alaposan megmossuk, és zsenge zöldjével együtt vékonyan felkarikázzuk. 2, A citromfüvet megmossuk, és a felső kemény részét levágjuk. A maradékot finomra aprítjuk. A chilit megmossuk, kimagozzuk, a húsát finomra aprítjuk A földimogyorót megtisztítjuk. 3, A m ártáshoz e lkeverjük a sz ójaszószt, a s herryt, a z öldséglevest,az é tkezési keményítőt és a citromlét. 4, Felforrósítjuk a wokot, felmelegítjük benne az olajat. Beletesszük a földimogyorót, 1 percig kevergetjük, majd kivesszük. 5, A zöldbabot a wokban erős lángon 4 percig sütjük. Az újhagymát és a cukorborsót hozzáadjuk, és további 2-3 percig kevergetjük, amíg a zöldségek kissé megpirulnak. 6, Belekeverjük a földimogyorót, a mártást, és még egyszer felforrósítjuk. Sóval, borssal ízesítjük. A metélőhagymával megszórva tálaljuk Jól illik hozzá a rizs XXIV. Zöldségek banánnal és

mogyorómártással (Rafinált, gyorsan elkészíthető) ----------------------------------------------------------------------------Hozzávalók 2 személyre: 1 kemény banán, 1 evőkanál citromlé, 1 cukkíni, 2 vékony póréhagyma, 1 piros húsú paprika, 15 deka mungóbabcsíra, 1 fehér hagyma, 2 evőkanál mogyoróvaj (darabos; készen kapható), 1,2 dl zöldségleves, 4 evőkanál olaj, 4 kardamomtok, 1 fahéjrúd, 2 szárított chili, só, fekete bors, 1 evőkanál lucernacsíra a tetejére Elkészítési idő: kb.30 perc Adagonként k b. 1925 k J / 460 k cal-t, 13 g tartalmaz. f ehérjét, 25 g z sírt, 48 g s zénhidrátot 1, A b anánt m eghámozzuk, 1 c enti v astag szeletekre v ágjuk, é s b eleforgatjuk a citromlébe. A z öldségeket me gmossuk A cu kkinit f él ce nti v astag s zeletekre, a póréhagymát vékony karikákra vágjuk. A paprikát félbevágjuk, megtisztítjuk, és vékony csíkokra s zeljük. A ba bcsírát h ideg v ízzel le öblítjük, é s le

csepegtetjük A h agymát megtisztítjuk, félbevágjuk, és vékony csíkokra szeljük. 2, A mártáshoz elkeverjük a mogyoróvajat a zöldséglevessel (az állagától függően tehetünk még hozzá egy kis vizet). 3, Felforrósítjuk a wokot, felmelegítjük benne az olajat. Beletesszük a kardamomot, a fahéjat é s a chi lit, é s ál landóan kevergetve 2 percig pirítjuk. Szűrőkanállal kivesszük az edényből. 4, A banánkarikákat beletesszük a forró, ízesített olajba, és fél percig sütjük, majd a wok oldalára húzzuk. 5, Beletesszük az olajba a cukkinit, a paprikát mag a hagymákat, és folytonos kevergetés mellett erős lángon 4 percig sütjük. Hozzáadjuk a babcsírát, és további 1 percig sütjük. Belekeverjük a banánt és a mártást, és forrón tartjuk 6, Sóval, borssal ízesítjük, és lucernacsírával megszórva tálaljuk. Jól illik hozzá a burgonya vagy a rizs