Alapadatok

Év, oldalszám:2003, 3 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:153

Feltöltve:2010. július 20.

Méret:57 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

http://www.doksihu Hagymás saláták Fokhagymás öntött saláta Hozzávalók: 4 db fejes saláta, 5 cl ecet, 15 dkg füstölt szalonna, 3 gerezd fokhagyma, 3 dl tejföl, só. A salátákat gondosan megmossuk, lecsurgatjuk, és négyfelé vágjuk. Lábasba 1 liter ecetes vizet öntünk, megsózzuk és felforraljuk. Amikor a víz felforrt, beletesszük a salátákat, félrehúzzuk a tűzről és letakarva 2 percig állni, hagyjuk. Közben a füstölt szalonnát kockákra vágjuk, és szép világosra kisütjük. A salátákat a vízből kiemeljük, tálra tesszük és ráhintjük a lereszelt fokhagymát A forró szalonnás zsírba keverjük a tejfölt és ráöntjük a salátákra. Hagymás csicsókasaláta Öt-hat csicsókát alapos mosás után reszeljen le, majd vágjon vékony karikákra két-három közepes nagyságú lilahagymát. Keverje Őket össze, majd adjon az egészhez egy kevés tengeri sót, egy citrom levét. Ezt a salátát is hagyja összeérni. Hagymás

lencsesaláta 40 dkg lencse, 6 dkg kolozsvári szalonna, 1 nagy fej lilahagyma, fél csomó metélőhagyma, 2 ek. 5 %-os ecet, 4 ek olaj, só A lencsét sós, babérleveles vízben megfőzzük, leszűrjük és kihűtjük. Az olajat, az ecetet, az apróra vágott metélőhagymát és lilahagyma karikákat összekeverjük. Végül hozzáadjuk a kiolvasztott kolozsvári szalonna csíkokat is. Ezzel az öntettel összekeverjük a lencsét Tálaláskor paradicsommal díszítjük. Hagymás répasaláta Hozzávalók: 60 dkg sárgarépa, 1 vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál citromlé, só, bors A sárgarépát, hagymát lereszeljük, összekeverjük, és citromlével meglocsoljuk. Leöntjük a fűszeres keverékkel. Több napig eláll. Hagymasaláta Meghámozunk, és karikákra vágunk egy fél kiló vöröshagymát (legjobb hozzá a lila hagyma), és leöntjük enyhén Ecetes-sós-cukros páclével. Beledarálunk egy mokkáskanálnyi mustármagot, és hideg helyen néhány napig

érleljük. Tálalás előtt leöntjük róla a levét, és megöntözzük egy kevés olajjal. Ízesíthetjük csípős mustárral, vagy leönthetjük tejfölös, illetve joghurtos salátamártással is. Száraz persenyéhez, halhoz vagy héjában sült burgonyához kitűnő. Hagymasaláta http://www.doksihu 4-5 fej hagymát megtisztítunk, kettévágjuk, majd egész vékony karikákra szeleteljük. 2-3 alkalommal hideg vízben kimossuk, tálba tesszük és cukorral, sóval ízesített ecettel leöntjük. Ha az ecet erős, kis vízzel hígítjuk. Póréhagyma-saláta Hozzávalók: 2-3 szál testesebb póréhagyma, 250 g lilahagyma, Az öntethez: 2 citrom leve, 2 ek. salátaolaj, só, petrezselyem A kétféle hagymát megtisztítjuk, megmossuk, felkarikázzuk, kb. 10 cm hosszúságban a poré zöldjét is, beleszelem, ízlés szerint sózzuk, megöntözzük a citromlével és az olajjal, összekeverjük. Jól záródó üvegbe tesszük, fogyasztás előtt 1 napig érleljük.

Tálaláskor meghintjük vágott petrezselyemmel Egyéb, hagymát kivan salátákhoz is, lehet tenni ebből az alapból 1-2 evőkanállal, de magában is jó. Póréhagyma-saláta másként Hozzávalók: 60 dkg póréhagyma, 1/2 csokor petrezselyem, 1/2 citrom, 1/2 dl fehérbor, 1/2 dl olaj, só, őrölt bors, szerecsendió A megtisztított, megmosott póréhagymát 3-4 cm-es darabokra szeleteljük, olajozott edénybe tesszük. Sózzuk, fehérbort öntűnk alá, és puhára pároljuk Őrölt borssal, reszelt szerecsendióval fűszerezzük, citromlével meglocsoljuk. Jól lehűtve, finomra vágott petrezselyemzölddel meghintve tálaljuk. Póréhagyma-saláta Hozzávalók: egy nagy szál póréhagyma, só, kávéskanál citromlé, három kávéskanál olaj. A hagyma külső hártyáját lehúzzuk és zöldjéből 5 cm-t, hagyunk csak rajta. Ezután 1 mm vastag szeletekre vágjuk, megöntözzük citromlével, olajjal és megsózva legalább egy órán átállni hagyjuk. PÓRÉSALÉTA

Hozzávalók: 2 nagyobb szal póréhagyma, 1 evőkanál napraforgóolaj, 1 mokkáskanál tökmagolaj, 2 teáskanál mustár, FŰSZEREK: só, bors, ecet, mustár, cukor. ELKÉSZÍTÉS: A póréhagymát alaposan megmossuk, 2 centis darabokra vágjuk, sós vízzel leforrázzuk. Két perc múlva kiszedjük a vízből és leszűrjük. A kétféle olajat kikeverjük a mustárral - ízlés szerint adagolva a fűszereket. A mártásba beleforgatjuk a lecsöpögtetett hagymát és legalább két óra hosszat, hűtjük. Grill vagy sült húsok, tojásételek mellé adható. Pórésaláta 60 dkg megtisztított póréhagymát vékony karikákra vágunk, összevegyítjük 20-20 dkg reszelt almával és uborkával. Majonézt ízesítünk egy kávéskanál finomra vágott kaporral, és a salátára öntjük. http://www.doksihu Pórésaláta A megtisztított póréhagymákat 2-3 cm-es darabokra vágjuk. Korianderrel, babérlevéllel ízesített olajos salátalevet készítünk. Elkeverjük a

hagymával, és 2-3 órai hűtés után tálaljuk. Pórésaláta A megtisztított póréhagymát 8-10 cm-es darabokra vágjuk, és sós vízben puhára főzzük. Kihűtjük, és üvegtálba helyezzük. Közben joghurtot elkeverünk a póréhagyma finomra vágott zöldjével, zúzott fokhagymával, sóval, törött borssal. Ráöntjük a kihűlt hagymára, és hűtve tálaljuk. Pórésaláta 2 db póréhagymát megtisztítunk, de a zöldjéből csak egy keveset vágjunk le. Sós vízben fedő nélkül 20 dkg feldarabolt zöldbabbal megfőzzük, de nem túl puhára. Leszűrjük, ha kihűlt, salátaöntettel az asztalnál leöntve tálaljuk. Az öntet elkészítése: 2 dl joghurtot vagy tejfölt 1 ek. ecetes tormával, 2-3 szál, zöldjével együtt finomra vágott zöldhagymával, 1 csomó zöldpetrezselyemmel, 1 gerezd fokhagymával, sóval, cukorral simára keverünk. Szerb újhagyma-saláta Hozzávalók: 2 csomag újhagyma zöldje, 1 teáskanál ecet, 3 teáskanál olaj, Mustár,

cukor, só A hagyma zöldjét - melynek C-vitamin-tartalma ötszöröse a gyökerében lévőnek - alaposan megmossuk, 1 cm-es darabokra vágjuk, és összekeverjük az öntettel. Néhány órát állni hagyjuk