Étel- és italreceptek | Ételreceptek » Csonka János - Aszalt gyümölcsök

Alapadatok

Év, oldalszám:2001, 3 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:165

Feltöltve:2010. augusztus 04.

Méret:83 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

Aszalt gyümölcsök Csonka János Aszalva vagy szárítva is nagyszerű A mi éghajlatunkon bizony nem minden évszakban van friss gyümölcs. Gazdagíthatjuk ugyan vitaminforrásainkat különféle déligyümölcsökkel, de ne feledkezzünk el a szárított gyümölcsökről. Mert nem csak finomak, de nagyon értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal bírnak. És így: áldásos hatással vannak szervezetünkre A legtöbb friss gyümölcsöt száríthatjuk, ilyen például a sárgabarack, a banán, a datolya, füge, az alma és a körte, a szilva, őszibarack, papaya, szőlő. A friss gyümölcsöket rendszerint napon vagy sütőben (kemencében) szárítják. Csökken így a víztartalmuk és sokáig eltarthatóak. Ezt az eljárás már az ókori Rómában ismerték, így raktározták el a friss gyümölcsöt a téli időszakra. A szárított gyümölcsökben a friss termés minden értékes tápanyaga megőrződik, magas cukortartalmának (70%) köszönhetően igen

tápláló, ezért ajánlják például sportolóknak. Magas a kalcium, kálium és vitamintartalmuk is Aszalt szilva Ajánlatos fogyókúrázóknak vagy emésztési problémákkal küszködőknek, mivel igen jó hashajtó. Diéta alatt érdemes reggelente éhgyomorra 2-3 szem aszalt szilvát elrágcsálni, mert serkenti a bélműködést, és így a táplálék útját is a szervezetben. Füge Ha az ember farkaséhes, a legjobb bekapni 2-3 szem fügét, mivel igen csak telítő hatású. Magas rosttartalmú, kalciumban és magnéziumban gazdag. Szárított banán Magas magnéziumtartalmának köszönhetően nyugtatóan hat a szervezetre. Alvási problémákra este 2-3 szárított banán és egy pohár tej a legjobb "gyógyszer". Szárított barack Elképesztően magas kálium- és vastartalma miatt ajánlott mindenféle izommunkához. Öt szem szárított sárgabarack tartalmazza a szervezet számára szükséges kálium felét. Mazsola Minden délelőtt van egy pillanat,

amikor az ember hirtelen fáradtnak, éhesnek, nyűgösnek érzi magát. Pontosan ebben a pillanatban érdemes elrágcsálni egy kis marék mazsolát A benne lévő gyümölcscukor gyorsan felszívódik, és nem csak éhségérzetünket csökkenti, hanem frissítően hat a szervezetünkre is. Dió A lehető legjobb idegnyugtató. Köszönhető ez magas magnézium tartalmának Napi öt szem dió kisimítja az idegeket, feloldja a stresszt. Mandula E-vitaminban és káliumban igen gazdag, értékes antioxidáns hatása is. A gyulladások, fertőzések megakadályozásában is nagy segítségünkre lehet, ha napi 5-6 szemet eszünk belőle. Mogyoró Áldásosan hat a koleszterinszintre, valamint tisztítja az ereket és erősíti a szívet. Hetente három maréknyi mogyoró rendben tartja a keringési rendszert. Tehát: érdemes enni! Néhány recept. Aszalt gyümölcsös lepény Hozzávalók: a tésztához: 25 dkg liszt, 1 tojás, 5 dkg cukor, egy csipet só, 12 dkg vaj, a

töltelékhez: 10 dkg mazsola, 20 dkg datolya, 20 dkg füge, 5 dkg mandulaforgács, 1,5 dl tejszín, 2 tojás, 5 dkg cukor, egy csipet só Dolgozzuk össze a tésztát, nyújtsuk ki, majd béleljünk ki vele egy kör alakú sütőformát. Szurkáljuk meg villával, majd tegyük rá a mazsolát, a kimagozott datolyát, a negyedekbe vágott fügét és a mandula forgácsot. Villával keverjük habosra a tojásokat, a cukrot, a csipet sót és a tejszínt, öntsük a gyümölcsökre, és előre melegített sütőben süssük 30 percet. Charlotte szárított gyümölccsel Hozzávalók: 15 dkg száraz kalács, 15 dkg füge, 15 dkg mandula vagy dió, vagy mogyoró, 20 dkg cukor vagy 25 dkg barna cukor, 3 tojás, 1 dl tej, vanília, fahéj, esetleg 20 darab babapiskóta és 0,5 dl likőr vagy rum A száraz kalácsot áztassuk be a tejbe, majd nyomkodjuk ki, de őrizzük meg a tejet. Villával törjük pépesre, majd adjuk hozzá a fügét, és a mandulát vagy diót vagy mogyorót, a cukrot,

a felvert tojást, a tejet, a fahéjat és a vaníliát. Alaposan keverjük össze, majd öntsük bele egy kivajazott formába. Ha kedvünk van hozzá, rumba vagy likőrbe áztatott babapiskótával kibélelt formába is önthetjük. Tegyük forró sütőbe, és süssük 30 percet Hűtsük langyosra, borítsuk ki. Vaníliakrémmel vagy tejszínhabbal tálaljuk Palacsintatorta aszalt gyümölccsel Hozzávalók: 10 dkg füge, 10 dkg datolya, 5 dkg mazsola, 5 dkg aszalt sárgabarack, 10 dkg aszalt szilva, 1 citrom, 1 kávéskanál fahéj, 1 evőkanál rum, 0,5 liter víz, körülbelül 20 palacsinta, 8 evőkanál méz Vágjuk apróra az aszalt gyümölcsöket, a fahéjjal, a rummal és a citrom levével tegyük egy lábosba, öntsük rá a vizet, és lassú tűznél főzzük addig, amíg a víz elpárolog. Ezalatt, az idő alatt készítsük el a palacsintákat és tartsuk őket melegen. Rétegesen töltsük meg a palacsintákat az aszalt gyümölcsökből készített kompóttal, majd

olvasszuk fel a mézet, és öntsük a tetejére