Étel- és italreceptek | Ételreceptek » Szakácskönyv babáknak

Alapadatok

Év, oldalszám:2007, 19 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:128

Feltöltve:2012. október 28.

Méret:348 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

BABASZAKÁCSKÖNYV Hasmenést okozhat: cseresznye, földieper, sárgabarack, szőlő, szilva Javasolt gyümölcsök:  alma  banán (B-vitamin tartalom, ha székrekedést okoz, kamilla-teával hígítsuk)  őszibarack  meggy (mélyhűtött is jó)  sárgarépa (A-vitamin előanyaga van benne, levét pár csepp citromlével dúsíthatjuk)  citrom (C-vitamin, hígítás nélkül sose adjuk)  paradicsom (ásványi anyagok, jó hatású székrekedésre hajlamos csecsemőknek is)  birsalma (csipkebogyóteával turmixoljuk össze, kissé fogja a székletet, ezt lazító főzelékkel ellensúlyozzuk, 9-10 hónapos kortól ajánlott)  mandarin-narancs-grapefruit (vitaminokban gazdagok, bevezetés során forralt vízzel hígítsuk, később erre nincs szükség)  kivi (vitaminokban gazdag)  ananász (C-vitamin, magas cukortartalom) Főzelékek: A főzeléknek szánt alapanyagokat csak mosás után daraboljuk fel, különben kioldódik értékes vitamintartalmuk.

A feldarabolt zöldségeket már nem tároljuk, hanem elkészítjük. A baba ételét nem főzéssel készítjük, hanem párolással, azaz kevés víz hozzáadásával, alacsony hőfokon, saját levükben puhulnak meg az alapanyagok. Az edényt lefedjük, mert a vitaminok nem csak a hő, hanem a fény és a levegő hatására is bomlanak. A zöldborsó kivételével minden zöldségfélének elég a forrástó számított 5-10 perces párolási idő, a mireliteknek 3-5 perc. Ezután fedő alatt hagyjuk kihűlni, így a zöldség olyan puha lesz, mintha megfőztük volna, de megmarad a tápértéke. Ha a zsírokat, olajokat hevítjük, csökken a zsírsavak biológiai értéke, ezért a végleges mennyiségű olajat csak a párolás végén adjuk az ételhez és épp csak összeforraljuk. Savanyításhoz pedig citromlét használjunk ecet helyett, kisgyermekkorban ezt almaecettel válthatjuk fel. Pépesítéshez nagyon praktikus a botmixer. Szekrekedes elleni lista:: Gyumolcsok: meggy,

oszibarack, korte, szolo leve, mandarin, narancs (erosebben hajt a sargabarack es a szilva) Zoldsegek: spenot, soska, salata, paradicsom, borso, zoldbab, brokkoli, kelbimbo, tök, cukkini (ha krumplit adsz hozza, csak 1/3 resz legyen, kulonben fog a krumpli miatt) Első ételek: burgonya, sárgarépa, alma, szelídgesztenye, sütőtök, cékla. • Burgonya: alaposan megmossuk, majd 200 Celsius-fokos sütőben harminc percig sütjük. A megsütött krumplit kettévágjuk, kiskanállal kikanalazzuk a belsejét. • Sütőtök: megmossuk, négyfelé vágjuk, majd 200 Celsius-fokos sütőben húsz-harminc perc alatt puhára sütjük. • Alma: kínálhatjuk nyersen, főzve, de megsüthetjük héjastól a sütőben. (200 Celsius-fokon húsz perc), majd ugyanúgy kikanalazzuk, mint a krumplit vagy a tököt. • Gesztenye: Pároljunk puhára kevés vízben, fedő alatt néhány szem hámozott, mirelit szelídgesztenyét. • Sárgarépa: csavarjuk fóliába az alaposan megmosott

sárgarépát. Süssük 200 Celsius-fokon fél órán át Húzzuk le a héját, majd turmixoljuk össze. Alma-sütőtök – a megsütött hozzávalókat turmixoljuk össze. Készíthetjük italként is, víz hozzáadásával Alma-krumpli – hasonlóan készítjük, mint az előzőt Sárgarépa-alma ital: Négy-öt karika héjában sült répát és két evőkanál almakompótot összeturmixolunk egy deci kompótlével. Sült almával püré is készíthető Gesztenye - krumpli: egyenlő arányban vegyítjük a hozzávalókat. Alma - gesztenyepüré: A hámozott, párolt almaszeleteket összeturmixoljuk kevés főzővízzel és öt-hat szem gesztenyével. Innen már a fantáziánkra van bízva a kevergetést. Lassanként bevezethetjük a borsót (szitán áttörve kínáljuk, mert a héja még nehéz a babának), ízesíthetjük az ételeket barackkal. Később hússal, egy mokkáskanálnyi zsiradékkal dúsítjuk az ételeket. Életkor: 6 hónap őszibarack (lazító), alma

(szilárdító), meggy ribizli lé gluténmentes gabonafélék: rizs és kukoricapehely 7-9 hónapos körte (lazító) szilva (lazító) szőlő (mag és héj nélkül) csicsóka burgonya sárgarépa (bio) (szilárdító) sütőtök (lazító) spenót sóska saláta fehérrépa cékla passzírozott zöldborsó (héj nélkül) zöldbab csirkemell, -comb 9 hónap marha, -borjúhús brokkoli pasztinák cukkini karfiol tök 10 hónap karalábé túró sajt joghurt 1 éves kor után főtt tojássárgája (heti 1-2x) hal uborka nyersen vagy savanyítva (reszelve) retek lencse sárgaborsó, felesborsó bab, csicseriborsó szójabab paradicsom paprika gluténtartalmú gabonák méz citrusfélék tojásfehérje gyógynövényteák (menta, citromfű, csalán) sárgadinnye, görögdinnye kivi, eper más aprómagvasok sárgabarack 24 hónap déligyümölcsök (ananász, mangó) nyers répa magvak csonthéjasok 3 éves kor után földimogyoró 4-6. HÓNAP Ételek állaga: félfolyós, csomómentes

pürék szitán áttörve, reszelt gyümölcsök Ajánlott ételek, italok: - burgonya, sárgarépa, zöldborsó, zöldbab, paradicsom, saláta, cukkíni, spenót + anyatej v. fõzõlé, 1 kk hidegen sajtolt növényi olaj - alma, banán, narancs, õszibarack, körte, sütõtök, meggy, gesztenye, mandarin - semleges ízû kompót - gluténmentes bébirizs anyatejjel - zabpehely, tápióka, köles - forralt víz, babatea, turmix anyatejjel, híg gyümölcstea, higított 100%-os gyümölcslé - édesítésnek szõlõcukor Nem ajánlott ételek, italok: - cukrozott gyümölcspép - tej- ill. gluténtartalmú étel - sós, fûszeres étel - eper, kivi, málna, rebarbara, szõlõ, ribizli - tejtermékek - szója, méz, mazsola - éretlen, magos gyümölcs - szörp, hígítatlan gyümölcslé, limonádé 6-8. HÓNAP Ételek állaga: õrölve, törve, folyadék hozzáadásával Ajánlott ételek, italok: - tök, paszternák, cékla, fehérrépa, csemegekukorica, kelbimbó, brokkoli, uborka -

húsleves leve szûrve, puhára párolt zöldségdarabok beletörve - rizs v. kukoricakása - tejbegríz anyatejjel - reszelt zöldségdarabok - babapiskóta - szárított sárgabarack stb. áztatva /meleg vízben egy éjszakán át/ Nem ajánlott ételek, italok: - lásd 4-6. hónap - keksz, sütemény, fagylalt /2,5-3 éves korig/, édes tészták - zsírban sült étel 8-9. HÓNAP Ételek állaga: áttörve, puha darabokkal, hús darálva vagy pépesítve /eleinte kb. 1 kávéskanálnyi/ Ajánlott ételek, italok: - sovány marha, bárány - jól megfõzött, áttört lencse - rizs, barna rizs - zeller, kelkáposzta, karalábé, karfiol, sóska, spárga - avokadó, sárgadinnye, õszi- és sárgabarack reszelve ill. törve - csirkemáj - tonhal - csirke v. pulykadarabok paradicsomba keverve Nem ajánlott ételek, italok: - l. 4-6 hónap - belsõség, felvágott, virsli, hal, füstöltáru, sózott marhahús, kolbász, szalonna 10-12. HÓNAP Ételek állaga: harapásnyi falatokra

vágva Ajánlott ételek, italok: - gõzben fõtt brokkoli hidegen - darabolt csirke - zöldbab egészben /puha!/ - ananász - fõtt sertéshús - erõsebb ízû zöldségek: zöldpaprika, káposzta - péksütemény /pl. kiflivég/ - kenyér /pl. vajas kenyérbél/ - teljes kiõrlésû gabonából /gluténtartalmú/ készült pépek: árpa, rozs, zab, búza Nem ajánlott ételek, italok: - l. 4-6 hónap, zsíros éte, mesterséges aroma, rántás, ízfokozót tartalmazó ételek /pl leveskocka, félkész étel, hal, sózott marhahús, kolbász, szalonna, füstöltáru 1 ÉVES KORTÓL Ételek állaga: darabos /pl. fõzelékben kis darab krumpli/- a rágó- és õrlõfogak kibújását követõen! Ajánlott ételek, italok: - tehéntej - összetört kemény tojás - túró, sajt, kefir - natúr joghurtba kevert áttört, fõtt gyümölcs - pirítós - eper, kivi, málna - szója - méz - müzli, kukoricapehely Fokozatosan adhatjuk a család által fogyasztott ételeket! Nem ajánlott

ételek, italok: - bolti gyümölcsjoghurt és túródesszert - csonthéjasok - olajos hal, kagyló - sózott marhahús - éretlen, magos gyümölcs, ribizli - kolbász, szalonna és füstöltáru - mazsola, rebarbara - sûrített tej, tejszín - szénsavas üdítõ - szaharin 4-6 hónapos kor Sárgarépapüré Hozzávalók:1 db közepes nagyságú sárgarépa , 5 evőkanál víz Elkészítés: Hámozás után a répa mindkét végét levágjuk, 2 cm-es darabokra vágjuk és a vízzel egy kis edényben 5-10 percig pároljuk. Ha szükséges, evőkanalanként pótoljuk a vizet Fedő alatt hagyjuk kihűlni, hogy teljesen megpuhuljon. Annyi vízzel pépesítjük, hogy mézsűrűségű legyen Testhőmérsékleten kínáljuk a babának Burgonyapüré Hozzávalók: 2 közepes méretű burgonya, meleg víz a pároláshoz Elkészítés: A burgonya értékes anyagai attól függnek, hogyan tároljuk és hogyan készítjük el. Ha kicsírázik vagy megfagy, tápanyagtartalma csökken. Ha a

héja alatt zöldés színű, ne adjuk a babának Nagy tápértékű, könnyen emészthető, C- és B1-vitamint tartalmaz. Később a színes főzelékekhez is adjuk, ezzel sűrítünk egészen a csecsemőkor végéig. A feldarabolt burgonyát annyi vízben pároljuk 15 percig, amennyi éppen ellepi.A forró gőzben hagyjuk megpuhulni. Áttörjük, majd pár kanál főzővízzel gyors kevergetés mellett visszatesszük pár pillanatra kis lángra Sárgarépapüré burgonyával Hozzávalók: 1 db sárgarépa, 1 db burgonya Elkészítés: A nyersanyagokat úgy aprítjuk fel, hogy a sárgarépa-darabkák kisebbek legyenek, így egyszerre puhulnak meg a párolás során. A főzővízzel pépesítjük Almafőzelék burgonyával Hozzávalók: 1 db közepes nagyságú burgonya, 2 db savanykás alma Elkészítés:A burgonyát megpároljuk a szokásos módon, de nem az almával együtt, mert a burgonya savat tartalmazó étellel együtt párolva nem puhul meg (alma, citrom, paradicsom). Az

almát meghámozzuk, kivágjuk a magházat, felszeleteljük, és annyi vízben pároljuk 5 percig, amennyi éppen ellepi. A főzőlében hagyjuk kihűlni Az almát és a burgonyát az alma főzőlevével pépesítjük megfelelő sűrűségűre. ITALOK CSECSEMŐKNEK: Almaturmix: 2 dl forralt és kihűtött víz - 1 púpozott ek. finomra reszelt alma - néhány csepp citromlé Banánturmix: 2 dl forralt és kihűtött víz vagy tej (tápszer) - negyed banán Meggyturmix: 2 dl forralt és kihűtött víz vagy tej - 10 db kimagozott, meghámozott meggy Őszi- vagy sárgabarack turmix: 2 dl forralt és kihűtött víz vagy tej (tápszer) - 1 db kimagozott, meghámozott és apróra vágott őszi-vagy sárgabarack (utóbbiból 2 db) Paradicsom turmix: 2 dl forralt és kihűtött víz - 1 nagyobb vagy 2 kisebb meghámozott, kimagozott és szitán áttört paradicsom Sárgarépa turmix: 2 dl forralt és kihűtött víz - 2 púpozott ek. finomra reszelt répa - néhány csepp citromlé

Sárgarépapüré: Hozzávalók: 1 db közepes nagyságú sárgarépa, 5 evőkanál víz Hámozás után a répa mindkét végét levágjuk, 2 cm-es darabokra vágjuk és a vízzel egy kis edényben 5-10 percig pároljuk. Ha szükséges, evőkanalanként pótoljuk a vizet Fedő alatt hagyjuk kihűlni, hogy teljesen megpuhuljon. Annyi vízzel pépesítjük, hogy mézsűrűségű legyen Testhőmérsékleten kínáljuk a babának Burgonyapüré: Hozzávalók: 2 közepes méretű burgonya, meleg víz a pároláshoz A burgonya értékes anyagai attól függnek, hogyan tároljuk és hogyan készítjük el. Ha kicsírázik vagy megfagy, tápanyagtartalma csökken. Ha a héja alatt zöldés színű, ne adjuk a babának Nagy tápértékű, könnyen emészthető, C- és B1-vitamint tartalmaz. Később a színes főzelékekhez is adjuk, ezzel sűrítünk egészen a csecsemőkor végéig. A feldarabolt burgonyát annyi vízben pároljuk 15 percig, amennyi éppen ellepi. A forró gőzben hagyjuk

megpuhulni. Áttörjük, majd pár kanál főzővízzel gyors kevergetés mellett visszatesszük pár pillanatra kis lángra Sárgarépapüré burgonyával: Hozzávalók: 1 db sárgarépa, 1 db burgonya A nyersanyagokat úgy aprítjuk fel, hogy a sárgarépa-darabkák kisebbek legyenek, így egyszerre puhulnak meg a párolás során. A főzővízzel pépesítjük Almafőzelék burgonyával: Hozzávalók: 1 db közepes nagyságú burgonya, 2 db savanykás alma A burgonyát megpároljuk a szokásos módon, de nem az almával együtt, mert a burgonya savat tartalmazó étellel együtt párolva nem puhul meg (alma, citrom, paradicsom). Az almát meghámozzuk, kivágjuk a magházat, felszeleteljük, és annyi vízben pároljuk 5 percig, amennyi éppen ellepi. A főzőlében hagyjuk kihűlni Az almát és a burgonyát az alma főzőlevével pépesítjük megfelelő sűrűségűre. Sütőtök püré (első falatok) Hozzávalók: sütőtök, burgonya A sütőtököt sütőben puhára

sütjük. Közben a burgonyát apró kockákra vágjuk, és puhára pároljuk. A sütőtök húsát a burgonyával és a főzőlével pürésítjük Gyorsabb megoldás, ha a sütőtököt a burgonyával együtt főzzük. Ebben az esetben nem olyan édes a főzelék . Almapüré (első falatok) Hozzávalók: alma, burgonya (vagy csicsóka)A burgonyát és az almát apró kockákra vágjuk, és külön edényben puhára pároljuk. A zöldségeket a főzőlével együtt turmixoljuk főzelékké Ha csicsókával készül édesebb és könnyebb lesz a püré. . Sárgarépa püré (első falatok) Hozzávalók: zsenge sárgarépa, burgonya A burgonyát és a sárgarépát apró kockákra vágjuk, és puhára pároljuk. A zöldségeket a főzőlével együtt turmixoljuk főzelékké. . Alma őszibarackkal (első falatok) Hozzávalók: 50 % alma, 50 % őszibarack Az almát almareszelőn lereszeljük, hozzáadjuk a feldarabolt, puha (vagy pépesített mirelit) őszibarackot, és krémesre

pürésítjük. . Sütőtök almával (első falatok) Hozzávalók: 50 % alma, 50 % sütőtök Az almát almareszelőn lereszeljük. A sütőtököt megmossuk, daraboljuk, eltávolítjuk a magjait, és előmelegített sütőben puhára sütjük. A végén pürésítjük a gyümölcsöket A sütőtököt lehet főzni is, de úgy nem olyan édes az íze, mintha sütnénk. Érdemes annyit sütni, hogy a családnak is jusson belőle. . Rizspépes őszibarack (első falatok) Hozzávalók: őszibarack, 1 ek rizspép A rizspépet kevés vízben 10 perc alatt puhára főzzük, majd fedő alatt további 5 percig párolódni hagyjuk. A megtisztított barackot a péppel együtt pürésítjük . Parajfőzelék (spenót) (5 hónapos kortól) Hozzávalók: spenót (mirelit vagy leveles), burgonya, olaj, fokhagyma, A burgonyát (vízbe) megfőzzük. Közben kiengedjük a spenótot, ha mirelit, vagy megfőzzük, ha leveles. Fontos, akár mirelit, akár friss, a levét nyomkodjuk ki. Egy kis

serpenyőben apróra zúzott fokhagymát pirítunk, rászedjük a spenótot és együtt (esetleg egy kis vízzel) továbbpároljuk. A végén a parajt a burgonyával pürésítjük . Cukkíni csirkehússal (5 hónapos kortól) Hozzávalók: 1 közepes cukkíni, fokhagyma, olaj, burgonya, 1 kis darab csirkehús, friss petrezselyem A fokhagymát az olajon megdinszteljük. A meghámozott és kockákra szelt cukkínit rászedjük, és tovább pároljuk Majd hozzáadjuk a burgonyát és a húst, és annyi vízzel felöntjük, amennyi ellepi őket. A végén a főzőlével és a friss petrezselyemmel együtt pürésítjük. ☺ 8 hónapos kortól lehet sajttal vagy joghurttal is dúsítani. . 6-7 hónapos kor Burgonyapüré banánpéppel: Hozzávalók: 1 db közepes burgonya, 50 g banán (fél banán)A fenti burgonyapürét összekeverjük a pépesített banánnal. Brokkoli burgonyával: Hozzávalók: 2-3 db brokkolirózsa, 1 db közepes nagyságú burgonya, 2 szem köménymag, 1

mokkáskanál olaj. A brokkoli vastag, húsos szárát kockákra vágjuk és a burgonyakockákkal együtt 6 percig annyi vízben főzzük, amennyi éppen ellepi. Ekkor tesszük hozzá a felaprított brokkolirózsákat és 2 szem köménymagot. Újabb 6 perc párolás után hagyjuk a forró gőzben megpuhulni A pépesített főzelékre rámérjük az olajat, a főzőlével higítjuk. Illik hozzá a csirkehúspüré Salátafőzelék: Hozzávalók: 100 g tisztított saláta, 50 g tisztított burgonya, 1 mokkáskanál olaj, 1 mokkáskanál citromlé. A salátát leveleire szedve alaposan megmossuk (folyó vízben), darabokra tépkedjük és a kockára vágott burgonyával 15 percig pároljuk 3-4 evőkanál vízben. Fedő alatt hagyjuk kihűlni Pépesítés után hozzáadjuk az olajat, a főzőlével higítjuk és rövid időre gyors kevergetés mellett visszatesszük a tűzhelyre kis lángra. Étkezési hőmérsékleten 5-6 csepp citromlével ízesítjük, pulykahúspüré illik hozzá.

Sütőtökfőzelék: Hozzávalók: 100 g sütőtök, 50 g burgonya, 1 mokkáskanál olaj. A sütőtök- és a burgonyakockákat annyi vízben pároljuk puhára, amennyi éppen ellepi. Pépesítjük, hozzáadjuk az olajat, felengedjük a megfelelő mennyiségű főzőlével és rövid időre visszatesszük a tűzhelyre kis lángra, miközben gyorsan kevergetjük, hogy habos legyen. Marhahúspüré illik hozzá Paradicsomos krumpli: Hozzávalók: 100 g burgonya, 1-2 friss paradicsom, 1 kis zellerlevél, 1 mokkáskanál olaj. A burgonyát a szokott módon megpároljuk. A paradicsomot forrásban levő vízbe mártjuk, így könnyen lejön a héja. Nyersen pépesítjük, hozzáadjuk a zellerlevelet és 2 evőkanál vizet Addig forraljuk, amíg kicsit besűrűsödik A burgonyát áttörjük, hozzáadjuk az olajat és kis lángon habosra keverjük. A paradicsomot ráöntve tálaljuk Húspüré illik hozzá. Zöldborsófőzelék: Hozzávalók: 150 g zsenge, fejtett zöldborsó, 1 szál

petrezselyemzöld, 1 db közepes burgonya, 1 mokkáskanál olaj. A zöldborsót az apróra vágott petrezselyemmel kevés vízben puhára pároljuk Ezzel egy időben egy másik edényben a burgonyát is megpároljuk és elkészítjük a burgonyapürét az olajjal. A borsót pépesítjük, a főzővízzel felengedve krémszerű főzeléket kapunk. A burgonyapürét és a zöldborsófőzeléket egymás mellé terítjük egy kistányérra, így tálaljuk. Májpüré illik hozzá Spenót burgonyával: Hozzávalók: 100 g tisztított spenótlevél, 50 g burgonya, 15 g banán, 1 mokkáskanál olaj. A spenótot levelenként megmossuk, szárait letépjük. 4-5 percig forró vízben főzzük, majd hideg vízzel leöblítjük (csak így marad szép zöld). A banánnal együtt pépesítjük A burgonyából pürét készítünk a szokott módon, majd hozzákeverjük a spenótpürét. Bármilyen feltét illik hozzá Sárgaborsófőzelék burgonyával: Hozzávalók: 70 g sárgaborsó, 70 g burgonya,

1 mokkáskanál olaj. A sárgaborsót már előző nap beáztatjuk hideg vízbe. A főzés napján annyi vízben főzzük puhára, amennyi éppen ellepi. A burgonyát akkor adjuk hozzá, amikor a borsó már puha Kis lángon tovább pároljuk 15-20 percig Leszűrjük, pépesítjük, hozzáadjuk a megfelelő mennyiségű főzőlevet és az olajat, majd újramelegítjük. 5-6 csepp citromlével ízesítjük, feltéttel tálaljuk. Meggyes banánpüré (6 hónapos kortól) Hozzávalók: 8-10 szem kimagozott meggy, 1 banán, 1 ek rizspép A rizspépet kevés vízben 10 perc alatt puhára főzzük, majd fedő alatt további 5 percig párolódni hagyjuk. A végén turmixoljuk a hozzávalókat . Karfiol felnőttesen (6 hónapos kortól) Hozzávalók: 1 közepes karfiol, 2 szál sárgarépa, fél lilahagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, 1 paradicsom, olaj, étlízesítő vagy só ízlés szerint, egy kis darab csirke- vagy pulykahús A rózsákra szedett karfiolt, a

sárgarépát és a hagymákat az olajon elkezdjük párolni. Majd felöntjük vízzel, hozzáadjuk a petrezselymet, a paradicsomot és a húst, majd ízlés szerint ízesítjük. Amikor elkészült a leves minden alapanyagból szedünk a turmixba, hozzáadjuk a húst és egy kis leves lével pürésítjük. A megmaradt levest szintén turmixoljuk, majd tojássárgájával kikevert tejszínnel kikeverjük. Sajtos pirítóssal kitűnő ebéd lehet a mamának. 8 hónapos kortól natúr joghurttal vagy sajttal dúsíthatjuk . Zöldborsófőzelék csirkehússal (6 hónapos kortól) [ Hozzávalók: legalább 40 dkg friss vagy mirelit zsenge zöldborsó, burgonya, hagyma, olaj, csirkehús, ízlés szerint só, friss petrezselyem A borsót külön vízben a hagymával együtt puhára főzzük. Egy másik edényben megfőzzük a burgonyát és a húst A végén a borsót sűrűszövésű szitán átpasszírozzuk és a többi alapanyaggal együtt a borsó főzőlevével és a friss

petrezselyemmel pépesítjük. Nagyon finom! Nagyobb adagból a mamának is maradhat étel. Ebben az esetben a húst natúr kisüthetjük, vagy párolhatjuk Az édesanya, miután levágott belőle annyit, amennyi a babának kell, a saját adagját tovább ízesítheti, és a zöldborsópürével fogyaszthatja. 8 hónapos kortól már nem kell passzírozni, ill. sajttal vagy joghurttal tovább finomítható . Almás csirkemáj aszalt szilvával (6 hónapos kortól) Hozzávalók: alma, aszalt szilva, burgonya, olaj, csirkemáj, ízlés szerint só A burgonyát puhára főzzük, sózzuk ízlés szerint. Az almát a szilvával és a májjal egy másik edényben szintén megfőzünk. A végén a gyümölcsös főzőlével és egy kis olajjal pürésítjük Friss ringlóval helyettesíthetjük, vagy keverhetjük az aszalt szilvát. ☺ A mamának azonos alapanyagokból a következő egyszerű, de nagyszerű finomságot ajánlom. Csirkemájat megsózunk, és mustárral pácolunk, egy teflon

tepsibe terítünk. Megszórjuk jól aszalt szilvával és annyi szeletelt almával, amennyi jól beborítja, majd kis olivaolajat is öntünk rá. Alufóliával lefedjük és előmelegített sütőben puhára pároljuk. A mustártól és a gyümölcsöktől nem szárad ki, és egy nagyon pikáns ízt kap a máj . Parajfőzelék csirkemájjal (6 hónapos kortól) Hozzávalók: spenót (mirelit vagy leveles), burgonya, olaj, fokhagyma, (só), csirkemáj A burgonyát (sóba-vízbe) megfőzzük. Közben kiengedjük a spenótot, ha mirelit, vagy megfőzzük, ha leveles Fontos, akár mirelit, akár friss, a levét nyomkodjuk ki. Egy kis serpenyőben az apróra zúzott fokhagymát és a kis darabokra vágott májat pirítjuk, majd rászedjük a spenótot és együtt (esetleg egy kis vízzel) továbbpároljuk. A végén a májas parajt a burgonyával pürésítjük. . Burgonyapüré banánpéppel Hozzávalók: 1 db közepes burgonya 50 g banán (fél banán). Elkészítés: A fenti

burgonyapürét összekeverjük a pépesített banánnal. Brokkoli burgonyával Hozzávalók:2-3 db brokkolirózsa 1 db közepes nagyságú burgonya 2 szem köménymag 1 mokkáskanál olaj Elkészítés: A brokkoli vastag, húsos szárát kockákra vágjuk és a burgonyakockákkal együtt 6 percig annyi vízben főzzük, amennyi éppen ellepi. Ekkor tesszük hozzá a felaprított brokkolirózsákat és 2 szem köménymagot Újabb 6 perc párolás után hagyjuk a forró gőzben megpuhulni. A pépesített főzelékre rámérjük az olajat, a főzőlével hígítjuk. Illik hozzá a csirkehús püré Salátafőzelék Hozzávalók:100 g tisztított saláta 50 g tisztított burgonya1 mokkáskanál olaj 1 mokkáskanál citromlé Elkészítés: A salátát leveleire szedve alaposan megmossuk (folyó vízben), darabokra tépkedjük és a kockára vágott burgonyával 15 percig pároljuk 3-4 evőkanál vízben. Fedő alatt hagyjuk kihűlni Pépesítés után hozzáadjuk az olajat, a főzőlével

hígítjuk és rövid időre gyors kevergetés mellett visszatesszük a tűzhelyre kis lángra. Étkezési hőmérsékleten 5-6 csepp citromlével ízesítjük, pulykahús püré illik hozzá. Sütőtökfőzelék Hozzávalók:100 g sütőtök 50 g burgonya 1 mokkáskanál olaj Elkészítés: A sütőtök- és a burgonyakockákat annyi vízben pároljuk puhára, amennyi éppen ellepi. Pépesítjük, hozzáadjuk az olajat, felengedjük a megfelelő mennyiségű főzőlével és rövid időre visszatesszük a tűzhelyre kis lángra, miközben gyorsan kevergetjük, hogy habos legyen. Marhahúspüré illik hozzá Paradicsomos burgonya Hozzávalók:100 g burgonya 1-2 friss paradicsom 1 kis zellerlevél 1 mokkáskanál olaj Elkészítés: A burgonyát a szokott módon megpároljuk. A paradicsomot forrásban levő vízbe mártjuk, így könnyen lejön a héja. Nyersen pépesítjük, hozzáadjuk a zellerlevelet és 2 evőkanál vizet Addig forraljuk, amíg kicsit besűrűsödik. A

burgonyát áttörjük, hozzáadjuk az olajat és kis lángon habosra keverjük A paradicsomot ráöntve tálaljuk. Húspüré illik hozzá Zöldborsófőzelék Hozzávalók: 150 g zsenge, fejtett zöldborsó 1 szál petrezselyemzöld 1 db közepes burgonya 1 mkkl olaj Elkészítés: A zöldborsót az apróra vágott petrezselyemmel kevés vízben puhára pároljuk. Ezzel egy időben egy másik edényben a burgonyát is megpároljuk és elkészítjük a burgonyapürét az olajjal. A borsót pépesítjük, a főzővízzel felengedve krémszerű főzeléket kapunk. A burgonyapürét és a zöldborsófőzeléket egymás mellé terítjük egy kistányérra, így tálaljuk. Májpüré illik hozzá Spenót burgonyával Hozzávalók:100 g tisztított spenótlevél 50 g burgonya 15 g banán 1 mokkáskanál olaj Elkészítés: A spenótot levelenként megmossuk, szárait letépjük. 4-5 percig forró vízben főzzük, majd hideg vízzel leöblítjük (csak így marad szép zöld). A banánnal

együtt pépesítjük A burgonyából pürét készítünk a szokott módon, majd hozzákeverjük a spenótpürét. Bármilyen feltét illik hozzá Sárgaborsófőzelék burgonyával Hozzávalók:70 g sárgaborsó 70 g burgonya 1 mokkáskanál olaj Elkészítés: A sárgaborsót már előző nap beáztatjuk hideg vízbe. A főzés napján annyi vízben főzzük puhára, amennyi éppen ellepi. A burgonyát akkor adjuk hozzá, amikor a borsó már puha Kis lángon tovább pároljuk 1520 percig Leszűrjük, pépesítjük, hozzáadjuk a megfelelő mennyiségű főzőlevet és az olajat, majd újramelegítjük.5-6 csepp citromlével ízesítjük, feltéttel tálaljuk Rizses répafőzelék Hozzávalók: 4 sárgarépa 10 dkg rizs kevés vaj vagy növényi zsiradék Elkészítés: A répát megpucolás után felrakjuk főzni. Nem kell elfőzni, hamar puhul Közben a rizst a szokott módon megfőzzük. Összevegyítjük a kettőt, és valamilyen zöldfűszerrel (petrezselyem, lestyán)

ízesítjük Kisebb gyerekeknek pépesítjük, ha nagyobb, akkor csak villával összetörve adjuk. Ha már ehet sajtot a baba, akkor reszelhetünk bele. Tejbeárpa Hozzávalók: 10 dkg árpa (gersli néven kapható) tej vagy tápszer Elkészítése: Az árpát daráljuk meg, és mint a grízt főzzük meg. Nagyon gyorsan besűrűsödik és leég, vigyázni kell vele. Akár lekvárral, akár pürésített gyümölccsel nagyon finom (Ha tápszerrel készítjük, akkor vízzel főzzük, és a tápszert csak a végén keverjük hozzá.) Zöldborsó pelyhekkel Hozzávalók: zöldborsó búza, rozs vagy zabpehely vaj, vagy más zsiradék Elkészítése: A zöldborsót vajon megpároljuk, kis vízzel felöntjük, és beleszórjuk a pelyhet. Lefedjük a lábost, és 10-15 percig puhítjuk a pelyheket. Rakhatunk hozzá sajtot is, ha nagyobbacska a gyerek Csirkelevesalap – sómentes: kb. 3 liter lesz belőle (több babaétel alapja lehet, lefagyasztva érdemes tárolni, ami nem fogy el 2-3

nap alatt) Hozzávalók: 1 kg csontos csirkeaprólék 2 póréhagyma, 3 hagyma, fél zellergumó, 2 szál friss kakukkfű (vagy 1 kk. szárított), 1 babérlevél Elkészítés: A kétféle hagymát és a zellert felkockázom. A csirkeaprólékot alaposan megtisztítom, majd a zöldségekkel együtt egy 5 literes lábasba rakom. Annyi vizet teszek rá, hogy jól ellepje, felforralom A képződött habot szűrővel leszedem a tetejéről, lassú tűzön 2 órán át főzöm. időközben lekanalazom a zavaros tetejét Levesszűrőn átszűröm, tetejéről leszedem a zsírt. Zöldséglevesalap – sómentes: kb. 3 liter lesz belőle Hozzávalók:5 fej hagyma, 1 kg sárgarépa 50 dkg póréhagyma 1 kisebb zellergumó 1 ek. köménymag 2 babérlevél 2 friss kakukkfűágacska (vagy 1 kk. szárított) 5 gerezd fokhagyma Elkészítés: Minden zöldséget nagyobb kockákra vágok, egy 5 literes lábasban felteszem főni annyi vízzel, amennyi jól ellepi. Forrás után lassú tűzön

főzöm 50 percig, tetejéről közben leszedem a zavaros színét Levesszűrőn átszűröm. Finom zöldségtrió Érdemes édesburgonyával is kipróbálni. Felnőttfogásokhoz köret lehet: csepegtessünk rá olívaolajat, szórjuk meg borssal és kb. 20 percre tegyük előmelegített sütőbe Hozzávalók: 2 dkg vaj, 5 cm-es póréhagyma, 30 dkg burgonya, 2 sárgarépa, 1 nagy fehérrépa, 4 dl sómentes csirke- vagy zöldségleves alap (vagy víz) Elkészítés: Felkockázom a zöldségeket, a pórét vékony karikákra vágom, és vajon 3-4 percig fonnyasztom anélkül, hogy megpirulna. Hozzáadom a burgonyát és a répákat, ráöntöm a levesalapot és 20 percig főzöm Mikor minden megpuhult, pépesítem. (6 hónapos kortól) Hozzávalók:1/2 doboz (50g) Milupa Frutapura Gyümölcsvarázs 100%-os gyümölcspüré 200 ml elkészített Milumil 2 babatej Elkészítés:Az elkészített és szobahőmérsékletre lehűtött Milumil 2 babatejhez hozzáadjuk a Milupa Frutapura

Gyümölcsvarázs gyümölcspürét, majd alaposan összeturmixoljuk. A krémes turmix laktató, ugyanakkor frissítően gyümölcsös ital. Gyümölcsvarázs turmix (6 hónapos kortól) Hozzávalók:½ db kisebb őszibarack 200 ml anyatej vagy elkészített Milumil 2 babatej (180 ml forralt víz és 6 mérőkanál tápszerpor) Elkészítés:Az elkészített és szobahőmérsékletre lehűtött Milumil 2 babatejhez hozzáadjuk a meghámozott őszibarackot, majd alaposan összeturmixoljuk. A kellemes, édeskés italt kapunk, úgy, hogy cukrot (szacharózt) nem tartalmaz a turmix. Őszibarackos turmix friss gyümölccsel (6 hónapos kortól) Hozzávalók:¼ db banán 200 ml anyatej vagy elkészített Milumil 2 babatej (180 ml forralt víz és 6 mérőkanál tápszer) Elkészítés:Az elkészített és szobahőmérsékletre lehűtött Milumil 2 babatejhez hozzáadjuk a banánt, majd alaposan összeturmixoljuk. A kellemes, krémes állagú ital hamar a baba egyik kedvenc itala lesz

Banános turmix friss gyümölccsel (4-6 hónapos kortól) Hozzávalók:1/2 pohár (50g) Milupa Frutapura Alma-Banán 100%-os gyümölcspüré 200 ml elkészített Milumil 2 babatej Elkészítés:Az elkészített és szobahőmérsékletre lehűtött Milumil 2 babatejhez hozzáadjuk a Milupa Frutapura gyümölcspürét, majd alaposan összeturmixoljuk. A kellemes, krémes állagú ital hamar a baba egyik kedvenc itala lesz. Banános turmix Frutapura gyümölcspürével (6 hónapos kortól) Hozzávalók:1/2 doboz (50g) Milupa Frutapura Gyümölcsvarázs 100%-os gyümölcspüré 6 púpozott evőkanál Milupa Vegyes gyümölcsös tejpép 60 ml frisse felforralt, majd kb. 60°C fokra lehűtött víz Elkészítés:A felforralt, majd lehűtött vízbe állandó kevergetés mellett beleszórjuk a tejpépet, majd hozzáadunk 2-3 evőkanál Milupa Frutapura Gyümölcsvarázs gyümölcspürét. A sűrű, kellemesen gyümölcsös ételt tápláló, ugyanakkor gazdag ízvilágával

változatosságot biztosít a babának. Vegyes gyümölcsös tejpép (6 hónapos kortól) Hozzávalók:1/2 doboz (50g) Milupa Frutapura Alma-Körte 100%-os gyümölcspüré 8-9 evőkanál Milupa Körte-kétszersülttel tejpép 130 ml frissen felforralt, majd lehűtött víz Elkészítés:A tejpépet a csomagoláson feltüntetett elkészítési utasítást követve elkészítjük, majd hozzáadunk 2-3 evőkanál Milupa Frutapura Alma-Körte gyümölcspürét. Az üdítően gyümölcsös, Körte kétszersülttel tejpép kekszes pép nemcsak finom, de darabosságának köszönhetően segíti a babát a rágásra szoktatni. (6 hónapos kortól) Hozzávalók:2 evőkanál Milupa Frutapura Alma-Körte/Alma-Banán/Gyümölcsvarázs 100%-os gyümölcspüré 2 evőkanál Milupa 7-Gabonás pehely 1/2 dl felforralt és lehűtött ivóvíz (vagy elkészített Milupa Milumil 2 babatej) Elkészítés:A 7-Gabonás pelyhet egy kistálba tesszük, ráöntjük a vizet és csomómentesre keverjük.

Ezt követően hozzáadjuk az Milupa Frutapura Alma-Körte gyümölcspürét és addig keverjük, míg a gyümölcspüré egyenletesen el nem oszlik a pépben. Ízletes, sűrű cukormentes pépet kapunk Gyümölcsös müzli (6 hónapos kortól) Hozzávalók:2 evőkanál Milupa Frutapura Gyümölcsvarázs 100%-os gyümölcspüré 2 evőkanál Milupa Miluvit gyermekgríz 1 dl felforralt és lehűtött ivóvíz Elkészítés:A Milupa Miluvit grízt egy tányérba tesszük. A Milupa Frutapura Gyümölcsvarázs gyümölcspüréhez vizet adunk, elkeverjük, majd ráöntjük a grízre és csomómentesre keverjük. A vitaminokban gazdag búzadara és cukormentes gyümölcspüré ízletes elegye ideális akár tízóraira, akár uzsonnára. Vegyes-gyümölcs mártás (6 hónapos kortól) Hozzávalók:1 doboz (100g) Milupa Frutapura Gyümölcsvarázs 100%-os gyümölcspüré 1 db közepes (kb.100g) burgonya 1 teáskanál olivaolaj Elkészítés:A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk és

annyi vízben, hogy épp, hogy ellepje, föltesszük főni. A puhára főtt burgonyát, a Milupa Frutapura Gyümölcsvarázs gyümölcspürét és az olajat egy turmixgépbe tesszük és pépesítjük. Ha túl sűrűnek találjuk, akkor a burgonya főzővizével hígíthatjuk. Az összeturmixolt főzeléket még egyszer visszatesszük a tűzhelyre, megvárjuk, míg összeforr és már kész is a finom gyümölcsmártás. Gyümölcsvarázs gabonapép (6 hónapos kortól) Hozzávalók:100 g burgonya (kb. 1 db kicsi burgonya)100 g sütőtök100 ml anyatej vagy elkészített Milumil 2 babatej (90 ml forralt víz és 3 mérőkanál tápszer)1 kávéskanál olivaolaj Elkészítés:A sütőtököt és a burgonyát megtisztítjuk, kockára vágjuk, majd kevés vízben feltesszük főni. Ha megpuhult leszűrjük, összeturmixoljuk és hozzáadunk 1 kávéskanál olivaolajat. Kellemes ízű, karotinban azdag főzeléket kapunk. Különösen ajánlott a téli hónapokban Ez a mennyiség 2

étkezésre is elegendő a babának, 24 órára hűtőbe tehető, de 48 órán túl már ne használja fel. Sütőtökpüré burgonyával (6 hónapos kortól) Hozzávalók:100 g alma (2 pici vagy 1 közepes)1 db közepes (kb.100g) burgonya100 ml anyatej vagy elkészített Milumil 2 babatej (90 ml forralt víz és 3 mérőkanál tápszer)1 kávéskanál olivaolaj Elkészítés:A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk és annyi vízben, hogy épp, hogy ellepje, föltesszük főni. Ha már félig puha hozzáadjuk a meghámozott felkockázott almát, és puhára főzzük A burgonyát és az almát kanállal kiszedjük a főzővízből, hozzáadjuk az olajat, az elkészített tápszert és egy turmixgépben az egészet pépesítjük. Ha túl sűrűnek találjuk, akkor a főzővízzel hígíthatjuk Enyhén savanykás íze, üdítő lehet a nyári melegben. Almamártás (4-6 hónapos kortól) Hozzávalók:1 doboz (100g) Milupa Frutapura Alma-Körte 100%-os gyümölcspüré 1 db közepes

(kb.100g) burgonya Elkészítés:A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk és annyi vízben, hogy éppen ellepje, föltesszük főni. A puhára főtt burgonyát kivesszük, turmixgépbe tesszük és hozzáadjuk az Milupa Frutapura AlmaKörte gyümölcspürét Ha túl sűrűnek találjuk a pépet, hígíthatjuk a burgonya főzővizével A turmixolt főzeléket még egyszer visszatesszük a tűzhelyre, megvárjuk, míg az egész összeforr és már kész is a finom gyümölcsmártás. Enyhén savanykás ízű, krémes állagú mártás, üdítő lehet a nyári melegben Burgonya gyümölcsmártással (4-6 hónapos kortól) Hozzávalók:1 doboz (100g) Milupa Frutapura Alma-Banán 100%-os gyümölcspüré 100 g sütőtök Elkészítés:A sütőtököt megtisztítjuk és kockára vágjuk, majd kevés vízben feltesszük főni. Ha megpuhult leszűrjük, összeturmixoljuk és hozzáadunk 1 doboz (100g) Milupa Frutapura Alma-Banán gyümölcspürét. Rendkívül vitamindús, kellemes

ízű főzeléket kapunk Gyümölcsös sütőtökpüré (6 hónapos kortól) Hozzávalók:1 doboz (100g) Milupa Frutapura Gyümölcsvarázs 100%-os gyümölcspüré 3-4 db Milupa Biskotti keksz Elkészítés:A Biskotti kekszet egy tálban apró darabokra törjük, ráöntjük a Milupa Frutapura Gyümölcsvarázs gyümölcspürét, összekeverjük, majd 10 percig hagyjuk, hogy a keksz megpuhuljon. Az elkészítésnél ügyelni kell, hogy a kekszdarabok a baba fogazatának megfelelően kellően aprók legyenek. Gyümölcsös keksz (6 hónapos kortól) Hozzávalók:1 db közepes alma4 evőkanál Milupa Tejpép gabonával Vaníliaízű almás50 ml felforralt és lehűtött ivóvíz Elkészítés:A Vaníliaízű almás tejpépből egy tálba 4 evőkanálnyit kimérünk, hozzáadjunk az ivóvizet és elkeverjük. A megmosott almát meghámozzuk, lereszeljük, hozzáadjuk az elkészített tejpéphez és legvégül az egészet összeturmixoljuk. Pár perc alatt kész a finom, egészséges

és tápláló desszert Állagra és ízre hasonló lesz, mint a jól ismert reszelt alma keksszel, azonban a fenti recept sokkal egészségesebb. Mivel 7 gabona magjából készül, garantáltan nem tartalmaz hozzáadott tejet, tojást és cukrot. Még az elkészíthetősége is sokkal gyorsabb, mivel nem kell a kekszreszeléssel időt töltenünk Almahab (6 hónapos kortól) Hozzávalók:1doboz (100g) Alma-narancs-banán Frutapura gyümölcspüré7 kanál Milupa Vegyes gyümölcsös tejpép130 ml felforralt és lehűtött ivóvíz Elkészítés:A kimért tejpép port egy kistálba helyezzük, hozzáadjuk a vizet, majd a gyümölcspépet és az egészet csomómentesre turmixoljuk. Gyümölcsös kavalkád Padlizsános cukkíni (7 hónapos kortól) Hozzávalók: padlizsán, cukkíni, burgonya, fokhagyma, só, olíva olaj, petrezselyem (1 db, natúr Philadelphia krémsajt, még több fokhagyma, bors) A burgonyát egy kis fokhagymával és sóval megfőzzük. Közben a padlizsánt és a

cukkínit (amennyi a babának és a mamának elég) hosszában elvágjuk, megmossuk, olajjal meglocsoljuk, és előmelegített sütőbe tesszük. Amikor megpuhultak a zöldségek, 1/3-1/3 arányban petrezselyemmel együtt turmixoljuk a zöldségeket. Ha kell, a burgonya főzőlevével hígítsuk az állagát. ☺ A mamának a maradék zöldségeket, a krémsajttal, petrezselyemmel, friss, zúzott fokhagymával és borssal összekeverjük. Pirítóssal nagyon finom falat . Gabonás sárgadinnye (8 hónapos kortól) Hozzávalók: sárgadinnye, banán, rizs- és árpapehely A gabonapelyheket puhára főzzük, majd a gyümölcsökkel turmixoljuk. Brokkoli felnőttesen (8 hónapos kortól) Hozzávalók: 1 közepes brokkoli, 2 szál sárgarépa, fél lilahagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, 1 paradicsom, olaj, étlízesítő vagy só ízlés szerint, egy kis darab csirke- vagy pulykahús A rózsákra szedett brokkolit, a sárgarépát és a hagymákat az olajon elkezdjük

párolni. Majd felöntjük vízzel, hozzáadjuk a petrezselymet, a paradicsomot és a húst, majd ízlés szerint ízesítjük. Amikor elkészült a leves minden alapanyagból szedünk a turmixba, hozzáadjuk a húst és egy kis leves lével pürésítjük. A megmaradt levest szintén turmixoljuk, majd tojássárgájával kikevert tejszínnel krémesítjük. Sajtos pirítóssal kitűnő ebéd lehet a mamának. A brokkoliból besamellel és sajttal felfújtat is készíthetünk Natúr joghurttal vagy sajttal dúsíthatjuk . Joghurtos hawaii pulyka (8 hónapos kortól) Hozzávalók: 1 szelet friss ananász, 1 alma, burgonya, pulykahús, natúr joghurt, só A sóba-vízbe burgonyát a hússal együtt puhára főzzük. Egy másik edényben szintén puhára pároljuk a kockákra szelt gyümölcsöket. Amikor minden megfőtt, az alapanyagokat a gyümölcsök levével pürésítjük, majd sűrű szitán átszűrjük, hogy az ananászban esetlegesen bennmaradt szálakat kiszedjük. A

végén natúr joghurttal dúsítjuk Nagyon finom! ☺Joghurt nélkül már 6 hónapos kortól is adható, de szerintem joghurttal finomabb. . Finomságok a tepsiből (7 hónapos kortól) Hozzávalók: 1 közepes brokkoli, 1 cukkíni, 1 padlizsán, 1 csomag újhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 közepes burgonya, 2 paradicsom A zöldségeket megpucolom, folyó víz alatt megtisztítom. A brokkolit rózsáira szedem, a többi alapanyagot kockázom, ill. karikára vágom Mindent beleteszek egy mély tepsibe, felöntöm 2 dl leves lével, egy kis olíva olajjal. Az egészet befedem alufóliával, és előmelegített sütőben, kb 150-170 fokon puhára párolom Amikor elkészült minden alapanyagból veszek egy tálkába, és a babának pürésítek belőle egy adagot. A maradékot natúr joghurttal, reszelt sajttal a mama ebédre vagy vacsorára elfogyaszthatja. . Tökfőzelék csirkehússal (8hónapos kortól) Hozzávalók: tök, burgonya, só, kapor, natúr joghurt, hagyma, olaj, csirkehús

A gyalult tököt, egy kis hagymával olajon, a saját levében puhára pároljuk, hozzáadjuk a kaprot. Közben a burgonyát a hússal egy másik edényben megfőzzük. A végén az összetevőket turmixba tesszük, joghurttal keverjük, és pépesítjük. . Zöldbabfőzelék (tejmentes) (8 hónapos kortól) Hozzávalók:100g zöldhüvelyű vágott zöldbab (lehet fagyasztott is)4 evőkanál Milupa 7-Gabonás pehely1 teáskanál olivaolaj1 csipetnyi apróra vágott petrezselyemzöld Elkészítés:A babot bő vízben félig puhára főzzük, hozzáadjuk a petrezselyemzöldet és teljesen puhára főzzük. A gabonapehelyből 7 evőkanálnyit kimérünk egy edénybe, hozzáadunk 10 evőkanálnyi főzőlevet, a zöldbabot, az olivaolajat és a főzeléket elturmixoljuk. Ha túl sűrűnek találja az ételt, adhat hozzá a főzőléből, de ezt követően újra turmixolja simára. (8 hónapos kortól) Hozzávalók:1 szál kisebb sárgarépa? szál petrezselyemgyökér1 db kisebb burgonya4

púpos evőkanál Milupa Tejpép Gabonapelyhek A-Z-ig1 kávéskanál extraszűz olivaolajcsipetnyi petrezselyemzöld Elkészítés:A kockára vágott zöldségeket félig puhára főzzük, majd petrezselyemzölddel ízesítjük. 4 púpos evőkanál Milupa tejpépet egy edénybe szórunk és 100 ml főzővízzel csomómentesre keverjük. Ehhez hozzáadjuk a megfőzött zöldségeket, az olivaolajat, a petrezselyemzöldet és készre turmixoljuk. Enyhén darabos, egészséges és laktató ételt kapunk. Vegyes zöldségfőzelék Zöldbabfőzelék (8 hónapos kortól) Hozzávalók:100g zöldhüvelyű vágott zöldbab (lehet fagyasztott is)6 evőkanál Milupa Tejpép Gabonapelyhek A-Z-ig 1 teáskanál olivaolaj1 csipetnyi apróra vágott petrezselyemzöld Elkészítés:A babot bő vízben félig puhára főzzük, hozzáadjuk a petrezselyemzöldet és teljesen puhára főzzük. A tejpépből 6 evőkanálnyit kimérünk egy edénybe, hozzáadunk 6-8 evőkanálnyi főzőlevet, a zöldbabot,

az olivaolajat és a főzeléket elturmixoljuk. Ha túl sűrűnek találja az ételt, adhat hozzá a főzőléből, de ezt követően újra turmixolja simára. (A tejpép kiváltható 4 púpos evőkanál tejmentes Milupa 7-Gabonás pehellyel) (8 hónapos kortól) Hozzávalók:2 maroknyi zöldborsó (lehet fagyasztott is)4 púpos evőkanál Milupa Tejpép Gabonapelyhek A-Z-ig1 kávéskanál extraszűz olivaolaj Zöldborsófőzelék Elkészítés:A zöldborsót bő vízben puhára főzzük. 4 púpos evőkanál tejpépet egy edénybe szórunk és 100 ml főzővízzel elkeverjük, majd hozzáadjuk a zöldborsót, az olivaolajat és az egészet összeturmixoljuk. Gyorsan elkészíthető, laktató ételt kapunk (8 hónapos kortól) Hozzávalók:2 kicsi burgonya (kb. 160g) 4 púpos evőkanál Milupa Tejpép Gabonapelyhek A-Z-ig1 kávéskanál extraszűz olivaolaj Elkészítés:A megtisztított és kockára vágott burgonyát annyi vízben, hogy teljesen ellepje, feltesszük főni.

Amikor megpuhult leszűrjük, de a főzővizet nem öntjük ki 4 evőkanál gabonapelyhet egy tálba kimérünk, majd 150 ml főzővizet hozzáadva alaposan elkeverjük. Ezt követően hozzáadjuk a burgonyát és az olivaolajat, majd az egészet összeturmixoljuk. Ha túl sűrűre sikerült, a főzőléből még tehetünk hozzá. önmagában vagy hússal elegyítve laktató ebéd a baba számára Burgonyapüré egy kicsit másképpen (8 hónapos kortól) Hozzávalók:1 doboz (100g) Szilva-alma Frutapura1 db közepes (kb.100g) édes burgonya (sweet potato)1 teáskanál hidegen sajtolt olivaolaj50 g főtt és ledarált csirkemell Elkészítés:A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk és annyi vízben, hogy épp, hogy ellepje, föltesszük főni. Amíg a burgonya fő, a csirkemellet kockára vágjuk, és egy másik edénybe a tűzhelyre tesszük főzni, ha megpuhult elturmixoljuk és egy kis tálka egyik felére halmozzuk. A puha burgonyát, egy turmixgépbe kiszedjük, hozzáadjuk

a Szilva-alma Frutapura gyümölcspürét, az olajat és elturmixoljuk. Ha sűrű, a burgonya főzővizével hígíthatjuk A turmixolt főzeléket még egyszer visszatesszük a tűzhelyre, megvárjuk még összeforr, és már kész is a finom mártás. A darált hús mellé öntjük a mártást, ellenőrizzük a hőmérsékletét és már adható is a babának Szilvamártás édes burgonyával, csirkemellel Padlizsánpogácsa (10 hónapos kortól) Hozzávalók: padlizsán, tojássárgája, füstölt sajt, petrezselyem, bazsalikom, paprika, só, zsemlemorzsa. 1 közepes padlizsánt meghámozunk, kockákra vágjuk, besózzuk, 20 percet állni hagyjuk. Ezután leöblítjük, és enyhén sós, zöldségporral ízesített vízben 10 percet főzzük. Leszűrjük, pépesítjük Belekeverünk 1 tojás sárgáját, 1 ek reszelt füstült sajtot, vágott zöldpetrezselymet, vagy bazsalikomot, kevés pirospaprikát, és annyi zsemlemorzsát (1-2 ek), hogy formázható masszát kapjunk.

Evőkanálnyi mennyiséget lisztbe forgatunk, forró olajban mindkét oldalát pirosra sütjük. Paradicsommártással, vagy paradicsomsalátával tálaljuk . Sajtos spárgafőzelék pulykahússal (8 hónapos kortól) Hozzávalók: zöld spárga, burgonya, pulykahús, fokhagyma, gauda sajt, olaj, Az apróra zúzott fokhagymát megpirítjuk a kb. 3 cm-re darabolt spárgákkal Majd rászedjük a feldarabolt burgonyát, a húst és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Puhára pároljuk Ízlés szerint sózzuk A végén a főzőlével pürésítjük, hozzáreszeljük a sajtot . Finomfőzelék (8 hónapos kortól) Hozzávalók: zöldborsó, sárgarépa, karalábé, burgonya, hagyma Mindegyik összetevőből 1/4 részt veszünk. A burgonyát, karalábét és a répát apró kockákra vágjuk, megmossuk. A borsóval és egy kis darab hagymával együtt annyi vízbe tesszük fel főni, amennyi ellepi őket. Amikor megfőttek, egy kk olajjal, esetleg natúr joghurttal keverjük és

turmixoljuk. ☺ 8 hónapos kortól már nem kell passzírozni a zöldborsót. . Baba fasírt (10 hónapos kortól) Hozzávalók: pulykahús, joghurt, kenyér, hagyma, só, bors, petrezselyem Fél fej hagymát összeaprítunk, kevés olajon megpárolunk. 10 dkg kenyeret (lehet bármilyen, egészségesebb a teljes kiőrlésű), kb. 15 percre 1 dl natúr joghurtba áztatunk 20 dkg pulykahúst, a kenyeret, a hagymát összeaprítjuk, az egész masszát sóval borssal ízesítjük, friss petrezselymet is szórhatunk hozzá. Pici golyókat formázunk, olajban pirosra sütjük. . Halgombóc (1 éves kortól) Hozzávalók: hal, zabpehely, tojás sárga, petrezselyem, joghurt, só, bors 20 dkg halhúst (lehet bármilyen) kiszálkázunk, felaprítjuk, összekeverjük 2 ek zabpehellyel, 1 tojássárgájával, 0,5 dl natúr joghurttal. Sóval, borssal, felaprított petrezselyemmel fűszerezzük, kb. 1/2 órán keresztül pihentetjük, hogy a pehely megduzzadjon Nedves kézzel kis gombócokat

formálunk, forrásban lévő sós vízben puhára főzzük. Ügyeljünk arra, hogy a víz gyöngyözve forrjon. Ha kész leszűrjük lecsöpögtetjük, főzelékkel tálaljuk Joghurtos spenót tojássárgájával (12 hónapos kortól) Hozzávalók: spenót, fokhagyma, natúr joghurt, 1 tojássárgája, só, burgonya, olaj (vagy vaj) A spenótot a fokhagymával együtt megpároljuk. Közben megfőzünk egy tojást keményre, és elválasztjuk a sárgáját. Az apró kockákra vágott burgonyát is megfőzzük A végén az összetevőket egy kis natúr joghurttal együtt turmixoljuk. . Jogogríz (12 hónapos kortól) Hozzávalók: tönkölybúza-dara, natúr joghurt, juharszirup A búzadarát kétszer annyi vízben, mint ami ellepi, puhára főzzük, majd fedő alatt további 5 percig hagyjuk a gőzben. Összekeverjük natúr joghurttal, és juharsziruppal édesítjük (Készíthető gyümölcs hozzáadásával is) . Túrós banánfalatok (12 hónapos kortól) Hozzávalók: 1 banán, 1

alma, 1 kanál friss túró (nem zsírszegény) Az almát almareszelőn lereszeljük, hozzáadjuk a banánt és a túrót, majd pépesítjük őket. Egy kis citrommal pikánsabbá tehetjük, és így ráadásul nem is barnul be annyira. . Joghurtos ananász (12 hónapos kortól) Hozzávalók: 1 banán, 1szelet friss ananász, 2 kanál natúr joghurt Az ananász szeletről eltávolítjuk a héját, kockákra vágjuk, majd össze turmixoljuk a banánnal. A pépet sűrű szitán átpasszírozzuk, hogy a benne maradt apró héjdarabokat és a nagyobb rostokat eltávolítsuk (ezek rátapadhatnak a kisbaba torkára, és öklendezni kezdhet). A végén összekeverjük a pépet a joghurttal Salátafőzelék Hozzávalók: 1 fej saláta 1 hagyma olaj liszt joghurt Elkészítés: A hagymát kevés zsiradékon dinszteljük meg, adjuk hozzá a laskára vágott salátát, és főzzük kb. 5 percig Adjunk hozzá kevés lisztet Ízesítsük joghurttal vagy tejföllel, végül pépesítsük

Paradicsomos karfiol Hozzávalók 4 adaghoz: 15 dkg szép karfiol 3 dkg vaj 25 dkg hámozott és összeaprított paradicsom 3 dkg reszelt sajt Elkészítése: Pároljuk meg a karfiolt. Közben olvasszuk fel a vajat, futtassuk meg rajta a felkockázott paradicsomot, majd keverjük hozzá a megpárolt karfiolt. Turmixoljuk össze az egészet, végül keverjük hozzá a reszelt sajtot. Sajtos-brokkolis csirke Hozzávalók 4 adaghoz: 10 dkg zsenge brokkoli 12 dkg felkockázott csirkemell. A sajtmártáshoz: 3 dkg vaj 2 evőkanál liszt 3 dl tej 6 dkg reszelt sajt Elkészítése: Olvasszuk fel a vajat, adjuk hozzá a lisztet, egy percig pirítsuk, majd öntsük fel a tejjel. Főzzük fel, majd gyenge lángon sűrítsük. Ezután húzzuk le a tűzről, keverjük hozzá a reszelt sajtot Ezalatt enyhén sós vízben főzzük meg a brokkolit és a csirkemellet. Törjük össze villával vagy turmixoljuk, majd keverjük össze a sajtszósszal. Csíkos püré sonkával Hozzávalók: 30 dkg

krumpli 1 dl tej 1 diónyi vaj 10 dkg zöldbab 1 szelet pulykasonka 10 dkg sárgarépa Elkészítése: Külön vízben – de még jobb egymás után – főzzük meg a zöldségeket. Külön-külön turmixoljuk össze, majd mindegyikbe keverjünk egy-egy adagot a felaprított sonkából. A színes pürékből szedjünk csíkokat a baba tányérjára. Nyári gyümölcsdesszert Hozzávalók 4 adaghoz : 12 dkg málna 2 érett körte 1 őszibarack 2 pohár joghurt 3 kanál méz esetleg fahéj Elkészítése: A gyümölcsöket mossuk meg, a körtét és a barackot hámozzuk meg és kockázzuk fel. Kevés vízben pároljuk 5 percig. Hűtsük le, keverjük hozzá a mézet és a fahéjat, végül a joghurtot Daraleves Hozzávalók: 5 dkg teljes búzadara 3 dl tej 7 dl zöldséglé só Elkészítése: A darát egy lábosban világosra pirítjuk, felöntjük a zöldséges alaplével, hozzákeverjük a tejet, sóval ízesítjük és kiforraljuk. Daralevest hasonló módon készíthetünk

kukoricából, hajdinából vagy rizsből is. Kefires burgonyalepény Hozzávalók: 20 dkg burgonya 2,5 dl kefir 5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt só fokhagyma petrezselyem Elkészítése: A megtisztított burgonyát lereszeljük, hozzákeverjük a lisztet és a kefirt. Ízesítjük sóval, ízlés szerint fokhagymával, finomra vágott zöldpetrezselyemmel. Az így előkészített burgonyát egy margarinnal kikent tepsibe öntjük és sütőben szép pirosra, sütjük. Kockára vágva köretként, vagy önálló ételként is tálalhatjuk. BABY DESSZERTEK: Almapüré: 2 szép alma - 3 ek. túró - 2 tk méz 15 mp-ig keverni Frissen tálalni! Baby desszert: 1 alma - 1 banán - 2,5 deci narancslé - 40 gr cukor - 0,5 citrom leve. 20 mp-ig keverni Gyümölcsös krémtúró: 10 dkg tehéntúró - 10 dkg friss vagy fagyasztott gyümölcs. Italok (1 éves kortól) Hozzávalók:1/2 doboz (50g) Milupa Frutapura Alma-Sárgabarack-Eper 100%-os gyümölcspüré 200 ml elkészített Milumil 3

finom gyümölcsös babatej Elkészítés:A Milupa Frutapura Alma-Sárgabarack-Eper gyümölcspürét és az elkészített Milumil 3 babatejt turmixgépbe tesszük és alaposan összeturmixoljuk. Ahogy a kisgyermek idősebb lesz, szervírozza az italt talpas pohárba és tegyen hozzá vidám, színes szívószálat. Epres turmix Frutapura gyümölcspürével Sárgabarackos turmix Frutapura gyümölcspürével (9 hónapos kortól) Hozzávalók:1/2 doboz (50g) Milupa Frutapura Alma-Sárgabarack-Eper 100%-os gyümölcspüré 200 ml elkészített Milumil 3 finom gyümölcsös babatej Elkészítés:Az elkészített és szobahőmérsékletre lehűtött Milumil 3 babatejhez hozzáadjuk a Milupa Frutapura Alma-Sárgabarack-Eper gyümölcspürét, majd alaposan összeturmixoljuk. A krémes turmix laktató, ugyanakkor frissítően gyümölcsös ital. (9 hónapos kortól) Hozzávalók:½ db kisebb sárgabarack 200 ml Milumil 3 finom gyümölcsös babatej (180 ml forralt víz és 6

mérőkanál tápszerpor) Elkészítés:Az elkészített és szobahőmérsékletre lehűtött Milumil 3 babatejhez hozzáadjuk a meghámozott sárgabarackot, majd alaposan összeturmixoljuk. A kellemes, édeskés italt kapunk Körtés turmix friss gyümölccsel (9 hónapos kortól) Hozzávalók:1/2 db közepes méretű körte 200 ml Milumil 3 babatej fimon gyümölcsös (180 ml forralt víz és 6 mérőkanál tápszer) Elkészítés:Az elkészített és szobahőmérsékletre lehűtött Milumil 3 babatejhez hozzáadjuk a meghámozott körtét, majd alaposan összeturmixoljuk. Sárgabarackos turmix friss gyümölccsel Tízórai, uzsonna 1év után Hozzávalók:3-4 banán háztartási keksz 1 és fél natúr joghurt 3-4 kiskanál cukor Elkészítés:1 percig turmixolni 1év után Hozzávalók:3-4 banán háztartási keksz 1 és fél natúr joghurt 3-4 kiskanál cukor Elkészítés:1 percig turmixolni (1 éves kortól) Hozzávalók:1/2 doboz (50g) bármely ízű Milupa Frutapura 100%-os

gyümölcspüré 1/2 kávéskanál margarin 1 szelet friss kenyér Elkészítés:A kenyeret kevés margarinnal megkenjük, majd ráhalmozzuk a gyümölcspépet. Kisgyermeknél csak a kenyérbelet adjuk. A Gyümölcspürés kenyérrel garantáltan jól indul a nap Gyümölcspürés kenyér (10 hónapos kortól) Hozzávalók:1 db közepes méretű sárgarépa5 evőkanál Milupa Tejpép gabonával Vegyes gyümölcsös50 ml felforralt és lehűtött ivóvíz Elkészítés:5 evőkanál Vegyes gyümölcsös tejpépet kimérünk és hozzáadjuk az ivóvizet. Miután elkevertük, egy sűrű pépet kapunk. A sárgarépát meghámozzuk és lereszeljük, majd hozzáadjuk a tejpéphez és kb. 15 percre a hűtőbe tesszük (A hűtőben a pép megszilárdul és könnyebben tudnunk golyókat formálni belőle.) Készítsünk egy kis tálba hideg vizet és vizes kézzel formázzunk golyócskákat a répás pépből. (A tejpép kiváltható 50ml főzővízzel elkevert 4 púpos evőkanál tejmentes

Milupa 7Gabonás pehellyel) Sárgarépás golyócskák (tejmentes) (10 hónapos kortól) Hozzávalók:1 db közepes méretű sárgarépa4 evőkanál Milupa 7-Gabonás pehely50 ml felforralt és lehűtött ivóvíz Elkészítés:A gabonapehelyből 4 evőkanálnyit kimérünk, hozzáadunk 50 ml ivóvizet és elkeverjük. Ne lepődjön meg ez egy sűrű pép lesz. A sárgarépát meghámozzuk és lereszeljük, majd hozzáadjuk a péphez és kb. 15 percre a hűtőbe tesszük (A hűtőben a pép megszilárdul és könnyebben tudnunk golyókat formálni belőle.) Készítsünk egy kis tálba hideg vizet és vizes kézzel formázzunk golyócskákat a répás pépből. Sárgarépás golyócskák Főzelékek, mártások (10 hónapos kortól) Hozzávalók:100g fagyasztott, zsenge parajpüré6 evőkanál Milupa Tejpép Gabonapelyhek A-Z-ig1 db Parajpüré burgonyahabbal kis burgonya1 teáskanál extraszűz olivaolajcsipetnyi apróra vágott petrezselyemzöld Elkészítés:A parajt

petrezselyemzölddel ízesített kevés vízben készre főzzük. A meghámozott, kockára vágott burgonyát bő vízben puhára főzzük. 6 evőkanálnyi tejpépet kimérünk egy edénybe, hozzáadjuk a parajt, az olivaolajat és alaposan elturmixoljuk. Ha a burgonya megpuhult, leöntjük a vizet róla és krumplinyomón áttörjük. Már kész is a burgonyahab A baba tálkájának egyik felére halmozzuk a burgonyahabot, a másik felére kiszedjük a parajpürét. Úgy etessük a kisbabát, hogy a kanálon burgonyahab és parajpüré is legyen. (A tejpép kiváltható 4 púpos evőkanál tejmentes Milupa 7-Gabonás pehellyel) (9 hónapos kortól) Hozzávalók:40 g pulykamell150 g magozott meggy (lehet fagyasztott is)1 db közepes (kb.100g) burgonya100 ml Milumil 3 babatej fimon gyümölcsös (90 ml forralt víz és 3 mérőkanál tápszer)1 kávéskanál extraszűz olivaolaj Elkészítés:A kockára vágott csirkemellet vízben megfőzzük, majd a húst kevés főzőlével

elturmixoljuk. Ez idő alatt a kockára vágott burgonyát és a meggyet puhára főzzük. Egy turmixgép tesszük a burgonyát a meggyet, a tápszert és az olajat és összeturmixoljuk. A meggymártást kis tálka egyik szélére öntjük, és a másik szélére halmozzuk a darált főtt húst. A főtt húst össze is turmixolhatjuk a mártással, de gusztusosabb ha mellé tálaljuk és az etetés folyamán úgy kanalazzuk a mártást, hogy mindig legyen a kanálon hús is. Pulykamell meggymártással és főtt burgonyával (1 éves kortól) Hozzávalók:1 doboz (100g) Milupa Frutapura Alma-Körte 100%-os gyümölcspüré 2 db zsemle 2 db tojás 2-3 dl elkészített Milumil 3 finom gyümölcsös babatej 2 teáskanál porcukor 1 teáskanál vaj Elkészítés:A zsemlét ujjnyi vastagságú szeletekre vágjuk. A babatejet a csomagoláson feltüntetett módon elkészítjük. A tojások sárgáját és a fehérjéjét külön választjuk, majd a sárgáját a babatejhez adjuk, és

villával felverjük. A zsemleszeletek felét megforgatjuk a tojásos babatejben és egy vajjal kikent hőálló üvegedénybe tesszük. Ezután ráöntjük a Milupa Frutapura Alma-Körte gyümölcspürét és a tetejét befedjük a maradék, megáztatott zsemlével. Közepesen meleg sütőbe téve addig sütjük, amíg el nem kezd a teteje pirulni. Eközben a tojásfehérjét villával elkezdjük felverni Amikor már félig felvertük, hozzáadjuk a porcukrot és 1 evőkanál Milupa Frutapura gyümölcspürét, majd tovább verjük kemény habbá. A gyümölcsös habot egyenletesen elosztjuk a félig megpirult máglyarakás tetején és még egy rövid időre, visszatesszük a sütőbe, hogy a hab kicsit megpiruljon. A finom gyümölcsös desszert nemcsak a baba, de az egész család kedvence lesz. Máglyarakás (1 éves kortól) Hozzávalók:3 kanál (kb. 50g) Milupa Frutapura Gyümölcsvarázs 100%-os gyümölcspüré 15 db Milupa Biskotti keksz 2 dl elkészített Milumil 3 finom

gyümölcsös babatej 4 kávéskanál Bio Karobpor (bio boltokban kapható kakaóhelyettesítő) Elkészítés:A Biskotti kekszet lereszeljük, a babatejet pedig a csomagoláson feltüntetett módon elkészítjük. 2 kávéskanál karobport kevés meleg vízben feloldjuk, és a babatejhez adjuk A lereszelt kekszhez hozzáadjuk a Milupa Frutapura Gyümölcsvarázs gyümölcspürét, majd annyi babatejet öntünk hozzá, hogy elkeverve sűrű pépet kapjunk. 1 órára hűtőbe tesszük, majd vizes kézzel golyókat formálunk belőle, melyeket a maradék karobporban megforgatjuk. A karobpor 1éves kor után már helyettesíthető kakaóporral. Ha gyermekünk már idősebb, hagyjuk, hogy a csokoládé ízű, puha golyócskákat különféle formákban tegye a kínáló tálra. Gyümölcsös kekszgolyócskák (1 éves kortól) Hozzávalók:1 db elkészített palacsinta 1 evőkanál bármely ízű Milupa Frutapura 100%-os gyümölcspüré Elkészítés:A Milupa Frutapura gyümölcspürék

ideális palacsintatöltelékek. Fantáziánkat szabadon engedve készíthetünk gyümölcsös rakottpalacsinát, melynek tetejét gyümölcsdarabokkal díszíthetjük. Gyümölcsös palacsinta (12 hónapos kortól) Hozzávalók:1 doboz (100g) Milupa Frutapura Alma-Sárgabarack-Eper 100%-os gyümölcspüré 2 dl natur joghurt 4-5 mérőkanál Milumil 3 finom gyümölcsös babatej Elkészítés:A Milupa Frutapura Alma-Sárgabarack-Eper gyümölcspürét, a joghurtot és a por állagú babatejt turmixgépbe tesszük és habosra tumixoljuk. Ahogy a kisgyermek idősebb lesz, szervírozza az italt talpas pohárba és tegyen hozzá vidám, színes szívószálat. Gyümölcsös joghurthab (12 hónapos kortól) Hozzávalók:1/2-1 doboz (100g) Milupa Frutapura Alma-Banán 100%-os gyümölcspüré 2 évőkanál sovány túró Elkészítés:A Milupa Frutapura Alma-Banán gyümölcspürét a túróval összetumixoljuk. Az elkészült vitamindús gyümölcsös krémet önmagában, később

akár kenyérre kenve is adhatja gyermekének. Gyümölcsös túrókrém Gyümölcsös joghurtturmix friss gyümölccsel (12 hónapos kortól) Hozzávalók:1/2 db banán 2 evőkanál natúr joghurt 200 ml fimon gyümölcsös Milumil 3 babatej (180 ml forralt víz és 6 mérőkanál tápszer) Elkészítés:A banánt, a joghurtot, és az elkészített babatejet turmixgépbe tesszük és habosra tumixoljuk. (12 hónapos kortól) Hozzávalók:1 db őszibarack1 evőkanál sovány túró1 evőkanál finom gyümölcsös Milumil 3 tápszerpor 50-100 ml forral, majd lehűtött ivóvíz Elkészítés:A meghámozott őszibarackot kockára vágjuk, a túróval, a tápszerporral és 50 ml vízzel elturmixoljuk. Ha túl sűrű krémet kapunk még további 50 ml vízzel hígíthatjuk Gyümölcsös túrókrém friss gyümölccsel (12 hónapos kortól) Hozzávalók:½ doboz (50g) Alma-narancs-banán Frutapura gyümölcspüré4 kanál Milupa Vegyes gyümölcsös tejpép70 ml felforralt és

lehűtött ivóvíz1 teáskanál túró Elkészítés:A kimért tejpép port egy kistálba helyezzük, hozzáadjuk a vizet, a gyümölcspépet a túrót, és az egészet habosra turmixoljuk. Gyümölcsös túrókrém (4-6 hónapos kortól) Hozzávalók:1 doboz (100g) Milupa Frutapura Alma-Banán 100%-os gyümölcspüré 2 evőkanál rizs Elkészítés:A rizst bő vízben puhára főzzük, hozzáadjuk a Milupa Frutapura Alma-Banán gyümölcspüré, majd az egészet alaposan összeturmixoljuk. A gluténmentes, vitaminban gazdag desszert nemcsak a baba, de a mama számára is igazi nyalánkság. Gyümölcsrizs Receptek érzékeny babáknak (10 hónapos kortól) Hozzávalók:1/2 kávéskanál Bio Karobpor (kakaóhelyettesítő, szentjánoskenyérfamag-őrlemény) 2 dl elkészített HA vagy HA 2 anyatej-kiegészítő tápszer (2 dl víz + 6 mérőkanál tápszerpor) Elkészítés:A Karobport az elkészített és szobahőmérsékletre lehűtött HA vagy HA2 anyatej-kiegészítő

tápszerrel habosra turmixoljuk. Kakaó helyettesítő (6 hónapos kortól) Hozzávalók:1 db (kb. 80g) őszibarack 1 dl elkészített HA vagy HA 2 anyatej-kiegészítő tápszer (kb 1 dl víz + 3 mérőkanál tápszerpor) Őszibarackturmix (6 hónapos kortól) Hozzávalók:1/2 db (kb. 40g) banán 1 dl elkészített HA vagy HA 2 anyatej-kiegészítő tápszer (1 dl víz + 3 mérőkanál tápszerpor) Banánturmix Elkészítés:Az elkészített és szobahőmérsékletre lehűtött HA vagy HA2 anyatej-kiegészítő tápszerhez hozzáadjuk a meghámozott, felszeletelt banánt, majd alaposan összeturmixoljuk. (6 hónapos kortól) Hozzávalók:1 db (≈150g) nagy burgonya 1 dl elkészített HA vagy HA 2 anyatej-kiegészítő tápszer (1 dl víz + 3 mérőkanál tápszerpor) 1 kávéskanál olivaolaj Elkészítés:A megtisztított kockára vágott burgonyát puhára főzzük, leszűrjük, majd az elkészített és szobahőmérsékletre lehűtött HA vagy HA2 anyatej-kiegészítő

tápszerrel és az olajjal simára turmixoljuk. Burgonyapüré Sárgarépás burgonyapüré (6 hónapos kortól) Hozzávalók:1 db (≈100g) közepes burgonya 2 db (≈100g) közepes sárgarépa 1 dl elkészített HA vagy HA 2 anyatej-kiegészítő tápszer (1 dl víz + 3 mérőkanál tápszerpor) 1 kávéskanál olivaolaj Elkészítés:A megtisztított kockára vágott burgonyát és sárgarépát puhára főzzük, leszűrjük, majd az elkészített és szobahőmérsékletre lehűtött HA vagy HA2 anyatej-kiegészítő tápszerrel és az olajjal simára turmixoljuk. (6 hónapos kortól) Hozzávalók:1 db (≈150g) nagy burgonya 100 g paraj (fagyasztott is lehet) 0,5 dl dupla sűrűségű elkészített HA vagy HA 2 anyatej-kiegészítő tápszer (0,5 dl víz + 3 mérőkanál tápszerpor) Elkészítés:A megtisztított kockára vágott burgonyát és spenótot, annyi vízben, hogy épp hogy ellepje, puhára főzzük, majd a tápszerrel simára turmixoljuk. Parajfőzelék (6 hónapos

kortól) Hozzávalók:1 db (≈80g) közepes őszibarack, 1 db (≈60g) közepes alma (a gyümölcsök 100%-os gyümölcspürékkel is helyettesíthetők) 2,5 dl víz 1 adag HA rizspép (160 ml víz + 5 evőkanál HA rizspép) Elkészítés:A meghámozott és kockára vágott gyümölcsöket kevés vízben puhára főzzük. Elkészítjük a HA rizspépet és az egészet turmixgépben simára turmixoljuk. Gyümölcsmártás Paradicsomos burgonyafőzelék (6 hónapos kortól) Hozzávalók:1 db (≈150g) nagy burgonya 2 db (≈160g) közepes paradicsom 0,5 dl dupla sűrűségű elkészített HA vagy HA 2 anyatej-kiegészítő tápszer (0,5 dl víz + 3 mérőkanál tápszerpor) 1 kávéskanál olivaolaj Elkészítés:A megtisztított kockára vágott burgonyát kevés vízben puhára főzzük. A paradicsomot meghámozzuk, szitán átpasszírozzuk. A héj és a mag nélküli paradicsomlevet a burgonyához adjuk, majoránnával fűszerezzük és összeforraljuk. Végül az olajjal és a

tápszerrel simára turmixoljuk (6 hónapos kortól) Hozzávalók:1/2 db (≈40g) őszibarack vagy 1/2 db (≈40g) banán (a gyümölcsök 100%-os gyümölcspürékkel is helyettesíthetők) 1 adag HA rizspép (6 púpozott evőkanál HA rizspép + 160 ml víz) Elkészítés:A meghámozott és felszeletelt őszibarackot vagy banánt az elkészített HA rizspéphez adjuk és csomómentesre turmixoljuk. Friss gyümölcs helyett, használhatunk 100%-os gyümölcspürét is Gyümölcskrém