Tartalmi kivonat
FELSZÍVÓDÁSI ZAVAROK (Horváth M.) Azok a betegségek, melyek a felszívódás chronicus zavara miatt a beteg fokozatos lesoványodásához, leromlásához vezetnek (hiányállapot) Okok: 1) coeliakia: gyermekekben a leggyakoribb 2) tehéntejallergia 3) laktózintolerancia 4) mucoviscidosis 5) giardiasis 6) rövidbél-syndroma 7) congenitalis enzimdefektusok 8) chronicus pancreatitis Coeliakia E t i o l ó g i a : előfordulás: 1:750 - 1:1.000 1) polygenes öröklődés: genetikai predispositio (HLA B8, HLA Dw3, selectiv IgA-hiány) 2) környezeti tényezők: vírus etiológia (AD12) P a t o g e n e s i s : glutentartalmú csíraproteinek (búza, rozs, árpa, zab) 1) gliadin (legtoxikusabb): glutaminsavban és prolinban gazdag alkoholos frakció 2) glutein 3) albumin 4) globulin Toxicus hatás magyarázata: Biokémiai peptidáz-hiány intestinalis karbohidráz-hiány lektin elmélet membrán elmélet Tünetek: sápadtság Immunológiai
Ötvözet vékonybélben kóros immunvá- gliadin lasz: gliadinellenes antitest humoralis és cellularis immunitás eltérés nem toxicus anyag specifikus felületi faktor: normálisan véd felületi faktor genetikusan hiányzik genetikai tényezők Felszívódási zavarok / 2 növekedés lelassulása kóros széklet: nagy mennyiségű, zsírfényű, híg, bűzös hasi distensio, felszaporodott bélnedv izomzat hypotonia, hypotrophia étvágytalanság hangulatváltozás (piperidin felszaporodása): apathia, agresszív - depresszív hasi fájdalom D i a g n ó z i s : szövettani vizsgálat alapján (specifikus szöveti jel nincs) akkor állítjuk fel, ha: kóros a vékonybél nyálkahártya: a) boholyatrophia b) mély crypták, vacuolisált hámsejtek c) interstitiumban lymphocytás beszűrődés klinikai és histológiai javulás glutenmentes diétára histológiai visszaesés a glutén visszaadását
követően 2 éven belül Laborvizsgálatok: D-xilóz terhelés: nyálkahártya-atrophia esetén rosszabbul szívódik fel, és 0,5 g/kg oralis adás után 1 órával nem haladja meg az 1,64 mmol/l-t (25 mg%) széklet zsírtartalom > 4g/24 óra (,ill. bevitel 10%-a) diszacharid terhelés kilégzési H2-próba: oligoszacharidák per os adása ⇒ colonba jutva a bakteriális fermentációból H2 keletkezik ⇒ felszívódik ⇒ kilégzett levegőbe jut szérum vas, összfehérje, kalcium csökken radiológiai vizsgálatok: csontkor (elmarad), rachitis gliadin ellenes antitest, endomysium ellenes antitest Szövődmények: 1) májkárosodás: zsírban oldódó vitaminok, véralvadási faktorok hiánya 2) malignus betegségek: lymphoma 3) növekedés és fejlődés zavara 4) rachitis Társulás más betegségekkel: 1) dermatitis herpetiformis 2) selectiv IgA-hiány Felszívódási zavarok / 3 3) immunológiai betegségek (HLA azonosság): DM,
pajzsmirigy és kötőszöveti betegségek Terápia, gondozás: diéta: búza, rozs, zab, árpa, komló tartalmú élelmiszer kivonása az étrendből (áthúzott búzakalász a zacskón) Pécsen lisztérzékeny bölcsőde ismertető könyvecskék 10 éves koráig az édesanya otthon maradhat a beteg gyermekkel Prognózis: kedvező esetben ugyanazt az életet élheti, mint mások elhanyagolt esetben a béltumorok előfordulás gyakoribb Ételallergiák Számuk emelkedik a diagnosztikus nehézségek ellenére: 2-7,5% között Ételallergia diagnózisa: adott étel kevés mennyiségével kiváltható eliminálására enyhülnek vagy eltűnnek a panaszok újból visszaadva jellegzetes tünetekkel visszatér egészségeseknél nem váltható ki immunológiai reakció mutatható ki: IgE-kötött és nem IgE-kötött Táplálék intolerancia nincs: pl. sajt, hal (histamin) ( p s e u d o a l l e r g i a ) : immunológiai eltérés T á p l
á l é k a v e r s i o : táplálék elutasítása psychés okból történik (pl. vallás) Kialakulást mi segíti elő? 1) örökletes tényezők 2) immunrendszer éretlensége: koraszülött 3) IgA-hiány 4) korai antigén positio: 6 hónap előtt tehéntejet ne adjunk ! 5) betegségek: pl. enteralis infectio Leggyakoribb allergének csecsemőkorban: 1) tehéntej Felszívódási zavarok / 4 2) tojás 3) szója (Japán) 4) hal (északon) 5) búza T á p l á l é k a l l e r g i a t ü n e t e i : keveredhetnek Gyakori gastrointestinalis: súlyállás hasmenés, haspuffadás, Ritkább hematológiai: vashiány idegrendszeri: nyugtalanság bőr: ekzema, urticaria légúti: obstructiv bronchitis anaphylaxia: Quincke-oedema Terápia: MEGELŐZÉS: táplálkozási ajánlás magas kockázatú csoportokban kizárólag anyatejes táplálás 6 hónapos korig szoptató anya étrendje ne tartalmazza a leggyakoribb allergéneket (tej, tojás,
hal) szilárd táplálék későbbi bevezetése terhes anya táplálkozásának diétás megszorítása: tünetek kizárólag anyatejes táplálás mellett is kialakulhatnak, mert az allergének a tejbe jutnak) ELIMINÁCIÓS DIÉTA: csak jól dokumentált komponenst zárjuk ki a célzott eliminációs diéta gyakorlati kivitelezése számos akadályba ütközik: pl. nem ismert a tápanyag pontos összetétele gyógytápszerek Laktózintolerancia Alap: diszacharidáz enzim csökkent aktivítása, mely a laktózt glükózra és galaktózra bontja emlősökben a szoptatási periódus után megszűnik a vékonybél laktáz aktivítása miután az ember főemlős nem lenne meglepő, ha minden ember laktóz malabsorptióban szenvedne ennek ellenére az emberek túlnyomó részében van laktáz aktivítás (szelektív genetikai előny) Előfordulás: Mo.-on 15% körül van (cigányok) Felszívódási zavarok / 5 amerikai feketék 70%-a,
bennszülött őslakosság 90%-a gyakorlatilag az összes keleti populáció Következmények: fel nem szívódott szabad laktóz a bélben ozmotikus grádienst okoz ⇒ víz, elektrolitok a luminalis irányba vándorolnak ⇒ hasmenés vastagbélbe került szabad laktózt az ott lévő baktériumok különféle összetevőkre fermentálják ⇒ tejsav, hidrogén, CO2, metán képződik ⇒ meteorismus béltranzit növekedés, fermentáció során keletkező anyagok ⇒ a) puffadás b) fájdalom: görcsök, köldök körül c) korgás, flatulentia, hasmenés (gyerekeknél nem mindig) Típusai: 1) elsődleges (felnőtt típusú hypolactasia) laktázhiány: 3 éves kortól csökken a bél laktóz aktivitása ritkán teljes 2) másodlagos laktázhiány: a) postenteritises syndroma b) gyógyszerek: antibiotikumok c) NSAID d) chronicus vékonybél betegség: coeliakia e) giardiasis 3) congenitalis laktázhiány: ritka (AR) Terápia: diéta optimális
kezelést az jelenti, hogy a tejhez, tápszerhez β-galaktozidáz enzimet (Galantase) keverünk (100 mg/ml tej), ami a laktózt bontja secunder esetben az okot kezelni minden embernek van saját tejfogyasztási tűrőképessége