Pszichológia | Etika » Teríték

Alapadatok

Év, oldalszám:2014, 2 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:62

Feltöltve:2014. szeptember 17.

Méret:199 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

Teríték Nem nehéz vonzóvá tenni egy hidegtálat, csak ismerni kell hozzá néhány apró trükköt.  Először is terítsük le az asztalt egy szép terítővel, hogy megvédjük az ebédlőasztalt, illetve, hogy ne látsszék, ha kinyitható asztalon terítettünk. Az asztal letakarásához vehetünk egy darab anyagot is. Még jobb, ha magára az asztalterítőre egy kisebb terítőt helyezünk. Ha az asztalt üveglap fedi, legjobb, ha kisebb, színes terítőt teszünk rá, a fennmaradó részekre pedig szalvétákat, tányér- és poháralátéteket teszünk.  Unalmas, ha minden étel ugyanúgy kerül az asztalra. Ezért néhány, az asztal vége felé található tál alá tegyünk alátéteket, emeljük meg őket kissé. Erősebb dobozok segítségével alkossunk kis kiemelkedő szigeteket, és fejük le őket egy-egy kisebb terítővel.  Nem kell az összes edénynek ugyanolyannak lennie, ám nem árt, ha illenek egymáshoz. A fehér vagy az üveg általában minden

színhez és mintához párosítható. De még egy csúnya tálat is eltakarhatunk úgy, hogy mondjuk spenótlevéllel béleljük ki, és hússzeleteket tálalunk fel benne. Ilyenkor mutathatjuk meg igazán, mennyire vagyunk kreatívak. Az asztalon hagyjunk helyet a dekorációnak (virág, gyertya stb.)  A virágoknál kerüljük az erős illatú virágokat pl. liliom vagy orgona, mert ezek zavarhatják az ételek ízét!  Egy személy részére kb. 70 cm átmérőjű félkörnyi területre van szükségünk a terítéshez.  Az asztalra kerülő tárgyak stílusa kövesse a ünnepélyesség fokát.  Fogások számától függően megfelelő számú tányér, evőeszköz és pohár szükséges.  Az evőeszközöket kívülről befelé a használat sorrendjében helyezzük el. desszerthez használt villa és kanál a tányér elé is kerülhet.  A vizespoharat jobb középre tesszük, tőle jobbra a vörös, majd a fehérboros poharat helyezzük el közelítve a

tányér felé. Az aperitifet és az étkezés utáni italt nem kell az asztalnál felszolgálni.  A szalvéta balra kerüljön, díszhajtogatás esetén a tányér közepén is helyet kaphat.  A halételekhez halkéssel, ennek hiányában két villával terítsünk. Az ezüst és más nemesfém evőeszközöket tartogassuk különleges alkalmakra.  Minden tányérkészlethez használjunk stílusban illő poharat. A kristályok kizárólag együtt használhatók, nem illenek hozzájuk más üvegpoharak. Az ünnepi asztal A terítés tízparancsolata Az étkezés kultúrája a szépen terített asztalnál kezdődik. Ünnepi alkalmakra általában nem azokat az eszközöket használjuk, mint hétköznapra. Ilyenkor előkerül a nagymama által hímzett abrosz, a féltve őrzött porcelán, esetleg az ezüstnemű. Ám a meghitt családi együtt étkezésnél nem az a lényeg, hogy értékes étkészletből, metszett poharakból, ezüst evőeszközzel kínáljuk a drága

hozzávalókból készült ételeket, hanem hogy másképp, az ünnep jellegének megfelelő fogásokkal, apró figyelmességekkel - virággal, gyertya, fenyőág díszítsük, vidámítsuk az asztalt és egymást. I. Az ünnepi abrosz tiszta, folt nélküli legyen, mert pecsétes terítő étvágyűző látvány. A színkiválasztásnál fontos, hogy az abrosz színe harmonizáljon a teríték és az esetleges díszítés színével, stílusával. II. Ép szélű, tiszta edények, poharak kerüljenek az asztalra, az evőeszköz se legyen csorba. III. Az összhatás lényeges: nem elég, ha az abrosz ünnepi, de a tányérok, evőeszközök se legyenek kopottak vagy fordítva. IV. Szerény holmival is ízléses asztalt varázsolhatunk, de csak akkor, ha a terítékek egymáshoz illenek. Olcsó virágos abroszra nem illik a régi porcelán, az ezüst gyertyatartó, viszont fehér damasztra ne rakjunk cserépedényt. V. A terítés stílusa illő legyen az ételekhez: pörkölthöz,

gulyáshoz jól illik a cserépedény, a szőttes terítő, a franciás fogásokhoz pedig a porcelán. Büféasztalra olyan textília való, amely könnyen mosható. VI. Ha nincs kétféle készletünk, akkor a minden napra használtat hozzáillő terítővel, szép színes papír- vagy textilszalvétával, a tányérokkal harmonizáló vázával, gyertya tartóval tehetjük ünnepélyessé. VII. Az ételek tálalása: amennyiben komplett étkészletünk van, a hozzátartozó leveses-, pecsenyés-, tésztástálat, fűszertartót használjuk. Ha nincs, kiválóan alkalmasak a tálaláshoz a hőálló edények vagy az üvegből készült fűszertartók. VIII. A poharakat is az étkészletünkhöz válasszuk: "ki lóg" a csiszolt kristály a népies asztalon, de ugyanúgy szemet bántó a damaszton a rusztikus kancsó, kupa. IX. Ne legyen túlzsúfolt az asztal; nem csak zavaró látvány, de kényelmetlen is. Ezért a váza inkább alacsony legyen. A gyertyatartót úgy

helyezzük el, hogy se a gyertya, se a lángja ne zavarjon senkit. Az italokat, a salátástálakat, a kenyereskosarat - ha nem férnek el az asztalon zsúrkocsira vagy terítővel letakart asztalkára, székre tegyük. X. Tányérra adagolva szolgálhatjuk fel a fogásokat, ha csak négyen-öten ülnek az asztalnál. Hétnyolc személynél viszont előnyösebb, ha tálalóedényben szervírozunk. Jó szolgálatot tesz a mécsessel fűtött vagy villannyal működő melegen tartó főzőlap