Kémia | Tanulmányok, esszék » Gyöngyösi Anna - Az újraéledő szappangyártásról

Alapadatok

Év, oldalszám:2002, 3 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:70

Feltöltve:2016. február 07.

Méret:110 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

11000 efery 2016. február 10.
  Kár volt letölteni....

Tartalmi kivonat

OLAJ, SZAPPAN, KOZMETIKA 255 Az újraéledõ szappangyártásról GYÖNGYÖSI ANNA Az utóbbi néhány évtizedben már úgy tûnt, lemondhatunk egy igen érdekes anyagról, a régi idõk legfontosabb tisztálkodó- és tisztítószerérõl: a szappanról, de a közbülsõ latens idõ után reneszánszát éli ez a különleges kémiai vegyület. A szappan és szappangyártás kémiája Szappanoknak a nagy szénatomszámú zsírsavak nátrium-, illetve kálium-sóit nevezzük. A nátronszappanok kemények, a káliszappanok lágyak. A szappangyártás alapját a növényi és állati zsírok lúgokkal való reakciója adja: CH2 – OOC – R CH2 – OH CH2 – OOC – R +3NaOH = 3R – COONa + CH2 – OH CH2 – OOC – R CH2 – OH triglicerid lúg nátronszappan glicerin De gyárthatunk közvetlenül zsírsavból is szappant: R – COOH + NaOH zsírsav lúg = R – COONa + szappan H2 O víz Ez a reakció szódával is létrehozható: R – COOH + Na 2CO3 = R –

COONa + NaHCO3 zsírsav szóda szappan nátriumhidrogénkarbonát R–COOH + NaHCO3 = R–COONa + CO2 + H2 O Történeti áttekintés Nem tudjuk pontosan, mikor jelent meg a szappan az emberiség történetében, de különbözõ célokra, különbözõ formában már évezredekkel ezelõtt használták. A legrégibb idõkben nem tisztálkodásra, hanem bõrök cserzésére, kikészítésére használták. Az Ebers-féle egyiptomi papirusztekercsek adatai szerint az egyiptomiak a mumifikáláshoz alkalmazták az olajak és zsírok lúgos sóit Ezeknek a szappantartalmú anyagoknak gyógyító hatást is tulajdonítottak, és virágokból sajtolt illóolajokkal tették kellemesebbekké. Egyiptom területén nagy lehetõséget jelentett a szappangyártás szempontjából a sivatagban nagy mennyiségben található sziksó, vagyis szóda. I.e 2800-ból, Babilonból származó cseréptöredékek arra utalnak, hogy a nõk hajpomádét készítettek az olajokból és hamuból

elõállított szappanszerû kenõcsökbõl. Az ókori görögöknél a testkultúra rendkívül magas fokon állt, ám szappanról vagy szappanszerû anyagokról nem tesznek említést a korabeli leletek. Testük tisztítására agyagot, homokot, horzsakövet és hamut használtak, majd utána olajjal kenték be testüket A ruhák mosása kifejezetten nõi munkának számított, és csak vízzel történt. A rómaiak is hasonlóan – hamuval tisztálkodtak, és testüket olajjal dörzsölték be. A testre felvitt anyagokat megfelelõ kaparókkal távolították el A ruházat tisztítása számunkra meglehetõsen bizarr módon zajlott. A mosáshoz erjedt vizeletet használtak, melyet a Róma útkeresztezõdéseiben felállított edényekben gyûjtötték össze. A mosást a fennmaradt rajzok és feljegyzések szerint a vizeletbe áztatva, taposással végezték, kihasználva a vizelet erjedése közben keletkezõ ammónia lúgos kémhatását. Plinius a „Historia naturae” c.

mûvében leírja, milyen hasznos a gallok által használt, kecskezsírból és hamuból készített szilárd vagy kenõcsös szappan. A római asszonyok nagy érdeklõdést tanúsítottak iránta Nemcsak tisztítási célra hozattak a meghódított területekrõl, hanem a hajuk színezésére is használták, hiszen különlegesen szép vörös színt eredményezett. A pompeji ásatások során olyan mosókonyhát tártak fel, melynek edényeiben, tégelyeiben szappanmaradékok voltak. A IX. századi arab alkimisták feljegyzéseiben is találhatunk utalásokat a szappan tisztító hatása Ekkor már jelentõs Európában az arab, perzsa és indiai szappanbehozatal. Ezzel egyidõben kezd kifejlõdni Európában is a szappangyártás. Nagy Károly rendeletben írja elõ, hogy a hûbéri birtokon szappanfõzõ iparosokat is kell tartani. 51. évfolyam (2002) 6 szám 256 Szappanfõzõ céhek alakulnak. Már növényi olajt is használnak, de a lúg beszerzése még mindig nagyon

költséges. A XVI. századból fennmaradt krónikákból kiderül, hogy a szappant borotválkozásra is használták már, és a borbélyok saját maguk állították elõ. A lúgoldat töménységének, fajsúlyának megállapítására tojást használtak. (15 t%-os lúgban úszó tojásnak a fele emelkedik ki a folyadékból, 8 t%osból az 1/4 része, 4 t%-osban pedig a tojás lebeg) A szappanfõzés eljárásait szigorú titokként kezelték, és elárulását komolyan büntették. A XIX. században a francia enciklopédisták egy gyönyörûen illusztrált könyvet adtak ki a szappanfõzés mûvészetérõl 1789-ben a Francia Tudományos Akadémia pályázatot írt ki a szóda ipari elõállítására. A pályázat nyertese 1791ben LEBLANC lett Ám az új szódát kezdetben bizalmatlanul fogadták: „A szódagyárak elûzik a felhõket, és aszályokat okoznak” – hirdették az ellenzõi, fegyveresekkel kellett védeni a gyárakat. A mai szódagyártás technológiájának

kifejlesztése FRESNEL francia fizikus nevéhez fûzõdik, 1811-ben szabadalmaztatta az ún. ammóniás eljárást, ennek ipari kifejlesztése pedig SOLVAY nevéhez kötõdik, ma is Solvayfelé szódagyártás néven ismert A szappangyártás a XX. század elsõ felében rohamos fejlõdésnek indult. A klasszikus, üstökben való szakaszos szappanfõzési eljárásokat felváltotta a korszerûbb, gazdaságosabban mûködõ folyamatos szappangyártási eljárás. Még meg sem élhette azonban a szappangyártás az ipari kibontakozását, a szintetikus mosószerek megjelenésével máris háttérbe került, a pipereszappanok helyét pedig elfoglalták a folyékony szappanok, habfürdõk. A szappan ma mégis reneszánszát éli, ennek egyik oka a házi szappankészítés újraéledése. Pár évtizeddel ezelõtt a szappanfõzés a háziasszonyok általános feladatai közé tartozott. Én is emlékszem, hogy édesanyám a disznóölés után a maradék zsiradékból szappant fõzött,

amely aztán a padláson állt hetekig: „érett”. Ezek a szappanok nem voltak olyan finomak, mint a mai utódai – némelyik olyan gusztusos, hogy legszívesebben beleharapna az ember. OLAJ, SZAPPAN, KOZMETIKA Manapság kellõ körültekintéssel különleges, a család igényeinek megfelelõ szappanokat lehet készíteni, és a hosszú téli esték egyik kedvelt kreatív tevékenysége lehet a szappankészítés. Alapszappan készítés 11. Mérjük ki a megfelelõ mennyiségû zsírt, olajt vagy méhviaszt! 12. Melegítsük lassú tûzön rozsdamentes fém- vagy zománcos edényben, amíg összeolvadnak, zárjuk el a fûtést, és hagyjuk lehûlni 54 °C-ra, idõnként keverjük meg! 13. Mérjük ki a NaOH-ot és a vizet! 14. Öntsük a NaOH szemcséket a vízbe, és keverjük, amíg feloldódik! (Vigyázat!!! A reakció nagy hõfejlõdéssel jár!) Hagyjuk az oldatot lehûlni 54 °C-ra. Használjunk védõszemüveget és gumikesztyût! Ne lélegezzük be a gõzöket! 15.

Adjuk hozzá a NaOH oldatot a zsírhoz, és óvatosan keverjük össze! 16. Kevergessük az oldatot a besûrûsödésig, addig a pontig, amikor még a szappan visszacsöpög a kanálról, de nyomot hagy a keverék felszínén! Ilyenkor már „ír” a szappan. 17. Adjuk hozzá a színezõ anyagokat, illóolajokat! 18. Keverjük össze, és öntsük az elõkészített, kizsírozott formákba! 19. Takarjuk le a szappant egy takaróval vagy törölközõvel, és hagyjuk állni 24 óráig, vagy a keményedésig! 10. Vegyünk fel gumikesztyût, borítsuk ki a szappant az öntõformákból, és vágjuk fel a kívánt méretre! Utána takarjuk be ismét a szappandarabokat, és hagyjuk érni legalább 4 hétig! RECEPTEK A legegyszerûbb alap-szappan 500 g növényi zsír /margarin/ 63 g NaOH /nátrium-hidroxid/ 156 g desztillált víz vagy forrásvíz 1 kávéskanál a kedvenc illóolajból vagy a kedvenc parfümbõl Kb. 30 perc a reakcióidõ, nagyon kellemes, apró buborékokkal habzó,

finom szappant eredményez Gyümölcs-szappanok Ezek a legkellemesebb szappanok, szépek, illatosak, kiváló bõrkímélõ hatásuk van. Elkészítésükhöz használhatunk természetes vagy mesterséges gyümölcsaromákat, illóolajokat, de tehetünk bele friss gyümölcsöket is. Préseljük ki a gyümölcsök nedvtartalmát, és tegyük a NaOH oldatba A tartósításukhoz használjunk néhány csepp grapefruit-mag kivonatot – erõteljesen antibakteriális hatású Tehetünk hozzá finomra reszelt citrushéjat – remek színezõ szer, illetve szerkezeti anyag. Sajnos a gyümölcsök színe (pl. a feketeszeder gyönyörû 51. évfolyam (2002) 6 szám OLAJ, SZAPPAN, KOZMETIKA 257 sötétkékje) a NaOH hatására megváltozik, így extra színezékre van szükségünk, ha élénkebb színû szappanokat szeretnénk. Természetes színezõ anyagok: cayanne bors: rózsaszín fahéj: drapp kakaó por: barna curry por: sárga paprika: barackszín étcsokoládé: barna folyékony

klorofill: világos zöld. De lehet színezni ételfestékkel is. Csoki-szappan 560 g margarin 340 g kókuszzsír 20 g étcsokoládé 280 g forrásvíz vagy desztillált víz 120 g tej 140 g NaOH A víz–tej elegyben oldjuk a NaOH-t. Ha nem találjuk elég sötétbarnának a szappanunk színét, a kiöntés elõtt adhatunk hozzá még kakaóport a szín mélyítéséhez. Õszibarackos szappan-csoda 340 g margarin 280 g kókuszzsír 260 g olívaolaj 370 g desztillált víz vagy forrásvíz 125 g NaOH 1 evõkanál (15 g) glicerin 1 evõkanál (15 g) barackmag-olaj 1 teáskanál (5 g) geránium illóolaj 1 teáskanál (5 g) barack aroma vagy illóolaj Fahéjas téli-varázs 400 g pálmaolaj 310 g kukoricacsira-olaj 190 g margarin 370 g desztillált víz vagy forrásvíz 125 g NaOH 2 kávéskanál fahéj por 1 kávéskanál fahéj illóolaj Kókusz-szappan IRODALOM [1] [2] [3] [4] 340 g kókuszzsír 140 g olívaolaj 140 g pálmaolaj 20 g mandulaolaj 310 g desztillált víz vagy

forrásvíz 105g NaOH 1 teáskanál kókusz illóolaj 5 púpozott evõkanál kókuszreszelék 8–10 csepp grapefruit-mag kivonat [5] Lászlóczy Gyula – Szép József: Szappanok, mosószerek Táncsics Könyvkiadó, Budapest (1964) Kõhler Ernõ: Szappanok és mosószerek készítése Magyar Vegyipari Szövetség kiadása, Budapest (1942) Dr. Bene Ernõ – Dr Hunyady László – Ifj Lindner Elek – Vépi Ernõ: Szappanok és mosószerek Mûszaki Könyvkiadó, Budapest (1957) Susan Miller Cavitch: The natural Soap Book Storey Book, Nermont (1995) Melinda Coss: The handmade soap book London (1998) A szerzõ neve, beosztása és címe: Gyöngyösi Anna, középiskolai kémia tanár ALCHEMILLA Bt. Budapest, Villányi út 52 HÍRDESSEN FOLYÓIRATUNKBAN! PUT YOUR AD IN OUR PERIODICAL! WERBEN SIE IN UNSERER ZEITSCHRIFT! 51. évfolyam (2002) 6 szám