Étel- és italreceptek | Ételreceptek » Rakott káposzták és rokonaik

Alapadatok

Év, oldalszám:2001, 18 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:233

Feltöltve:2007. július 21.

Méret:213 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

A Drótpostagalamb recepttára 154. könyv Rakott és töltött káposzták A mbb rreecceeppttttáárraa Drróóttppoossttaaggaallaam AD 115544. kköönnyyvv Rakott káposzták és rokonaik Klemi 154. 1 A Drótpostagalamb recepttára 154. könyv Rakott és töltött káposzták TTaarrttaalloom mjjeeggyyzzéékk A Drótpostagalamb recepttára . 1 154. könyv 1 Rakott káposzták és rokonaik . 1 Tartalomjegyzék . 2 Rakott káposzták . 4 Borított, vagy rakott káposzta . 4 Brassói rakott káposzta 1. 4 Brassói rakott káposzta 2. 4 Budai toros káposzta . 4 Erdélyi rakott káposzta 1. 5 Erdélyi rakott káposzta 2. 5 Erdélyi rakott káposzta 3. 5 Eredeti kolozsvári rakott káposzta . 6 Hurkás rakott káposzta . 6 Húsos káposzta . 6 Hússal összerakott káposzta. 6 Káposztás borda szabolcsi módra . 7 Káposztás rakott tyúk különlegesen . 7 Lecsós rakott-káposzta . 7 Mecklenburgi rakott káposzta. 7 Nagyváradi rakott káposzta . 8 Nyári rakott

káposzta . 8 Rakott káposzta 1. 8 Rakott káposzta 2. 8 Rakott káposzta 3. 8 Rakott káposzta 4. 9 Rakott káposzta - másképp . 9 Rakott káposzta AMC-ben . 9 Rakott káposzta Rózsika módra . 9 Rakott káposztás kacsa . 10 Szabadkai rakott káposzta . 10 Szalonnás rakott káposzta . 10 Toros rakott káposzta . 10 Töltött gombás káposzta . 10 Udvarhelyi rakott káposzta . 11 A töltött és rakott káposzták "rokonai". 12 Csőben sült sonkás szőlőlevél . 12 Dolma (görög recept) . 12 Édes-savanyú kacsasült . 12 Göngyölt virsli . 12 Karalábés töltike . 13 Káposztarolád . 13 Májas kelkáposztatekercs . 13 Padlutka . 13 Rakott szőlőlevél . 13 Szárnyas-gombás töltike . 14 Töltike 1. 14 Töltike 2. 14 Töltike 3. 15 Klemi 154. 2 A Drótpostagalamb recepttára 154. könyv Rakott és töltött káposzták Töltike 4. 15 Töltike 5. 15 Töltike szőlőlevélből . 15 Töltött kelkáposzta . 15 Töltött mángoldlevél . 16

Töltött szőlőlevél 1. 16 Töltött szőlőlevél 2. 16 Töltött szőlőlevél 3. 16 Töltött szőlőlevél (Yaprak) . 16 Klemi 154. 3 A Drótpostagalamb recepttára 154. könyv Rakott és töltött káposzták Rakott káposzták BBoorrííttootttt,, vvaaggyy rraakkootttt kkááppoosszzttaa Elkészítés: Egy lábasba pirítunk egy kevés hagymát egy kanál zsírban, s aztán beleteszünk 1 kiló megmosott és jól kinyomkodott savanyú káposztát. Befödve pároljuk, amíg megpuhult, gyakran megkavarva, mert könnyen odaég. Egy másik lábosban ez idő alatt szinte puhára párolunk 1/4 liter jó fajta rizst. Egy kiló disznó combját szeletekre vágva, megveregetjük, besózzuk s forró zsírba kisütve, azt húsvágón felaprítjuk. A zsírban, melyben a hús sült, pirítunk egy fél fej finomra vágott hagymát s hozzáteszünk egy kávéskanál paprikát, a húst s együtt párolva egy kis ideig, 2-3 kanál tejfelt keverünk bele. Most aztán előveszünk egy

körülbelül 2-2,1/2 literes lábost, kikenjük zsírral, a fenekére pár vékony szelet füstölt szalonnát teszünk s azután a káposztának a harmad részét. Tejfellel leöntözgetjük s teszünk egy réteg rizst, húst, közbe mindig tejfelt, fölül káposztát és tejfelt s így 1 jó órára a sütőbe tesszük. Lapos tésztástálra kiborítva adjuk az asztalra Aki nem szereti paprikásan a h úst, készítheti a nélkül is, csak tejfelesen. nagyon ízletes füstölt hús, vagy sonka töltelékkel is és szokás füstölt kolbász és nyelv darabkákat is közé tenni. BBrraassssóóii rraakkootttt kkááppoosszzttaa 11. 1/2 fej fehérkáposzta, 1/4 fej vöröskáposzta, 10 dkg rizs, 25 dk g csirkemáj, 3 dl tejföl, köménymag, só, cukor, ecet, olaj, vaj, zsemlemorzsa A káposztákat külön-külön legyaluljuk, besózzuk, és állni hagyjuk. A rizst kevés olajban megpirítjuk, felöntjük 2 deci vízzel, sózzuk, és fedő alatt megpároljuk. A megmosott

csirkemájat forró olajban megsütjük. A káposztákat kinyomkodjuk a sóból Két lábasban köménymagot pattogtatunk egy kevés olajon, majd külön-külön rátesszük a káposztát, és addig pároljuk, amíg kissé összeesik, közben kevés ecettel és cukorral ízesítjük. Vajjal kikent, zsemlemorzsával meghintett edénybe lerakjuk a fehérkáposzta felét, meglocsoljuk tejföllel, arra rárakjuk a rizs és a máj felét. Vöröskáposzta következik, majd tejföl, rizs, máj és fehérkáposzta. A tetejét tejföllel meglocsoljuk, zsemlemorzsával megszórjuk, és előmelegített sütőben megsütjük. Elkészítési idő: kb. 1,5 óra Jó tanács: Csirkemáj helyett maradék pörköltet vagy olajon átsütött darált húst is tehetünk az ételbe. BBrraassssóóii rraakkootttt kkááppoosszzttaa 22. Hozzávalók: 1,5 kg lapocka, 1 nagy fej vöröshagyma, 4 evőkanál zsír, 2 kg savanyú, apró káposzta, 2,5 dl fűszeres paradicsomlé, 4 dl tejföl, 1 nagy csokor

kapor (vagy 2 evőkanál szárított kapor), 1 teáskanál csombor, ízlés szerint törött fekete bors, só. Elkészítés: Lehetőleg cserépedényben vagy tűzálló tálban érdemes elkészíteni ezt az eredeti székely ételt. A húst féltenyérnyi darabokra szeleteljük A vöröshagymát megtisztítjuk, és nagyon apróra vágjuk. A felhevített zsíron sárgára fonnyasztjuk, és a hússzeleteket hirtelen, erős tűzön átsütjük rajta. A káposztát (ha túl savanyú lenne) átmossuk, lecsurgatjuk, és a tál aljára terítünk egy réteget. Jól megsózzuk, meghintjük csomborral és a finomra vágott kaporral meg törött borssal. Erre néhány hússzeletet borítunk, ezt is sózzuk és borsozzuk, majd paradicsomlevet csorgatunk rá. Ezt sült hagyma követi, a következő réteg a káposzta, a fűszerek, a hús stb. A tetejére káposztának kell kerülnie Tejfölös paradicsomlével nyakon öntve, lefedve sütjük forró sütőben 2 óra hosszat. (Ha cserépedényben

készítjük, akkor kis lángon sütjük 3 órán keresztül, és hideg sütőben kezdjük a sütést. ) BBuuddaaii ttoorrooss kkááppoosszzttaa Hozzávalók: 12 db savanyúkáposzta-levél, 1 kg burgonya, 1-1 kisebb szál sütnivaló kolbász, májas hurka és véres hurka, 10 dkg füstölt szalonna, 4 dl tejföl, 1 kisebb fej vöröshagyma, 1 csípős hegyes zöldpaprika, 1 teáskanál csombor (borsikafű), 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 késhegynyi reszelt szerecsendió, ízlés szerint só. A burgonyát héjában puhára főzöm, majd meghámozva hasábokra aprítom és egy nagy tűzálló tál (vagy egy tepsi) aljára terítem. Amíg a burgonya fő, a kolbászt és hurkákat egyenként, külön, alufóliába csavarom és grillsütőben vagy a forró sütőben megsütöm. A káposztalevelek külső, vastag ereit úgy vágom le, hogy a káposzta ne sérüljön meg. A megsült disznóságokat" négy részre darabolom. Egy-egy darabot egy-egy káposztalevélbe

csomagolok, mintha töltött káposztát készítenék. A tálba rakott burgonyát megsózom, meghintem a borssal és a szerecsendióval, majd rákarikázom a megtisztított vöröshagymát. A füstölt szalonna felét nagyon apróra vágom és rászórom a burgonya tetejére, végül meglocsolom egy pohár tejföllel. Ezután sorban, egymás mellett elhelyezem rajta a kis Klemi 154. 4 A Drótpostagalamb recepttára 154. könyv Rakott és töltött káposzták káposztacsomagokat. A második pohár tejfölben elkeverem a sót, a borsot, a csombort és a nagyon vékony karikákra vágott csípős paprikát, és rálocsolom az étel tetejére. A megmaradt füstölt szalonnát vékony szeletekben elosztom a káposztacsomagok tetején. Az edényt szorosan, lehetőleg légmentesen befedem és az előmelegített forró sütőbe téve, legalább 45 percig, közepes lángon párolom. A tetejét levéve gyengén megpirítom, vigyázva arra, hogy ne szárítsam ki. Tálaláskor ki-ki a

saját tányérján még külön is megtejfölözheti EErrddééllyyii rraakkootttt kkááppoosszzttaa 11. 40 dkg savanyú káposzta, 2 fej vöröshagyma, zsír pirospaprika, 20 dkg darált sertéshús, 5 dkg füstölt szalonna, 2 dl tejföl, 2 dl rizs, 10 dkg füstölt kolbász Hagymás zsíron pirospaprikával megpároljuk a sa vanyú káposztát. Egy másik edényben kiolvasztjuk a felkockázott szalonnát, apróra vágott hagymát teszünk bele, kissé megpirítjuk, és rátesszük a darált húst. Miután többször átforgattuk, hozzáadjuk a felkarikázott kolbászt, szükség szerint sózzuk, borsozzuk. Egy harmadik edényben kevés zsiradékon átforgatjuk a rizst, majd felöntjük négy deci vízzel, sóval ízesítjük, és lefedve puhára pároljuk. Egy zsírral kikent edénybe rétegezzük bele a káposzta harmadát, arra tegyük rá a rizs felét, arra a kolbászos hús felét. Utána ismét káposzta következik, amit meglocsolunk tejföllel, majd rizs, hús, és

újból káposzta. Tetejére tejfölt kenünk, megszórjuk pirospaprikával, és meglocsoljuk egy kevés olvasztott zsírral. Középmeleg sütőben megsütjük, kockára vágva tálaljuk Elkészítési idő: kb. 15 óra Jó tanács: Egyes vidékeken füstölt húst (sonkát, tarját, csülköt) főznek bele. Aki nem szereti a zsíros, nehéz ételeket, kihagyhatja a s zalonnát, és disznóhús helyett készítheti az egytál ételt pulykából is. EErrddééllyyii rraakkootttt kkááppoosszzttaa 22. Hozzávalók: 50 dkg lapocka, 50 dkg dagadó, 50 dkg füstölt kolbász, 10 dkg füstölt szalonna, 2 evőkanál zsír, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál pirospaprika, mokkáskanál majoránna, 20 dkg rizs, 6 dl tejföl, 2 kg savanyú káposzta, ízlés szerint törött bors, só. Elkészítés: A káposztát átmossuk és lecsöpögtetjük. 1 evőkanál zsíron, fedő alatt félpuhára pároljuk. Közben a dagadót és a lapockát ledaráljuk A megtisztított

vöröshagymát a zsíron üvegesre pirítjuk, rádobjuk a darált húst, és 15 per cig együtt sütjük. A rizst megmossuk, kissé lecsöpögtetjük, majd sós vízben félig megfőzzük. A füstölt szalonnát egészen apró kockákra vagdaljuk, a f üstölt kolbászt pedig felkarikázzuk, és a füstölt szalonnán kissé megpirítjuk. Hozzákeverjük a hagymás darált húst, a majoránnát, sót, törött borsot és pirospaprikát, végül hozzáadjuk a tisztított és szétzúzott fokhagymát is. Nagy tepsi aljára terítjük a félig párolt savanyú káposzta egyharmadát, erre kerül a rizs fele, és a fele mennyiségű kolbászos darált hús. Betakarjuk a megmaradt káposztával, a maradék rizzsel és a maradék hússal, az utolsó réteg a káposzta. A tejfölt alaposan megsózzuk, meghintjük kis pirospaprikával és ráöntjük a káposztára. A sütőben 50-60 percig közepes lángon sütjük EErrddééllyyii rraakkootttt kkááppoosszzttaa 33. Hozzávalók: 1 kg

savanyúkáposzta, 40 dkg darált sertéshús (comb v. lapocka), 15 dkg paprikás kolbász (enyhén csípős), 5 dkg füstölt szalonna, 1 nagy fej vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanálnyi pirospaprika, 1 mokkáskanálnyi szárított majoránna, 10 dkg előfőzött rizs, 3 dl tejföl, ízlés szerint só, bors, olaj A káposztát (ha túlságosan savanyú, kimossuk) kevés sós vízben félpuhára főzzük. Alaposan lecsepegtetjük. A szalonnát apróra kockázzuk, zsírjára sütjük, hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát és fedő alatt üvegesre pároljuk. Rádobjuk a felkarikázott kolbászt, kissé pirítjuk, hozzáadjuk a pirospaprikát, (a lábast erre a kis időre levesszük a tűzről!), majd hozzáadjuk a darált húst, pici sót, ízlés szerint borsot, majd a majoránnát. Végül ezt az egészet jól összekeverjük. 3-4 percig erőteljes tűzön kevergetve pirítjuk, majd mérsékeljük a tüzet és fedő alatt, levében 25-30 percig

pároljuk. Kiolajozunk egy nem túl mély tűzálló tálat (vagy kis tepsit) az aljára simítjuk a káposzta 1/3ad részét, erre egy sor rizs, rá pedig egy sor darált hús kerül. Most ismét káposzta, azután a tejföl fele, majd a maradék rizs, maradék darált hús, végül a m aradék káposzta s e nnek a tetejére a maradék tejföl szépen elsimítva. A tálat (tepsit) betakarjuk alufóliával, előmelegített sütőben közepes tűznél 20-25 percig pároljuk. Ezután levesszük a fóliát és most már erősebb tűznél, szép pirosra sütjük. (Kb 30 perc) Azonnal tálaljuk (csak forrón jó!) Külön csészében további tejfölt kínálhatunk hozzá! Klemi 154. 5 A Drótpostagalamb recepttára 154. könyv Rakott és töltött káposzták EErreeddeettii kkoolloozzssvváárrii rraakkootttt kkááppoosszzttaa Hozzávalók: 1,5 kg savanyú káposzta, 1,5 kg sertéslapocka, 40 dkg füstölt kolbász, 60 dkg sertéskaraj, 10 dkg füstölt szalonna, 20 dkg rizs, 1

húsleveskocka, 6 tojás, 10 dkg zsír, 6 dl tejföl, 1 evőkanál cukor, 1 evőkanál pirospaprika, 1 fej vöröshagyma, ízlés szerint törött bors, só. Elkészítés: 50 dkg lapockát egy darabban megsütünk a szokásos módon. (Tepsibe téve leforrázzuk 1 evőkanál zsírral, aláöntünk 1 dl vizet, és lefedve puhára pároljuk.) A sült húst ezután ledaráljuk és félretesszük. A maradék lapockából hagymával, pirospaprikával pörköltet készítünk, rövid lével. (1 evőkanálnyi zsíron megfonnyasztunk 1 tisztított és nagyon apróra vágott vöröshagymát, a k ockákra vágott húst rádobjuk, meghintjük pirospaprikával, sózzuk, és aláöntünk 2 dl vizet. Gyakori kevergetés mellett a húst puhára pároljuk.) A savanyú káposztát pici zsíron, kevés sóval és cukorral megpirítjuk A húsleveskockából készített levesben a rizst félig megfőzzük, majd a félretett, darált sült hússal összekeverjük. A tojásokat keményre főzzük, és

felkarikázzuk A füstölt kolbászt is karikákra vagdaljak, a füstölt szalonnát pedig nagyon apró kockákra metéljük. Nagy tepsi (vagy tűzálló tál) aljára terítünk egy vékony réteg párolt káposztát, erre szórunk néhány tojáskarikát, szalonnakockákat, kolbászdarabkákat, és a p örkölt egyharmad részét. Ezt tejföllel meglocsoljuk. Erre egy sor húsos rizst teszünk, majd káposztával betakarjuk Ezt is meglocsoljuk tejföllel, erre újabb tojás-, kolbász-, szalonnadarabkákat szórunk. Ezt követi a húsos rizs és káposzta. Addig rétegezzük, amíg tart a hozzávalókból A sorokat sóval, borssal ízlés szerint fűszerezzük. A tetejére káposztának kell kerülnie, amit tejföllel meglocsolunk, és forró sütőben sütjük 1 óra hosszat, közepes lángon. Míg a káposzta sül, a sertéskarajból 10 szeletet vágunk, és hirtelen, nagyon pici zsíron ropogós-pirosra sütjük. Tálaláskor a rakott káposztát ezzel koronázzuk. Ez a káposzta

nagyon finom, kiadós étel, bár eléggé munkaigényes. H Huurrkkááss rraakkootttt kkááppoosszzttaa A savanyú káposztát a sz okásos darált hús és rizs helyett karikára vágott májas hurkával rétegezem. Egyébként a "hagyományos" rakott káposzta recept Jól melegíthető és fagyasztható, érdemes egy nagy tepsivel sütni. A receptet a kényszer szülte, de úgy megkedveltük őket, hogy az utóbbi években már vásárolt hurkából készítem. H Húússooss kkááppoosszzttaa 60 perc Nehézség: 2 60 dkg savanyú káposzta, 40 dkg sovány sertés- vagy marhahús csont nélkül, 1 tojás, 5 dkg rizs, 3 dl tejföl, 5 dkg füstölt szalonna, 5 dkg lángolt kolbász (vagy puha füstölt kolbász), 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 csapott teáskanál csombor (borsikafű), 1 teáskanál pirospaprika, késhegynyi őrölt köménymag, só és őrölt fekete bors, ízlés szerint A húst ledarálom. A rizst váltott vízben megmosom és

térfogatához képest dupla mennyiségű vízzel felöntöm. Fedő alatt, kis lángon puhára párolom, majd hagyom kihűlni Közben a füstölt szalonnát apróra vágom, zsírját kiolvasztom, és kikenek vele egy tűzálló tálat vagy tepsit. Beleterítem a kisütött szalonnapörccel és a megtisztított, felkarikázott vöröshagymával összekevert savanyú káposztát. A kihűlt rizst jól összedolgozom a felvert tojással, a d arált hússal, a m egtisztított és zúzott fokhagymával, a sóval, az őrölt fekete borssal és nagy diónyi gombócokat formálok a m asszából. A káposztába kis "fészkeket" mélyítek, és a húsgombócokat beleteszem. Rászórom a lebőrözött és nagyon vékony karikákra vágott kolbászt. A tejfölbe belekeverem a pirospaprikát, a csombort, a köménymagot, a sót, az őrölt fekete borsot és rálocsolom a húsgombócok tetejére. 1 dl vizet ráöntök a káposztára, jól lefedem és az előmelegített forró sütőben, 90

percig párolom. Ha úgynevezett római tálba (cserépedénybe) teszem, akkor finomabb lesz, de tovább tart a sütése. (Csak hideg sütőbe szabad betenni a beáztatott cseréptálat, és kis lángon, legalább 2 órán keresztül kell sütni, a káposztára nem kell külön vizet önteni.) H Húússssaall öösssszzeerraakkootttt kkááppoosszzttaa. Tegyünk lábasba egy jó nagy tojásnyi zsírt, és ha a zsír, forró lesz, tegyünk bele minden személyre egy nagy marék savanyu káposztát számítva, annyit, a mennyire szükségünk van. Egy pár kanál zsírt is öntsünk reá és fedjük be, egy fél óráig párolva kavargassuk; ez alatt tegyünk deszkára egy kiló kövérrel vegyes sertés pecsenyét. Vagdaljuk a hust össze, de nem túlságos apróra; tegyük ezt is kevés forró zsírba; tiz perczig pároljuk meg, tegyünk bele sót és sok tört borsot, hogy a bors íze ne vesszen el. Egy másik lábasban pároljunk zsiros vízben negyed kiló rizst. Mikor a rizs

szemek puhák lesznek, vegyük el a tűztől, és a háromféle anyagot felváltva, sorban rakjuk egy zsírral kikent lábasba: legalul káposztát, azután kevés Klemi 154. 6 A Drótpostagalamb recepttára 154. könyv Rakott és töltött káposzták hust és rizskását, megint káposztát és húsos rizskását. Miután mind bele raktuk, öntsünk a tetejére fél liter jó tejfelt, fél liter édes tejet és pár kanál olvasztott zsírt. Ha ezt elkészítettük, tegyük a lábast sütőbe, fél óráig hagyjuk pirulni, aztán tálaláskor borítsuk ki a tálba és köríthetjük füstölt kolbásszal, vagy borjúszelettel. KKááppoosszzttááss bboorrddaa sszzaabboollccssii m móóddrraa 35 perc Nehézség: 2 2,5 kg sertéskaraj, 1,5 kg alma, 1,5 kg savanyú káposzta, 2 nagy fej vöröshagyma, 1-2 evőkanál kristálycukor, 2 pohár száraz fehérbor, 10 dkg zsír, 3 szem szegfűszeg, ízlés szerint törött bors, só. A húst kicsontozzuk és felszeleteljük. A

káposztát szükség szerint átmossuk, és ízlés szerint cukorral, törött borssal fűszerezve fedő alatt félpuhára pároljuk. Az almákat megmossuk, kicsumázzuk, és negyedekbe vágjuk. A felszeletelt húsokat a forró zsíron hirtelen átsütjük Nagy tepsibe vagy tűzálló tálba terítjük az egész káposztát, szorosan egymás mellé ráhelyezzük a kisült hússzeleteket, sózzuk, borsozzuk, majd a negyedekbe vágott almát elosztjuk rajta. Ezt megszórjuk a porrá őrölt szegfűszeggel, csipet cukorral és sóval, és a fehérborral leöntve lefedjük. Forró sütőben sütjük közepes lángon, 1 órán át, végül a fedőt levéve, erős lángon 10 percig pirítjuk. KKááppoosszzttááss rraakkootttt ttyyúúkk kküüllöönnlleeggeesseenn (5 személyre) Hozzávalók: 1 kisebb tyúk, 1 üveg csalamádé (vagy savanyú káposzta), 2 birsalma (vagy birskörte), 20 dkg reszelt sajt, 3 dl tejszín, 5 dkg füstölt szalonna, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd

fokhagyma, 2 szem őrölt szegfűszeg, kevés cukor, késhegynyi őrölt babérlevél, ízlés szerint só és törött fekete bors. Elkészítés: A tyúkot megtisztítom, feldarabolom, és a felesleges zsíros bőrét lenyúzom. (Kisütött zsírja felhasználható.) Cserépedény (Römertopf) vagy tűzálló tál aljára szórom a nagyon apróra vágott füstölt szalonnát, erre terítem a kicsavart káposzta felét. (Ha savanyú, átmosom.) Megszórom egy kevés reszelt sajttal, rákarikázom az egyik meghámozott és kicsumázott birsalmát. Kevés cukorral és szegfűszeggel megszórom Erre is hintek reszelt sajtot, majd sorban egymás mellé ráteszem a megsózott tyúkdarabokat. Beborítom a tisztított, vékony karikákra vágott vöröshagymával és betakarom a m aradék birsalmaszeletekkel. Ezután újból a káposztával folytatom a rétegezést Rászórom a reszelt sajtot, és leöntöm a tejszín, a fűszerek és a zúzott fokhagyma keverékével. Szorosan befedem, és

előmelegített, forró sütőben, közepes lángon legalább 2 1/2 órán (tűzálló tálban másfél órán) keresztül párolom. Ha a sütési idő letelt, a tál fedelét leveszem, a húsok tetején lévő káposztát, hagymát, birset félretolom, hogy a tyúkhús bőrös része szabadon legyen. Visszateszem a forró sütőbe immár fedetlenül, és addig pirítom, míg szép piros kéreg nem sül rá. Rendkívül finom étel! Elkészítési ideje: kb. 180 perc LLeeccssóóss rraakkootttt--kkááppoosszzttaa Hozzávalók: 1/2 kg savanyú káposzta, lecsó, virsli, félkész rizs, pár szelet bacon szalonna, húsleves kocka. fűszerek Elkészítés: Tűzálló edény aljára lefektetem a bacon szalonnát és a fél adag káposztát. Ráteszem a lecsó felét. Tetejére a tetszés szerinti mennyiségben félbevágott virslit Aztán a félkész rizst rászórom a virslire. Erre megint lecsó és legvégül a káposzta 1 dl meleg vízbe feloldom a leveskockát és ráöntöm a

lerakott dolgokra. Fólia alatt puhára "főzőm" a sütőben, majd a fóliát levéve picit megpirítom. M Meecckklleennbbuurrggii rraakkootttt kkááppoosszzttaa Az ürühúst kockákra vágjuk, egy-másfél órát főzzük, de előzőleg megsózzuk. A káposzta torzsáját kivágjuk, külső leveleit leszedjük, négy részre daraboljuk, lobogó forró vízben negyedórát főzzük. A vízből kivéve tiszta konyharuhában jó erősen kinyomkodjuk Jénai tálat kibélelünk vékonyra vágott szalonnaszeletekkel, ezekre egy réteg káposztalevelet teszünk, úgy, hogy a levelek domború fele legyen felül. A káposztára húst rakunk, megsózzuk, megborsozzuk, finomra vágott hagymával és turbolyával, kevés szegfűszeggel megszórjuk, aztán előröl kezdjük a rétegezést: Káposzta, hús, fűszerek. Legfelülre káposzta kerüljön. Az egészet leöntjük az ürühús leszűrt levével, és kb egy óra hosszáig főzzük. Tálaláskor nagyobb tálra borítjuk ki

Klemi 154. 7 A Drótpostagalamb recepttára 154. könyv Rakott és töltött káposzták N Naaggyyvváárraaddii rraakkootttt kkááppoosszzttaa Hozzávalók: 60 dk g darált sertéshús, 30 dkg vöröskáposzta, 30 dkg fehérkáposzta, 20 dkg rizs, 15 dkg csirkemáj, 2 dl tejföl, 2 vöröshagyma, 1 kávéskanál pirospaprika, só, bors, 2 tojás, 1evőkanál zsemlemorzsa, 1 alma, ecet, cukoe,3 dkg vaj, olaj. Elkészítés: A fehér és vöröskáposztát külön- külön legyaluljuk, sós vízzel leforrázzuk. A hagymát feldaraboljuk, egy kevés olajban üvegesre pároljuk az almával, egy csipet cukorral, egy kevés ecettel és sóval. Mély tűzálló tálat kivajazunk, megszórjuk zsemlemorzsával, aljára egy sor fehérkáposztát rakunk, tejföllel megöntözzük. Erre rátesszük a közben megpárolt rizst pirított csirkemájjal keverve, majd lefedjük vöröskáposztával. Párolt hagymán pirítjuk a darált húst, sózzuk, borsozzuk, hozzákeverünk 2 egész

tojást, és rövid ideig ezzel is pirítjuk. A vöröskáposztára rakjuk, majd isméz fehérkáposztát, és tejfölt rakunk rá. Morzsával meghintjük, és a sütőben megsütjük N Nyyáárrii rraakkootttt kkááppoosszzttaa Elkészítés: Vásárolunk hozzá egy egykilós szép, tömör káposztafejet, külső nagy leveleit lebontjuk, és sós vízben öt percig abáljuk, majd alaposan lecsepegtetjük. A többi káposztát a reszelő durva fokán lereszeljük. Három evőkanál olajon aranysárgára pirítunk egy nagy fej apróra vágott régi, vagy egy csomó újhagymát, hozzáadunk 1-2 gerezd tört fokhagymát, és egy percig együtt sütjük. Hozzáadjuk a reszelt káposztát, és sóval, őrölt borssal fűszerezve, kevergetve addig sütjük, amíg sárgulni nem kezd. Meghintjük két evőkanál liszttel, felengedjük két deci tejjel, és kevergetve sűrű mártássá főzzük, majd langyosra hűtjük. Ekkor belekeverünk két tojássárgát, végül a tojások kemény

habbá vert fehérjét, és 20 deka apró kockára vágott főtt-füstölt hússal vagy sajttal gazdagítjuk. (Tehetünk bele sonkát meg sajtot együtt is.) Kivajazunk egy mély tűzállótálat, kibéleljük a maradék káposztalevelekkel, belesimítjuk a krémet és befedjük a maradék káposztalevelekkel. Tetejére egy deci tejfölt csepegtetünk, öt deka reszelt sajttal megszórjuk, és a forró sütőben addig sütjük, amíg a teteje szépen meg nem pirul. RRaakkootttt kkááppoosszzttaa 11. Hozzávalók: 1,5 kg savanyú káposzta, 1,5 kg darált hús, 1 zacskó előfőzött rizs, kis fej hagyma, 4-5 szelet kockára vágott kolozsvári szalonna, 6 dl tejföl, só, bors, Elkészítés: A rizst sós vízben megfőzöm. A szalonnát megpirítom A felaprított hagymát kb 1,5 dl olajon üvegesre pirítom, azután beleteszem a káposztát dinsztelni. Amikor már nem kemény a káposzta, leveszem a tűzről. A darált húst szintén olajon (amennyit felvesz, azaz nem csurog

alatta) megdinsztelem, ízlés szerint sóval, borssal ízesítem. Mikor puha a h ús hozzákeverem a rizst és félreteszem. Most következik az összeállítás. A tepsit kikenem a szalonnazsírral és szétterítem a káposztát, hogy éppen befedje a tepsit. Ráteszek egy sor húst, azután egy sor tejfölt Ezt megismétlem még kétszer. Ha ezzel megvagyok, beteszem a sütőbe és kb 30 perc alatt készre sütöm. RRaakkootttt kkááppoosszzttaa 22. Hozzávalók: 15 dkg rizs, 50 dkg sertés hús, 1 dl olaj, 20 dkg vörös hagyma, 70 dkg savanyú káposzta, 5 dkg füstölt szalonna, 3 dl tejföl, fokhagyma, bors, majoránna, pirospaprika, só A rizst puhára főzzük, a húst ledaráljuk. A vörös hagyma felét olajon megpirítjuk, megszórjuk paprikával, kevés vízzel felengedjük, majd a káposztát belerakva, fedő alatt félig puhára pároljuk. A szalonnát kiolvasztjuk, zsírjában megpirítjuk a vöröshagyma másik felét, hozzáadjuk a fokhagymát is, majd a darált

húst. Borssal, paprikával, majoránnával, sóval ízesítjük A húst félig puhára pároljuk. Egy kikent tűzálló tál aljára tesszük a káposzta felét, ráterítjük a húst, erre a r izst helyezzük, majd a m aradék káposztával betakarjuk. Meglocsoljuk a t ejföllel és közepes hőmérsékletű sütőben kb. 50-60 percig sütjük RRaakkootttt kkááppoosszzttaa 33. 60 dkg savanyúkáposztát átmosva 15 percig előfőzünk, leszűrjük. Egy edényben 12 dkg rizst puhára főzünk. 15 dkg kolbászt felkarikázunk 5 dkg zsíron megpirítva 8 dkg aprított hagymát, meghintjük 1 kk. édes pirospaprikával, rátéve 30 dk g darált sertéshúst, sózzuk, borsozzuk, kissé lepörköljük. Tűzálló tálba ujjnyi káposztaréteget téve, rásimítunk a húsmasszából, rizzsel hintjük, rárakunk pár kolbászkarikát. Így rétegezve tovább, tetejére káposztát rakunk. 2 dl tejföllel locsolva, meleg sütőben sütjük Ha pirulni kezd, lefedjük! Klemi 154. 8 A

Drótpostagalamb recepttára 154. könyv Rakott és töltött káposzták RRaakkootttt kkááppoosszzttaa 44. Hozzávalók: 1,2 kg fejes káposzta, 20 dkg baromfi párizsi, 5 dkg vöröshagyma, 20 dk g gomba, 5 dkg paradicsompüré, 2 dl energiaszegény tejföl, 2 evőkanál étolaj, só, pirospaprika. A vékony csíkokra vágott káposztát vékony csíkokra vágjuk, és sós vízben megfőzzük, leszűrjük. Kiolajozott tűzálló tálba tesszük a felét, tetejére, a kockára vágott párizsi kerül, majd kevés olajon hagymával megpirított szeletelt gomba. Befedjük a maradék káposztával, leöntjük a paprikával, paradicsompürével simára kevert tejföllel. Sütőben 25-30 percig sütjük. RRaakkootttt kkááppoosszzttaa -- m máásskkéépppp 60 perc Nehézség: 1 Hozzávalók: 50 dkg savanyú káposzta, 50 dkg héjában főtt burgonya, 25-30 dkg krinolin (vagy szafaládé), 3 dl tejföl, 2 nagy fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál csombor

(borsikafű), 1 dl olaj, só és őrölt fekete bors, ízlés szerint Elkészítés: A felforrósított olajon üvegesre párolom a megtisztított és apróra vágott vöröshagymát. Tűzálló tál aljára szórom a savanyú káposzta felét, sóval és csomborral meghintem, majd kevés párolt vöröshagymával takarom le. Ezután rákarikázom a meghámozott burgonya felét, jól megsózom-megborsozom, és beborítom a lebőrözött krinolin apróra vágott darabjaival. Bőven meglocsolom tejföllel, és ráterítem a maradék savanyú káposztát. A rétegezést addig folytatom, amíg csak el nem fogy a hozzávaló Tetejére tejfölt öntök és az előmelegített forró sütőben 30 percig sütöm. RRaakkootttt kkááppoosszzttaa A AM MCC--bbeenn Hozzávalók 8 személyre: 75-80 dkg darált sertéshús, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 és 1/2 kg savanyú káposzta, 15 dkg rizs, 4 dl tejföl, 2 dl paradicsom ivólé, 1 csokor friss kapor vagy, 1 evőkanál szárított kapor, 1

mokkáskanál csombor (borsikafű), só, törött bors A megtisztított vöröshagymát nagyon apróra metéljük. Az AMC-serpenyőt közepes hőfokon előmelegítjük, és benne a darált húst átpirítjuk, majd a hagymát hozzátéve, kevergetve tovább pirítjuk egy-két percig. Megsózzuk, meghintjük borssal Ha a k áposzta túl savanyú, átmossuk. A rizst megmossuk, majd lecsöpögtetjük A paradicsomlevet simára keverjük a tejföllel. Az AMC-fazék alját egyenletesen beterítjük egyharmadnyi káposztával. Meghintjük kevés csomborral és törött borssal, ezután vágott kaprot szórunk rá. Erre tesszük a hagymás hús felét, megborsozzuk, majd a rizs felét egyenletesen rászórjuk. Tejfölös paradicsomlevet csorgatunk rá. Ezt követően a következő réteg ismét káposzta, a fűszerek és a hús meg a rizs. A tetejére káposztát rakunk, végül leöntjük a megmaradt tejfölös paradicsomlével. Az edényt befedjük, majd közepes hőfokon a párolási

tartományig felmelegítjük. Ezután a hőforrást a minimumra csökkentjük, és kb. 1 és 1/2 órán keresztül pároljuk az ételt anélkül, hogy a fedelét levennénk. Italajánlat: Száraz fehérbor vagy könnyű vörösbor illik hozzá. Tipp: A fedőt azért nem szabad levenni, nehogy elillanjon a gőz. Ha a gőz kiszökik az edényből, az étel kiszárad, és kevésbé gyorsan puhul. A káposztát minél többször melegítik, annál jobb lesz az íze, tehát akkor is érdemes ezt a nagy adagot elkészíteni, ha csak 2 személyre főzünk! RRaakkootttt kkááppoosszzttaa RRóózzssiikkaa m móóddrraa Hozzávalók: 1/2-3/4 kg savanyú káposzta, ugyanennyi hús 2,5 dl rizs,2-3 fej hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, tk-nyi őrölt kömény, ételízesítő, és a pörkölthöz használatos fűszerek, 45 dl tejföl. Elkészítés: A húsból hagyományos módon pörköltet készítek, de őrölt köménnyel és szeletekre vágott fokhagymával is ízesítem. Kissé bővebb lére

főzöm (nem sütöm zsírjára) A rizst olajon ledinsztelem, ráöntöm a főzőlét, fél fej reszelt hagymával és ételízesítővel majdnem teljesen készre főzöm. A savanyú káposztát olajon kb fél óra hosszat dinsztelem A sütőedényt kissé kiolajozom (de lehet szalonnacsíkokkal is beteregetni) és kezdődik a rétegezés. Előbb a káposzta fele, majd a rizs fele, a levéből kiszedem az összes pörköltet és rárakom a rizsre. A pörköltlét összekeverem a tejföl felével és a tejfölös lé felét, egyenletesen ráöntöm. Ezután jön a maradék rizs, rá a maradék káposzta, majd a tejfölös lé A tetejére a maradék tejföl kerül, aztán mehet a sütőbe. Kb egy óra alatt kész Klemi 154. 9 A Drótpostagalamb recepttára 154. könyv Rakott és töltött káposzták RRaakkootttt kkááppoosszzttááss kkaaccssaa Hozzávalók: 1 sovány pecsenyekacsa, 75 dkg savanyú káposzta, 2 alma, 2 nagy fej vöröshagyma, 20 dk g reszelt sajt, 4 gerezd

fokhagyma 1-1 teáskanál csombor és majoránna, 1 csapott mokkáskanál őrölt borókabogyó, késhegynyi őrölt köménymag, ízlés szerint só és törött fekete bors, 4 dl tejföl. Elkészítés: A megtisztított pecsenyekacsát feldarabolom. Mély tűzálló tálat kibélelek hajszálvékony csíkokra vágott kacsahájjal (amelyet a sz árnyas hasából vettem ki). A tál aljára szórom az átmosott és lecsöpögtetett savanyú káposzta egyharmadát. Sót, borsot, csombort, borókát, köménymagot és majoránnát szórok rá, majd a besózott húsdarabokkal letakarom. Erre reszelt sajtot hintek, kevés tejföllel lelocsolom Rákarikázok vöröshagymát, rászórok zúzott fokhagymát, majd beborítom meghámozott, kicsumázott almaszeletekkel. Erre káposzta kerül, és addig folytatom a rétegezést, amíg van hozzávaló. A tetejére húsnak, sajtnak és tejfölnek kell kerülnie. A tálat szorosan lefedem, és előmelegített, forró sütőben, kis lángon legalább

két órán keresztül sütöm. Felséges étel! (Nem, nem is étel, hanem étek!) Ha római tálban készítem, akkor még jobb, de a sütés idejét egy órával növelni, a lángot viszont takarékra tanácsos csökkenteni. Elkészítési ideje: 150-210 perc S Szzaabbaaddkkaaii rraakkootttt kkááppoosszzttaa Hozzávalók: 70 dk g fejes káposzta, 30 dkg paradicsom, 30 dkg zöldpaprika, 1 f ej vöröshagyma. 2 dl tejföl, 10 dkg kolozsvári szalonna, só, bors Elkészítés: A káposzta torzsáját kiszedjük, majd a k áposztát ujjnyi vastag szeletekre vagdaljuk. Sós vízben 5-6 percig főzzük, majd leszűrjük Kiolajozott mély tűzálló tálba rakjuk, ráteszünk egy sor karikára vágott paradicsomot, majd erre, csíkokra vágott zöldpaprikát. Ezután tesszük a tálba a karikára vágott hagymát Leöntjük a tejfellel, beborítjuk a vékony szeletekre vágott és bevagdalt kolozsvári szalonnával, és a sütőben megsütjük. S Szzaalloonnnnááss rraakkootttt

kkááppoosszzttaa 70 perc Nehézség: 1 Hozzávalók: 1 kg savanyú apró káposzta, 20 dkg főtt császárszalonna, 1 kis szál lángolt (vagy nem száraz füstölt) kolbász, 2 nagy fej vöröshagyma, 3 dl tejföl, 3 evőkanál liszt, késhegynyi babérlevélpor, 1 teáskanál szárított csombor, kevés só és őrölt fekete bors, ízlés szerint Elkészítés: A császárszalonnát hajszálvékony, nagy szeletekre vágom, és egyharmadával kirakom egy tűzálló tál alját. Erre teszem a második egyharmadnyi, kissé kicsavart (vagy ha nagyon savanyú a káposzta, akkor átmosott és lecsöpögtetett) savanyú káposztát. Ezt lelocsolom a fűszerekkel és a liszttel simára kevert tejföllel, majd a vékony karikákra vágott vöröshagymaréteg következik. Erre kerül a lebőrözött és ugyancsak felkarikázott kolbász, majd a szalonna, és ismét a káposzta következik egészen addig, amíg csak el nem fogy a hozzávaló. A tetejére hagymát és szalonnát teszek,

előmelegített forró sütőbe teszem a lefedett ételt, majd 45-50 percnyi lassú sütés után leveszem a tál fedelét, és addig pirítom, amíg a szalonnából ropogós pörc nem válik. Rendkívül jóízű, egyszerű étel, amelyet minél többször melegítek, annál finomabb lesz. Érdemes belőle akár tripla adagot is készíteni! T Toorrooss rraakkootttt kkááppoosszzttaa Hozzávalók: l kg tüdő, 20 dkg máj 20 dkg sertésbőrke 30 dkg tokaszalonna, 2 kg savanyú káposzta, 30 dkg rizs, 10 dkg vöröshagyma, 2 dkg. fokhagyma, 6 dkg pirospaprika, 2 g bors, 3 g majoránna, 4 dl tejföl, 15 dkg zsír Elkészítés: A belsőségeket jól megmossuk, és a bőrkével feltesszük főni. Megsózzuk, borsozzuk, hagymával fűszerezzük. A puha belsőségeket leszűrjük, lehűtjük és megdaráljuk A káposztát a belsőségek főzőlevében félpuhára főzzük. A rizst is megfőzzük a belsőségek főzőlevében. A tokaszalonnát apró kockákra vágjuk, kisütjük, a

finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát megpirítjuk benne, beletesszük a pirospaprikát, jól elkeverjük, és azonnal felengedjük egy kevés főző lével. Zsírjára pirítjuk, és beletesszük a d arált belsőségeket, megsózzuk, majoránnával, borssal ízesítjük, és időnként megkeverve fedő alatt pároljuk. Ezután kizsírozott tepsibe egy sor káposztát rakunk le, erre a rizsből teszünk egy sort, a tetejére pedig egy sor belsőséget terítünk. Ezt folytatjuk addig, míg az anyagokból tart. A legtetejére káposztát teszünk, tejfölt öntünk rá, megszórjuk pirospaprikával, és piros-ropogósra sütjük. T Tööllttöötttt ggoom mbbááss kkááppoosszzttaa 60 perc Nehézség: 2 Klemi 154. 10 A Drótpostagalamb recepttára 154. könyv Rakott és töltött káposzták 12 savanyúkáposzta-levél, 50 dkg gomba, 3 evőkanál búzadara, 1 tojás, 5 dkg reszelt sajt, 4 evőkanál olaj, 3 dl tejföl, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 gerezd fokhagyma,

só és őrölt fekete bors, ízlés szerint A gombát megmosom, megtisztítom, és vastag szeletekre vágom (szárával együtt). A felforrósított olajon sóval, őrölt fekete borssal, finomra vágott petrezselyemzölddel és a zúzott fokhagymával fedő alatt, saját levében puhára párolom, majd zsírjára sütöm. Ha langyosra hűlt, belekeverem a gyengén felvert nyers tojást, a búzadarát és 10 percig pihentetem. Ezután átkeverem A savanyú káposztalevelek erezetét kivágom, és a gombás masszával megtöltöm a k áposztaleveleket. Úgy csavarom össze, mint amikor a sz okásos tölteléket készítem. A tekercseket tűzálló tálba teszem, rászórom a reszelt sajtot, ráöntöm a tejfölt és befedve, az előmelegített forró sütőben addig párolom, amíg a káposztalevélbe szúrt villa könnyen beleszalad. U Uddvvaarrhheellyyii rraakkootttt kkááppoosszzttaa Hozzávalók: 60 dkg sertéshús, 25 dkg kolbász, 20 dkg kolozsvári szalonna, 15 dkg zsír, 1,5

kg savanyú káposzta, 20 dkg vöröshagyma, 2 dk g pirospaprika, 1 ger ezd fokhagyma, 1 dl olaj, 2 dl tejföl, só, bors, kakukkfű. Elkészítése: A sertéshúst megdaráljuk, a h agymát apróra vágjuk, és együtt olajban megpirítjuk, megpaprikázzuk. A füstölt szalonnát vékony szalonnaszeletekre vágjuk, megpirítjuk beletesszük rövid időre, a karikára vágott füstölt kolbászt is. A savanyú káposztát, ha nagyon savanyú, kimossuk, és föltesszük főni néhány csonttal vagy bőrkével. Mély tűzálló tál belsejét megzsírozzuk, és kibéleljük egy 3-4 cm réteg lecsurgatott káposztával. Ráhelyezünk egy réteg kolbászt és szalonnaszeleteket, hozzáadjuk a fokhagymát, kakukkfüvet, egy vékony réteg párolt rizst, és lefedjük egy réteg pirított paprikás hússal. Ezután ugyanilyen sorrendben ismételjük meg a rétegezést A v égén borítsuk be a maradék káposztával. Öntsük le tejföllel, és a sütőben pároljuk közepes lángon kb. 3/4

óra hosszat Klemi 154. 11 A Drótpostagalamb recepttára 154. könyv Rakott és töltött káposzták A töltött és rakott káposzták "rokonai" CCssőőbbeenn ssüülltt ssoonnkkááss sszzőőllőőlleevvééll Hozzávalók: 40 db szőlőlevél, 40 dkg sonka, 6 dkg vaj, 5 dkg liszt, 6 dl tej, 2 g szerecsendió, 3 g fehér bors, 1 db tojássárga, 10 dkg reszelt sajt, só. A leforrázott, száruktól és középső, vastag ereitől megtisztított szőlőleveleket metéltre vágjuk. Hasonlóan daraboljuk a sonkát is, majd a szőlőlevéllel összekeverjük A 4 dkg vajat felolvasztjuk, hozzákeverjük a lisztet, amikor jól átforrósodott, felengedjük a forró tejjel, és habverővel sűrű mártássá keverjük. Sóval, reszelt szerecsendióval, őrölt fehér borssal fűszerezzük, majd a mártás kétharmad részébe belekeverjük a szőlőlevelet és a sonkát. Egy lapos tűzálló tál alját vajjal kikenünk, és négy halomba belerakjuk a mártással

elkevert anyagot. A visszamaradt mártásba belekeverjük a tojássárgát és a reszelt sajtot, a halmokat ezzel bevonjuk. Forró sütőben 6-8 percig sütjük Elkészítési idő: 70 perc D Doollm maa ((ggöörröögg rreecceepptt)) Hozzávalók 35 darabhoz: 25 dkg konzerv szőlőlevél, 1 1/2 dl olívaolaj, 2 összevagdalt vöröshagyma, 16 dkg rizs, 6 szál összevagdalt újhagyma, 1 nagy csokor finomra vágott kapor, 1 ek . összevagdalt mentalevél, só, frissen őrölt feketebors, szűk 4 dl víz, 1 ek citromlé Elkészítés: 1. A szőlőleveleket hideg vízzel leöblítjük, majd meleg vízben 1 óráig áztatjuk és leszűrjük A hagymát 1 dl olajban takaréklángon 5 percig pároljuk, majd lefedve 5 percig állni hagyjuk. 2. A rizst, az újhagymát, a fűszereket belekeverjük A szőlőleveleket eres felükkel felfelé egymás mellé fektetjük. 3. Mindegyik levélre 3-3 kiskanálnyi rizst halmozunk, a két végüket ráhajtjuk, majd összegöngyöljük, mintha töltött

káposztát készítenénk. 4. Egy mély, vastag falú lábas aljára egy sor göngyöleget fektetünk, és olajjal meglocsoljuk Ismét szőlőlevéltekercs következik, és ezt addig folytatjuk, amíg a hozzávalókból tart. Annyi vízzel öntjük le, hogy ellepje, és tűzre téve, fedő alatt kis lángon kb. 45 percig főzzük Szűrőlapáttal tálra szedve, citromlével megöntözve, lefedve melegen vagy hidegen kínáljuk. Jó tudni: Friss, permetezetlen szőlőlevélből is készíthetjük, ilyenkor a leveleket 2-3 percre forrásban lévő vízbe rakjuk, majd leszűrjük. ÉÉddeess--ssaavvaannyyúú kkaaccssaassüülltt 4 személyre HOZZÁVALÓK: 8 nagy vöröskáposzta-levél (kb. 40 dkg), 25 dkg darált sovány sertéshús, 20 dkg gomba, 1 tojás, 1 szikkadt zsemle vagy 1 szelet kenyér, 2 dl tejföl, 1 kis fej vöröshagyma, 1/2 dl száraz vörösbor, 1-1 csokor petrezselyemzöld és snidling, ízlés szerint törött bors, só. ELŐKÉSZÍTÉSE: a káposztaleveleket

forrásban lévő sós vízben 3 percig előfőzöm, majd lecsöpögtetem. A vastag bordákat úgy vágom le a levelekről, hogy azok ne szakadjanak el A zsemlét kis kockákra aprítom, és a borral kevert 1 dl vízzel leöntöm. A gombát és a hagymát tisztítása után nagyon apróra összevágom vagy ledarálom, esetleg aprítógépben finomra töröm. A petrezselymet is összevágom ELKÉSZÍTÉSE: a káposztalevelek, a t ejföl és a sn idling kivételével az összes anyagot összedolgozom (a zsemle áztató levével együtt). A masszát ízlés szerint megsózom, és nyolc részre osztom. Egy-egy káposztalevelet kiterítek, s a szélére, egy csíkban felkenem a húsos tölteléket, ezután szorosan felcsavarom, majd két végét behajtom, hogy a töltelék ne folyhasson ki belőle. A nyolc kis csomagot egy megfelelő nagyságú tepsibe rakom, jó szorosan egymás mellé (nem egymásra!), és leöntöm a megsózott, megborsozott tejföllel. A tetejét befedem, és az

előmelegített, forró sütőben legalább 40 percig közepes lángon párolom. Tálaláskor minden adagot meglocsolok kevés tejföllel vagy kefirrel G Göönnggyyöölltt vviirrssllii Hozzávalók: 8 kisebb savanyúkáposzta-levél, 4 pár virsli, 8 nagyon vékony szelet császárhús (sliced bacon), 1 teáskanál só, 1 csipetnyi köménymag. A savanyúkáposzta-levelekről óvatosan levágom a vastag ereket, de ügyelek arra, hogy a levelet ne lyukasszam ki. Forrásban lévő, sós, köménymagos vízbe egyenként beleeresztem a leveleket, és az újraforrástól számított 5 percig főzöm. Ezután lecsöpögtetem és kiterítem Mindegyikre ráteszek egy-egy lebőrözött virslit, és szorosan becsomagolom, majd a Klemi 154. 12 A Drótpostagalamb recepttára 154. könyv Rakott és töltött káposzták tekercset a császárhússal is körbetekerem. Előmelegített forró sütőbe vagy grillsütőbe rakom a göngyölegeket, és 10-12 percig pirítom. Közben néhányszor

megforgatom, hogy minden oldalán egyformán piruljon. Még forrón falatnyi darabokra vágom és sör mellé azonnal tálalom. KKaarraalláábbééss ttööllttiikkee Sós vízzel leforrázunk 12 szép nagy karalábélevelet. ebben hagyjuk kihűlni, és alaposan lecsepegtetjük. Összegyúrunk hét deka félig főtt rizst 40 deka darált sertéshússal, egy tojással, és sóval, őrölt borssal ízesítjük. Tizenkétfele osztjuk, és minden adagot 1-1 karalábélevélbe csomagolunk, mintha töltött káposztát készítenénk. Lábasba szorosan egymás mellé fektetjük a göngyölegeket, és sós vízzel leöntve kb. egy fél óráig főzzük, majd alaposan lecsepegtetjük. Közben meghámozunk, vékony laskára vágunk egy nagy csomó karalábét, és öt deka vajon, egy kevés sóval meg csipetnyi reszelt szerecsendióval fűszerezve, fedő alatt, kis lángon, először saját levében, majd a töltelékek főzővizével pótolva jó puhára pároljuk. Végül két deci

tejfölt simára keverünk egy evőkanálnyi liszttel, és egy nagy csokor finomra vágott petrezselyemmel vagy kaporral ízesítjük. Besűrítjük vele a párolt karalábét, majd a tölteléket beletéve, néhány percig forraljuk. Lehet hozzá párolt rizst is kínálni. KKááppoosszzttaarroolláádd 20 perc Nehézség: 1 Hozzávalók: 8 savanyúkáposzta-levél, 25 dkg marhabélszín, ízlés szerint só, törött fekete bors, reszelt vöröshagyma, pirospaprika, zúzott fokhagyma, 1 evőkanál majonéz, 1 evőkanál vörösbor A savanyúkáposzta-levél vastag erezetét úgy vágjuk le, hogy a levél ne szakadjon ki. A bélszínt megmossuk, letörölgetjük, majd háromszor ledaráljuk. Összekeverjük a fűszerekkel, a majonézzel, a v örösborral, és a k rémet rákenjük a k áposztalevelekre. Olyan szorosan felcsavarjuk, amennyire csak lehetséges, és tálra téve 1 napra jégbe hűtjük. Tálalás előtt a tekercset vékony karikákra felvágva kínáljuk. Adhatunk

mellé tartármártást is M Máájjaass kkeellkkááppoosszzttaatteekkeerrccss Hozzávalók: 8 nagy kelkáposzta levél, 10 dkg májpástétom, 2 egész tojás, 2 dl tej, 1 evőkanál finomliszt, 2 dkg vaj vagy margarin, 2 dl tejföl, 1 evőkanál búzadara, 1 mokkáskanál majoranna, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 gerezd fokhagyma. Először is elkészítem a kelkáposztatekercs töltelékét: a tojást habosra verem, belekeverem a megtisztított és zúzott fokhagymát meg a fűszereket, ezután beleszórom a búzadarát, végül belekeverem a nagyon apróra metélt májpástétomot. A kelleveleket megmosom, lecsurgatom, és egy pillanatra forrásban lévő, enyhén sós vízbe teszem. Az újraforrástól számított két percig főzöm. Szűrőben hagyom lecsurogni A kiterített kelleveleket egyenként megkenem a májas töltelékkel, majd szorosan felcsavarom, mint a rétest szokták. Egy lapos tűzálló tálba vagy kisebb tepsibe egymás mellé helyezem a

keltekercseket. A vajat megmelegítem, rászórom a lisztet, és habzásig hevítem, majd ráöntöm a tejet. Folyamatos keverés közben sűrűre főzöm, megsózom, és belekeverem a tejfölt, de m ár nem forralom. Ezután ugyancsak belekeverem a közben felvert tojást, és a sűrű mártást rákenem a keltekercsek tetejére. A tálat befedem, és legalább 25 percig párolom az előmelegített, forró sütőben. A fedelét levéve, pirosra pirítom a tetejét PPaaddlluuttkkaa Hozzávalók: 15-15 dkg káposzta-, kelkáposzta-, karalábélevél és sóska. 1 fej apróra vágott hagyma, 1 csokor apróra vágott kapor, 4 dl tejföl, 2 ek. liszt A töltelékhez: hagyományos töltött káposzta töltelék fél kg darált húsból. Töltéshez: 20-25 db levél, vegyesen. A leveleket laskára vágjuk, a sóskát pépesítjük, az egész leveleket megtöltjük a töltelékkel, majd a laskát és a gombócokat egy fazékban vegyesen elhelyezzük. A rétegeket meghintjük az apróra

vágott hagymával. Felöntjük annyi csontlével, vagy vízzel, amennyi teljesen ellepi (Leveskockából is megfőzhetjük a lét!). Sózzuk, vegetázzuk Nagyjából annyi ideig főzzük, mint a töltött káposztát. Ez után a tejfölben elhabarjuk a lisztet és a kaprot, majd a padlutkába keverjük. Óvatosan rázogatjuk, nem keverjük! Felforralás után azonnal tálaljuk RRaakkootttt sszzőőllőőlleevvééll Hozzávalók: 50-60 db szőlőlevél, 5 dkg zsír, 15 dkg vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 40 dkg sertéshús, 5 g törött bors, 3 g majoránna, 3 dkg vaj, 6 dkg rizs, 40 dkg padlizsán, 2 dl tejföl, 10 dkg reszelt sajt, só. Klemi 154. 13 A Drótpostagalamb recepttára 154. könyv Rakott és töltött káposzták A szőlőleveleket leforrázzuk, majd hideg vízbe téve jól átöblítjük, szárát és a középső, vastag eret kivágjuk. Kevés zsírban apró, finomra vágott vöröshagymát pirítunk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, majd a darált

sertéshúst hozzátéve megsózzuk, sóval, törött borssal, majoránnával fűszerezzük, és gyakori keveréssel megpirítjuk. Egy tűzálló tálat vajjal kikenünk, beleteszünk egy réteg szőlőlevelet, erre a hús egyik felét elsimítjuk, megszórjuk a félig párolt rizzsel. Tetején szép sorjában rendezzük a megtisztított és karikákra szelt padlizsánkarikákat, erre tesszük a megmaradt darált húst, majd a szőlőlevelek másik felével betakarjuk. Ráöntjük a simára kevert tejfölt, reszelt sajttal megszórjuk, és közepes hőmérsékletű sütőbe téve megsütjük. S Szzáárrnnyyaass--ggoom mbbááss ttööllttiikkee Hozzávalók 2 személyre: 20 dkg csirkemellfilé, 20 dkg csiperkegomba, 4 nagy szőlőlevél, 1 közepes paradicsom, 1 fej vöröshagyma, 2 dl tejszín, 1 teáskanál húsleves, 1 teáskanál rétesliszt, 2 evőkanál vaj vagy margarin, 1/2 csokor petrezselyemzöld, só, bors, reszelt szerecsendió, csipetnyi curry Elkészítés: A

megtisztított vöröshagymát kockákra vágjuk. A csiperkegombát megmossuk, megtisztítjuk, és ugyancsak kockákra vágjuk. A margarint üvegtálba tesszük, és mikrohullámú készülékbe toljuk. 600 watton 1 perc alatt felolvasztjuk Hozzáadjuk a gombát és a hagymakockát, majd 600 watton 8 p ercig pároljuk. Közben egyszer megkeverjük Közben a szőlőleveleket megmossuk, és forrásban lévő vízben 2 percig előfőzzük. Hideg vízzel leöblítjük, lecsöpögtetjük, a szárát letörjük. A húst ledaráljuk, a megmosott petrezselyemzöldet felaprítjuk. A megtisztított, megmosott paradicsomot kockákra vágjuk A hagymás gombát kivesszük, sóval, borssal, reszelt szerecsendióval és csipetnyi curryvel fűszerezzük. Kissé hűlni hagyjuk, majd hozzáadjuk a darált húst és a petrezselyemzöldet A masszát elosztjuk a szőlőleveleken, a széleket üresen hagyjuk. A leveleket feltekerjük, és fogvájóval megtűzzük. A töltikéket lapos üveg- vagy

kerámiatálba tesszük A tejszínt a húslevessel ízesítjük, és a töltikékre öntjük. Megnedvesített konyhai törlőpapírral lefedjük, és 600 watton 5 per cig pároljuk. A töltikéket kivesszük A visszamaradt lébe belekeverjük a lisztet, hozzáadjuk a p aradicsomot, majd 600 watton 1 1/2 percig pároljuk. A mártást sózzuk, borsozzuk, beletesszük a töltikéket, és azonnal tálaljuk. Körítésnek párolt rizs illik hozzá. Elkészítési idő kb. 45 perc adagonként 2560 joule-t (610 kalóriát) tartalmaz T Tööllttiikkee 11. 15 zsenge, nem permetezett szőlőlevelet leforrázva leszűrünk. 10 dkg rizst kis zsíron futtatva, félig megpárolva belekeverünk 1 tojást, sót, 50 dkg darált sertéshúst, őrölt borsot. A masszát a levelekbe töltve úgy, mint a káposztába, lábasba egymás mellé rakjuk. Ráöntve annyi vizet, hogy félig lepje, lassú tűzön puhára főzzük. 50 dkg aprított, kis zsíron puhára párolt sóskára hintünk 1 ek. lisztet,

elkeverjük A töltike-főzőlével felöntve áttörjük Cukrozzuk, sózzuk, tejfölözzük, beletéve a töltikéket, felforraljuk. Főtt burgonyával tálaljuk T Tööllttiikkee 22. Hozzávalók: 50 db szőlőlevél, 30 dkg borjúhús, 20 dkg sertéshús, 6 dkg rizs, 12 dkg vöröshagyma, 5 g törött bors, 1 db tojás, 20 szál szőlőkacs, 6 dkg liszt, 1 csomó kapor, 3 g pirospaprika, 2 dl tejföl, só. A fiatal, jól megmosott, egyforma nagy szőlőleveleket leforrázzuk, majd 5-6 percig a vízben hagyjuk. Ezután hideg vízzel jól átmossuk, és egy tiszta szalvétával szárazra itatjuk, a szárát és a középső, vastag eret kivágjuk. Ledaráljuk a borjú- és a so vány sertéshúst, a borjúhúshoz hozzáadjuk a félig párolt rizst, a kevés zsíron megpirított 5 dkg finomra vágott vöröshagymát. Sóval, törött borssal fűszerezzük, hozzáöntjük a tojást, és a tölteléket jól elkeverjük. Az így elkészített töltelékkel a szőlőleveleket

megtöltjük, és a leveleket a töltött káposztához hasonlóan szorosan összegöngyöljük. A töltésből kimaradt leveleket vékony metéltre összevágjuk, és a lábasba rakott töltelékek közé szórjuk. Mellé tesszük a fiatal, zsenge szőlőkacsokat, amelyeket cérnával összekötünk, hogy az étel elkészültével könnyen eltávolítható legyen. Annyi vízzel engedjük fel, hogy a tölteléket ellepje, majd letakarva, nem erős tűzön pároljuk puhára, hozzáadva egy kettévágott vöröshagymát. Világos rántást készítünk, belekeverjük az apróra vágott kaprot, megszórjuk pirospaprikával és a tejföllel, kevés hideg vízzel simára keverjük. Sóval, törött borssal fűszerezzük, és a töltikékre öntjük Az edényt jól megrázogatva, egyszer felforraljuk és azonnal tálaljuk. Klemi 154. 14 A Drótpostagalamb recepttára 154. könyv Rakott és töltött káposzták T Tööllttiikkee 33. Hozzávalók: 12-15 szőlőlevél, 50 dkg darált

sertéshús, 10 dkg rizs, 1 tojás, 1 kis fej vöröshagyma, csipet törött bors, só, 50 dkg sóska, 2 dl tejföl cukor. A még nem permetezett, zsenge szőlőleveleket jól megmossuk, leforrázzuk és leszűrjük. A rizst egy kevés zsíron átfuttatva félig megpároljuk, majd összekeverjük a darált sertéshússal, a zsírban üvegesre párolt hagymával, beleöntjük az egész tojást, megsózzuk, egy csipet törött borssal ízesítjük, és megtöltjük vele a szőlőleveleket úgy, ahogy a töltött káposztát szoktuk. A kis töltelékeket egy lábosba egymás mellé rakjuk, annyi vizet vagy csontlevet öntünk rá, amennyi félig ellepi, és kis lángon puhára pároljuk. A sóskát megtisztítjuk, jól megmossuk, összevágjuk, és a megmaradt zsírban puhára pároljuk. Ekkor meghintjük 2 kanál liszttel, jól elkeverjük, felöntjük a megfőtt töltelék főzővizével, és szitán vagy szűrőkanálon átszűrjük. Ízesítjük sóval, egy kevés cukorral,

elkeverjük a tejföllel, és a töltikéket a mártásban még egyszer felforraljuk Néhány szem, főtt burgonyát adhatunk hozzá. T Tööllttiikkee 44. A fiatal szőlőleveleket leforrázzuk, 15-20 percig a vízben hagyjuk, aztán hideg vízben megmossuk. A nagyobb (de nem túl nagy) leveleket megtöltjük a töltött káposztáéhoz, vagy töltött paprikáéhoz hasonló töltelékkel, a kisebbeket pedig metéltre vágva a l ábasba rakott töltelékek közé szórjuk. Vízzel felöntjük, beleteszünk egy kis csomóba kötött szőlőindát, és az egészet puhára főzzük. Körülbelül annyi idő alatt fő meg, mint a töltött káposzta Világos rántást készítünk, belekeverünk 1 csomó apróra vágott kaprot, berántjuk vele a főzeléket, megsózzuk, - esetleg megpaprikázzuk - tejföllel, citromlével ízesítjük, fölforraljuk. T Tööllttiikkee 55. Hozzávalók: 8 db n agyobb kellevél, 1 c somag szója-granulátum, 3/4 csésze rizs, 1-1 késhegynyi hagyma- és

fokhagymakrém, 1 evőkanál só, késhegynyi pirospaprika, késhegynyi őrölt bors, 3 db tojás, 2 evőkanál liszt, 1 pohár tejföl, vegeta. Elkészítése: A kellevelekről levágjuk a kemény szárrészeket, és lobogó vízzel leforrázzuk őket. A szóját összekeverjük a puhára főtt rizzsel, a sóval, a borssal, a paprikával, egy egész tojással és két tojásfehérjével, valamint a hagymakrémekkel. Megtöltjük a leveleket ezzel a masszával, összegöngyöljük, mint a palacsintát, és a két végét begyűrjük, majd vegetás vízben megfőzzük. Kb. 10 perc elteltével a töltikéket lapos szűrőkanállal kiemeljük, áttesszük egy tűzálló tálba Ez alatt a két tojás félretett sárgáját csomómentesen összekeverjük a liszttel és a tejföllel, felengedjük a vegetás vízzel, melyben a töltikék főttek, ízesítjük, és a roládokra öntjük. Sütőben, kb. 10 percig átsütjük Tejföllel tálaljuk T Tööllttiikkee

sszzőőllőőlleevvééllbbőőll A nagyságuktól függően 8-12 szőlőlevelet leforrázunk. szárától megtisztítjuk, és lecsurgatjuk. Félpuhára párolunk 3 evőkanál rizst, összegyúrjuk 60 deka darált sertéshússal, egy nyers tojással, egy szál apróra vágott újhagymával, egy gerezd tört fokhagymával, kevés törött borssal, és megsózzuk. Megtöltjük ezzel a húsmasszával a szőlőleveleket, és úgy göngyöljük össze, mintha töltött káposztát készítenénk. Lábasba teszünk 20 deka megtisztított, laskára vágott sóskát, beleágyazzuk a töltelékeket, és annyi vízzel, hogy éppen hogy ellepje, 30 percig fedő alatt pároljuk. Végül a fedőt levéve, a töltelékeket forró tálra rakjuk, a visszamaradt sóskát 2 evőkanál olajhól egy púpos evőkanál liszttel készült világos rántással besűrítjük. és alaposan magtejfölözve a töltelékekre öntjük T Tööllttöötttt kkeellkkááppoosszzttaa Hozzávalók 8 személyre: 50

dkg darált sertéshús, 1 kg kelkáposzta, 16 db kelkáposzta-levél, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 20 dkg rizs, 2 tojás, 6 dl tejföl, törött fekete bors, majoránna, csombor (borsikafű), piros fűszerpaprika, só 3 evőkanál olaj. A darált húst összekeverjük a lereszelt vöröshagymával, a megmosott, lecsöpögtetett rizzsel, a felvert tojásokkal, a sóval, borssal, majoránnával, csomborral és pirospaprikával. A kierezett káposzta-leveleket megtöltjük a rizses-húsos töltelékkel, felcsavarjuk, és a tekercsek két végét szorosan behajtjuk, hogy a töltelék ki ne folyhasson belőlük. A kelkáposztát csíkokra vágjuk, és a legnagyobb AMC-fazék fenekén elterítjük, majd sorban, egymás mellé rárakjuk a töltelékeket. Rászórjuk a zúzott fokhagymát, ráöntünk 4 dl sózott tejfölt, és az edényt befedjük. Közepes lángon felmelegítjük. Ha a Visiotherm már elérte a kívánt értéket, a lehető legkisebb fokozatra visszakapcsolva,

kb. 2 órán keresztül pároljuk Klemi 154. 15 A Drótpostagalamb recepttára 154. könyv Rakott és töltött káposzták T Tööllttöötttt m máánnggoollddlleevvééll Hozzávalók: 15-20 mángoldlevél, fél kg. darált hús, 1 h agyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 2 tojás, 20 dkg rizs, só, bors, szerecsendió, csipetnyi majoránna, 3 dl tejföl A leveleket megmossuk, szárukat vékonyra vágjuk, néhány percig főzzük. A többi hozzávalóból a töltött káposztáéhoz hasonló tölteléket készítünk, kissé erősebben fűszerezve. A töltelékkel megtöltjük a leveleket, majd egy tűzálló edényt olajjal kikenünk, az alját a levelek egy részével beteregetjük, erre rárakjuk a betöltött gombócokat. Leveskockából fél liter húslevest főzünk, a felét ráöntjük, majd fóliával befedve a forró sütőbe rakjuk kb. 3/4 órára Célszerű a fóliára néhány hasítást vágni éles, hegyes késsel Ha a sütéssel végeztünk, a maradék levest

összekeverjük a tejföllel, aztán a gombócokra öntjük. Újabb félórai sütés után tálalhatjuk T Tööllttöötttt sszzőőllőőlleevvééll 11. Hozzávalók 4 személyre: 16 zsenge, még nem permetezett szőlőlevél, 15 dkg rizs, 2 fej hagyma, 5 dkg mazsola, 3 dkg fenyőmag (mandula), 1/2 csokor petrezselyem, 1/2 csokor kapor, 1 evőkanál szárított borsmentalevél, 2 evőkanál HERA főzőmargarin, só, 1/2 citrom leve, bors, késhegynyi őrölt fahéj és szegfűbors. HERA főzőmargarinon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a rizst, fehéredésig pirítjuk. Felöntjük kétszeres mennyiségű forró vízzel, megsózzuk, és fedő alatt csaknem készre pároljuk. Ekkor hozzáadjuk az előzetesen beáztatott mazsolát, a fenyőmagot vagy szálasra vágott mandulát. A saját gőzében hagyjuk párolódni Amikor kihűlt, hozzáadjuk a borsmentát, a fűszereket és a citromlevet. A szőlőleveleket forró vízben kb. 5 percig főzzük

lecsöpögtetjük, majd mindegyik közepére halmozunk 1-1 kanál tölteléket Először alulról, majd két oldalról hajtjuk be, végül feltekercseljük. A töltött szőlőleveleket szorosan egymás mellé lábosba helyezzük és kevés forró vízzel felöntve, még öt percig főzzük. Balkáni és arab országok kedvelt fogása. Többnyire hidegen, olajjal bőségesen meglocsolva, előételként fogyasztják. T Tööllttöötttt sszzőőllőőlleevvééll 22. Hozzávalók: Szőlőlevél 12 db. Töltelék: disznóhús 40 dkg, rizs 6 dkg, zsír 10 dkg, bors, só 1 késh., hagyma 1/4 fej Mártás: sóska 1/2 kg, liszt 1 kanál, só 1 késh., tejföl 4 dl Elkészítése: Vegyünk szép, gyenge szőlőlevelet, mossuk meg és forrázzuk le. Azután töltsük meg a töltött káposzta töltelékével, és olyan formában hajtsuk is össze. A sóskát mossuk meg és tegyük fel forró zsírban párolni, míg széjjelfő, hintsük le liszttel, és hagyjuk egy kicsit pirulni. Eresszük

fel vízzel, ha van húslével, tegyünk bele sót és rakjuk bele a töltelékeket Ha megfőtt, sok tejföllel tálaljuk. Tipp: lehet karalábé levelet is használni, ekkor kis ecetet adunk hozzá. T Tööllttöötttt sszzőőllőőlleevvééll 33. Nagyon jó tavaszi étel a töltött szőlőlevél, melyet tetszés szerint egressel, vagy sóskával lehet elkészíteni. A szőlőleveleket jól megmossuk, s gyenge ecetes vízben leforrázva állni hagyjuk. Ez alatt elkészítjük a tölteléket Egyenlő részben veszünk felsál és disznóhúst, megdaráljuk, feleannyi rizst veszünk, mint húst, egy tojást, pirított vereshagymát, kis törött borst, sót, mindezt jól elkeverjük. A szőlőleveleket leszűrjük, az után belegöngyölünk mindegyikbe annyit, hogy a levél jól befödje. Egy fél liter egrest száraitól megtisztítva, nagyobb lábasba teszünk, beletesszük a szármákat, vizet öntve rá, fél óráig, lassan főzzük. Akkor kiszedjük a leveleket egy tálba,

vagy egy tányérra, egy másik lábasba pedig, világos rántást készítünk s felöntjük az egressel. Megsózzuk (aki szereti, meg is cukrozhatja) s ha a rántással már jól elvegyült s párszor felforrt, megint belefektetjük a leveleket, s szép lassan főzzük, még egy jó fél órát, vagyis, míg a töltelék jól megfőtt. Pár kanál tejfelt teszünk még hozzá s így az étel elkészült. Ha sóskával akarjuk, akkor a szármákat főzzük lábasban s a sóskát összevagdalva, zsírban pároljuk, liszttel behintve, felöntjük vízzel, melyben a töltelék főtt. Jól elkeverjük, néhányszor felfőzzük, megsózzuk, tejfelt teszünk bele Belefektetjük a töltött leveleket s főzzük még egy jó fél óráig. T Tööllttöötttt sszzőőllőőlleevvééll ((YYaapprraakk)) 40 dkg darál hús (főleg bárányt használnak), 2 ek. aprított kapor, 1 dl tejföl, 5 dkg rizs, 40 dkg szőlőlevél, só, bors, 2 gerezd fokhagymapép, 2 aprított hagyma, 7 dl

marhahúsleves, 4 ek. olaj, 1-2 kk paradicsompüré Az alaposan megmosott szőlőleveleket 5 percig főzzük sós vízben. Szűrjük le, nyomkodjuk ki belőle a vizet. Klemi 154. 16 A Drótpostagalamb recepttára 154. könyv Rakott és töltött káposzták Az olajban pároljuk üvegesre a hagymát, keverjük bele a paradicsompürét, öntsünk 2 dl levest. Forraljuk fel, tegyük bele a rizst, főzzük 10 percig, míg a leve elfő Hűtsük ki, keverjük bele a kaprot és a húst. Tegyünk minden levélre 1 kk. tölteléket, göngyöljük össze, végeit nyomkodjuk be A megtöltött leveleket egymás mellé és fölé rakjuk lábasba, öntsük rá a maradék levest. Takarékon főzzük 45-50 percig. Forrón tálaljuk, tetejére fokhagymás tejfölt öntünk. Klemi 154. 17 A Drótpostagalamb recepttára 154. könyv Rakott és töltött káposzták Klemi 154. 18