Alapadatok

Év, oldalszám:2002, 8 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:219

Feltöltve:2007. november 22.

Méret:99 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

DPG Recepttár 261. Csevap és társai D Reecceeppttttáárr 226611. GR PG DP Csevap és társai Klemi 261. 1 DPG Recepttár 261. Csevap és társai TTaarrttaalloom mjjeeggyyzzéékk DPG Recepttár 261. 1 Csevap és társai . 1 Tartalomjegyzék .2 Receptek.3 Angolos kolbászkák .3 Balkáni sült kolbász .3 Csevap 1. 3 Csevap 2. 3 Csevap 3. 3 Csevap 4. (koszovói módon) 3 Csevapcsicsa 1. 3 Csevapcsicsa 2. 4 Csevapcsicsa 3. 4 Csevapcsicsa, ahogy Koós János készíti .4 Fezi nyárson sült kolbászka .4 Fűszeres kolbászkák roston sütve .4 Grillezett kolbászkák .5 Kolbászkák.5 Koszovói csevap (Inkább nyárs.5 Mititei (román étel) .5 Mititei (román étel) .5 Mititei (fokhagymás kolbászkák).6 Mititei .6 Mititei (lánykori nevén: roston sült húskolbászkák) .6 Öcsi "kolbász" .6 Roston sült húskolbászkák.6 Scsebabcsicsa .7 Scsevapcsicsa .7 Scsevapcsicsa hús nélkül .7 Scsevapcsicsi .7 Somogyi kolbászkák .7 Sültkolbász bél nélkül .7

Szentendrei csevapcsityi .7 Szerbhús (Dr. vitéz Váczy Zoltánné 1940) 8 Szerb kolbász (Petress Zsuzsanna színművész) .8 Klemi 261. 2 DPG Recepttár 261. Csevap és társai R Reecceepptteekk Angolos kolbászkák Hozzávalók: 50 dkg főtt, darált marhafelsál, 2 fej reszelt hagyma, 1 tojás, só, őrölt fehérbors, 1 ek mustár, curry, olaj. A hozzávalókat az olaj kivételével összegyúrom, és kis kolbászkákat formálok belőle. Roston kisütöm, időnként olajjal kenegetve. Angolos zöldségkörettel tálalom Balkáni sült kolbász Hozzávalók: 30-30 dkg sertés és marhahús kétszer darálva, 10 dkg kolozsvári szalonna, 1 csomó újhagyma, 1 csomó sárgarépa, 1 citrom, só, bors, kakukkfű, bazsalikom, egy késhegynyi sütőpor, 5 dkg vaj, 2 dl tejföl, citromlé, só. A szalonnát nagyon vékonyra szeleteljük, kibélelünk vele egy tűzálló tálat. Lerakunk egy sor karikára vágott újhagymát, felkarikázott sárgarépát és megsózzuk. A

darált húsokat is megsózzuk, borsozzuk, összekeverjük egy kevés reszelt citromhéjjal, az apróra vágott zöldpaprikával, kakukkfűvel, bazsalikommal, és egy késhegynyi sütőporral. Összegyúrjuk, és egy fél órát állni hagyjuk. Ezután vizes kézzel vékony kolbászkákat formálunk belőle, és egymás mellé rakjuk őket a tűzálló tálra. A vajat rámorzsoljuk, és forró sütőben kb 25 percig sütjük. Egy pohár tejfölt elkeverünk sóval, egy fél citrom levével, ráöntjük, és még 10 percig sütjük. Csevap 1. Hozzávalók: 20 dkg darált sertéshús, 20 dkg darált marhahús, 10 dkg darált birkahús, törött bors, só A húsféléket kétszer átdarálom, sózom, borsozom, majd egy órán át, állni hagyom. Ujjnyi rudakat formálok belőle és faszénparázson, grillsütőben vagy forró zsiradékban kisütöm. Csevap 2. Hozzávalók: 40 dkg darált sertéshús, 40 dkg darált marhahús, 20 dkg darált birkahús só, bors A húsféléket kétszer

átdarálom, sózom, borsozom, kb. 10 percig gyúrom, majd egy órán át, állni hagyom. Ujjnyi rudakat formálok belőle és faszénparázson megsütöm Csevap 3. Hozzávalók: 50 dkg darált sertéshús, 50 dkg darált marhahús, 60 dkg hagyma, törött bors, só, késhegynyi szódabikarbóna, 3-4 ek olaj A húsféléket kétszer átdarálom, összegyúrom egy fej apróra vágott hagymával, a szódabikarbónával, sózom, borsozom, majd ujjnyi rudakat formálok belőle és faszénparázson pirosra sütöm. Onnét leszedve egy tálon olajjal bekenem és mellérakom a durvára vágott hagymát. (lilahagymával még jobb) Csevap 4. (koszovói módon) Hozzávalók: 1 kg darált üszőhús, 50 dkg hagyma, törött bors, só, Fiatal húst használjunk! A húst kétszer átdarálom, összegyúrom az apróra vágott hagymával, a sóval és a borssal, majd ujjnyi rudakat formálok belőle, és faszénparázson pirosra sütöm. Csevapcsicsa 1. Hozzávalók: 50 dkg marhahús, egy

csipet sütőpor, 1 zöldpaprika, 1 fej lilahagyma, só, olaj, bors. Kétszer darált át a megsózott húst, majd 1 órai pihentetés után add hozzá a sütőport. Félórai újabb állás után víz hozzáadásával - vizes kézzel - formálj belőle gombócokat, majd lapítsd ujjnyi vastagra. Olajjal kenegetve süsd meg, és tálalás előtt még szórd meg törött borssal. Az apróra vágott és összekevert hagymával és paprikával tálald Klemi 261. 3 DPG Recepttár 261. Csevap és társai Csevapcsicsa 2. 1 egység marhahúst, 1 egység birkahúst (a birkát helyettesíthetjük sertéshússal is) ledarálunk, sóval, borssal, zúzott fokhagymával, egy kevés szódabikarbónával összedolgozzuk és 5-6 cm hosszú kb. 2 cm vastag rudakká formázzuk, és az előkészített roston minden oldalát pirosra sütjük. Apró kockára vágott, előre lesózott lilahagymát adunk hozzá. Csevapcsicsa 3. Hozzávalók: 1/2 kg darált sertéshús, 1/2 kg darált borjúhús, 2

nagy fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors, olaj A darált húsokat összekeverjük, majd megtisztított reszelt hagymával, tört fokhagymával, sóval, borssal fűszerezzük. Egy éjszakán keresztül hűtőben érleljük Sütés előtt a masszából kisméretű, vékony kolbászkákat formázunk, és olajjal megkent rostlapon megsütjük. Tálalhatjuk burgonyapürével, hagymás idénysalátával vagy egyszerűen kenyérrel és lilahagymával. Elkészítési idő: kb. 40 perc érlelés nélkül Jó tanács: A húst nagyon finomra, pépesre kell darálni. A vörös- és fokhagyma mennyiségét kóstolás után ízlés szerint lehet növelni. Aki jó fűszeresen szereti, sok borsot tegyen bele. Csevapcsicsa, ahogy Koós János készíti Hozzávalók 6 fő részére: 30 dkg sertéscomb, 30 dkg marhanyak, 30 dkg birkacomb, 30 dkg dagadó, 20 dkg füstölt szalonna, 5-6 gerezd fokhagyma, só, bors, paprika, kakukkfű, 2 ek szódabikarbóna. Elkészítés: A húst a

szalonnával együtt ledaráljuk, majd hozzá keverjük a zúzott fokhagymát és az apróra vágott hagymát. Ízlés szerint sóval, borssal, paprikával és kakukkfűvel fűszerezzük. Jó alaposan összegyúrjuk, majd hozzáadjuk a szódabikarbónát Ezután hüvelykujj vastagságú és hosszúságú rudacskákat formázunk a hú sból, amit egy sütőlapra helyezve hűvös helyen, vagy hűtőben fél napig állni hagyunk, hogy az ízek jól összeérjenek. Ezután a csevapcsicsát parázson, folyamatosan forgatva készre sütjük A folyamatos forgatás azért fontos, mert a hú s csak így marad szaftos. Köretként lila hagymát, hegyes, csípős zöldpaprikát és kenyeret tálalhatunk. Az igazi ínyencek egy jó pohár száraz borral koronázhatják meg e különleges étel ízének élvezetét. Fezi nyárson sült kolbászka Hozzávalók: 1 kg darált bárány- vagy marhahús, 1 cs. apróra vágott hagyma, 2 reszelt fokhagyma, 2 ek. finomra vágott petrezselyem, 1-1

késhegynyi szurokfű, őrölt fahéj, kömény, - koriandermag, csipet reszelt gyömbér, - rózsapaprika, - nagyon csípős pirospaprika, - törött bors, só, 1 ek olaj. Az olaj kivételével keverjük össze a hozzávalókat, dagasszuk néhány percig. Alakítsunk a húsból 4-5 cm hosszú kolbászkákat, vizes kézzel nyomkodjuk rá a beolajozott nyársakra, izzó parázson süssük meg. Fűszeres kolbászkák roston sütve (8-10 személyre) Hozzávalók: 1 kg sovány marhahús, 1kg félkövér sertéshús, 4 dkg só. I. ízesítés: 20 dkg vöröshagyma, 1dkg törött bors, II. ízesítés: 3 dkg fokhagyma, fél deka törött bors, 2 dkg csemegepaprika, 1 dkg csípős paprika. III. ízesítés: 1 dkg majoránna, fél deka törött bors, 3 dkg mustár, 1 csomó metélőhagyma. A húsokat kézzel vagy húsdarálóval gorombára felaprítjuk. Összekeverjük, de célszerű még egyszer átengedni a húsdarálón. Ezután a megfelelő fűszerekkel összekeverjük, összedolgozzuk,

majd mély tálban a tetejét lesimítva legalább egy fél napot érni, pihenni hagyjuk. A feldolgozás és gyúrás közben, de ezt követően sem kerülhet víz a húsba. A fűszerekkel kellően összeérett húst tetszés szerint hosszúkás kolbásszá vagy Klemi 261. 4 DPG Recepttár 261. Csevap és társai lapos pogácsává formázzuk. Megfelelő parazsat készítünk, és az átforrósított rostélyra helyezve süssük meg a vagdalt húsokat. Villa helyett lapátkanalat, vagy sütőfogót használunk a hús forgatásához. Megfelelő hőmérsékleten kb 10-12 perc alatt készül el A Balkánon élő népek vágott hagymák adnak hozzá. Nálunk többnyire ecetes paprikával, csemegeuborkával, valamint hagymás paradicsomsalátával, paprikasalátával fogyasztják. A csevapcsityik összetétele némileg eltér, de erről majd legközelebb. Grillezett kolbászkák Hozzávalók: 1 kg főtt marhahús, 1 kg főtt sertéshús, fokhagyma, vöröshagyma, só, bors, őrölt

kömény, ízlés szerint. A fentieket ledaráljuk, és a fűszerekkel együtt apró rudacskákat formázunk belőle. Parázs felett lassan megpirítjuk. Kolbászkák Hozzávalók 5 s zemélyre: 1 k g hús, 30 k g burgonya, 10 d kg szalonna, fokhagyma, só, bors - ízlés szerint, liszt - szükség szerint Elkészítése: A húst húsdarálón ledaráljuk. A nyers krumplit, a zsírszalonnát is húsdarálón ledaráljuk, összekeverjük a d arált hússal, sóval, borssal és fokhagymával. Az így nyert masszát jól felkeverjük, kis kolbászkákra osztjuk, lisztben megforgatjuk, kissé megsütjük, és készre pároljuk. Koszovói csevap (Inkább nyárs Hozzávalók 4 személyre: 1 kg üszőhús, 50 dkg vöröshagyma, bors, só, olaj A hús mennyisége attól függ, hány ember számára készítjük az ételt, és persze milyen a vendégek étvágya. Egy kg üszőhúshoz 50 dkg vöröshagymát, kevés borsot és sót számítunk. A csevapot leggyakrabban üsző-, vagy

birkahúsból készítik Minél fiatalabb a hús, annál puhább lesz a kaja. Ha marhahúsból készítjük, bélszínt vásároljunk, ha birkahúsból, combot begyünk. Ha a c sevapot marha- vagy sovány birkahúsból készítjük, a hússzeletek közé egy-egy vékony zsírosabb husi szeletet tehetünk. Persze, ha valaki szereti a zsírosabb husit. A húst 5x5 cm nagyra, és kb. 2 cm vastagra szeleteljük (A recept szerint így kell vágni, de én nem szoktam centizni. Ahogy esik, úgy puffan) A vöröshagymát vékony szeletekre vágjuk, megsózzuk, borsozzuk, és jól összekeverjük. A hagymákra ráhelyezzük a hússzeleteket, és jól összerázzuk. 2-3 órán át, érleljük, majd a hagymából kivesszük a husikat, és nyársra húzzuk. Parázs fölött sütjük, sütés közben olajjal kenegetjük. Akinek nincs otthon kerti grillsütőjük, szerintem, sütheti úgyis, mintha szalonnát sütne egy kis tűznél, vagy bent a lakásban, a sütőben. Ki-ki kedve szerint Amikor

megsült, megszórjuk a vöröshagymával. Mititei (román étel) 500 g marhahús, 2-3 ek húsleves, 8-10 szem bors, 1/2 fej fokhagyma, 1/2 kk kömény, késhegynyi szódabikarbóna. A megdarált húshoz hozzáadom a sót, a borsot, a zúzott fokhagyma felét, a húslevest, a szódabikarbónát, és összegyúrva 4-5 órára, hidegre teszem. Vizes kézzel 10 cm-es kolbászkákat készítek belőle. Roston sütöm meg mindkét oldalát, miközben olajba mártott tollal kenegetem. Mititei (román étel) 3 féle húsból: Marha, Birka, Sertés (zsírosabb része) ezeket a húsokat 1/3 arányba keverjük össze természetesen darálva, fűszert pedig kizárólag só, őrölt bors (fehér, fekete) fokhagyma borsikafű. A húsokat összekeverése után ízlés szerint ízesítjük, de a borsikafüvet 1 kg hoz kb. 1 mokkáskanál, vagy aki ismeri, az ízlés szerinti mennyiséget használ hozzá, és természetesen a szódabikarbónát se mellőzzük, ugyanis ha kihagyjuk belőle a

szódabikarbónát, akkor sokkal nehezebben sül meg, Ezen kívül a borsikafüvet nyugodtan lehet használni minden féle savanyuságba Klemi 261. 5 DPG Recepttár 261. Csevap és társai Mititei (fokhagymás kolbászkák) Hozzávalók: 60 dkg többször átdarált marhahús, 1 fej fokhagyma, só, őrölt bors, 1 kiskanál csombor, késhegynyi szódabikarbóna, olaj. A darált húst, a fűszereket meg a szódabikarbónát jól összekeverjük. A megtisztított fokhagymát elkaparjuk, két kanál vízben pépesítjük, a húsra szűrjük, és ezt is beledolgozzuk. Hideg helyen hosszabb ideig pihentetjük Sütés előtt vizes kézzel kisujjnyi kolbászkákat formálunk belőle, és forró olajban megsütjük. Mustárral és kenyérrel kínáljuk. Mititei Hozzávalók: 500 g marhahús, 2-3 ek húsleves, 8-10 szem bors, 1/2 fej fokhagyma, 1/2 kk kömény, késhegynyi szódabikarbóna A megdarált húshoz hozzáadom a sót, a borsot, a zúzott fokhagyma felét, a húslevest, a

szódabikarbónát, és összegyúrva 4-5 órára, hidegre teszem. vizes kézzel 10 cm-es kolbászkákat készítek belőle. Roston süssük meg mindkét oldalát, miközben olajba mártott tollal kenegetjük. Mititei (lánykori nevén: roston sült húskolbászkák) Isteni finom, de, csak amelyiket parázs fölött, roston sütik. (sok sört lehet rá inni) Hozzávalók: fél kiló kövér marhahús, késhegynyi szódabikarbóna, bors (jó késhegynyi) 1 kiskanál csombor, 1 fej fokhagyma, só (késhegynyi) A húst apró rostájú darálón 2x - 3x átdaráljuk, majd a sóval és a tört borssal, a szódabikarbónával és a szitált csomborral jól összedolgozzuk, megdagasztjuk. A fokhagymát összezúzzuk, és hozzáadunk 2-3 kanál vizet, majd beleszűrjük a darált húsba, és jól összegyúrjuk vele. A keveréket egy ideig hidegen hagyjuk, "érleljük"; télen akár 2-3 napig is tarthatjuk hűvös helyen, utána nedves kézzel 5 cm-es kolbászkákat formálunk

belőle, és erős szén fölött, zsírozott rostélyon vagy serpenyőben kisütjük. Változatok: Más vidékeken háromféle hús keverékéből készül; 20 dkg marhahús, 20 dkg birkahús, 20 dkg disznóhús. Szódabikarbóna helyett gyakran tesznek bele ammóniumkarbonátot (szalalkálit) Ld.: Kövi Pál: Erdélyi lakoma Kriterion Könyvkiadó Bukarest, 1980 Öcsi "kolbász" Hozzávalók: 1.2 kg sertéstarja (nem baj, ha z síros), 40 dkg fátyolháj, ízlés szerint só, 1 zsemle, őrölt bors, pirospaprika, fokhagyma, köménymag, 1.5 dl tej, 50 dkg zsír Elkészítése: A húst megdaráljuk, fűszerezzük, a tejbe áztatott zsemlével és a fel nem szívódott tejjel összedolgozzuk. Ujjnyi hosszú kolbászkákat formálunk belőle, majd egyenként a fátyolhájba csavarjuk, kizsírozott tepsibe rakjuk, és 90 percre hideg helyre tesszük. Gyakran locsolva ropogós pirosra sütjük Roston sült húskolbászkák (mititei, erdélyi szakácskönyvből) Hozzávalók:

1/2 kg kövér marhahús, késhegynyi szódabikarbóna, bors (jó késhegynyi), 1 kiskanál csombor, 1 fej fokhagyma, só (késhegynyi). A húst apró rostájú darálón kétszer-háromszor átdaráljuk, majd a sóval és a tört borssal, a szódabikarbónával és a szitált csomborral jól összedolgozzuk, megdagasztjuk. A fokhagymát összezúzzuk és hozzáadunk 2-3 kanál vizet, majd belegyúrjuk a darált húsba, és jól összegyúrjuk vele. A keveréket egy ideig hidegen hagyjuk, "érleljük"; télen akár 2-3 napig is tarthatjuk hűvös helyen, utána nedves kézzel 5 cm-es kolbászkákat formáljunk belőle, és erős szén fölött, zsírozott rostélyon, vagy serpenyőben kisütjük. Mustárral, csípős paprikával szolgáljuk fel, körítés nélkül. Változatok: Egyes vidékeken háromféle hús keverékéből készül: 20 dkg marhahús, 20 dkg birkahús, 20 dkg disznóhús. Szódabikarbóna helyett gyakran tesznek bele ammónium karbonátot (szalalkálit).

Klemi 261. 6 DPG Recepttár 261. Csevap és társai Scsebabcsicsa A darált sertés- és marhahúst egyenlő arányban, reszelt vöröshagymával, törött borssal, pirospaprikával, két evőkanál vízzel jól összedolgozzuk. Vizes kézzel ujjnyi hengereket formázunk, majd roston vagy teflonedényben egészen kevés olajon kisütjük. Finomra vágott vöröshagymával meghintve tálaljuk. Scsevapcsicsa Hozzávalók 3 - 4 személy részére: 1/2 kg marhahús, 1/2 kg sertéshús, 2 gerezd fokhagyma, pirospaprika, bors, só Ledaráljuk a marhahúst, és a sertéshúst sűrű rostélyú darálón. A ledarált húshoz hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, és ízlés szerint sót, borsot, pirospaprikát keverünk bele. Az így összeállított masszából hengereket gyúrunk, amelyek 6 - 8 cm hosszúak és kb. 3 cm magasak A húshengereket ráhelyezzük a r ostélyrácsra, és piros - ropogósra sütjük. Egészben vagy darabokra felszeletelt főtt krumplival tálaljuk

Bármilyen savanyúságot kínálhatunk mellé. Scsevapcsicsa hús nélkül Hozzávalók: 2 csomag szója-granulátum, 4 d b tojás, 1-1 késhegynyi hagyma- és fokhagymakrém, késhegynyi pirospaprika, 1 fej hagyma, 3 kis paradicsompüré konzerv, 1 kávéskanál őrölt bors, 1 teáskanál só, a sütéshez: olaj, vegeta. Elkészítése: A szóját szűrőben folyóvíz alá tesszük, majd lecsöpögtetjük és összekeverjük a felvert tojásokkal és a fűszerekkel. Hosszúkás kis hengereket formálunk belőle, és forró olajban kisütjük. A hagymát megtisztítjuk, és egészen parányi kockákra vágjuk, majd összekeverjük a paradicsompürével. Ízesítjük Ezt adjuk a csevapcsicsához mártásként Scsevapcsicsi Hozzávalók: 300 g darált marha- és 300 g darált sertéshús, 100 g hagyma, só, bors, erős és édes pirospaprika. Elkészítése: A kétféle darált húst elvegyítjük 2 evőkanál vízzel, a megreszelt hagymával, a fűszerekkel, és jól

összedolgozzuk, és két órát pihentetjük, majd roston, vagy olajban, vagy grillsütőben kisütjük. Ha olajban sütjük, célszerű lisztben megforgatni Az igazi, ha faparázson készül, de ízletes grillsütőben, vagy olajban sütve is. Somogyi kolbászkák Hozzávalók 70 dkg darált sertéshús, 2 db tojás, só, bors, 1 gerezd fokhagyma, 1 kanál reszelt vöröshagyma, 5 dkg zsemlemorzsa, 2 d l tejföl, egy citrom leve, 1-1 sárga és fehérrépa, 1 csomó petrezselyem. A darált sertéshúst összegyúrjuk a nyers tojással, sóval, borssal, a zúzott fokhagymával, a vöröshagymával és ujjnyi hosszú kolbászkákat formálunk belőle. Egy tűzálló tálat kibélelünk hajszál vékony szalonnaszeletekkel, erre egy sor karikára vágott vöröshagymát teszünk, majd sorban ráfektetjük a ko lbászkákat. Megtisztítjuk, és felszeleteljük a répákat, meghintjük vele a húst, majd alufóliával lefedve, sütőben 35-40 percig sütjük. Ekkor a fóliát levesszük

róla, megöntözzük 2 dl tejföllel, melybe egy citrom levét csavartuk. Visszatesszük a sütőbe, és alaposan átsütjük Sültkolbász bél nélkül Hozzávalók: Másfél kiló kolbászhús, negyed kiló reszelt nyers krumpli A hozzávalókat összekeverem, ujjnyi kolbászkákat készítek belőle, és kizsírozott tepsiben pirosra sütöm őket. A bél nélküli kolbászok nagy csoportját alkotják a déleurópai országok roston sült kolbászkái. Ez a román mititei, vagy a délszláv kolbászka, melyet neveznek: scsevapcsicsának, scsevapcicinak, csevapcsicsának, cevapcicinek, vagy csak egyszerűen csevapnak. Szentendrei csevapcsityi Hozzávalók: 25 dkg marhalapocka, 25 dkg sertésdagadó, 25 dkg sertéslapocka, 25 dkg marhaszegy, só, 1/2 kg vöröshagyma Klemi 261. 7 DPG Recepttár 261. Csevap és társai A sovány és a zsíros húsrészeket először összevagdosom, majd durvára darálom, sóval jól összedolgozom. A húsrészekből hüvelykujj

vastagságú 4-5 cm hosszú kolbászkákat formálok. Ezeket faszénparázs fölé helyezett sűrű vasrostélyon, fogóval forgatva, minden oldalon átsütöm, megpirítom. Újhagymát, vagy karikára vágott vöröshagymát kínálok hozzá. Szerbhús (Dr. vitéz Váczy Zoltánné 1940) Elkészítés: 50 dg őrölt sertéshúst, egy-két tojást, sót, borsot, zsírban pirított vöröshagymát zsemlyemorzsával összegyúrunk, háromujjnyi magas rudat formálunk belőle. Egy zománcos tepsit kenjünk meg vastagon fagyos zsírral, fektessük közepére a húst, szórjuk körül forrázott rizzsel, csíkokra vágott zöldpaprikával, ismét rizzsel, amíg a tepsi megtelik. Fél liter átszűrt paradicsomot, három deci tejfölt, kevés sót keverjünk össze, öntsük a húsra és süssük meg. Ha a leve elsült, a húst szeleteljük föl, rakjuk tálra, s körítsük a rizses paprikával. Szerb kolbász (Petress Zsuzsanna színművész) Elkészítés: "Ledarálunk 2 kg

sertéshúst puhára főtt hagymával, hozzáadunk 1 tojást, 6 dkg rizst, 1 gerezd tört fokhagymát, finomra vágott vöröshagymát, 1 mokkáskanál szódabikarbónát (ettől könnyű lesz), késhegynyi törött borsot, kevés pirospaprikát. Vizes kézzel apró kolbászkákat formálunk, és nem túl forró sütőben sütjük, 15 perc múltán a kolbászkákat felemelve, a húsok alá teszünk 1 cm vékony óriáskifli-karikákat. Mielőtt a kolbászok megpirulnának, a t etejüket vékonyan megkenjük nagyon kevés cukrozott mustárral. Azon frissen, bármilyen salátával tálaljuk A kifli-karika ne égjen meg, tehát felső lángon süssük. Teljes sütési ideje kb 25 perc " Klemi 261. 8