Étel- és italreceptek | Ételreceptek » Gázgrill szakácskönyv

Alapadatok

Év, oldalszám:2006, 17 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:246

Feltöltve:2007. november 24.

Méret:106 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

GÁZGRILL SZAKÁCSKÖNYV 26 nagyszerű recept, 1 nagyszerű grill Tartalom: Köszönjük, hogy egy Weber-t választott! Őszintén reméljük, hogy grillje sok örömteli pillanatot okoz majd Önnek éveken keresztül. Örömmel osztjuk meg Önnel e szakácskönyvben szereplő tesztelt recepteket. Kellemes és sikeres grillezést kívánunk! Weber grillezési alapok Húsok Szárnyas Tenger gyümölcsi Köretek Grillezési útmutató WEBER GRILLEZÉSI ALAPOK: MIT ÉRDEMES TUDNI Minden jó szakácsnak vannak titkai, amelyeket nem szívesen árul elnekünk nincs – mi szeretjük megosztani tapasztalatunkat. Hisszük, hogy a mi sikereink kulcsát Önnek is át kell adnunk. Íme a színfalak mögötti tippek, amelyek segítséget nyújtanak, a legjobb eredmény elérésében. A gázgrill begyújtása: Nyissa ki a fedőt. Ellenőrízze, hogy minden szabályozógomb OFF pozícióban van és hogy gázpalackja nem ürült-e ki. Nyissa meg a gázforrást, majd gyújtsa be a grillt a

használati utasításnak megfelelően. Zárja le a fedőt és melegítse elő a sütőt, amíg az el nem éri az ., ez kb 10 percet vesz igénybe Az étel grillezéséhez kövesse a recept utasításait és aszerint állítsa be a szabályozó gombokat. Optimális hőfok: Minden recept tetején feltüntetjük az optimális grillezési módszert (direkt avagy indirekt), valamint hőfokot (magas, közepes, alacsony). Felhívjuk a figyelmét, hogy az indirekt grillezésre előkészített grillen a direkt módszert is alkalmazhatja, ilyenkor annyit kell tennie, hogy az ételt közvetlenül a hőforrás fölé helyezi. Ahol az étel pirítása fontos, ott azt is jelezzük (pl Pirítás: magas, Elkészítés: Indirekt/közepes. Használja a fedőt!: Kétségkívül ez a legfontosabb grillezési szabály. A fedő felnyitásával kiengedjük a hőt a grilltérből, ezzel növelve az étel elkészítésének idejét. A zárt fedő a fellángolásokat is megakadályozza. (a fedő bezárásával

pillanatok alatt megszüntethető a fellángolás). Kizárólag akkor nyissuk ki a fedőt, amikor az ételt meg kell fordítani a recept leírása szerint. Higgyen nekünk, a többszöri szurkálással valamint forgatással nem ér el jobb eredményt! GRILLEZÉSI ÉS HIGIÉNIAI TANÁCSOK: • • • • • • • • • • • Mindig távolítsa el a felesleges zsiradékot a húsról. A kevesebb zsír kevesebb fellángoláshoz vezet. Amennyiben nem kívánt fellángolást tapasztal, zárja el az égőfejeket és az ételt helyezze odébb. A lángok így hamar megszűnnek és újra begyújthatja a grillt A fedő lezárásával is gyorsan megszüntetheti a fellángolást! SOHA NE HASZNÁLJON VIZET A FELLÁNGOLÁS MEGSZÜNTETÉSÉHEZ!!! Ne bélelje ki a kürtő formájú alsó tálcát fóliával, mivel ez megakadályozhatja a zsír lecsorgását a zsírgyűjtőtálcába. Győzödjön meg róla, hogy a zsírgyűjtőtálca mindig tiszta és ne legyen benne semmilyen maradék. A

grillek magas hőt sugároznak, így azt mindig tartsa távol gyúlékony anyagoktól, tárgyaktól beleértve a házat, garázst stb. Soha ne használja a grillt beltéren avagy zárt, fedett területen. A grillezés befejezésével mindig zárja el az égőfejeket, valamint a gázpalack szelepét. Mindig alaposon mossa meg a kezét langyos szappanos vízzel mielőtt előkészítené az ételt, valamint nyers hús, hal előkészítése után. A húsokat és halat mindig hűtőbe helyezve olvassza ki, soha ne szobahőmérsékleten. Soha ne olajozza be a forró sütőrostélyt, inkább az ételt. Soha ne helyezze az elkészült ételt ugyanazon tányérra, amelyen a nyers húst tárolta. A páclevet, amelyet nyers húsokhoz használt mindig alaposan forralja fel, legalább 1 percig, mielőtt felhasználná azt bármely szósz, öntet elkészítéséhez. GRILLEZÉSI MÓDSZEREK: A legfontosabb, amit a grillezésről tudnunk kell, a helyes grillezési módszer alkalmazása az adott étel

elkészítéséhez: Direkt vagy indirekt? A különbség egyszerű: helyezze az ételt közvetlenül a hőforrás fölé avagy a hőforrást az étel egyik vagy mindkét oldalról érje az ételt. A helyes módszer megválasztása a tökéletes eredmény nyitja Direkt módszer: A direkt módszer annyit jelent, hogy az ételt közvetlenül a hőforrás felett grillezzük. Az egyenletes átsülés érdekében az ételt egyszer fordítsuk meg félidőben. A direkt módszert alkalmazzuk olyan ételek elkészítésénél, amelyeknek elkészítési ideje kevesebb, mint 25 percet vesz igénybe: pl. steak, nyárs, virsli, zöldségek és sok más A direkt grillezés másik célja a pirítás. A pirítással érhetjük el, hogy az ételen mennyei ropogós, karamelizált külső képződjön, valamint ezzel adhatunk színt és remek ízt az ételnek. A steakek, egyéb hússzeletek és a nagyobb húsok is ízletesebbé válnak a pirítás által. A pirításhoz helyezze az ételt

közvetlenül a hőforrás fölé és 2-5 percig „barnítsa” oldalanként. A kisebb darabok rövideb pirítási időt igényelnek Általában a pirítás befejeztével a grillezés hátralévő idejében alacsony hőfokon grillezzünk tovább. A gyorsan elkészülő ételek grillezését direkt módszerrel fejezheti be, a hosszabb időt igénylő ételekét indirekt módszerrel. A direkt módszer használatához a következők alapján állítsa be a grilljét: Melegítse elő a grillt maximum hőfokon. Helyezze az ételt a rostélyra, majd állítsa be a kívánt hőfokot a receptben megjelölt érték szerint. Zárja be a fedőt és csak szükséges forgatás esetén nyissa ki, vagy a végén, hogy ellenőrizze, hogy az étel elkészült-e. Indirekt módszer: Az indirekt módszer leginkább a sütés folyamatához hasonlítható, azzal a különbséggel, hogy a grillezett állag, íz és küllem, amelyet egy sütőben soha nem érhetünk el, itt jelen van. Az indirekt

módszerhez a következők alapján állítsa be a grilljét: gyújtsa be az égőfejeket, kivéve közvetlenül az étel alatt elhelyezkedőt. Ahogy a hő felszáll visszaverődik a fedőről, valamint a grill belsejéről és keringeni kezd, így lassan „főzve” az ételt egyenletesen minden oldalról, éppúgy, mint egy hőlégkeveréses sütő. Így az ételt nem kell forgatni. Az indirekt módszert olyan elkészítéséhez javasoljuk, amelyek elkészítési ideje több, mint 25 percet vesz igénybe, vagy olyan ételekhez, amelyek annyira kényesek, hogy direkt hő hatására kiszáradna vagy megégne. A példák között említhetnénk az oldalast, egész csirkét, pulykát és egyéb egybesülteket vagy a halfilé. Az indirekt módszerhez a következők alapján állítsa be a grilljét: Melegítse elő a grillt maximum hőfokon, majd állítsa be az étel oladlán elhelyezkedő égőfejeket a recept szerint és a közvetlenül az étel alatt elhelyezkedő égőfejet(fejeket)

zárja el. A legjobb eredmény eléréséért helyezze a nagyobb húsokat egy sültartóba, amelyet egy fóliatálcába helyezve tegyen a rostélyra. Hosszabb ideig készülő ételeknél öntsön vizet az alutálcába, hogy megakadályozza a lecsöpögő zsírok égését. A lecsöpögő zsír remek alapul szolgál egy ízletes szósz vagy mártás elkészítéséhez. Hárombors fűszerezésű steak Pirítás: mags Indirekt/közepes hőfok 6 adag 6 2 2 2 ⅛ szelet marha steak, kb. 3 cm vastag kk egész feketebors kk egész fehérbors kk egész szecsuáni bors kk őrölt fűszerkeverék Vágja le a felesleges zsíradékot a hússzeletekről. Törje össze durvára az egész bors szemeket, keverje össze a fűszerkeverékkel. Dörzsölje be a hússzeletek mindkét oldalát a keverékkel, ezután takarja le a szeleteket és helyezze 1-2 órára hűtőszekrénybe. Sütés előtt hagyja állni 20-30 percet szobahőmérsékleten Pirítsa direkt módon, magas hőfokon 10 percig,

félidőben egyszer forgassa meg. Süsse tovább indirekt módon, közepes hőfokon 6-8 percig, így közepesen átsütött steaket kap. Pikáns fűszerezésű steak Pirítás: mags Indirekt/közepes hőfok 4 adag 4 1½ 1 szelet marha steak, kb. 3 cm vastag tk szárított bazsalikom tk szárított tárkony 1 4 tk szárított snidling gerezd aprított fokhagyma Vágja le a felesleges zsíradékot a hússzeletekről. Keverje össze a fűszereket és a fokhagymát; nyomkodja össze egy villával, hogy egy masszát kapjon. A húszelet mindkét oldalát dörzsölje be a masszával. Takarja le és hűtőben tárolja 1-2 órán keresztül, majd sütés előtt hagyja állni szobahőmérsékleten 20-30 percig. Pirítsa direkt módon, magas hőfokon 10 percig, félidőben egyszer forgassa meg. Süsse tovább indirekt módon, közepes hőfokon 6-8 percig, így közepesen átsütött steaket kap. Marinált hátszín steak Direkt/közepes hőfok 4 adag A marinádhoz: ½ csésze olivaolaj

⅓ csésze szójaszósz ¼ csésze vörösborecet 2 ek citromlé 1 ek Worcestershire szósz 1 ek száraz mustár vagy frissen őrölt mustármag 1 gerezd aprított fokhagyma ¼ tk frissen őrölt feketebors 1 puha hátszín (kb. 60dkg), 7-10 cm vastag A marinád elkészítése: Keverje össze a marinád hozzávalóit egy lapos, nem-fém tálban. Helyezze bele a hátszínt és forgassa addig, amíg mindenhol nem éri a marinád. Lefedve marinálja hűtőben legalább 4 órán keresztül vagy 1 éjszakát. Vegye ki a hátszínt a marinádból és öntse ki a páclevet. Sütés előtt hagyja állni szobahőmérsékleten 20-30 percig. Grillezze direkt módszerrel közepes hőfokon, amíg közepesen átsül - 8-10 perc - , és félidőben fordítsa meg. A sültet átlósan vágja vékony szeletekre tálalás előtt. Fűszeres almaborral ízesített oldalas Indirekt/közepes hőfok 4 adag 2 ¼ csésze almabor csésze aprított mogyoróhagyma 1 ¼ 2 2 1 ¼ ¼ ek finomra aprított

jalapeno paprika (magtalanítva) csésze ketchup ek fehérborecet ek sűrített paadicsom ek barnacukor tk só tk frissen őrölt feketebors 2-3 darab oldalas, kb. 1,8kg só frissen őrölt feketebors A kenegetéshez: Keverje össze a almabort, aprított mogyoróhagymát és a jalapenot egy kis fazékban. Forralja fel és főzze közepes hőfokon, amíg kb egy csészényi adag van a fazékban – ez úgy 15-20 percet vesz majd igénybe. Adja hozzá a többi hozzávalót, forralja fel ismét, majd vegye le a tűzhelyről. (Ezt a mártást előre is el lehet készíteni és hűteni, amíg fel nem kívánjuk használni). Sütés előtt hagyja állni az oldalast szobahőmérsékleten 20-30 percig. Ízesítse sóvalborssal Grillezze csonttal lefelé indirekt módon, amíg a hús meg nem puhul és a végein kezd leválni a hús a csontról. (Ez kb 1 ½ - 2 órát vesz igénybe) A grillezés alatt sűrűn kenegesse be a mártással, de az utolsó 10 percben már ne kenegesse. Tálalás

előtt hagyja pihenni 5-10 percet, mielőtt felszeletelné. Melegen tálalja Sült kolbász & sör Direkt/közepes hőfok 4 adag 1 ½ ½ doboz sör (3 dl) csésze aprított hagyma csésze aprított édes zöldpaprika 45dkg sült kolbász Hot dog-, vagy sima kifli Mustár Helyezzen egy nagy alutálcát a rostély közepére, öntsön bele sört, adja hozzá a hagymát és a zöldpaprikát. Tegye a kolbászokat az alutálca mellé és grillezze direkt módszerrel közepes hőfokon, amíg meg nem barnul - kb. 6-8 perc – félidőben fordítsa meg Tegye bele a kolbászokat sörös keverékbe, fedje le alufóiával és főzze további 25 percig. Tálalja kiflivel és mustárral és ízlés szerint aprított hagymával. Gaucho grill chimichurri mártással Indirekt/közepes hőfok 8 adag A chimichurri mártáshoz: 1 ¼ ⅓ ¼ 4 2 2 ¼ ½ csésze olivaolaj csésze maláta ecet csésze aprított petrezselyem csésze aprított hagyma gerezd aprított fokhagyma tk szárított

oregánó db babérlevél tk cayenne bors tk frissen őrölt feketebors 1½ 1½ 1 kb. 68 dkg csirke darabok (csonttal) kb. 68 dkg füstölt thüringiai kolbász kb. 68 dkg puha hátszín, 7-10 cm vastag A chimichurri mártás elkészítése: Keverje össze a chimichurri mártás összetevőit egy közepes tálban. Lefedve hagyja pihenni szobahőmérsékleten legalább 8 órán át Tegyen félre a mártásból egy külön tálkába, amelyet a hús mellé tálaljon. Öntse le a húsokat a szósszal, hogy mindenhol alaposan átjárja. A csirkét grillezze indirekt módszerrel közepes hőfokon, amíg meg nem puhul és szaftos - kb. 30-50 perc A kolbászt grillezze indirekt módszerrel közepes hőfokon, amíg meg nem barnul minden oldala - kb. 25-30 perc A hátszínt grillezze direkt módszerrel közepes hőfokon, amíg közepesen átsül - kb. 12 perc – félidőben egyszer fordítsa meg A húsokat a félretett mártással tálalja. Gyros sült Indirekt/közepes hőfok 10-12 adag 1

csontozott báránycomb (kb. 1,6 kg) 1 csontozott marhafelsál (kb. 1 kg) ¼ csésze szárított oregánó 2 tk szárított kapor 2 tk fokhagymapor ½ tk őrölt kakukkfű 1 ½ tk só 1 tk frissen őrölt feketebors olivaolaj Húsverővel ütögesse addig a bárányhúst és a marhát, amíg kb. 30x35 cm-es szeleteket nem kap. Keverje össze a fűszereket, sót és borst, és egy kanál hátlapjával törje finomra, de ne porrá. Helyezze a bárányt egy vágódeszkára, kenje be vékonyan olajjal és szórja meg a fűszerkeverék 1/3-ával. Ütögesse bele a fűszert a húsba egy húsverő segítségével Helyezze a marhát a bárányra, kenje be olajjal és szórja rá a maradék fűszerkeverék felét. Tekerje fel a húsokat, amilyen szorosan tudja, a keskenyebb résznél kezdve; több helyen rögzítse madzag segítségével. A sült külsejét vékonyan kenje be olajjal és a maradék fűszerkeveréket szórja rá. Helyezze a sültet a rostélyra és grillezze indirekt módon,

közepes hőfokon, amíg a maghőmérséklet eléri a 63˚ C fokot, így közepesen átsült húst kapunk. Ez kb 1 ½ órát vesz igénybe. Minden 45 perc után fordítsa meg a sültet; a hús külseje sötétbarna lesz és kérges. Elkészülés után pihentesse 10-15 percig, mielőtt vékony szeletekre vágja Bárányborda Pirítás: közepes Indirekt/közepes hőfok 4 adag 1 ¼ ½ ¼ csésze friss zsemlemorzsa csésze aprított petrezselyem tk só tk frissen őrölt feketebors 2 2 2 1 bárányborda 45dkg-68 dkg/db ek dijon-i mustár ek olvasztott vaj gerezd préselt fokhagyma Keverje össze a zsemlemorzsát, petrezselymet, sót, borst egy kis tálban. Pirítsa a báránybordát csonttal felfelé direkt módszerrel, közepes hőfokon 5 percig. Vegye le a grillről, majd egy ek mustárral kenje be a bordákat és szórja be egyenletesen a zsemlemorzsával. Keverje össze a fokhagymát az olvasztott vajjal és öntse a tetejére Folytassa a grillezést indirekt módon, közepes

hőfokon. A hús közepesen átsült amikor eléri a 63˚ C fokos maghőmérsékletet. Ez kb 20 percet vesz igénybe Báránycomb Indirekt/közepes hőfok 10-12 adag 1 2 báránycomb, kicsontozva, feltekerve és kötözve (2,25-2,75 kg) gerezd fokhagyma 8 szeletre vágva olivaolaj 1 ¾ 1 ¼ ek őrölt citromhéj tk só tk szárított rozmaring levél tk frissen őrölt feketebors Egy kicsi hegyes kés segítségével vágjon 8 rést a báránycomb felszínén. Helyezzen egy szelet fokhagymát minden résbe. Kenje be a combot olajjal Szórja meg a citromhéjjal, sóval, rozmaringgal és borssal. Grillezze indirekt módszerrel, közepes hőfokon kb 2 ½ órán át, amíg közepesen átsül a hús és eléri a 71˚ C fokos maghőmérsékletet. Fűszeres bárány nyárs Direkt/közepes hőfok 4-6 adag Narancsfűszeres marinád (receptet ld. lent) 90dkg sovány bárányhús kb. 4 cm-es kockákra vágva Készítse el a marinádot és öntse le vele a bárányhúst. Helyezze letakarva

hűtőszekrénybe 4-6 órára, majd vegye ki a léből. A marináló levet öntse egy serpenyőbe, forrás után hagyja még 1 percig forrni, majd vegye le a tűzről. Szúrja fel a bárányhús-kockákat fémnyársra, 4-6 nyársra egyenletesen elosztva. Helyezze a nyársakat a grillrostélyra Süsse a kívánt készültségi fokig, 10 perc alatt közepesen átsütött húst kapunk. Sütés közben kenegesse a nyársakat a felforralt marináddal. Félidőben forgassa meg Narancsfűszer marinád: ½ ¼ 1 2 1db ¼ ⅛ csésze olívaolaj csésze vörösborecet ek citromlé ek reszelt narancshéj zöldhagyma (újhagyma), darabolva tk őrölt fahéj tk őrölt szegfűszeg Töltött sertéskaraj Pirítás: magas hőfok Indirekt/közepes hőfok 6 adag A töltelékhez: ½ ¼ ¼ 3 ¼ ⅛ 2 ⅓-½ csésze durvára vágott pekándió csésze szeletelt zöldhagyma csésze darabolt zöldpaprika ek vaj tk szárított rozmaring levél tk fehérbors csésze száraz teljes kiörlésű

búzakenyér, 4 cm-es kockákra vágva csirke alaplé 3 szelet karaj, 4cm vastag A töltelék elkészítése: Pirítsa meg vajon a pekándiót, hagymát és paprikát egy kis serpenyőben, amíg meg nem puhul; adja hozzá a rozmaringot és a borst, majd további 1 percig pirítsa. Egy közepes tálban keverje össze az elkészült keveréket a kenyérkockákkal és öntse le annyi csirkelével, amennyi éppenhogy átnedvesíti. A karajszeletekbe vágjon zsebet, töltse bele a masszát és rögzítse fogvájóval vagy hústűvel. Grillezés előtt kb 20 percig pihentesse a húszeleteket szobahőmérsékleten Pirítsa meg hirtelen a hússzeleteket direkt módon, magas hőfokon 8 percig, félidőben fordítsa meg. Majd folytassa a sütést indirekt módon, közepes hőfokon, amíg a hús teljesen át nem sül, ez kb. 8-10 perc Ricottás csirke Indirekt/közepes hőfok 4 adag Öblítse le a csirkét és törölje szárazra. A farhátnak a két oldala mentén hosszában vágja el egy

ollóval. Távolítsa el a hátcsontot és a püspökfalatot Hústűvel tűzze a nyak bőrét a háthoz és tekerje a szárnyakat a hát alá. A. Helyezze a csirkét a munkafelületre bőrével felfelé; tenyérrel nyomja le a csirkét úgy, hogy a vékony csontok elroppanjanak, így a csirke kilapul. B Egy éles hámozókés és az ujjai segítségével lazítsa fel a csirke bőrét, kezdve a nyak résznél. Óvatosan, nehogy átlyukassza a bőrt. Keverje össze a ricottát, parmezánt, tojást 1 tk bazsalikommal, ½ tk tárkonnyal, petrezselyemmel és fokhagymával. C Óvatossan kanalazza a keveéket a csirke bőre alá és az ujjaival nyomkodja szét, hogy egyenletesen eloszlassa a csirke egészén, a combnál is. Kevés olajjal kenje be a csirkét és szórja meg a maradék bazsalikommal, tárkonnyal és a paprikával. Helyezze a csirkét a rostélyra, bőrével felfelé. Grillezze indirekt módszerrel, közepes hőfokon amíg a csirkecombok lazává válnak és a bőre szép

aranypirosra sül, ez kb. 1 ¼ 1 ½ órába telik majd Amikor a csirke elkészült tegye egy vágódeszkára és 10 percig hagyja pihenni. Negyedelje fel, először hosszában vágva, majd keresztbe Rendezze szépen össze egy tálon és így tálalja. Gyöngytyúk mandarinos rízzsel Indirekt/közepes hőfok A rízshez: ¼ 2 1 2 1 2 2 csésze szeletelt mandula ek darabolt zeller kicsi zöldhagyma, vékonyra szeletelve ek vaj mandarin konzerv (312 g), jól lecsepegtetve ek narancslé koncentrátum csésze főtt rízs 4 gyöngytyúk (darabonként kb. 60dkg) olivaolaj paprika narancslekvár A rízs elkészítése: Vajon pirítsa meg a mandulát, zellert és a hagymát egy kis serpenyőben, amíg a mandula enyhén megpirul. Keverje össze a mandulás keveréket a mandarin gerezdekkel, narancslével és a rízzsel. Jól rázza össze Ölítse le a tyúkokat és törölje szárazra. Töltse meg a yúkokat a rízskeverékkel és kösse össze a lábait egy madzag segítségével. Kevés

olajjal kenje be a tyúkokat és szórja be paprikával. Grillezze indirekt módszerrel, közepes hőfokon, amíg a töltelék el nem éri a 75 ˚C fokot és szaftossá nem válik; ez kb. 30-45 percet vesz igénybe A sütési idő utolsó 20 percében kenje be a tyúokat a lekvárral. Vegye le a tyúkokat a rostélyról és szépen rendezze el egy tálon. Tandoori csirke Indirekt/közepes hőfok 4 adag A marinádhoz: 2 1 2 2 1½ 1 1 ¼ ½ ½ csésze natúr joghurt ek reszelt gyömbér gerezd fokhagyma tk paprika tk őrölt fahéj tk őrölt kömény tk zúzott koriander mag tk őrölt szegfűszeg tk só tk fehérbors 1.36 kg csirke darabok ½ csésze aprított chutney 1 közepes uborka, felkarikázva A marinád elkészítése: Lapos, hőálló üvegtálban keverje össze a marinád hozzávalóit. Öblítse le a csirkedarabokat és papírtörlővel törölje szárazra. Tegye a csirkét a marinádba és forgassa úgy, hogy mindenhol érje. Helyezze letakarva a hűtőbe és min 6

órán át hűtse, vagy 1 éjszakán át. Vegye ki a csirkét a marinádból és tegye félre a marinádot Öntse a félretett marinádot egy serpenyőbe, forralja fel és főzze 1 percen át. Tegye a csirkedarabokat bőrrel felfelé a rostélyra. Grillezze indirekt módon, amíg a csirke meg nem puhul és szaftossá nem válik, ez kb. 30-50 percet vesz majd igénybe a csirke darabok méretétől függően. Kenegesse be a csirkét a maradék marináddal a grillezési idő utolsó 20 percében. Tegye a csirkedarabokat egy tálra és tálalja chutney-val és uborkával. Csirke fajitas Direkt/közepes hőfok 5 adag A marinádhoz: ¼ 2 2 2 1 ½ ½ ¼ ¼ ⅛ csésze olívaolaj ek frissen préselt limelé ek vörösborecet ek finomra aprított hagyma gerezd fokhagyma, apróra vágva tk cukor tk szárított oregánó tk só tk frissen őrölt feketebors tk őrölt kömény 6 1 4 1 6 1 bőr nélküli csirkemellfilé (fél), kb. 170grammos szeletek lilahagyma, kb. 1,5 cm-es szeletekre

vágva lucullus paradicsom, kb. 1,5 cm-es szeletekre vágva piros vagy sárga kalifornia paprika, negyedelve (szára és magok eltávolítva) nagy puha tortilla avokádó, szeletelve salsa A marinád elkészítése: Egy lapos, nem fém, edényben keverje össze a marinád hozzávalóit. Öblítse le a csirkét, majd papírtörlővel törölje szárazra. Tegye a csirkét a marinádba és forgassa úgy, hogy mindenhol érje. Helyezze letakarva a hűtőbe és 4 órán át hűtse, időközönként forgassa meg a csirkét. Vegye ki a csirkemell szeleteket a marinádból és a marinádot öntse ki. Grillezze a csirkemellet, hagymakarikákat, paraicsomkarikákat és a kalifonia paprikát direkt módon, közepes hőfokon, addig amíg a hússzelet már nem rózsaszínű és a zöldségek zsengére pirulnak, félidőben egyszer forgassa meg az ételt. A csirkemell és a hagymakarikák kb 812 percet igényelnek, a paradicsom és a kalifornia paprika 6-8 percet Tekerje a tortillákat egy

fóliába és helyezze a rostélyra és úgy 1 percig melegítse. Vágja csíkokra az elkészült paprikát és szeletelje fel a csirkemellet. Tegye a csirke csíkokat, hagymát, paradicsomot, paprikát és avokádót a tortillára, tekerje fel és fogyassza egészséggel. Salsával tálalja Grillezett csirke pita Direkt/közepes hőfok 6 adag 6 2 ⅛ ⅛ ⅛ 3 ½ 3 1½ 2 bőr nélküli csirkemellfilé (fél), kb. 170grammos szeletek ek frissen préselt limelé tk só tk frissen őrölt feketebors tk morzsolt pirospaprika ek light majonéz tk szárított, sómentes, fűszernövény keverék pita kenyér, félbe vágva csésze saltalevél, megmosva, megszárítva, csíkokra vágva paradicsom, szeletelve Öblítse le a csirkét, majd papírtörlővel törölje szárazra. Kenje be a csirkemellet a limlével, sózza és szórjon rá frissen őrölt borst és paprikát. Dörzsölje bele a csirkébe és 5 percig pihentesse. Grillezze direkt módon, közepes hőfokon, amíg a csirke

már nem rózsaszínű, kb. 8-12 perc, félidőben egyszer fordítsa meg Amíg a csirkemell sül, keverje össze a majonézt a fűszerkeverékkel. Vegye le a csirkét a rostélyról és szeletelje fel Nyissa szét a pitát és belül kenje be a majonéz keverékkel. Töltse meg a fél pitákat salátával, paradicsommal és csirke csíkokkal. WEBER TIPP: Ha szósszal kenjük be az ételt grillezés közben, felezzük meg a szószt és a felét használjuk kenegetéshez a félretett mennyiséget pedig tálaláshoz. Mindig forralja fel a marinádokat, amelyben nyers hús vagy halatt pácolt és legalább egy percig forralja mielőtt szósznak tálalná! Tengeri sügér pirított paprika vinaigrette-tel Direkt/magas hőfok 4 adag A vinaigrette-hez: 3 3 2 2 1 ½ ½ ¼ ¼ ¼ kalifornia paprika (lehetőleg piros, sárga, narancssárga) ek extra szűz olivaolaj ek frissen préselt narancslé ek finomra aprított petrezselyem ek frissen préselt citromlé tk préselt fokhagyma tk őrölt

kömény tk só tk frissen őrölt feketebors tk Tabasco szósz 3 bőr nélküli tengeri sügér filé (kb. 170g-os, 2,5 cm vastag szeletek) extra szűz olivaolaj só frissen őrölt feketebors A vinaigrette elkészítése: Grillzze meg a paprikákat direkt módon, amíg a héjja minden oldalán elfeketedik -10-12 perc – minden 3-4 percben forgassa meg. Vegye le a rostélyról és helyezze egy papírzacskóba és szorosan kötözze össze a zacskót. Kb 10-05 percig hagyja állni, hogy a héjja legőzölődjön. Vegye ki a paprikákat a zacskóból és távolítsa el a héjat Vágja le a szárát és távolítsa el a magházat. Vágja a paprikákat 1/4 inch vastag csíkokra és tegye félre. Egy közepes keverőtálban keverje össze a többi hozzávalót, majd tegye bele a paprika csíkokat és pihentesse legalább 1 napig. Enyhén olajozza be a halfiléket és ízesítse sóval-borssal. Grillezze a halszeletekt direkt módszerrel, magas hőfokon, amíg a hal közepe már nem

áttetsző – 5-7 perc – félidőben fordítsa egyszer. Vegye le a rostélyról és a grillezett paprika vinaigrette-tel a tetején melegítse át és úgy tálalja. Grillezett tonhal Direkt/közepes hőfok 4 adag A dresszinghez: 6 2 ek olivaolaj ek frissen préselt citromlé só frissen őrölt feketebors 4 friss tonhal steak (kb. 170 grammos, 2,5 cm vastag szeletek) olivaolaj ek aprított petrezselyem 1½ A dresszing elkészítése: Egy kis tálban keverje össze a dresszing hozzávalóit és ízesítse sóval-borssal, majd tegye félre. Enyhén olajozza be a tonhalszeleteket úgy, hogy mindenhol érje. Grillezze direkt módszerrel, közepes hőfokon, amíg már nem áttetsző a húsa és szilárd a tapintása. Ez kb 8-10 percet vesz igénybe, félidőben egyszer fordítsa meg. Adja a petrezselymet a dresszinghez, keverje alaposan össze és öntsön a tonhalszeletekre. Kyotó-i lazac szeletek Direkt/közepes hőfok 4 adag A marinádhoz: ¾ ½ 2 2 1 ½ 1 1 ½ dl

szójaszósz dl narancslé ek olívaolaj ek paradicsomszósz kk citromlé kk mustár ek aprított zöldhagyma gerezd aprított fokhagyma kk aprított gyömbér 4 lazac szelet, kb 2.5 cm vastag A marinád elkészítéséhez keverje össze a hozzávalókat egy lapos üveg hőálló tálban. Öntse a lazac szeletekre a levet, hogy egyenletesen érjen minden oldalt. Fedje le és 30-60 percre helyezze a hűtőszekrénybe. Majd szedje ki a léből a szeleteket és a levet öntse egy kis serpenyőbe. Forralja fel és 1 percig hagyja főni Vékonyan kenje be a lazacszeleteket olívaolajjal és helyezze a grillrostélyra a szeleteket. Grillezze direkt módszerrel, közepes hőfokon, kb 5-10 percig, a halszelet vastagságától függően. Félidőben fordítson egyet a szeleteken és kenje be a marináddal. A hal elkészült amikor egy villa segítségével a húsa szépen rétegesen elválik. Grillezett paradicsom ratatouille-val Grillezett kalifornia paprika (mozzarellával töltve)

Indirekt/közepes hőfok 6 adag 1 3 3 1 1½ 1 1 kis olasz cipó ek olívaolaj közepes méretű kalifornia paprika (piros) csésze friss mozzarella sajt, felkockázva kk száraz bazsalikom gerezd aprított fokhagyma ek olívaolaj só, őrölt feketebors Vágja vékony szeletekre a cipót. Vágja le a héját és kozkázza fel kb 2 cm-es darabokra, ebből készítsen egy pohárnyit. Pirítsa arany színűre 3 ek olívaolajon és szedje ki papírtörlőre. A paprika tetejét kb 15 cm-re vágja le és tegye félre Távolítsa el a magházat. Keverje össze a pirított kockákat, a mozzarellát, a bazsalikomot, a fokhagymát és 1 ek olajat egy tálban. Ízesítse sóval, borssal majd töltse a paprikákba Helyezze vissza a paprika tetejét és rögzítse fogvájóval. Tegye a grillrostélyra tetejével felfelé és süsse kb 12-15 percig, indirekt módon, közepes hőfokon, míg megpuhul a paprika, de formáját nem veszíti el. Vegye le a rostélyról és vágja ketté hosszában

Máris tálalhatja Édes kukorica héjában Direkt/közepes hőfok Konyhai ollóval vágja le a kukoricahajat. Áztassa a kukoricákat hideg vízbe 1 óráig Grillezés előtt törölje szárazra. Helyezze a kukoricákat a grillrostélyra és grillezze 25 percig. Sütés közben forgassa meg háromszor Használjon grillkesztyűt a héj eltávolításához, majd tálalja a kukoricákat