Alapadatok

Év, oldalszám:2007, 6 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:291

Feltöltve:2007. november 29.

Méret:82 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

Galuska receptek Baranyai galuska . 2 Darás nokedli Kudlik Juli módra . 2 Felvert galuska, tojással . 2 Galuska 1. 2 Galuska 2. 2 Galuska 3. 2 Gombás galuska. 3 Gombás olasz galuska . 3 Kapros galuska. 3 Kapros-juhtúrós galuska. 3 Kapros-túrós galuska . 4 Káposztás galuska . 4 Nokedli Csavajda módra. 4 Nokedli Gregor József módra. 4 Nokedli Gyurcsi módra . 4 Paradicsomos galuska . 5 Parajgaluska . 5 Piros galuska. 5 Spenótos galuska. 5 Spenótos nokedli . 5 Sváb galuska . 6 Szójás galuska . 6 Tirpák nokedli . 6 Vizes galuska. 6 Zöldséges (trikolor) nokedli. 6 Baranyai galuska Hozzávalók: 20 dkg tehéntúró, 20 dkg rétesliszt, 1 tojás, 10 dkg füstölt szalonna, 2 dl tejföl, só, 2 csokor kapor. Ugyanúgy készül, mint a kap ros galuska, de vaj helyett apróra vágott, ropogósra kisütött szalonna zsírjába forgatjuk, és forró, a m ásik csokor összevagdalt kaporral ízesített tejföllel öntjük le. A szalonnapörcöt a tetejére szórjuk, és

melegen tálaljuk Darás nokedli Kudlik Juli módra (levesbetét) Hozzávalók: liszt, búzadara, tojás, só, 1/4 rész petrezselyem apróra vágva. Amikor a levesben a zöldségek majdnem puhára főttek akkor galuskaszaggatóval a levesbe szaggatjuk a darás nokedlit. pedig apró Felvert galuska, tojással Hozzávalók: Liszt 25 dkg, tojás 2 db, tojás a tetejére 2 db, tejföl 3 kanál, só 1 késh. Elkészítése: A galuskát felverjük, forró vízbe szaggatjuk, ha megfőtt leszűrjük, és a galuskát forró zsírba tesszük, leöntjük a felvert tojással, melybe sót, 3 kanál tejfölt teszünk. Ezt a galuskát lehet tojás nélkül is feladni, de így jobb. Galuska 1. Hozzávalók: 35 deka liszt, 1 egész tojás, 1 kávéskanálnyi só, 4 deka, folyós zsír vagy vaj, tej vagy víz. A hozzávalókat tálba rakjuk. Szükség-szerinti mennyiségű tejjel, vagy vízzel összekeverjük (de ne dolgozzuk ki). Ekkor galuskákat szaggatunk belőle a forró, lobogó, kissé

megsózott vízbe Addig főzzük, míg a galuskák feljönnek a víz színére. Ha ilyen módon már kifőttek, szűrőkanállal kiszedjük, olvasztott zsírt vagy tejfölt teszünk rá és összekeverjük. Galuska 2. Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 tojás, 2 evőkanál olaj, 1 dl tej, só A tojást a l angyos olajjal és a t ejjel elkavarjuk, hozzáadjuk a l isztet, és annyi vizet, hogy a tészta se túl lágy, se kemény ne legyen. Ha jó könnyű tésztát akarunk készíteni, akkor közvetlenül befőzés előtt keverjük össze, mert állás közben a tészta keményedik. Nem szabad sokat kevergetni, csak annyira, hogy az anyagok összevegyüljenek. A galuska befőzése többféleképpen történik: forró sós vízbe késsel szaggatjuk, kivizezet nyeles vágódeszkáról vagy vizezett lyukacsos galuskaszaggatóra téve, fakanállal kevergetve, átszaggatjuk a tésztát. Akkor van készen, ha feljött a víz tetejére Leszűrve, hideg vízzel leöblítjük, és forró olajba

tesszük. Tálalásig vízfürdőn tartjuk Galuska 3. Hozzávalók: 40 dkg finomliszt, 2 tojás, 4 evőkanál olaj, másfél-két dl víz, ízlés szerint só. Először is felteszek a tűzre egy jó nagy fazék vizet. Ha már forr, 1 evőkanál sót beleszórok, és 1 teáskanálnyi olajat belecsorgatok. Közben a lisztet mélyebb keverőtálba szórom (ha van időm, át is szitálom). A tojásokat 2 evőkanál olajjal, 1 dl vízzel és a sóval habosra felverem, majd ráöntöm a lisztre. Fakanállal könnyedén összedolgozom, közben annyi vizet öntök még hozzá, hogy ne legyen folyós a tészta, de a fakanalat könnyedén mozgathassam benne. A tésztát vagy a hag yományos módon, deszkáról késsel, vagy pedig lyukacsos kis galuskaszaggatóval a forrásban lévő vízbe beleszaggatom. Kis lángon, kevergetve néhány percig forralom, ügyelve arra, hogy ki ne fusson. Közben egy tűzálló tálba belecsorgatom a megmaradt olajat, és a meleg vízzel leöblített, jól

lecsöpögtetett, galuskákat beleöntöm. Átkeverem, és befedve melegen tartom. Bármilyen mártásos húsféle mellé nagyon jó, de tálalható csak mártással, például pikáns zöldség-, gomba- vagy sajtmártással, vadas mártással. Elkészítési ideje: kb. 25 perc Gombás galuska Hozzávalók: 40 dkg liszt, 25 dkg gomba, 1 tojás, 3 dl víz, 0,5 dl olaj, 1 csokor petrezselyem, 1 kis fej vöröshagyma, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 2 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, 1 púpozott teáskanál Vegeta. Elkészítés: Mély tálban felütjük a t ojást, és a v ízzel habosra keverjük. Hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet, a zúzott fokhagymát, a sót és a borsot. Ezután hozzáadjuk a lisztet is, és a szokásos, galuskamasszát keverjük belőle. Félretesszük A gomba végeit letisztítjuk, megmossuk, leszárítjuk, majd vékony szeletekre vágjuk. A felforrósított olajon megfonnyasztjuk a megtisztított vöröshagymát, majd

megsózzuk, és azonnal rátesszük a gombaszeleteket. Befedjük, és saját levében puhára pároljuk. Ha már zsírjára sült, elfelezzük, és kissé kihűtjük Az egyik felét belekeverjük a galuskatésztába. Bő, sós vizet forralunk, amelybe egy teáskanálnyi olajat is öntünk. A galuskát a szokásos módon beleszaggatjuk a vízbe és megfőzzük (Ha az összes galuska mind feljött a víz tetejére, meg is főtt.) Ezután meleg vízzel leöblítjük, és melegen tartjuk. A megmaradt párolt gombát visszatesszük a tűzre, ráöntünk egy evőkanálnyi liszttel elkevert 2 dl vizet és a tejfölt, valamint a Vegetát. Kevergetve alaposan kiforraljuk, majd tálba öntjük. A mártásra borítjuk a gombás galuskát Gombás olasz galuska Elkészítése: Összegyúrunk egy kiló főtt, áttört burgonyát 30 deka liszttel, egy csapott mokkáskanálnyi sóval, egy nyers tojással, meg egy diónyi margarinnal, és ujjnyi vastag rudakat sodrunk belőle. Egy centis darabokra

vágjuk, és a kis tömzsi hengereket a homorúra fektetett villa fokain végigpörgetjük, amitől kagyló formájúra válnak. Sós vízben kifőzzük, levétől lecsurgatjuk, hideg vízzel leöblítjük, és összekeverjük egy evőkanálnyi meleg olajjal. Közben öt deka vajon vagy margarinon sóval, törött borssal addig párolunk egy fél kiló megtisztított, karikákra vágott gombát, míg saját levét el nem főtte, meghintjük egy evőkanálnyi liszttel, és felengedjük annyi vízzel, hogy sűrű mártást kapjunk. Egy deci tejföllel gazdagítjuk, még egyszer felforraljuk, és a g aluskákra öntjük. Külön tálkában kínálunk hozzá 15 deka reszelt sajtot, hogy ki-ki tányérján hinthesse meg vele a gombás galuskát. Kapros galuska Hozzávalók: 20 d kg tehéntúró, 20 d kg rétesliszt, 1 tojás, 5 d kg vaj, 1 k k olaj, 1 nagy csokor kapor. A túrót áttörjük, és a liszttel, a tojással, a finomra vágott kaporral összedolgozzuk. Negyedóráig

pihentetjük, majd lobogó forró sós vízbe - melybe olajat is öntöttünk szaggatjuk. Ha megfőtt, leszűrjük, forró vízzel leöblítjük, majd forró vajba forgatjuk Kapros-juhtúrós galuska Hozzávalók: 3 db tojás, 10 dkg juhtúró, 30 dkg liszt, fél csokor kapor, 1 evőkanál vaj, 1 evőkanál só. Elkészítése: A felvert tojásokhoz hozzáadjuk a burgonyanyomón áttört juhtúrót, a sót, az egészen finomra vágott kaprot, majd simára dolgozzuk a liszttel, és kevés vízzel, szokásos sűrűségű galuskatésztát készítünk. Lobogó sós vízben kifőzzük, leszűrjük, és a vajon átforrósítjuk Köretként, szaftos főételekhez tálaljuk. Kapros-túrós galuska Hozzávalók: 50 dkg tehéntúró, 12 dkg búzadara, 2 tojás, 1 dl tejföl, 4 dkg vaj, 1 teáskanál cukor, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 1 csokor kapor. A túrót áttöröm, vagy villával simára keverem. A tojásokat habosra verem, hozzáadom a búzadarát, a

cukrot, a sót, az apróra vágott kapor felét és a b orsot. Ezután hozzáadom a túrót, és az egészet összekeverem. A masszát egy órán át, pihentetem Bő, sós vizet forralok, amelybe egy evőkanál segítségével nagy galuskákat szaggatok. (Egyszerre csak keveset, mert a galuskák megnőnek.) A víz újraforrásától számítva 20 percig lassan főzöm, majd egy galuskát próbaképpen kettévágok, hogy meggyőződjek róla: átfőtt-e. Ezután leszűröm, a vajban megforgatom és a megmaradt kaporral elkevert tejföllel lelocsolva, mártásos hús mellé tálalom. Káposztás galuska Hozzávalók: 40 dkg vöröskáposzta, 2 tojás, 2 evőkanál búzadara, 3-4 evőkanál liszt, 2 evőkanál olaj, 1 púpozott teáskanál só, 1 teáskanál kristálycukor, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 mokkáskanál sütőpor, 1 mokkáskanál csombor. Elkészítése: A megtisztított káposztát az almareszelő durva fokán lereszeljük. Megsózzuk, és mély tálban

összekeverjük. Fél órát hagyjuk állni, addigra levet enged Ezután kicsavarjuk, és a sós levet beleöntjük egy tálba. Hozzátesszük a feltört tojásokat, és jó habosra felverjük. Belekeverjük a búzadarát és a lisztet, majd hozzáadjuk a sütőport, a borsot, a csombort és a kristálycukrot is. Ezután keverjük bele az olajat és a káp osztareszeléket. (A szokásos galuskasűrűségű masszának kell lennie) Alaposan összeforgatjuk, és 10 percnyi pihentetés után forró olajba mártott teáskanállal a frituba szaggatjuk, de csak kis részletekben (sülés közben nagyra nőnek a galuskák). A megsült köretet tálpapírra vagy papírtörülközőre tesszük, hogy az a felesleges olajat felszívja, és bármilyen mártásos hús mellé, esetleg vadas-, kapor- vagy sajtmártás mellé tálaljuk. Egyszerűen készíthető, olcsó és ízletes. Nokedli Csavajda módra 4 tojásból, nagy csipetnyi sóból, 2,5 - 3 dl vízből kb. 50-60 dkg liszttel

nokedlitésztát készítek, aminek az a lényege, hogy 1 csapott evőkanál búzadarát is teszek hozzá, a liszttel elvegyítve. Ez azért kell, hogy "pattogjon a noki". Forrásban lévő sós vízbe szaggatom a tésztát, de ne felejtsünk el a vízbe tenni 1-2 evőkanálnyi étolajat sem. Leszűrés után langyos vízzel öblítem le a kész nokit Azért langyos vízzel, mert ha melegíteni kell, így nem tapad össze. Nokedli Gregor József módra Elkészítése: Fél kiló liszthez minimum 5 tojást (de inkább 6-7 db-ot), 1 dl olajat, kevés sót, és annyi tejet kell bele keverni, hogy nokedli sűrűségű legyen. Víz nem kell bele! Forrásban levő (zubogó) vízbe szaggatjuk. A vízbe tegyünk még sót és olajat Leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, lecsöpögtetjük alaposan. Kiolajozott tálba öntjük Mikróban átmelegíthető, ha nagyon kihűlne. Nokedli Gyurcsi módra A nokedlihez: kb. 3/4 kg finomliszt, 3 tojás, 1 teáskanál só, víz (annyi, hogy

jó "cuppanós" nokedli-tészta legyen, + 1 evőkanálnyi forró olaj (amiben a kész nokedlikat átforgatod, hogy ne ragadjanak össze) Amíg fő az étel, a nokedli tésztáját elkészíted a hozzávalókból (Ne keverd simára a tésztát, csak éppen állítsd össze), és nokedli szaggatón, (én deszkán szoktam késsel) szaggasd bele a lobogó forró vízbe. Ha feljönnek a víz tetejére, az azt jelenti, hogy meg is főttek Egy lábasban felforrósítod az 1 evőkanál olajat, és a tésztaszűrővel leszűrt, hideg vízzel leöblített nokedlikat átforgatod a forró olajon. Paradicsomos galuska A galuskához 2 tojás, 15 dkg búzadara, 2 dl paradicsom ivólé (vagy 1 púpozott teáskanál paradicsompüré és 2 dl víz), 5 dkg reszelt parmezán, késhegynyi sütőpor; a mártáshoz 1 evőkanál liszt, 2 dkg vaj, 2 dl tejföl, 2 dl paradicsom ivólé, 5 dkg reszelt sajt, 1-1 mokkáskanál bazsalikom, rozmaring, kakukkfű, őrölt fekete bors, 1 gerezd fokhagyma,

só és csipetnyi cukor A tojásokat habosra verem, hozzákeverem a paradicsomlevet, a sütőport, a sót és annyi búzadarát, hogy jó sűrű legyen a massza. Ezután belekeverem a reszelt sajtot és legalább 3 órán át, pihentetem. (Az sem baj, ha előző nap belekeverem a masszát és letakarva, a hűtőszekrényben hagyom állni.) Sós, forrásban levő vízbe szaggatom teáskanállal és kis lángon addig főzöm, amíg háromszorosára nem dagad a galuska. Ezután szűrőkanállal kiveszem a léből, tűzálló tálra szedem és leöntöm a paradicsomos mártással, amelyet a következőképpen készítek: a vajat a liszttel habzásig hevítem, ezután hozzáadom a paradicsomlevet, a fűszereket és a tejfölt. Állandó keverés közben felforralom, beleteszem a zúzott fokhagymát és a reszelt sajtot. Még egyszer felforralom. A mártással nyakon öntött galuskát a forró sütőben épp csak átmelegítem. Főtt karfiol nagyon finom hozzá Parajgaluska

Hozzávalók: 1 csomag parajkrém, 1 dl tej, 6 evőkanál zsemlemorzsa, 3 tojás, 20 dkg sajt, 5 dkg vaj, só A felengedett parajkrémet a tejjel addig főzzük, míg levét elfövi. Ha langyosra hűlt, elkeverjük a tojássárgákkal, a z semlemorzsával, sóval, borssal ízesítjük, végül hozzávegyítjük a tojásfehérjéből vert kemény habot. Egy lábasban vizet forralunk és vízbe mártott evőkanállal a parajos masszából, galuskákat szaggatunk. Lassú forralással főzzük Ha megfőtt, lapátkanállal kiszedjük, lecsurgatjuk, tálra téve olvasztott vajat csepegtetünk rá és reszelt sajttal megszórva tálaljuk. Piros galuska Hozzávalók: 35 dkg finomliszt, másfél dl víz, 5 evőkanál olaj, 5 dkg búzakorpa, 2 tojás, fél dl sűrített paradicsom (paradicsompüré), 1 teáskanál só, 1 teáskanál porcukor, 1 mokkáskanál törött fekete bors. Mély tálban habosra keverem a tojásokat; majd hozzákeverem a p aradicsompürét, 2 evőkanál olajat és a

vizet. Beleszórom a sót és a cukrot, ezután a törött borssal ízesítem Az egészet alaposan összekeverem, és hozzáöntöm a lisztet, valamint a búzakorpát. Fakanállal könnyedén összekeverem, és az előre a tűzre készített, gyengén megsózott, 1 teáskanál olajjal elkevert forró vízbe beleszaggatom. Ha az összes galuska feljött a víz színére, meg is főtt, ezután kevergetve már csak egy percig főzöm. Meleg vízzel leöblítem, és a megmaradt olajra öntöm. Átkeverve tálalom mártásos húsféle mellé Magában is fogyasztható, ekkor reszelt sajttal meghintem, és a sajtot kissé ráolvasztom. Elkészítési ideje: kb. 30 perc Spenótos galuska Hozzávalók: 25-30 dkg friss spenót, 50 dkg liszt, 1 db tojás, KNORR Delikát Ételízesítő, fehér bors, 15 dkg füstölt reszelt sajt, olaj. A spenótot tisztítás után sós vízben kissé megfőzzük. Leszűrjük és pépesítjük A pürét összekeverjük a liszttel, tojással, fehér borssal,

ételízesítővel, és galuskatészta keménységűre kidolgozzuk. Ha kész, forró vízbe szaggatjuk, és kifőzzük Lecsöpögtetjük, kevés olajon átforgatjuk, és reszelt sajttal megszórva tálaljuk. Így önálló fogás, de a m ennyiséget csökkentve (a sajtot elhagyva) kitűnő köret is lehet. Spenótos nokedli Recept Cserénfáról Galuskát készítünk Fehér Rezsőné egytálételéhez úgy, hogy a tésztájába 2-3 szem főtt áttört burgonyát és egy zacskó fölengedett spenótot keverünk. A nokedlit kifőzzük, s félretesszük. A sajtmártáshoz 2-3 evőkanál felforrósított olajba 2 deci főzőtejszínt öntünk, majd hozzáteszünk 15 deka reszelt füstölt sajtot, és addig keverjük, míg a sajt föl nem olvad, akkor belekeverjük a kifőzött tésztát. Medvehagymás salátával tálaljuk. A medvehagyma Cserénfa erdőiben kora tavasszal, tömegével hajtja üde zöld leveleit. E növénynek vesetisztító gyógyhatása is van. A medvehagyma-leveleket

laskára felvágjuk, hozzáadunk felaprított fejes salátát, zöldhagymát, hónapos retket, karikázott főtt virslit, főtt tojást, és az egészet leöntjük tartármártással. Nemcsak köretnek, hanem egytálételnek is remek. Sváb galuska Hozzávalók: 30 dkg darált sertéshús, 1 dl olaj, 1 fej hagyma, 1 kanál pirospaprika, 2 zöldpaprika, 2 paradicsom, 2 tojás, 15 dkg liszt, 2 dl tejföl, só, törött bors. Egy kevés olajban az apróra vágott hagymát üvegesre pároljuk. Rászórjuk a pirospaprikát, hozzáadjuk a darált húst, paradicsomot, zöldpaprikát. Megsózzuk, borsozzuk, és egy kevés vizet aláöntve puhára pároljuk. A lisztet, tojást egy kevés vízzel és sóval jól elkeverjük, és forrásban lévő sós vízbe szaggatjuk. A megpuhult húsra szedjük, elkeverjük, a tetejére terítjük a tejfölt, és tűzálló edényben, forró sütőben átforrósítjuk. Szójás galuska Hozzávalók: 30 dkg teljes kiőrlésű (Graham-) búzaliszt, 2

evőkanál szójaliszt, 2,5 dl tej (vagy víz), 2 tojás, 1 teáskanál só, 3 evőkanál olaj. A tojásokat habosra felverem, majd belekeverem a sót és a tejet. Ezután beleszórom a szójalisztet, és jól összekeverem. 15 percig várok, hogy a liszt a folyadék egy részét felvehesse, csak ezután adom hozzá a többi lisztet. (A szokásos galuskatészta-masszának kell lennie Ha szükséges, kevés vízzel hígítom, vagy kevés liszttel sűrítem.) Vizet forralok, amelyet kissé meg is sózok, majd beleszaggatom a tésztát. A megfőtt galuskát meleg vízzel leöblítem, lecsöpögtetem, és a felforrósított olajra téve jól összekeverem. Mindenfajta mártásos húsféle mellé illik. Elkészítési ideje: kb. 30 perc Tirpák nokedli (levesbetét) Két tojáshoz csipetnyi sót adunk, két evőkanál vizet és annyi lisztet, hogy könnyen kavarható legyen. A tésztát akkor szaggatjuk a levesbe, amikor a leves félig megfőtt Vizes galuska Fél kiló fehér lisztet

tegyünk tálba, öntsünk hozzá annyi hideg vizet, hogy nehezen keverhető, keményes tészta legyen belőle, de a fakanállal azért még is lehessen jól elkeverni egy negyedóráig, akkor bádog kanállal, - buzgó forró vízbe - galambtojásnyi nagyságúakra szakítsuk ki; nem igen sok ideig főzzük, mert szétfő, ha nem ügyelünk reá. Aztán szűrőkanállal szedjük ki lábasba, forró zsírba vagy vajba. Ha gyorsan kezeljük, és sokáig nem hagyjuk pangani, ez igen jó ízű étel. Zöldséges (trikolor) nokedli 4-5 evőkanál zöldborsót, 1 nagy karfiolrózsát és 2 db sárgarépát enyhén sós-cukros vízben puhára főzünk, majd külön-külön szitán áttörjük vagy turmixoljuk a zöldségeket. 25 dkg lisztből 2 kis tojással, vízzel és csipetnyi sóval lágy nokedli tésztát készítünk. Éppen csak addig keverjük, amíg a tészta összeáll, utána három részre osztjuk. Az egyik részbe belekeverjük a karfiolpépet, a másikba a répát, a

harmadikba a borsót (kisebb gyerekeknek a borsót mindenképpen szitán passzírozzuk át, hogy a héja ne kerüljön az ételbe). Először a fehér (karfiolos) tésztát szaggatjuk nokedli szaggatóval forró vízbe, amikor megfőtt, szűrőkanállal kihalásszuk, hideg vízzel leöblítjük és lecsepegtetjük. Utána következik a narancssárga tészta. Végül a zöld