Étel- és italreceptek | Ételreceptek » Karácsonyi sütemények, 2007

Alapadatok

Év, oldalszám:2007, 21 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:452

Feltöltve:2007. november 29.

Méret:259 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

Karácsonyi sütemények 2007. Amerikai karácsonyi sütemény - Brownies .3 Karácsonyfa.3 Karácsonyfadísz . 4 Karácsonyi angyalka . 4 Karácsonyi aprósütemény . 4 Karácsonyi bejgli . 4 Karácsonyi copf .5 Karácsonyi csemege .5 Karácsonyi csokoládés koszorúk .5 Karácsonyi csokoládés szelet .5 Karácsonyi csőben sült harcsa . 6 Karácsonyi csörögefánk (norvég recept) . 6 Karácsonyi diós linzer . 6 Karácsonyi diótorta liszt nélkül . 6 Karácsonyi fatörzs. 6 Karácsonyi felköszöntő puncs .7 Karácsonyi gesztenyés pulyka .7 Karácsonyi gyümölcskenyér 1. 7 Karácsonyi gyümölcskenyér 2. 7 Karácsonyi gyümölcskenyér (német recept) . 8 Karácsonyi gyümölcskenyér Ilse módra . 8 Karácsonyi habkarika . 9 Karácsonyi habroló (norvég recept). 9 Karácsonyi hablánc . 9 Karácsonyi hal - Luftfisk (norvég recept) . 9 Karácsonyi ital (svéd recept) . 9 Karácsonyi kalács . 9 Karácsonyi kalács (görög recept) .10 Karácsonyi kalács - Stollni -

német recept .10 Karácsonyi kalácsfigurák .10 Karácsonyi keksz . 11 Karácsonyi kovászos uborka . 11 Karácsonyi lencseleves. 11 Karácsonyi liba (angol recept). 11 Karácsonyi libasült vörösboros káposztával (német recept) . 11 Karácsonyi linzerek. 12 Karácsonyi mákos guba . 12 Karácsonyi mézes 01. 12 Karácsonyi mézes 02. 12 Karácsonyi mézes-bábos . 12 Karácsonyi mézes függelék . 13 Karácsonyi mézeskalács (norvég recept) . 13 Karácsonyi mézeskalács házikó . 13 Karácsonyi mézes malac (görög recept).14 Karácsonyi mézes pálinka .14 Karácsonyi mézes torta .14 Karácsonyi oldalas (norvég recept) .14 Karácsonyi pikáns libacomb . 15 Karácsonyi pisztráng . 15 Karácsonyi puding (Christmas Pudding). 15 Karácsonyi pulykamell . 15 Karácsonyi rétes . 16 Karácsonyi saláta . 16 Karácsonyi saláta (ensalada de Navidad) spanyol recept . 16 Karácsonyi sonka (svéd recept) . 16 Karácsonyi stollni . 16 Karácsonyi sült pulyka sonkakrémes

burgonyával . 17 Karácsonyi sütemény . 17 Karácsonyi sütemény (angol recept). 17 Karácsonyi sütemény (Stollen) német recept . 17 Karácsonyi sütemény (norvég recept) . 18 Karácsonyi süteménykülönlegesség - Pepperkakor (svéd recept) . 18 Karácsonyi sütemény sütőtökből (Nagydobos) . 18 Karácsonyi tallérok (norvég recept) . 18 Karácsonyi tej . 18 Karácsonyi tejszínes csokoládétorta . 18 Karácsonyi tejszínes ostya (norvég recept). 19 Karácsonyi torta 1. 19 Karácsonyi torta 2. 19 Karácsonyi tőkehal (svéd recept). 19 Karácsonyi zöldséges-göngyölt harcsa . 20 Különleges karácsonyi sütemény (Moszkauer) . 20 Mézes karácsonyfa-figura . 20 A karácsony eredete A karácsony az év talán legszebb, legmeghittebb ünnepe. Ennek ellenére sokaknak okoz fejfájást, hogy letudják a szinte kötelező ajándékozást. Takarítani, sütni, vásárolni kell. És mégis nagyon sokan várják, hogy jöjjön a J ézuska, összegyűljön a

család a feldíszített fa körül. A karácsony a szeretet és Jézus megszületésének az ünnepe. Eredetileg január 6-án, Vízkeresztkor emlékeztek meg a Megváltó világra jöveteléről, ugyanis a megkereszteléssel Jézus lelke születette újjá. Az ősi kereszténységben fontosabb volt a lélekben, mint a testben való megszületés. Végül az egyház december 25-ét választotta ki emléknapul. Ez egyben a Napisten ünnepe volt az antik világban. A karácsony szó török eredetű. December végén kellett befizetni az egyháznak járó adót, a tizedet, más néven decimát. Ebből ered a dézsma szó a magyar nyelvben A török nyelvben, azonban a ke resztények adóját „karadzs”-nak hívták, az „on” pedig annyit jelent, tíz. Ha összetesszük a két török szót, megkapjuk a később a magyar nyelvhasználatban is általánossá vált „karadzs-on”, magyarosan karácsony szót, ami eredetileg az ünnepek táján befizetendő adótizedet jelölte. Az

ajándékozás divatja is ősi időkre nyúlik vissza. December második felében tartották Itáliában Szaturnusz isten ünnepét. Ezek voltak az ún szaturnáliák, melyek eleinte csak három napig, majd öt napig, végül egy egész héten át tartottak. Ekkor a rabszolgák ideiglenesen felszabadultak, szünetelt a törvénykezés, mindenki önfeledten mulathatott. Ezen kívül az volt szokás, hogy a rabszolgák a szaturnáliák alatt uraik elé járultak és köszöntötték őket az újév alkalmából, s ekkor a gazdák megajándékozták őket. Ezt a jókívánságot hívták úgy, Calendae, amit a szláv népek kalendálásként őriztek meg nyelvükben. A magyarokhoz koledálás, vagy használatosabb formában, koldulás néven érkezett. Így a rabszolgáknak adott köszöntő ajándék, a kéregető koldusnak adott alamizsna és a karácsonyi ajándékozás is összefüggésben van egymással. A karácsonyfa is az elmúlt néhány században kialakult divat csupán.

Eredete a német területeken keresendő, a német misztériumjátékok maradványa. A könyvnyomtatás felfedezése előtt Bibliával csak a nagyon gazdag emberek és az egyház rendelkezett. A Szentírás történeteit úgy ismertették meg a hívőkkel, hogy a jeleneteket a templom falaira festették, ez volt a szegények Bibliája. Ezen kívül ünnepekkor lejátszották az egyes történeteket a templom melletti téren. A bűnbeesést bemutató jelenethez szükség volt egy fára, mely a t udás fáját szimbolizálja, melyről lelóg az a bizonyos alma. Télen az egyetlen gyakori örökzöld a fenyőfa volt, melyet „feldíszítettek” az almával, melyet Éva leszakít. Magyarországon először az 1800-as évek elején állítottak karácsonyfát gazdag családok, követve a német földről érkező divatot. De ott is csak az 1600-as évekre tehető az első, kifejezetten ünnepi célokra feldíszített fenyőfa megjelenése. Ekkor még csak cukrokat, papírdíszeket

helyeztek a fára. A gyertyák csak a XVIII század közepétől díszítették az ünnepi fenyőt. Receptek Amerikai karácsonyi sütemény - Brownies Hozzávalók: A tésztához: 10 dkg félédes csokoládé, 10 dkg dióbél, 12,5 dkg cukor, 10 dkg puha vaj, 10 dkg liszt, 6 tojássárgája, 6 tojásfehérje, 1 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál kakaópor. A mázhoz: 20 dkg csokoládé bevonó-massza, díszítéshez: kandírozott cseresznye, zöld pisztácia, dióbél vagy csokoládéreszelék. A csokoládét kis darabokra törjük, és kislábosban, forró vízfürdőben felolvasztjuk, majd hagyjuk kihűlni. A dióbelet durvára aprítjuk A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojássárgáját, és az egészet jól elkeverjük. Ezután hozzáadjuk a felolvasztott csokoládét és a d urvára vágott diót. A lisztet összekeverjük a kakaó porral, és a kr émhez adjuk. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és óvatosan a tésztába

keverjük Az egész masszát simára dolgozzuk. A sütőt elő kell melegíteni 180°C-ra (gázsütőben 3-as fokozat), a tésztát egy 20-szor 30-as sütőlemezre kenjük, amit kizsíroztunk, vagy kibéleltünk sütőpapírral, és kb. 45 percig sütjük Ha megsült a tészta, kiborítjuk, és hagyjuk kihűlni A süteményt bevonjuk a felolvasztott tortabevonóval, és feldíszítjük tetszés szerint. A tésztát kockára vágva tálaljuk A brownie-kat jól záródó dobozban tároljuk, illetve csomagoljuk be alufóliába, mert egyébként könnyen kiszáradnak. Karácsonyfa Tészta: 1 citrom, 4 tojás, 30 dkg cukor, 1 joghurt, 1,5 dl olaj, 20 dkg liszt, 1 kávéskanál sütőpor. Díszítés: 25 dkg margarin + a formához, 15 dkg cukor, 2 tojás, néhány csepp zöld ételfesték, 1 kávéskanál kakaó. Előkészítés: A citromot alaposan megmossuk. Karácsonyfa alakú sütőformát kikenünk margarinnal, és beszórjuk liszttel. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2-es fokozat)

előmelegítjük Elkészítés: A tojásokat mély tálba ütjük, lazán felverjük. Hozzáadjuk a cukrot, és habverővel addig keverjük, amíg krémszerű lesz. A joghurtot összekeverjük az olajjal, és a masszához adjuk. Rászitáljuk a lisztet, a sütőport és belereszeljük a citrom héját Az egészet sima tésztává kikeverjük, a formába öntjük, és a sütőben kb. 50 perc alatt aranybarnára sütjük A formában hűtjük ki (előző nap is elkészíthetjük). A krémhez a margarint habosra keverjük, majd hozzáadjuk a c ukrot, és tovább habosítjuk. Egyenként hozzáütjük a tojásokat, és sima krémmé keverjük. A krém kétharmadát megfestjük zöld ételfestékkel, ezzel bevonjuk a kar ácsonyfa "gallyas részét". A maradék krém feléhez hozzátesszük a kakaót, jól összekeverjük és bevonjuk a karácsonyfa "törzsét". A maradék natúr krémmel "feldíszítjük" a karácsonyfát. 2-3 órára hűtőszekrénybe tesszük

Karácsonyfadísz 60 dkg lisztből, 25 dkg margarinból, 25 dkg cukorból, 1 csomag sütőporból, 3-4 tojásból tésztát készítünk. A tésztát megfelezzük, az egyik felébe 1 evőkanál kakaót, teszünk, a másik felébe citrom héját reszelünk. Kinyújtjuk, különféle formákkal kiszúrjuk, és tojással megkenve, színes cukrot, vagy vágott diót teszünk a tetejére. Karácsonyi angyalka 8 tojásfehérjéből 1 teáskanál citromlével, 20 dkg kristálycukorral kemény habot verve, fakanállal belekeverünk 20 dkg porcukrot. Nyomózsákba töltve, sütőlapra köröket, angyalkákat formázunk 2 rétegben. Az angyalkákhoz először harangformát, majd kerek fejet készítünk. Ezt megismételjük, majd egy cseppforma szárnyat, és egy behajlított kart készítünk A maradék habot ételfestékkel színezve, tetszőlegesen díszítjük a formákat. Kb 100 C-ra előmelegített sütőben, csak szárítjuk. Cérnával vagy színes masnival akaszthatjuk a fenyőfára

Karácsonyi aprósütemény Hozzávalók: 42 dkg sima liszt, 28 dkg vaj, 14 dkg porcukor, egy fél citrom leve és reszelt héja, 2 tojássárgája, ribizlilekvár, porcukor Előkészítés: Gyúródeszkára szitáljuk a lisztet és a porcukrot; rámorzsoljuk a vajat; hozzáadjuk a tojások sárgáját, a citrom levét és héját, és ezekből, a hozzávalókból sima tésztát gyúrunk, amit egy órán át hűvös helyen pihentetünk. Elkészítés: A tésztát belisztezett gyúródeszkán 4 mm vastagra nyújtjuk, és a kí vánt formára szaggatjuk, majd tepsibe rakjuk. A tészták felének közepére gyűszűvel lyukat vágunk; előmelegített sütőben 200°C-on szép világossárgára sütjük, és rácsra szedve hűtjük ki; a ki nem lukasztott süteményeket bekenjük ribizlilekvárral, majd rátesszük a kilyukasztottakat, végül beszórjuk porcukorral. Jól záródó dobozba frissen tarthatjuk ezt a finom, omlós tésztát a karácsonyi ünnepekig. Karácsonyi bejgli

Hozzávalók: Tészta: 56 dkg liszt, 21 dkg vaj, 2 dkg élesztő, 3 dkg cukor, csipetnyi só, 2 tojássárga. Diós töltelék: 30 dkg darált dió, 25 dkg porcukor, másfél db reszelt alma, 5 dkg sárgabaracklekvár, 5 dkg mazsola, 8-10 dkg apróra vágott birsalmasajt. Mákos töltelék: 30 dkg darált mák, 25 dkg porcukor, 7 dkg mazsola, 1 zacskó vaníliás cukor, 2,5 dl tej, csipetnyi só, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 3 szem összetört szegfűszeg. A lisztet a vajjal elmorzsolom. Az élesztőt belekeverem egy dl tejbe a cukorral együtt, majd 5 percnyi várakozás után hozzáöntöm a vajas liszthez. Hozzáteszem még a tészta összes alkotórészeit, és alaposan összedolgozom. Ha már sima, akkor 4 kis cipóba osztom és lisztezett deszkán, a tetejét is belisztezve, konyharuhával letakarom, és a duplájára kelesztem. Közben elkészítem a töltelékeket. A dióshoz a cukrot fél dl vízben felforralom, majd hozzáöntöm a darált dióhoz. Ezután a reszelt

almával, a birsalmasajttal, a megmosott és megtisztított mazsolával, valamint a s árgabaracklekvárral jól összekeverem. A mákos töltelékhez a t ejbe belekeverem a mákot, a cukrot, a mazsolát és az összes fűszert. Éppen csak egyet forralok rajta, máris leveszem a tűzről és hagyom kihűlni. A megkelt tésztát lisztezett deszkán nagyon vékonyra nyújtom, és felkenem rá a töltelékeket. Szorosan összetekerem, és a négy rúd bejglit sütőlemezre teszem egymástól 3 centi távolságra. Tojásfehérjével megkenem a tetejüket, majd hideg helyen hagyom még pihenni. 1 óra múlva újból megkenem tojásfehérjével, és félórai várakozás után az előmelegített, forró sütőben szép barnáspirosra sütöm. Csak akkor veszem le a sütőlemezről, ha már teljesen kihűlt, majd folpackba csomagolva hűvös, száraz helyen tárolom. Akár már három héttel karácsony előtt elkészíthető, így nem kell vele bajlódni az ünnepi forgatagban. Karácsonyi

copf Hozzávalók: 2 csomag mirelit leveles tészta, 10 dkg vegyes kandírozott gyümölcs, 5 dkg mazsola, 5 dkg mandula, 5 dkg vaj, 3 dkg cukor, 1 csipet fahéj, 15 dkg porcukor. A mazsolát, mandulát, gyümölcsöt a cukorral és a fahéjjal összevágva elkeverni, a tésztát 2-3 mm vastagra kinyújtani és a felolvasztott vajjal bekenni. Két egyenlő részre vágni és elosztani rajta a tölteléket. Ezután szorosan felcsavarni és hosszában félbevágni Két-két csíkból, amit a vágott felükkel egymásnak háttal helyezünk, copfot csavarunk és a végeit lenyomkodjuk. Enyhén bezsírozott tepsibe tesszük és hagyjuk, hogy megemelkedjenek. Előmelegített sütőben 30-35 percig aranybarnára sütjük. A porcukrot néhány csepp citromlével és vízzel összekeverve mázat készítünk. A megsült copfokat ezzel bekenjük, és rácson kihűtjük Felmelegített citrommázat használunk. Karácsonyi csemege Hozzávalók: 3,5 dl mézes Graham keksz morzsa (kb. 30

kekszből), 1/2 teáskanál só, 1 evőkanál konyak vagy áfonyaszörp, 2 evőkanál habosított méz (1 tojásfehérjével melegen felvert méz), 2 evőkanál lágy vaj vagy margarin, 2 dl félédes tört csokoládé. Töltelék: 2 dl kimagozott, finomra metélt datolya, 1 dl mazsola, felaprítva, 1 dl finomra felaprított kandírozott cseresznye, 2 dl durván felaprított dió, 2 evőkanál habosított méz, 2 evőkanál konyak vagy áfonyaszörp, 0,5 dl felezett, kandírozott cseresznye a díszítéshez. Keverjük össze a Graham keksz morzsát a sóval. Adjuk hozzá a k onyakot, és a habosított mézet. Egy mártásos edényben lassú tűzön olvasszuk meg a vajat és a csokoládédarabkákat Finoman dolgozzuk bele a G raham morzsás keverékbe. Az így kapott keverék felét nyomkodjuk be egy kivajazott 20 x 20 x 5 cm-es tepsibe. A töltelékhez tegyük az előkészített gyümölcsöket a konyakkal, és a habosított mézzel együtt egy mártásos edénybe. Lassú tűzön,

állandó kevergetés mellett addig melegítsük, míg a keverék egészen fel nem forrósodik. Vegyük le a tűzről, és azon melegében forgassuk bele a diót. Az így elkészített gyümölcsös keveréket kenjük rá a Graham morzsás alapra, majd fedjük be a morzsás keverék maradék felével. A felső részt jó erősen nyomkodjuk rá a töltelékre A hűtőben hűtsük le, borítsuk ki a tepsiből, majd egy éles késsel vágjuk fel "falatnyi" kockákra. A kockákat a félbevágott kandírozott cseresznyével díszítsük. A falatkák hűtőben tartva ropogósak maradnak. Kb 30 kocka lesz az eredmény Karácsonyi csokoládés koszorúk Hozzávalók 4 személyre: 15 dkg finomra darált héjas mandula, 20 dkg porcukor, 10 dkg reszelt csokoládé, 4 tojásfehérje, 1 cs. vanillincukor A mandulát a p orcukorral, csokoládéval, vanillincukorral és a t ojásfehérje keményre vert habjával elkeverjük. Nyomózsákba töltjük, és lisztezett vajas sütőlapra

koszorúkat nyomunk Lassú tűznél szárítjuk. Karácsonyi csokoládés szelet Hozzávalók: 25 dkg porcukor, 25 dkg margarin, 12 dkg étcsokoládé, 8 db egész tojás, 10 dkg kevert liszt, 10 dkg piskótamorzsa, 5 dkg dióbél, 20 dkg étcsokoládé, 2 evőkanál olaj. A töltelékhez: 3 dl tej, 12 dkg porcukor, 15 dkg kandírozott gyümölcs, 1 evőkanál méz, 10 dkg dióbél, 15 dkg piskótamorzsa, 2 evőkanál rum. Elkészítése: A cukrot a margarinnal habosra keverjük, s fokozatosan belekeverjük az olvasztott csokoládét és a t ojásokat. Végül hozzákeverjük a lisztet meg a p iskótamorzsát és a d arált diót, A kész tésztát két egyforma, zsiradékkal kikent és liszttel meghintett tepsire öntjük, és előmelegített sütőbe tesszük. A megsült lapokat kihűtjük, majd megtöltjük, s tejforralóban, vagy gőz fölött megolvasztott, olajjal kevert forró csokoládéval bevonjuk. Tölteléke: A tejet a cukorral felforraljuk, belekeverjük a kandírozott

gyümölcsöt, a mézet, a darált diót és a piskótamorzsát, s ízesítjük rummal, majd az egészet alaposan összekeverjük, s kicsit kihűtjük. A langyos töltelékkel megkenjük az egyik tésztalapot, s befedjük a másikkal Végül a tetejét bevonjuk az olvasztott, olajjal kevert csokoládéval. Karácsonyi csőben sült harcsa Hozzávalók: 1 kg harcsa, 5 dkg vaj, kevés leveszöldség, 5 dkg liszt, kis fej vöröshagyma, 2 dl tej, kevés ecet, 2 dl tejföl, 1 citrom reszelt héja, leve 3 db tojás sárgája, 50 dkg főtt burgonya, 5 dkg reszelt sajt, fél deci tejföllel elkeverve, 2 db főtt tojás, kevés zsemlemorzsa A harcsát megtisztítjuk, bőrét lehúzzuk és szép, egyenlő szeletekre felvágjuk, azután megsózzuk és félretesszük. Jól kivajazott tepsibe, vagy tűzálló tálba karikára vágott főtt burgonyát és a főtt tojásokat úgy rendezzük el, hogy a halat rátehessük. A zöldséget, hagymát, ecetet, és a citromhéját felforraljuk, és a

szeletekre vágott harcsát leforrázzuk, illetve néhány percig főzzük. Ezután lapátkanállal kiszedjük, és az előkészített tálban a burgonya, tojás szeletekre helyezzük. Nagyon híg Mornay-mártást készítünk. az 5 dkg vajat, 5 dkg lisztet és 2 dl tejet felforralunk, s amint forrni kezd és sűrűsödik, azonnal hozzákeverünk 2 dl tejfölt és 5 dkg reszelt sajtot, majd levesszük a tűzről, és kissé lehűtjük. Ekkor 3 tojás sárgáját elkeverjük 1 dl tejföllel, és ezt a mártáshoz keverjük, és a tálon elkészített halra öntjük. Kevés zsemlemorzsával és reszelt sajttal is meghintjük és a sütőben világospirosra sütjük (legalább 30 percig) Nagyon könnyű és finom karácsonyi halétel. Karácsonyi csörögefánk (norvég recept) Hozzávalók: 3 tojás, 25 dkg cukor, fél liter tejföl, 1,5 dl tej, 1 teáskanál só, 2 teáskanál kardamom, 75 dkg liszt A tojásokat és a cukrot habosra keverjük, és óvatosan hozzáadjuk a tejfölt és a

többi hozzávalót. Másnap 1 cm vastagra kinyújtjuk a tésztát, és koszorúcskákat szaggatunk ki belőle, amiket zsírban sütünk meg. Karácsonyi diós linzer Hozzávalók: 50 dkg liszt, 30 dkg vaj, 75 dkg darált dió, 15 dkg porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 3 evőkanál tej A hozzávalókból linzertésztát készítünk. Lisztezett deszkán 3-4 mm v astagságúra kinyújtjuk, különböző alakú formákkal kiszaggatjuk, forró sütőben kisütjük. 2-2 lapocskát pikáns lekvárral megkenve összeragasztunk. Karácsonyi diótorta liszt nélkül Hozzávalók (kb. 16 szelethez): A tésztához: 8 db tojás, 25 dkg Koronás finom kristály-szemcséjű minőségi kristálycukor, 26 dkg darált dió, 3 evőkanál zsemlemorzsa, 1 csomag vaníliás cukor, Ráma margarin a forma kikenéséhez A krémhez: 35 dkg Ráma margarin, 25 dkg Koronás porcukor, 1 db tojás, 2 db tojássárgája, 3 evőkanál kakaó A díszítéshez: 2-3 evőkanál tortadara,

16 szem meggy A tojásokat szétválasztjuk, a sárgákat a cukorral felhabosítjuk, amíg sűrű krémet kapunk. A tojásfehérjét kemény habbá felverjük. A zsemlemorzsát a vaníliás cukorral és a darált dióval összekeverjük, a sárgája krémhez adjuk, ezután a fehérjét lazán hozzákeverjük. A formát kibéleljük sütőpapírral, oldalát kikenjük margarinnal, majd beleöntjük a tésztát. Előmelegített sütőben. 200°C-on kb 15-20 percig sütjük Ha a teteje már megsült, még a sütési idő lejárta előtt tanácsos sütőpapírral lefedni, nehogy megégjen. Ha a tészta kihűlt, három lapra vágjuk szét. A porcukrot a tojással, a tojássárgájával és a kakaóval gőz fölött sűrű krémmé főzzük. Ha kihűlt, a kikevert margarinhoz adjuk. A lapokat megkenjük a krémmel, egymásra tesszük, majd a tetejét és az oldalát is bevonjuk. A tetejét tortadarával és meggyszemekkel díszítjük Karácsonyi fatörzs 8 egész tojást 25 deka

porcukorral, meg egy vaníliás cukorral habüstbe öntünk, és habverővel gőz fölött verjük, míg kemény, habos nem lesz. ("Szalagos" legyen a massza) A gőzről levéve tovább verjük, míg ki nem hűlt (hideg vízbe állítjuk az üstöt), majd csipet sót és szitálva 25 deka réteslisztet adunk hozzá. Végül óvatosan beleöntünk 12,5 deka olvasztott, langyos vajat vagy margarint. Kizsírozott, lisztezett tepsiben ujjnyi vastagon elterítjük, és nem túl sötétre sütjük Még melegen, tiszta konyharuhára borítjuk, és összegöngyölve hűtjük ki. Közben 3 tojássárgáját habosra keverünk 15 deka cukorral, és gőz fölött, állandóan kevergetve sűrű krémmé főzzük. Kihűtjük, majd habosra keverjük 10 deka olvasztott csokoládéval (vagy 3 evőkanál kakaóval), meg 25 deka vajjal, illetve margarinnal. A krém felével megkenjük a széthajtogatott tésztalapot, újra összegöngyöljük, és külsejét is krémmel vonunk be. Hideg vízbe

mártott villával fatörzsszerűre recézzük. Jól behűtjük Díszíthetjük marcipán tobozokkal, csokoládé tortadarával, csillag alakú keksszel. Karácsonyi felköszöntő puncs Hozzávalók: 1,2 liter almabor vagy almalé, 1 db fahéjrúd, 1/4 teáskanál őrölt szerecsendió, 0,5 dl méz, 3 evőkanál friss citromlé, 1 evőkanál reszelt citromhéj, 1 doboz (500 g) cukrozatlan ananászlé (4,5 dl), fahéjrudak. Egy nagy fazékban forraljuk fel az almabort egy fahéjrúddal, majd állítsuk takarékra a lángot. Fedjük le, és lassú tűzön még öt percig főzzük. Vegyük le a fedőt, adjuk hozzá a maradék alapanyagokat a fahéjrudak kivételével, majd még további öt percig főzzük. Puncsos tálban kínáljuk. Mindenki kapjon egy fahéj rudat is, azzal kavargathatja az italát 16 (kb 1 dl-es) adag lesz belőle. Karácsonyi gesztenyés pulyka Hozzávalók: 1 pulyka, 1 kg gesztenye, 1/4 sertéscomb, 2 zsemle, tej, 1 dl tejföl, 10 dkg szalonna, 3 evőkanál olaj,

só, őrölt bors A gesztenyét megfőzzük, megtisztítjuk és áttörjük. Hozzáadjuk a megőrölt sertéshúst, a tejben megáztatott, kinyomkodott és szintén megőrölt zsemlét, a nyers tojásokat, a tejfölt, a sót meg az őrölt borsot. Ezzel a töltelékkel töltjük meg a pulykát (mellbőre alatt és belsejét) A hasüreg nyílásást összetűzzük, vagy összevarrjuk; és a pulyka mellét szalonnával betakarjuk, ha nem a mellbőr alá töltöttük a tölteléket, szalonnával megtűzdeljük a mellet. Az így megtűzdelt pulykát a megforrósított zsiradékon megforgatjuk, majd kevés vízzel puhára pároljuk, végül a sütőben ropogós pirosra sütjük. (Tálalásnál a hasüregben lévő töltetléket felszeletelve rakjuk a pecsenye köré.) Burgonyával és almapürével tálaljuk. Jól illik hozzá az aszalt-szilvakompót is Karácsonyi gyümölcskenyér 1. Hozzávalók: 60 dkg liszt, 5 dkg élesztő, 200 ml 35 fokra melegített tej, 5 dkg cukor, 1 tojás,

1/4 teáskanál kardamom, 1/2 vaníliarúd, 1/2 teáskanál reszelt citromhéj, 1/2 teáskanál só, 27,5 dkg puha vaj. 15 dkg mazsola 5 dkg tört mandula, 5 dkg kockára vágott kandírozott citromhéj. 5 dkg kockára vágott kandírozott narancshéj, 2 evőkanál rum, 2 csomag vaníliás cukor Elkészítése: A 0,5 kg lisztet elkeverjük a tejben cukorral felfuttatott élesztővel. Megszórjuk liszttel, és 20 percig kelesztjük. Tojást, fűszereket és sót adunk a tésztához, és liszttel kemény tésztává gyúrjuk. 15 percig tovább kelesztjük 20 dkg vajat 10 dkg liszttel összedolgozunk, és belegyúrjuk a kelt tésztába. További 15 percig kelesztjük Elkeverjük a m azsolát a m andulával, a kand írozott citromhéjjal és narancshéjjal, valamint a rummal. Kicsit állni hagyjuk, és beledolgozzuk a tésztába 15 perc múlva kalácsot formálunk a tésztából. 20 cm hosszú, lapos rudat gyúrunk, a két végén kicsit benyomjuk, és hosszában középen összehajtjuk.

20-30 percig kelesztjük, majd megsütjük A gyümölcskenyeret még melegen olvadt vajjal bekenjük, és megszórjuk vaníliás porcukorral. Karácsonyi gyümölcskenyér 2. Hozzávalók: 20 dkg aszalt szilva, 30 dkg aszalt körte, 20 dkg aszalt füge. m1,1 liter víz 24 dkg mazsola, 12 dkg dió, 12 dkg mogyoró, 12 dkg cukrozott citromhéj, 12 dkg kristálycukor. 1/2 teáskanálnyi őrölt fahéj, csipetnyi őrölt szegfűszeg ánizs és só, 0,5 dl rum, 1 citrom leve, 35 dkg finomliszt, 6 púpozott evőkanál búzakorpa, 1 dkg élesztő, hámozott, félbevágott mandula, tetszés szerint kandírozott gyümölcs a díszítéshez, 1 teáskanálnyi víz a mázhoz. Zsiradék a tepsihez Elkészítése: A gyümölcskenyér előkészítését a sütés előtti napon kell kezdeni, mert a gyümölcsöket legalább 12 órán át kell áztatni. A szilvára, körtére és fügére ráöntünk kb 1 liter vizet, és letakarva egész éjjel ázni hagyjuk, majd lecsepegtetjük, és apróra

összevágjuk. A cukrozott citromhéjat, a m andulát, az apróra vágott diót és mogyorót a cu korral és a rummal összekeverjük és 2 órán át, állni hagyjuk, ezután a többi megpuhított gyümölccsel, egy citrom levével és a fűszerekkel jól összekeverjük. Karácsonyi gyümölcskenyér (német recept) Hozzávalók: 2,5 dl tej, 10 dkg kristálycukor, 1 mk só, 2 dkg élesztő, 50 dkg liszt, 10-10 dkg apróra vágott, hámozott mandula, - cukrozott citromhéj, - cukrozott g yümölcs, 1 citrom reszelt héja, 10 dkg mazsola, 2 tojás, 15 dkg vaj, csipet őrölt szerecsendió, 5 dkg olvasztott vaj, 0,5 kk őrölt fahéj. A tejet felforraljuk, beletesszük a cukrot, sót. Míg a tej hűl, az élesztőt 0,5 dl meleg vízben fellazítjuk. A langyos tejbe öntjük és a liszt 1/4-ével simára keverjük. Letakarjuk, kétszeresére kelesztjük Belekeverjük a citromhéjakat, mandulát, mazsolát, fahéjat, tojást, vajat, és a megmaradt liszt 3/4-ét. Addig verjük, lassan

keverve bele a megmaradt lisztet, míg teljesen rugalmas lesz és elválik a táltól. Lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. 2 cm vékonyra, 50 x 30 cm nagyra, a közepén mélyedést nyomunk, beleöntjük az olvasztott vajat. Összehajtogatjuk, tetejét is megvajazzuk Letakarva (fogvájókat szúrunk a tésztába) kétszeresére kelesztjük. Kifli alakúra formázzuk, megkenjük olvasztott vajjal, vajazott tepsibe tesszük. Begyújtjuk a sütőt közepes lángra, és kb. 1 órán át, sütjük a tésztát Ha megsült, megszórjuk porcukorral. Jól becsomagolva a hűtőben sokáig eláll. (Módosításaim: A mandula, mazsola, gyümölcs, citromhéjak eredeti, a többi fele mennyiség és csak késhegynyi a fahéj. A mazsolát persze rumban megáztatom Püspökkenyér formában sütöm. Tényleg eláll és nagyon finom) 15 dkg finomlisztet 3 evőkanál búzakorpával, 1 dl kézmeleg vízzel, 1 dkg élesztővel, csipetnyi sóval összekeverünk, kenyértésztát készítünk és

félretesszük keleszteni. A gyümölcsmasszát összekeverjük 20 dkg liszttel, 3 evőkanál búzakorpával. Ezt összedolgozzuk a megkelt tésztával, majd két részre osztjuk, és kerek cipókká formázzuk. Mindkét kezünket hideg vízbe mártva a cipók tetejét laposra simítjuk. Fél mandulákat teszünk rá, és ízlés szerint kandírozott gyümölcsökkel díszítjük. A gyümölcskenyereket kizsírozott tepsibe tesszük, még kb. 30-40 percig pihentetjük, majd előmelegített sütőben kb. 180 fokon 70-80 percig sütjük Miután megsült, kihűtjük, majd a következő mázzal kenjük be: 3 teáskanálnyi cukrot feloldunk 1 teáskanálnyi vízben, majd felforraljuk. Ha sokáig frissen akarjuk tartani a gyümölcskenyeret, jól záródó fémdobozban tartsuk! Karácsonyi gyümölcskenyér Ilse módra Hozzávalók: 2,5 dl tej, 10 dkg kristálycukor, 1 mokkáskanál só, 2 dkg élesztő, 50 dkg liszt, 10-10 dkg apróra vágott, hámozott mandula, - cukrozott citromhéj, -

cukrozott gyümölcs, 1 citrom reszelt héja, 10 dkg mazsola, 2 tojás, 15 dkg vaj, csipet őrölt szerecsendió, 5 dkg olvasztott vaj, 0,5 kávéskanál őrölt fahéj. A tejet felforraljuk, beletesszük a cukrot, sót. Míg a tej hűl, az élesztőt 0,5 dl meleg vízben fellazítjuk. A langyos tejbe öntjük és a liszt 1/4-ével simára keverjük Letakarjuk, kétszeresére kelesztjük. Belekeverjük a citromhéjakat, mandulát, mazsolát, fahéjat, tojást, vajat, és a megmaradt liszt 3/4-ét. Addig verjük, lassan keverve bele a megmaradt lisztet, míg teljesen rugalmas lesz és elválik a t áltól. Lisztezett deszkán kinyújtjuk kb 2 cm vékonyra, 50 x 30 cm nagyra, a kö zepén mélyedést nyomunk, beleöntjük az olvasztott vajat. Összehajtogatjuk, tetejét is megvajazzuk. Letakarva (fogvájókat szúrunk a tésztába) kétszeresére kelesztjük Kifli alakúra formázzuk, megkenjük olvasztott vajjal, vajazott tepsibe tesszük. Begyújtjuk a sütőt közepes lángra, és kb.

1 órán át, sütjük a tésztát Ha megsült, megszórjuk porcukorral Jól becsomagolva a hűtőben sokáig eláll. Karácsonyi habkarika 3 tojásfehérjét a legmagasabb fokozaton kemény habbá verünk, 1 teáskanál citromlevet hozzákeverünk. 15 dkg cukrot apránként belekeverünk, és addig verjük tovább, amíg a késvágás látható marad benne. A habmasszát nagylyukú nyomózsákba töltjük és sütőpapírral bélelt tepsire (kb. 6 cm átmérőjű) karikákat spriccelünk Tarka cukormorzsával megszórjuk, néhány órán át, száradni hagyjuk, majd az előmelegített sütőbe helyezzük. Villanysütőnél: 100-120 C, gázsütőnél 1-2-es fokozat, sütési idő: 120-140 perc. A karikákat konyhai rácsra téve hűlni hagyjuk, majd tetszés szerint ételfestékkel színezett porcukormázzal, süteménydíszekkel, tarka szemcsés cukorral díszítjük. Karácsonyi habroló (norvég recept) Hozzávalók: 3 tojás, 15 dkg cukor, 15 dkg vaj, 15 dkg liszt, fél

teáskanál kardamom, tejszín A cukrot és a t ojást habosra verjük. Az olvasztott, de már hideg vajat, a l isztet és a kardamomot hozzáadjuk. A tésztát, egy órát állni hagyjuk Egy teáskanálnyi tésztát tegyünk a sütőformába, süssük aranybarnára, és a sütőből kivéve azonnal tekerjük fel. Tejszínhabbal töltsük meg, és zárt dobozban tároljuk. Karácsonyi hablánc Hozzávalók: 4 tojásfehérje, 7 dkg kristálycukor, 20 dkg cukor, egy kevés víz, 6 dkg porcukor, piros ételfesték a színezéshez. A tojás fehérjéből a finom kristálycukorral nagyon kemény habot verünk. A 20 dkg cukorból, és egy kevés vízből sűrű szirupot főzünk, folyamatos keverés közben beleöntjük a habba, és addig verjük, míg kihűl. A hab nagyon kemény legyen! Azután belekeverjük a porcukrot, és a masszát két részre osztjuk. Az egyik részt megfestjük egy kevés piros festékkel, a másikat fehéren hagyjuk. Így elkészített habot, nyomózsákba

tesszük, és kikent tepsibe apró csókokat nyomunk belőle. A habcsókra ezüstfonalat helyezünk, és a csókok közötti fonálra kisebb csókokat nyomunk.(a rózsaszín és fehér csókokat váltogatjuk) Az így elkészített láncokat mérsékelten meleg sütőben megszárítjuk. Karácsonyi hal - Luftfisk (norvég recept) Hozzávalók: 2 kg luftfisk (Norvégiában készen kapható), 1 l víz, 10 dkg só A feldarabolt halat tegyük forrásban lévő sós vízbe, és óvatosan főzzük puhára (vigyázat, hamar szétfő!). Főtt burgonyával, zöldborsópürével, sült hússal, olvasztott zsírral és mustárral tálaljuk. Karácsonyi ital (svéd recept) Hozzávalók: egy 7 dl testes vörösbor, 5 dl almabor (vagy fehérbor), 7 dl szódavíz, 1 citrom, 10 dkg kígyóuborka Elkészítése: A citromot megmossuk, vékonyan felszeleteljük, és az almaborba áztatva, jégbe hűtjük. A többi hozzávalót is behűtjük Közvetlenül tálalás előtt a kétféle bort a szódavízzel

összekeverjük, és a megmosott, héjastól vékonyra szelt uborkát is belekeverjük. Jócskán adunk hozzá jégkockát, mert jó hidegnek kell lennie. Karácsonyi kalács Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 15-20 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, kevés só, 1 evőkanál rum, 2 egész tojás, 1 citrom héja, 15-17 dkg vaj, 25 d kg áttört túró, 15 d kg mazsola, 12 dkg tisztított, reszelt mandula. Bekenésre, sütés után: kevés olvasztott vaj. Beszóráshoz: kevés porcukor. A sütőporral vegyített lisztet a gyúrótáblára szitáljuk, közepére mélyedést nyomunk, abba tesszük, a cukrot, tojást, ízeket, rumot; a liszt egy részével sűrű pépet keverünk, arra rakjuk a darabokra vágott hideg vajat, az áttört túrót, a tisztított mazsolát, és mandulát. Liszttel betemetjük, gombóccá összenyomjuk, és a közepéből kiindulva, az egészet gyorsan sima tésztává gyúrjuk. Ovális formára kinyújtjuk, cipóformára összehajtjuk, és

zsírozott lemezen sütjük. Sütési ideje: 70-80 perc, gyenge, középmeleg sütőben Sütés után rögtön bekenjük olvasztott vajjal, és behintjük porcukorral. Karácsonyi kalács (görög recept) Hozzávalók: 2 dl finomított olívaolaj, 15 dkg cukor, 1-1,5 dl narancslé, 1 dl konyak, 75 dkg liszt, 2 mk sütőpor. Szirup: 2 dl víz, 20 dkg cukor, 20 dkg méz, 100 dkg vagdalt dió, fahéj, ízlés szerint. Az olajat, cukrot, narancslét, konyakot jól eldolgozzuk. Hozzáadjuk a sütőporos lisztet, óvatosan sima tésztát gyúrunk belőle. Tojás nagyságú darabokra szaggatjuk, négyszögletesre nyújtjuk és összesodorjuk. Kikent tepsibe tesszük, közepes tűzön kb. 30 percig sütjük A vizet a mézzel, cukorral felforraljuk, 5 percig főzzük. A sziruppal leöntjük a kalácsokat, 15 percig állni hagyjuk. Süteményes tálra szedjük, meghintjük dióval, megszórjuk fahéjjal. Karácsonyi kalács - Stollni - német recept Hozzávalók: 20 dkg mazsola, 5-5 dkg

citronád és oranzsád (kis kockákra vágva, szárítva kapható), 13 dkg mandula, 1 kupica rum, 6 dkg élesztő, langyos tej, 8 dkg porcukor, 25 dkg finomliszt, 25 dkg rétesliszt, 2 csomag vaníliás cukor, csipetnyi só, 15 dkg vaj; a kenéshez 6 dkg vaj, 5 dkg porcukor. Elkészítése: A mazsolát, a citronádot, az oranzsádot meg az összevagdalt mandulát a rummal meglocsoljuk. Az élesztőt kb két deci, evőkanálnyi porcukorral ízesített langyos tejbe morzsoljuk, és hagyjuk megkelni. Utána a kétféle lisztet összekeverjük, és maroknyit félretéve belőle a többit a megkelt élesztővel, a maradék porcukorral meg a vaníliás cukorral összekeverjük. Annyi langyos tejet dolgozunk bele, hogy a szokottnál kissé keményebb kelt tésztát kapjunk, a végén az olvasztott vajat is beledagasztjuk. Cipóban, letakarva a duplájára kelesztjük, utána meglisztezett deszkán ujjnyi vastag, ovális lappá nyújtjuk. A beáztatott mazsolát, citronádot, oranzsádot

meg mandulát a félretett liszttel összekeverjük, és a tésztára kenjük. Összetekerjük, és megvajazott nagy tepsire fektetve a tetejét langyos vízzel megkenjük. 200 fokos sütőbe, a középső rácsra toljuk, és 20 percig sütjük. Ekkor a hőmérsékletet 180 fokosra mérsékeljük, és a tésztát papírlappal letakarva még kb. 90 percig sütjük A sütőből kivéve nagyon puha vajjal megkenjük, és porcukorral gazdagon meghintjük. Ha kihűlt, alufóliába csomagolva tároljuk A stollnit Németországban általában két héttel karácsony előtt sütik, mert jót tesz neki, ha áll. Karácsonyi kalácsfigurák 1/2 csomag (20 g) friss élesztőt 1 teáskanál cukorral, 5 evőkanál langyos tejjel gondosan elkeverünk, szobahőmérsékleten kb. 15 percig kelesztjük 50 g cukrot 1/8-1/4 liter langyos tejjel, 100 g vajjal, 1 csipet sóval, 1/2 citrom reszelt héjával, 1 tojással elkeverünk. 500 g lisztet átszitálunk, dagasztófejjel ellátott keverőgéppel a

legalacsonyabb fokozaton belegyúrjuk, a megkelt élesztőt hozzáadjuk, az egészet a legmagasabb fokozaton 5 perc alatt simára eldolgozzuk. A tésztát elfelezzük, mindkét félből 1/3-1/3 részt a díszítéshez félreteszünk. Lisztes kézzel törzset és fejet formálunk, a részeket kikent sütőlemezen összeállítjuk, a hengerré sodort tésztából a karokat és lábakat kialakítjuk, a törzshöz illesztjük. A gallért, a "p rémdíszítést" és muffot egy 1 cm-es tésztahengerből vágjuk ki. 1 tojássárgáját 2 evőkanál tejjel felverünk, ezzel a figurákat megkenjük, mazsolával, cukrozott narancshéjjal, mandulával díszítjük. A kalácsfigurát meleg helyre téve addig kelesztjük, amíg láthatóan megnagyobbodik (kb. 30 perc), majd a sütőlemezt az előmelegített sütőbe helyezzük. Villanysütőnél kb. 180 C, gázsütőnél kb 3-as fokozat Karácsonyi keksz Hozzávalók: 2 tojás, 15 dkg cukor, 15 dkg őrölt mogyoró, 10 dkg mazsola, 10

dkg szárított füge, 5dkg reszelt csokoládé, 15 dkg liszt A tojást a cukorral 10 p ercig keverjük. A többi hozzávalóval jól összekeverjük A tepsiben 3 rudat formálunk belőle, a leggyengébb lángon 1-2 órát szárítjuk. Még melegen fölszeleteljük Karácsonyi kovászos uborka Az üvegek aljára annyi evőkanál lisztet szórunk, ahány literes az üveg, és néhány szál kaprot fektetünk rá. A megmosott közepes nagyságú uborkákat az üvegbe rakjuk, közéjük 1-2 szelet tormát rakunk. Vizet forralunk, literjéhez 3 dkg sót adva, és ha kihűlt, az üvegeket feltöltjük vele. Az üvegeket lekötjük, és kistányért téve alájuk (kiforrhat) a végleges helyükre állítjuk Karácsonyra lesz fogyasztható. Karácsonyi lencseleves Hozzávalók: 30 dkg lencse, 10 dkg aszalt szilva, olaj vagy zsír, 4 dkg sima liszt, 2,5 dl főzőtejföl vagy tej, só, citromlé, cukor vagy méz. Elkészítése: A kiválogatott és megmosott lencsét két-három órára hideg

vízbe áztatjuk, azután ugyanabban a vízben kis lángon félpuhára főzzük, majd hozzákeverjük az aszalt szilvát, s puhára főzzük. Az olajból és a lisztből világos rántást készítünk, majd hideg tejföllel vagy tejjel felengedve a levesbe öntjük és összeforraljuk. Tálalása: Végül a levest megsózzuk, ízesítjük citromlével, vagy ecettel és cukorral, vagy mézzel, és tálalhatjuk is. Karácsonyi liba (angol recept) Hozzávalók 6-8 személyre: 1 liba (kb. 4 kg-os), 15 dl sherry (vagy Tokaji), 1 dl Madeira (vagy vörös desszertbor), 1 fej fokhagyma, 2 evőkanál rétesliszt, 2 babérlevél, só, bors. A konyhakész libát nagy lábosba fektetjük. Leöntjük a sherryvel, és 45 dl vízzel Hozzáadjuk a babért, az egész fej fokhagymát és lefedve 1 órát főzzük. A levet leszűrjük, hideg helyre állítjuk, majd a zsiradékot eltávolítjuk. Másnap a libát kívül-belül sózzuk, borsozzuk, és tepsibe fektetjük. Forró sütőben 20 percig

sütjük, majd a tüzet mérsékelve, szükség szerint kb 2- 25 óra alatt ropogós pirosra sütjük. Az előző nap félretett főzőlevet felforraljuk, majd a Madeirával elkevert liszttel besűrítjük. Sóval és borssal ízesítjük A libasültet a Madeira mártással, borban párolt körtével és tejszínes rakott burgonyával tálaljuk. Karácsonyi libasült vörösboros káposztával (német recept) Hozzávalók 4 személyre: 4 libacomb, 6 gerezd fokhagyma, 2 fej vöröshagyma, 1 kisebb fej vörös káposzta, 1 evőkanál vörösborecet, 2 evőkanál száraz vörösbor, 2 jonatán alma, 2 evőkanál ribizli-dzsem, 3 evőkanál cukor, só, bors, szegfűszeg Elkészítés: A libacombokat sóval-borssal bedörzsöljük, és kuktába tesszük. Mellédobjuk a megtisztított fokhagymát. Kevés vizet aláöntve 30 percig pároljuk A húst áttesszük egy peremes tepsibe, aláöntjük a levét, és forró sütőben megpirítjuk. A kisült zsiradékot közben leszedjük és

áttesszük egy nagy serpenyőbe. Ezen üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát, majd hozzáadjuk a vékony csíkokra metélt, besózott vörös káposztát is. Fedő alatt 10 percig pároljuk. Szegfűszeggel, borssal, vörösborecettel, száraz vörösborral ízesítjük, és további 10 percig pároljuk. Végül hozzáadjuk a meghámozott, lereszelt almát, a ribizlidzsemet és a cukrot Nagy lángon megpirítjuk A megsült libacombokat apró szemű, főtt burgonyával és a párolt vörös káposztával tálaljuk. Karácsonyi linzerek Hozzávalók: 10 dkg cukor, 25 dkg vaj vagy margarin, 30 dkg liszt, 1 egész tojás, 1 csomag vaníliás cukor. A hozzávalókból linzertésztát gyúrunk, egy óráig hideg helyen pihentetjük, majd fél centi vastagságúra kinyújtjuk. Szív, csillag, lóhereformákkal kiszúrjuk A formák felét középen a legkisebb szaggatóval vagy egy gyűszűvel kiszúrjuk. Forró sütőben kisütjük Egy-egy egész és kiszúrt, egymáshoz illő

formát savanykás lekvárral összeragasztunk. A vaníliás tésztába kevés kakaó hozzáadásával vegyesen is összeragaszthatjuk a különböző alakzatokat. De nagyon jól mutat a cs okoládémázba mártott linzer, aminek tetejére apró marcipándíszt is tehetünk. Karácsonyi mákos guba Hozzávalók: A kovász: 8 dkg finomliszt, 2 dkg friss élesztő, 1 dl tej. A tészta: 40 dkg finomliszt, 5 dkg porcukor, kevés tej, 10 dkg vaj, csipetnyi só. A tészta tetejére: 10 dkg darált mák (vagy dió), 5-6 evőkanál méz. A langyos tejbe belekeverjük a szétmorzsolt élesztőt és a lisztet, majd letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük. Ezután összedolgozzuk a l iszttel, a cu korral, a s óval és annyi langyos tejjel, hogy kenyértészta keménységű legyen. Jól kikeverjük, majd a tetejét liszttel meghintjük, tiszta ruhával letakarjuk, és duplájára kelesztjük. A megkelt tésztából kétujjnyi vastag, kifli nagyságú rudacskákat formálunk, és a v aj

felével kikent tepsire fektetjük. Félórányi pihentetés után az előmelegített, forró sütőben pirosra sütjük. A megsült rudakat szétválasztjuk, 2-3 cm-es darabokra vágjuk, és egy nagy tésztaszűrőbe tesszük. Forrásban lévő sós vízzel leöntjük a tésztát, majd a lecsöpögtetett gubát, sorban egymás mellé betesszük a maradék vajjal kikent tűzálló tálba. Soronként megszórjuk darált mákkal, és kevés mézzel meglocsoljuk. Előmelegített, forró sütőben 15-20 percig sütjük Ezt a tésztát nagyobb mennyiségben is érdemes megsütni, mert ha jól kiszárad, akár három hónapra is eltehető, akárcsak a morzsának való zsemle, kifli. Ha a guba nagyon száraz, felhasználás előtt forró tejjel kell leönteni, de nem kell leszűrni, hadd szívja be a tejet. Darált dióval elkevert cukorral ugyanolyan finom, mint mákkal. Karácsonyi mézes 01. Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2 dl méz, 1 egész tojás, fél csomag sütőpor, 1 citrom

reszelt héja, 1 csipet só, ízlés szerint mézeskalácsfűszer, pl.: fahéj, szegfűszeg, szegfűbors, szerecsendió, gyömbér, ánizs, kardámom, stb. Melegítse meg a mézet (pl. mikrohullámú sütőben), hogy folyós legyen, de ne forralja fel Keverje el a lisztet a sütőporral és a fűszerekkel. Keverje bele a tojást és a mézet Gyúrja a tésztát néhány percig, majd nyújtsa ki fél cm vastagra és szaggassa ki különböző formákkal. Kenje meg a süteményeket cukros vízzel és díszítse hámozott mandulaszeletekkel. Közepes tűzön (180 fok) 15 perc alatt süsse meg őket. Karácsonyi mézes 02. 25 deka melegített mézet, 1 egész tojást, 1 citrom reszelt héját, 2 késhegynyi fahéjport, 4-5 finomra tört szegfűszeget összegyúrunk 30 deka liszttel kevert 1 csomag Váncza-sütőporral. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, és részben négyzetes alakúra vágjuk, részben különféle vágókkal kiszúrjuk. Vajazott tepsibe tesszük és cukros vízzel megkenve,

hámozott mandulával díszítjük Közepes tűznél sütjük. Karácsonyi mézes-bábos Hozzávalók: 1 kg liszt, 1/2 kg porcukor, 6 tojás, 20 dkg méz, késhegynyi szódabikarbóna, ízlés szerint reszelt citromhéj, szegfűszeg, fahéj, esetleg ánizs. A bábozás előtti nap estéjén célszerű összeállítani a tésztát, s be kell tenni a hűtőszekrénybe (akkor majd nem ragad). A meglisztezett gyúródeszkán a v ékonyra kinyújtott tetszés szerint szaggathatók süteményformákkal, vagy vághatók előrajzolt kartonpapírok mentén a különböző figurák. A csillagokra, báránykákra, szívecskékre, házikókra, bábukra, s más sütőformákra díszítésként kerülhet dióbél, mandula, mogyoró, mák, ánizs, cukorhabból nyomott minta. A sütésnél nagyon kell figyelni, vigyázni, mert a vékony mézes tésztát hamar "megkaphatja" a forró sütő, megéghet. A karácsonyfadísznek szánt, vagy a lakásban dekorációként felakasztandó mézeseket

melegen kell átszúrni vastag tűvel, hogy cérnát lehessen fűzni beléjük. Karácsonyi mézes függelék Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg méz, 1 tojás, 1 citrom reszelt héja, 30 dkg liszt, 5 dkg hámozott mandula, kevés fahéj, 4-5 finomra tört szegfűszeg, 1 cs. sütőpor A felmelegített mézet, a tojást a liszttel, 2 késhegynyi őrölt fahéjjal, a szegfűszeggel, a reszelt citromhéjjal és a sütőporral összegyúrjuk. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, és különféle formájú tésztaszaggatókkal kiszúrjuk. Vajazott tepsibe tesszük, és cukros vízzel megkenve, hámozott mandulával díszítjük. Közepes tűznél megsütjük A kihűlt süteményeket cérnával a karácsonyfa ágaira aggatjuk. Karácsonyi mézeskalács (norvég recept) Hozzávalók: 25 dkg vaj, 25 dkg porcukor, 13 dkg méz, 1 dl édes tejszín, 40 dkg liszt, 2 teáskanál nátron, 2 teáskanál őrölt szegfűszeg, 1 teáskanál fahéj, 10 dkg őrölt mandula A vajat, a mézet, a tejszínt és a

porcukrot együtt megfőzzük, lehűtjük, és a többi hozzávalót belekeverjük. Alaposan összegyúrjuk, és körülbelül 3 cm vastag, hengereket formázunk a tésztából. Egy éjszakára a hűtőbe tesszük Másnap vékony szeletekre vágjuk és 175°C-on 10 percig sütjük. Karácsonyi mézeskalács házikó Hozzávalók: A tésztához: 3 dl cukor (+ karamellizáláshoz), 1 evőkanál gyömbér, 1 evőkanál fahéj, 1 evőkanál szárított darált narancshéj, 1 teáskanál őrölt szegfűszeg, 20 d kg vaj/margarin, 4 teáskanál szódabikarbóna, 2 liter sima liszt, 3 dl tejszín A díszítéshez: 2 dl porcukor, 1/2 tojásfehérje Előkészítés: Elkészítjük a cukorszirupot, azaz a cukrot felolvasztjuk 3 dl vízben, és felforraljuk. Belekeverjük a gyömbért, a fahéjat, a narancshéjat és a szegfűszeget. Hozzáadjuk a vajat, és a masszát hűlni hagyjuk. Elkészítés: Vízben feloldjuk a szódabikarbónát és a lisztet, hozzáadjuk a tejszínt, majd alaposan

keverjük el a vajas masszával. (Jól nyújtható tésztamasszát kell kapnunk) Egy-két órára a hűtőszekrénybe tesszük. A tésztát kinyújtjuk Ügyességünkre és fantáziánkra tekintettel előrajzoljuk a ház "szabásmintáját". Legyen négy oldala, teteje, esetleg kéménye, nyitható ajtaja Vágjuk ki az ablakok helyét. A szabásmintát készíthetjük először zsírpapírra, és ezután a mintákat a tésztára fektetjük. Aki ügyes rögtön éles késsel vághatja ki a formákat A sütőt előmelegítjük 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) A ház elemeit sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, és megsütjük Hagyjuk kihűlni és megkeményedni. Rózsaszín vagy sárga selyempapírt ragasztunk az ablakkeretekbe. A ház részeit karamellizált cukorral vagy a dekoráláshoz szükséges cukormázzal összeragasztjuk. Elkészítjük a dekoráláshoz szükséges cukormázt: a porcukrot annyi vízzel vagy citromlével elkeverjük, hogy nem túl folyékony

masszát kapjunk.) Ételfestékkel különböző színű adagokat készítünk. Papírból készített tölcsérből szép vékony virágmintákat nyomunk. A rózsákat ezzel a masszával vagy a karamellizált cukorral ragasztjuk a házra. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, ezzel csíkozzuk be a ház falát Helyezzünk egy kisméretű zseblámpát a ház belsejébe. Gyertyát ne használjunk, mert hő hatására idő előtt összedől. Top tipp: A házikót díszítheti készen kapható marcipán virágokkal, cukordrazséval, mogyoróval, dióval is. Karácsonyi mézes malac (görög recept) Hozzávalók: 3 kilós malaccomb hálóba húzva, egy marék szegfűszeg. 5-6 cikk fokhagyma, 4-5 babérlevél, kisebb darabokra tördelve-vágva, só, bors, 2 citrom leve, 4-5 kanál vaj, 1,5-2 kg krumpli, 1 kg mogyoróhagyma Szirup: 100 gr vaj, 3 kanál méz Elkészítés: A malaccombot lehetőleg a hentessel behúzatjuk hálóba hogy jó szoros, kerek hengert kapjunk ez hozzásegít

ahhoz hogy szép formája legyen a sültnek és hogy ne essen szét a hús. Megtűzdeljük azt a felét, ami a teteje lesz, és a két oldalát szegfűszeggel hogy olyan sündisznószerűen nézzen ki, a szegfűszegek közé pedig kis lyukakba babérlevél darabkákat és felváltva fokhagyma darabkákat szurkálunk (a hús aljára is). Sózzuk, borsozzuk (legjobb egy nappal előtte hogy a só, bors átjárhassa a húst), betesszük szorosan egy őzgerincformába, a tepsi aljába öntünk egy pohár vizet-citromlevet, teszünk 4-5 kanál vajat, letakarjuk alumíniumfóliával vagy a forma tetejével és betesszük forró sütőbe. Mikor a hús illata érződik, lefokozzuk a sütőt majd egész lassú tűzön, 3-4 órát sütjük. A krumplit megmossuk, pár percig főzzük héjában. Meghámozzuk, kihűtjük, nagyobb darabokra vágjuk (ha forrón próbáljuk ezt a műveletet elvégezni, szétesnek a krumplidarabok) és átsütjük olívaolajon. A mogyoróhagymát megpucoljuk,

átsütjük olívaolajon. A krumplit és a hagymát egy akkora méretű tepsibe tesszük, ahova középre befér a hús is. Mikor a hús megpuhult, átköltöztetjük a hagymás tepsibe. Összeolvasztjuk a mézet a vajjal, a sziruppal megöntözzük jól a húst, majd az egészet visszatesszük a sütőbe, és pirosra sütjük, miközben öntözgetjük a levével. Melegen és hidegen is tálalható. Hidegen könnyebb szeletelni a húst, míg melegen nagyon kell vigyázni, mert forgácsolódik. Karácsonyi mézes pálinka Hozzávalók: 4. 5 dl házi pálinka, 0 5 dl méz, mézes süteményekbe való fűszerek (fahéj, szegfűszeg, gyömbér, citromhéj, ánizs, stb.) Elkészítése: Az ízlés szerint fűszerezett, mézzel kevert pálinkát rázza össze 2-3 naponta karácsonyig, közben tárolja sötét, hűvös helyen. Fogyasztás előtt szűrje át A nagy ünnepi ebédek és vacsorák előtt kiváló étvágygerjesztő. Karácsonyi mézes torta Hozzávalók a tésztához: 80

dkg liszt, 2 db tojás, 30 dkg kristálycukor, 4 ek tej, 6 dkg vaj, 6 ek méz, szegfűszeg Hozzávalók a krémhez: 1 liter tej, 6 ek liszt, 40 dkg margarin, 40 dkg kristálycukor Díszítéshez: marcipán és cukrozott gyümölcs Elkészítés: A tojást, cukrot, tejet, vajat, a mézet és az őrölt szegfűszeget vízgőzön habosra keverjük, majd a gőzről levéve hozzáadjuk a lisztet, és tésztává gyúrjuk. A tésztából 6 darab torta nagyságú lapot nyújtunk, kisütjük, és ha kihűlt, krémmel rétegesre töltjük. A krémhez a lisztet a cukorral és egy kevés hideg tejjel csomómentesre elkeverjük. A többi tejet felforraljuk, és ha forr, a lisztes keveréket hozzáöntjük, és felfőzzük. Vigyázzunk, hogy ne égjen oda Ezután lehűtjük, majd 40 dkg vajjal habosra keverjük. A tetejét a saját krémjével lekenjük, cukrozott gyümölccsel, vagy karácsonyi marcipándísszel díszítjük. Karácsonyi oldalas (norvég recept) Hozzávalók: 1-1,5 kg oldalas,

só, bors, víz A sütés előtt 1-2 nappal fűszerezzük be a húst. Tegyük egy tepsibe 2 dl vízzel, fedjük be alufóliával és körülbelül 230°C-on süssük 30-40 percig. Vegyük le a fóliát és süssük tovább 200°C-on körülbelül 1,5-2 órát. Tálalás előtt 20 percet hagyjuk állni Húsgombóccal, főtt kolbásszal, almával, szilvával, vöröskáposztával, stb. tálalhatjuk Karácsonyi pikáns libacomb Idő: 40 perc Hozzávalók: 4 libacomb, 10 dkg aszalt szilva, 2 jonatán alma, 1 evőkanál paradicsompüré, só, bors, szegfűszeg Elkészítése: Az aszalt szilvát szegfűszeges - ízlés szerint cukros - vízben megfőzzük. Lecsöpögtetjük, kimagozzuk és összekeverjük a m eghámozott, lereszelt almával. A libacombok bőrét késsel óvatosan fellazítjuk, az így nyert üregbe dugdossuk a gyümölcsöt. A húst sózzuk, borsozzuk, és tepsibe fektetjük. Kevés vizet aláöntve, sütőben pirosra sütjük A keletkező pecsenyelével gyakran

locsolgatjuk. Ha megsült, a húst kivesszük, a pecsenyelevet paradicsompürével elkeverjük, kevés húslevest aláöntünk és felforraljuk. A húst a m ártással leöntve tálaljuk. Párolt rizzsel körítjük Karácsonyi pisztráng Idő: 10 perc Hozzávalók: 2 kis, konyhakész pisztráng, 2 gerezd fokhagyma, 4 dkg liszt, 10 dkg mandula, 1 dl tejszín, fél citrom leve, 10 dkg vaj, 0,5 dl fűszeres olaj (pl. tárkonyos, rozmaringos vagy kakukkfüves), só Elkészítése: A ledörzsölgetett halat beirdaljuk. Sóval bedörzsöljük, citromlével meglocsoljuk, és fűszeres olajjal kenegetjük. 20 percig állni hagyjuk A nedvességet leitatjuk, a halat lisztbe forgatjuk, és megforrósított vajon minden oldalon megsütjük. Zúzott fokhagymával meghintjük, mellédobjuk a lehéjazott mandulát, és még 1 percig pirítjuk. Felöntjük a tejszínnel és összeforraljuk. Párolt rizzsel körítjük Karácsonyi puding (Christmas Pudding) Hozzávalók: 115 g vaj (plusz a

kivajazásokhoz szükséges mennyiség), 225 g finom sötétbarna cukor, 50 g sütőporos liszt, 5 ml kevert fűszer, 1,5 ml őrölt szerecsendió. 2,5 ml őrölt fahéj, 2 tojás, 115 g friss fehér prézli, 175 g sultanas (nagy szemű mazsola), 175 g mazsola, 115 g ribizli, 25 g cukrozott gyümölcshéj, finomra reszelve, 1 nagy alma, hámozva, kimagozva, lereszelve, 1 narancs vagy citrom finomra reszelt héja, 1 narancs vagy citrom leve, 150 ml brandy, rum vagy sherry A vajat a cukorral simára keverjük, majd beledolgozzuk a lisztet, a tojásokat, a fűszereket, s a többi hozzávalót. Választunk egy jó mély, hőálló tálat, s zsírpapírból vágunk egy akkora darabot, ami az alját pontosan lefedi, és azt belehelyezzük. A papírt és a tál belső oldalát vékonyan megkenjük vajjal, majd beleöntjük a pudingkeveréket. Elegyengetjük, s a tetejére egy illeszkedő, vajazott zsírpapírdarabot teszünk. Egy nagyobb darab zsírpapírral leborítjuk az egész tálat, s a

pereme alatt szorosan körbekötjük, a lelógó fölösleges papírt pedig levágjuk. Végül ugyanígy egy fóliával is lezárjuk az edényt, de ezúttal keresztben is átkötjük, hogy majd - legyen bármennyire is forró - felülről meg tudjuk fogni. Fogunk egy nagy fazekat, aminek van illeszkedő fedele, s abba egy kisebbet, amelybe belefér a pudingos edényünk. A nagy lábasba annyi forró vizet öntünk, hogy az a belehelyezett közepes edény feléig érjen, a közepesbe pedig beletesszük (szárazon) a pudingos tálat, végül az egészre rátesszük a nagy lábas fedelét. A pudingot a mennyiségtől függően 2-6 óra hosszan gőzöljük (a víznek folyamatosan forrnia kell, s ha fogy, pótoljuk). Ha elkészült, hagyjuk kihűlni, s csak azután borítjuk ki az edényből. Karácsonyi pulykamell Hozzávalók (6 személy): 1,2 kg kicsontozott pulykamell, 1 fej vöröshagyma, 15 dkg szeletelt császár- vagy füstölt szalonna, 12 gerezd fokhagyma, 2,5 dl fehérbor,

rozmaring só, bors. Elkészítés: A pulykamellet kettévágjuk, hogy az alja egyben maradjon, és húsklopfolóval 1 cm vastagságú téglalap alakúra verjük. Enyhén megsózzuk, befedjük a s zalonnacsíkokkal, elosztva elhelyezzük rajta a f okhagymagerezdeket, és rozmaringgal meghintjük. Ezután a bejglihez hasonlóan feltekerjük, hústűvel megtűzzük és betakarjuk a m aradék szalonnaszeletekkel (ezeket egyenként, szorosan vékony zsineggel a húshoz kötözzük). Mély tűzálló tálba tesszük, aláöntjük a bort, körberakjuk a feldarabolt hagymával és mérsékelt tűznél (először alufólia alatt) puhára pároljuk. A sütésidő felénél az alufóliát eltávolítjuk és a saját zsírjával locsolva, megsütjük. Eltávolítjuk a zsineget és a hústűt, majd vékonyan felszeleteljük. Vajas burgonyapürével vagy párolt zöldséggel tálaljuk Karácsonyi rétes Hozzávalók: Tészta: 40 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 10 dkg cukor, 1 vaníliás cukor, 1

tojás, 5 evőkanál tej, 10 dkg vaj. Töltelék: 8-10 dkg kockára vagdalt cukrozott narancs- vagy citromhéj, mazsola, metéltre vágott citronát (cukrozott gyümölcs), hosszúkásra vagdalt mandula, apróra vágott füge. Máz: 1 citrom levét 10-15 dkg finom porcukorral sűrűre keverünk, ezzel a kihűlt rétest bevonjuk, és a levegőn megszárítjuk. Tésztát gyúrunk, ujjnyi vastagra kinyújtjuk, a töltelékkel megkenve összesodorjuk, tojással megkenjük és tepsin kb. 40 percig sütjük Karácsonyi saláta Hozzávalók 6 személyre: 2 kg alma, 1-2 csésze cukor, 1 marék mazsola, 1 marék dió, fahéj, 1 vanília. Elkészítés: Az almát meghámozzuk, felszeleteljük. Kevés vízzel és a többi hozzávalókkal addig főzzük lassú tűzön, amíg majdnem szétfő. Ha szükséges, utánatöltünk vizet Karácsonyi saláta (ensalada de Navidad) spanyol recept Hozzávalók: 2 kis fej cékla, 1 sárgarépa, 1 fej saláta, 1 narancs, 1/2 ananászkonzerv, 1 banán; az

öntethez:3 evőkanál olaj, 1 evőkanál citromlé, 1/2 kávéskanál porcukor, egy kevés só. Forró vízben külön-külön megfőzzük a céklát és a sárgarépát, de nem egészen puhára, hanem úgy, hogy egy kicsit ropogós maradjon. A vízből kivéve hagyjuk kihűlni A céklát és a sárgarépát meghámozzuk. A fejes salátát megmossuk, leszárítjuk Néhány nagy levelet félreteszünk, a t öbbit csíkokra vágjuk. A céklát, sárgarépát, ananászt, a m eghámozott narancsot kockákra vágjuk, és összeforgatjuk a metélt salátalevelekkel. Az öntet elkészítése: valamennyi hozzávalót kis tálban egy kanállal alaposan összedolgozzuk, amíg a porcukor fel nem olvad. Ráöntjük az alapanyagokra, összekeverjük, a salátalevelekkel kibélelt tálba tesszük, és behűtjük. Mandula-, mogyoró-, diódarabokkal díszítve tálaljuk. Karácsonyi sonka (svéd recept) Hozzávalók: 1,5 - 4 kg kötözött sonka A pirításhoz: 4 evőkanálnyi mustár, 1

evőkanálnyi kristálycukor, 1 tojás sárgája, zsemlemorzsa Elkészítés: Kapcsoljuk be a tűzhely sütőjét 125 C-ra. A hideg vízben leöblített sonkát a zsírosabb oldalával felfelé tűzálló tálban a sütőbe az alsó rácsra tesszük, 20 percenként. 1 - 2 evőkanál vízzel meglocsoljuk. Elkészítési idő 1 - 1,5 óra / 1 kg sonka. Pirítás: A hálót (aki akarja a z síros részeket is) eltávolítjuk. Keverjük össze a m ustárt, kristálycukrot és a tojássárgáját, ecsettel kenjük be a sonkát, majd beszórjuk megszitált zsemlemorzsával. 200 C-on a sütőben 15 percig pirítjuk Karácsonyi stollni (nehéz élesztős tészta, sok dióval, gyümölccsel) Hozzávalók: 1 kg liszt, 2 dkg só, 15 dkg porcukor, fél liter langyos tej, 30 dkg vaj vagy margarin, 6 dkg élesztő, 20 dkg mazsola, 50 dkg gorombára vágott dió, 30 dkg kis kockára vágott, cukrozott narancshéj, 1 citrom reszelt héja, 2 csomag vaníliás cukor Elkészítés: Az élesztőt a

langyos tejben 4-5 dkg cukorral elkeverjük. A margarint a l iszttel elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tejben felolvasztott élesztőt, a porcukrot, sót és simára eldolgozzuk. Negyedórai pihentetés után beledolgozzuk a tésztába a 20 dkg mazsolát, az 50 dkg diót, 30 dkg cukrozott narancshéjat, reszelt citromhéjat, vaníliás cukrot. Ezután fél kilós darabokra osztjuk és 20 centis rudakat sodrunk, amiket kissé lelapítunk. Egy órát meleg helyen kelesztjük, majd 180 fokon (5-6-os fokozat) fél óráig sütjük. Sütés után forró vajjal bőven lekenjük, és vaníliás cukorral vastagon megszórjuk. Másnap fóliába csomagoljuk, és hűvös helyen sokáig eltartható. Valódi ínyencség Karácsonyi sült pulyka sonkakrémes burgonyával Hozzávalók: A pulykához: 1 fiatal pulyka (6-8 kg), 20 dkg füstölt bacon, só, bors A krumplihoz: 6 nagy főtt krumpli, 1 hagyma, fél liter tej, 20 d kg füstölt sonka, 5 d kg vaj, 1 kanál őrölt bazsalikom, 1 kanál őrölt

petrezselyem, 3 kanál sima liszt, só, bors Elkészítése: A pulykát dörzsöljük be kívül-belül sóval és borssal, majd borítsuk be a baconnal és kötözzük meg. Ezután süssük meg 220 fokon 50 percig Ezután vegyük lejjebb a hőmérsékletet 180 fokra, és hagyjuk a sütőben további 3 órára. 2 és fél óra múlva szabadítsuk meg a húst a bacontól, hogy színt kaphasson. Közben készítsük el a krumplit: pirítsuk meg egy serpenyőben a hagymát és a vajat. Pár perc múlva vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá a lisztet, majd apránként a tejet. Ezután tegyük vissza a serpenyőt a tűzre és kevergessük 10 perc múlva tegyük bele a sonkát és a petrezselymet, bazsalikomot. Szeleteljük fel vastag darabokra a krumplit, és egy előre kivajazott tepsibe tegyük, majd öntsük rá a sonkás krémet. Előre melegített sütőben 180 fokon 15 percig sütjük. Karácsonyi sütemény Hozzávalók: 25 dkg, vaj vagy zsír, 25 dkg cukor, 2 egész tojás, 50

dkg liszt, 1 csomag sütőpor, kevés só. A vajat, cukrot és a két tojást jól összekeverjük, hozzádolgozzuk a sütőporral kevert lisztet. A tésztát késfok vastagságnyira kinyújtjuk, tetszés szerinti kis formákra szaggatjuk, és kikent tepsiben aranysárgára kisütjük. Bádogdobozban hónapokig eláll Karácsonyi sütemény (angol recept) 22 deka lisztet, 22 deka cukrot, 22 deka vajat, 4 egész tojást jó habosra keverünk, aztán jön bele 15 deka citronád, 7 deka mandula, 22 deka fekete aprószőlő, 22 deka mazsola, kevés szerecsendió. Egy kikent gömbölyű kuglófformában megsütjük (Soká, hónapokig eláll) Karácsonyi sütemény (Stollen) német recept Hozzávalók: 30 dkg liszt, 10 dkg vaj vagy margarin, 8 dkg porcukor, 1 egész tojás + 2 sárgája, 1 mokkáskanál só, 2,5 dkg élesztő, 2 dl tej, 20 dkg mazsola, 15 dkg bármilyen cukrozott gyümölcs, fél citrom reszelt héja, 1 zacskó vaníliás cukor. Egy evőkanál lisztet, a szétmorzsolt

élesztőt és egy teáskanál cukrot belekeverek a langyos tejbe, és az edényt letakarva felfuttatom. Közben a tojásokat a sóval, a cukorral, a vaníliás cukorral jól kikeverem, közben az olvasztott vajat is hozzákeverem. (Ügyelek arra, hogy a vaj már ne legyen meleg.) Ezután hozzáadom a felfutott kovászt és a lisztet Addig keverem, amíg habos, egynemű masszát nem kapok. Mély tálba öntöm, tetejét liszttel meghintem és tiszta konyharuhával letakarva, langyos helyen duplájára kelesztem. Lisztezett deszkára teszem, dupla nagyságúra kinyújtom, és egyenletesen rászórom a mazsolát, meg a cukrozott gyümölcsöt. A tésztát egymásra hajtom, majd hosszúkás, keskeny tepsibe gyömöszölöm úgy, hogy az csak a tepsi háromnegyedéig érjen. A tepsiben még pihentetem fél órát, majd előmelegített, közepesen meleg sütőbe téve, közepes lángon megsütöm. Porcukorral kevert vaníliás cukorba forgatom és folpackba csomagolva száraz, hűvös

helyen tartom. Három hétig biztosan eláll. Vékony szeletekre vágva kínálom teához vagy kávéhoz, gyerekeknek kakaóhoz. Karácsonyi sütemény (norvég recept) Hozzávalók: 2 dl édes tejszín, 13 dkg cukor, 1 tojás, 50 dkg liszt, 2 teáskanál kardamom, 1 csomag vaníliás cukor, 23 dkg vaj, 10 dkg zsír Verjük habbá a tejszínt és keverjük hozzá a cukrot és a tojást. Adjuk hozzá a lisztet, fűszereket, a vajat és az olvasztott zsírt is. A hideg tésztát nyújtsuk és szaggassuk ki, majd süssük aranybarnára. Karácsonyi süteménykülönlegesség - Pepperkakor (svéd recept) Hozzávalók: 55 dkg liszt, 30 dkg margarin, 2 tojás sárgája, 10 dkg porcukor v. barnacukor, 10 dkg méz, fél ek szegfűszeg, fél ek fahéj, fél kk szerecsendió, fél kk gyömbér, 1 kk sütőpor, 4 dkg kakaó Elkészítés: A lisztet összekeverjük a kakaóporral, majd elmorzsoljuk a m argarinnal. A többi anyagot hozzáadva határozottan összegyúrjuk. A kész masszát

pihentetjük min 3 órát, de legfeljebb 1 napot. Pihentetés után kinyújtjuk, 2-3 mm vékonyságura, majd tetszés szerinti formákat szaggatunk belőle. Előmelegített sütőben 180-200 fokon 5-6 percig sütjük. Karácsonyi sütemény sütőtökből (Nagydobos) Hozzávalók: 2 dl salátaöntet, 1 csomag tortapor keverék, 50 dkg sütőtök, 3 tojás, a díszítéshez porcukor, vaníliamáz, piros és zöld gumicukorkák fölszeletelve. Keverjük össze az első négy hozzávalót turmixgéppel, közepes gyorsasággal. Öntsük egy 25 x 40 cm-es kizsírozott tepsibe. 180 fokos sütőben süssük 18-20 percig, amíg a tészta széle el nem válik a t epsi oldalától. Ha kihűl, szórjuk meg porcukorral Díszíthetjük vaníliamázzal és gumicukorkákkal. Karácsonyi tallérok (norvég recept) Hozzávalók: 25 dkg liszt, 1 dkg sütőpor, 1 dkg vaníliás cukor, 15 dkg vaj, 10 dkg cukor, 1 tojás Keverjük össze a hozzávalókat, gyúrjuk össze, és formáljunk belőle egy

hengert. Vágjuk szeletekre, tegyük egy tepsibe. A szeleteket villával óvatosan nyomjuk le, kenjük meg tojásfehérjével, szórjuk meg mandulával és 175°C-on süssük meg. Karácsonyi tej Hozzávalók: 1 l tej, fél darab fahéj, 1 szegfűszeg, pár szem koriander, fél rúd vanília. A hozzávalókat felfőzöm, majd tetszés szerinti mézmennyiséggel édesítem. Karácsonyi tejszínes csokoládétorta Hozzávalók: 1 kerek csokoládés piskótalap, 15 dkg liszt, 10 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 5.5 dl tejszín, 4 dkg kakaó, 4 dkg étcsokoládé, 10 dkg erdei gyümölcsíz, 5 cl rum. A lisztből, vajból és porcukorból linzertésztát gyúrunk. Lemérünk belőle 20 dkg- ot, és kerek tortalapot sütünk belőle, a többiből pedig, kinyújtva, kis csillagokat szúrunk ki és megsütjük. A kettévágott piskótalap egyik felét megkenjük a gyümölcsíz felével, és ráragasztjuk a kihűlt linzerlapot. A kakaót és a csokoládét egy nagyobb edényben vízgőz fölött

felolvasztjuk, előbb keveset hozzáadunk a felvert tejszínhabból, és simára keverjük. Beletesszük a maradék gyümölcsízt, a rumot és a többi tejszínhabot, és az egészet jól összekeverjük. Ha van otthon fém tortakarikánk, rátesszük a gyümölcsízzel összeragasztott két tortalapra, s rátöltjük a csokoládés tejszíntölteléket úgy, hogy az a karika háromnegyedéig érjen. Ráhelyezzük a piskótalap másik felét. Erre töltjük a maradék tejszínkrémet, a tetejét egyenesre simítjuk, és hűtőbe tesszük, hogy jól megdermedjen. A hűtőből kiemelve, a karikát levesszük róla, szeletenként egy-egy, porcukorral meghintett linzercsillaggal díszítjük, a közepét pedig kakaóporral szórjuk meg. Karácsonyi tejszínes ostya (norvég recept) Hozzávalók: 18 dkg liszt, 1 dl víz, 5 dl tejszín, 1 dkg sütőpor, 1 teáskanál só A hozzávalókat gyúrjuk sima tésztává, és hagyjuk állni 5-10 percig, majd alacsony hőmérsékleten süssük

aranybarnára. Norvég kecskesajtot (geitost), lekvárt és tejszínt kínáljunk hozzá. Lehetőleg rögtön a sütés után fogyasszuk, amikor még friss és ropogós Karácsonyi torta 1. Tizenöt dkg vajat habosra kavarunk. Belevegyítünk 8 tojássárgáját, 15 dkg porcukrot, 15 dkg őrölt hámozatlan mandulát, 1/2 citrom reszelt héját, 3 evőkanál rumot, és az 5 tojás kemény habját. Kikent meghintett formában 3/4 óra hosszat sütjük Mikor kihűlt, kettévágjuk, vékonyan megkenjük középen málna- vagy ribizli lekvárral. Fehér cukormázzal vonjuk be, és szintén fehér cukormázba mártott apró fenyőgallyakkal koszorúalakban díszítjük a tetejét, a koszorú közepét pedig cukrozott gyümölcsökkel. Karácsonyi torta 2. Hozzávalók: A linzer tésztához: 30 dkg liszt, 20 dkg margarin, 10 dkg (1cs.) DrOetker Vaníliaízű porcukor, 1 mokkáskanál Dr.Oetker Sütőpor, 1/2 cs DrOetker Vanillincukor, 1-2 evőkanál víz A pozsonyi tésztához: 10 dkg

liszt, 4 dkg margarin, 1 evőkanál Dr. Oetker Vaníliaízű porcukor, 1 mokkáskanál Dr. Oetker sütőpor, 1 cs Dr Oetker Instant élesztő, 0,3 dl tej, 1 db tojás sárgája, 1 késhegynyi kristálycukor, csipet só. A töltelékhez: 18 dkg őrölt mák/dió, 1 üveg (2 ml) Dr. Oetker citrom aroma, 10 dkg finomra őrölt babapiskóta, 1 kiskanál fahéj, 10 dkg kristálycukor, 0.5 dl víz, 3 dkg gyümölcslekvár, 3-5 dkg mazsola, 1 cs. Dr Oetker Vanillincukor, 0,5 dl étolaj, 30-40 dkg kinyomott reszelt alma, 1 evőkanál langyos méz, 5 dkg durvára vágott dió Elkészítés: Először a tölteléket készítjük el. A vízből és a kristálycukorból szirupot főzünk, beletesszük a mazsolát, az őrölt babapiskótát és a fahéjat, majd a tűzről levéve a többi hozzávalót (az étolajat utoljára) és kb. 25-30 percig, hűlni hagyjuk A linzer tésztához a porcukrot a vízzel elkeverjük, hozzáadjuk a margarint, a lisztet, és a többi nyersanyagot, majd lazán

összegyúrjuk. Félretesszük pihenni, és ez alatt elkészítjük a pozsonyi tésztát. A margarint, a porcukrot, a tojás sárgáját keverőedényben keverjük, hozzáadjuk a lisztet, és a tejjel, kristálycukorral megfuttatott élesztőt, valamint a többi nyersanyagot, majd lazán összegyúrjuk és kb. 15 percig pihentetjük A linzer tészta 2/3-át egy közepes, vagy nagyobb tortaforma alján egyenletesen elterítjük, majd azt 3-4 percig 150 C fokos sütőben félnyersre sütjük és félretesszük. A megmaradt linzertészta 1/3-át a p ozsonyi tésztával lazán összegyúrjuk. A máktölteléket tesszük először a félig sült lapra, majd egyenletesen elterítjük Az összegyúrt tészta felét szintén egyenletesen ráterítjük a máktöltelékre. A diótöltelék következik, amire a kinyomkodott reszelt almát terítjük. Lezárjuk a tortát a megmaradt tésztával, majd azt 150 C fokos sütőben 20 percig sütjük. Eztán az 1 evőkanál langyos mézzel megkenjük,

tetejét durvára vágott dióval megszórjuk és még 5-8 percig sütjük. A kihűlő langyos torta oldalát a megmaradt vágott dióval panírozzuk. Karácsonyi tőkehal (svéd recept) Hozzávalók 4 személyre: 4 fej hagyma, 60 dkg tőkehalfilé, 1 kis doboz ajókafilé (ringli), 2 dl tejszín, 5 dkg vaj, só, frissen őrölt bors Elkészítés: A megtisztított hagymát vékony karikákra vágjuk, és kivajazott tűzálló tálba halmozzuk. Sóval, borssal ízesítjük Ráfektetjük a felszeletelt tőkehalfilét, amit csak borssal hintünk meg. Az ajókafiléket villával kissé összetörjük, majd a levével együtt belekeverjük a tejszínbe. A hagymás halra öntjük és rámorzsoljuk a m aradék vajat Fóliával lefedve, forró sütőbe toljuk. Kb 30 percig sütjük Burgonyapürével és főtt céklával körítjük Karácsonyi zöldséges-göngyölt harcsa Hozzávalók: 1 kg harcsafilé, 15-15 dkg sárga- és fehérrépa, 2 dl fehérbor, tárkonylevél, néhány szem bors,

1 babérlevél, 3-4 evőkanál ketchup, 10-10 dkg rák- és kagylókonzerv, só. Elkészítése: A vékony metéltre vágott vegyes zöldséggel megrakjuk a halfiléket, majd összegöngyöljük, és megtűzzük. Fehérboros, fűszeres lében a töltött halakat megpároljuk, majd kiemelve tálra rendezzük. A visszamaradt párolólébe keverjük a ketchupot, beletesszük a rákot és a kagylót. Jól összeforraljuk, és a ragut a halra öntjük Petrezselymes, vajas burgonyát adunk mellé. Különleges karácsonyi sütemény (Moszkauer) Hozzávalók: 20 dkg darált dió, 20 dkg kristálycukor, 2 dl tejszín, 5 dkg apróra vágott aszalt, cukrozott gyümölcs (narancshéj, mazsola, szilva) Elkészítés: Összekeverjük a hozzávalókat, majd gőzfürdőn forrásig hevítjük, miközben kevergetjük, majd hűlni hagyjuk. Zsírozott, lisztezett lemezen kis halmokat rakunk, amiket lelapítgatunk. 210 fokos gőzmentes sütőben 8 perc alatt készre sütjük Gyorsan kell dolgozni vele,

mert hamar barnul, hiszen ez az édesség néhány milliméter vastagságú. Miután kihűltek a lapocskák, felolvasztunk egy kevés csokoládét, étolajat teszünk hozzá, és a l apocskákat egyenként belemártogatjuk úgy, hogy a sütőlappal érintkezett felületét tesszük bele a csokiba, majd megfordítva zsírpapírra helyezzük. Kihűlés után tálalható Mézes karácsonyfa-figura Hozzávalók: 55 dkg liszt, 25 dkg méz, 10 dkg Ráma, 1 kanál fahéj (kívánság szerint evő-, vagy kávéskanál), 10 szem szegfűszeg (darálva), 3 egész tojás, 15 dkg kristálycukor, 1 kk szódabikarbóna, 2 tojásfehérje, 20 dkg porcukor A mézet, a margarint, a fahéjat, szegfűszeget felforraljuk, és a fele lisztet a masszába tesszük (forrón). A szódát a tojással és a kristálycukorral habosra keverjük, hozzá a maradék lisztet A kettőt összegyúrni. Vagy kis golyókat formálni, vagy kinyújtva kivághatók belőle a kívánt karácsonyi figurák, utána megsütni.

Vigyázat: a kétszeresére dagad és gyorsan sül! A tojásfehérjét gőz fölött a porcukorral kikeverni, ezzel mehet a mézest megkenni. Kenés közben melegen tartani, mert hamar megszárad. Száradni hagyjuk (szabad levegőn, nem sütőben!). Ha fel akarod akasztani, szívószállal nyomj rá lyukat, még sütés előtt, lehet hogy "benő", de mégis könnyebb. Mint minden mézes, előbb keményedik, és néhány nap múlva puhul. Diabeteszeseknek: ha a méz ellenére is enni akarnak belőle, egy darab kb. 6 gr szénhidrát, a máz nélkül, de pótmézzel is készíthető, csak akkor kicsit lassabban puhul