Alapadatok

Év, oldalszám:2007, 9 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:143

Feltöltve:2007. november 29.

Méret:160 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

Ágnes - Barna – Klemi: Salsák Ananász salsa . 2 Ananászos salsa . 2 Asado salsa (Zuard) . 2 Best Salsa on Earth - A világ legjobb Salsája . 2 Canned Salsa - Salsa befőtt . 3 Cayenne Pepper Salsa - Cayenne-borsos salsa . 3 Chevys® Fresh Salsa . 3 Chi Chis Mild Salsa - Chi Chis könnyű öntete . 3 Chili Salsa . 3 Chunky Salsa - Sűrű salsa . 4 Eggs in Salsa – Tojásos salsa . 4 Fruit Salsa - Gyümölcs salsa . 4 Green Tomato Salsa - Zöldparadicsomos salsa . 4 Homestyle Salsa - Házias salsa . 4 Jalapeńo Salsa - Emberes salsa . 5 Mangó-salsa . 5 Peach Salsa - 1st Place - A legjobb őszibarack salsa . 5 Salsa á lá Jamie Oliver . 5 Salsa alaprecept . 5 Salsa al Formaggio - Sajtmártás . 5 Salsa criolla - Kreol szósz . 6 Salsa cubana (Kubai szósz vagy salsa criolla) . 6 Salsa di Pomodoro . 6 Salsa peverada 01. - Borsmártás 6 Salsa peverada 02. - Borsmártás 6 Salsa Romana - Római salsa . 7 Salsa rosa céklával . 7 Salsa rosa - Rózsamártás . 7 Salsa

Tartare - Salsa-tartár . 7 Salsa verde 01. (Anyóka módra) 7 Salsa verde 02. – Zöld salsa - olasz recept 8 Salsa verde 03. - Zöld salsa - másképp 8 Salsa verde 04. – Zöld salsa 8 Tex-Mex salsa . 8 Tomato and Chilli Salsa – magyar változat . 8 Salsa - (ejtsd: szálszá) – szósz, mártás Közép-Amerikából eredeztethető szósz, mártás. Őse a méregerős Chili-salsa, ami Mexikóból indult világhódító útjára. Ma már az egész világon ismerik Vándorlása alatt rengeteget szelídült és változott. Ismerünk csípős, zöldséges, húsos, gyümölcsös, stb. változatot is Sok esetben az elnevezés a színére is utalhat! Tulajdonképpen hasonlatos a Chutney-khoz, ám gyökereiket tekintve alapvető eltéréseket fedezhetünk fel a kettő között. A Chutney Indiából elindulva terjedt nyugat felé, míg a Salsa Amerikából indulva kelet felé járta be a világot. Még Thaiföldön is ismerik és használják. Ananász salsa Hozzávalók: 1 ananász,

1 gerezd fokhagyma, 1 fej finomra vágott lilahagyma, 2 evőkanál felaprított koriander, 1 evőkanál szójaszósz, 3 evőkanál citromlé, 25 g sótlan, pörkölt mogyoró felaprítva, őrölt bors, 1 piros chilipaprika apróra vágva (elhagyható) Egy éles, hosszú késsel vágjuk le az ananász alját és leveleit. Állítsuk függőlegesen, majd csíkokban távolítsuk el a héját, felülről lefelé haladva. Vágjunk elég mélyre ahhoz, hogy az ananász szemek is lejöjjenek a héjjal együtt. Keresztbe vágjuk fel az ananászt, egyenlő vastag szeletekre, majd távolítsuk el a magot minden szeletből, majd az ananászkarikákat vágjuk kis darabokra. Tegyük az ananászt egy tálba, adjuk hozzá a többi hozzávalót és keverjük össze. Fedjük le, és felhasználásig tartsuk hidegen. Ananászos salsa Hozzávalók 4 személyre: fél friss ananász, 1 friss chilipaprika, 1 fej lilahagyma, 3 evőkanál citromlé, 1 citrom reszelt héja, 2 evőkanál friss koriander- vagy

mentalevél, só, Tabascomártás A megtisztított ananász húsát apró kockákra vágjuk. Az erős paprikát karikákra, a lila hagymát kockákra vágjuk. Hozzáadjuk a c itrom reszelt héját, az apróra vágott korianderlevelet, meglocsoljuk a citromlével. Sóval, Tabasco mártással ízesítjük Letakarva 30 percig tartsuk szobahőmérsékleten, amíg az ízek összeérnek. Asado salsa (Zuard) Lényege a koriander, de mindenféle friss zöld elfér benne. Paradicsom hámozva (tudjatok forró víz) a zöld részei és a leve-magja eltávolítva, felaprózva. Zellerzöld, petrezselyemzöld, korianderzöld apróra, egy egész fej fokhagymát raktam bele. Só (sok) oregano (ez csak zacsis volt) olivaolaj, és citrom. Botmixerrel szépre turmixolni Fontos hogy érjen 1-2 napot a hűtőben. Best Salsa on Earth - A világ legjobb Salsája Hozzávalók: 3,6 dl csípős paradicsompüré, 1 közepes paradicsom, 1-1 teáskanál só és cukor, fél teáskanál őrölt bors, 1 fej

vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olívaolaj Tegye keverőtálba a meghámozott és apróra darabolt paradicsomot, a sót, a cukrot, az őrölt borsot, a reszelt vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Forgassa alaposan egybe, majd 6-12 perc alatt, közepes hőfokon, folyamatosan kevergetve párolja sűrűre. Szinte teljesen ki kell szárítani a keveréket. A folyamat vége felé kezdje lassanként hozzáadni az olívaolajat Amikor a keverékben lévő paradicsomdarabok szinte elfőttek, akkor a pürével kezdje hígítani a salsát. Ha sűrű mártássá vált, akkor hagyja szobahőmérsékletre hűlni fél óra alatt, majd tegye hűtőszekrénybe. Bármilyen mártogatós ételhez fogyasztható Canned Salsa - Salsa befőtt Hozzávalók: 1-1 kg érett szőlő és paradicsom, 4 fej vöröshagyma, 8 db banán, 8 db zöldpaprika, 5 gerezd fokhagyma, 1-1 db sárga és piros húsú paprika, 6 dl fehér borecet, 2 kávéskanál erős paprikapor, 1 teáskanál só, 1

mokkáskanál Cayenne bors A paradicsomok levét préselje lábosba. Adja hozzá a szőlőt, a reszelt hagymát, a feldarabolt zöldség- és gyümölcsféléket, valamint a fűszereket. Fedő alatt, gyakorta megkeverve, gyöngyözve főzze pár órán át, mialatt sűrű péppé válik. Töltse a Salsát kisebb üvegekbe Zárja le azokat, majd fejjel lefelé fordítva tegye dunsztba az üvegeket. Egy nap alatt hagyja kihűlni, és felbontásig tartsa hűvös helyen. Ha felbontotta, akkor hűtőszekrényben tárolja tovább. Cayenne Pepper Salsa - Cayenne-borsos salsa Hozzávalók: 2 dl ecet (5%-os), 2 dkg Cayenne-bors, 1 fej ezüst hagyma, 6 gerezd fokhagyma, 1 szál sárgarépa, 1 doboz paradicsompüré, 1 db erős paprika, 1 kávéskanál köménymag, 1 mokkáskanál só, 1 teáskanál citromlé, Valamennyi hozzávalót (a zöldségféléket megpucolva és felnagyolva) tegye turmixgépbe. Így aprózza fel kissé darabosra, majd öntse kis lábosba a keveréket. Nagyon lassú

tűzön gyöngyözve főzze fedő alatt 45-60 percig, mialatt ketchup sűrűségűre fő. (Időnként kevergesse meg, nehogy leégjen.) Fél óra pihentetés után fogyasztható Ha sokáig el szeretné tartani a mártást, akkor tegye üvegekbe és szorosan zárja le azokat. Lobogó vízben áztassa az üvegeket 15 percen át, végül dunsztban hagyja kihűlni. Chevys® Fresh Salsa Hozzávalók: 6 közepes paradicsom, 10 db csípős paprika, 1 közepes hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál ecet, 2 teáskanál só, 1,5 teáskanál füstízű aroma Elkészítése: Forrósítsa fel a grillsütőt. Vágja félbe a paradicsomokat, távolítsa el a magok egy részét, és mindegyikre csepegtessen egy kis olajat. Ízlése szerint az erős paprika magjait távolítsa el. Tegye a forró paradicsomokat a grillsütőbe Tíz perc múlva szórja meg a zúzott borssal és tegye a paradicsomokra a paprikákat. Újabb tíz perc múlva fordítsa meg a zöldségeket. Amikor a paprika kezd feketedni,

vegye ki A paradicsomokat hagyja a sütőlapon kihűlni. Amikor kihűlt, húzza le a héjukat, és tegye gyümölcs centrifugába Pörgesse ki belőle a folyadékot, és a maradékot tegye turmix gépbe. A többi hozzávalóval együtt 5-10 másodpercnyi keveréssel készítsen sima pürét. Zárt edényben pár órát, esetleg egy éjszakát tegye hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek. Chi Chis Mild Salsa - Chi Chis könnyű öntete Hozzávalók: 40 dkg főtt paradicsom, 2 nagy póréhagyma, 1 nagy kemény paradicsom (mag nélkül, szeletelve) fél-fél teáskanál só és őrölt bors, ízlés szerint Tabasco mártás Elkészítése: Vágja össze a főtt paradicsomot, és egy tálban keverje hozzá az apróra vágott hagymát, a s zeletelt paradicsomot, a s ót és borsot. Forralja fel, de egy perc után azonnal vegye le a melegről. A felét tegye turmixgépbe, és közepesre dolgozza el, de ne legyen teljesen pépes. Öntse a maradék keverékhez Hagyja kihűlni, és

szorosan lezárva tegye hűtőbe. Pár hét után fogyasztható Hűtőben 6 hónapig eláll Tipp: Ha erősen szereti, adjon hozzá 1 teáskanál magnélküli, aprított chilit. Chili Salsa Hozzávalók: 45 dkg paradicsom, 6-6 dkg chili paprika és vöröshagyma, 1 evőkanál citromlé vagy 1 kávéskanál ecet, 1 mokkáskanál só, fél mokkáskanál őrölt bors A paradicsomot és a chili paprikát mossa és szárítsa meg. Helyezzen a lángra lángelosztót, s tegye rá a paprikákat pár percre, mialatt kisség megbarnul, majd hagyja kihűlni. Vagdalja apróra, ám, ha gondolja, előtte a magvakat távolítsa el. A paradicsomokat dobja lobogó vízbe pár másodpercre. Húzza le a héjukat és kockázza fel Keverje össze a t öbbi hozzávalóval együtt egy lábosban. Lassú tűzön, időnként megkeverve párolja 10 percet Fél óra pihentetés után fogyasztható. Ha sokáig el szeretné tartani a mártást, akkor tegye üvegekbe és szorosan zárja le azokat. Lobogó vízben

áztassa az üvegeket 15 percen át, végül dunsztban hagyja kihűlni. Chunky Salsa - Sűrű salsa Hozzávalók: 2 kg paradicsom, 5 db zöldpaprika, 2 nagyobb vöröshagyma, 3 erős paprika, 5 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál só, 1 mokkáskanál őrölt bors, fél dl balzsamecet, 3 evőkanál cukor, 1-1 mokkáskanál őrölt koriander és bazsalikom, 1 csokor petrezselyem, 5 dl ketchup A meghámozott paradicsomokat, a p aprikát és a hag ymát kockázza fel apróra. A zúzott fokhagymával és a t öbbi alkotórésszel együtt keverje össze. Hagyja állni egy órán át, majd lassú melegen gyöngyöztesse mintegy órán keresztül. Fél óra pihentetés után fogyasztható. Ha s okáig el szeretné tartani a m ártást, akkor tegye üvegekbe és szorosan zárja le azokat. Lobogó vízben áztassa az üvegeket 15 percen át, végül dunsztban hagyja kihűlni. Eggs in Salsa – Tojásos salsa Hozzávalók: 8 tojás, 1 fej vöröshagyma, 1-1 szál sárga- és fehérrépa, 1 karika

zellergyökér, 1 evőkanál zsiradék, 1 teáskanál liszt, 1 mokkáskanál őrölt bors, 1 teáskanál mustár és citromlé, 2 babérlevél, 2 dl tejszín, cukor, só Vagdalja apró darabokra a zöldségféléket. A zsíron kissé pirítsa meg a cukrot és a hagymát Öntse fel vízzel, és tegye bele a zöldségeket. Ízesítse sóval, borssal, citromhéjjal, babérlevéllel és mustárral. Fedő alatt főzze puhára Vegye ki a babérlevelet, és pépesítse Ízesítse citromlével, adja hozzá a liszttel elkevert tejszínt, és forralja össze. Óvatosan forgassa bele a cikkekre vágott kemény tojásokat. Spagettivel tálalja Fruit Salsa - Gyümölcs salsa Hozzávalók: 5 dl felaprózott, friss gyümölcs (mangó, papaya, őszibarack, ananász vagy dinnye), fél zöldcitrom leve, 1 fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyem, 1 csípős paprika, 1 zöldpaprika, 1 evőkanál olaj, 1 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál só, 1 evőkanál ecet A gyümölcsöt keverőtálban locsolja

meg a citrom levével. Adja hozzá a zúzott fokhagymát, az apróra vagdalt hagymát és zöldpaprikát. Ízesítse a fűszerekkel, majd locsolja meg az olajjal és az ecettel. Alaposan forgassa egybe az egészet P ihentesse fél órán át, végül a chilit is adja hozzá. Főként grillezett csirke és hal mellé ajánlható. Green Tomato Salsa - Zöldparadicsomos salsa Hozzávalók: 1 db zöldparadicsom, 1 kis fej vöröshagyma, 1 db erős paprika, 1 evőkanál balzsamecet, 1 csokor petrezselyem, 1 kávéskanál reszelt gyömbér, 1 teáskanál szezámolaj, 1 teáskanál cukor, 1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom Negyedelje el a kétféle paradicsomot, majd vékonyan szeletelje fel azokat. Gyenge tűzön, folyamatosan kevergetve főzze öt-tíz perc alatt puhára a f elvagdalt zöldpaprikával együtt. Húzza félre a melegről, keverje hozzá a finomra vagdalt csípős paprikát, a hagymát és a vagdalt petrezselymet. Hagyja kissé hűlni, majd alaposan dolgozza egybe a többi

hozzávalóval. Fogyasztás előtt legalább egy órára tegye hűtőszekrénybe. Elsősorban főtt hal, csirke vagy tészta mellé tálalja. Homestyle Salsa - Házias salsa Hozzávalók: fél teáskanál só, 1 vagdalt vöröshagyma, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 1 evőkanál olaj, 1,5 dl sör, 1 teáskanál őrölt kömény, 1 db felkockázott zöldpaprika, 3 db meghámozott paradicsom, 1 csokor petrezselyem, 1 db felkockázott erős paprika Az olajon a hagymát és a paprikákat pár perc alatt párolja üvegesre. Adja hozzá a petrezselyem kivételével a többi alkotóelemet. Forralja fel a keveréket, majd fedő alatt, gyakran kevergetve, lassú tűzön párolja 30 percen át. Még forrón keverje bele a finomra vagdalt petrezselymet, végül szobahőmérsékletre hűlve tálalja. Ízlése szerint pár csepp citromlével pikánssá teheti. Jalapeńo Salsa - Emberes salsa Hozzávalók: 1 kg paradicsom, 3 db erős paprika, 2 fej vöröshagyma, 6 gerezd fokhagyma, 2 teáskanál

morzsolt oregánó, másfél teáskanál só, fél teáskanál köménymag, 2,4 dl almaecet A paradicsomok héját húzza le, és darabolja fel. Az erős paprikákat csumástól vagdalja fel, a hagymát apróra kockázza, míg a f okhagymát zúzza át. Lábosban keverje össze az összes alkotórészt, majd forralja fel azt. Vegye vissza a hőfokot, és gyöngyözve főzze 10 percet. Forrón tegye üvegekbe és szorosan zárja le azokat. Lobogó vízben áztassa az üvegeket 15 percen át, végül dunsztban hagyja kihűlni. Mangó-salsa Chilivel keverjük össze a nagyon érett mangót. Peach Salsa - 1st Place - A legjobb őszibarack salsa Hozzávalók: 12 db őszibarack, 2 fej vöröshagyma, 1 db erős paprika, 1 db piros húsú paprika, 1 mokkáskanál őrölt koriander, 1,2 dl fehér borecet, 2 evőkanál méz, 1 gerezd fokhagyma, 1,5 mokkáskanál őrölt kömény, fél mokkáskanál őrölt cayenne bors A meghámozott őszibarackokat kockázza fel, és helyezze lábosba. Adja

hozzá az apróra vagdalt paprikákat, a zúzott fokhagymát, és a reszelt vöröshagymát. Öntse rá a b orecetet Nagyon lassú tűzön párolja kevergetés közben pépesre a keveréket. Közben adagolja hozzá a fűszereket is. Mintegy 25-30 perc múlva húzza félre a melegről, s mixerrel pépesítse a salsát Legfőképpen bundázott húsok mellé szobahőmérsékletre hűlve tálalja. Salsa á lá Jamie Oliver Hozzávalók: 2 nagy piros édes paprika (vagy több), 3-4 enyhén csípős pirospaprika, 1 fej közepes lilahagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 1-1 csokor friss petrezselyemzöld és bazsalikom, só, olívaolaj, esetleg paradicsom Elkészítés: Az édes paprikát rácson vagy sütőlapon (lehet kinn a nyárson is) addig sütjük, míg a héja megfeketedik, majd egy tálba tesszük, kis sót szórunk rá (könnyebben lejön a héja) és lefedjük. Amíg a paprikák hűlnek, a hagymát, a csípős paprikát, a fokhagymát és a zöldfűszereket felaprítjuk, egy tálban

összekeverjük. Megpucoljuk a s ültpaprikákat, apró kockákra vágjuk, és hozzáadjuk a többihez. Az egészet megsózzuk és rátöltjük az olajat 1-2 órát állni hagyjuk, aztán sültek mellé, vagy főtt tésztával tálaljuk. Salsa alaprecept Hozzávalók: 3-4 hámozott, nagyon apróra vágott paradicsom, 5-6 chilipaprika felaprózva, 1 fej reszelt vöröshagyma, 2 gerezd zúzott fokhagyma, fél citrom kifacsart leve, ízlés szerint só, bors, friss koriander apróra vágva. Az összes hozzávalót jó alaposan keverjük el, hagyjuk egy kicsit állni. Salsa al Formaggio - Sajtmártás Hozzávalók: 3 dkg vaj, 2,4 dl tej, 3 dkg liszt, 2 dl tejszín, 2,5 dkg parmezán, 2,5 dkg füstölt sajt, só, őrölt bors Melegítse fel a vajat egy közepes lábosban. Szórja bele a lisztet, és keverje, míg zsemleszínű lesz. Folyamatos keverés közben a tejjel öntse fel Húzza félre a melegről Fűszerezze ízlése szerint. Szórja rá a r eszelt sajtokat, keverje

csomómentesre, majd a t ejszínt lassanként rácsurgatva, főzze laza mártássá. Frissen párolt zöldségek, főtt tészta, vagy mártogatósként friss rozskenyér mellé kínálja. Salsa criolla - Kreol szósz Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma és 1 fej lilahagyma, 2 db paradicsom, 3 db különböző színű paprika, 1 db sárgarépa, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 dl száraz fehérbor. Ízlés szerint: só, cukor, őrölt bors, petrezselyemzöld, oreganó, babérlevél, őrölt kömény, mentalevél, bazsalikom. A zöldségeket felaprítjuk. A hagymát olajon megpirítjuk és rádobjuk a zöldségeket Kevergetjük. Ezután megfűszerezzük, és legvégül ráöntjük a bort Kb 10 percig főzzük Salsa cubana (Kubai szósz vagy salsa criolla) Hozzávalók: paradicsom, színes paprikák, hagyma, fokhagyma, sárgarépa, petrezselyemzöld, oregano, babérlevél, köménymag, mentalevél, feketebors, cukor, só és bazsalikom, 2.5 dl fehérbor, étolaj, 1/2 csésze víz, lila hagyma

Első lépésként az összes alapanyagot apró darabokra vágjuk. Egy edénybe kevés olajat öntünk és megsütjük a hag ymát és a f eldarabolt zöldségeket kb. 4-5 percig pirítjuk Ezután meghintjük a fűszerekkel (mindenből egy kiskanálnyi), a bors kivételével, és az egészet összekeverjük, majd tovább pirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsomot és átkeverjük Ezután száraz fehérbort öntünk hozzá, megvárjuk, míg a bor elpárolog, hozzáöntjük a vizet, megcukrozzuk, megszórjuk őrölt feketeborssal, és ízlés szerint sózzuk. Takarékra tesszük a lángot és néhány perc múlva kész. Köretként, és önálló ételként is fogyasztható. Salsa di Pomodoro Hozzávalók: fél dl olívaolaj, 2 gerezd fokhagyma, 2 kis zöldpaprika, 1 kis fej hagyma, 1 kg paradicsom, só, őrölt bors, 50 dkg spagetti, 1-1 mokkáskanál vagdalt petrezselyem, oregánó és majoránna, 20 dkg füstölt sajt A tésztát lobogó, sós vízben főzze roppanósra. Közben a

paradicsomokat mártsa lobogó vízbe, majd a hé jukat húzza le. Vágja a hagymát apró kockákra és tegye a f elforrósított olajra. Párolja üvegesre, és tegye hozzá a paradicsomot Amikor levet eresztett, vegye alapra a hőmérsékletet, adja hozzá a fűszereket és a petrezselymet, valamint a felaprózott zöldpaprikát. Párolja össze a ragut, végül forgassa egybe főtt tésztával Forrón tálalja, megszórva a reszelt sajttal. Salsa peverada 01. - Borsmártás A velencei konyha egyik emblematikus étele. A velenceiek minden évben elkészítik – sűrű borsmartadban tálalt sült kacsával –, július harmadik szombatján, amikor egész éjszakás lakmározással ünneplik a rájuk tört legszörnyűségesebb pestisjárvány végét. Az eredeti recept marhacsontvelővel és húslevesbe áztatott kenyérrel készült. Ezt a krémes alapot könnyű húslevessel higítottak oly módon, hogy a levet több részletben öntötték rá, s elég hosszasan főzve

mindig újra besűrítették. A legvégén nagy mennyiségű tört borsot és zöldpetrezselymet adtak hozzá. Ez az ősváltozat ma is ismert, legfeljebb most vajat is kevernek hozzá. Főként a bolito mistohoz adják, pontosabban az ahhoz kínált mártások egyike, de nagyon jó bármilyen egyszerű főtt húshoz is. (A bolito miso amolyan vegyes tál, főtt húsok egyvelege: lehet benne marhanyelv, borjúszegy, sertéstarja, tyúkhús, kolbász.) Salsa peverada 02. - Borsmártás Az ősi recept sokféleképpen fejlődött tovább, másképp készítik Veronában, Trevisóban és Velencében. Ez itt az egyszerűbb változat, amely jól illik szaftosra sült fácánhoz, gyöngytyúkhoz, kacsához, nyúlgerinchez. Mozsárban szétpasszírozunk három finomra vágott szardellafilét és 15 deka letisztított nyers csirkemájat. Hozzávegyítünk ugyanannyi darált sertéshúst, egy csomag finomra vágott petrezselymet, három gerezd fokhagymát, két apróra vágott csemegeuborkát

és egy citrom vékonyan lereszelt héját, sót. Egy deci forró olívaolajban pár percig forgatjuk, majd felöntjük egy citrom levével és másfél deci száraz fehérborral. Lefedve nagyon kis lángon egy óráig pároljuk, végezetül bőségesen őrölünk rá fekete borsot. Ha szükséges, forró levessel hígítjuk. Polentával vagy krumplipürével tálaljuk Salsa Romana - Római salsa Hozzávalók: 2 kis paradicsom, 2 gerezd nem hámozott fokhagyma, 10 szem hámozott mandula, 10 szem hámozott mogyoró, 2 dl olaj, 1 evőkanál borecet, egy kevés cayenne-i bors, só. A paradicsomok alját kereszt alakban bevágjuk. Sütőlapra helyezzük szárukkal lefelé, és mellétesszük a fokhagymát, mandulát, mogyorót. Mérsékelt tűzön 10-15 percig pirítjuk a sütőben. Ha szükséges, előbb vegyük ki a mandulát és a mogyorót, nehogy odaégjen! Meghámozzuk a paradicsomot és a fokhagymát, utána mozsárban vagy turmixgépben összetörjük a m andulával és a m

ogyoróval. Megsózzuk, és cayenne-i borssal ízesítjük Apránként elegyítjük az olajjal, és amikor már sűrű, az ecettel. Cseréptálban tálaljuk Fogyasztható sült húsokhoz, halételekhez, önállóan vagy majonézzel kiegészítve. Salsa rosa céklával Végtelen egyszerű, vitamindús céklasaláta: A jól megmosott, kuktában puhára főtt céklát megpucoljuk, aprítóban nem péppé, hanem durva reszelővel apróbb méretre aprítjuk, Egy fej vöröshagymát apró kockára vágva hozzákeverjük. Só, kevés bors, rá, olívaolajból, pici citrommal, Kevés vizzel jól elkevert salátalével megöntjük. Sült húsokhoz köretként adhatjuk Salsa rosa - Rózsamártás A felforralt tejszínbe belefőzöm az apróra vágott sonkát, a r eszelt parmezánt, a paradicsompürét, a sót és a borsot. Salsa Tartare - Salsa-tartár Hozzávalók: 1 db nyers tojássárgája, 1 főtt tojássárgája, 2 dl olívaolaj, 1 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, fél

teáskanál só, 1 db chili paprika, 15 db kapribogyó, 1 c sokor petrezselyem, citromlé A tojások sárgáit krémesre keverjük, majd az olajat teáskanalanként hozzáadagoljuk, miközben habverővel folyamatosan verjük. A megtisztított hagymát belereszeljük A fokhagymát sózzuk, és présen áttörjük. A paprikát kimagozzuk, majd finomra aprítjuk A kapribogyót és a p etrezselymet is apróra vágjuk. Összekeverjük a ho zzávalókat, sóval és citromlével ízesítjük. Marhasülthöz vagy más, hideg húshoz, kocsonyához fogyasztjuk, de salátát is készíthetünk vele. Lefedve hűtőszekrénybe csak egy-két napig tárolhatjuk, utána megkeseredhet a mártás. Salsa verde 01. (Anyóka módra) 30 dkg tomatillot megtisztitunk, négybe vágunk, 10 dkg vöröshagymát finomra vágunk, 15 dkg (két db) húsos paprikát feldarabolunk. A serpenyőben 3 evőkanál olajat forrósítunk, beletesszük a hagymát, megsózzuk, és üvegesre pároljuk. A tomatillot a

paprikával, 1 evőkanál barna cukorral, kevés sóval, 2 gerezd fokhagymával a késes robotban összedolgozzuk - ne krémesítsük, maradjon benne darabos rész is. Ontsuk rá a hagymára, főzzük össze. Ízlés szerint tehetünk bele csípős chili paprikát, citromlevet, vagy meg cukrot. Salsa verde 02. – Zöld salsa - olasz recept Hozzávalók: 1 csokor petrezselyem, 3 szardellafilé (szálka nélkül), 1 ecetes uborka, 1 főtt krumpli, 1 fokhagymagerezd, 1 mogyoróhagyma, 1 evőkanál olivaolaj, 1 evőkanál almaecet. Elkészítés: Vágjuk apróra a petrezselymet, a szardellát csíkokra, az ecetes uborkát, fokhagymát és mogyoróhagymát kockára, a kr umplit pedig nyomjuk át. Keverjük össze az egészet az olajjal és ecettel. Salsa verde 03. - Zöld salsa - másképp Hozzávalók: 1 csokor petrezselyem, 1 chili paprika, 3 szardellafilé (szálka nélkül), 1 ecetes uborka, 1 főtt krumpli, 1 fokhagymagerezd, 1 mogyoróhagyma, 1 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál

almaecet Vágjuk apróra a petrezselymet, a szardellát csíkokra, a chili apróra, az ecetes uborkát, fokhagymát és mogyoróhagymát apró kockákra. A krumplit nyomjuk át Keverjük össze az összes hozzávalót. Félóra pihentetés után fogyasztható Salsa verde 04. – Zöld salsa Hozzávalók: 2 c sokor petrezselyem, 10 friss bazsalikomlevél, 10 friss mentalevél, 1 g erezd fokhagyma, 2 szardellafilé, 1 ek dijoni mustár, 1 ek kapribogyó, néhány csepp vörösborecet, 1,5 dl olívaolaj, só, bors A petrezselyem-, bazsalikom- és mentaleveleket a megtisztított fokhagymával együtt robotgépbe tesszük. Adjuk hozzá, a lecsöpögtetett szardellafilét, és kapribogyót, a mustárt, a borecetet és az olajat. Sóval, borssal ízesítjük, és krémmé keverjük Letakarva 30 percig tartsuk szobahőmérsékleten, amíg az ízek összeérnek. Tex-Mex salsa Végy 50 dkg friss, érett paradicsomot, 2-3 chilipaprikát, 1 nagy fej vöröshagymát, 1-2 gerezd fokhagymát,

sót és borsot. Egy turmixgépben zúzd össze gorombára a hozzávalókat Tomato and Chilli Salsa – magyar változat Hozzávalók: 2 paradicsom, 1 vöröshagyma, 1 evőkanál citromlé, 1 csipet bazsalikom, 1 kávéskanál Erős Pista A paradicsomot és a hag ymát pucolja meg, nagyobb darabokban a többi alkotórésszel együtt tegye mixerbe, és keverje krémessé. Hidegen tálalja