Étel- és italreceptek | Ételreceptek » Klement András - Arab, Török salátareceptek

Alapadatok

Év, oldalszám:2007, 13 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:282

Feltöltve:2007. december 05.

Méret:167 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

Klement András Arab – török salátareceptek Alexandriai saláta (Egyiptom). 2 Ambassador saláta (Irán) . 2 Ananászos csirkesaláta (Egyiptom). 2 Ananászsaláta (Libanon) . 2 Bászrai uborkasaláta (Irak) . 2 Burgonyasaláta (török) . 3 Burgonyasaláta (Barchevanli - Irán) . 3 Céklasaláta (török) . 3 Currys rizses csirkesaláta (Dél-Afrika) . 3 Csirkesaláta (török) . 3 Egyiptomi fetasaláta kaporral és mentával . 4 Egyiptomi kenyérsaláta . 4 Fattús (kenyérsaláta – Libanon) . 4 Halsaláta (Irán) . 4 Hússaláta (örmény) . 4 Joghurtos karfiolsaláta (török) . 5 Káposztasaláta (Irán) . 5 Káposztasaláta almával (Irán) . 5 Káposztasaláta dióval, mazsolával (Egyiptom) . 5 Káposztasaláta retekkel és olajbogyóval (Tunézia) . 5 Makaróni saláta (Beylerbey - török) . 5 Mályvasaláta (Bekula - Líbia) . 6 Meleg paradicsomsaláta (Irán) . 6 Narancssaláta (Tanzánia). 6 Olajos zöldbabsaláta (török). 6 Olívasaláta (Meslalla - Líbia) . 6

Örmény saláta . 6 Pásztorsaláta (török) . 7 Padlizsánsaláta (Egyiptom) . 7 Padlizsánsaláta (török) . 7 Padlizsánsaláta (török - Köpolu) . 7 Pakisztáni saláta . 7 Paradicsomsaláta (Egyiptom) . 7 Paradicsomsaláta juhsajttal (Irak) . 7 Paradicsomsaláta szárazbabbal (Egyiptom) . 8 Paradicsomsaláta (Babini - Szíria) . 8 Parajsaláta (török) . 8 Pálmarügysaláta (Egyiptom) . 8 Pálmaszív saláta (Elefántcsontpart) . 8 Petrezselyemsaláta (Egyiptom) . 8 Sárgarépás narancssaláta (Kuvait). 9 Spárgatök saláta (török) . 9 Vegyes saláta, tojással (Salatit el-bayd - Marokkó) . 9 Szárított-gyümölcs saláta (Marokkó). 9 Spenótsaláta joghurttal (török) . 9 Tabbuli (egy népszerű vegyes saláta Libanonból) . 9 Tabúle (Libanon) . 10 Tojássaláta (Szíria) . 10 Tonhalsaláta (Libanon) . 10 Török saláta . 10 Trópusi gyümölcssaláta zöld krémmel (Ghana) . 10 Tunéziai sárgarépa-saláta (Mzura) . 11 Tuniszi ráksaláta . 11 Uborkasaláta

(Egyiptom) 1. 11 Uborkasaláta (Egyiptom) 2. (Salata-zabady) 11 Uborkasaláta fehér sajttal (előétel - Egyiptom) . 11 Uborkasaláta (Cacik - török) . 11 Vegyes saláta szudáni módra (Salada) . 12 Vegyes saláta, tojással (Salatit el-bayd - Líbia) . 12 Vegyes török saláta . 12 Zellersaláta (Irán) . 12 Zöldségsaláta (Egyiptom) 1. 12 Zöldségsaláta 2. (Bezbez - Egyiptom) 12 Alexandriai saláta (Egyiptom) Hozzávalók: 2 hámozott uborka, 6 ek aprított zöldhagyma, 1 tk finomra vágott kapor, 2 tk reszelt fokhagyma, 5 piros retek vékonyra szeletelve, 1 dl joghurt, bors, só. Vágjuk hosszában ketté az uborkát, vágjuk szeletekre. Tegyük salátástálba az összes hozzávalóval együtt. Jól keverjük el Azonnal tálaljuk Ambassador saláta (Irán) Hozzávalók: 2 zöldhagyma vékonyan szeletelve, 4 apró paradicsom, 1 kávéskanál apróra vágott kakukkfű, 1 dl felvert tejszín, 3 evőkanál apróra vágott petrezselyem, 1 uborka, 12 szem olajbogyó, 10

dkg túró, 1 dl zöldmártás, 1 mokkáskanál só, 1 kávéskanál pirospaprika. A paradicsomot és az uborkát vágjuk nagyon vékony szeletekre. Rakjuk le egymás után a rétegeket egy üvegtálban: egy sor paradicsom, petrezselyem, uborka, pirospaprika, zöldhagyma, olajbogyó. Keverjük össze a zöldmártást a felvert tejszínnel, és öntsük a s alátára. Keverjük össze a t úró kakukkfűvel, formáljunk belőle apró gömböket, és díszítsük vele a salátástálat. Ananászos csirkesaláta (Egyiptom) Hozzávalók: 2 megfőzött, darált vagy apróra vágott csirkemell, 2 fej gyöngyhagyma apróra vágva, 4 apró csemegeuborka (savanyú) apróra vágva, só, bors, 3 evőkanál olaj, 1 kávéskanál borecet, 2 kávéskanál méz, 1 kis konzervdoboz gombafej (vagy 15 dkg apró gomba), 1 kis ananászkonzerv apróra vágva, leszűrve, salátalevél a díszítéshez, 1 dl zöldmártás. Forró olajban pároljuk a gombafejeket körülbelül 5 percig. Csurgassuk jól

le, és hagyjuk kihűlni Öntsük rá az ecetet és a mézet, és hagyjuk körülbelül 1 óra hosszat állni, időközönként forgatva, hogy mindenütt átjárja. Keverjük össze a csirkehúst, hagymát és uborkát. A salátástál alját és szélét béleljük ki a s alátalevelekkel, helyezzük a kö zepére a cs irkehúst, rakjuk köré a g ombafejeket, és végül a t etejére halmozzuk fel az ananászdarabokat. Tálaláskor mindenki egyéni ízlése szerint öntse le zöldmártással. Ananászsaláta (Libanon) Hozzávalók: 4 ananászkarika (konzerv vagy friss), 5 dkg krémsajt, 5 dkg porcukor. Az ananászkarikákat jól csurgassuk le. Helyezzük üvegtálra, és a közepüket töltsük meg krémsajttal. Hintsük meg porcukorral és jól kihűtve előételként tálaljuk Bászrai uborkasaláta (Irak) Hozzávalók: 3 hámozott csemegeuborka karikára vágva, 2 gerezd reszelt fokhagyma, csipet frissen őrölt bors és koriandermag, 3 dl joghurt, 1 ek finomra vágott

mentalevél, pirospaprika Sózzuk meg az uborkát, és hagyjuk 20 percig állni. Tegyük salátástálba a f okhagymával, a borssal, a korianderrel, a mentalevéllel, a sóval és a joghurttal együtt. Keverjük jól össze, és szórjuk be a tetejét pirospaprikával. Jól lehűtve tálaljuk Burgonyasaláta (török) Hozzávalók: 4 nagy, héjában főtt burgonya hámozva, apró kockákra vágva, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 1 kávéskanál apróra vágott petrezselyemzöld, só, bors, 4 zöldhagyma apróra vágva (zöldje is), 10 d kg füstölt nyelv vagy más füstölt hús apróra vágva, 4 s avanyú (csemege) uborka vékonyan fölszeletelve. A salátaléhez: 2 dl fehérbor, 1 evőkanál citromlé, 1 evőkanál olaj, só, bors, pirospaprika. Keverjük ki a salátalevet a tálban, forgassuk bele a hozzávalókat. Jól kihűtve tálaljuk Burgonyasaláta (Barchevanli - Irán) Hozzávalók: 4 héjában főtt burgonya, 4 sárgarépa reszelve, 2 kemény tojás negyedelve, só, bors, 1

kávéskanál összevágott tárkony, 1 doboz mirelit borsó (vagy 25 dkg friss), 1 fej vöröshagyma apróra vágva, 3 evőkanál olaj, 2 evőkanál borecet, 1 evőkanál majonéz. A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, negyedekre vágjuk és kihűtjük. Közben a zöldborsót sós vízben megfőzzük, leszűrjük és kihűtjük. Összekeverjük a burgonyát és a borsót, megsózzuk, megborsozzuk. Ráöntjük az olajat, ecetet, összekeverjük a hag ymával, tárkonnyal, és ráreszeljük a sárgarépát. A tojásokat majonézbe mártjuk, és körberakjuk velük a salátát. Jól kihűtve tálaljuk Céklasaláta (török) Hozzávalók: 1 kg cékla, 4 dl joghurt, 4 gerezd fokhagyma, 1-1 késhegynyi só, pirospaprika, őrölt bors, őrölt kömény A héjában megfőzött céklát, ujjnyi hosszú darabokra vágjuk. Tálba téve megsózzuk, borsozzuk és leöntjük a joghurttal, amelybe tört fokhagymát, őrölt köményt kevertünk. Végül meghintjük a pirospaprikával

és behűtjük. Currys rizses csirkesaláta (Dél-Afrika) Hozzávalók (4 személyre): 40 dkg csirkemell, 40 dkg főtt rizs, 1 hagyma, 1 piros paprika, 1 zöldpaprika, 1 ek snidling, só. bors; a dresszinghez: 3 ek majonéz, 1/2 ek currypor, 1/4 ek őrölt kömény, csipet őrölt kardamom és koriander, só, bors. A csirkemellet bőrözze le és csontozza ki, leves-fűszerekkel lassú tűzön főzze puhára előző nap, majd szedje ki, hagyja kihűlni. Ekkor darabolja fel falatnyira A rizst is főzze meg előző nap, ízesítse csipet sáfránnyal és 1 kk kurkumával, hagyja kihűlni. Vágja finomra a hagymákat és paprikákat. Nagy tálban alaposan keverje össze a csirkét, rizst és zöldségeket, másik tálban a dresszinget (teheti csavaros üvegbe is, így rázással keverheti), majd adja és keverje a dresszinget a salátához. Csak tálalás előtt sózza és borsozza készre Megjegyzés: csirke helyett tenger gyümölcseivel is készíthető, 25 dkg rák és 15 dkg

kagyló adaggal, ezeket 2 percig főzve forró vízben, majd a rákot apróra, a kagylót négybe vágva. Csirkesaláta (török) Hozzávalók: 1 csirkemell, 4 db paradicsom, 1 db zöldpaprika, 20 dkg uborka, 2 dl kefir, 1 db kemény tojás, majonéz, majoránna, újhagyma, fokhagyma, citromlé, só, porcukor Egy szép nagy főtt vagy sült csirkemellet lebőrözünk, kicsontozunk, és keskeny csíkokra vágunk. Hozzávágjuk ugyancsak laskára a p aradicsomot, a h úsos zöldpaprikát és a ny ers uborkát héjával együtt. Simára keverünk egy pohár kefirt egy kis tubus majonéz felével, néhány szál újhagyma zöldjével, késhegynyi majoránnával, egy tört fokhagymával, csipet sóval meg porcukorral és pár csepp citromlével ízesítve a zöldféléhez öntjük. Tetejére egy kemény tojást reszelünk. (Adhatjuk fejes saláta leveleivel kibélelt tálban is!) Egyiptomi fetasaláta kaporral és mentával Hozzávalók: 200 gr feta feldarabolva, 3 ek olívaolaj, fél

citrom leve, 1 közepes uborka meghámozva, apróra vágva, 1 kis vöröshagyma apróra vágva, 1 teáskanál apróra vágott mentalevél (friss!), 2 teáskanál apróra vágott petrezselyem, 2 teáskanál apróra vágott kapor Elkészítése: Morzsoljuk a fetát egy tálba, keverjük össze az olajjal és a citromlével, szórjuk meg feketeborssal. Könnyedén keverjük bele az uborkát, hagymát és a fűszereket. Különösen finom pizza-kenyérrel vagy pitával. Egyiptomi kenyérsaláta Hozzávalók: 4 szelet kenyér (fehérkenyér), 2 citrom leve, 2 db paradicsom, 2 db uborka, 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 csomó petrezselyemzöld, 4 evőkanál olaj, 4 db fejes saláta levél, só-bors, ízlés szerint. A kenyeret mindkét oldalán olajban megpirítjuk, úgy, hogy a közepe puha maradjon. Ezután kenjük meg alaposan fokhagymával (a gerezdeket dörzsöljük el rajta) és ízlés szerint sózzuk. Helyezzük el a szeleteket egy cserépedényben (római tál), locsoljuk meg

vízzel, csavarjuk rá a 2 citrom levét. Az uborkát meghámozzuk, lereszeljük és besózzuk. Fél órát állni hagyjuk a sóban, majd lecsurgatjuk a levét. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, pici zsiradékon (fedő alatt) aranysárgára pirítjuk. Ha kész, ezt is kenjük rá a kenyérszeletekre. A paradicsomot meghámozzuk, villával összetörjük, sózzuk, borsozzuk. Az összetört paradicsomot a lereszelt uborkával, a megmaradt olajjal és a fűszerekkel keverjük össze és halmozzuk a kenyérre. Tálalásnál fejes saláta levelével díszítjük. Fattús (kenyérsaláta – Libanon) Hozzávalók: 1 csomag menta, 1 csokor petrezselyem, 1 csomag porcsin, 1 csokor friss kakukkfű, 1 db zöldpaprika, 3 db uborka, 1 db fejes saláta, 2 db retek, 1 db paradicsom, 1 citrom leve, 2 újhagyma, 1 fej vörös hagyma, szumák (arab fűszerkeverék), olívaolaj, arab kenyér (ha nem kapunk 2 pita is használható). Elkészítés: Előbb aprítsuk fel a zöldséget, majd

keverjük össze a nyersanyagokat. Azután tegyük bele a s ót, a s zumákot, a ci tromlevet és az olívaolajat. Ezt követően tekerjük fel az arab kenyeret (vagy a pitát) és vágjuk rombuszokra, majd szárazon, vagy olajban süssük meg a kenyér (pita) darabokat. A kenyeret közvetlenül tálalás előtt tegyük a salátába Halsaláta (Irán) Hozzávalók: 45 dkg tengeri hal, 3 evőkanál olaj, 1 szétmorzsolt babérlevél, 4 szem olajbogyó szeletelve, 20 dkg rizs, 1 fej vöröshagyma apróra vágva, 1 alma hámozva, apró kockákra vágva, 4 szardella apróra vágva, 2 paradicsom fölszeletelve. Sós vízben főzzük puhára a halat. Mikor kihűlt, filézzük ki, és törjük apró darabokra A rizst főzzük meg annyi vízben, amennyi éppen ellepi. Mikor megfőtt, tegyük szitára, és hideg vízzel többször öblítsük át. Az olajban pároljuk üvegesre a hagymát, forgassuk meg az olajban a babérlevelet és keverjük a r izshez a hallal és a többi hozzávalóval

együtt. Nagy tálra rakjuk, és paradicsomszeletekkel díszítjük. Hidegen tálaljuk, citromlével meglocsolva Hússaláta (örmény) Hozzávalók: 60 dkg sovány marhahús Zöldségek: 1 fej vöröshagyma, 1 sárgarépa, 1 zeller, néhány szemes bors, 1 csg friss lestyán, 1 csg friss borsikafű, 1 dl fehérbor, 1,5 l víz A mártáshoz: 2 dl kefir, 2 evőkanál majonéz, 1 kávéskanál mustár, 2 evőkanál darált dió, só, bors, bazsalikom levél A zsírnélküli marhacombot, a zöldségekkel ízesített lében főzze puhára. Mikor a hús megpuhult vegye ki a léből és hűtse le. A mártáshoz 1 doboz kefirt keverjen el 2 kanál majonézzel, 1 kávéskanál mustárral. Adjon hozzá 2 kanál darált diót, ízesítse sóval és borssal. A kihűlt húst egy villa segítségével szedje szálaira. A szálas húst keverje a mártáshoz, tetejét szórja meg kevés dióval és apróra vágott friss bazsalikom levéllel. Jól behűtve friss kenyérrel kínálja. Joghurtos

karfiolsaláta (török) (yogurtlu karnbahar salatasi) Hozzávalók: 1 szép fej karfiol, 3-5 evőkanál olaj, 1 citrom, 1-2 gerezd fokhagyma, dió, paprika, só Elkészítés: A karfiolt enyhén sós vízben megfőzzük, lecsepegtetjük, rózsáira szedjük. Olajból, citromból marinádot készítünk, sóval, borssal ízesítjük, a karfiolra öntjük. Néhány órára, hidegre tesszük, tálalás előtt fokhagymával ízesített joghurtot öntünk a salátára, megszórjuk darált dióval és piros paprikával. Káposztasaláta (Irán) Hozzávalók: 50 dkg-os fehérkáposztafej reszelve, 4 apró paradicsom negyedelve, 2 evőkanál borecet, fél gerezd zúzott fokhagyma, 2 dl joghurt, só. Keverjük jól össze a joghurtot sóval, az ecettel és a fokhagymával, és forgassuk bele a reszelt káposztát. A tál köré paradicsomszeleteket tegyünk díszítésül Nagyon jól kihűtve tálaljuk Káposztasaláta almával (Irán) Hozzávalók: 1 csésze hámozott, reszelt alma, 2 cs.

apróra vágott káposzta, 2 ek apróra vágott petrezselyem, 2 ek borecet, 3 ek olívaolaj, só, bors. Összekeverve hagyjuk állni 15 percig. Káposztasaláta dióval, mazsolával (Egyiptom) Hozzávalók: Egy közepes káposzta fele felaprítva, 2 szál vékony karikára vágott újhagyma, 1 tk aprított petrezselyem, 1 ek apróra vágott dió, 1 ek mazsola, 3 ek olívaolaj, 1 ek borecet, bors, só. Tegyük üvegtálba a káp osztát, petrezselymet, diót, mazsolát. A megmaradt hozzávalókból készítsünk öntetet. Öntsük a káposztára Előételként vagy marha- és báránysültekhez tálaljuk Káposztasaláta retekkel és olajbogyóval (Tunézia) Hozzávalók: 0,5 fej apróra vágott káposzta, 1 csésze karikára vágott piros retek, 0,5 cs. fekete olajbogyó, 4 ek olívaolaj, 1 mk. őrölt kömény, bors, só, friss mentalevél A menta kivételével mindent összekeverünk, behűtjük. Tálaláskor mentalevéllel díszítjük Makaróni saláta (Beylerbey - török)

Hozzávalók: 6 nagy paradicsom hámozva, 20 dkg apróra tört makaróni, 4 tojássárgája, 10 dkg reszelt sajt, só, bors, fél dl vörös bor, 20 dkg főtt marhanyelv apróra vágva, 2 evőkanál vaj, 4 tojásfehérje, 4-6 evőkanál majonéz. A paradicsomot apróra vágjuk, ráöntjük a bort, és kb. 30-40 percig főzzük takaréklángon Sós vízben megfőzzük a makarónit, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük. Tűzálló tálban összekeverjük a vajjal, reszelt sajttal, nyelvvel, sóval, borssal, tojássárgákkal. Keményre verjük a tojások fehérjét, és azt is a makaróniba keverjük. Ráöntjük a paradicsomot, és forró sütőben kb. 20-25 percig sütjük Kihűtjük, a tetejére majonézt öntünk, és így tálaljuk Mályvasaláta (Bekula - Líbia) Elkészítési idő: 30 perc Hozzávalók: 20 dkg mályvalevél, 1/2 citrom lereszelt héja, 1 csokor zellerlevél, 1 csokor korianderlevél (vagy 1 mokkáskanál őrölt koriander), 4 evőkanál olívaolaj, 1

evőkanál chili, 10 dkg kimagozott fekete olívabogyó, 1 evőkanál citromlé, só A zellert feldaraboljuk, a fás részeit eltávolítjuk. A mályvalevéllel együtt lassú tűzön 10 percig főzzük. Beletesszük a maradék hozzávalókat, és rövid lére főzzük Behűtjük, tálaló tálra tesszük és felszolgáljuk. Meleg paradicsomsaláta (Irán) Hozzávalók: 3 nem túl érett paradicsom, 2 ek olvasztott vaj, 0,5 mk őrölt kömény, só. Vágjuk ketté a p aradicsomokat, szórjuk be köménnyel, sóval. Tegyük grillbe, locsoljuk meg olvasztott vajjal. Süssük 5 percig, míg megpirul Narancssaláta (Tanzánia) Hozzávalók: 3 hámozott, gerezdekre szedett narancs, 3-4 szem apróra vágott mogyoróhagyma, 2 ek salátaolaj, 1-2 ek fehér borecet, frissen őrölt bors, só. Szedjük le a gerezdekről a hártyát. Készítsük el a salátaöntetet Tegyük tálra a narancsot és rá a hagymát. Tálaláskor öntsük rá az öntetet Olajos zöldbabsaláta (török)

Hozzávalók: 1kg zöldbab, 2 fej vöröshagyma, 2-3 paradicsom, zöldpetrezselyem, kevés só, cukor, olaj Elkészítés: A sárga hüvelyű zöldbabot végeitől megtisztítjuk és nagyon kevés vízzel - lehetőleg jól záródó edényben - kis lángon feltesszük főni. A vízbe beletesszük a karikára vágott hagymát, a negyedelt paradicsomokat, a zöldpetrezselymet, sót, és 1-2 evőkanál olajat, pici cukrot. Lassú főzéssel addig pároljuk, amíg a bab megpuhult és levét elfőtte Kihűtjük, majd jégszekrénybe téve néhány órán át "érleljük". Olívasaláta (Meslalla - Líbia) Elkészítési idő: 5 perc Hozzávalók: 20 dkg zöld olívabogyó, 20 dkg fekete olívabogyó, 1 narancs héja, 1 kevés reszelt citromhéj, 1 evőkanál édeskömény, 4 gerezd fokhagyma, 1 cseresznyepaprika, 4 evőkanál olívaolaj, só és bors A kimagozott olívabogyókat salátástálba tesszük, megszórjuk édesköménymaggal, a lereszelt narancshéjjal, citromhéjjal

és az apróra vágott cseresznyepaprikával. Hozzákeverjük a nagyon apróra vágott fokhagymát és az olajat. Ízlés szerint megsózzuk, jól elkeverjük és felszolgáljuk. Megjegyzés: Konzerv olívabogyóból is kiváló saláta készíthető, ám ebben az esetben vigyáznunk kell a sózással, mert az olívabogyót sós vízben tartósítják. A legjobb, ha az olívabogyót fél óráig vízben áztatjuk. Aki nem szereti a csípős ízeket, a cseresznyepaprikát elhagyhatja. Örmény saláta Hozzávalók: 20 dkg gomba, 20 dkg sonka, 5 evőkanál olaj, 2 dl száraz fehérbor, 4 zöldpaprika, 1 zellergumó, 2 gerezd fokhagyma, só, tárkonyecet, ecet, 1 csokor petrezselyem A tört fokhagymát két evőkanál olajon megfonnyasztjuk, majd a felszeletelt gombát és a kis kockára vágott sonkát átsütjük rajta. A bort aláöntve öt percig főzzük, majd a tűzről levéve a finomra vágott petrezselyemmel ízesítjük. A tál aljára kicsumázott, karikára vágott

zöldpaprikát terítünk. A hámozott zellert ráreszeljük, tárkonyecettel ízesítjük A sonkás gombát rátesszük, és a hűtőben érleljük. Pásztorsaláta (török) (çoban salatasi) Hozzávalók: 5 paradicsom, 2 kisebb hagyma, 1 erős paprika, 2 uborka, petrezselyem, olívaolaj, citromlé, só Elkészítés: A hagymát megtisztítjuk, és vékony karikára szeleteljük. A paradicsomot és az uborkát kis kockákra, az erős hegyes paprikát apró kockákra vágjuk, megsózzuk. Olajból, citromból marinádot készítünk, a salátára öntjük, megszórjuk petrezselyemmel. Padlizsánsaláta (Egyiptom) Hozzávalók: 2 közepes padlizsán, 5 ek olaj, 2 gerezd tört fokhagyma, 2 dl joghurt, 1 zöldpaprika, só, őrölt bors, 1 csokor petrezselyem, 1 citrom leve A padlizsánt műanyag késsel meghámozzuk, hosszában félbevágjuk, majd vékonyan felszeleteljük. Három ek olajban, egy kevés sóval addig pároljuk, amíg meg nem puhult (szétesnie nem szabad!), majd

kihűtjük. Simára keverjük a citromlevet a maradék olajjal, a joghurttal, a fokhagymával, sóval, borssal meg a finomra vágott petrezselyemmel, és a kicsumázott, nagyon apróra vágott zöldpaprikával ízesítjük. Ezzel a mártással keverjük össze a párolt padlizsánt, és legalább fél napra jégbe hűtjük. Padlizsánsaláta (török) (Patlican salatasi) Hozzávalók: 4 db padlizsán, 1 mokkáscsésze olívaolaj, 2 citrom, 2 paradicsom, 2 paprika, 1 nagy hagyma, 10 szem olajbogyó, só A padlizsánokat a Köpolu receptje szerint elkészítjük és a többi hozzávalóval összeturmixoljuk. Padlizsánsaláta (török - Köpolu) Hozzávalók: 2 szép padlizsán, 1 gerezd tört fokhagyma, 3 ek olívaolaj, só, őrölt bors, 2 ek borecet, a tetejére 30 dkg paradicsom A padlizsánokat megmossuk, megtöröljük, és a sütőben kb. 20 percig sütjük Ezután műanyag késsel meghámozzuk, belsejüket összetörjük, és a fokhagymával, sóval, ecettel meg olajjal habosra

kikeverjük. Tálba simítjuk, a tetejét paradicsomkarikákkal rakjuk ki Pakisztáni saláta Hozzávalók: 5-6 evőkanál olaj, 1-2 padlizsán hámozva, 3 cm-es kockákra vágva, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 1 kávéskanál só, 2 dl tejföl. A forró olajban jól megsütjük a padlizsándarabokat, majd tálra tesszük őket. Jól összekeverjük a fokhagymával, sóval, tejföllel, és jégbe hűtjük. Salátaleveleken, petrezselyemmel meghintve tálaljuk. Paradicsomsaláta (Egyiptom) Hozzávalók: 1 hagyma, 5 közepes paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, 2-3 ek olívaolaj, citromlé, só, bors, turbolya Nagyon finomra vágjuk a hagymát és a fokhagymát, öntsük rá az olajat, sózzuk, borsozzuk, és addig állni hagyjuk, amíg meghámozzuk a paradicsomot. (forró vízben főzzük pár percig, majd kivesszük, bevágjuk, hideg víz alá tartjuk, így könnyen lejön!) Szeleteljük fel karikára a paradicsomot, minél vékonyabban. Erre öntjük a szószt, citrom levével

megspricceljük, fogyasztásig hűtőbe rakjuk. Paradicsomsaláta juhsajttal (Irak) Hozzávalók: 4 hámozott, kimagozott paradicsom szeletekre vágva, 3 szál újhagyma apróra vágva, 4 szem piros retek karikára vágva, 6 fekete és 6 zöld olajbogyó, 15 dkg reszelt juhsajt, 3 ek olívaolaj, 1 ek citromlé, törött bors, só, 1/2 mk szurokfű. Keverjük össze az összes hozzávalókat. Hidegen tálaljuk Paradicsomsaláta szárazbabbal (Egyiptom) Hozzávalók: 1/2 kg hámozott, kimagozott paradicsom szeletekre vágva, 1/2 fej finomra vágott vöröshagyma, 1 tk finomra vágott petrezselyem, 1 teáscsésze apró szemű fehér, főtt bab, 3 ek borecet, 3 ek olívaolaj, só, 3 ek apróra vágott, friss bazsalikom. Tálalás előtt keverjük össze az ecetet, az olajat és a sót. Tegyük bele a paradicsomot, a hagymát, a petrezselymet, a főtt babot és az apróra vágott friss bazsalikomot. Hidegen tálaljuk. Paradicsomsaláta (Babini - Szíria) Hozzávalók: 4-6 paradicsom

szeletelve, 3 evőkanál snidling apróra vágva, 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál borecet, só, bors. Az ecetet az olajjal összekeverve ráöntjük a megsózott, borsozott paradicsomszeletekre. A tetejére snidlinget szórunk. Parajsaláta (török) Megmosunk több váltott vízben 40 deka zsenge parajt, minden erétől-szárától gondosan megtisztítjuk, majd vékony laskára vágjuk. Összekeverjük két felszeletelt paradicsommal, egy nagy fej finomra vágott lila hagymával vagy 6-8 darab újhagymafejjel, és sóval, törött borssal, két gerezd tört fokhagymával meg egy csapott mokkáskanál kakukkfűvel ízesítjük. Elkeverünk egy pohár kefirt vagy joghurtot két evőkanál olajjal, öt deka reszelt sajttal, végül az összevagdalt parajjal, és legalább fél napra hűtőszekrénybe tesszük. Pálmarügysaláta (Egyiptom) Hozzávalók: 1 doboz pálmarügykonzerv, 1 kis üveg töltött olívabogyó, 1 kis hegyes zöldpaprika, 1 adag francia mártás (vagy

tartármártás) késhegynyi pirospaprika, 1 csokor petrezselyem, a tál béleléséhez: 1 fej saláta. A pálmarügyet leszűrjük, és hosszában csíkokra vágjuk. Megmosott, megszikkasztott salátalevelekkel bélelt tálba fektetjük, és rászórjuk a leszűrt olívabogyókat, meg a kicsumázott, vékony karikákra vágott zöldpaprikát. A francia mártással meglocsoljuk, és a pirospaprikával és az összevagdalt petrezselyemmel meghintjük. Salátalevéllel bélelt tálban adjuk asztalra. Pálmaszív saláta (Elefántcsontpart) Hozzávalók: 2 kis doboz pálmaszív konzerv, 1 ek citromlé, 3 ek olívaolaj, só, bors. Csorgassuk le a konzerv levét. Keverjük össze a hozzávalókat Tálalás előtt a pálmaszív darabokat tegyük kicsi mély tálkába, öntsük rá az öntetet. Petrezselyemsaláta (Egyiptom) Hozzávalók: (4 személyre): 8 cs. petrezselyem, 2 nagy paradicsom, 1 nagy hagyma, 4 evőkanál búzadara, 1-2 evőkanál olaj, só, 1 citrom A petrezselymet

finomra vágjuk, és az apróra vágott hagymával, a kis kockákra vágott paradicsommal összekeverjük. A búzadarát kevés vízben jól átkeverjük, a vizet lecsurgatjuk róla, és hozzáadjuk a petrezselymes keverékhez. Két órán át, állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek, és a dara megpuhuljon. A citrom levébe másfél mokkáskanálnyi sót keverünk, és tálalás előtt az olajjal együtt a petrezselyemre öntjük. Sárgarépás narancssaláta (Kuvait) Hozzávalók: 3 reszelt sárgarépa, 2 kicsi gerezdekre szedett, lehártyázott narancs, 0,5 citrom leve, 1,5 tk. porcukor, csipet gyömbér, késhegynyi fahéj Keverjük össze a citromlevet, cukrot, gyömbért. Tegyük a répát kúp alakban egy tál közepére, rakjuk köré a narancsot. Öntsük rá az öntetet Szórjuk be fahéjjal. Spárgatök saláta (török) /kabak salatasi/ Hozzávalók: 1 kg spárgatök, 2 hagyma, 3 paradicsom, 1 csokor kapor, só, esetleg bors Elkészítés: A tököt lehámozzuk,

belsejét kivesszük, és nagyobb hasábokra vágjuk. A hagymát karikára vágjuk, a p aradicsomot feldaraboljuk, a kap rot finomra vágjuk. A hagymát olajon lassan megpároljuk, miután megüvegesedett, hozzáadjuk a paradicsomot, és néhány percig pároljuk. Beletesszük a tököt, megsózzuk, és tovább pároljuk addig, amíg a tök puhára főtt, de nem esik széjjel. Kaporral megszórjuk, behűtve tálaljuk Jó, ha előzőleg néhány órára hűtőbe tesszük. Vegyes saláta, tojással (Salatit el-bayd - Marokkó) Elkészítési idő: 10 perc Hozzávalók: 1 fej saláta, 10-12 fekete olívabogyó, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál mazsola, 1 csipetnyi kömény, 1 evőkanál citromlé, 1 mokkáskanál őrölt paprika, 4 érett paradicsom, 4 evőkanál olívaolaj, 4 tojás, só A salátaleveleket és a petrezselyemzöldjét (nem vágjuk össze!) salátástálba tesszük, hozzáadjuk a kimagozott olívabogyókat, a gerezdekre vágott paradicsomot, a langyos vízben

áztatott mazsolát, a köményt és az őrölt paprikát. A sót elkeverjük a citromlében, beletesszük az olajat, ráöntjük a salátára, és jól összekeverjük. Gerezdekre vágott kemény tojással díszítjük és tálaljuk. Szárított-gyümölcs saláta (Marokkó) Hozzávalók: 20 dkg kimagozott aszalt szilva, 20 dkg szárított, kimagozott kajszi, 10 dkg szárított alma, 10 dkg mandula, 10 dkg dióbél, 25 dkg cukor, 1-2 csepp mandulaaroma. Öntsünk annyi langyos vizet a gyümölcsökre, hogy ellepje. Lefedve hagyjuk állni 2,5 napig Spenótsaláta joghurttal (török) (yogurtlu ispanak salatasi) Hozzávalók: 50 dkg spenót, 2-3 evőkanál olaj, 1 evőkanál citromlé, 2 dl joghurt, 2-3 gerezd fokhagyma, só, bors, olaj a sütéshez Elkészítés: A spenótot megtisztítjuk, megmossuk és összevágjuk. Az olajat megforrósítjuk, a spenótot addig pároljuk, míg a levét elfőtte. Kihűtjük, az olajat, citromlevet, joghurtot és a szétnyomott fokhagyma

gerezdeket összekeverjük, sóval, borssal ízesítjük, a spenótra öntjük. Tabbuli (egy népszerű vegyes saláta Libanonból) Hozzávalók: 15 dkg hántolt búza darabosra őrölve, 1 csésze vékonyra karikázott hagyma, 0,5 dl olíva, - vagy kukoricaolaj. 1-2 citrom leve, só, bors, 3 ek aprított petrezselyem, 1 ek morzsolt, szárított mentalevél. 4 e k reszelt sárgarépa, 0,5 - 0,5 csésze zöld és fekete olajbogyó, 2 c s hámozott, kimagozott, apróra vágott paradicsom, 1 ek fenyőmandula vagy mogyoró apróra vágva. Áztassuk 1 órán át a búzát, főzzük puhára, de ne pépesre. Tegyük szűrőbe, öntsük le meleg vízzel. Hagyjuk lecsepegni Sózzuk meg a hagymát, hagyjuk állni 10 percig Tegyük jeges vízbe 20 percre. Keverjük össze az olajat annyi citromlével, hogy a szokásosnál kissé savanyúbb legyen. Sózzuk, borsozzuk Fogyasztás előtt öntsük le a hagymáról a vizet, 2 ágú villával keverjünk össze mindent. Mély kerek tálkákban

tálaljuk. Tabúle (Libanon) Hozzávalók: 3 c s. petrezselyem, fél cs fodormenta, 4 d b paradicsom, 1 marék tört búza (burgul), 1 pohár citromlé, 1 pohár olívaolaj, minimum 2 fej hagyma, só, paprika, fahéj (ízlés szerint). Elkészítés: Először a petrezselymet vágjuk apróra, azután mossuk meg a felvágott petrezselymet. (Persze a zöldfűszert aprítás előtt is meg lehet mosni) A mentát alapos mosás után vágjuk fel. Facsarjunk rá egy kis citromlevet, hogy ne veszítse el a színét Ezután vágjuk apróra a paradicsomot és tegyük egy tálba. Most jön a hagyma Legjobb, ha kétféle hagymát használunk: a lila- vagy vöröshagyma mellé tegyünk bele zöldhagymát is. Egy teli kanál sót és egy kevés csípős vagy édes paprikát tegyünk a hagymához. Egy kis fehérbors sem árt. Vannak, akik még egy csipetnyi fahéjjal is ízesítik A barna vagy fehér előfőzött burgul, azaz tört búza jól megmosva és kinyomkodva kerül a s alátába. Ezután az

egészet keverjük össze. Először a petrezselymet, majd a mentát Azután jön a paradicsom és a hagyma, majd a tört búza, az olívaolaj és a citromlé. (Valószínű a tabúle az egyetlen saláta, amelyet salátával esznek. Ez készülhet fejes salátából, káposztából, vagy szőlőlevélből.) Tojássaláta (Szíria) Hozzávalók: 4 kemény tojás, 12 szem olajbogyó (el is maradhat), 1 evőkanál apróra vágott snidling, 2 dl joghurtmártás, só, bors, 4-6 salátalevél. A salátaleveleket a tál aljára tesszük, s r áhelyezzük a tojásszeleteket, megsózzuk, borsozzuk, majd a tetejére tesszük az olajbogyót és a snidlinget, végül leöntjük joghurtmártással. Tonhalsaláta (Libanon) Hozzávalók: 1 fejes saláta, 10 dkg megfőzött zöldbab, 8 szem olajbogyó, 40 dkg kemény paradicsom szeletelve, 25 dkg megfőzött tonhal (lehet konzerv is), 2 olajban, ecetben eltett paradicsompaprika apró kockákra vágva, 10 dkg megfőzött zöldborsó, 2 kemény

tojást szeletelve, 2-3 uborka kockákra vágva, 4 szardellaszelet. A salátaléhez: 6 evőkanál olaj, 2 kávéskanál apróra vágott metélőhagyma, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 1 kávéskanál majoránna, 1 kávéskanál mustár, 1 dl száraz fehérbor, só, bors. Mély salátástálat béleljünk ki megmosott salátalevelekkel, majd rakjuk le a t öbbi hozzávalót rétegesen, kivéve a szardellát, amellyel a végén díszítsük a tálat. Minden réteg közé locsoljunk salátalevet. Török saláta Összekeverünk 25 deka félbevágott majd vékonyra szelt paradicsomot 20 deka meghámozott, vékony félholdakra vágott uborkával, két nagy fej fél karikákra vágott lila hagymával meg két csokor, szárával együtt apróra vágott zöldpetrezselyemmel, megsózzuk, és meglocsoljuk kevés borecettel, meg olívaolajjal. Meghintjük kevés majorannával vagy az eredeti recept szerint: szurokfűvel, és néhány órára behűtjük, hogy az ízek jól összeérjenek.

Trópusi gyümölcssaláta zöld krémmel (Ghana) Hozzávalók: 3 felkarikázott banán, 3 hámozott mandarin, 2 hámozott narancs, 1 érett avokadókörte, 1-2 csepp mandulaaroma, 2 dl tejszín, 2 ek porcukor. Fejtsük le a mandarin- és narancsgerezdek hártyáit, tegyük tálba a banánnal együtt. Vágjuk hosszában ketté az avokadót, szedjük ki a magot, kiskanállal a húsát és szitán törjük át. Verjük kemény habbá a tejszínt a p orcukorral, keverjük el az avokadóval és mandulaaromával, öntsük a gyümölcsre. Azonnal tálaljuk Tunéziai sárgarépa-saláta (Mzura) Elkészítési idő: fél óra Hozzávalók: 60 dkg sárgarépa, 4 gerezd fokhagyma, 2 dkg cukor, 1 darabka fahéj, 1 csipetnyi köménymag, 4 evőkanál olívaolaj, 1 őrölt csípős cseresznyepaprika, 2 csokor petrezselyemzöld, 3 evőkanál citromlé, só A megtisztított és 2-3 mm vastagságúra karikázott sárgarépát fahéjjal és cukorral ízesített, forrásban lévő vízben 3 percig

főzzük, majd lecsurgatjuk. Az apróra vágott fokhagymát olajon megpirítjuk, beletesszük a sárgarépát, a fűszereket, sóval ízesítjük, hozzáadjuk a citromlét, és fedő alatt 10 percig állni hagyjuk, majd megszórjuk petrezselyemzölddel és tálaljuk. Tuniszi ráksaláta Hozzávalók: 1/2 főtt, tisztított rák, 3 ek salátaolaj, 1 ek citromlé, 1 mk nagyon csípős pirospaprika, törött bors, só. Salátaöntet: 3 ek citromlé, 5 ek olívaolaj, késhegynyi mustár, 1 gerezd reszelt fokhagyma, só, 6 salátalevél, 6 szem fekete olajbogyó, 1 ek finomra vágott petrezselyem. Tegyük tűzálló edénybe a rákot a salátaolajjal, a citromlével, a pirospaprikával, a törött borssal és a sóval. Keverjük jól össze Fedjük le, és 3 órát tartsuk a hűtőszekrénybe Tálalás előtt keverjük össze a ci tromlevet, az olívaolajat, a m ustárt, a f okhagymát és a s ót. Tegyük a rákdarabokat és az olajbogyót máglyaszerűen a salátalevelekre, öntsük le a

salátaöntettel, és szórjuk be a petrezselyemmel. Uborkasaláta (Egyiptom) 1. Hozzávalók: 50 dkg uborka 1 kávéskanál só, 2,5 dl joghurt, 1-2 evőkanál olaj, 1 gerezd zúzott fokhagyma, só, bors. Az uborkát meghámozzuk, és nagyon vékonyan leszeleteljük. Besózzuk, és kb 30 percig állni hagyjuk. Kézzel jól kinyomkodjuk a levét, és a sós levet kiöntjük A joghurtot sóval, borssal, olajjal, fokhagymával jól kikeverjük, és beletesszük a leszűrt uborkát. Lehűtve tálaljuk Uborkasaláta (Egyiptom) 2. (Salata-zabady) Hozzávalók: 1 nagy uborka (45-50 dkg), 1 kávéskanál só, 2,5 dl joghurt, 1-2 evőkanál olaj, 1 gerezd zúzott fokhagyma, só, bors. Az uborkát meghámozzuk, és nagyon vékonyan fölszeleteljük. Besózzuk, és körülbelül 30 percig állni hagyjuk. Kézzel jól kinyomjuk a levét, és a sós levet kiöntjük A joghurtot sóval, borssal, olajjal, fokhagymával jól kikeverjük és beletesszük a leszűrt uborkaszeleteket. Jól

lehűtve tálaljuk. Uborkasaláta fehér sajttal (előétel - Egyiptom) Hozzávalók: 2 db hámozott, karikára vágott uborka, 20 dkg fehér sajt (bolgár sajt), 2 ek olívaolaj, 1 e k citromlé, késhegynyi törött bors, 4 ek apróra vágott vöröshagyma, 10 szem olajbogyó, 4 salátalevél. Villával törjük össze a f ehér sajtot. Öntsük hozzá az olajat, citromlevet, törött borsot és a sót Keverjük össze, és tegyük bele az uborkát, a hagymát és az olajbogyót. Béleljünk ki egy tálat a salátalevelekkel, tegyük rá a sajtot, salátát, és azonnal tálaljuk. Uborkasaláta (Cacik - török) Hozzávalók: 1 gerezd zúzott fokhagyma, 1 evőkanál ecet, 2 kávéskanál só, 1 evőkanál apróra vágott kapor, 2-2,5 dl joghurt, 3 uborka hosszában négyfelé vágva, majd vékonyan szeletelve, 1 evőkanál olaj. A salátástálban összekeverjük a fokhagymát, ecetet, sót, kaprot és joghurtot. Belekeverjük az uborkát, és hűtőszekrénybe állítjuk legalább

4 óra hosszára. Mielőtt tálalnánk, olajat csöpögtetünk rá. Vegyes saláta szudáni módra (Salada) Hozzávalók: 2,5 dl joghurt, 1 evőkanál borecet, fél dl olaj, só, bors, paprika, 1 gerezd fokhagyma apróra vágva (el is maradhat), 1-2 fej saláta levelekre szedve, 2 paradicsom, 2-3 zöldhagyma apróra vágva (vagy 1 fej kis vöröshagyma). A salátástálban keverjük össze a joghurtot, olajat, ecetet, 1 csipet sót, borsot, paprikát és a fokhagymát. Tegyük bele a salátaleveleket, paradicsomot, zöldhagymát vagy hagymát, és keverjük jól össze. Vegyes saláta, tojással (Salatit el-bayd - Líbia) Elkészítési idő: 10 perc Hozzávalók: 1 fej saláta, 10-12 fekete olívabogyó, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál mazsola, 1 csipetnyi kömény, 1 evőkanál citromlé, 1 mokkáskanál őrölt paprika, 4 érett paradicsom, 4 evőkanál olívaolaj, 4 tojás, só A salátaleveleket és a petrezselyemzöldjét (nem vágjuk össze!) salátástálba tesszük,

hozzáadjuk a kimagozott olívabogyókat, a gerezdekre vágott paradicsomot, a langyos vízben áztatott mazsolát, a köményt és az őrölt paprikát. A sót elkeverjük a citromlében, beletesszük az olajat, ráöntjük a salátára, és jól összekeverjük. Gerezdekre vágott kemény tojással díszítjük és tálaljuk. Vegyes török saláta Összekeverünk 25 deka félbevágott majd vékonyra szelt paradicsomot 20 deka meghámozott, vékony félholdakra vágott uborkával, két nagy fej félkarikákra vágott lila hagymával meg két csokor, szárával együtt apróra vágott zöldpetrezselyemmel, megsózzuk, és meglocsoljuk kevés borecettel, meg olívaolajjal. Meghintjük kevés majorannával vagy az eredeti recept szerint: szurokfűvel, és néhány órára behűtjük, hogy az ízek jól összeérjenek. Zellersaláta (Irán) Hozzávalók: 1 csésze 4 cm-esre vágott levél nélküli zellerszár, 2 cs. víz, 1 húsleveskocka, 1 ek citromlé, 1 ek olívaolaj, só, bors, 1

tk finomra vágott zellerlevél. Lassú tűzön, lefedve főzzük a zellerszárat 30 percig, öntsük le róla a vizet. Keverjük össze a citromlevet, olajat, sót, borsot. Tegyük bele a zellert, szórjuk rá a leveleket Zöldségsaláta (Egyiptom) 1. Hozzávalók: 0, 25 - 0, 25 kg mirelit zöldbab és sós vízben megfőzve, 2 fej apróra vágott hagyma (lehet ecetben eltett is), 3 db paradicsom szeletelve, 1 nagy tubus majonéz, apróra vágott petrezselyem. A babot, borsót, hagymát, majonézt összekeverjük. A paradicsommal, petrezselyemmel díszítjük. Zöldségsaláta 2. (Bezbez - Egyiptom) Hozzávalók: fél doboz mirelit zöldbab sós vízben megfőzve (vagy 15 dkg friss), fél doboz zöldborsó sós vízben megfőzve (vagy 15 dkg friss), 2 fej vöröshagyma apróra vágva (lehet ecetben eltett hagyma is), 3 paradicsom szeletelve, 1 nagy tubus majonéz, apróra vágott petrezselyem. A zöldségeket és a hagymát a majonézzel jól összekeverjük, paradicsommal és

apróra vágott petrezselyemmel díszítjük