Étel- és italreceptek | Ételreceptek » Barna Aladár - Görög konyha amerikai módra

Alapadatok

Év, oldalszám:2008, 16 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:269

Feltöltve:2008. január 14.

Méret:211 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

Barna Aladár Görög konyha amerikai módra Almás baklava 2 Athéni saláta 2 Athéni töltött paprika 2 Articsókás csirke 3 Burgonyasaláta 3 Citromos spenót 3 Csokoládé golyók 3 Cukkínis sütemény 3 Fahéjas csirke 4 Falusi saláta 01. 4 Falusi saláta 02. 4 Fokhagymamártás 4 Fokhagymaszósz 5 Főtt csirke fűszeres paradicsomban 5 Garnéla fetával 5 Gyros 5 Görög csirke 5 Görög saláta 6 Görög spagetti 6 Görögös garnéla 6 Falusi saláta 6 Fokhagymaszósz 6 Hagymás marharagu 7 Hagyományos bárányragu 7 Húsgolyók 7 Húsvéti leves 8 Istennő saláta 8 Joghurtos sütemény 8 Kétszersült 8 Lencseleves 1. 8 Lencseleves 2. 9 Mandulás csók (Amigdalota) 9 Mandulás puszedli 9 Marhahús cukkínivel 9 Mézes fonat 10 Mézes sütemény 10 Mézkrém 10 Narancsos édesség 10 Olívabogyós csirke 10 Paradicsomos csirke 11 Paradicsomos piláf 11 Pikáns csibe 11 Rántott sajt 11 Régimódi görögös Rizses csirke 12 Rizses spenót 12 Rizspuding 12 Sajtos

levelek 12 Sajtos-mézes sütemény Sajtos rizs 13 Spenót rétessel Sült makaróni 01. Sült makaróni 02. Teasütemény 14 Tepsis csirke 14 Tészta öntet 14 Tésztasaláta 14 Töltött padlizsán Töltött szőlőlevél Tzatziki 15 Vajas keksz 15 Vajas marhasült Vajas tekercs 16 Villám-édes 16 12 13 13 13 14 15 15 16 Almás baklava (Apple Baklava) Hozzávalók: 6-6 db jonatán és borízű alma, 2 evőkanál vaj, 6 evőkanál cukor, 1 mokkáskanál fahéj 15 dkg dió, 1,2 dl kristálycukor, fél teáskanál reszelt citromhéj, fél teáskanál fahéj, 1 csomag réteslap, 5 dkg vaj, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 2 evőkanál méz Hámozza meg, és durvára reszelje le az almákat. Keverje össze a kétfajtát, és forgassa bele az olvasztott vajat, a cukrot és a fahéjat. Alacsony hőmérsékleten, folyamatosan keverje, főzze 15-20 percig, míg teljesen elfövi a saját levét. Tegye félre, hogy kihűljön Közben a darált diót a cukorral, a f ahéjjal és a reszelt

citromhéjjal keverje össze egy tálkában. Terítsen ki nedves konyharuhára egy réteslapot. Locsolja meg olvasztott vajjal, hintse meg zsemlemorzsával, majd rakjon rá még egy lapot. Ezt is vajazza és morzsázza, és fedje be réteslappal Bőven szórja meg a lapot a diós keverékkel, majd a lap szélére rakjon az alma töltelékből. A konyharuha segítségével tekerje fel a baklavát, majd tegye kivajazott tepsibe. Az elkészült rudakat 25 perc alatt, 200 fokon süsse aranybarnára. Ekkor kenje meg mézzel, és pár percre még tegye vissza a sütőbe. Hagyja kihűlni, végül felszeletelve kínálja Athéni saláta (Salata Athenas) Hozzávalók: 1 f ej saláta, 1 c somó újhagyma, 10 db retek, 1 uborka, 1 csokor snidling, 1,2 dl olívaolaj, 0,8 dl borecet, 1 teáskanál só, 1 teáskanál morzsolt oregánó, 24 db olívabogyó, 10 dkg feta sajt, 10 dkg szardella filé A megmosott salátaleveleket tépdesse 2-3 centis darabokra. Az újhagymát, a r etket és az uborkát

vékonyan szeletelje fel. Helyezze a zöldségféléket salátás tálba, és lazán forgassa össze. A sajtot és a halfilét darabolja félcentis kockákra és szórja a finomra vagdalt snidlinggel együtt a s aláta tetejére. Díszítse a t álat az olívabogyókkal, végül jól hűtse le A sót, az oregánót, az olajat és a borecetet jól záródó üvegben alaposan rázza össze, majd tálaláskor öntse a salátára. Athéni töltött paprika (Athenia Stuffed Peppers) Hozzávalók: 40 dkg marhahús, 2,4 dl rizs, 2 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 0,6 dl olaj, 20 dkg sűrített paradicsom, 1 evőkanál só, fél teáskanál oregánó, 1 tojás, 8 db zöldpaprika, 10 dkg feta sajt, 5 dl víz, 2 evőkanál liszt A kiválogatott és megmosott rizst húsz percre áztassa langyos vízbe, majd szűrje és csepegtesse le. Kézzel alaposan dolgozza össze a darált hússal, a reszelt hagymával, a zúzott fokhagymával, olajjal, sóval, borssal, oregánóval, az alaposan

felvert tojással, a reszelt sajttal és egy kanál sűrített paradicsommal. A paprikák kalapját vágja le, kaparja ki a magokat, és mindegyiket töltse meg a töltelékkel. Amikor ezzel végzett, valamennyi töltött paprika közepébe nyomja bele egy vastagabb fakanál nyelét. (Így nem reped szét főzés közben a paprika.) Forgassa bele a lisztbe mindegyiket A maradék paradicsomot hígítsa fel, öntse nagyobb lábasba és rendezze el benne a töltelékeket. Fedő alatt gyöngyözve főzze 40-45 perc alatt készre. Főtt burgonyával tálalja Articsókás csirke (Kottopoulo me Anginares) Hozzávalók: 4 csirkemell-filé, 2 evőkanál étolaj, fél teáskanál só, 1 kiskanál őrölt bors, 1 gerezd fokhagyma, 2,4 dl víz, 1 csirke--leveskocka, 25 dkg articsóka-szív (konzerv), 2 teáskanál citromlé, 1 teáskanál kukoricakeményítő, 2 tojás, petrezselyem A melleket vágja félbe, és egy serpenyőben felforrósítva az olajat mindkét oldalukon süsse világosbarnára

azokat. Vegye ki és csepegtesse le Csak ezután sózza, borsozza és kenje be a zúzott fokhagymával a húsokat. A vizet tegye fel forrni, morzsolja bele a leveskockát Ha a kocka teljesen feloldódott, dobja bele az articsóka-szíveket, valamint az elősütött húsokat és gyöngyözve főzze 5 percen át. Szűrőkanállal kivéve ezeket rendezze tálra és tartsa melegen A citromlevet, a tojásokat és a keményítőt verje habosra, majd ezzel sűrítse be a visszamaradt főzőlevet. A mártást a húsra öntve forrón tálalja, vagdalt petrezselyemmel megszórva Burgonyasaláta (Potato Salad) Hozzávalók: 5 nagy burgonya, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 kis fej zeller, só, őrölt fehérbors, 1,2 dl olívaolaj, 2 citrom leve, 1 csokor petrezselyem Elkészítése: Héjában főzze meg a krumplikat, melegen hámozza meg, majd szeletelje fel. Tartsa melegen. A hagymát vékonyan karikázza Tegye szűrőkanálba, sózza, borsozza, permetezze meg hideg vízzel. Hagyja öt-tíz percig

csepegni Forgassa össze a meleg krumplit a hagymával és a r eszelt zellerrel. Locsolja meg az olívaolajjal és a ci tromlével Szórja rá a finomra vagdalt petrezselymet, végül azonnal tálalja. Citromos spenót (Horta) Hozzávalók: 70 dkg spenót, 2 evőkanál étolaj, 1 evőkanál citromlé, só, őrölt bors A spenótot szabadítsa meg a vastag erektől, folyóvízben alaposan mossa meg, csepegtesse le, majd letakart tűzálló tálban 7-8 perc alatt, csupán a s aját levében fonnyassza össze. Keverje ki az olajat a citromlével és a sóval, borssal. Öntse a ke veréket a s penótra Forralja össze. Sült húsok mellé kiváló köret Csokoládé golyók (Chocolate Balls) Hozzávalók: 22,5 dkg dió, 22,5 dkg tejcsokoládé, 9 szelet édes kétszersült, fél teáskanál fahéj, 1 teáskanál rum aroma, színes cukor, tej Elkészítése: A diót és a kétszersültet durvára darálja le, reszelje hozzá a csokoládét, ízesítse az aromával és a fahéjjal.

Adjon hozzá annyi tejet, hogy jól formázható keveréket kapjon Formázzon diónyi golyókat az anyagból, azokat forgassa a színes cukorba, majd hűtőszekrényben alaposan hűtse le. Hidegen tálalja Cukkínis sütemény (Kolokythia Krokettes) Hozzávalók: 40 dkg cukkíni, 1 teáskanál só, 3 tojás, 10 dkg feta sajt, 1 csokor menta, 3 evőkanál liszt, őrölt bors, vaj a sütéshez A legyalult cukkínit sózza be, és hagyja állni egy órán át. Nyomja ki, majd keverje össze a felvert tojással. Adja hozzá az elmorzsolt sajtot, a lisztet és ízlése szerint a fűszereket Felforrósított vajba kanállal szaggasson galuskákat, s azok mindkét oldalát süsse barnára. Melegen tálalja. Fahéjas csirke (Kota Kapama) Hozzávalók: 4 csirkemell, só, őrölt bors, 4 evőkanál vaj, 0,8 dl olívaolaj, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 6 db paradicsom, 2 evőkanál paradicsompüré, 1,2 dl csirkeleves, 1 nagyobb darab fahéj, 15 dkg parmezán A kicsontozott húsokat

vágja félbe, esetleg negyedbe. Sózza és borsozza, majd a felmelegített vajon hirtelen süsse barnára minden oldalukon. Tegye ki a húsokat egy tálra A visszamaradt zsiradékon párolja üvegesre, a finomra vagdalt hagymát és a zúzott fokhagymát. Keverje hozzá a paradicsompürét Hagyja picit lepirulni, majd fűszerezze és dobja rá a hé jában hagyott paradicsomgerezdeket. Öntse rá a l evest, s amikor újra forr, akkor helyezze vissza a húsokat, és fedő alatt, gyöngyözve főzze 30 perc alatt puhára. Ha szükséges, akkor a végén fedő nélkül főzze rövid lére. Főtt tésztával és reszelt sajttal megszórva tálalja. Falusi saláta 01. (Xoriatiki) Hozzávalók: 4 p aradicsom, 1 uborka, 1 vö röshagyma, 10-10 db kapri- és olívabogyó, ízlés szerint oregánó és só, 15 dkg feta sajt, 1,2 dl olívaolaj A zöldségféléket nagyon vékonyan szeletelje fel és rétegezze salátástálba. A rétegek közé szórja a kimagozott és elnegyedelt

bogyóféléket. Közben óvatosan sózza és ízesítse az oregánóval. A tetejére morzsolja a sajtot, végül locsolja rá az olajat Négy-öt óra hideg helyen történt érlelés után kínálja. Falusi saláta 02. (Horiatiki) Hozzávalók: 45 dkg paradicsom, 1 kis uborka, 1 zöldpaprika, 1 kis fej hagyma, 20 dkg feta sajt, 12 db fekete olívabogyó, kevés oregánó Elkészítése: Szeletelje fel vékonyan a kemény paradicsomot. A meghámozott uborkát gyalulja le. A paprikát csumázza ki, és vékonyan karikázza A hagymát vagdalja apróra Az olívabogyót negyedelje, majd az összes zöldségfélét forgassa össze egy tálban. Sózza és fűszerezze ízlése szerint. Locsolja meg az olajjal Morzsolja rá a sajtot, majd pihentesse 20-30 percet a hűtőben. Fokhagymamártás (Skordalia) Hozzávalók: 6 szelet fehérkenyér, 1,2 dl burgonyapüré, 7 gerezd fokhagyma, 5 dkg dió, 2 dl olívaolaj, 1 dl citromlé, só, őrölt bors, tejszín A kenyereket áztassa vízbe,

majd alaposan nyomja ki. Dolgozza össze a p ürével, a zúzott fokhagymával, a darált dióval és az ízlése szerint adagolt fűszerrel. Keverje sima, lágy anyaggá. Keverje tovább a mixerrel, miközben az olíva olajat lassan adagolja hozzá A végén a megfelelő sűrűséget a tejszín hozzáadásával érheti el. Hűtőszekrényben hagyja fél napig érni, majd mártogatósként kínálja párolt zöldségek, hideg sültek, vagy pirított kenyér mellé. Fokhagymaszósz (Skorthalia) Hozzávalók: 3 szelet fehérkenyér, 3-4 gerezd fokhagyma, fél-fél kávéskanál citromlé és fehér borecet, 1,2 dl olívaolaj, 2 dkg darál dió Elkészítése: Hideg vízben áztassa 5 percet a héj nélküli kenyérszeleteket. Alaposan nyomkodja ki. Tegye a fokhagymával, a citromlével és a borecettel együtt mixerbe és pépesítse Közben csepegtesse bele fokozatosan az olajat, hogy krémes mártást kapjon. Végül forgassa bele a darált diót, s fogyasztás előtt tegye 3-4

órára hűtőbe. Párolt zöldségekhez mártogatósként kínálja. Főtt csirke fűszeres paradicsomban (Braised Chicken is Aromatic Tomato Sauce) 45 dkg csirkemell-filé, só, bor, fél dl olívaolaj, 1 fej vöröshagyma, 3 szál borsmenta, 1 darab fahéj, 1-1 mokkáskanál őrölt kömény és pirospaprika, csipet szerecsendió, 1 gerezd fokhagyma, 1 kis doboz paradicsompüré, 2 evőkanál vörös borecet, 15 dkg spagetti, 10 dkg parmezán A húst vágja nyolc egyforma darabra, sózza, borsozza és tegye félre. Az olajat forrósítsa fel, és párolja üvegesre rajta a finomra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. A paradicsompürét hígítsa fel 2 dl vízzel, adja hozzá az összes fűszert, a borecetet és fedő alatt gyöngyözve főzze 25-30 percet. Szűrje rá a hagymára, és tegye bele a húsokat Lassú tűzön párolja puhára. Közben főzze ki szokott módon a tésztát A tányérokba tegyen a főtt tésztára egy-egy húst, locsolja meg a mártással,

szórja meg a sajttal, és forrón adja fel. Garnéla fetával (Garides Me Feta) Hozzávalók: 1,5-1,5 evőkanál vaj és étolaj, 1 fej vöröshagyma, 1,2 dl száraz fehérbor, 1 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors, oregánó, 45 dkg garnéla, 1 paradicsom, 15 dkg feta sajt, 1 csokor petrezselyem A vajat és az olajat habzásig melegítse össze. Párolja rajta üvegesre, a finomra vágott hagymát. Öntse fel a b orral, adja hozzá a z úzott fokhagymát és ízlése szerint a fűszereket Gyöngyözve főzze fedő alatt pár percet. Dobja rá a rákokat, rázza (de ne keverje) össze, és párolja 15-20 perc alatt készre. A vége felé tegye rá a meghámozott és felszeletelt paradicsomot. Tálaláskor szórja meg a morzsolt sajttal és a vagdalt petrezselyemmel Gyros Hozzávalók: 45 dkg báránycomb, 1 nagy vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál só, fél-fél teáskanál majoránna rozmaring, negyed teáskanál őrölt bors A húst darálja le a vörös- és a

fokhagymával együtt. Dolgozza össze a fűszerekkel, majd egykét órára tegye hűtőszekrénybe Botmixerrel pépesítse a keveréket Formázzon belőle henger alakot, amit szúrjon fel a csirkesütő grill nyársra. Lassú forgatás, közepes hőmérséklet mellett 35-40 perc alatt süsse barnára. (Sütőben is elkészítheti, ha kiolajozott tepsibe teszi, és 170 fokon 60 percig süti. Ebben az esetben kissé szárazabb lesz a sült) Görög csirke (Greek Chicken) Hozzávalók: 6 csirkemell-filé, 1 doboz paradicsompüré, 15 dkg szeletelt gomba, 10 db felszeletelt olívabogyó, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 1 evőkanál citromlé, 1 teáskanál morzsolt oregánó, 1 fej finomra vagdalt vöröshagyma, só, 4,8 dl rizs, 5 dkg mazsola Az enyhén kiolajozott tűzálló tálba fektetve a bőrnélküli, megsózott melleket 180 fokos sütőben, fedő alatt süsse egy órán keresztül. Közben a rizs kivételével valamennyi hozzávalót keverjen össze. Amikor a csirke megfőtt,

vegye le a fedőt, öntse rá a mártást, és addig párolja és pirítsa tovább a sütőben, míg a rizs külön lábosban, a hagyományos módon megfő. A főtt rizst keverje el a mazsolával, s a mártásos csirke mellé tálalja Görög saláta (Greek Salad) Hozzávalók: 1,2 dl olívaolaj, 3 evőkanál vörös borecet, 3 evőkanál citromlé, 1 evőkanál oregánó, só, őrölt bors, 1 kis fej saláta, 6 db paradicsom, 6 db kisebb uborka, 20 dkg feta sajt, 10 dkg fekete olívabogyó Kisebb tálkában keverje ki az olívaolajat, a borecetet, a citromlevet és a morzsolt oregánót. Ízlése szerint fűszerezze sóval és őrölt borssal. Nagyobb salátástálba tépdesse bele a megmosott salátát, héjastul gyalulja rá az uborkát, adja hozzá a v ékonyra szeletelt paradicsomot, szórja rá a felvagdalt olívabogyót, majd rázogatva forgassa össze. Öntse rá a kikevert mártást, majd 10-15 percre tegye hűtőbe. A rámorzsolt sajttal tálalja Görög spagetti (Greek

Spaghetti) Hozzávalók: 45 dkg spagetti, 0,6 dl olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma, 4 szál újhagyma, 20 dkg koktélparadicsom, 1 marék spenót, 10 dkg feta sajt, 1 teáskanál oregánó, só, bor, 10 dkg vaj A megfelelő méretre tört tésztát lobogó, sós vízben főzze roppanósra, majd leszűrve tegye nagy tálba. Míg a tészta fő, a forró olívaolajra tegye a zúzott fokhagymát, a zöldjével együtt vékonyan felkarikázott hagymát és a félbevágott paradicsomokat. Párolja pár percet, majd a finomra vágott spenótot is tegye rá. Melegítse össze, majd forgassa össze a tésztával Fűszerezze ízlése szerint, végül borítsa kivajazott tűzálló tálba. Morzsolja rá a feta sajtot, és sütőben pirítsa barnára. Görögös garnéla Hozzávalók: 2 evőkanál étolaj, 1 kis fej hagyma, 4 kisebb paradicsom, 70 dkg garnéla, só, őrölt bors, 1 gerezd fokhagyma, 1 zöldpaprika, 1,2 dl száraz fehérbor, 10 dkg feta sajt Elkészítése: Egy serpenyőben

melegítse fel az olajat. Tegye bele a zúzott fokhagymát és a vékonyan karikázott hagymát. Párolja öt percet Adja hozzá a felszeletelt paradicsomot, és addig párolja, míg a paradicsomlevet ereszt. Öntse rá a bort, s amikor felforrt, Tegye bele a rákokat és a karikára vágott paprikát. Fűszerezze, és fedő alatt 10 perc alatt főzze készre Húzza le az edényt a melegről, morzsolja a r agu tetejére a s ajtot, majd lefedve tartsa 10 percig. Ezután tálalja Falusi saláta (Horiatiki) Hozzávalók: 45 dkg paradicsom, 1 kis uborka, 1 zöldpaprika, 1 kis fej hagyma, 20 dkg feta sajt, 12 db fekete olívabogyó, kevés oregánó Szeletelje fel vékonyan a ke mény paradicsomot. A meghámozott uborkát gyalulja le A paprikát csumázza ki, és vékonyan karikázza. A hagymát vagdalja apróra Az olívabogyót negyedelje, majd az összes zöldségfélét forgassa össze egy tálban. Sózza és fűszerezze ízlése szerint. Locsolja meg az olajjal Morzsolja rá a sajtot,

majd pihentesse 20-30 percet a hűtőben Fokhagymaszósz (Skorthalia) Hozzávalók: 3 szelet fehérkenyér, 3-4 gerezd fokhagyma, fél-fél kávéskanál citromlé és fehér borecet, 1,2 dl olívaolaj, 2 dkg darál dió Hideg vízben áztassa 5 percet a héj nélküli kenyérszeleteket. Alaposan nyomkodja ki Tegye a fokhagymával, a citromlével és a borecettel együtt mixerbe és pépesítse. Közben csepegtesse bele fokozatosan az olajat, hogy krémes mártást kapjon. Végül forgassa bele a darált diót, s fogyasztás előtt tegye 3-4 órára hűtőbe. Párolt zöldségekhez mártogatósként kínálja. Hagymás marharagu (Beef and Onion Stew) Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olívaolaj, 90 dkg tarja, 1,2 dl száraz vörösbor, 2 evőkanál vörös borecet, fél kávéskanál só, őrölt bors, 1 babérlevél, 1 darab fahéj, 1 kis doboz paradicsompüré, 1 csomó újhagyma, 15 dkg feta sajt Előzőleg beáztatott cseréptálban a

felforrósított olajon, párolja üvegesre, a finomra vagdalt hagymát és a zúzott fokhagymát. Szűrőkanállal vegye ki a hagymát, és tegye a helyébe a centisre felkockázott húst. Időnként megkevergetve mintegy 25 percig főzze benne, míg a saját levét elfövi. Ekkor tegye vissza a hagymát, és a sajt kivételével adja hozzá a t öbbi hozzávalót. Amikor felforr, takarja le, vegye közepesre a hőmérsékletet, és főzze 75 percen át. Vegye ki a babérlevelet és a fahéjat, szórja meg a zöldjével együtt vékonyan felkarikázott újhagymával, és párolja fedő alatt még 10 percet. Tálaláskor szórja meg az elmorzsolt sajttal. Hagyományos bárányragu (Traditional Lamb) Hozzávalók: 1 kg báránylapocka, 10 dkg vaj, 1 csokor kapor, ízlés szerint só és őrölt bors, 6 szál újhagyma, 4 dl víz A mártáshoz: 3 tojás, 2 citrom leve, 2,4 dl csirkeleves, Az esetleges zsíros részeket távolítsa el a hú sról, majd darabolja fel 2 centis kockákra.

Mély lábosba téve, magas hőfokon kicsit pirítsa meg a húst. Tegye rá a vajat és a fűszereket Kevergetve párolja, míg kellő levet ereszt. Tegye hozzá a vékonyan felkarikázott hagymát Fedő alatt, lassú tűzön párolja félkészre. Öntse fel a vízzel, és 1 órán át, gyöngyözve főzze Ekkor vegye le a fedőt és párolja nagyon rövid lére. Míg a ragu fő, addig a tojásokat habverővel verje fel. Amikor habossá kezd válni, folyamatos verés mellett csepegtesse bele a citromlevet. Végül, a gyöngyöző forrásban lévő levest adja a keverékhez, miközben változatlanul keveri. Ha minden alkotórészt összekevert, akkor, nagyon alacsony hőfokon kevergetve sűrítse be. Az elkészült mártást és a ragut forgassa egybe, és azonnal tálalja Húsgolyók (Keftethes) Hozzávalók: 45 dkg marhahús, 1 tojás, 4-5 db mentalevél, fél teáskanál kapor, 1 teáskanál ecet, 4 szelet kenyér, 6 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, só, őrölt bors A

mártáshoz: 1 nagydoboz paradicsompüré, 1 vöröshagyma, 5 dkg vaj, 1 mokkáskanál fahéj, 1 babérlevél, negyed teáskanál szerecsendió, 1 gerezd fokhagyma Elkészítése: A kétszer darált marhahúst tegye keverőtálba. Szórja rá az elmorzsolt mentalevelet, a f inomra vágott kaprot, a z úzott fokhagymát és a reszelt vöröshagymát. Morzsolja rá a kenyeret, üsse rá a tojást és ízesítse az ecettel és a fűszerekkel. Jó húsz perc alatt kézzel dolgozza teljesen egynemű, sima keverékké. (Szükség esetén kevés vizet adhat hozzá.) Pihentesse egy órát hűtőszekrényben, majd formázzon belőle 2-3 centi átmérőjű golyókat. Míg a hús pihen a hűtőben, tegye a felmelegített vajra a paradicsompürét Kissé pirítsa le, majd keverje hozzá a zúzott fokhagymát, a reszelt vöröshagymát, és a fűszereket. Annyi vizet öntsön rá, hogy megfelelően sűrű mártást kapjon. Ebbe tegye bele a húsgolyókat, és fedő alatt 20 perc alatt főzze

készre. Időnként a lábost megrázogatva ügyeljen arra, hogy le ne kapjon az étel. Tálaláskor adjon mellé mazsolás rizst, melynek a tetejére némi narancshéjat reszel. Húsvéti leves (Easter Soup) Hozzávalók: 60 dkg darabolt csirke, 5 dkg vaj, 4 szál újhagyma, 1 l víz, 1 csokor kapor, 1 csokor petrezselyem, 1,2 dl rizs, só, őrölt fehér bors, citromlé A csirkedarabokat a vízben gyöngyözve főzze 50 perce át. Szűrőkanállal vegye ki a húsokat, csontozza ki, és a hú st tegye félre. A vajon párolja üvegesre, a f inomra vágott hagymát a vagdalt kaporral. Sózza és borsozza Öntse rá a főzőlevet, és amikor ismét felforr, csökkentse a hőfokot. Hintse bele a rizst Ezután keverni nem szabad Tegye bele a húst, és nagyon lassan, fedő alatt főzze készre. Szükség esetén a vizet pótolja A finomra vágott petrezselyemmel megszórva, pár csepp citromlével tálalja. Istennő saláta (Goddess Salad) Hozzávalók: 1 kis fejessaláta, 1

zöldpaprika, 3 kemény paradicsom, 10 db olívabogyó, 10 dkg feta sajt Az öntethez: 2,5 evőkanál citromlé, 2 evőkanál olívaolaj, 1 teáskanál morzsolt oregánó, negyed teáskanál őrölt fehérbors, 2 dl joghurt A megmosott, leveleire szedett salátával bélelje ki a tálat. A paradicsomokat vágja 10-10 gerezdre, a p aprikát apró kockákra. Az olívabogyókat vékonyan szeletelje fel Rendezze a salátalevelekre vegyesen az előkészített alkotórészeket. Morzsolja rá a feta sajtot és tegye hűtőszekrénybe. Az öntethez valókat alaposan keverje össze (Ha a joghurt nem elég sűrű, akkor tejföllel kissé sűrítse azt.) Az öntetet is hűtse le, de csak közvetlenül a saláta tálalása előtt öntse a zöldségekre. Joghurtos sütemény (Revanie) Hozzávalók: 2,4 dl liszt, 1 fél tasak sütőpor, 4 tojás, 2,4 dl kristálycukor, 5 l joghurt, 1,5 teáskanál reszelt narancshéj Az öntethez: 4,8 dl víz, 4,8 dl kristálycukor, 1 szelet citrom, 1 szelet

narancs Az öntethez valókat kis lábosban gyöngyözve főzze addig, míg tiszta, sűrű szirupot kap. A szeleteket dobja ki, az öntetet tartsa langyosan. Közben szitálja egybe a lisztet és a sütőport A cukrot verje habosra a cukorral, majd keverje el benne a j oghurtot. Folyamatos keverés mellett dolgozza bele a sütőporos lisztet és a narancshéjat. Kivajazott tepsibe öntve 180 fokos sütőben süsse 35 perc alatt világosbarnára. Még melegen vágja trapéz alakú szeletekre Szobahőmérsékletre hűlve az öntetet mártogatósként adva hozzá kínálja. Kétszersült (Paximadia) Hozzávalók: 2,4 dl étolaj, 2,4 dl kristálycukor, 3 tojás, 8,5 dl liszt, 1 tasak sütőpor, 1,5 mokkáskanál őrölt fahéj, késhegynyi szerecsendió, 1,2 dl dió, fél dl szezámmag Elkészítése: Géppel verje habosra az olajat a cukorral, majd adja hozzá a tojásokat. Keverje krémesen egyneművé. Tegyen keverőtálba 5 dl lisztet, a sütőport, a fahéjat, a r eszelt

szerecsendiót, a darált diót és az előzőleg megpirított szezámmagot. Keverje össze, majd adagolja bele a tojásos keveréket, és dolgozza rugalmas tésztával. A maradék lisztből annyit adjon hozzá, hogy könnyen formázható tésztát kapjon. Vegye négy egyenlő részre a tésztát Formázza húsz centi hosszú, egy centis hengerré. Kissé kiolajozott tepsiben süsse 15 percet Vegye ki a tepsiből, s még melegen ferdén vágja 2 centi vastag darabokra. Tegye vissza a tepsibe a szeleteket, és öt perc alatt süsse azokat készre. Lencseleves 1. (Faki Soupa) Hozzávalók: 2 dl lencse, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 kis doboz paradicsompüré, 2 kemény paradicsom, 2 evőkanál olívaolaj, só, őrölt bors, oregánó Elkészítése: A sós vízben beáztatott lencsét szűrje és öblítse, majd egy liter hideg vízben tegye fel főni. Fedő nélkül forralja, miközben ízlése szerint fűszerezi, és belekeveri a paradicsompürét is. Amíg a lencse

készre fő, és a leves közepesen sűrű lesz, a paradicsomokat forró vízbe mártva hámozza meg, és vágja gerezdekre. A kész levest a friss paradicsomgerezdekkel tálalja. Lencseleves 2. (Soupa Fakez) Hozzávalók: 7 dl lencse, 3 l meleg víz, 5 gerezd fokhagyma, 1 vöröshagyma, 2 szelet zellergumó, 2 sárgarépa, 1 szál rozmaring, 30 dkg paradicsom, só, őrölt bors, vörös borecet Elkészítése: Hideg vízben áztassa egy éjszakán át a lencsét. Szűrje és csepegtesse le, majd bő vízben tegye egy fazékba. Forralja fel, majd szűrje le Háromliternyi forró vízben tegye vissza a melegre. Adja hozzá a zúzott fokhagymát, az apróra vágott hagymát, valamint a l ereszelt zellert és sárgarépát. Fedő alatt gyöngyözve főzze 25 percig Ekkor tegye bele a meghámozott és felaprózott paradicsomot, és fűszerezze ízlése szerint. Főzze tovább 15-20 percet, amíg a lencse teljesen puha lesz. Tálaláskor a borecettel ízesítse Mandulás csók

(Amigdalota) (Almond Macaroons) Hozzávalók: 40 dkg mandula, 1,8 dl cukor, 2 evőkanál pirított zsemlemorzsa, 4 tojás sárgája, fél teáskanál citromlé, csipet só, 1 teáskanál vanília aroma, fahéjas cukor A tojásfehérjét a sóval verje kemény habbá, majd forgassa bele a citromlevet. Keverje össze a darált mandulát a világos barnára pirított zsemlemorzsával, és folyamatosan adagolva ezt is adja a tojáshabhoz. Ízesítse az aromával Sütőpapírral béleljen ki egy tepsit, permetezze be olajjal, majd mokkáskanállal tegyen rá a krémből kis halmokat. 150 fokon süsse 20 perc alatt készre a mandulás csókokat. Még forrón hintse meg fahéjas porcukorral Hidegen tálalja Mandulás puszedli (Mourabiedes) Hozzávalók: 15 dkg vaj, 2 evőkanál kristálycukor, 1 tojássárgája, 5 dkg mandula, 8,5 dl liszt, 1 tasak vaníliás cukor Elkészítése: A vajat a cukorral keverje habosra. Adja hozzá a cukrot és a tojássárgáját Alaposan dolgozza ki a

keveréket, majd forgassa bele a finomra darált mandulát és a lisztet. Puha, csomómentes tésztát kell kapnia. Sütőlemezre tegyen kis halmokat, amelyeket 45 perc alatt a 130 fokra előmelegített sütőben barnára süt. Forrón hintse a tetejükre vaníliás cukrot, majd a lemezen hagyja szobahőmérsékletre kihűlni. Marhahús cukkínivel Hozzávalók: 70 dkg marha lábszár, 1 nagy vöröshagyma, só, őrölt bors, 1 mokkáskanál fahéj, 1 doboz paradicsompüré, 1 kg cukkíni, 5 dkg füstölt sajt Elkészítése: A cukkíniket héjastul vágja hosszába félbe. A magokat távolítsa el, sózza, borsozza, majd a forró olajon pirítsa körben barnára. Rendezze ezeket tűzálló tálra A visszamaradt olajon pirítsa barnára, a finomra vagdalt hagymát. Tegye rá a felkockázott húst, szórja meg a f ahéjjal, s folyamatosan keverve párologtassa el a s aját levét. Húzza félre és keverje el a paradicsompürével. Ezzel a raguval töltse meg a cukkíniket Szórja

meg a reszelt sajttal, és forró sütőben süsse az egészet pirosra. Forrón tálalja Mézes fonat (Diples) Hozzávalók: 6 tojás, 1 teáskanál vanília aroma, 6,5 dl liszt, 0,8 dl étolaj A sziruphoz: 4 dl méz, 2 dl meleg víz, 2 evőkanál cukor A sziruphoz valókat kis lábosban gyöngyözve forralja 10-15 percen át. A tojásokat habosra verje fel a vanília aromával. Lazán forgassa bele a lisztet és az étolajat Dagassza fakanállal formázható tésztává, majd letakarva pihentesse 20 percet. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtsa ki, majd vágja centis csíkokká. Kettesével fonja össze azokat, végül darabolja fel a fonatokat 4 centi hosszúakra. Bő, forró olajban süsse aranybarnára Langyosra hűlve kínálja a kihűlt szirupba mártogatva. Mézes sütemény (Honey Cookies) Hozzávalók: 3 dl olívaolaj, 0,8 dl kristálycukor, 2,4 dl narancslé, 8 dl liszt, 2 tasak sütőpor, 3,5 dl búzadara, 1-1 citrom és narancs reszelt héja, 1 teáskanál őrölt

szegfűszeg, fél teáskanál fahéj A sziruphoz: 2,4 dl méz, 2 dl cukor A tetejére: 5 dkg darált dió Az olívaolajat a cukorral keverje habosra. Adja hozzá a narancslevet Keverje el 5 dl liszttel és a sütőporral. Adja hozzá a többi alkotórészt, végül a maradék lisztből annyit keverjen bele, hogy jól formázható tésztát kapjon. Letakarva pihentesse 20 percet Lisztezett deszkán nyújtsa ki ujjnyi vastagra. Tetszőleges formákkal szúrja ki, majd 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt süsse készre. Még forrón szórja meg a sütemények tetejét darált dióval A cukorral összeforralt mézzel kínálja. Mézkrém (Honey Cream) Hozzávalók: 3-3 dkg durvára dió, mandula, kesudió és pisztácia, 2,4 dl méz és tejszínhab, 1 tábla étcsokoládé Elkészítése: A megtisztított és durvára darált csonthéjasokat keverje össze, tegye egy tepsibe, és a 180 fokra előmelegített sütőben pirítsa 15 percen át. Időnként keverje meg Utána

hagyja teljesen kihűlni. Közben a mézet mixerrel, a legnagyobb sebességgel fehéredésig keverje ki. Óvatosan forgassa egybe a keményre vert tejszínhabbal, és a jéghideg, pirított magvasokkal. Legalább két órára tegye hűtőszekrénybe Fagylaltos kelyhekben kínálja, reszelt keserűcsokoládéval díszítve. Narancsos édesség (Pontica) Hozzávalók: 5 dkg vaj, 6 tojás, 2,4 dl kristálycukor, 1-1 teáskanál reszelt narancshéj és vanília aroma, 2,4 dl liszt, 1 sütőpor Az öntethez: 2,4 narancsszörp, 2 dl víz, 1,5 dl cukor Az öntethez valókat alaposan keverje össze, majd lassú tűzön, folyamatosan keverve főzze mintegy 20 perc alatt sűrű sziruppá. Keverőtálban a tojások sárgáját verje habosra Keverje benne krémesre a cukrot, az aromát és a narancshéjat. Forgassa bele először a lisztet, majd a keményre felvert tojáshabot. Kivajazott sütőlapra kanállal, vagy nyomózsákkal készítsen kis halmokat, végül a 175 fokra felmelegített

sütőben 35 perc alatt süsse készre. A forró süteményekre tegyen egy-egy kanál szirupot, majd teljesen kihűlve kínálja az édességet. Olívabogyós csirke (Chicken with Olives) Hozzávalók: 80-90 dkg csirkemell- vagy combfilé, 3 evőkanál olívaolaj, 5 gerezd fokhagyma, 3 szál újhagyma, 5 db paradicsom, 15 dkg olívabogyó, só, őrölt bors, oregánó, 2,4 dl száraz vörösbor Elkészítése: Az olajon minden oldalukon süsse barnára a húsokat. Vegye ki, és tegye tálra A visszamaradt olajba nyomja bele a f okhagymát, a nag yon finomra vágott újhagymát, valamint adja hozzá a hámozott, felkockázott paradicsomot. Fűszerezze, majd lassú tűzön főzze raguvá. Tegye hozzá a vékonyan felkarikázott olívabogyókat, forgassa bele a hússzeleteket, majd fedő alatt gyöngyözve főzze 30 percen át. Közben a vörösbort fokozatosan adagolja hozzá. Időnként rázogassa meg az edényt, hogy ne égjen le az étel Paradicsomos csirke (Tomatoes kai Elies)

Hozzávalók: liszt, só, őrölt bors, 70 d kg csirkemell-filé,1,2 dl olívaolaj, 2 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 30 dkg paradicsom, 1,2 dl száraz vörös bor, 10 dkg feta sajt, 1 teáskanál oregánó A lisztet a sóval és ízlése szerint őrölt borssal alaposan forgassa össze. Az olívaolajat forrósítsa fel egy serpenyőben, majd a csirke-filék mindkét oldalát süsse rajta zsemleszínűre. Az elősütött húsokat azonnal forgassa bele a fűszerezett lisztbe. A visszamaradt lében párolja üvegesre a felvagdalt hagymát és a zúzott fokhagymát. Erre tegye a héjától megfosztott paradicsomokat, majd az elősütött húsokat. Fedő alatt, párolja puhára Öntse rá a bort, végül szórja meg a durván lereszelt sajtot. Fedő nélkül párologtassa el a felesleges lét, végül forrón tálalja. Paradicsomos piláf Hozzávalók: 2 közepes paradicsom, 1 nagyobb vöröshagyma, 2 evőkanál margarin, 4,8 dl víz, 2,4 dl rizs, 1 marhahús-leveskocka, só,

őrölt bors, 15 dkg parmezán Elkészítése: A durvára vagdosott paradicsomot és hagymát kétliteres lábosban a felmelegített vajon két percig párolja. Ezután adja hozzá a rizs kivételével a többi összetevőt Forralja össze, majd gyöngyözve főzze tovább fedő alatt negyed órát. Vegye félre a melegről, és fakanállal lazán forgassa bele a nyers rizst. Öntse fel annyi vízzel, ami éppen ellepi. Lassú tűzön főzze készre Reszelt sajttal megszórva tálalja. Pikáns csibe (Kottopoulo me Riganates Skaras) Hozzávalók: 1,3 kg-os rántani való csirke, 1,2 dl étolaj, 0,6 dl citromlé, 2 mokkáskanál oregánó, 1 mokkáskanál só, fél mokkáskanál őrölt bors, 1 gerezd fokhagyma A tálaláshoz: néhány citromszelet Tegye egy 20x30 centis tepsibe a csirkét. Locsolja rá a többi összetevőből kikevert öntetet Harminc percen át süsse 180 fokra előmelegített sütőben. Sütés közben 8-10 percenként saját levével locsolgassa. Ha pirosra sült,

hagyja kissé hűlni, majd feldarabolva tálalja, citromkarikákkal díszítve. Rántott sajt (Saganaki) Hozzávalók: 10 dkg vaj, 1 tojás, 1 evőkanál liszt, 25 dkg juhsajt, 2 evőkanál brandy, fél citrom leve Elkészítése: A tojást alaposan verje fel és keverje csomómentesre a liszttel. Mártsa meg benne az egy centi vastagon felszeletelt sajtot. A forró vajban süsse mindkét oldalukon barnára Csepegtesse le, majd tegye a szeleteket tűzálló tálra. Locsolja meg a sülteket a konyakkal, amit óvatosan gyújtson meg. Amikor a láng elaludt, permetezze meg a citromlével, és azonnal tálalja. Régimódi görögös Hozzávalók: 40 dkg vaj, 2 tojás sárgája, 2,4 dl kristálycukor, 1 teáskanál ánizspor, 1 l liszt, porcukor Elkészítése: A vajat tíz perc alatt habverővel verje habosra. Adja hozzá először a tojások sárgáját, majd a cukrot - amelyekkel további öt percig keveri. Ízesítse az ánizzsal, majd 2,4 dl lisztet hozzáadva, a mixer közepes

sebességével kezdje dagasztani a tésztát. Végül annyi lisztet dolgozzon a tésztába, hogy rugalmas, formázható legyen. Formázzon belőle 2-3 centi átmérőjű golyókat. Ezeket tiszta sütőlapon, 12-15 perc alatt süsse világosbarnára, a 180 fokra előmelegített sütőben. Forrón hintse meg porcukorral a süteményeket, majd hagyja kihűlni Rizses csirke (Chicken with Rice) Hozzávalók: 1,2 dkg-os csirke, 1 fej vöröshagyma, 7 dl forró víz, 4 db paradicsom, 1 teáskanál fahéj, 1 dl olívaolaj, só, őrölt bors, 2,4 dl rizs, 5 dkg mazsola Elkészítése: A csirkét tisztítsa meg és darabolja fel a szokásos módon. Melegítse fel az olajat, és a darabokat mindkét oldalukon süsse barnára. Adja hozzá a cikkekre vágott paradicsomot, és a finomra vágott hagymát. Fűszerezze ízlése szerint, majd öntse rá a lobogó forró vizet Fedő alatt főzze puhára a húst. Szedje tálra, és tartsa melegen Tegye a főzőlébe a rizst, és lassú tűzön párolja

puhára. Ha megfőtt, keverje hozzá a mazsolát, és a főtt csirkét ezzel körítve tálalja. Rizses spenót (Spanakorizo) Hozzávalók: 45 dkg spenót, 2 vöröshagyma, 1 csokor petrezselyem, 0,6 dl rizs, 0,6 dl olívaolaj, só, őrölt bors, mentalevél Elkészítése: A felforrósított olajon párolja barnára, a finomra vagdalt hagymát. Tegye rá a megtisztított, megmosott és kissé megvagdosott spenótot. Öntsön alá kevés vizet Fedő alatt párolja 5-6 percet, majd szórja meg a vagdalt mentalevéllel, a megmosott rizzsel és öntse fel annyi vízzel, ami épp ellepi. Fedő alatt nagyon enyhe melegen főzze puhára Rizspuding (Rice Pudding) Hozzávalók: 3,6 dl rizs, 1 darab fahéj, 4,8 dl víz, 1,4 l tej, 1,5 evőkanál kukoricakeményítő (tejben elkeverve), 1 citrom reszelt héja, 1 teáskanál vanília aroma, A tetejére: fahéjas porcukor Az egész fahéjjal tegye fel nagyon lassú tűzre, 15 percre főni fedő alatt a rizst. Öntse fel a keményítővel, a

reszelt citromhéjjal, az aromával és a cukorral elkevert tejjel. Folyamatos keverés közben főzze alacsony hőfokon 15 perc alatt készre. Kanalazza fagylaltos kelyhekbe Még melegen hintse meg a fahéjas porcukorral, végül hidegen tálalja. Sajtos levelek (Tiropetes) Hozzávalók: 45 dkg feta sajt, 2 tojás, 1 csomó snidling, negyed teáskanál fehérbors, 1 csomag réteslap, 10 dkg margarint, zsemlemorzsa Elkészítése: Az elmorzsolt sajtot jól keverje össze a finomra vagdalt snidlinggel és a felvert tojással. Ízesítse az őrölt fehérborssal Lisztezett deszkára terítsen egy réteslapot Locsolja meg olvasztott vajjal, majd tegyen rá egy másik lapot. Ismét vajazza, majd szórja meg kissé zsemlemorzsával. Éles késsel vágja a rétegezett lapokat 10x10 centis négyzetekre Tegyen mindegyikre egy-egy kiskanál tölteléket, majd a négyzetek szélét vízzel megkenve hajtsa azokat háromszög alakúra. Folytassa ezt, amíg a hozzávalók tartanak (Mindezt

akár előző nap is elkészítheti, ám ekkor hűtőben tárolja a tésztákat.) Kivajazott sütőlapokra rendezve, tetejüket olvasztott vajjal megkenve, 180 fokra előmelegített sütőben süsse 20 perc alatt barnára. A sütőlapon hagyja kihűlni, majd hidegen kínálja Sajtos-mézes sütemény (Cheese and Honey Pie) A tésztához: 2,4 dl liszt, 5 dkg vaj, 1 evőkanál kristálycukor, 1 evőkanál szezámmag, negyed teáskanál só A tetejére: 30 dkg krémsajt, 2 tojás, 1,2 - 1,2 dl kristálycukor, méz és tejszín, 1-1 teáskanál citromlé és dió A tészta hozzávalóit dolgozza sima tésztává. Vékonyra nyújtsa ki, majd vágjon a tésztából 10 centis köröket. Öt perc alatt süsse meg 220 fokra előmelegített sütőben Amíg sül, addig habverővel keverje habosra a tojást, majd adja hozzá a krémsajtot. Ha sima, akkor tegye bele a többi alkotóelemet. Sűrű krémet kell kapnia Felhasználásig tegye hűtőszekrénybe A megsült tésztákra tegyen kis

halmokat a krémből, és tegye vissza pár percre a forró sütőbe, míg a sajt kissé barnulni kezd. Sajtos rizs (Rice with Feta) Hozzávalók: 0,5 teáskanál olívaolaj, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2,4 dl barnarizs, 7,2 dl zöldségleves, só, 1 citrom, 5 dkg feta sajt, 1 csokor snidling, késhegynyi koriander Mélyebb edényben melegítse fel az olívaolajat. Párolja rajta 2-3 percig a zúzott fokhagymát és a finomra vagdalt vöröshagymát. Szórja rá a rizst, és kevergetve pirítsa tovább pár percet Öntse fel a levessel, fűszerezze, és lefedve 25-30 perc alatt párolja készre. Húzza félre, s ha túl sok leve maradt, akkor fedő nélkül, egyébként fedő alatt pihentesse 10-15 percet. Végül morzsolja rá a feta sajtot, öntözze meg a citromlével, hintse rá a reszelt citromhéjat, majd az edény rázogatva forgassa egybe az egészet. Azonnal tálalja, vagdalt snidlinggel megszórva Spenót rétessel (Spankopita) Hozzávalók: 90 dkg spenót, 1

vöröshagyma, 5 dkg vaj, 1 doboz natúr krémsajt, 6 tojás, 10 dkg feta sajt, só, őrölt bors, csipet szerecsendió, 3 réteslap Elkészítése: A spenótot tisztítsa meg a vastag száraktól, alaposan mossa meg, majd vagdalja kisebb darabokra. A finomra vagdalt hagymát kevés vajon párolja üvegesre Tegye rá a leszárított spenótot, és párolja pár percig. Tegye félre, míg kihűl. Közben keverje alaposan össze a krémsajtot, a felvert tojásokat a belemorzsolt feta sajtot és ízlése szerinti mennyiségben a fűszereket. A nedves konyharuhára terített, a l apok között olvasztott vajjal meglocsolt réteslapot a s zokott módon ezzel a krémmel töltse meg, majd sütőlapon 30 perc alatt süsse barnára 170 fokos sütőben. Hagyja kihűlni, majd felszeletelve kínálja a párolt spenóttal. Sült makaróni 01. (Baked Macaroni) Hozzávalók: 40 dkg makaróni, 1 db fahéj, 30 dkg marhahús, 1 fej vöröshagyma, 1 doboz sűrített paradicsom, 1 teáskanál só, 3 dl

tej, 5 dkg vaj, 2 dkg dió, 10 dkg sajt, Az ízlése szerint rövidebb darabokra tört tésztát az egész fahéjjal, sóval ízesített lobogó vízben főzze roppanósra, majd szűrje le. A vajon párolja üvegesre, a finomra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát. Tegye rá a darált húst és a sűrített paradicsomot Öntse rá a tejet, fűszerezze és fedő alatt - időnkét megkeverve - főzze készre. Keverje össze a tésztával Simítsa kivajazott tűzálló tálba. A tetejét szórja meg a darált dióval és reszelt sajttal Tegye a tálat 200 fokra előmelegített sütőbe, és 20 perc alatt melegítse össze. Azonnal tálalja Sült makaróni 02. (Pastitsio) Hozzávalók: 45 dkg makaróni, 10 dkg vaj, 70 dkg darált pulyamell, 1 kis doboz paradicsompüré, 20 dkg reszelt füstölt sajt, 1 fej vöröshagyma, fél-fél mokkáskanál fahéj és szerecsendió, só, őrölt bors A mártáshoz: 1 l forró tej, 5 tojás, 6 evőkanál liszt, 5 dkg vaj Elkészítése:

Főzze a szokásos módon roppanósra a tésztát. Közben kevés vajon párolja üvegesre a hag ymát. Adja hozzá a hú st és pirítsa barnára Öntse rá a ke vés vízzel elkevert paradicsomot, sózza, borsozza és ízesítse a fahéjjal és szerecsendióval. Lassú tűzön, fedő alatt főzze puhára. Kivajazott tűzálló tálba rétegezze bele a kifőtt tésztát és a húsos ragut Felülre tészta kerüljön, amit vastagon megszór a sajttal. Az öntethez 7 deci tejet forraljon fel, és olvassza fel benne a vajat. Vegye le a melegről, és habverővel keverve adja hozzá a lisztet, majd a felvert tojásokat, végül a maradék tejet. Keverje csomómentesre, majd öntse a tésztára. Tegye a tálat 40-45 percre, 175 fokra előmelegített sütőbe Teasütemény (Coffe Cake) Hozzávalók: 10 dkg vaj, 5 dkg margarin, 3,2 dl cukor, 6 tojás, 4,8 dl liszt, 1 evőkanál vanília aroma, 1 evőkanál citromlé, 1 evőkanál fahéjas porcukor Keverje habosra a vajat, a margarint és a

cukrot. Keverje el csomómentesre benne a többi alkotórészt. Simítsa kivajazott és lisztezett tepsibe, majd 180 fokon 45 perc alatt süsse barnára Forrón szórja meg a fahéjas cukorral. Tízpercnyi hűlés után vágja kockákra és kínálja Tepsis csirke (Kottopoulo Me Elies) Hozzávalók: 1 grill csirke, 3 evőkanál olívaolaj, 1,5 dl vörösbor, 1 darab fahéj, 3 gerezd fokhagyma, 2 szál borsmenta, 1 babérlevél, 20 dkg paradicsom, 16 db zöld olívabogyó, só, őrölt bors A konyhakész csirkét kívül-belül dörzsölje be sóval és őrölt borssal, majd kenje meg olívaolajjal. Tegye pár órára hűtőbe A bort öntse egy tepsibe Tegye hozzá a fűszernövényeket és a meghámozott, vékonyan szeletelt paradicsomot. Ízesítse sóval és borssal, fektesse rá a csirkét. Lassú tűzön süsse készre, mialatt a mártás kellően besűrűsödik, és a csirke megbarnul. Párolt rizzsel tálalja Tészta öntet (Greek Pasta Sauce) Hozzávalók: 1 evőkanál

olívaolaj, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg spenótlevél, 10 db fekete olívabogyó, 1 kávéskanál citromlé, 25 dkg feta sajt, őrölt bors, 45 dkg tollhegy tészta Míg a tésztát a szokott módon roppanósra főzi, készítse el az öntetet. Közepes hőmérsékletre melegítse fel az olíva olajat, majd ezen párolja üvegesre, a f inomra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát. Lassú tűzön melegítse tovább, miközben ráteszi a megmosott, lecsepegtetett és felvagdalt spenótot. Fedő alatt párolja 10 percet Szórja rá a vagdalt olívabogyót és a fűszereket. Morzsolja rá a feta sajtot, locsolja meg a citromlével, végül kevergetve főzze, míg összeáll a mártás. A főtt tésztával azonnal tálalja Tésztasaláta (Twirls Salad) Hozzávalók: 45 dkg orsótészta, 10 dkg feta sajt, 10 db fekete olívabogyó, 5 fej hónapos retek, 1 kis fej hagyma, 1,2 dl olívaolaj, 2 evőkanál citromlé, 1 csokor petrezselyem, 1 gerezd fokhagyma, 1

teáskanál oregánó A tésztát a szokott módon, sós, lobogó vízben főzze meg roppanósra, majd csepegtesse le. Ne öblítse, csak hagyja kihűlni. Tegye keverőtálba, szórja rá a felvagdalt olívabogyót Forgassa óvatosan össze a v ékonyra gyalult retekkel és hagymával. Szórja rá a v agdalt petrezselymet. Locsolja meg a citromlével és a zúzott fokhagymával elkevert olívaolajjal Letakarva pihentesse a hűtőben 45-50 percet. Tálalás előtt morzsolja rá a sajtot Hidegen önálló ételként fogyassza. Töltött padlizsán (Imam Bayaldi) Hozzávalók: 2 közepes padlizsán, 4 szál újhagyma (zöldjével), 6 gerezd fokhagyma, 1 kis fej zellergumó, 2 közepes paradicsom, 1 zöldpaprika, fél-fél teáskanál babérlevél por és morzsolt oregánó, 1 kiskanál morzsolt menta, 1 csokor petrezselyem, 0,6 dl olívaolaj, őrölt bors, 15 dkg feta sajt Hámozza meg, hosszában felezze, majd magozza ki a p adlizsánokat. Sózza, borsozza és tegye félre. Közben a

finomra vágott újhagymát, a zúzott fokhagymát, a hám ozott paradicsomot, a felkockázott paprikát és a ráreszelt zellert kézzel dolgozza össze. Fűszerezze ízlése szerint. Töltse bele a padlizsánokba Ezeket tegye kiolajozott tűzálló tálba, Morzsolja a tetejükre a sajtot. 200 fokos sütőben letakarva süsse 30 percet, majd a fedőt eltávolítva még 10-15 percet. Töltött szőlőlevél (Dolmades) Hozzávalók: 3 húsleveskocka, 1 evőkanál vaj, szőlőlevél A töltelékhez: 70 dkg darált pulykahús, 1 fej vöröshagyma, 1,2 dl rizs, só, őrölt bors, csipet oregánó, 1-1 kávéskanál morzsolt menta, vagdalt petrezselyem és kapor, 1 tojás, 1 kis doboz paradicsompüré Elkészítése: A töltelékhez valókat kézzel alaposan dolgozza össze. A szőlőlevelek szárát vágja le, mossa meg, majd mártsa forró vízbe. Készítsen a levelekbe göngyölve töltelékeket Rendezze ezeket tűzálló tálba. Morzsolja rá a leveskockákat, öntse rá a

paradicsompürét és annyi vizet, ami épp ellepi. Tegyen a tetejére vajdarabkákat, majd fedő alatt egy órán át, főzze lassú tűzön. Tzatziki Hozzávalók: 4 uborka, 3 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál olívaolaj, ízlés szerint só és őrölt bors, 5 dl sűrű joghurt, 10 dkg juhsajt, csipet oregánó, 3 szál kapor A sűrű joghurtot keverje össze a zúzott fokhagymával, a finomra vagdalt kaporral. Ízesítse a borssal és az oregánóval. Tegye fél órára hűtőszekrénybe Közben az uborkát alaposan mossa meg, majd héjastul gyalulja le. Rétegezze szűrőkanálba, miközben minden réteget kissé megsóz. Hagyja fél órát lecsepegni Kinyomás nélkül borítsa az uborkát salátás tálba Öntse rá a joghurtos keveréket. Lazán forgassa egybe, végül morzsolja rá a sajtot Fogyasztás előtt legalább egy órát hagyja állni a salátát a hűtőszekrényben. Vajas keksz (Koulourakia Voutirou) Hozzávalók: 15 dkg vaj, 15 dkg kristálycukor, 2 tojássárgája,

1 l liszt, 1 tojás, 1 tasak sütőpor, félfél dl whiskey és tej, 2 dkg fahéjas porcukor Elkészítése: A vajat és a cukrot keverje habosra. Adja hozzá az egész tojást és a sárgákat Verje alaposan habosra az egészet. Forgasson bele annyi sütőporral elkevert lisztet, hogy lágy, de nyújtható tésztát kapjon. Pihentesse hűtőszekrényben egy órán át, majd formázzon a tésztából 5-6 centis karikákat. Helyezze sütőlapra ezeket, kenje meg a tejjel elkevert alkohollal, és közepes hőmérsékleten süsse 10-12 perc alatt készre. Forrón szórja meg a fahéjas cukorral, és kihűlve kínálja. Vajas marhasült (Beef with Butter) Hozzávalók: 1 kg marhafartő, 1 evőkanál olívaolaj, 10-12 egész bors, só, 10 dkg vaj, 1-1 kávéskanál kakukkfű és oregánó, 1 gerezd fokhagyma, 2 teáskanál citromlé A húst vágja hat egyenlő darabra. Dörzsölje be sóval, durvára tört borssal és olívaolajjal Tegye pár órára hűtőbe. A vajat olvassza fel,

adja hozzá a zúzott fokhagymát, az oregánót és a kakukkfüvet. Habzásig melegítse, majd az edényt vízbe téve hűtse le A húsokat tegye serpenyőbe, locsolja meg a citromlével, majd fedő alatt, lassú tűzön párolja. Amikor saját levét elfőtte, akkor a vaj felét adja hozzá, és minden oldalukról süsse meg a húsokat. Főtt rizzsel, tálkában a hideg fűszeres vaj maradékával forrón adja fel. Vajas tekercs (Kolourakia) Hozzávalók: 20 dkg vaj, 2,4 dl kristálycukor, 3 tojás, 1 teáskanál vanília aroma, 1 liter liszt, 1 tasak sütőpor, 2 teáskanál fahéj, 2 teáskanál szezámmag Mixerrel verje habosra a vaj felét egy keverőtálban. Adja hozzá a cukrot, a külön felvert tojást, s amikor habos a keverék, akkor ízesítse az aromával és a fahéjjal. Ezt követően forgassa bele csomómentesen a sütőporral átszitált lisztet. Letakarva pihentesse hűtőben négy órán át. Vajazzon ki egy tepsit Kanállal tegyen a tésztából halmokat bele

Mindegyiket egy csipet szezámmaggal szórjon meg, majd forró sütőben 20 perc alatt süsse készre. Hagyja a tepsiben teljesen kihűlni. Végül beszélgetős iszogatáskor adja fel Villám-édes (Melomacarina) Hozzávalók: 15 dkg margarin, 0,6 dl kristálycukor, 3 dl olaj, 1 tasak sütőpor, 1,2 dl narancsszörp, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 l liszt A tetejükre: 5 dkg darált dió, 2 kávéskanál fahéj A mártogatáshoz: 1-1 dl méz és dl víz A margarint a cukorral és az olajjal keverje habosra. Dolgozza bele a sütőport, majd a narancslével elkevert szódabikarbónával selymes, csomómentes keverékké dolgozza. Annyi lisztet adjon hozzá, hogy jól formázható, de lágy tésztát kapjon. Lisztezett kézzel szaggasson és formázzon diónyi gömböket. Ezeket kissé meglapítva tegye sütőlapra 180 fokon süsse barnára. Még forrón mártsa a s ütemények tetejét a f ahéjas dióba, majd hagyja teljesen kihűlni. Amíg a sütemény hűl, keverje össze és

forralja fel a mézes vizet Ezt kis tálkában, mint mártogatós öntetet kínálja a hideg édesség mellé