Étel- és italreceptek | Ételreceptek » Barna Aladár - Japán konyha amerikai módra

Alapadatok

Év, oldalszám:2008, 7 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:228

Feltöltve:2008. január 14.

Méret:118 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

Barna Aladár barna.aladar@chellohu Japán konyha amerikai módra Csirkenyárs roston . 2 Csirkés tök . 2 Ecetes rizs . 2 Fóliás csirke . 2 Friss rák-előétel. 2 Garnéla-leves . 3 Gyömbéres sertésszelet . 3 Marhahúsos előétel . 3 Marha szukijaki . 3 Miso-leves . 3 Párolt hal tofuval. 4 Pikáns leves . 4 Rákleves . 4 Ráksaláta . 4 Roston sült angolna . 5 Roston sült pisztráng . 5 Roston sült tintahal . 5 Sasimi Hokkaido-módra. 5 Savanyú káposzta . 5 Szezámos spenót. 6 Szójában főtt hal. 6 Tojás rolád . 6 Tormás marhahús . 6 Töltött csirke-roládok. 6 Uborkasaláta . 7 Csirkenyárs roston (Broiled Chicken Kebab) Hozzávalók: 40 dkg csirkemell-filé, 1 fej vöröshagyma, 2 zöldpaprika, fél dl szójaszósz, 2 kávéskanál cukor, 1 kávéskanál liszt, fél citrom leve, só, bors, Erős Pista A húst vágja kockákra, a hagymát és a zöldpaprikát szeletelje fel. A többi hozzávalót keverje alaposan össze. Ebbe a mártásba forgassa bele a

csirkehúst, és hagyja benne legalább 10 percig. Ezután készítse nyársakat a hú s, a hag yma és a p aprika felhasználásával Fektesse azokat grill rácsra, s időnként megforgatva süsse pirosra 10 perc alatt. Időnként a maradék pácból ecsetelje meg a nyársakat. Amikor elkészültek, még forrón cseppentsen rájuk kevés csípős krémet. Csirkés tök (Pumpkin with Chicken) Hozzávalók: 50 dkg sütőtök, 1 csirkemell-filé, 1 teáskanál keményítő, 3 dl víz, reszelt gyömbér A páchoz: 4 dl szűrt zöldségleves, 2 evőkanál cukor, 3 evőkanál rizsbor, 2 evőkanál világos szójaszósz A tököt hámozza meg, a magokat dobja ki, és vágja fel nagyobb kockákra. A csirkefilét bőrözze le, és csíkokra darabolja. Forgassa egybe a tököt és a húst, öntse rá a páclevet, majd közepes hőmérsékleten, lefedve főzze 15 perc alatt puhára. Szűrje le a levest, a tököt és a húst tegye a leveses tálba. A levet tegye vissza a tűzre, ízesítse

a gyömbérrel, majd a vízben elkevert keményítővel habarja be. Forrón merje a tálba, és tálalja Ecetes rizs (Rice with Vinegar) Hozzávalók: 25 dkg rizs, 3 dl víz, 1 kávéskanál borecet, 2 teáskanál cukor, só, gyömbérpor A rizst alaposan megmossuk, majd sós, gyömbéres vízben feltesszük főzni. Felmelegítjük az ecetet, és a cukrot feloldjuk benne. A rizshez adjuk, amit szűrőkanállal többször megkeverünk Így lesz megfelelő állagú és fényű. Az ecetes rizst ajánlatos azonnal elfogyasztani Párolt halak mellé ajánljuk. Fóliás csirke (Chicken in Foil) Hozzávalók: 45 dkg csirkehús-filé, 1 nagy shiitake gomba, 1 zöldpaprika, 1 kis fej hagyma, 2 apró chili paprika, 3 evőkanál világos szójaszósz, 2 evőkanál rizsbor, 2 teáskanál vaj, fél citrom Vágja a csirkefilét nyolc egyenlő darabra, és enyhén veregesse ki. Darabolja fel a gombát, a paprikákat és a hag ymát gyufaszálra. Keverje össze a rizsbort és a szójaszószt, és

pácolja benne a húst egy órán keresztül. Vegyen elő 4 alumínium fóliát és vajazza be azokat Tegyen rájuk egy-egy szelet húst, amire ossza el a felvagdalt zöldségféléket. Locsolja meg a visszamaradt páclével, majd fedje be egy szelet hússal. Alaposan csomagolja be a halmokat. A csomagokat 230 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt süsse készre A fóliát kinyitva locsolja meg a citromlével és azonnal tálalja. Friss rák-előétel (Fresh Shrimp Appetizer) Hozzávalók: 4 db friss garnéla (10-12 cm-es), 5 dkg párolt rizs, 1 citrom, néhány szőlőlevél, 1 evőkanál szójaszósz, 1 késhegynyi chili krém, 3 evőkanál rizsbor, 1 kiskanál vaj A rákok fejrészét vágja le, és szűrőkanálban, forró vízben 1 perc alatt zubogtassa át. Azonnal mártsa jeges vízbe. Tisztítsa meg a rákokat Tegye a forró wokba a vajat, és takarja be az alját a szőlőlevelekkel. Erre rendezze el az előkészített rákokat és a rizst Öntse rá az előzőleg

jól elkevert szójaszószt, chilit és rizsbort. Amint újra felforr, takarja le, és tegye félre 4-5 percre Előmelegített tálban, az asztal közepére helyezve kínálja. Garnéla-leves (Prawn Soup) Hozzávalók: 15 dkg garnélarák, 1 szelet tengeri halfilé, fél citrom-filé, 8 dl hal alaplé, 2 dkg gomba, só, 1 gerezd fokhagyma, 10 dkg rizstészta A gombát megtisztítva, nagyon vékonyan felszeletelve forralja a hal alaplében 4-5 percet. Mixerrel pépesítse, majd adja hozzá a megtisztított garnélát. Ízesítse sóval és a citromlével Ha újra felforrt, tegye bele a felkockázott filét, és forralja 8-10 percet. Ekkor dobja bele az apróra vágott fokhagymát, majd fedő alatt pihentesse 5 percet. Zsemleszínűre pirított, összetördelt rizstésztával tálalja. Gyömbéres sertésszelet (Pork Cutlet with Ginger) Hozzávalók: 30 dkg sovány sertéshús, 3 evőkanál szójaszósz, 2 evőkanál rizsbor, 1 teáskanál cukor, 1 fej gyömbér, 8 db zöld

ceruzabab Vékonyan szeletelje fel e húst, sózza meg, és enyhén veregesse ki. Locsolja rá a szójaszósz, a bor és a cukor keverékét. Hagyja benne 30 percet Lobogó sós vízben főzze puhára az egyben hagyott zöld ceruzababokat. Kissé kiolajozott serpenyőben süsse a szeletek mindkét oldalát szép barnára. Tegye tálra azokat A visszamaradt olajhoz öntse a p áclevet, majd tegye bele a vékonyra felszeletelt gyömbért, amit pirítson barnára. A sült gyökeret rendezze a húsokra, tegye mellé a babokat, végül a sűrűre forralt lével meglocsolva tálalja. Marhahúsos előétel (Fresh Beef Appetizer) Hozzávalók: 45 dkg marhahús-filé, 5 dkg fehér retek, 1 chili paprika, 2 újhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál citromlé, 1 evőkanál szójaszósz, 0,5 dl erőleves A sovány, fiatal marhahúst szeletelje fel nagyon vékonyra és fektesse tányérra azokat. Kenje rájuk a reszelt retek és a finomra vágott chili keverékét, majd tegye hűtőszekrénybe

két órára. Ezután forró wokba rendezze a szeleteket. Szórja meg mindegyiket a vagdalt újhagyma és fokhagyma keverékével, majd tegye az edényt vissza lángra. Amikor már kezd sercegni, s kezdi kiadni a levét (közben kissé mozgassa meg párszor az edényt), akkor öntse rá a leves, szója és citromlé keverékét. Párologtassa el 4-5 perc alatt, majd egyenként vegye ki a filéket Melegen tekerje fel mindegyiket. Tegyen e tekercsekre deszkát és némi nehezéket Így hagyja kihűlni. Hidegen, ferdén szeletelje ujjnyi darabokra Fogpiszkálóval átszúrva tegye tálra. Kínálhat mellé édes-savanyú világos szójamártogatóst Marha szukijaki (Beef sukiyaki) Hozzávalók: 40 dkg marhahús, 1 vö röshagyma, 2 póréhagyma, 20 d kg spenót, 10 d kg kínai kel, 10 dkg burgonyás nudli, 3 dkg tormagyökér, 7,5 dkg vaj, 1,2 dl szójaszósz, 2 evőkanál cukor, 4 tojás, 2,4 dl édes-savanyú mártás A tormát vágja gyufaszálra, a vöröshagymát reszelje le, a

póréhagymát gyalulja karikákra, a spenótleveleket és a kí nai kelt 1 centis darabokra vágja fel. Forrósítsa fel a w okot, és rajta hirtelen süsse elő a nagyon vékonyra szeletelt húst. Szórja rá az előkészített zöldségeket, és locsolja rá a c ukorral elkevert szójaszószt. Rakja az edényt vissza a melegre, tegye rá a vajdarabkákat, és pár percig erős melegen párolja. (Vigyázzon a zöldségek "roppanósak" maradjanak!) Időnként rázogatással forgassa a bennlévőket. Az egészet terítse be a főtt nudlival. Öntse rá az édes-savanyú mártást Amikor újra felforrt, azonnal tálalja A tányérban szórjon rá reszelt keménytojást. Miso-leves (Miso Soup) Hozzávalók: 30 dkg tengeri halfilé, 1-1 kisebb fehér retek és sárgarépa, 2 szál újhagyma A habaráshoz: 8 dkg szójaszósz, csipet cukor és kukoricakeményítő, A kiolvasztott halfilét kockázza fél centis darabokra. Szűrőkanálban, sós, lobogó vízbe mártva 2 percet

főzze. Csepegtesse le Fazékban forraljon fel 8-10 deci vizet Tegye bele a reszelt zöldségeket. Öt perc múlva a hal darabokat is adja hozzá Gyöngyözve hagyja forrni, miközben a habot szedje le róla. Tíz perc után vegye le a melegről, keverje hozzá a jól kikevert habarást. Tegye vissza, s amint újra felforr, szórja rá a zöldjével együtt vékonyan felkarikázott újhagymát. Azonnal tálalja Párolt hal tofuval (Steamed Fish with Tofu) Hozzávalók: 20 dkg tengeri halfilé, 10 dkg tofu, 4 db gomba, 4 db tengeri hínár, 1 marék spenót, 4 szelet sárgarépa, 8 dkg fehér retek, 1 chili paprika, 4 szál újhagyma, 4 evőkanál szójaszósz, 1-1 teáskanál borecet, citromlé, kis darab gyömbér gyökér, 4 evőkanál szójaszósz Vágja a halfilét négy egyenlő darabra, sózza be és tegye félre. A tofut szintén darabolja négy részre. A gombákat függőlegesen harmadolja el csillagszerűen A hínárt vágja 3-4 centis darabokra, és áztassa be. A

spenótot és a sárgarépát forrázza le Az előbbit nagyolja el A hagymát és a ch ilit darabolja gyufaszálra. Egy wokot olajozzon ki, tegye az aljára a halszeleteket. Erre tegye a tofut, majd az előkészített zöldségeket halmozza rá Locsolja meg a borecettel. Magas hőfokon párolja 7-8 percig Vegye le a melegről, reszelje rá a gyömbért, spriccelje meg a citromlével és öntse rá a szójaszószt. Annyi időre tegye vissza a melegre, míg újra felforr. Forrón tálalja Főtt rizst adhat mellé Pikáns leves (Savory Cup Custard) Hozzávalók: 10 dkg csirkecomb-filé, 1 szelet tengeri halfilé, 1 teáskanál szójaszósz, 1 mokkáskanál cukor, 4 db apró konzerv rák, 1 fej gomba, 1 tojás, 1 dl tejszín, só, őrölt bors, 1 marék spenót, 1 kanál vaj, 1 kiskanál ecet A kicsontozott csirkehúst és a tengerihal-filét vágja egyforma csíkokra. Sózza be, és szűrőkanálba téve hagyja lecsepegni. Pici vajra tegye a szójaszószt és a cukrot Kevergetve forralja

fel, majd dobja rá a felvagdalt spenótot és a rákokat. Alacsony hőfokon, fedő alatt párolja 2 percet, és ekkor tegye hozzá a hús csíkokat. Öntse fel 1 liter vízzel Amikor újra forr, akkor habverővel való kevergetés közben lassan csurgassa bele a tejszínnel felvert tojást. Tálalás előtt csepegtessen rá kevés ecetet. Rákleves (Prawn Soup) Hozzávalók: 15 dkg apró rák, 15 dkg spenót, 10 dkg tengeri halfilé, csipet reszelt citromhéj, 1 l leszűrt, gombával főtt erőleves, 1 kávéskanálnyi csípős szójaszósz, só, 1 marék rizstészta A rákokat tisztítsa meg. A spenótot tépdesse körömnyi darabokra A halfilét vágja 2x2 centis kockákra. Lobogó sós vízben 1-2 percig forralja együtt a rákokat, a haldarabokat és a spenótot, majd szűrje és csepegtesse le. Tegye ezeket egy leveses tálba Szórja meg a reszelt citromhéjjal, majd tegye félre 10-15 percre. Kevés olajon pirítsa zsemleszínűre a feltördelt rizstésztát. Szórja rá a

rákos-halas keverékre Forralja össze a levest és a szójaszószt, s amikor lobogva forr, öntse rá a leves alapra. Azonnal tálalja Ráksaláta (Shrimp with Egg Dressing) Hozzávalók: 30 dkg apró rák, 25 dkg tofu, 1 tojás, 1 teáskanál ecet, 1 teáskanál vodka, 1 kávéskanál cukor Főzze a rákocskákat puhára, majd szűrje és szárítsa le azokat. A tofut reszelje le sajtreszelőn, és óvatosan forgassa össze a sóval. Közben a tojás sárgáját tegye keverőtálba Adja hozzá a vodkát, az ecetet és a cukrot. Gőz felett, állandó keverés mellett sűrítse be Hagyja kihűlni, majd forgassa hozzá a reszelt tofut és a főtt rákokat. Lehűtve kínálja Roston sült angolna (Broiled Eel) Hozzávalók: 45 dkg angolna, 2 evőkanál cukor, 6 evőkanál szójaszósz, 4 evőkanál rizsbor, késhegynyi reszelt gyömbér, 1 teáskanál méz, 1 evőkanál szezámmag Az angolnát fejénél felakasztva húzza le a bőrét, mossa meg, és vágja négy egyenlő darabra. A

gerincénél felvágva emelje ki a gerincet, majd enyhén ütögetve formázza nagyobb szeletté. Sózza be és tegye félre A cukrot, a szójaszószt, és a gyömbért keverje össze. Kenje be vele a szeleteket, majd helyezze kissé beolajozott grill rácsra 200 fokos grillsütőben süsse 6 percet. Vegye ki a sütőből, fordítsa meg a szeleteket Csepegtessen rájuk mézet, szórja meg szezám maggal, és 3 percre tegye vissza a sütőbe. Roston sült pisztráng (Broiled River Trout) Hozzávalók: 4 db pisztráng, 4 kávéskanál só, citrom, só, csípős paprika krém Körítés: 1 kg krumpli, só, 1 csokor kapor, 5 dkg vaj, A tetejére: 1 citrom, 4 kávéskanál szójaszósz A halakat kívül, belül tisztítsa meg, sózza be, és tegye be egy napra hűtőszekrénybe. Másnap alaposan öblítse le folyóvízben, belülről kenje be a paprikakrémmel. Ecsetelje be citromlével, szúrja fel nyársra, és felmelegített grillsütőben, forgatva süsse pirosra. Körülbelül a

sütés félidejében szórja meg kevés citromfűvel. Míg a hal sül, hájában főzze meg a krumplit A vajon pár pillanatig futtassa meg a kaprot, majd tegye rá, a megfőzött, meghámozott és negyedelt krumplikat. Sózza ízlése szerint Az egyben elkészített halakat a burgonyával körülrakva, szeletelt citrommal díszítve, szójaszósszal meglocsolva tálalja. Roston sült tintahal (Broiled Squid) Hozzávalók: 30 dkg tintahal, fél teáskanál só, 1-1 evőkanál rizsbor és szaké, 1 evőkanál cukor, 4 szelet citrom Tisztítsa meg és vágja féltenyérnyi darabokra a tintahalat. Sózza be, locsolja rá a rizsbort és a szakét, s hagyja állni egy órán keresztül. Melegítse elő a grillsütőt 220 fokra, majd tűzálló tálba téve a hal darabokat süsse meg mindkét oldalukon. A visszamaradt páclében keverje el a cukrot, s ezzel kenegesse sütés közben a h úsokat. Párolt zöldségekkel és kis tálkában édessavanyú mártással körítve, citromkarikával

díszítve tálalja Sasimi Hokkaido-módra (Shashimi from Island of Hokkaido) Hozzávalók: 20 dkg tonhalfilé, 30 dkg tengeri keszeg-filé, 15 dkg tintahal, 1 szárított alga-lap, 1 kicsi kígyóuborka, 2 dl szójaszósz, 1 nagyobb csiperke, fél dl rizsbor, 1 evőkanál olívaolaj, só A tonhalat, a keszeget és a tintahalat vágja egy centis kockákra. Szűrőkanálba téve sózza meg, és hagyja lecsepegni 1-1,5 óra alatt. Az algából készült lapot törje apróra és áztassa bele a szójaszószba. A gombát és az uborkát gyalulja nagyon vékony szeletekre A wokot forrósítsa fel. Öntse bele az olívaolajat, s amikor füstölni kezd, tegye bele a halféléket Rázza össze, majd öt perc után a húsokat húzza a serpenyő oldalára. Középre tegye a zöldségféléket, majd öntse rá a szójaszószt és a rizsbort. Takarja le, párolja nagy hőfokon 2-3 percig, majd vegye le a melegről. Letakarva hagyja állni 10 percet Párolt rizzsel tálalja Savanyú káposzta

(Pickled Cabbage) Hozzávalók: 1 kg kínai kel, 2 evőkanál só, 2 chili paprika, 12 cm szárított tengeri hínár Negyedelje el a kínai kelt. A hínárt vágja 1 centis darabokra Sózza be a negyedeket úgy, hogy a torzsához több sót szórjon, majd tegye félre pár órára. Ezután vegyen elő egy méretes tálat, s ollóval metéljen bele kétnegyednyi káposztát, 1 centis darabokban. Erre szórjon a finomra vágott chiliből és a hínárból, majd újra káposzta és fűszernövény, végül káposzta következzen, hasonló formában. Tegyen rá egy falapot, kissé terhelje le, majd letakarva tegye félre 2-3 napra. A harmadik nap után hideg folyóvízzel öblítse át, különben megkeseredik. Tegye át jól záródó edénybe, s hűtőszekrényben hosszú ideig eltarthatja Szezámos spenót (Spinach with Sesame) Hozzávalók: 2 evőkanál szezám mag, 2 kávéskanál cukor, 2 evőkanál szójaszósz, 45 dkg spenót, 2 tojás Vastag falú serpenyőben, szárazon

pirítsa meg a szezámmagokat. Hagyja kissé kihűlni, majd turmixgépben őrölje porrá. A spenótot folyóvízben mossa meg, és szűrőkanálba téve, lobogó, sós vízben egy percig főzze. Csepegtesse és hűtse le, majd keverje össze a szezám maggal Adja hozzá a cu krot és a t ojások sárgáját. Miután jól elkeverte, forgassa hozzá a f ehérje kemény habját. Gőz felett keverje szilárd keverékké Főtt húsok mellé köretként adja Szójában főtt hal (Soy Simmered Fish) Hozzávalók: 60 dkg tengeri halfilé, 20 dkg vargánya, 1 szál sárgarépa, 1 fehér retek, 1 citrom leve A páchoz: 2,4 dl húsleves, 1,5 dl rizsbor, 2 evőkanál cukor, 1,2 dl világos szójaszósz, Vágja féltenyérnyi szeletekre a halfilét. Öntse rá a jól kikevert pácot, és hagyja állni 10 percet, majd forralja fel. Gyöngyözve párolja 8 percet, majd vegye le a melegről A gombát egészben dobja lobogó sós vízbe, majd pár perc múlva szűrje le. Szeletelje fel, és kevés

vajon pirítsa meg a gyufaszálra vágott többi zöldséggel együtt. Tálaláskor a tányér aljára tegye a pirított zöldségeket, merje rá a halat, végül citromlével meglocsolva kínálja. Tojás rolád (Egg Roll) Hozzávalók: 6 tojás, 5 evőkanál szűrt erőleves, fél teáskanál só, 1 evőkanál szójaszósz, fél evőkanál cukor A tojásokat üsse fel. Adja hozzá a többi adalékot, és könnyedén verje fel, de ne habosra Kiolajozott serpenyőbe tegyen 3 evőkanálnyi keveréket, s mint a palacsintát süsse meg. Mielőtt megfordítja, permetezzen rá kevés olajat. Végül a széleit behajtva, még melegen csavarja fel, majd keresztben vágja ketté. Hidegen tálalja (Ízlése szerint keverhet a tojáshoz darált halfilét is.) Tormás marhahús (Beef with Horseradish Root) Hozzávalók: 1 kis szál tormagyökér, 3 dl víz, 1 evőkanál fehér borecet, 1 evőkanál szezámolaj, 20 dkg marhahús, 3-3 evőkanál szójaszósz és forró víz, 4 kávéskanál

cukor, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál szezámmag A tormát tisztítsa meg, majd éles késsel metélje 4 centis gyufaszálakra. Áztassa pár órán át a víz és a borecet keverékébe, majd szűrje és szárítsa le. Tegye a serpenyőben felmelegített olajra a felcsíkozott húst és a pácolt tormát. Magas hőfokon párolja, míg a hús kifehéredik, és az összes leve elpárolgott. Locsolja rá a cukorral elkevert forró vizet és a szójaszószt Párolja néhány percig, majd a pirított szezámmaggal megszórva azonnal tálalja. Töltött csirke-roládok (Stuffed Chicken Rolls) 60 dkg csirkecomb, 1 uborka, 1 szál sárgarépa, 3 db gomba, 1 dl húsleves, 2 evőkanál cukor, só, őrölt bors, 3 tojás, 2 teáskanál liszt, 3 evőkanál szójaszósz A csirkecombokról húzza le a bőrt, majd az ízületnél vágja ketté. Éles késsel csontozza ki, majd enyhén kiklopfolva alakítson nagyobb szeleteket belőlük. Locsolja meg kevés sóval elkevert rizsborral, és tegye

félre 15 percre. Az uborkát és a répát tisztítsa meg, és vágja gyufaszálra A gombát hasonlóan darabolja. A húslevest keverje el a cukorral és az őrölt borssal, majd ebben főzze puhára a zöldségféléket. Fedő nélkül párolja, hogy elfője a levét Hagyja kihűlni Utána keverje hozzá a liszttel felvert tojást, a szójaszószt, és gyenge lángon főzze sűrűre. Ezzel a töltelékkel kenje meg a hússzeleteket, tekerje fel azokat, és kösse meg. Kevés 15 perc alatt süsse aranybarnára a t ekercseket. Sütés után távolítsa el a cérnát, majd vágja két ujjnyi karikák, s úgy tálalja. Uborkasaláta (Cucumber Pickles) Hozzávalók: 60 dkg kígyóuborka, só, 40 dkg fehér szójakrém, 5 evőkanál édes desszert bor, 2 evőkanál cukor, fél evőkanál szójaszósz, 1 kávéskanál ecet Tegye a szójakrémet egy tálba. Keverje ki a többi hozzávalóval Az uborkát mossa meg, a végeit vágja le, majd gyalulja le. Sózza be, tegye szűrőkanálba,

és 30-35 percig hagyja lecsepegni. Tegye rétegenként jól zárható edénybe az uborkát és az öntetet Két-három napig pihentesse fogyasztás előtt hűtőszekrényben. (Hasonló összetétellel készíthet salátát párolt padlizsánból, sárgarépából, kínai kelből vagy retekből is.)