Alapadatok

Év, oldalszám:2007, 9 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:150

Feltöltve:2008. január 24.

Méret:165 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

Aurél Indiája Schiller Aurél emlékére Borsópüré 2 Burgonya és padlizsán 2 Csirkeleves 2 Currys csirke 2 Currys krumpli 3 Dahl-palacsinta 3 Darakása 3 Fokhagymás hal 3 Fűszeres karfiol 3 Fűszeres sárga rizs 4 Gombás borsó 4 Halsaláta 4 Hideg almaleves 4 Indiai vegyes saláta 4 Indiai zöldbab 5 Kanpuri sólet 5 Kasmíri desszert 5 Keleti burgonya 5 Kókuszos palacsinta 5 Kókusztej 5 Lencsefőzelék 6 Mandulás karamella 6 Rakott burgonya 6 Rizsfánk 6 Spenótos újburgonya 6 Szezámos burgonya 7 Tandoori csirke 7 Töltött cukkíni 7 Töltött paprika 7 Uborkasaláta 8 Vajpuha tök paradicsommal 8 Zöldborsó és sajt paradicsommártásban 8 Zöldséges curry Zöldséges egytál Zöldséges táska 8 8 9 Borsópüré (Dahl) Hozzávalók: 10 dkg sárgaborsó, 2 púpozott evőkanál olvasztott vaj, 1 fej apróra vágott vöröshagyma, 2 gerezd péppé zúzott fokhagyma, 1 l forró víz, 1 szál petrezselyem A sárgaborsót minőségétől függően áztassuk 1-3

órát. Szűrőben csurgassuk le Vastag falú fazékban pirítsuk üvegesre a hag ymát a v ajban. Adjuk hozzá a borsót, a vizet és a petrezselymet. Lassú tűzön, lefedve főzzük puhára Sűrű szitán törjük át Sót nem kell beletenni Erősen fűszerezett, currys ételek mellé adjuk. Burgonya és padlizsán (Panír alu brindzsal) Hozzávalók: 3 nagy burgonya, 2 nagy padlizsán, 25 dkg sajt, 1 evőkanál vaj és növényi olaj keveréke, 2 kávéskanál római kömény, 1 kávéskanál összemorzsolt szárított erős paprika, félfél kávéskanál kurkuma és őrölt koriander, 1 dl tejsavó, 1,5 kávéskanál só A sütéshez: növényi olaj A padlizsánt, a burgonyát és a s ajtot 2.5 cm-es kockákra vágjuk, és a v ajas olajban egyenként megsütjük. 1 evőkanál vajat felmelegítünk, barnára pirítjuk benne a római köményt, beleszórjuk a paprikát és a kurkumát, majd néhány másodperccel ezt követően felöntjük a sóval és az őrölt korianderrel

ízesített savóval. Nagy lángon felforraljuk Hozzáadjuk a sült zöldségeket és a sajtot, majd kis lángon 20 percig gyöngyözve főzzük. A burgonya fényes és aranysárga, a padlizsán puha, a sajt pedig lédús lesz. Forrón tálaljuk Csirkeleves Hozzávalók: 40 dkg csirkemell-filé, 8 dkg lencse, 35 dkg burgonya, 1 kisebb vöröshagyma, apró gyömbérgumó, 1 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, 1 csipet kurkuma, 1 kávéskanál pirospaprika, vaj, citromlé, só, cayenne-bors Vágja kisebb kockákra a csirkehúst. Ízesítse a só, bors, kurkuma és paprika keverékével Hagyja állni egy éjszakán keresztül. Az előzőleg beáztatott lencsét sós vízben főzze puhára Adja hozzá a sós vízben főtt, felkockázott burgonyát. Mintegy 15 percnyi főzés után pépesítse a keveréket. A vajon megpirított hagymát, gyömbért, fokhagymát ezután keverje hozzá Ezután a húst adja a leveshez, és negyedóra alatt főzze puhára. Ízlése szerint ízesítse

citromlével. Vágott petrezselyemmel meghintve tálalja Currys csirke Hozzávalók: 1 kg-os csirke, 2 gerezd fokhagyma, 2 vékony szelet gyömbér, 2 teáskanál kókuszreszelék, 1 teáskanál rizs, 1 teáskanál kardamom, 2 szem szegfűszeg, 2-2 teáskanál őrölt kömény- és édes köménymag, 1 teáskanál őrölt koriander, 1 teáskanál erős pirospaprika, 1 bogyiszlói zöldpaprika, 2 db kisebb vöröshagyma, 3 db paradicsom, 1 mokkáskanál só, fél evőkanál olaj, 3 dl (kókusz) tej A csirkét a szokásos módon darabolja fel. A kókuszreszeléket folyamatosan kevergetve pirítsa sárgára. A zöldpaprikát vagdalja nagyon apróra, a vöröshagymát reszelje meg A héjától megfosztott paradicsom húsát kicsire kockázza fel. A fokhagymát préselje át, és azonnal sózza meg egy picit. Mozsárban zúzza porrá a kókuszreszeléket, a rizst, a kardamont és a szegfűszeget. Rakja nagyobb tálba a csirkedarabokat az összetört keverékkel meghintve. Ízesítse a

többi fűszerrel, az erős paprikával és a paradicsommal. Az edényt rázogatva forgassa egybe az egészet, és hagyja 25-30 percig állni. Közben tűzálló tálban párolja üvegesre a hagymát az olajon Tegye bele a csirkés keveréket és pirítsa fedő alatt 6-7 percig. Végül öntse rá a tejet, majd lassú tűzön, lefedve pároljuk puhára. Párolt, kissé lepirított rizst és salátákat adjon mellé. Currys krumpli Hozzávalók: 25 dkg újkrumpli, 2 db erős paprika, 2 evőkanál kókuszreszelék, 2 gerezd fokhagyma, 1-1 curry, kávéskanál mustármag és só, 1 evőkanál olaj Héjában főzze meg az újkrumplikat. Húzza le a héjukat, törje össze, és keverje el a zúzott fokhagymával, a finomra vagdalt paprikával és a kókuszreszelékkel. Forrósítsa fel az olajat, és pirítsa meg rajta a mustármagot. Keverje el a curryvel, majd adja a burgonyás keverékhez Gyúrja össze, majd a ké zzel formázott pogácsákat forró olajban süsse mindkét

oldalukon aranysárgára. Dahl-palacsinta Hozzávalók: 2 dl rizs, 1 dl lencse, 1 dl joghurt, 1-1 mokkáskanál só és piros paprika A lencsét és a rizst előző este áztassa be. Csurgassa le, fűszerezze, majd törje alaposan össze Öntse hozzá a joghurtot, és annyi vizet, hogy szokásos palacsintatészta sűrűségű pépet kapjon. Kissé vajazza meg a serpenyőt, és a szokásos módon merjen bele egy adagnyi tésztát. Amikor a p ezsgés abbamarad, akkor fordítsa meg, és barnítsa a m ásik oldalát is Tálalható üresen, csípős fűszerkeverékkel megszórva, de a legjobb fűszeres, sült burgonyával, rizzsel, vagy párolt káposztával. Darakása (Uppma) Hozzávalók: fél deci olaj, 5 dkg vaj, fél evőkanál római kömény, 1 evőkanál mustármag, 1 fej vöröshagyma, 1 db zöld chilipaprika, 15 dkg vegyes zöldség, 2,5 dl búzadara, 5 dl forró víz, 1 kávéskanál só Forrósítsa fel egyben a vajat és az olajat. Pár pillanat alatt pirítsa meg benne a

római köményt. Szórja rá a mustármagot, majd amikor a mustármag pattogni kezd, akkor adja hozzá a falvagdosott chilit, és a nagyobb darabokra vágott hagymát. Kevergetve pirítsa pár percig, majd öntse hozzá a f elkockázott zöldségeket. Pár percig pirítsa együtt Hintse rá a búzadarát, és továbbra is nagy lángon pirítsa, folyamatosan kevergetve további 4-5 percen át. Öntse fel vízzel, sózza meg, és keverje el Annyi vizet keverjen hozzá, hogy a dara teljesen felszívja azt, és kásává főjön. Kavargatva forralja még 2-3 percen át Húzza félre, és fedő alatt hagyja állni legalább 10 percig. Ezután máris tálalható, de másnap, hidegen is finom lesz Fokhagymás hal Hozzávalók: 6 vastag szelet tisztított hal, só, 1 dl olaj, 1 csipet sáfrány, 2 dl borecet, 3 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 2 csípős zöldpaprika, 1 dl meleg víz Dörzsölje be a halat sóval. A teflon serpenyőben felforrósított olajon párolja üvegesre a

finomra vagdalt hagymákat. Fektesse rá a halszeleteket Lassú tűzön pirítsa 8 percig. Ezután adja hozzá a maradék hozzávalókat Fedje le az edényt, és párolja puhára a halszeleteket. Fűszeres karfiol (Dum masala) Hozzávalók: 1 kg karfiol, 2 fej vöröshagyma, 4 cm-es gyömbér, 4 db szárított erős pirospaprika, 2 szem szegfűszeg, 2 db kardomommag, 2 cm-es fahéj, 1-1 kávéskanál kurkuma és cukor, 2 dl joghurt, 1 evőkanál petrezselyem, 2 evőkanál vaj A karfiolt egészben tegye gőz fölé 5 percre. Közben darálja egyszerre finomra a gyömbért, a pirospaprikát, a fahéjat, a szegfűszeget, a kardomommagot, a hagymát és a kurkumát. Nagyobb edényben forrósítsa fel a vajat. Húzza le a melegről, majd tegye bele a fűszeres keveréket. a joghurtot, a sót és a cukrot Folyamatosan keverve főzze 5 percig Tegye félre és hagyja kihűlni. Rétegezze tűzálló tálba a rózsáira szedett karfiolt, amit bőven meglocsol a mártással. Lefedve,

alacsony hőfokon tegye sütőbe Fél órát párolja saját gőzében, végül finomra vagdalt petrezselyemmel megszórva tálalja. Fűszeres sárga rizs Hozzávalók: 2 dl négy hónapnál öregebb rizs, 1+2 evőkanál olvasztott vaj, 1 fej apróra vágott vöröshagyma, 1 gerezd péppé zúzott fokhagyma, 1 mokkáskanál reszelt gyömbér, 1 teáskanál porrá zúzott kurkuma, 1 teáskanál őrölt köménymag, 1 késhegynyi törött bors, 8 dl forró víz, só Mossa meg folyóvíz alatt a rizst, áztassa 30 percig. Hideg vízzel öblítse le, majd szűrőben csurgassa le. Közben pirítsa üvegesre a hagymát és a fokhagymát egy evőkanál vajban Ízesítse a fűszerekkel, és adja hozzá a rizst. Addig pirítsa, amíg minden szem külön áll Öntse rá a lobogó vizet. Lassú tűzön, lefedve párolja puhára, de ne keverje meg! Végül kétágú villával keverje bele az olvasztott vajat. Langyos sütőben szárítsa 10-15 percig Gombás borsó (Bhaji) Hozzávalók: 25-25

dkg gomba és zöldborsó, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 db paradicsom, 1 db erős paprika, 1 késhegynyi kurkuma, 1 kávéskanál Garam Masala, só, 1 evőkanál vaj A gombát alaposan mossa meg, szárogassa le, majd vágja kockákra. Hasonlóan darabolja fel a hagymát, a fokhagymát, a zöldpaprikát és a meghámozott paradicsomot. Forró vajban pirítsa meg a hagymát. Adja hozzá a paradicsomot és keverje össze Fűszerezze, tegye bele a zöldborsót és a gombát, majd pár percnyi párolás után az apróra vágott erős paprikát. Folyamatos keverés mellett süsse 5 percig. Öntse fel 1 deci vízzel, sózza meg, és lefedve, nagyon alacsony hőfokon főzze puhára, míg a leve teljesen elpárolog. Halsaláta Hozzávalók: 1 kg halfilé, 2 evőkanál őrölt mustármag, 4 gerezd zúzott fokhagyma, 1 kicsi darab reszelt gyömbér, 3 dl fehér borecet, 1 mokkáskanál só, 3 fej apróra vágott vöröshagyma, 1-1 db zöld és piros erős paprika, 1 evőkanál

olaj, 1 késhegynyi curry, 1-1 teáskanál őrölt koriander, pirospaprika és porcukor A forró olajban süsse ropogósra, a kétujjnyi csíkokra metélt halfiléket, és tegye félre. A mustámagot, a fokhagymát és a gyömbért keverje ki tűzálló tálban a borecettel. Ízesítse a sóval, a vöröshagymával és a vagdalt hegyes paprikával. Lassú tűzön, lefedve párolja 10 percig. Fektesse rá a pirított haldarabokat, és hintse meg a maradék fűszerekkel Pirítsa az egészet 1-2 percig. Hagyja teljesen kihűlni Utána tegye üvegekbe Lezárva, hűtőszekrényben 2-3 napig eltartható. Hidegen fogyaszthatja Hideg almaleves Hozzávalók: 1 evőkanál salátaolaj, 1 késhegynyi curry, 1 l csirkeleves, 3 db alma, 1 kávéskanál citromlé, 1 mokkáskanál porcukor, 1 késhegynyi cayenne-bors, 2 dl tejszín, 1 kávéskanál vagdalt petrezselyem A felmelegített olajon kissé pirítsa meg a curryt. Öntse fel két deci forró levessel Fedő alatt gyöngyözve főzze 10 percig.

Ezután adja hozzá a reszelt almát és a megmaradt levest Párolja készre. A tűzről félrehúzva hagyja teljesen lehűlni a levest Amikor hideg, keverje pépesre a citromlével, a sóval, a cukorral és a cayenne-i borssal. Végül fakanállal dolgozza egybe a tejszínnel. Hűtött leveses csészékben, korianderlevéllel díszítve tálalja Indiai vegyes saláta Hozzávalók: 1 kg paradicsom, 2 fej vöröshagyma, 2 db banán, 2 dkg gyömbér gumó, 1 citrom leve, 3 salátaolaj, 1 teáskanál só, 1 csipet mentalevél Hűtse le a paradicsomokat, majd héjastól nagyolja fel azokat. A megtisztított vöröshagymákat vagdalja szálasra. A banánok héját húzza le, majd hosszában negyedelje, végül keresztben vágja fél centis darabokra. A gyömbért reszelje le Tálalás előtt keverje össze az összes hozzávalót. Hűtse le, és üvegtálon kínálja currys ételek mellé. Indiai zöldbab Hozzávalók: 20 dkg zöldbab, 2 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1

evőkanál olaj, 1 evőkanál paradicsomlé, 3 db burgonya, só, citromlé A forró olajon a l ereszelt vöröshagymát és az átzúzott fokhagymát pirítsa üvegesre. Ekkor keverje bele az ujjnyi darabokra vagdalt zöldbabot és a paradicsomlevet. Ha túl sűrű, akkor néhány kanálnyi forró vízzel hígítsa. Amikor a bab puhulni kezd, tegye bele az apróra vágott burgonyát. Ízlése szerint fűszerezheti Ha elkészült, akkor citromlével teheti pikánsabbá. Kanpuri sólet Hozzávalók: 30 dkg csicseriborsó, 3 fej vöröshagyma, 1 evőkanál kókuszreszelék, 2 evőkanál vaj, 1 ujjnyi gyömbér, 1-1 teáskanál őrölt fahéj, őrölt szegfűbors és kurkuma, 1-1 mokkáskanál őrölt kömény és őrölt koriander, 4 db paradicsom, 3 evőkanál méz, 2 db chili paprika, só A csicseriborsót egy éjszakára áztassa be sós vízbe. Másnap, a vajon párolja üvegesre a finomra vagdalt hagymát. Öntse rá a csicseriborsót, annyi vízzel, amennyi ellepi Adja hozzá az

apróra kockázott paradicsomot. Ízesítse a kurkumával, a chilivel, a kókuszreszelékkel és a fahéjjal. Fedő alatt gyöngyözve főzze Amikor félig megfőtt, hintse meg a maradék fűszerekkel és a mézzel. Szorosan lefedve, közepes hőmérsékletű sütőben párolja készre Kasmíri desszert Hozzávalók: 12,5 dkg rizs, 1 l tej, 7 evőkanál cukor, 1 csipet só, 2 mokkáskanál őrölt kardamom, 1 szem szegfűszeg, 2 evőkanál mazsola, 5-5 dkg durvára tört mogyoró, mandula, és dió Alaposan öblítse át a rizst, majd áztassa langyos vízben 40-45 percet. Újra öblítse át és csurgassa le. A tejet keverje el a cukorral, a sóval és a kardamonnal Forralja fel, majd tegye bele a rizst. Fedő alatt, időnkét megkeverve, gyöngyözve főzze, míg felveszi a tejet Tésztaszűrőn átpréselve a főtt riszt adja hozzá a megmaradt hozzávalókat. Ossza kis kompótos tálakba, majd lehűtve, a tetejüket fahéjas cukorral meghintve kínálja. Keleti burgonya

Hozzávalók: 50 dkg burgonya, 2 kávéskanál szójaszósz, 2 mokkáskanál kristálycukor, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 1 mokkáskanál szezámmag, 3 szál felkarikázott újhagyma, borsónyi reszelt torma, 1 evőkanál szezámolaj A tetejére: 1 csokor snidling A meghámozott burgonyát vágja gyufaszálnyi hasábokra, majd annyi vízben, ami éppen ellepi, öt perc alatt főzze puhára. Szűrje és csepegtesse el, és öntse rá a fűszeres mártást Azonnal tálalja. Díszítse apróra vagdalt metélőhagymával Kókuszos palacsinta Hozzávalók: 1 dl liszt, 1 tojás, 1,5 dl tej, só, 2 kávéskanál vaj, olaj, fél l tej, 3 evőkanál cukor, 5 dkg kókuszreszelék, 1 citrom A lisztet keverőtálban forgassa össze a sóval. A közepébe formált mélyedésbe üsse a tojást, öntse a tejet, majd a puha vajjal együtt csomómentesre dolgozza össze a tésztát. Tegye félre egy órára. Sütés előtt újra jól keverje át Olajozott serpenyőben süssön 15 centi átmérőjű

palacsintákat. Közben forró tejből a cukorral és a kókuszreszelékkel kavarjon sűrű krémet Ezzel töltse meg a palacsintákat. Forrón, 1-1 papírvékony citromszelettel díszítve tálalja Kókusztej Hozzávalók: 10 dkg kókuszreszelék, 1 l forrásban lévő víz, 1 csipet só Tegyük a kókuszreszeléket keverőtálba. Öntsük rá a forrásban lévő, lobogó vizet Öt perc múlva fedjük le a edényt, és hűvös helyen hagyjuk állni egy napot. Ezután öntsük vászonzacskóba, és alaposan nyomkodjuk ki belőle a kókusztejet. Keverjük el benne a sót Lencsefőzelék (Dahl) Hozzávalók: 2 bögre lencse, 1-1 mokkáskanál kurkuma, köménymag és őrölt feketebors, 2 chili paprika, 3 db korianderlevél, 1 dkg gyömbérgumó, 1 kis fej vöröshagyma, 1 db kemény paradicsom, 2 evőkanál vaj Az előző nap beáztatott lencse vizét öntse le, majd friss vízben a kurkumával és a sóval forralja fel. Lassú tűzön, fedő alatt főzze puhára Egyharmadát néhány

kanál főzővízzel pépesítse, ezzel besűrítve a főzeléket. Az apróra vágott hagymát és a finomra vágott gyömbért vajban pirítsa aranybarnára. Keverje hozzá a köménymagot Pirítsa le, és tegye az egészet a főzelékbe. Tálaláskor szórja meg a karikára vágott chilivel, a felkockázott paradicsommal és a vagdalt koriander levéllel. Mandulás karamella Hozzávalók: 20 dkg mandula, 1 dl tej, 7,5 dkg vaj, 10 dkg kristálycukor Az előzőleg beáztatott mandula héját húzza le, és kevés tejben turmixolja pépessé. Melegítse fel a vajat. Másik edényben kevés vízzel olvassza meg a cukrot, majd kanalanként adagolva, folyamatos keverés mellett adja hozzá a vajat és a mandulakrémet. Alacsony hőfokon addig főzze, míg sűrű, de még lágy masszát kap. Óvatosan öntse egy hideg tálra, vagy márványlapra. Ha lehűlt, darabolja fel tetszőleges formára, és tegye hűtőszekrénybe Rakott burgonya (Alu Gauranga) Hozzávalók: 15 dkg sajt, 2 kg

burgonya, 3 mokkáskanál só, 1 kávéskanál őrölt feketebors, 1 csokor vagdalt petrezselyem, 7 dl tejföl, 1 kávéskanál kurkuma, 5 dkg vaj, 2 evőkanál tejpor A burgonyát hámozza meg, és vágja, vagy gyalulja igen vékony szeletekre. Rendezze nagyobb jénai tál aljába a burgonya harmadát. Szórja meg sóval, borssal és morzsolt korianderlevéllel. A reszelt sajt egyharmadát ossza el a t etején Locsolja rá a a ku rkumával elkevert tejföl egyharmadát. Tegyen erre vajdarabkákat Addig ismételje ezt, amíg a hozzávalók elfogynak. A tetejére hintse rá a tejporral elkevert, finomra vagdalt petrezselymet Lefedve párolja 200 fokon 40 percen át. Vegye le az edény tetejét, majd 10 percig pirítsa a tetejét. Rizsfánk Hozzávalók: 1 kg rizs, 8-8 dkg porcukor és olvasztott vaj, 1-1 késhegynyi őrölt szegfűszeg és fahéj, 2 evőkanál érett banánpüré A sütéshez: olaj A tetejére: narancsdzsem A rizst áztassa be 24 órára, majd a tészta

összeállítása előtt egy órával szűrőben csurgassa alaposan le. Kis adagokban rakja mozsárba, és zúzza péppé (Vagy mixerrel pépesítse) Adja hozzá a fűszereket és az olvasztott vajat. Alaposan dolgozza össze, majd tegye a tésztát nyomózsákba. A forró olajba tegyen 5-6 szem szegfűszeget, majd nyomjon ki a zacskóból fánk nagyságú pogácsákat. Süsse azokat mindkét oldalukon aranybarnára Papíron leitatva a felesleges olajat, narancsdzsemmel tálalja. Spenótos újburgonya (Saag Aloo) Hozzávalók: 40 dkg újburgonya, 20 dkg spenót, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, olaj, 1 kávéskanál kurkuma, 1 késhegynyi gyömbér, 1 db chili paprika, 1 evőkanál tej, só, bors, garam masala A megkapart, félbevágott burgonyákat főzze meg. A hagymát karikázza fel, a fokhagymát préselje át, majd ezeket kevés olajon süsse zsemleszínűre. Adja hozzá a fűszereket, és a megmosott, felvagdalt spenótot. Öntse fel a tejjel, és párolja 5 percen

át Végül tegye bele a főtt burgonyát és forgassa össze az egészet. Azonnal tálalja Szezámos burgonya (Szabdzsi) Hozzávalók: 1/2 kg burgonya, 1 dl joghurt, fél evőkanál gyömbérpor, 1 evőkanál chili por, egy csipet só Az öntethez: 2 evőkanál szezámmag, 1 evőkanál mustármag, 1 teáskanál római kömény, 1 evőkanál ghí A tetejére: 1 teáskanál citromlé A burgonyát főzze közel készre, hámozza és törje át. Keverje hozzá a joghurtot és a fűszereket Fél óráig hagyja állni. Közben a felforrósított ghíbe egyszerre szórja bele a fűszerek keverékét Pirítsa addig, amíg a mustármag kipattog. Akkor keverje bele krumplis szószt és főzze tovább, amíg a krumpli teljesen megpuhul. A végén locsoljuk meg a citromlével Tandoori csirke Hozzávalók: 1 konyhakész csirke, 2 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 dkg gyömbér, 2 kávéskanál erős pirospaprika, 1 kávéskanál kurkuma, 1 evőkanál ecet, 1 kávéskanál garam masala, 1

dl joghurt, 1 evőkanál tejszín, 2 evőkanál paradicsomszósz, só, 2 evőkanál olaj A tálaláshoz: 1 citrom, 2 paradicsom Előző este darabolja fel a csirkét. Abban az edényben, amiben a csirkét főzi, keverje össze a joghurtot, a t ejszínt, a vékonyan felkarikázott hagymát, a zúzott fokhagymát és a r eszelt gyömbért. Ízesítse a s óval, pirospaprikával, kurkumával, garam masalával és az ecettel Az egy centi mélyen bevagdalt csirkedarabokat forgassa meg a keverékben és tegye be hűtőszekrénybe egy éjszakára. Másnap lefedve, magas hőfokon, 20 perc alatt főzze puhára a csirkét. Időnként az edényt rázogatva keverje meg Az utolsó 5 percre vegye le a fedőt Ha elkészült az étel, akkor a húsdarabokat szűrőkanállal szedje tálra, majd forró olajon hirtelen süsse pirosra. A főzőlevet keverje össze kevés olajjal és a paradicsompürével Forralja össze, és tálalás előtt öntse a húsra. Citrom és paradicsomkarikákkal díszítse az

ételt, végül középmeleg sütőben 15 perc alatt melegítse össze. Párolt, hosszúszemű mazsolás rizzsel kínálja. Töltött cukkíni Hozzávalók: 1 kg (3 db) cukkíni, 10 dkg hosszúszemű rizs, 1 kis fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, olaj, curry, 1 db zöldségleves-kocka A tetejére: 2 dl tejföl, 1 db tojássárgája A megmosott rizst mennyisége kétszeresének megfelelő, belemorzsolt leveskockával és fűszerrel ízesített vízben főzze puhára. Közben két hosszában kettévágott és kimagozott cukkínit kiskanállal vájjon ki, hogy a zöldség húsa mindössze egy ujjnyi vastagra maradjon. Az apróra vágott vöröshagymát kevés olajon fonnyassza meg, Ebbe forgassa bele a ki kapart cukkíni-belsőt és a harmadik cukkíni finomra vagdalt húsát. Ízesítse a zúzott fokhagymával, majd sózza meg. Keverje hozzá a megfőtt rizst, és a keverékkel töltse meg a kivájt cukkíniket Fektesse ezeket tűzállótálba, és 200 fokon fél óra alatt süsse

meg. A sütés vége előtt 10 perccel locsolja meg a tojássárgájával elkevert tejföllel, és így süsse készre. Töltött paprika (Pulao) Hozzávalók: 8 db zöldpaprika, 50 dkg rizs, 1 nagy vöröshagyma, 1 kávéskanál köménymag, 6 szem bors, 2 szem szegfűszeg, 1 db egész fahéj, 1 kávéskanál cukor, só, 2 evőkanál vaj Kevés sóval és cukorral ízesített vízben főzze félpuhára a zöldpaprikákat. Szűrje, csepegtesse le és tegye félre. A felforrósított vajon pattogtassa ki a köménymagot Tegye hozzá a félkarikákra vágott vöröshagymát, a darabka fahéjat, a szegfűszeget és a borsot Öntse rá a megmosott rizst és kétszer annyi vizet. Fedő alatt, nagyon alacsony hőfokon párolja félpuhára. Hagyja szobahőmérsékletre hűlni, majd ezzel töltse meg a paprikákat Fektesse egymás mellé tűzálló tálba a töltött paprikákat. Fedő alatt, alacsony hőfokon mintegy 8-10 perc alatt főzze készre az ételt. Uborkasaláta (Keera raita)

Hozzávalók: 1 kg uborka, 2 pohár joghurt, 1-1 kávéskanál köménymag és őrölt bors, 1 csipet csemege pirospaprika, só A meghámozott uborkát durvára reszelje le. A köménymagot szárazon pörkölje meg, majd törje porrá. A megsózott joghurtot keverje ki a fűszerekkel Forgassa egybe az uborkával Fogyasztás előtt szobahőmérsékleten hagyja összeérni 15-20 percig. Vajpuha tök paradicsommal (Louki tamatar tarkari) Hozzávalók: 2 csípős zöldpaprika, 2 kávéskanál durvára vágott friss gyömbér, 3 evőkanál mandula, 1,5 kávéskanál egész koriander, 1 kávéskanál római kömény, 1/4 kávéskanál édeskömény, 1 dl víz, 3 evőkanál vaj, 2 közepes paradicsom, 70 dkg tök, 1 kávéskanál kurkuma, 1 kávéskanál só, 3 evőkanál finomra metélt friss petrezselyem A karikákra vágott zöldpaprikát, a gyömbért, a mandulát, a koriandert, a római- és az édesköményt turmixolja össze a vízzel. A vajat forrósítsa fel habzásig, öntse bele a

fűszer-pürét, és addig süsse, míg besűrűsödik. Tegye hozzá a meghámozott és feldarabolt paradicsomot, és kicsit főzze azt szét. Keverje bele a rövid szálakra gyalult tököt, a kurkumát, a sót és a petrezselyem felét. Lefedve, kis lángon párolja Néha óvatosan rázogassa meg az edényt, nehogy leragadjon a ragu. Ha túl száraz, adjon hozzá néhány evőkanál vizet Mintegy 20 perc alatt főzze vajpuhára. Tálalás előtt a tetejét szórja meg a maradék petrezselyemmel Zöldborsó és sajt paradicsommártásban (Matar panír) Hozzávalók: 20 dkg sajt, 1-1 kávéskanál só, reszelt gyömbér, garam masala és kurkuma, 3 dl tejsavó, 2 evőkanál olaj, 1 mokkás római kömény, 1 db erős zöldpaprika, fél kg zöldborsó, 6 db paradicsom, 1 evőkanál citromlé A sütéshez: olaj A sajtot vágja 1,5 cm-es kockákra, és az olajban süsse aranybarnára. Csöpögtesse le,, majd a sóval és kurkumával elkevert savóba áztassa be. Míg ázik, kevés olajon

pirítsa meg a római köményt, a finomra vagdalt zöldpaprikát és a reszelt friss gyömbért. Mikor a római kömény megbarnult, adja hozzá a zöldborsót. Öntse fel 1,5 deci vízzel, majd fedő alatt párolja puhára. Tegye a raguba a meghámozott és apróra vágott paradicsomot és a sajt-kockákat Főzze még öt percet. Közvetlenül tálalás előtt ízesítse a citromlével és a garam masalával Zöldséges curry Hozzávalók: 1 cm-es egész fahéj, fél evőkanál koriander, 1 teáskanál szárított, porrá zúzott kókuszreszelék, 1 teáskanál kapormag, 10-15 szem rizs, 1 teáskanál mustármag, 2 teáskanál csípős paprika szárított magja, 3 teáskanál köménymag Vastag falú serpenyőben szárítsuk és pirítsuk világosbarnára az első négy fűszert. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és állandóan kevergetve pirítsuk arany barnára. Zúzzuk porrá, tegyük jól zárható üvegbe. (Zöldséges mártások ideális fűszere Sült húsokat

tálaláskor megszórhatjuk ezzel.) Zöldséges egytál (Gobhi alu sabji) Hozzávalók: 2 erős zöldpaprika, 1 kis db gyömbérgumó, 1 kávéskanál római kömény, fél kávéskanál fekete mustármag, 2 evőkanál vaj, 2 evőkanál olaj, 3 közepes burgonya, 1 közepes fej karfiol, 2 közepes paradicsom, fél kávéskanál kurkuma, 2 kávéskanál őrölt koriander, fél kávéskanál garam masala, 1 kávéskanál barna cukor, 1 kávéskanál só, 1 csokor petrezselyem, 1 citrom A hosszú, vékony csíkokra metélt zöldpaprikát, a gyufaszálra vágott gyömbért, a római köményt és a fekete mustármagot keverje össze kis tálkában. A vajat az olajjal együtt forrósítsa fel, és a fűszerkeveréket addig pirítsa benne, míg a mustármagok kipattognak. Adja hozzá a kockákra vágott burgonyát és a virágjaira szedett karfiolt. Kissé pirítsa le Tegye hozzá a héjától megtisztított, apróra vágott paradicsomot. Ízesítse a kurkumával, a ko rianderrel, a garam

masalával, a cukorral, a s óval és a finomra metélt petrezselyem felével. Fedő alatt, időnként megrázogatva az edényt, 15-20 perc alatt párolja puhára. Ha megfőtt, akkor kis citromlével meglocsolva, petrezselyemmel és citromcikkekkel díszítve tálalja. Zöldséges táska (Samosa) Hozzávalók: A tésztához: 25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, fél mokkáskanál só, negyed mokkáskanál sütőpor, 2 evőkanál őrölt szotyola, 2 evőkanál finomra vagdalt petrezselyem, 3-3 evőkanál krémsajt és vaj, 1 pohár kefir, kevés hideg víz A töltelékhez: 2 evőkanál étolaj, 1 db csípős paprika, 1 mokkáskanál őrölt gyömbér, 1 evőkanál citromlé, 2 közepes paradicsom, 1 kávéskanál garam masala, 1 kis fej karfiol, 2 db burgonya, 1 mokkáskanál bazsalikom, 1 evőkanál citromlé A sütéshez: olaj A lisztet alaposan keverje el a sütőporral, az őrölt napraforgóbéllel, a petrezselyemmel és a sóval. Kézzel dolgozza bele a hideg krémsajtot és a

félkemény vajat A kefir és szükség szerinti víz hozzáadásával gyúrjon kemény, rugalmas tésztát. Hűtőszekrényben pihentesse legalább 60-70 percen át. Közben az apró felkockázott burgonyát és a p ici rózsáira szedett karfiolt párolja puhára, valamint a paradicsomok héját húzza le. Kevés olajban párolja meg a hajszálvékonyan felkarikázott paprikát. Hintse meg a g yömbérrel, majd adja hozzá a felkockázott paradicsomokat. Fűszerezze ízlése szerint Fedő nélkül főzze sűrűre Tegye bele a főtt karfiolt és a burgonyát, és pár perc alatt forralja össze a ragut. A melegről levéve öntse hozzá a citromlevet és a bazsalikomot. Hűtse szobahőfokra A tésztából sodorjon hosszú rudat. Vágja 25-30 szeletre Ezekből nyújtson tíz centi átmérőjű korongokat. Halmozzon mindegyikre a töltelékből A tészták szélét nedvesítse meg, majd mindegyiket hajtsa félbe, és nyomkodja össze. Fektesse a süteményeket kivajazott tepsire, és

180 fokos sütőben süsse aranybarnára, vagy bő, forró olajban süsse ropogósra