Agrártudomány | Állattartás » Takarmányozás az ökológiai állattenyésztésben

Alapadatok

Év, oldalszám:2007, 23 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:152

Feltöltve:2008. március 27.

Méret:768 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!

Tartalmi kivonat

Takarmányozás ökológiai állattenyésztésben Pusztai Péter Etetési módszerek • ad libitum • legelő • széna • néha táp • adagolt • kényszeretetés tilos • kombinált Pusztai Péter Növendékek nevelése • anyja tején (teljes tejen) • • • • szarvasmarha-félék: 90 nap ló-félék: 90 nap kis kérődzők: 45 nap sertés: 40 nap • átállás fokozatosan szilárd táplálékra Pusztai Péter Speciális követelmények • baromfi • min. 65% gabonaféle • baromfi és sertés • rostdús táp adása mindennap kötelező (siló) • genetikailag módosított anyagot tilos • erjesztést segítő mikroorganizmusok • élesztők Pusztai Péter Legeltetett fajok • Szarvasmarha • • • • • tejelő • húsmarha • rideg marhatartás (magyar szürke) tépi a füvet legeltetési magasság 30 cm szelektíven legel “buja foltok” Pusztai Péter Juh • • • • • • • • talajszintig lerágja a

füvet fiatal lágy levelet kedveli a növény szárát általában nem legeli le alul és túl legeltetett részek cserjéket bokrokat, nagyobb füvet sem legeli legelési tarló 1cm körül erősen igénybe veszi a gyepet mély fekvésű nedves gyepeken májmétely Pusztai Péter Ló • • • • mélyen legel válogat taposott helyen csak LOLPE melegvérű - hidegvérű Pusztai Péter Kecske • agresszív • mindent eszik • fásszárúak védelme • gyümölcsös! • cserjésedés megakadályozása Pusztai Péter Liba • • • • • gyökérig rág trágyája erős tollvesztés - más állat nem szereti csak szakaszolással terhelést szabályozni kell Pusztai Péter Sertés • • • • • kitúrási veszély váltogatni kell a területet anyakoca + malacok konténerszállás rövid életű gyepek • újratelepítés • szántóföldi művelés Pusztai Péter A takarmányok összetevői • szárazanyag • hamu •

szennyeződés, föld, homok • tiszta hamu • szervesanyag Pusztai Péter Szervesanyag • nyersfehérje • nitrát, aminosav, peptidek, stb. • nyerszsír • zsírok, glikolipidek, viaszok, szteroidok • nyersrost • cellulóz, lignin, kutin, kovasav • NMKA • cukrok, keményítő, szerves savak Pusztai Péter Takarmány kategóriák - friss • Zöldtakarmányok • legelő • • • • • Angol perje: Nagy adagjától keserű lesz a vaj. Egynyári szélfű: Kékre színezi a tejet. Francia perje: Keserű lesz a vaj nagy adagjától. Réti csenkesz: Keserű lesz a vaj. Savanyúfüvek (sásfélék): Megkeseríti a tejet. • szántóföldi zöldtakarmányok Pusztai Péter Takarmány kategóriák friss • Gyökér és gumós takarmányok • • • • Hagyma: A tej hagymaszagú lesz. Burgonya: Nagy adagjától a tejnek kellemetlen mellékíze lesz. Cukorrépa: A tej kellemetlen répaízű lesz. Tarlórépa: A tej mellékízű és

kellemetlen szagú lesz. • Magvak • Anyarozs: A szarvasmarha tejtermelését csökkenti. • Bükköny magvak: Megkeserítik a tejet. Pusztai Péter Takarmány kategóriák - feldolgozott • Silózott takarmányok • Szénák • Bükkönyszéna: Ha későn kaszálják, és nagy mennyiségben etetik, keserű ízű lesz a tej. • Herefojtó aranka: Csökkenti a tejhozamot és annak szárazanyag tartalmát. • Vörös here: A tej kellemetlen mellékízű lesz nagy adagjától. • Lucerna: Megkékül a tej, keserű, halízű lesz. • Pásztortáska: A tej hagymaszagú és csípős ízű lesz. • Szegletes lednek: Juhok tejhozamát csökkenti. Pusztai Péter Dr. Tasi Júlia: Gyepek mérgező és gyógynövényei, GATE 2003. alapján Forrás: http://www.doksihu Szárítva is mérgeznek Pusztai Péter Dr. Tasi Júlia: Gyepek mérgező és gyógynövényei, GATE 2003. alapján Forrás: http://www.doksihu Szárítva nem mérgeznek Mérgező növény Anemone

nemorosa berki szellőrózsa Anemone ranunculoides bogláros szellőrózsa Anemone silvestris erdei szellőrózsa Pulsatilla pratensis subsp nigricans fekete kökörcsin Pulsatilla vulgaris subsp grandis leánykökörcsin Ló Szm. Juh Sertés bfi x x x x x x x x x x x x x x x x Pusztai Péter Takarmány kategóriák - feldolgozott • Cséplési melléktermékek (szalma is!) • Élelmiszeripari melléktermékek • olaj-, malom-, cukor-, sör-, konzerv, szesz-, keményítőipar • állati eredetű termékek • tej- és halfeldolgozás • húsfeldolgozás Pusztai Péter Takarmányértékelési módszerek • bruttó energia (BE) • emészthető energia (DE) • takarmány - bélsár • metabolizálható energia (ME) • DE - vizelet • nettó energia (NE) • ME - hőtermelés - bendőgázok • NEm, NEl, NEg Pusztai Péter forrás: Schmidt János (szerk.): A gazdasági állatok takarmányozása, Mezõgazda Kiadó 2003 Takarmány igény malacok és hízó

sertések napi táplálóanyag-szükséglete Pusztai Péter forrás: Schmidt János (szerk.): A gazdasági állatok takarmányozása, Mezõgazda Kiadó 2003 Felhasznált takarmányok táplálóanyag-tartalma 1 kg-ban Tápláló- és hatóanyagok Sza. (g) DE MJ Kukoricadara Őszi árpadara Búzadara Extr. szójadara (jó) Halliszt (70 %-os) Kuk. növényliszt Zsírpor-50 870 870 870 900 890 900 930 14,26 13,35 13,92 16,43 16,00 8,04 25,12 nyf nyr (g) (g) Ca (g) P (g) Lis (g) M+C (g) 90 20 0,3 2,8 2,43 3,28 112 43 0,6 3,5 3,81 4,38 125 34 0,7 3,2 3,25 3,74 493 33 0,9 4,5 30,03 14,86 681 - 26,5 19,8 54,48 29,96 78 190 3,6 2,2 2,11 2,32 40 10 0,1 1,4 1,20 1,40 Pusztai Péter forrás: Schmidt János (szerk.): A gazdasági állatok takarmányozása, Mezõgazda Kiadó 2003 Abrakkeverék összeállítása Tápláló- és hatóanyagok szükséglet Kukorica Őszi árpadara Búzadara Extr. szójadara Halliszt Kuk. növényliszt Zsírpor Összesen: Sza. (g) DE MJ nyf

(g) nyr (g) Ca (g) P (g) Lis M+C (g) (g) % 860 14,00 156 45-60 6 5 7,9 4,7 36,2 25,0 14,0 10,0 3,0 5,0 4,0 97,2 315 5,27 218 3,33 125 1,95 90 1,64 27 0,48 45 0,40 38 1,00 858 14,07 33,0 28,0 17,5 49,3 23,4 3,9 1,6 156,7 7,3 10,8 4,8 3,3 9,5 0,4 36,1 0,11 0,15 0,10 0,09 0,80 0,16 0,01 1,42 1,03 0,88 0,45 0,45 0,59 0,11 0,06 3,57 0,89 0,95 0,46 3,00 1,63 0,11 0,05 7,09 1,20 1,10 0,52 1,49 0,90 0,12 0,06 5,39 Pusztai Péter Malac takarmánya 20 kg-os élőtömegben választás előtt és után Külön itatjuk - fölözött tejet forralás után lehűtve v. aludva etethetjük - savó Dr. Szabóné Willin E nyomán Pusztai Péter