Alapadatok

Év, oldalszám:2006, 31 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:205

Feltöltve:2008. november 05.

Méret:159 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!

Tartalmi kivonat

Levek, levesek. Aszalt szilvaleves Hozzávalók: 0.5 kg aszalt szilva 50 g liszt 1 db fahéj 3 db szegfűszeg 1 t.k vaj 2 dl tejföl 1 csipet só Elkészítése: A magozott aszalt szilvát 1 liter vízben a fűszerekkel puhára főzzük. A liszttel és a tejföllel behabarjuk, majd hozzáadjuk a vajat. Melegen tálaljuk Csalánleves Hozzávalók: 5 dl víz 5 dl tej 20 dkg csalánlevél 5 dkg liszt 1 m.k őrölt szerecsendió 10 dkg vaj Elkészítése: Az apró csalánleveleket (gumi-kesztyűben) megtisztítjuk, forró vízbe dobjuk, majd leszűrjük. A forrázóvizet félretesszük. A lecsöpögtetett csalánleveleket apró darabokra vágjuk A forró főzőlevet behabarjuk a hideg tejben elkevert árpa-, vagy búzaliszttel. Sóval, vajjal és szerecsendióval ízesítjük, majd belekeverjük a felaprított csalánleveleket és néhány percig főzzük. Ha tartalmasabb levest akarunk készíteni, a végén hozzáadunk még 2 dl tejszínt. Barnarizs leves

Hozzávalók: 10 dkg barnarizs 10 dkg sárgarépa 1 db póréhagyma 1 db uborka 1 db paradicsompaprika 2 db savanyú alma 1.25 l víz 2 e.k olaj 4 e.k szójaszósz 1 m.k őrölt gyömbér 2 e.k petrezselyem Elkészítése: A barnarizst megfőzzük. Közben a megtisztított sárgarépából hosszanti irányban körben éket vágunk úgy, hogy azt karikára szelve virágmintákat kapunk. A póréhagymát 12 cm vastag szeletekre vágjuk. Az uborkát meghámozzuk, hosszában négy részére, majd összefogva karikára vágjuk. Az almát negyedeire vágjuk, majd újra hosszában félbevágjuk a negyedeket is Az olajat felhevítjük, hozzáadjuk a sárgarépát, hagymát és kis lángon enyhén megpirítjuk. Hozzáadjuk a maradék zöldséget, almát és 2-3 pedig tovább pirítjuk. A zöldségeket a már majdnem főtt barnarizshez adjuk úgy, hogy egyszerre puhuljon meg minden hozzávaló. Fűszerezzük szójaszósszal és gyömbérrel (vagy köménymaggal), tetejére tálaláskor

apróra vágott petrezselyem zöldet szórunk. Borsch - orosz céklaleves Hozzávalók: 2 db sárgarépa 2 db zellerszár 12.5 dkg káposzta 2 e.k napraforgó olaj 20 dkg paradicsom 40 dkg cékla 1 l víz 1 m.k só 2 m.k cukor 1.5 dl tejföl 1 e.k zellerlevél Elkészítése: A céklákat alaposan megmossuk és héjában puhára főzzük. A répákat és a zellerszárat megtisztítjuk és karikákra vágjuk. A káposztát csíkokra vágjuk Kevés olajon 10 percig pároljuk az előkészített zöldségeket. Felöntjük vízzel, hozzáadjuk a feldarabolt, héjjatlan paradicsomot, felforraljuk, és kis lángon kb. 20 percig főzzük, míg a zöldségek megpuhulnak. Közben lehúzzuk a cékla héját és kockákra vágjuk. A leveshez adjuk, sózzuk, cukrozzuk Még 3-4 percig főzzük. Felszolgálhatjuk így is, vagy ha a sűrűbb leveseket kedveljük, akkor felét turmixgépben összetörjük, majd visszakeverjük a többihez. Minden adagot 1-1 evőkanál ha¬bosra kevert

tejföllel díszítve és egy kevés finomra metélt zellerlevéllel meghintve teszünk az asztalra. Ez a rubinvörös leves látványnak sem utolsó. Oroszországban gyakran adnak mellé apró túrós vatrushkit, mely tápláló ebédétellé egészíti ki. Burgonyalé: kockára vágott burgonyát annyi vízbe tegyünk, ami legfeljebb ellepi. Főzzük 15 percig. Utána a levet leöntjük, bazsalikommal, fűszersóval ízesítjük, melegen megisszuk. A főtt burgonyát bármi egyéb célra felhasználhatjuk Miszóleves: 2-3 közepes nagyságú hagymát dinszteljünk meg kevés étolajon, tegyünk hozzá 4 személyre kb. 30-35 dkg zöldbabot ugyanannyi burgonyával, majd vízzel felöntve főzzük 10 percig. Közben szórjuk meg bőségesen apróra vágott petrezselyemmel, zellerlevéllel és tárkonnyal. Amikor megpuhultak a zöldségek, vegyük le a levest a tűzről, és keverjünk bele ízlés szerint 1-2 ek miszót. Vigyázzunk arra, hogy ne forrjon fel a miszó, nehogy

tönkremenjenek benne az emésztést segítő enzimek. Zelleres, savanyú lencseleves: 25 dkg lencsét 10 órán át áztatunk, majd leszűrjük és másfélszer annyi vízben feltesszük főzni. Kb 15 perc múlva 1 db friss zellert megtisztítunk, kettévágjuk, zöldjét apróra metéljük és a lencséhez keverjük. Beleteszünk 2 gerezd fokhagymát, 2 db babérlevelet és ízlés szerint ételízesítőt. Kb 15 perc alatt puhára főzzük. Kivesszük belőle a zellert, majd beleöntünk 1 ek tárkonyecetet. Tetszés szerint csöppnyi rántással sűríthetjük 2 fej hagymát apró kockákra vágunk, és kevés olajon pirosra sütjük. A tányérokba kimert levesre szórjuk. Indiai bableves: előző este áztassunk be 30 dkg tarka babot. Tegyük fel főni annyi vízben, amennyi éppen ellepi, és fedő alatt főzzük puhára. Az utolsó negyedórában tegyünk bele sót és 2 db babérlevelet. Tegyünk egy serpenyőbe 4 ek ghít, és pirítsunk meg rajta 1 db karikára vágott

zöldpaprikát, 1 ek asafoetidát vagy hagymát, 2 kk őrölt római köményt, ugyanennyi őrölt koriandert, pirospaprikát és gyömbért. Közben 50 dkg sárgarépát apróra vágva megpárolunk. Ha megfőtt a bab, hozzákeverjük a sárgarépát és a fűszereket, majd a végén beleteszünk 30 dkg apróra vágott paradicsomot, és 1-2 percig főzzük. Végül vegyük le a tűzről, és öntsünk hozzá 1,5 ek citromlevet és 4 dl tejfölt. Nyers zöldségleves: 50 dkg paradicsomot, 1 db 20 dkg-os cukkinit, 30 dkg uborkát és egy kis fej hagymát megtisztítunk, amit szükséges, meghámozunk, majd turmixgépben pürésítünk. Kevés sót, pici fehérborsot, 5 ek hidegen sajtolt olivaolajat és fél citrom levét összekeverünk, beletesszük a zöldségpürébe, amit finomra vágott bazsalikommal és 1-2 db, kis kockákra aprított zöldpaprikával gazdagítunk. Édes savanyú káposztaleves Hozzávalók: 3 db sárgarépa 1 fej káposzta 1 fej hagyma 5 db paradicsom 2 dl

paradicsomlé 9 dl víz 0.75 dl citromlé 2 e.k vaj 1 dl barnacukor Elkészítése: Hevítsük fel a vajat vagy növényi olajat egy nagy edényben alacsony hőfokon. Adjuk hozzá a apróra vágott hagymát és pirítsuk 5 percig vagy míg üveges nem lesz. Adjuk hozzá a répát(karikára vágva), a káposztát(durvára vágva), a vizet a hámozott paradicsomot és paradicsom pürét. Forraljuk fel, kapcsoljuk lejjebb a hőfokot és lefedve főzzük 45 percig. Adjuk hozzá a citromlevet vagy citromsavat, a barnacukrot. Főzzük lefedve 30-60 percig Ízesítsük sóval borssal Kásák. Barnarizs-zabpehely kása, sósan: fejenként 1 kk étolajban 1 kis fej aprított vöröshagymát üvegesre dinsztelünk, rádobunk 1 kk édes törött paprikát, elkeverés után azonnal felöntjük vízzel. Beleteszünk fejenként 3-4 ek barnarizst, késhegynyi ételízesítőt, ízlés szerint fehér édespaprikát, zöldfűszereket. A víz a rizs 2,5-szerese legyen. 40 percig lassú tűzön

főzzük, majd fejenként 1-2 ek zabpelyhet adunk hozzá és annyi vizet, hogy kellemes sűrűségű kása alakuljon ki. További 10 perc főzés után az étel elkészült Még 10 percig fedő alatt állni hagyjuk, majd tálaljuk. Laktató, tápláló étel A fűszerezés és az adagolás egyéni ízlés szerint változtatható. Készíthető még: mindenféle magvakból, mint búza, árpa, rozs, kukoricadara, köles, hajdina, vagy a felsoroltak (2-4 mm-esre) csíráztatott változatából. Gőzben főtt búza: ˝ kg búzát sok vízzel átöblítünk, a szemetet a vízzel leöntjük. Éjszakára vízben áztatjuk, hogy megduzzadjon. Másnap jól záródó edényben (kuktában) megfőzzük. Annyi forrásban lévő vizet adunk hozzá, amennyi elegendő a páraképződéshez, hogy a búza le ne süljön. Akkor van készen, amikor már minden szem szétnyílt. Egy csipetnyi sót is adjunk hozzá Ehetjük mézzel ízesített tejjel, darált dióval vagy mandulával, de aszalt

gyümölccsel, szilvával vagy almával is. Ne adjunk hozzá olyan fűszert, ami elveszi a búza természetes ízét. Legjobb, ha a búzát magában esszük Kukoricakása: 20 dkg kukoricadarát 2 l forrásban lévő vízbe szórunk folytonos keverés közben. Folyamatosan hozzászórunk 5 ek teljes kiőrlésű lisztet, majd 5 ek búzakorpát. Megsózzuk és belekeverünk 3 ek étolajat Tejjel, dióval, mákkal, túróval, reszelt sajttal fogyaszthatjuk. Mákos kása, édesen: magyar gyártmányú pehelymixekből készül (vagy bármilyen kombinációjú gabonafélékből), személyenként 4-5 kanállal. Kevés vízben kis sóval felforraljuk, lefedjük, így további főzés nélkül kásaalapot kapunk, amit hagyunk kihűlni. Személyenként 2-2,5 ek mákot ledarálunk, hozzáadunk ízlés szerint 1-2 kk mézet, 1 kk őrölt vaníliát, 1 kk reszelt citromhéjat, 4-5 csepp narancsolajat, személyenként 1 kk kukoricacsíraolajat, majd összekeverjük. Ha szükséges, kevés vizet is

adhatunk hozzá, hogy jól keverhető legyen. Tányérban külön kupacba tálaljuk a kásaalapot és a mákkását. Az íze csodálatos, igen tápláló és laktató étel Rakott, párolt zöldségek. Berber zöldségfazék Hozzávalók: 1 db tök 1 db padlizsán 40 dkg burgonya 1 szál sárgarépa 1 szál fehérrépa 2 fej hagyma 1 fej fokhagyma 1 csokor petrezselyem 1 t.k római kömény 1 t.k csípős pirospaprika Elkészítése: Olívaolajon megpirítjuk a fűszereket és az egyik fej, karikára vágott hagymát. A másik fej hagymát a megtisztított fokhagymagerezdekkel, a megtisztított, felaprított zöldségekkel együtt kb. 5 dl sós vízben megfőzzük. Ha megpuhult, beleöntjük a serpenyő tartalmát és összefőzzük Sűrű állagú főzeléket kell kapnunk. Pitával vagy kenyérlángossal fogyasztjuk. petrezselyem helyett, vagy keverve használhatunk menta levelet. (kisebb zsenge tököt válasszunk) Belga rakott krumpli Hozzávalók: 1 kg krumpli

30 dkg sajt 10 dkg vaj Elkészítése: A nyers, meghámozott krumplit nagyon vékony karikákra vágjuk, és egy réteg krumplikarikát egy kivajazott tűzálló tál aljára fektetünk. A krumpliréteget kicsit megsózzuk, apró vajdarabkákkal megszórjuk, majd szintén nagyon vékonyra vágott sajtszeletekkel beborítjuk. A sajtra megint krumpli, pici só, vajdarabkák, aztán újra sajt következik. Addig folytatjuk a rétegezést, amíg a hozzávalók el nem fogynak. A tetejére sajt, a sajtra pedig vajdarabkák kerüljenek A tálat szorosan fedjük be alufóliával, és forró sütőben kb. 50 percig süssük Végül az alufóliát levéve kb 10 percig pirítsuk. Valamilyen savanyúsággal vagy esetes zöldség-salátával tálaljuk. Babgánica Hozzávalók: 25 dkg tarkabab 5 dkg hajdina liszt 1 e.k tökmagolaj Elkészítése: A babot egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Másnap 1 liter vízben feltesszük főni Sóval, babérlevéllel ízesítjük. Ha megpuhult, leszűrjük,

de a főzővizet nem öntjük ki A hajdinalisztet szárazon megpirítjuk. A babot burgonyanyomóval kissé összetörjük, majd összekeverjük a pirított liszttel. Felöntjük egy pohárral a bab főzővizéből és összefőzzük (ízlés szerint több vizet is önthetünk hozzá). A pürét tányérokba szétosztjuk, tökmagolajjal meglocsoljuk és meghintjük frissen őrölt borssal. Rakott zöldbab: 1 kg tisztított, megmosott, darabolt zöldbabot ételízesítővel kevés vízben puhára főzünk, majd leszűrjük, és eltesszük a levét. Kevés étolajban 2-3 közepes nagyságú hagymát megdinsztelünk, hozzáadunk állandó keverés mellett kb. 150 gr extrudált szójagranulátumot, és az egészet 5-6 percig tovább dinszteljük a zöldbablével. A szóját babérlevéllel, majoránnával, köménymaggal, édes törött pirospaprikával, 1-2 db szeletelt zöldpaprikával, 1 db szeletelt paradicsommal fűszerezzük, majd további 10-15 percig főzzük. Utána tepsibe

rakjuk a zöldbab felét, ráterítjük a fűszeres szóját, majd a tetejére a maradék zöldbabot. Ráöntünk 2 pohár tejfölt, és 10 dkg füstölt sajtot reszelünk egyenletesen a tetejére. Forró sütőben kb 10 percig sütjük, amíg a teteje kissé megpirul. Nishime: 4-5 db közepes méretű sárgarépát, 2 karalábét, retket és 4-5 db petrezselyemgyökeret kb. 2 cm-es kockákra vágunk Vastag falú öntöttvas lábos aljára tegyünk kb. 3 ek vizet, ebben 10-20 percre áztassunk be egy kb 10 cm hosszú kombu algát. Először a leginkább jang típusú zöldséget helyezzük a lábosba, a répát, majd sorban a karalábét, a retket és a petrezselyemgyökeret, azután tegyük föl a tűzre főni. Szórjuk meg egy csipet tengeri sóval, azután kb. 6-8 perc múlva ellenőrizzük, van-e elég víz a zöldségek alatt. Ekkor vegyük kisebbre a lángot, s még 10 percig hagyjuk forrni a nishimét. Utána fedő nélkül még addig pároljuk, míg az aljáról az összes

víz el nem tűnik. Tálalás előtt 3-4 csepp shoju vagy tamari szójaszósszal összekeverjük. Csőben sült burgonya és cukkini Hozzávalók: 50 dkg burgonya 50 dkg cukkini 10 dkg sajt 4 gerezd fokhagyma 5 dl tejföl 2 e.k tárkony Elkészítése: A burgonyát és a cukkinit karikára vágjuk, és egy tűzálló tálba rakjuk úgy, hogy félig fedjék egymást. Egy tálban a szétnyomott fokhagymagerezdeket a tejföllel összekeverjük Megsózzuk, megborsozzuk. A felaprított friss tárkonyt beleszórjuk, és az egészet a burgonyás cukkini tetejére öntjük. A reszelt sajttal megszórjuk, és a tetejére vajat morzsolunk Előmelegített sütőben 220 fokon 20-25 percig sütjük, amíg a teteje egészen megpirul. Melegen tálaljuk Tálalási javaslat: Fejes salátával és ropogós franciakenyérrel kínáljuk. Variációk: A hagyományos helyett édesburgonyával is készíthetjük. Ementáli helyett a Cheddar sajt illik hozzá. A tárkonyt jól pótolja a

petrezselyem vagy a bazsalikom Dahlpalacsinta Hozzávalók: 2 dl rizs 1 dl feles borsó 1 dl joghurt 2 m.k só 0.25 l erős paprika Elkészítése: Áztassuk a feles borsót és a rizst egész éjszakán át vízben. Törjük össze és adjuk hozzá a csípős paprikát, a sót, és annyi vizet, amennyi segíti az elkeveredést. Tegyük hozzá a joghurtot, és jól keverjük össze. Olyan legyen a tészta, mint a szokásos palacsintatészta Finoman vajazzuk meg a serpenyőt, és öntjük rá a tésztát körkörösen. Amikor a pezsgés abbamarad, az alja elkészült Fordítsuk meg, és barnítsuk meg a másik oldalát is. Tálalható simán is, de a legjobb fűszeres, sült burgonyával és rizzsel. Felszolgálhatjuk burgonyával és káposztával is Megjegyzés: megpróbálhatjuk sárgaborsólisztből és rizslisztből is elkészíteni. Tepsis zöldség: 50 dkg burgonyát, 1-2 fej hagymát, 2 kisebb céklát, 1 kis fej zellert, 4-5 sárgarépát és 3 fehérrépát

felkarikázunk illetve kockákra vágunk, és vékonyan kiolajozott tepsibe tesszük. Kömény, indiai kömény, majoránna, lestyán keverékével fűszerezzük, rádobunk néhány babérlevelet, majd megszórjuk sóval, kis fehérborssal és gyömbérrel. A tetejét is meglocsoljuk vékonyan olajjal, letakarjuk alufóliával, majd forró sütőben kb. 40 percig sütjük. Utána fólia nélkül is sütjük kb 15 percig, esetleg sajttal vagy tejföllel a tetején. Ratatoulle: 2-3 db cukkinit, 1 db nagy padlizsánt kockára vágunk és kb. 10 percig párolunk kevés olajon, majd 50 dkg felkarikázott paradicsomot keverünk hozzá. Oreganóval és asafoetidával fűszerezzük, kis sót teszünk hozzá, s további 10 perc párolás után tálalhatjuk. Brokkoli-szárazbab egytál: 25 dkg szárazbabot fél napig vízben áztatunk. 2 fej hagymát megdinsztelünk kevés olajban, hozzáadjuk a leszűrt babot, és fedő alatt kevés vízzel jól megpároljuk. Utána felöntjük annyi vízzel,

ami ellepi, majd 1 óra főzés után hozzáadunk egy kis fehérborsot, sót, 1 ek borsikafüvet és ételízesítőt, valamint az alábbi tisztított és kockára vágott zöldségeket: 25 dkg brokkoli, 2 db sárgarépa, 1 db fehérrépa és 2 db paradicsom. Kb további 10 perc alatt a zöldségeket összefőzzük a babbal. Burgonyalabdák paradicsommártásban Hozzávalók: 1 kg burgonya 1 kg paradicsom 1 db citrom 1 db erős paprika 2 dl liszt 3 m.k cukor 2 m.k őrölt koriander 0.5 mk őrölt pirospaprika Elkészítése: Először a golyócskákat készítjük el. Főzzük meg bő, sós vízben héjastul a burgonyát Ha megfőtt, húzzuk le a héját, és törjük teljesen össze. Keverjük össze a tört burgonyát az apróra vagdalt erős paprikával, az őrölt korianderrel, a sóval és a citrom levével. Készítsünk belőle 3 cm-es golyócskákat. Keverjük el a lisztet annyi vízzel, hogy majdnem folyós tésztát kapjunk Mártsuk a golyókat a tésztába, és

süssük ki bő, forró olajban. Vágjuk a megmosott paradicsomot nagy darabokra és 1 dl vízzel nagy lángon főzzük szét. Keverjük hozzá a cukrot, a pirospaprikát, és sózzuk meg. Főzzük még egy negyedóráig nagy lángon, közben kevergessük Az így elkészült forró szósszal öntsük le a golyócskákat. Currys tofu Hozzávalók: 20 dkg tofu 30 dkg burgonya 10 dkg szójakocka 30 dkg sárgarépa 2 fej hagyma 6 gerezd fokhagyma 4 db 0.5 l babérlevél tej 1 t.k őrölt bors 0.5 ek ételízesítő Elkészítése: Az apróra vágott hagymát, foghagymát olajon dinszteljük. Ha már megüvegesedett, hozzáadjuk a kockára vágott tofut, a jól megmosott és lecsorgatott szójakockát, a curry-t, a ételízesítőt, a pirospaprikát és a borsot, néhány forgatás után a feldarabolt burgonyát, sárgarépát és tejjel felöntjük. Fedő alatt 15-20 percig főzzük közepes tűzön Főzelékek. Zöldborsó: kevés ghín vagy étolajon megdinszteljük

a borsót, hozzáadunk vágott petrezselyemzöldet, babérlevelet, kis fokhagymát, ételízesítőt, és kevés vízzel puhára főzzük. Fehérjés feltéthez (pl. szójapörkölt, szójafasírozott, rántott gomba stb) a főzelékek tejjel vagy tejszínnel behabarhatók úgy, hogy egy merőkanálnyi főzeléket össze-turmixolunk, és a tejet vagy tejszínt a turmixolt krémmel a főzelékhez keverjük. Zöldséges feltéthez (pl. káposzta- vagy tökfasírozott, rántott karfiol, rántott cukkini stb.) ugyanígy alkalmazhatunk tejes vagy tejszínes habarást Szénhidrátos feltéthez (pl. burgonyakrokett, szejtánból készített bármilyen feltét, hajdinafasírozott, káposztás rizsfasírozott, stb.) az eljárás ugyanaz, mint az előbbinél, de a tej, tejszín elmarad. Svájci kukoricafőzelék: 2 db sárgarépát megtisztítunk, és fedő alatt, 1 kk vajon pároljuk. ˝ kg paradicsomot meghámozunk, majd kockákra vágunk, és a sárgarépához adjuk. Megszórjuk 2 ek

liszttel, és belekeverünk 1 pohár tejszínt. Hozzáadunk 1 doboz konzerv vagy 1 csomag mirelit kukoricát, továbbá kevés sót, csipetnyi cukrot és ételízesítőt. Az egészet lassú tűzön felfőzzük Feltéttel tálaljuk. Sárgaborsós burgonya: ź kg sárgaborsót 5 órán át vízben áztatunk, majd leszűrjük. ˝ kg burgonyát meghámozunk, félbevágjuk és így karikázzuk fel. 1 fej hagymát megtisztítunk, karikákra vágjuk, és 1 ek olajon a sárgaborsóval és a burgonyával megpároljuk. Beleteszünk 2 gerezd felvágott fokhagymát, megszórjuk 2 ek liszttel és késhegynyi pirospaprikával, majd felöntjük kb. ˝ l vízzel Ízesítjük 1 db babérlevéllel, kevés sóval és ételízesítővel. Addig főzzük, amíg a borsó meg nem puhul. (Nem baj, ha a burgonya kicsit összetörik) Zellerfőzelék: 30 dkg zellergumót megmosunk, meghámozunk, szeletekre vágunk. 3 ek olajon, kevés vízen puhára pároljuk. 3 ek kukoricaliszttel, 1 ek szójaszósszal, 1 kk

zsályával, 2 ek zsenge borsmentával és sóval behabarjuk, 1 percig forraljuk. Dámodar kedvence Hozzávalók: (6 személyre) 1 db karfiol 3 db uborka 20 dkg zöldbab 20 dkg zöldborsó 2 db sárgarépa 2 dl tejföl 2 dl tej 2 e.k liszt 4 e.k sűrített paradicsom 10 dkg vaj 1 késhegynyi pirospaprika Elkészítése: Vágjuk apróra a zöldségeket. A karfiolt szedjük rózsáira, a zöldbabot 3 cm-esre, a burgonyát 2 cm- esre, a sárgarépát vékony szeletekre daraboljuk. A burgonya kivételével tegyük a felvágott zöldségeket egy edénybe. Öntsünk rá egy fél pohár vizet, és főzzük puhára Süssük ki a felvágott burgonyát bő, forró ghíben. Állítsuk össze a mártást: keverjük össze a lisztet, a tejfölt, a sűrített paradicsomot és a tejet a leírt sorrendben. Olvasszuk fel a vajat egy lábosban, öntsük hozzá a mártás összekevert anyagait, adjuk hozzá a pirospaprikát és ízlés szerinti sót. Kis lángon főzzük tíz

percig A megfőtt zöldségeket és a kisütött burgonyát keverjük hozzá a mártáshoz. Paradicsomos karfiolfőzelék: 1 kis fej karfiolt rózsáira szedünk, 2 sárgarépát és 50 dkg burgonyát meghámozunk és felkockázunk. Kevés olajon megdinszteljük őket, majd apróra vágott zellerzöldjét és vékony csíkokra szeletelt zöldpaprikát adunk hozzá. Megszórjuk 2 ek barnaliszttel, 1 kk ételízesítővel, és felöntjük 3 dl paradicsomlével. Fedő alatt puhára főzzük Csicseri borsó joghurttal Hozzávalók: (6 személyre) 3 dl csicseri borsó 4 dl joghurt 1 t.k őrölt feketebors 1 t.k őrölt csípős paprika Elkészítése: Megmossuk a csicseri borsót, majd egy éjszakán át áztatjuk annyi vízben, amennyi bőven ellepi. Ugyanebben a vízben lassú tűzön, fedő alatt puhára főzzük. Ha az ujjunk közt szét tudjuk nyomni a borsót, akkor már megfőtt. Vegyük ki a vízből, egy kicsit szárítsuk meg, majd zúzzuk össze Keverjük össze a fűszerekkel,

ízlés szerinti sóval és a joghurttal. Pörköltek. Tökpörkölt: kevés étolajban megfonnyasztunk 2-3 hagymát. Egy közepes nagyságú tököt meghámozunk, kockákra vágjuk, a hagymával néhány perc alatt nem túl puhára megpároljuk. Fűszerezése: tört, édes pirospaprika, majoránna, kevés fokhagyma, babérlevél, köménymag, ételízesítő, 1-2 fehér paprika darabolva, paradicsom. Tálalható főzelékekkel, graham lisztből készült nokedlivel, rizskörettel, mellé saláta adható. Hasonlóan készíthetünk pörköltet cukkiniből, csillagtökből, padlizsánból is. Gombás szójapörkölt: 3-4 közepes nagyságú hagymát kevés étolajon megdinsztelünk, majd 1 zacskó, előzőleg ételízesítős vízben áztatott szójakockát a levével együtt hozzáöntünk. Legalább 20 percig főzzük lassú tűzön, hogy az emésztést gátló anyagok eltávozzanak belőle. Utána hozzáadunk 40 dkg tisztított, szeletelt gombát, pirospaprikát,

köménymagot, zöldfűszereket, 2-3 szeletekre vágott zöldpaprikát, és további 8-10 perc alatt készre főzzük a pörköltet. Zöldpörkölt: forrósítsunk meg 1 ek hidegen sajtolt szezámolajat és 1 ek friss vajat egy vastag falú serpenyőben. Vágjunk apróra 1 gerezd fokhagymát és 1 hagymát, dobjuk a serpenyőbe és pároljuk egy kicsit. 1 nagy sárgarépát vágjunk apró kockákra, 20-25 dkg friss zöldbabot 2,5 centis darabokra, 2 csésze zsenge borsóval együtt tegyük a serpenyőbe, és gyakori keverés mellett süssük át. 1 karfiolt tisztítsunk meg a torzsájától, és szedjük szét apró rózsáira. Adjuk a többi zöldséghez, keverjük jól össze, majd tegyünk bele 1 zöldségleveskockát. 1 ek kukorica- vagy étkezési keményítőt oldjunk fel 1,5 csésze vízben, és öntsük a serpenyőbe. Alaposan keverjük össze, hogy a leveskocka föloldódjon. Szórjunk bele ź kk kakukkfüvet és ˝ kk fűszerezett sót vagy sómentes fűszerkeveréket.

Forraljuk fel, majd takaréklángon pároljuk 20 percig fedő alatt, amíg a zöldségek átpuhulnak. Ha a főzés során a mártás nagyon besűrűsödne, öntsünk hozzá még ˝-1 csésze vizet. A zöldpörköltet adhatjuk párolt rizshez vagy főtt, tört burgonyához. Vajban sült burgonyával is nagyon finom. A fenti adag 3-4 személynek elegendő Szejtánpörkölt: a kész szejtánport kevés vízzel összedolgozzuk, fűszeres lében puhára főzzük, majd lehűtjük. A kész szejtánt kis kockákra vágjuk, és az előzőleg olajban megdinsztelt hagymához hozzáadjuk, pirospaprikával, zöldpaprikával, fehér borssal, kakukkfűvel, borsikafűvel ízesítjük. 4-5 perc párolás után ˝-1 pohár tejföllel felöntjük, és további 1-2 percig forraljuk a kész pörköltet. Fasírozottak, krokettek. Kelkáposzta: egy közepes fej kelkáposztát megmosunk, keskeny csíkokra vágjuk, ismét átmossuk, szitán lecsorgatjuk, majd ételízesítős vízben 5-6 percig enyhén

forraljuk. 10 dkg teljes kiőrlésű lisztből készült (nem élesztős) kenyeret áztatva, kifacsarva a megpuhult, leszűrt, lecsorgatott káposztához adunk (a kenyeret barnarizzsel, főtt hajdinával vagy más főtt gabonafélével, sőt pelyhekkel is helyettesíthetjük, a tojást pedig kis burgonya- vagy búzakeményítővel). Fűszerezés ízlés szerint: majoránna, borsikafű, bazsalikom, édes töröttpaprika. Kisüthető forró ghíben, étolajban vagy ghível kikent tepsiben. Sárgaborsó: 25 dkg sárgaborsót megfőzünk kb. 10 dkg barnarizzsel vagy búzával 2 fej vöröshagymát olajon megsütünk, hozzákeverjük a sárgaborsós rizshez, kis fehérborssal, borsikafüvel, kakukkfűvel és majoránnával fűszerezzük, és annyi zsemlemorzsát keverünk hozzá, amennyit a massza felvesz. Formáljunk belőle lepénykéket, és kevés olajon, közepes tüzön mindkét oldalán jól süssük meg, hogy a közepe is átsüljön. A sárgaborsót természetesen

helyettesíthetjük babbal, szárított zöldborsóval vagy lencsével. Szója: 10 dkg szójapelyhet és ugyanennyi zabpelyhet langyos vízben sűrűre elkeverünk. 1 ek asafoetidát, 1 kk őrölt pirospaprikát, 1 kk borsikafüvet, 2 csokor aprított petrezselyemzöldjét, 1 kk tárkonylevelet, ˝ dl étolajat és esetleg 1-2 gerezd fokhagymát adunk hozzá. Kissé megsózzuk A keveréket fél óráig állni hagyjuk, majd olajozott tepsire kanállal kiszaggatjuk, kerek formákat igazgatunk belőle, és forró sütőben kisütjük. Szejtán: a kész szejtánport kevés vízzel összedolgozzuk, fűszeres lében puhára főzzük, majd lehűtjük. Megdaráljuk, majd ugyanúgy járunk el vele mindenben, mint a kelkáposztafasírozottnál. Rizskrokett: főtt barnarizst keverjünk össze nituke zöldséggel, zöldfűszerekkel, valamint annyi barnaliszttel és vízzel, hogy a keverék lazán összeálljon. Apró kroketteket formálva belőle süssük meg őket serpenyőben kevés olajon,

vagy bő, forró olajban. (Lencséből, csicseriborsóból is készíthető) Burgonyakrokett: 50 dkg reszelt burgonyát keverjünk össze 2 kocka (kb. 20 dkg) tofuval, ízesítsük 1 ek bazsalikommal, kis sóval, fehérborssal és 1 kk szerecsendióval, majd kevés barnaliszt hozzáadásával formáljunk kroketteket a masszából. Süssük ki ugyanúgy, mint a rizskrokettet Rántott szeletek. Csillagtök: a csillagtököt megmossuk, lehámozzuk a bőrét, a magot és a szivacsos belső részt eltávolítjuk, a többit ujjnyi szeletekre vágjuk. Panírozáshoz: durumlisztet és sárgaborsólisztet (esetleg rozslisztet vagy teljes kiőrlésű búzalisztet) ž:ź arányban vízzel összekeverünk palacsintatészta sűrűségűre, és ételízesítővel, fokhagymával, kis pirospaprikával, majoránnával és tetszés szerint egyéb zöldfűszerekkel fűszerezzük. A tökszeleteket beleforgatjuk a tésztába, utána zsemlemorzsába, és forró ghíben vagy étolajban puhára sütjük.

Padlizsánból, cukkiniből hasonló ízletes sültet kapunk. Tálalható főzelékkel vagy ghíben párolt vegyeszöldséggel Szejtán: a kész szejtánport kevés vízzel összedolgozzuk, fűszeres lében puhára főzzük, majd lehűtjük. Hidegen felszeleteljük a szejtánt kb 1 cm vastagságú szeletekre, sűrű palacsintatésztában majd zsemlemorzsában megforgatjuk, és forró ghíben vagy étolajban készre sütjük. (A szejtánból bármilyen egyéb feltétet vagy húspótló ételt is elkészíthetünk a vadastól a raguig!) Szójaszeletek: a száraz szójaszeleteket ételízesítővel, pirospaprikával, gyömbérrel, szerecsendióval, korianderrel, babérlevéllel, zöldfűszerekkel ízesített páclébe áztatjuk legalább 2-3 órán át. Utána a szejtánhoz hasonlóan sűrű palacsintatésztában majd zsemlemorzsában megforgatjuk, és forró ghíben vagy étolajban készre sütjük. Pakóra: 50 dkg barnalisztet keverjünk el 2 kk pirospaprikával, 1 kk őrölt

ánizzsal, 1 kk szerecsendióval, 2 kk őrölt római köménnyel, 1 kk majorannával, sóval és kis fehérborssal, s vizet hozzáadva készítsünk belőle tejfölsűrűségű tésztát. Keverjük csomómentesre, és pihentessük 1 óráig 1 közepes nagyságú karfiolt közben mossuk meg, és szedjük rózsáira. Egy-egy karfiolrózsát a tésztába mártva süssük meg alaposan mindkét oldalán világosbarnára. A fenti tészta alkalmas bármilyen bundás zöldség, tofu, gomba vagy sajt sütésére, a különbség csak a zöldségfélében illetve a fűszerezésben van. Ha igazi „rántott" hatást akarunk elérni, a zöldséget, gombát, sajtot, tofut a tésztába mártás után forgassuk meg zsemlemorzsában is. (A tészta különböző ízesítése határozza meg részben a sült ízét, ezért mindig úgy fűszerezzük a tésztát, ahogy a majdani „belseje" kívánja.) Ugyanígy készíthetünk bundás gyümölcsöket is. A tészta fűszerezése ilyenkor

természetesen őrölt fahéjjal, szegfűszeggel, szegfűborssal, kevés szerecsendióval a legjobb, a kész bundás gyümölcsöt pedig még forrón érdemes megszórni egy kis fahéjas vaniliáscukorral. Szendvicskrémek, pástétomok. Szójakrém: 1 zacskó szójagranulátumot áztassunk kevés ételízesítős vízbe, és ghín vagy étolajon fonnyasztott hagymára öntsük rá. 20 perc főzés után sűrítsük be burgonyakeményítővel, turmixoljuk össze 1 kis fej nyers hagymával, kevés paprikakrémmel és többféle zöldfűszerrel, mint pl. bazsalikom, majoranna, borsikafű stb. A végén darált tökmagot, napraforgómagot és szezámmagot adjunk hozzá, és keverjük ki könnyűre fél doboz sovány tejföllel. Avokádókrém: 1 db jó érett (puha) avokádót megtisztítunk és felvágunk. 3-4 dkg vajjal összedolgozzuk. 1 gerezd fokhagymát összetörünk, és hozzákeverjük a krémhez Fehér borssal és egy csipet sóval ízesítjük. Padlizsánkrém: 2 nagy

padlizsánt süssünk meg lassú tűzön, sütőben héjastól, amikor megpuhult, fejtsük ki fakéssel a héjából, majd keverjük el turmixgépben 2 ek olivaolajjal és 1 közepes hagymával. Fűszerezzük egy kis szerecsendióval, sóval, fehér borssal és petrezselyemmel. Gombakrém: 2 közepes hagymát dinszteljünk meg kevés vajon, majd adjunk hozzá 50 dkg felaprított gombát és 3 ek szójagranulátumot. Kis ételízesítővel, fehér borssal, pirospaprikával, 1 kk kakukkfűvel és 1 kk petrezselyemmel ízesítve pároljuk 20 percig, sűrítsük be egy kis keményítővel, majd pépesítsük robotgépben. Összekeverhetjük vajjal vagy 2-3 ek tejföllel attól függően, milyen állagú és zsírtartalmú krémet akarunk készíteni belőle. Tofukrém: 2 kocka tofut keverjünk össze 25 dkg túróval, 10 dkg vajjal és 3-4 karikára vágott újhagymával vagy egy csomó snidlinggel. Fentieket jól törjük össze robotgéppel, majd ízesítsük apróra vágott kaporral,

petrezselyemmel és zellerzöldjével. Zöldségpástétom: 2 apróra vágott vöröshagymát olajon világosbarnára pirítunk. Áztassunk be 1 órára 25 dkg (élesztővel készült) kenyeret, majd kinyomkodva keverjük a sült hagymához, és főzzük együtt őket állandó keverés mellett 15 percig. Ízesítsük kakukkfűvel, petrezselyemmel, borsikafűvel, kis fehérborssal, őrölt korianderrel, szerecsendióval és néhány babérlevéllel. Keverjük további 5 percig, majd adjunk hozzá 2 csésze főtt, összeturmixolt lencsét, 1 evőkanál miszót (japán szójababpaszta) és 1 evőkanál tahint (szezámvaj), és így ismét keverjük 5 percig. Öntsük az egészet sütőformába, és süssük kb 30 percig forró sütőben. Készíthetjük töltve is: a felével kibélelünk egy tepsit, tölteléknek rásimíthatunk főtt barnarizses nitukét, ezt lefedjük a tészta másik felével, és ugyanúgy kb. 30 perc alatt megsütjük Csicseriborsó krém Hozzávalók: 10 dkg

1 db csicseri borsó sárgarépa 0.5 gerezd fokhagyma 0.5 csokor petrezselyem 1 t.k ételízesítő Elkészítése: A borsót előző este kétszer átmostuk és beáztattuk, kb.:12 órára Következő nap feltesszük főni sóval, ételízesítőt, és annyi vízzel, hogy ellepje és 1órán keresztül főzzük. 1 óra múlva pedig hozzáadjuk a répát(pucolva, kockára vágva), és még 15 percig kis lángon főzzük. Ezután leszűrjük és kézi mixerrel pépesítjük. Ízlés szerint ízesítjük kevés citromlével, fokhagymával, sóval, vágott petrezselyemmel és annyi olajjal, hogy krémes állagú legyen. Fehérjetartalmát tekintve felveszi a versenyt az állati fehérjével, és sokkal több kalciumot tartalmaz, mint bármely más babféle. Aminosav összetétele rendkívül kedvező, számos ásványi anyagot is tartalmaz. Házi sajt, túróféleségek, ghí. Indiai házi túró és sajt, csana és panir: állandó kevergetés mellett forraljunk fel 2 l tejet.

Csavarjuk ki 2 citrom levét, keverjük el 1 kk sóval, majd öntsük a forrásban lévő tejbe. Addig keverjük, amíg a tej össze nem ugrik, akkor vegyük le a tűzről, és hagyjuk állni néhány percig. A kicsapatott tejet szűrjük át finom, sűrű szövésű textílián. A fennmaradó túrószerű anyag a csana Ha a textília négy sarkát összefogva, azt kis batyuvá összekötjük, egy lapos tálkára helyezve lepréseljük, a savó eltávozik a túróból, és megkapjuk a panirt. Körözött: 25-25 dkg tehéntúrót és juhtúrót összekeverünk 4 evőkanál sovány tejföllel, 1 közepes fej apró kockákra vágott hagymával, és őrölt köménymaggal, kis szerecsendióval, gyömbérrel, paprikakrémmel és pici mustárral fűszerezzük. Hidegen szendvicskrémként, sütve meleg szendvicsen egyaránt fogyasztható. Zöldfűszeres túrókrém: 10-10 dkg tehéntúrót, juhtúrót és tejszínes krémsajtot összekeverünk 2 evőkanál sovány tejföllel, 1 nagy csomó

apróra vágott metélőhagymával, kevés fokhagymakrémmel, petrezselyemmel, bazsalikommal és szurokfűvel fűszerezzük. Fogyasztása: mint a fűszeres túrókrémé. Juhtúrókrém: 30 dkg juhtúrót összekeverünk 1 kk fokhagymakrémmel és 1 ek olivaolajjal. (Esetleg metélőhagymát vágunk bele a fokhagymakrém helyett.) Sajtkrém: 2 db Sport sajtot vagy 20 dkg juhsajtot keverjünk össze 10 dkg vajjal turmixgépben, ízesítsük kb. 1 kk asafoetidával, friss kaporral, petrezselyemmel, metélőhagymával és zellerzöldjével. Márványsajtkrém: 25 dkg márványsajtot keverjünk össze kb. ugyanannyi vajjal turmixgépben, ízesítsük 1 kk asafoetidával, fehér borssal, metélőhagymával és friss petrezselyemmel, végül vágjunk fel apró darabkákra 6-7 dióbelet, és keverjük a sajtkrémhez. Hidegen és meleg szendvicsre sütve is kitűnő Tisztított vaj, ghí: 25 dkg vajat tegyünk akkora edénybe, amit kb. ž részig kitölt Takarékon olvasszuk fel, hevítsük

forrásig, majd vegyük le a lángot a lehető legkisebbre, és süssük addig, amíg a ghí átlátszó aranyszínűvé válik, és kristályos anyag jelenik meg a felszínén. A közben keletkezett habot időről időre szedjük le a tetejéről, ezt a későbbiekben vaj helyett használhatjuk. Amikor nem képződik több hab, szűrjük át a ghít tiszta edénybe. A lábos alján maradó üledéket nem lehet felhasználni. A ghí megdermedve sárga vagy sárgásfehér színű. Saláták. Alkony saláta Hozzávalók: (5 személyre) 20 dkg cikória 20 dkg paradicsom 20 dkg uborka 5 db retek 1 csipet fehérbors 2 e.k tárkonyecet 2 e.k kukoricacsíra-olaj Elkészítése: A cikóriát leveleire tépkedjük, megmossuk, lecsorgatjuk, a paradicsomot, az uborkát és a retket tisztítás után karikákra vágjuk. Rétegezve sózva, borsozva salátás tányérokra rakjuk, tálalás előtt tárkonyecettel és olajjal meglocsoljuk. Legalul a cikória, fölötte a paradicsom,

az uborka, tetején a retek kínálja magát a legszebben. Saláta hüvelyesekből: 30 dkg szárazbabot, lencsét, sárgaborsót, szójababot vagy csicseriborsót áztassunk 1 éjszakán át, majd ételízesítővel főzzünk puhára annyi vízben, amennyi éppen ellepi. Amikor megpuhult, megsózzuk kicsit, belekeverünk 1 nagy paradicsompürét vagy 5-6 felszeletelt nyers paradicsomot, kevés fehér borsot, 1 kk borsikafüvet, bazsalikomot, 1 ek citromlevet, sót és cukrot. Közben lereszelünk 2 nagy sárgarépát és 2 közepes hagymát, hozzákeverjük a kihűlt salátaalaphoz. Répasaláta tahinszósszal: 4-5 sárgarépát reszeljünk le 2-3 almával, ízesítsük kevés sóval, cukorral, tegyük tálba, majd keverjünk szószt hozzá a következő módon: 2 ek tahinhoz (szezámmagkrém) öntsünk annyi vizet, hogy tejfölsűrűségű legyen, ízesítsük 2 ek citromlével, és tetszés szerinti mennyiségű szójaszósszal. A szósszal öntsük le a répasalátát, és

tegyük be a hűtőbe, hogy összeérjen. Téli zöldségsaláta: 2-3 sárgarépát, 1 uborkát, 1 kis céklát, zellert és fél fej káposztát reszeljünk le durva reszelőn, öntsünk rá 2 kk tökmagolajat, keverjük össze csíráztatott búzával, lenmaggal, darált napraforgómaggal és szezámmaggal. Kevés fűszersóval, borsikafűvel és petrezselyem zöldjével ízesítsük. Öntet: törjünk össze villával 5 dkg márványsajtot, keverjük el 1 doboz sovány tejföllel, és tegyük pikánssá egy kis mustárral és néhány csepp citromlével. Nyári Zöldségsaláta: vágjunk össze 1 zöldsalátát, 2-3 retket, zöldpaprikát, paradicsomot, 1 újhagymát és kb. 3 ek csíráztatott lucernát, adjunk hozzá 2 kk olivaolajat, pár csepp citromot, magokat, esetleg kevés fűszersót, és morzsoljunk rá fetasajtot. Érdemes zöld olajbogyóval díszíteni, ha szeretjük az ízét Vegyes alapanyagú saláta: reszeljünk le 2 sárgarépát, 1 kis céklát, kevés

sütőtököt, 2 kis jonatán almát, és az egészet keverjük össze egy szeletelt banánnal. Adjunk hozzá olajos magvakat, és citromos-mézes öntettel öntsük le. Téli gyümölcssaláta: vágjunk kis kockákra 2 szem almát és körtét, 1 nagy banánt, keverjünk hozzá néhány szem szőlőt, mazsolát, aprított mandulát, mogyorót. Így is ehetjük, de nektárt is készíthetünk belőle, ha leöntjök 2 doboz kefirrel vagy joghurttal. Nyári gyümölcssaláta: aprítsunk kockákra 3-4 sárgabarackot, keverjük össze 10-10 dkg meggyel, ribiszkével és egy kávéskanál mézzel. Vagy öntsük le egy pohár joghurttal, vagy adjunk hozzá túrókrémet, esetleg néhány szem mogyorót, diót, mandulát. Capri saláta Hozzávalók: 20 dkg cikória 15 dkg tépősaláta 20 dkg paradicsom 1 csokor metélőhagyma 2 dkg tárkonylevél 4 e.k olívaolaj 2 e.k tárkonyecet Elkészítése: A cikóriát és a tépősalátát leveleire tépkedjük, megmossuk,

lecsorgatjuk, a paradicsomot felkarikázzuk. Ízlésesen tányérokra rendezzük, és tálalás előtt a salátaöntettel meglocsoljuk: finomra vágott metélőhagymát, kapribogyót, petrezselymet, tárkonyt kevés sóval, olajjal, tárkonyecettel és négy evőkanál vízzel jól elkeverünk. Citromos saláta Hozzávalók: 1 fej kínai kel 4 db paradicsom 3 db zöldpaprika 1 db kígyó uborka Elkészítése: A kínai kelt keresztben egy centis szeletekre vágjuk. A többi hozzávalót kockákra vágva keverjük hozzá (először nagy mennyiséget kapunk, de a citromlétől kissé össze fog esni). Csavarjuk rá a citrom levét, sózzuk, borsozzuk. 5-6 percig hagyjuk állni, majd forgassuk át saját levében Rendkívül finom salátát kapunk. Leginkább sültekhez, faszénen készített ételekhez adható köretként is. Csírás avokádósaláta Hozzávalók: (2 személyre) 2 dl lencsecsíra 4 dl szójabab csíra 4 dl lucerna csíra 2 db paradicsom 1 db uborka 1 db

gyöngyhagyma 2 db avokádó 1 gerezd fokhagyma 2 e.k citromlé Elkészítése: Keverjük össze a csírákat egy nagy fatálban. Vágjuk össze a paradicsomot, hámozzuk meg az uborkát és vágjuk kockára. Tegyük hozzá a csírához Aprítsuk fel a gyöngyhagymát, és szórjuk rá a zöldségekre. Kaparjuk ki kanállal az avokádo húsát, tegyük egy kisebb fatálba és törjük össze egy gerezd szétnyomott fokhagymával. Öntsük rá a citromlevet, sózzuk meg Adjuk az avokádot a zöldségekhez és alaposan keverjük össze. A csírák ugyancsak magas energiatartalmúvá teszik ezt a salátát. Két személy részére tálalhatjuk ropogós sárgarépaszeletekkel és cornflakes-el. Kenyérfélék Bhatura Hozzávalók: 10 dkg rétesliszt 1.5 dl joghurt 20 dkg finomliszt 2 t.k só 1 t.k cukor 2 t.k sütőpor 3 e.k olaj 0.6 dl víz Elkészítése: A réteslisztet és a joghurtot elkeverjük egy tálba és meleg helyen 8-10 órát állni hagyjuk. Ekkorra kicsit

megkel. Belekeverjük a lisztbe, hozzáadjuk a sót, a cukrot, a sütőport, az olajat és annyi meleg vizet, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk.Lefedve 1 órát pihentetjük, majd átgyúrjuk 14 gombócot formálunk belőle és 10 cm átmérőjű lepényekké nyújtjuk. Egyenként mindkét oldalát bő, forró olajban megsütjük Csapáti: teljes őrlésű búzalisztből készül, amelyhez kevés ghít vagy vajat, sót és annyi vizet adunk, hogy kidolgozva a tészta elváljon az edény falától és a kezünktől. Gombócokat formálunk belőlük, meghempergetjük lisztben, majd vékony korongokra nyújtva forró serpenyőben közepes lángon mindkét oldalát világosbarnára sütjük. A csapáti tésztájába keverhetünk apróra vágott hagymát, metélőhagymát, karfiolt, esetleg ízesíthetjük curryvel, és ugyanúgy megsüthetjük, mint a zöldség nélküli csapátit. Így laktatóbb, tipikusan indiai jellegű ételt kapunk. lepény: teljes kiőrlésű lisztből

és vízből készítsünk palacsintatészta sűrűségű keveréket. Tegyünk bele egy kevés ghít vagy étolajat (1 kg masszához legalább 1 evőkanállal), majd előmelegített szeletsütőn süssük ki. A vékony tészta 5-6 perc alatt átsül, ropogóssá vállik. Az így kapott lepényre mákos vagy diós mézet, szezámmagkrémet (tahin), mogyorókrémet, szója- vagy zöldségpástétomot kenhetünk. Természetes módon kelesztett kenyér: teljes kiőrlésű búzalisztet és langyos vizet híg tésztává keverjünk össze, és letakart tálban tegyük éjszakára meleg helyre. Másnapra a tészta megkel, és enyhén buborékos lesz. Adjunk hozzá kevés sót és egy kevés étolajat, majd ismét teljes kiőrlésű lisztet, amíg a keverék elég sűrű lesz ahhoz, hogy a tálból kézzel egyben kiemeljük. Hagyjuk a tepsiben még pár órát kelni, majd 350 fokos sütőben 1-1,5 óra alatt kisütjük. Kihűlés után fogyasztható Kókuszkenyér: kétféle módon lehet

elkészíteni ezt a receptet: vagy ghíben sütjük ki a tésztát, vagy pedig sütőben. Ha ghíben sütjük ki: 1 dl lisztet, 2 dl kókuszreszeléket és 3 ek cukrot keverjünk össze. Tegyünk hozzá vizet (ha van, pár csepp rózsavizet is), és gyúrjunk közepesen kemény tésztát. Formáljunk kerek lapokat, és süssük ki bő, forró ghíben világosbarnára. Ha sütőben sütjük, akkor a lisztet, a kókuszreszeléket, a cukrot és némi sót keverjünk össze, és morzsoljunk bele kb. 2 dkg vajat Vízzel gyúrjunk közepesen kemény tésztát az adalékokból. Nyújtsuk ki a tésztát, és pogácsaszaggatóval szaggassuk ki. Vajazzuk ki a tepsit, és helyezzük rá a kiszaggatott tésztát. Előmelegített sütőben süssük barnára Kenyérrudacskák: 2 csésze teljes kiőrlésű búzalisztet 1-1,5 csésze vízzel, egy ek ghível és csipet sóval jó keményre kidolgozunk. 1 óra pihentetés után 8 mm vastagra és kb. 16 cm hosszúra kinyújtjuk, csíkokra vágjuk,

megsodorjuk, végül megszórjuk bőven szezámmaggal, és közepes hőfokon (kb. 20 perc alatt) szép világosbarnára sütjük. Csacsifül Hozzávalók: 35 dkg liszt 25 dkg túró 25 dkg margarin 1 m.k sütőpor 1 e.k cukor Elkészítése: Összegyúrjuk a hozzávalókat, 2-3 mm vékonyra kinyújtjuk a tésztát. Majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, egyik felére baracklekvárt teszünk, a másik felét pedig ezekre ráhajtogatjuk. Forró sütőben kisütjük és a végén porcukrot szórunk rá. Sütemények, édességek Baracklekváros keksz Hozzávalók: 2 dl liszt 1 dl porcukor 4 e.k baracklekvár 7 dkg vaj 1 m.k szódabikarbóna Elkészítése: A hozzávalókat összegyúrjuk. Meglisztezett deszkán kinyújtjuk, kekszformákat szaggatunk ki belőle majd kivajazott, kilisztezett tepsibe tesszük. Közepes lángon világosra sütjük Almás pite Hozzávalók: 25 dkg margarin 2 dl tejföl 1 kg jonathán alma 15 dkg cukor 1 csomag sütőpor 5 dkg dió 5 dkg

zsemlemorzsa 0.5 dl tej 0.5 csomag fahéj 1 csipet 50 dkg só rétesliszt Elkészítése: Egy tálban a lisztet elmorzsolom a vajjal, majd hozzáteszem a sütőport, pici cukorral, pici sót, a tejfölt, a 0,5 dl tejet és jól összedolgozom. A tészta akkor van kész, amikor már elválik az edény falától. Két cipóz formálok belőle és hideg helyre teszem pihenni (hűtőszekrénybe) Ezután meghámozom az almát, nagy lyukú reszelőn lereszelem. Az egyik cipót még átgyúrom majd kinyújtom. Beteszem a vajjal kikent tepsibe, vékonyan meghintem zsemlemorzsával, ráteszem az almát, meghintem fahéjjal, cukorral és a dióval. Kinyújtom a másik cipót és befedem az almát, oldalát jól összenyomkodom, tetejét villával megszurkálom, kis tejjel átkenem, közepesen meleg sütőben 20-25 percig sütöm. A végén megszórhatjuk porcukorral Csokis muffin elkészítési idő: 60 perc Hozzávalók: (4 személyre) 1 pohár zabpehely 2 pohár teljes kiőrlésű

tönkölyliszt 1 pohár török mogyoró 2 t.k sütőpor 1 t.k szódabikarbóna 10 dkg étcsoki 2 e.k lenmag 1 pohár víz 0.25 db 4 e.k vanília rúd baracklekvár 0.75 pohár olaj 0.75 pohár méz 1 pohár barnacukor 0.75 pohár kakaópor Elkészítése: "Száraz" alkotórészek: 1 bögre zabpelyhet daráljuk lisztté turmixgépben, öntsük egy keverő tálba. 1 bögre mogyorót is daráljunk meg a turmixgépben, és öntsük a tálba. A csokit vágjuk apró kockákra és rakjuk a tálba Adjunk hozzá 2 bögre teljes kiőrlésű tönkölylisztet, fél-3/4 pohár jó minőségű kakaóport, 2 teáskanál sütőport és 1 teáskanál szódabikarbónát. Jól keverjük össze az egészet "Nedves" alkotórészek: Turmixgépben 2 evőkanál lenmagot 1 bögre vízzel alaposan turmixoljunk szét. (Sűrű nyálkás massza lesz.) Adjunk hozzá egy negyed rúd vaniliát (vagy 1 vaniliás cukrot), 4 evőkanál baracklekvárt, 3/4 bögre oilajat és 3/4 bögre

mézet. Az egészet turmixoljuk össze Öntsük ki egy másik keverőtálba. Keverjünk bele 1 bögre barna cukrot A turmix tartályába rakjunk egy kevés vizet, egyet keverjünk rajt, hogy kimossa a bennmaradt masszát, és öntsük a tálba. Keverjük hozzá a lisztes keveréket. Ha túl híg/sűrű adjunk hozzá tönkölylisztet/vizet A muffinsütőbe rakjunk kis papírbetéteket, töltsük meg a tésztával. Előmelegített sütőben közepes tűzön süssük kb 45 percet. Muffinsütő helyett süthetjük őzgerincformában vagy tepsiben is. Édes szilváslepény elkészítési idő: 60 perc Hozzávalók: 40 dkg fehérliszt 0.5 dl tej 2 dkg élesztő 1 e.k olaj 1 csipet só 1 csomag vaniliás cukor 1 e.k tejszín 2 e.k tejföl 2 e.k cukor 50 dkg szilva Elkészítése: Az élesztőt kevés tejjel felfuttatjuk, majd liszttel, olajjal, sóval és vaníliás cukorral közepesen kemény tésztát gyúrunk. Egy óráig kelesztjük A kelt tésztából hat lepényt

formálunk, a lepények szélére készítsünk peremet, hogy a tejszín ne folyhasson le. További 20 percig kelesztjük Sütőben 5 percig elősütjük. Ez idő alatt a tejszint, tejfölt, cukrot a fahéjjal összekeverjük A szilvákat, felszeleteljük. Az elősült tésztát megkenjük a tejszínes szósszal és a tetejére szilvát szórunk Majd újra sütőbe téve kb. 10 perc alatt készre sütjük Más gyümölccsel ill fagyasztott gyümölcsökkel is elkészíthető. Rafaello: 25 dkg kristálycukrot 1,5 dl forróvízben feloldunk, majd hozzáadunk 6 dkg margarint, 27 dkg sovány tejport és 25 dkg kókuszreszeléket. Ezt összegyúrjuk és 1 órára hűtőbe tesszük Mikor megdermedt diónyi gombócokat formálunk belőle és mindegyik közepére 1 szem mandulát vagy mogyorót teszünk, végül kókuszreszelékbe forgatjuk Laddu: egyenes aljú edényben olvasszunk meg 35 dkg ghít vagy vajat, és szórjunk bele 35 dkg megszitált sárgaborsólisztet. Pirítsuk a

keveréket lassú tűzön állandó keverés mellett kb 15 percig Utána hűtsük langyosra, majd keverjünk bele 25 dkg porcukrot. Diónyi golyókat formálva belőle, díszíthetjük a tetejét dióval, mazsolával, mandulával, mogyoróval, de kókuszreszelékbe is hempergethetjük. Végül hűtőszekrényben teljesen hidegre hűtjük Halava: 3 dl vizet 15 dkg cukorral felforralunk, és kis tűzön hagyjuk. 5 dkg diót durvára törünk és félretesszük. 10 dkg vajat kis lángon megolvasztunk egy edényben. Beleöntünk 12 g búzadarát, és fakanállal állandóan kevergetve 10-15 percig puhítjuk. Állandó keverés mellett beleöntjük a forró szirupot Belekeverjük a diót, még 2 percig főzzük kis lángon, míg a dara beissza a folyadékot. Dió helyett használhatunk bármilyen más csonthéjas magot, szárított gyümölcsöt vagy kompótot is. Kókuszos mákosgolyók: egy csésze zabdarát, zabpelyhet vagy búzacsírát enyhén megpirítunk, majd megöntözünk

frissen kipréselt narancs, mandarin vagy alma levével, hogy puha kását kapjunk. Hozzáadunk 30 dkg mazsolát és 20-25 dkg darált mákot, tetszés szerint ízesítjük vaníliával, ánizzsal vagy fahéjjal, mézzel és reszelt narancs- vagy citromhéjjal, és golyócskákat formálunk belőle. A golyókat kókuszreszelékbe forgatjuk. Azonnal fogyasztható, de egynapos pihentetés után még kellemesebb az íze. Répatorta: 12 dkg cukrot, 6 ek mézet, 17 dkg finomra reszelt répát, 5 dkg datolyát, 12 dkg mazsolát, ž kk szerecsendiót, 12 dkg vajat és 1,5 dl vizet összekeverünk egy lábosban, és lassú tűznél felforraljuk őket. Öt percig hagyjuk rotyogni, majd lehűtjük. Belekeverünk 12 dkg teljes kiőrlésű búzalisztet, 12 dkg finomlisztet, 2 ek joghurtot, 2 kk sütőport és egy csipet sót. Egy dobozformában kb. 60 percig sütjük Rácsra borítva kihűtjük, a tetejét megszórjuk porcukorral, és vékonyra szeletelve tálaljuk. Almás durumpalcsinta: 25

dkg durumlisztet keverjünk el turmixgépben 10 dkg vajjal és annyi 50-50%-ban elegyített tej-víz keverékkel, hogy tejfölsűrűségű tésztát kapjunk. A keverékbe reszeljünk 3 almát, s ízesítsük fahéjjal, pici sóval Fél óra pihentetés után lehet kisütni. (Természetesen tehetünk bele egy tojásnak megfelelő tojásport is.) Mézes püspökkenyér: 30 dkg lisztet, 10 dkg cukrot, 1 dl mézet, 1 ek sütőport, fél citrom levét és héját, 10 dkg mazsolát, 10 dkg apróra vágott diót, kevés fahéjat, szegfűszeget és 1 dl narancslét nagy tálban összekeverünk. Ha jó alaposan kikevertük a tésztát, kivajazott, lisztezett őzgerincformába öntjük, és lassú tűzön megsütjük. Miután kihűlt, bevonhatjuk karob-vagy csokoládémázzal. Italok. Indiai tea (chay): 1 liter vízbe tegyünk 1 evőkanál teakeveréket, és forraljuk 5 percig. Utána öntsünk hozzá 3 dl tejet, és újra forraljuk fel a teát. Ízlés szerint édesíthetjük. A teakeverék

receptje: 2 csomag őrölt fahéj, 1,5 csomag őrölt szegfűszeg, 0,5 csomag őrölt szegfűbors, (esetleg ˝ kk őrölt fehérbors), 1 csomag őrölt gyömbér és 10 hüvely kardamon őrölt magja. Kókusztej: 2 dl tejbe keverjünk ˝ zacskó kókuszreszeléket, hevítsük forrásig, majd hagyjuk állni 20 percig. Utána szűrjük át a tejet, édesítsük tetszés szerint, a kókuszpépet pedig felhasználhatjuk nektárhoz. Szójatej: 3 csésze sárga szójababot megmosunk, majd 6 dl vízben áztatunk 12 órán át. Utána leöntjük az áztatóvizet, és a babot jól átöblítjük. A 3 csésze babot turmixgépben 6-7 csésze forró vízzel addig keverjük, amíg sűrű püré lesz belőle. Utána nagy méretű fazékban közepes lángon, állandó kevergetés mellett felfőzzük, majd 10-15 percen keresztül forraljuk lassú tűzön. Utána átszűrjük, és jól kinyomkodjuk a maradék masszát. A leszűrt szójatejet hirtelen lehűtjük, majd hűtőszekrénybe tesszük. Kb 4

napig őrzi meg frissességét. Gyümölcsturmix: 0,5 l szójatejet turmixgépben összekeverünk 1 csésze eperrel vagy más, idényjellegű gyümölccsel és 1 ek mézzel. (Szójatej tartalmú italokat nyáron fogyasszunk, mert a szójatej jin jellegű, ezért erősen hűsítő hatású.) Karob mokka ital: 0,5 l szójatejet turmixgépben összekeverünk 2 ek karobbal (szentjánoskenyér-mag lisztjével), 1ek instant gabonakávéval és 2 ek mézzel. Az italt poharakba töltjük, majd egy csipet karob port szórunk a tetejére. Nektár: 2-3 féle idényjellegű gyümölcsöt jól megmosva és apróra vágva keverjünk össze személyenként ˝ ek kókuszreszelékkel, ˝ ek mazsolával és 1 pohár joghurttal. Hagyjuk összeérni az alkotórészeket 1-2 órán keresztül Trópusi eső (gyógynövény) tea: hibiszkuszvirágot, fenyérfüvet (ha nincs, helyettesíthetjük citromfűvel), borsmenta levelet, fodormenta levelet, apróra vágott narancshéjat és darált csipkebogyót

keverjünk össze egyenlő arányban, ízesítsük aprított darabos fahéjjal. 1 ek keveréket öntsünk le 2 dl forrásban levő vízzel, és 5-10 percig hagyjuk állni. Szűrve melegen, hidegen egyaránt fogyasztható, nyáron kitűnő frissítő ital hűtve. Görögdinnyesörbet: 12 dl összetört görögdinnyebelet összekeverünk fél citrom levével és 4 dl cukorral vagy mézzel. Mély tálba öntve a hűtőszekrénybe tesszük. Tálalás előtt 1 órával kivesszük a hűtőből, és a tetejére öntünk 4 dl tejszínt. A tejszínt hagyjuk elkeveredni a görögdinnyével, aztán rögtön tálaljuk Forró napokon kitűnő frissítő. Gabonamagvak és pelyhek főzési ideje: Búza, rozs, árpa: 45 perc Csíráztatott búza: 5-10 perc Búzadara: 5 perc Barnarizs: 25-30 perc, utána a tűzről levéve 10 percet álljon lefedve Hajdina: mint a barnarizs Köles: 20 perc, utána lefedve 10 percig álljon, mint a rizs Búzapehely: 5 perc Rozspehely: 5 perc Zabpehely: 5 perc

Árpapehely: 5 perc