Betekintés: Az organikus gazdálkodás, ökológiai mezőgazdaság hazai és nemzetközi helyzete, tapasztalatai, oldal #1

Figyelem! Ez a doksi automatizáltan exportált szöveges tartalma.
Kérlek kattints ide, ha kulturált formában szeretnéd megnézni!



Az organikus gazdálkodás „ökológiai mezőgazdaság” hazai és nemzetközi helyzete, tapasztalatai
Hazánkban már évtizedes múltja van az ökológiai gazdálkodásnak és a mára megmaradt termelők többsége a nehézségek ellenére is folytatja tevékenységét, hiszen nálunk már életszemléletté vált ez a tevékenység. Az ökológiai gazdálkodás, mint fogalom használatát az Európai Unió a Tanács 2092/91/EGK Rendelete mellékletében tette hivatalossá. Hazánkban még a bio-,a szerves-,vagy az organikus gazdálkodás, a vegyszermentes gazdálkodás szóhasználat is gyakran előfordul. Nevezzék bárhogyan is ezt a gazdálkodási módot, az elveit mindenkinek egyformán kell értelmezni. A civil kezdeményezést követően kormányzati szinten is elkezdődtek az ökológiai gazdálkodás szabályozásával foglalkozni, aminek következtében kiadásra került a mezőgazdaságitermékek és élelmiszerek ökologiai követelmények szerinti előállításról, forgalmazásáról és jelöléséről szóló 140/1999 (IX.3.) Kormányrendelet. A kormányrendelet már foglakozott a gazdálkodási mód lényegével is: Az ökológiai gazdálkodás elnevezése országonként változik (organikus, biológiai, ökológiai stb.) , azonban ugyanazt jelenti: a mezőgazdasági üzemben a termék előállításával kapcsolatos műveletek összessége( beleértve a csomagolást és a jelölést is) a rá vonatkozó szabályok szerint van végre hajtva. A jogszabályban megfogalmazottak szerint mindazon termékek ökológiai termékek, amelyek megfelelnek a minősítési rendszer követelményeinek. A teljesség igénye nélkül bemutatásra kerül még néhány olyan ökológiai gazdálkodásról szóló forgalmi meghatározás, amelyek napjainkban gyakran kerülnek idézésre. Márai Géza és munkatársai az ökológia gazdálkodás fogalmát a következőképpen határozzák meg: „ a bio(öko-, orgamikus) gazdálkodás olyan környezetkímélő és megújító, különleges minőség űés teljes körű mező-,erdő- és tájgazdálkodást, élelmiszertermelést,valamint vidékfejlesztést jelent, amely a szigorú előírások(EU. IFOAM,B IOKULTÚRA Egyesüléet) keretei között, különleges ellenőrzés és minősítés mellett,valamint aktív környezet- és egészségvédelem, és életforma-változás igényével folyik.” Sárközy Péter szerint az ökológiai gazdálkodást folytató termelő az Organikus Mezőgazdasági Mozgalmak Nemzetközi Szövetsége(IFOM),a FAO és WHO által közösen kidolgozásra került Élelmiszerkönyv gazdálkodás a természetidegen anyagok felhasználása nélkül állítja elő termékeit, fenntartható, változatos, kiegyenlített, környezetmegóvó és jövedelmező rendszerek létrehozása törekszik, amelyeknek során egészséges táplálékot állíthatnak elő. A napjainkban az ökológiai termelést szabályozó új tervezetekben az európai union kivüli ökológiai gazdálkodásból származó termékek kölcsönös elismerésének alapjaként vitatott Codex Alimentarius az ökológiai gazdálkodást egy holisztikus termelési-gazdálkodási rendszerként említik, amely a természetes eljárásokat részesíti előnyben a nem mezőgazdasági eredetű ráfordításokkal szemben, tehát a szintetikus anyagok helyett biológiai, mechanikai, talajművelési módszereket alkalmaz. A fenntarthatóság és az élelmiszertermelés összekapcsolásával Radnics László az ökológiai gazdálkodást az alábbi módom értelmezi: „Ökológiai gazdálkodás alatt a szintetikus műtrágyák és (szintetikus) növényvédő szerek nélküli, a természetes biológiai ciklusokra, szerves trágyázásra, biológiai növényvédelemre alapuló gazdálkodási formát értünk.” AZ ÖKOLÓGIAI GAZDÁLKODÁS (MÁS SZÓVAL ORGANIKUS VAGY BIOLÓGIAI GAZDÁLKODÁS) OLYAN ALTERNATÍV MEZŐGAZDASÁGI RENDSZER, MELY ÖKOLÓGIAI ÉS BIOLÓGIAI ESZKÖZÖKKEL KÉPES KIVÁLÓ BELTARTALMÚ, NAGY BIOLÓGIAI ÉRTÉKŰ, KÁROS ANYAGOKTÓL MENTES ÉS MEGFELELŐ MENNYISÉGŰ TÁPLÁLÉKOT ELŐÁLLÍTANI. E TEVÉKENYSÉGE SORÁN ELEGET



TESZ A FENNTARTHATÓSÁG KÖVETELMÉNYÉNEK, MEGÓVJA A KÖRNYEZETET, ANNAK SOKSZÍNŰSÉGÉT, UGYANAKKOR JÖVEDELMET BIZTOSÍT. AZ ÖKOLÓGIAI GAZDÁLKODÁS LÉNYEGE AZONBAN NEM CSAK A TERMÉKEKEN KERESZTÜL MÉRHETŐ LE, HANEM EGY TELJESKÖRŰ ÖKOLÓGIAI SZEMLÉLET KÍVÁN KÖZVETÍTENI, MELY TUDATOSSÁ TESZI AZ EMBEREK EGÉSZSÉGRE VALÓ TÖREKVÉSÉT, MEGVÁLTOZTATJA FOGYASZTÁSI SZOKÁSAIKAT, TÁPLÁLKOZÁSUKAT, ÉS A TERMÉSZET FELÉ FORDÍTJA GONDOLKOZÁSUKATVÉDELMÉT Ökológiailag optimális termés Egy területről csak az időegység alatt keletkezett produktumot (végső soron a növényi testekbe a fotoszintézis során beépült szerves anyagot) takarítjuk be. Biodiverzitás Az élőlények sokfélesége, egy terület élővilágának gazdagsága. Különféle tudományos meghat

  Következő oldal »»

Tanárajánló - kiemelt tanáraink

Szeretnél itt megjelenni? Tájékoztatónkat itt találod.