Étel- és italreceptek | Ételreceptek » Pongrátz Péter - Peti szakácskönyve

Alapadatok

Év, oldalszám:2002, 13 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:173

Feltöltve:2009. február 28.

Méret:207 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

Peti szakácskönyve D v yv ny ön kö 0. k 20 22 árr 2 pttttá ep ecce Re GR PG DP Peti szakácskönyve LLe ek kö özzö ölltte e:: P Po on ng grrá ácczz P Pé étte err Klemi 1 Peti szakácskönyve Tartalomjegyzék Peti szakácskönyve . 1 Receptek . 3 Andalúz gazpacho . 3 Cukrozott narancshéj . 3 Gesztenyével töltött csirkemell . 3 Görög saláta. 3 Kacsamell párolt körtével és rokfortmártással . 4 Könnyű csirkemell . 4 Krémfánk . 4 Marha vesepecsenye gombóc . 4 Mézes-rozmaringos bárányborda . 5 Narancsbólé . 5 Narancscsók . 5 Narancsdzsem . 5 Narancsfelfújt . 5 Narancskrém . 5 Narancslikőr . 6 Narancslikőr (Angol) . 6 Narancsmártás . 6 Narancsmártás (Tejes) . 6 Narancs parfé . 6 Narancssaláta . 6 Narancssarlott . 6 Narancstorta . 7 Narancs-torta . 7 Nyúlkocsonya . 7 Palacsinta körtével és fagylalttal . 7 Pikáns húsgombóc leves . 8 Pozsonyi kocka . 8 Pulykamell-rolád mandulás körtével . 8 Rizses pulyka bácskai módra . 9

Rizsfasírt. 9 Szecsuani babos kacsa . 9 Színes tavaszi sonkás saláta . 9 Szőlős túróhabtorta .10 Tejszínes mákos palacsinta .10 Tokaji bor-krémleves aszalt szőlőszemekkel .10 Töltike (Szőlőlevél-főzelék) .10 Török csirkesaláta .11 Túróval töltött alma .11 Vegetáriánus fagylalt .11 Vendégváró desszert .11 Virslisaláta . 12 Klemi 2 Peti szakácskönyve Receptek Andalúz gazpacho Hozzávalók (6 személyre): 50 dkg paradicsom, 25 dkg uborka, 3 színes kaliforniai paprika, 2 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 kemény tojás, 2 szelet szendvicskenyér, 6 db fekete olajbogyó, 0,4 dl ecet, 2,5 dl erős szárnyas leves, 1,5 dl (olíva)olaj, késhegynyi paprika, só, bors. Elkészítés: A meghámozott, kimagozott paradicsomot, a meghámozott uborkát, a paprikák felét, az egyik hagymát, és a fokhagymát apróra vágjuk. Megsózzuk, borsozzuk, hozzákeverünk 1,2 dl olajat, 2 órát szobahőmérsékleten pácoljuk. A felforrósított levesbe

belekeverjük az ecetet. A kenyérszeleteket egy pillanatra belemártjuk, majd felkockázzuk, és a maradék olajon megpirítjuk. A pácolt zöldséggel együtt a levesbe keverjük, és az egészet összeturmixoljuk. A kész levest alaposan behűtjük. A maradék paprikát és hagymát szintén felaprítjuk, a meghámozott tojásokat cikkekre vágjuk, és az olajbogyóval együtt külön tálra rendezve kínáljuk a leves mellé. Cukrozott narancshéj A narancs héját vízben puhára főzzük. Cukrot olvasztunk, a vízből kiszedett, lecsurgatott narancshéjdarabokat belevetjük, felforraljuk vele, aztán kiszedjük belőle, és másnapig nyugton hagyjuk. Ezt öt napon keresztül megismételjük, ugyanazon cukoroldattal. Akkor másik cukorból szirupot főzünk, beletesszük a lecsepegtetett narancshéjat, és folyton keverve forraljuk, míg egészen sűrűre befő. A narancshéjat kiszedve, a cukrot levéve a tűzről, pálcikával addig kevergetjük, míg fehér pép lesz belőle.

Ekkor meghengergetjük benne a narancshéjat, újra kiszedjük, szitán megszárítjuk. Gesztenyével töltött csirkemell Hozzávalók: 4 db csirkemell filé, 25 dkg natúr gesztenyepüré, szegfűszeg, fahéj, só, bors, rum, 2 dl húslé, 1 ek liszt, 1 ek olaj, 1 doboz karikára vágott ananász, 10 dkg mazsola. Elkészítés: A szegfűszeget és a fahéjat egy kevés vízben felfőzzük, kivesszük belőle a fűszereket, majd ezzel a lével összegyúrjuk a natúr gesztenyemasszát. A csirkemell filét megnyitjuk, majd ezzel a töltelékkel megtöltjük. Lisztbe forgatjuk, és kevés olajon hirtelen megsütjük. Ráöntjük a húslét, az ananász levét, és puhára pároljuk. Kevés vajat hevítünk serpenyőben, beletesszük az ananászkarikákat, ízlés szerint rummal vagy konyakkal meglocsoljuk, és meggyújtjuk (azaz flambírozzuk). Elkészítjük a köretet: A rizst készre pároljuk, úgy, hogy a pároló léhez adjuk a mazsolát, és a fél doboz kockára vágott

ananászt, majd sózzuk. Tálalása: a flambírozott ananászkarikára helyezzük a töltött csirkemellet. Köretként mazsolás, ananászos rizst adunk hozzá. Görög saláta Hozzávalók: 4 db paradicsom, 2 db uborka, 40 dkg feta sajt, 2 db lila hagyma, 4 db paprika, 10 dkg olívabogyó, friss oregánó, friss bazsalikom, ízlés szerint olívaolaj vagy borecet. Elkészítés: A paprikát, a paradicsomot, az uborkát és a lila hagymát kis kockákra vágjuk, jól összekeverjük, vagy összerázzuk. Hozzákeverjük az olívabogyót, majd a felkockázott feta sajtot, és a fűszereket. Ízlés szerint kínálhatunk hozzá olívaolajat, vagy borecetet. Klemi 3 Peti szakácskönyve Kacsamell párolt körtével és rokfortmártással Hozzávalók: A kompóthoz: 4 közepes nagyságú körte, 1 rúd fahéj, 3-4 szegfűszeg, kevés cukor, 4 dl Burgundi bor. A kacsamellhez: 80 dkg kacsamell filé, 8 ek olaj, 8 ek a vörösboros főzőléből, édesnemes fűszerpaprika, só, bors.

A mártáshoz: 1 fej vöröshagyma, 1 ek margarin, 1 dl a vörösboros főzőléből, 10 dkg rokfort, 1 dl tejszín, őrölt paprika, só, bors. Elkészítés: Körtekompótot készítünk a hozzávalókból, majd a körte levét félretesszük. A kacsát sóval, borssal fűszerezzük, majd elősütjük olajban A körte félretett levében puhára pároljuk. A rokfortmártáshoz a finomra vágott vöröshagymát megdinszteljük. Hozzátesszük a villával összetört rokfortot, majd a tejszínt és az 1 dl főzőlevet, sózzuk, borsozzuk. Habverővel addig keverjük, amíg csomómentessé nem válik. Könnyű csirkemell Hozzávalók: 20-25 dkg füstölt sajt reszelve vagy 1 dl zacskós sajtmártás, 2 dl tejszín, fejenként fél csirkemell, csiperke, mogyoróburgonya, brokkoli, zöldfűszerek, koktélparadicsom, gyöngyhagyma, színes paprikák, póréhagyma, só, bors. Elkészítés: A mellfiléket sózzuk, fűszerezzük, és forró olajban elősütjük, majd félretesszük. A

sütéshez használt olajban megdinszteljük a póréhagyma karikákat, rátesszük a gombát, majd tovább pirítjuk. Hozzáadjuk a színes paprikát, a gyöngyhagymát, az előfőzött burgonyát és a brokkolit. Tejszínnel dúsítjuk, és készre főzzük. Ezután a serpenyőben hagyjuk, vagy római- esetleg más agyagtálba helyezzük. Rátesszük a nem túl vékonyra felszeletelt csirkemellfiléket Ugyanígy elrendezzük a felezett koktél- paradicsomot is. Hozzáadjuk a sajtmártást, és 180190 C fokos sütőben hirtelen megsütjük, a sajtot aranybarnára pirítjuk Friss fűszerrel, a maradék koktélparadicsommal díszítjük és tálaljuk. Rosé, vagy száraz fehér, illetve félédes borokat ajánlunk hozzá. Krémfánk Hozzávalók: 30 dkg liszt, 0,75 l tej, 15+2 tojás sárgája, 6 evőkanál porcukor, 1 rúd vanília, édes dara vagy babapiskóta, 1 vanília puding. Elkészítés: Habverővel jól összedolgozzuk a lisztet, a cukrot, a tejet és a tojássárgákat.

Vaníliával ízesítjük Tűzön sűrű pépet főzünk belőle Ha kihűlt, vajjal kikent tepsibe tesszük, ujjnyi vastagságúra elegyengetjük, és 180 C fokos sütőben kisütjük. Ha megsült, és egy kissé kihűlt, lisztezett deszkára kiborítjuk, majd fánkokat szaggatunk belőle. Megkenjük a maradék két tojás sárgájával, és édes morzsában megforgatjuk. Vanília pudinggal tálaljuk. Marha vesepecsenye gombóc Hozzávalók: 80 dkg darált marhahús, 10 dkg rizs, só, bors, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 l erőleves (lehet kockából is), 20 dkg tarhonya, 1 pohár tejföl, 1 citrom leve, petrezselyem, 2 egész tojás. Elkészítés: A darált marhahúst az előzőleg puhára főtt rizzsel összekeverjük, majd adjuk hozzá a sót, borsot, apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát, a tojásokat, és jól összedolgozzuk. Gombócokat formázunk belőle, majd 7 dl erőlevesben puhára főzzük. A tejfölt citromlével kikeverjük, és tálaláskor a

gombócokra öntjük, petrezselyemmel megszórjuk. A húsgombócokat a 3 dl erőlevesben készre főzött tarhonyával tálaljuk. Klemi 4 Peti szakácskönyve Mézes-rozmaringos bárányborda Hozzávalók: Bárányborda (18-20 dkg/fő), rizs és vadrizs (20-25 dkg/fő), olaj, vagy vaj a sütéshez, liszt a panírhoz, durvára őrölt színes borskeverék, méz, só, zöld ceruzabab, bacon, friss rozmaring, sáfrány, borókabogyó, szezámmag. Elkészítés: A bordákat felszeleteljük, sózzuk, borsozzuk, majd kb. 2 órán át a hűtőben állni hagyjuk. A serpenyőben olajat vagy vajat hevítünk, majd a lisztbe mártott bordákat a friss rozmaringgal és a borókabogyóval hirtelen kisütjük. A végén, mielőtt kivennénk, kb. 1 evőkanál mézet rákaramellizálunk A húst kb 50 C fokos sütőben melegen tartjuk. Eközben a kétféle rizst a szokott módon elkészítjük, a megfőzött ceruzababokat vajon megpirítjuk, majd szezámmaggal megszórjuk. A ceruzababokat egy

szelet baconba csavarjuk és megsütjük a serpenyőben. Ízlésesen tálaljuk, pecsenyelét öntünk mellé. Testes, száraz jellegű vörösborokat - pl. bikavér- fogyasszunk mellé Narancsbólé 5-6 darab, jól megtisztított és karikákra vágott, vegyesen vörös- és fehérbelű narancsot és egy karikára vágott citromot rakunk a bólés tálba és meghintjük kb. 25 deka porcukorral. Félórai szünet után ráöntünk 1 liter, jó erős, elsőrangú rizlingbort, fél liter egri bikavért vagy más jó vörösbort, 2 pohárka francia konyakot, ugyanannyi kűraszó likőrt. Nem sokkal tálalás előtt még egy üveg jégbehűtött pezsgőt is öntünk bele, és természetesen a bólénak is jég között kell állnia a felszolgálásig. Waldmeistert is önthetünk rá Átszűrve töltjük poharakba Narancscsók Huszonöt deka cukrot félóráig keverünk 4 egész tojással. Mikor a massza piskótatészta sűrűségű, belevegyítünk 6 deka, kockára vágott mandulát, 1

narancs finomra vágott héját (mikor ez nincs, 6 deka cukrozott narancshéjat, persze szintén finomra vagdalva) és annyi lisztet, hogy galuskatészta sűrűségű legyen. Megkent tepsire kis halmocskákat rakunk belőle, meghintjük porcukorral, és mérsékelt tűznél megsütjük. Narancsdzsem Négy narancsot és egy citromot héjastul hosszában kettévágunk, és aztán vékony karikákra metéljük. Tál fölé helyezett deszkán csináljuk, hogy minden cseppet felfoghassunk. A magvakat természetesen kiszedjük Megmérjük a súlyát és háromszor annyi vízben (fél kilóra másfél liter víz) 24 óráig áztatjuk. Akkor az egészet felforraljuk, 20 percig lobogva forrni hagyjuk, és ismét 24 órát állni hagyjuk. Akkor belecsavarjuk 2 citrom levét, megmérjük és ugyanannyi súlyú kocka- vagy süvegcukorral, 30 percig erősen forraljuk. Üvegekbe töltjük, lekötözzük, kigőzöljük. Nagyon híg, de kihűlve teljesen kocsonyás lesz Ajánlatos egyszerre csak

ebből az előírt mennyiségből készíteni, amiből 4-5 félkilós dzsemes üveg telik meg. Narancsfelfújt 15 deka cukrot ledörzsölünk 1 narancson. Egészen finomra törjük, s aztán ráfacsarjuk 1/2-1 narancs levét. Négy tojássárgáját ütünk rá, és fél óráig keverjük Másfél tejbe áztatott és átpasszírozott zsemlyét és a négy tojás kemény habbá vert fehérjét keverjük hozzá könnyedén, és vajjal kikent formában 3/4 óráig főzzük forró vízben. Tálra borítva baracköntettel tálaljuk Narancskrém Klemi 5 Peti szakácskönyve 5 tojássárgáját elkavarunk 40 deka cukorral, 2 narancs levével és egynek a lereszelt héjával, föleresztjük két és fél deci forró tejjel, beleteszünk másfél-két deka feloldott zselatint és a tűzön (esetleg gőz fölött) folytonos, erős keverés közt sűrű krémet főzünk belőle. Onnan levéve, tovább keverjük, míg kihűl Mikor egészen hideg, gyorsan belevegyítünk 1 liter kemény

habbá vert tejszínt. Kevés alkörmössel szép rózsaszínűre festhetjük a krémet. Narancslikőr Egy liter 96%-os tiszta szeszben egy hétig áztatjuk nyolc kisebb narancs héját, melyről a belső fehér réteget gondosan letisztogattuk. Egy hét múlva beleöntünk fél liter jó nyers tejet. E keverék álljon így újra egy hétig, ekkor egy kiló cukorból és egy liter vízből főzött, s kihűlt szirupot öntünk hozzá, s további egy hét elteltével szűrőpapíron átszűrjük, és likőrös üvegekbe öntjük. Narancslikőr (Angol) 85 deka cukrot másfél deci vízzel 10-12 percig forralunk. Levéve a tűzről, hozzáöntünk két liter tiszta rozspálinkát, beleteszünk hat meghámozott narancsot, háromnak az apróra vágott héját, és három szintén meghámozott citromot. Bőszájú üvegbe töltjük, és 10-12 napig befödve tartjuk, naponta néhányszor fölrázva vagy megkeverve. Akkor aztán szűrőpapíron átszűrjük, üvegekbe töltjük Mennél

tovább áll jól ledugaszolva, annál jobb lesz. Narancsmártás Öt deka felolvasztott vajban folytonos keverés közt sötétbarnára pirítunk 5 deka lisztet és egy jó evőkanál cukrot. Vigyázzunk, oda ne égjen! Ezt a rántást föleresztjük annyi barna mártással, hogy kellő sűrűségű legyen. Fél narancs héján ledörzsölünk két kockacukrot, és teljesen feloldjuk 1 narancs kicsavart levében. Beleöntjük a mártásba és kb. 3 percig forraljuk, mialatt a képződő habot többször leszedjük róla. Narancsmártás (Tejes) Öt tojás sárgáját habosra keverünk öt evőkanál cukorral. Belereszeljük 1-2 narancs héját, és három és fél deci tejjel föleresztjük. Addig verjük a tűzön, amíg kellőleg megsűrűsödik. Narancs parfé Egy liter vízből és harmincöt deka cukorból szirupot főzünk. Legalább 10-15 percig főzzük. Levéve a tűzről, belecsavarjuk öt narancs és három citrom levét (Vigyázzunk, hogy a citrommagokat ketté ne

vágjuk, mert ettől keserű lesz a szirup!) Átpasszírozzuk és mikor teljesen kihűlt, összekeverjük hét deci kemény tejszínhabbal. Narancssaláta Hat narancsot gondosan meghámozunk és magjait kivéve, karikára vágva tálba rakjuk, erősen megcukrozzuk (természetesen porcukorral), 2 pohár kűraszó-likőrt és 1 deci vörösbort öntve rá, 4-5 óra hosszat állni hagyjuk, hideg helyen. Narancssarlott Klemi 6 Peti szakácskönyve Piskótatésztát készítünk, és fél cm vastagságban, vajjal megkent, tepsibe tett papírra kenve megsütjük. Ha készen van lefejtjük a papírról, a pudingforma fenekének megfelelő korongot vágunk ki belőle, majd pedig a forma magasságának megfelelő szeleteket. Ezeket mind, valamint a korongot is bevonjuk narancsmázzal A pudingformát először papírral béleljük ki, azután pedig a mázzal bevont koronggal és szeletekkel, mégpedig természetesen a mázas oldalukkal lefelé illetve kifelé. A középen levő űrt

narancskrémmel töltjük meg, aztán jégre tesszük a formát. Mikor jól megfagyott, tálra borítjuk és cukros tejszínhabbal, cukrozott narancsszeletekkel és ugyanilyen narancshéjjal díszítjük. Alkörmös = (alkermes) festő-szőlő, berzseny, vérfürt Sarlott = egyfajta (nem hagyományosan készített) piskótatorta Narancstorta Hat tojást 15 deka cukorral gőz fölött addig verünk, míg sűrűsödni kezd. Mikor levesszük, belevegyítjük 1 narancs lereszelt héját és keverjük, míg kihűl. 12 deka finomlisztet és 2 deka olvasztott vajat adunk még hozzá és kikent, meghintett formában, lassú, egyenletes tűzön megsütjük. Mikor kihűlt kettévágjuk és megtöltjük cukros tejszínhabbal, amelybe átpasszírozott narancsdzsemet kevertünk. Ugyancsak ilyen tejszínhabbal vonjuk be a tetejét is, és legfelül megszórjuk apróra tört cukrozott narancshéjjal, vagy pedig cukorral bevont narancsgerezdekkel díszítjük. Narancs-torta 8 tojássárgáját

habosra keverünk 8 evőkanál cukorral. Beleteszünk 15 deka hámozott, darált mandulát, 2 narancs reszelt héját, 2 narancs levébe áztatott 2 evőkanálnyi lisztet, végül a 8 tojás keményre vert habját. Egyenletes tűznél sütjük, és a következő töltelékkel töltjük meg: 2 narancs levét, és egynek a reszelt héját 15 db kockacukorral addig főzünk, míg sűrű lesz. Akkor elvesszük a tűzről, és ha kissé kihűlt, 10 deka vajat keverünk bele. A tortát kívülről tejszínhabbal vonhatjuk be. Nyúlkocsonya Hozzávalók: nyúlcomb (10 dkg/fő), gomba (10-15 dkg/fő), 1 db félbevágott citrom, zöldségek (15-20 dkg/fő), fehérbor (1 dl/fő), aszpik vagy zselatin, babérlevél, kakukkfű, egész bors, só, zöldfűszerek, balzsamecet. Elkészítés: A fűszerekből, citromból, borból főzőlevet készítünk, majd a nyúlcombokat és a zöldségeket ebben a lében puhára főzzük. Ezután lehabozzuk, szűrjük, majd a húsokat és a zöldségeket

kivesszük, lehűtjük, illetve hagyjuk kihűlni. Kihűlés után vékony szeletekre vágjuk A tiszta főzőlét zselatinnal megkötjük és ízléses formaedénybe (pl.: őzgerinc, puding, stb) töltjük A húsokat, zöldségeket rétegezve rakjuk - folyamatos aszpiklé öntése mellett. Időközönként esetleg néhány percre a fagyasztóba tesszük. Ezzel a módszerrel megtöltjük a formát. Ezt követően kb 1 órára a hűtőbe tesszük Tálalás előtt forró vízbe mártva, a formából tányérra helyezzük. Szeletelt, friss rozskenyérrel, pirítóssal kínáljuk. Balzsamecettel, friss ecetes tormával, friss salátákkal tálaljuk. Száraz olaszrizling jellegű fehérbort javaslunk mellé. *Tipp: Fényesebb zselatinfelületet kapunk, ha a főzőlevet megkötéskor először a forma falán körbeforgatjuk, majd jégre, fagyasztóba tesszük. Palacsinta körtével és fagylalttal Hozzávalók: 1 tk vaj, citromfagylalt (1 gombóc/fő), 1 ek citromszörp, 1 citrom,

palacsintatészta, 1 dl tejszín, cukor, vaníliás cukor, szeletelt mandula, porcukor, Klemi 7 Peti szakácskönyve fahéj, csokoládéforgács, citromfű, felezett körtebefőtt, vilmoskörte pálinka, a sütéshez 1 ek vaj. Elkészítés: A mandulát megpirítjuk. Palacsintát sütünk a szokott módon A vajat, a citromszörpöt a tejszínnel és a vilmoskörte pálinkával habosra keverjük a mártáshoz. Tálaláshoz a palacsintát a tányérra helyezzük A vajas forró serpenyőben a körték mindkét oldalát gyorsan megsütjük. A magház helyére a fagylalt kerüljön. Körbeöntjük a mártással, megszórjuk csokoládéforgáccsal, mandulával, porcukorral és fahéjjal, majd citromfűvel díszítjük. Édes desszertborokat - pl. tokaji- ajánlunk hozzá Pikáns húsgombóc leves Hozzávalók: 10 dkg füstölt sonka vagy füstölt tarja, 4 fej vöröshagyma, 30 dkg darált sertéshús, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg fehérrépa, 10 dkg burgonya, 1 pohár tejföl, 2 egész

tojás, olaj, fokhagyma, só, bors, mustár, babérlevél, fűszerpaprika. Elkészítés: Először a húsgombócot készítjük el: A darált húst, dinsztelt, apróra kockára vágott vöröshagymát, egész tojást, sót, borsot, fokhagymát összekeverjük, és kis gombócokat formálunk belőle. A csíkokra vágott füstölt sonkát vagy tarját olajban lepirítjuk, hozzátesszük a finomra vágott vöröshagymát, a fűszerpaprikát, sót, borsot, babérlevelet, az apró kockára vágott sárgarépát, fehérrépát, és puhára pároljuk saját levében. Esetleg kevés vizet tehetünk hozzá. Amikor már majdnem készen van, akkor felöntjük vízzel, hozzátesszük a mustárt, a kockára vágott burgonyát, és a húsgombócokat. Majd készre főzzük kb. 30 perc alatt Tálaláskor egy kevés tejföllel dúsítjuk. Pozsonyi kocka Hozzávalók: 50 dkg nagy kockatészta, 2 tojás, 8 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 15 dkg darált mák, 5 dkg mazsola, 15 dkg sárgabaracklekvár, 1,5 dl

tejföl, reszelt citromhéj, 2,5 dkg zsemlemorzsa, vaníliás cukor, só. Elkészítés: A tésztát enyhén sós vízben kifőzzük. A vaj felét a két tojássárgájával kikeverjük, hozzáadjuk a cukor felét, a tejfölt és a reszelt citromhéjat. Összedolgozzuk, és hozzákeverjük a kifőtt tésztához. A tojások fehérjét felverjük, és ezt is lazán a tésztába forgatjuk. Kivajazott, zsemlemorzsával meghintett tűzálló tálba tesszük a tészta egyharmadát. Rászórjuk a cukorral elkevert mákot, és a mazsolát, erre ismét egyharmadnyi tészta kerül, majd ennek a tetejére baracklekvárt tesszük, s végül befedjük az utolsó harmad tésztával. Forró sütőben szép aranysárgára sütjük. Kockákat vágunk belőle, és porcukorral meghintve tálaljuk. Pulykamell-rolád mandulás körtével Hozzávalók: 4 vékony szelet pulykamell-filé, ételízesítő, 1 mogyorónyi friss gyömbér, 4 kelkáposztalevél, 4 db közepes körte, 1 ek citromlé, 4 szelet

sonka, 4 szelet trappista sajt, 5 dkg vaj, 5 dkg szeletelt pirított mandula, 3 ek méz, 1 ek étkezési keményítő, 1 dl félédes fehérbor, húslé, 2 dl körtelé. Elkészítés: A pulykamell-filéket fólia alatt húsverő kalapács segítségével megütögetjük. A hússzeleteket megszórjuk ételízesítővel, és friss gyömbért reszelünk rá. A kelkáposztaleveleket forró vízben két-három percig főzzük A körtét meghámozzuk, magházát kivágjuk, a húsát gerezdekre vágjuk, és megcsepegtetjük citromlével. Mindegyik szelet húsra egy-egy káposztalevelet, sonka- és sajtszeletet fektetünk, majd feltekerjük, és fogvájóval összetűzzük. A vajat felforrósítjuk, a hústekercseket körbesütjük benne. Kevés vízzel (esetleg húslével) felöntjük, és készre pároljuk. A kész roládokat félretesszük, melegen tartjuk. Klemi 8 Peti szakácskönyve A visszamaradt zsiradékban megfuttatjuk a körteszeleteket és a pirított mandulát, meglocsoljuk

a mézzel, és pár percig együtt pároljuk. A keményítővel elkeverjük a bort, ráöntjük a mandulás körtére, és készre forraljuk. Tálaláskor a pulykaroládokat a párolt körtével, a boros szósszal és burgonyapürével körítve adjuk az asztalra. Rizses pulyka bácskai módra Hozzávalók: 1 kg pulykamell, olívaolaj, 1 nagy fej vöröshagyma, fűszerpaprika, 2-3 db paradicsom, 1 db tv paprika, 1 db hegyes erőspaprika, 20 dkg rizs, 15 dkg reszelt füstölt sajt, frissen őrölt feketebors, só, ízlés szerint. Elkészítés: Olajban a finomra vágott vöröshagymát megpirítjuk. Fűszerpaprikával megszórjuk, és hozzáadjuk a kockára vágott pulykahúst. Sózzuk, és körülbelül 1 dl vizet öntünk rá, majd fedő alatt pároljuk. Az elpárolgott vizet pótoljuk Amikor a hús már félig megpuhult, akkor hozzáadjuk az édes paprikát, a paradicsomot, a kis kockára vágott erős paprikát, és tovább pároljuk. A rizst olajon üvegesre pirítjuk, majd

előfőzzük, a húshoz adjuk, és kétszeres mennyiségű vízzel felöntjük. Sóval, borssal ízesítjük, majd lassú tűzön készre pároljuk. A tetejét megszórjuk reszelt füstölt sajttal Céklasalátával tálaljuk. Rizsfasírt Hozzávalók: Sós vízben főtt rizs, liszt (zsemle vagy kenyér helyett), bors, majoránna, piros paprika, fokhagyma, tojás. Elkészítés: Az egészet (a fenti anyagokat) összedolgozom, mintha fasírtot készítenék. Utána kis gombócokat, vagy kisebb rántott hús nagyságú "lapokat" készítek és forró olajban, mint a rendes fasírtot kisütöm. (Aki akarja az egész még sütés előtt bepanírozható.) A hozzávalóknál direkt nem írtam mennyiségeket, mert minden a rizs mennyiségétől és az egyéni ízlésedtől függ. Én "lapokat" készítettem - ujjnyi vastagokat - és úgy nézett ki, mintha rántott húst sütöttem volna. Zöldborsófőzelékhez tálaltam. Szecsuani babos kacsa Hozzávalók: 20 dkg sült

kacsahús, 2 gyömbérgyökér, 5 dkg főtt fehérbab, 1 zellergumó, fél póréhagyma, 2 evőkanál szójamártás, 2 evőkanál cukor, 1 evőkanál ecet, 2 gerezd fokhagyma, 1 piros paradicsompaprika, 2 hegyes-erős zöldpaprika, 4 evőkanál olaj. Előkészítés: A kacsahúst csíkokra vágjuk, a zellert, a póréhagymát, paprikát szeletre, a fokhagymát apróra vágjuk, a gyömbért megreszeljük. Elkészítés: Előmelegített serpenyőbe öntjük az olajat. Mielőtt füstölne, beletesszük a gyömbért és az erős paprikát. Egy perc múlva a főtt babot és a fokhagymát, két perc múlva az összes többi zöldségfélét is hozzáadjuk. Ismét két percet várunk, ez alatt a legnagyobb lángon sütjük az ételt, majd hozzáadjuk a kacsahúst, a szójamártást és a cukrot. Dobva-rázva sütjük két percig, ekkor beleöntjük a maradék olajat, és még egyszer átkeverjük. Színes tavaszi sonkás saláta Hozzávalók: 1 ek narancslé, vékonyra vágott narancshéj,

1 tk durvára vágott borskeverék, balzsamecet, színes paprika, vékonyra vágott (esetleg zsírjára sütött) füstölt sonka, radiccio, lolo-rosso, endívia, oroszlánfog, saláta levelek, cikória, jégsaláta, tölgylevél, csíkokra vágott sárgarépa, snidling (metélőhagyma), Klemi 9 Peti szakácskönyve koktélparadicsom, újhagyma vagy póréhagyma, főtt fürjtojás, vajon pirított fenyőmag, búza vagy gabonacsíra. Elkészítés: A megmosott, lecsepegtetett salátalevelet keverőtálban a balzsamecettel, a narancslével, a narancs reszelt héjával, valamint a színes borsőrleménnyel és a többi nyersanyaggal összeforgatjuk, majd ízlésesen a tálra, tányérra rendezzük. Díszítjük a magokkal, gabonacsírákkal, egyéb hozzávalókkal és a füstölt sonkákkal. Kompozíciónknak csak a képzelet szab határt. Rosé borokat - pl. Villányi- ajánlunk hozzá Szőlős túróhabtorta Hozzávalók: 50 dkg piros szőlő, 1,25 dl (édesítés nélküli)

világos szőlőlé, 10 dkg cukor, 2 tojás sárgája, 50 dkg túró, 1 dl tejszín, 1/2 vaníliarúd kikapart belseje (vagy vanília aroma), 1 kk reszelt citromhéj, 6 lap fehér zselatin A szőlőszemeket félbevágjuk és kimagozzuk, majd a fele szőlőt meghámozzuk. A szőlőlevet felforraljuk a fele cukorral, majd beletesszük a hámozatlan szőlőszemeket, és ismét felforraljuk, majd lehűtjük. Habosra keverjük a maradék cukrot a tojások sárgájával. A túrót és a tejszínt turmixgéppel keverjük simára A tojások kikevert sárgáját, a vaníliát, a citromhéjat és a hámozott szőlőt keverjük a tejszínes túróhoz. A beáztatott, és kis lábasban feloldott zselatint finom szűrőn át keverjük a tejszínes túrókrémhez, majd hideg vízzel kiöblített formákba öntve, 2 órán át, pihentetjük a hűtőszekrényben. Ezután a formát egy pillanatra forró vízbe mártjuk és kiöntjük a megdermedt keveréket. Tortaként szeletelve tányérra tesszük és

a hámozatlan szőlőszemekkel körítve tálaljuk. (Néhány szem nedvesen porcukorba mártott szőlőszemmel különlegessé tehetjük a tálalást.) Tejszínes mákos palacsinta Hozzávalók: 8 db sima édes palacsinta, 15 dkg őrölt mák, 5 dkg méz, 10 dkg porcukor, 1 dl tejszín, 2 tojás sárgája, 2 dkg vaj. Elkészítés: Kevés cukros vizet felforrósítunk, beleöntjük az őrölt mákot, majd a tűzről levéve hozzákeverjük a mézet. A külön kisütött palacsintákat megtöltjük ezzel a töltelékkel, feltekerjük, és vajjal kikent tűzálló tálra fektetjük, egymás mellé. A tejszínt kevés porcukorral és a tojások sárgájával kikeverjük, majd a palacsintákra öntjük. Sütőben átsütjük Porcukorral meghintve, forrón tálaljuk. Tokaji bor-krémleves aszalt szőlőszemekkel Hozzávalók: 6 tojás sárgája, 8 dl fehérbor, 2 dl tejszín, 5 szem szegfűszeg, 1 rúd fahéj, 1 citrom héja, 1 tk keményítő, 25 dkg kristálycukor, só. Elkészítés:

A fehérbort felforraljuk a szegfűszeggel, fahéjjal és a citromhéjjal. Egy másik edényben a tojás sárgáját a kristálycukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tejszínt és a keményítőt, majd egy pici sót, ízlés szerint. A felforralt bort hozzászűrjük a habosra vert tojások sárgájához, és lassú tűzön sűrűsödésig kevergetjük, de már nem forraljuk. Tokaji borban áztatott mazsolát kínálunk hozzá. Töltike (Szőlőlevél-főzelék) A fiatal szőlőleveleket leforrázzuk, 15-20 percig a vízben hagyjuk, aztán hideg vízben megmossuk. A nagyobb (de nem túl nagy) leveleket megtöltjük a töltött káposztáéhoz, vagy töltött paprikáéhoz hasonló töltelékkel, a kisebbeket pedig metéltre vágva a lábasba rakott töltelékek közé szórjuk. Vízzel felöntjük, beleteszünk egy kis csomóba kötött szőlőindát, és az egészet puhára főzzük. Körülbelül annyi idő alatt fől meg, mint a töltött káposzta. Világos rántást Klemi

10 Peti szakácskönyve készítünk, belekeverünk 1 csomó apróra vágott kaprot, berántjuk vele a főzeléket, megsózzuk, - esetleg megpaprikázzuk - tejföllel, citromlével ízesítjük, fölforraljuk. Török csirkesaláta Hozzávalók: 2 nagy csirkemell, 8 paradicsom, 2 zöldpaprika, 1 nagyobb uborka, 2 pohár kaukázusi kefir, majonéz 1 tojásból, 6 szál újhagyma a zöldjével együtt, 2 kemény főtt tojás, 2 gerezd fokhagyma, majoránna, citromlé, porcukor, só. Elkészítés: A főtt vagy sült csirkemellet lebőrözzük, kicsontozzuk, és apróra vágjuk. Hozzáadjuk a laskára vágott paradicsomot és paprikát, a héjastól szeletelt uborkát, a felkarikázott hagymát. (Az újhagyma zöldjéből tegyünk félre a díszítéshez) A majonézt ízesítsük citrommal, sóval, cukorral, majoránnával, keverjük hozzá a kefirt, és öntsük a salátára. Tetejére reszeljük a tojást, és hintsük meg a vágott hagyma zölddel. Túróval töltött alma

Hozzávalók: 4 alma, 50 dkg tehéntúró, 1 tejföl, mazsola, porcukor, vaj, 2 tojássárgája, vanília (a töltelékbe). Elkészítés: A megmosott almák tetejéből vágjunk le egy 1-1,5 centis szeletet, a belsejüket pedig vájjuk ki úgy, hogy legalább egy centis faluk maradjon. A túróhoz adjunk mazsolát, cukrozzuk meg, és keverjünk hozzá annyi tejfölt, hogy egyenletes masszát kapjunk. (Esetleg feljavíthatjuk 1-2 tojássárgájával is) A kikevert túrót hagyjuk pihenni egy fél órát, majd töltsük az almákba, végül tegyük vissza rájuk a levágott felső szeleteket. Egy tepsi alját vajazzuk ki, állítsuk bele az almákat, és tegyük közepesen meleg sütőbe. (A töltésnél visszamaradt túrót - esetleg összekeverve a kivájt almabéllelcsomagoljuk alufóliába, és úgy helyezzük a tepsibe.) Vegetáriánus fagylalt (2 személyre) 1 érett banánt hámozzunk meg, és feldarabolva helyezzük turmixgépbe. Adjunk hozzá még fagyott állapotban 10 dg

mirelit málnát, 2 dg (1 púpozott kávéskanál) ikrás mézet, és keverjük simára. Előzőleg lehűtött kehelyszerű üvegpoharakba tálalva, azonnal fogyasszuk, mert hamar megolvad. A mirelit málna, ízlés szerint más gyümölcsökkel is helyettesíthető, pl. szamócával, szederrel, tüskenélküli szederrel, vagy ribizlivel. Ügyeljünk arra, hogy a mirelit gyümölcs szakszerűen kezelt (gurulós) legyen, mert ha egy tömbbe összefagyott, akkor tönkreteszi a turmixgépet. Nyáron a banánt néhány órára tegyük a hűtőszekrénybe, hogy ne olvassza fel a jeges masszát. Csak háromcsillagos mélyhűtőben tárolt mirelit gyümölcsből készíthető megfelelő állagú fagylalt. Ennél is egyszerűbben készíthetünk magunknak fagylaltot, ha mirelit gyümölcsöt fagyott állapotban műanyag házas húsdarálón áthajtunk. Szükség esetén a kásás massza kevés mézzel és őrölt szegfűszeggel, illetve fahéjjal ízesíthető. A nagyméretű gyümölcsöket

lefagyasztás előtt vagdaljuk max. diónyi méretű darabokra Vendégváró desszert Hozzávalók: Rozskenyér vagy szendvicskenyér, egzotikus és egyéb gyümölcsök, scampi vagy tenger gyümölcsei, sajtok, sonkák, friss fűszerek. /Saláták: / halak, kaviár, fürjtojás, szendvics kardocskák (fogpiszkálók) a tálaláshoz. /Öntetek: / vörös vagy fehér borecet a sajtos falatkákhoz, vörös borecet és cukor keveréke a sonkás falatkákhoz, konyak és citromlé a halas, rákos falatkákhoz. A hozzávalók pontos mennyiségét az Ön ízlése határozza meg! Klemi 11 Peti szakácskönyve Elkészítés: A hozzávalókat arányos darabokra vágjuk és a kardocskákra húzzuk. Az étel jellegének megfelelő öntetben állni hagyjuk, illetve meglocsoljuk vagy belemártjuk. Ízlésesen díszítve tálaljuk - akár salátaágyra vagy üvegtálra Asztalunk így szép színes lehet. Könnyű vörös vagy fehér borokat kínálunk hozzá. Virslisaláta Hozzávalók: 75

dkg burgonya, só, 4 db főtt tojás, 50 dkg bőrös virsli, 1 nagy póréhagyma, 1 nagy fej saláta, 1 csokor petrezselyem. Az öntethez: 3 ek kész majonéz, 2 ek ketchup, 1 ek tejszín, 4 ek tejföl, 1 ecetes uborka, 1 cikk vöröshagyma, fél citrom leve, 2 ek fehérbor. Elkészítés: A burgonyát kefével dörzsölve alaposan megmossuk, majd enyhén sós vízben, héjában megfőzzük, leszűrjük, és hűlni hagyjuk. (Ne áztassuk soha hideg vízben, mert nemcsak az állaga, de az íze is megváltozik.) A főtt tojásokat, a hámozott virslit meg a haragoszöld szárától megszabadított póréhagymát karikákra vágjuk. A salátát leveleire szedve megmossuk, lecsöpögtetjük, majd kisujjnyi csíkokra metéljük, a petrezselymet fölaprítjuk. A majonézt a ketchuppal, a tejszínnel meg a tejföllel simára dolgozzuk. Az uborkát és a meghámozott hagymát finomra vágjuk, az ízes majonézbe keverjük, végül a citromlével és borral ízesítjük. A burgonyát

meghámozzuk, 3 milliméter vastag karikákra vágjuk, és az öntettel meg a többi előkészített hozzávalóval összekeverjük. Letakarva, néhány órára hűtőbe tesszük. Klemi 12 Peti szakácskönyve Címjegyzék Andalúz gazpacho . 3 Cukrozott narancshéj . 3 Gesztenyével töltött csirkemell . 3 Görög saláta . 3 Kacsamell párolt körtével és rokfortmártással . 4 Könnyű csirkemell . 4 Krémfánk . 4 Marha vesepecsenye gombóc . 4 Mézes-rozmaringos bárányborda . 5 Narancs parfé . 6 Narancsbólé . 5 Narancscsók . 5 Narancsdzsem . 5 Narancsfelfújt . 5 Narancskrém . 6 Narancslikőr . 6 Narancslikőr (Angol) . 6 Narancsmártás . 6 Narancsmártás (Tejes) . 6 Narancssaláta . 6 Narancssarlott . 7 Narancstorta . 7 Narancs-torta . 7 Nyúlkocsonya . 7 Palacsinta körtével és fagylalttal . 8 Pikáns húsgombóc leves . 8 Pozsonyi kocka . 8 Pulykamell-rolád mandulás körtével . 8 Rizses pulyka bácskai módra . 9 Rizsfasírt . 9 Szecsuani babos kacsa . 9

Színes tavaszi sonkás saláta .10 Szőlős túróhabtorta . 10 Tejszínes mákos palacsinta .10 Tokaji bor-krémleves aszalt szőlőszemekkel .10 Töltike (Szőlőlevél-főzelék) .11 Török csirkesaláta. 11 Túróval töltött alma . 11 Vegetáriánus fagylalt .11 Vendégváró desszert .12 Virslisaláta .12 Klemi 13