Étel- és italreceptek | Ételreceptek » Ehető-iható virágok, receptek

Alapadatok

Év, oldalszám:2003, 8 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:209

Feltöltve:2009. július 23.

Méret:90 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!

Tartalmi kivonat

A Drótpostagalamb recepttára 394. könyv Ehető és iható virágok Receptek Az ehető virágok divatja meglehetősen új keletű. Ez a hóbort mintegy húsz éve született Ázsiában, s a világot járó európai szakácsok hozták be Európába. Nyugat-Európában ma is hódítanak a nemcsak a szemnek, de a szájnak is örömet nyújtó virágok, ám Magyarországra csak manapság tör be az új módi. Márciustól októberig rengeteg olyan virág termeszthető és gyűjthető, mely a gasztronómiában is felhasználható; búzavirág, rózsa, százszorszép, ibolya, szegfű, borágó, körömvirág, muskátli, primula, sütőtökvirág, sarkantyúvirág, frézia, akácvirág, narancsvirág. Nagy figyelmet igényel a virágok kiválasztása, hiszen óvatosnak kell lennünk, mert nem minden virág ehető, sőt néhányuk mérgező hatású anyagokat is tartalmazhat, nem is beszélve, a permetszerek okozta káros hatásokról. A legbiztosabb tehát, ha virágos

ételkölteményünkhöz a házikertből választjuk ki az alapanyagot, s előtte szakkönyvekből tájékozódunk az adott virágfajta ehetősége felől. Fontos megjegyezni azt is, hogy a virágporra érzékenyek, a virágokra allergiások tartózkodjanak az ilyen csemegék kóstolásától és fogyasztásától. A Akkááccvviirráágg rráánnttvvaa Hamarosan (remélem!) virágzik az akác és annak virágát bő vízben kiáztatva (az esetleges benne elbújó apró bogarak ellen) úgy panírozzuk be, mint a rántott húst. Bő, forró olajban világos ropogósra sütjük. Körítéssel (vagy a nélkül) melegen fogyasztjuk Nagyon finom! BBooddzzaavviirráágg bboorrppoonnggyyoolláábbaann Hozzávalók: 12 db virág(zat), 200 g szójaliszt, 3 dl muskotályos fehérbor, 3 tojás, késhegynyi só, olaj a sütéshez, fahéjas cukorszórat. Az éppen kinyíló virágokat jól megmossuk. lecsepegtetjük A tojások sárgáját, sót, lisztet, bort, a tojások keményre felvert habját

összekeverjük. Néhány csepp olajat teszünk bele. Fél órára a hűtőbe tesszük A virágokat egyenként belemártjuk a tésztába, bő forró olajban kisütjük, lecsepegtetjük. Fahéjas cukorban megforgatjuk. Forrón kínáljuk, kihűlve megpuhul. Bor- vagy puncshab illik hozzá. BBooddzzaavviirráágg bbóólléé Hozzávalók: 10 db frissen szedett egészséges bodzavirág, 1 csokor menta, 1 karikára vágott citrom, 3 citrom leve, 20dkg cukor. A hozzávalókat egy liter vízben összekeverjük, és szobahőmérsékleten 24 órát érleljük. Leszűrjük, és hidegre tesszük. Közvetlenül fogyasztás előtt felöntjük 1-1 üveg hideg fehérborral és pezsgővel. BBooddzzaavviirráágg rráánnttvvaa A bodzavirágot is alaposan ki kell áztatni. Ezután sűrű palacsintatésztába mártjuk és szintén bő, nagyon forró olajban sütjük ki. Ehhez tényleg nem kell körítés, legfeljebb egy kis lekvárba mártogatva fogyasztjuk. Rendkívül finom! BBuunnddááss

bbooddzzaa Hozzávalók: 4 szép, virágzó bodza, 1 db egész tojás, 1 dl tej, 15 dkg liszt, kevés szódavíz, csipetnyi só, ízlés szerint porcukor. Elkészítése: A tojást habosra verjük 1 evőkanál porcukorral és a tejjel, majd hozzáadjuk a lisztet és annyi szódavizet, hogy a szokásos sűrűségű palacsintatésztát kapjuk. Megsózzuk. A száráról lecsipkedett, megmosott, és lecsöpögtetett virágot, lisztben megmártjuk, majd a tésztában megforgatjuk. A 180 fokra felhevített olajba téve 1-2 perc alatt szép világosra megsütjük. Leitatjuk róla a felesleges olajat, és porcukorral meghintve tálaljuk. Csak a virágzó bodzából jó! Nagyon egyszerűen és gyorsan készíthető. CCuukkrroozzootttt iibboollyyaa Kristálycukrot nagyon kevés víz hozzáadásával felolvasztunk. Folytonosan kevergessük, hogy meg ne barnuljon! Levesszük a tűzről, és addig hagyjuk hűlni, amíg még folyékony marad. (A forró szirup ugyanis összerántja és

megsötétíti az ibolyát) Ekkor csipesszel egyenként megfogjuk és megforgatjuk a virágokat a szirupban, majd porcelántányérra tesszük száradni őket. EEggrreesskkrréém m bbooddzzaavviirráággggaall Hozzávalók: 450 g egres, 2 ek. víz, 70 g finom kristálycukor, 2 ek bodzavirágszörpsűrítmény, 400 g kész vaníliaöntet (vagy nem főzős puding), zöld ételfesték (elhagyható), 300 ml habtejszín, darált mandulás csók a díszítéshez, mandulás csók a tálaláshoz. A 2 ek. vízben, lefedve 5 percig pároljuk az egrest, míg a bogyók szétpattannak Hozzáadjuk a cukrot, bodzaszörpöt és pépessé keverjük. Levesszük a tűzről Tálba öntjük a pépet, hűlni hagyjuk. A vaníliás öntetet hozzákeverjük, tehetünk hozzá néhány csepp ételszínezéket. Belekeverjük a felvert tejszínt. Behűtve, majd a mandulás morzsával megszórva kínáljuk. FFaaggyyaasszzttootttt iibboollyyaa Üdítőitalokhoz jégkockatartóban fagyaszthatunk ibolyát, de ha

tele tesszük vízzel, a virág felszáll a víz tetejére. Ezért csak félig öntsük a jégkockatartót vízzel, tegyük bele az ibolyákat, dermesszük meg, és csak azután töltsük egészen tele. Így az ibolyavirág a jégkocka közepén marad. FFiinnoom m kkaam miillllaatteeaa Hozzávalók: 4 ek. kamillavirág, 4 ek akácméz A kamillavirágokat egy liter vízzel leforrázzuk, és lefedve 3-4 percig állni hagyjuk. Leszűrjük, és akácmézzel édesítve máris kínáljuk. Hidegen, kevés citromlével ízesítve is kitűnő. G Gyyüüm mööllccssssaallááttaa kkaam miillllaavviirráággggaall Hozzávalók 4 személyre: 2 nagyobb őszibarack, 2-3 nyári alma, 30 dkg cseresznye, 2 ek. citromlé, 2 ek. méz, 1 maréknyi kamillavirág A kamillavirágok harmadrészét 2 dl vízzel leforrázzuk, és lefedve hűlni hagyjuk. A gyümölcsöket megtisztítjuk, kimagozzuk, és kockára vágjuk. Ezután ráöntjük a mézzel, citromlével ízesített, majd leszűrt kamillateát,

összekeverjük, és legalább 1-2 órára hűtőszekrénybe rakjuk. Tálaláskor a maradék kamillavirágokkal megszór kínáljuk a vendégeknek. IIbboollyyaavviirráággooss ttúúrróóppuuddiinngg ttoojjáásslliikkőőrröönntteetttteell Hozzávalók: 40 dkg tehéntúró, 1,5 dl tejszín, 15 dkg porcukor, 4 zselatinlap, 2 csokor ibolya szirmai, 1 narancs reszelt héja. A porcukorból 1 dl víz hozzáadásával szirupot főzünk, hozzáadjuk a zselatinlapokat, az ibolyaszirmokat, felforraljuk, és felhasználásig félretesszük. A túrót szitán áttörjük, a felvert tejszínnel lazítjuk, majd hozzáadjuk a lehűlt szirupot és a reszelt narancshéjat. Formába töltjük, és a hűtőbe rakjuk. Tálaláskor a formát melegvízbe mártjuk, és a pudingot kiborítjuk. Tojáslikőröntetet adunk hozzá, és kandírozott virágszirmokkal díszíthetjük IIllllaattooss aallm maazzsseelléé Hozzávalók: 1 liter almalé, 1 kg befőzőcukor, 4 evőkanál levendula- virág, 1

citrom leve. Két evőkanálnyi levendulavirágot tüll- vagy gézzacskóba kötünk és a citromlével együtt az almaléhez adjuk. Beleszórjuk a befőzőcukrot és lassú tűzön, folyamatosan kevergetve, kocsonyapróbáig főzzük. Ekkor, a tüllbe kötött levendulát eltávolítjuk, belekeverjük a félretett virágokat, és forrón üvegekbe töltjük. Az üvegeket lezárjuk, és száraz gőzben hagyjuk kihűlni. KKaalliiffaa--ppuuddiinngg Hozzávalók: 5 dl tej, 6 dkg cukor, 1 tk. citromlé, 10 dkg búzadara, 1 tk Ras el hamad (fahéj és szárított rózsaszirom), 1 pohár habtejszín. Elkészítés: A tejet, cukrot kb. 10 percig főzzük, amíg sziruppá sűrűsödik A darát vajban takarékon megpirítjuk. Majd rácsepegtetjük a citromlét, ráöntjük a szirupot, jól összekeverjük, és még 2 percig a lángon hagyjuk. 20 percig pihentetjük Kis üvegtálakban, melegen, tejszínhabbal díszítve, a fahéjas rózsaszirommal megszórva kínáljuk.

KKaannddíírroozzootttt iibboollyyaa KKaattóó m maam maa m móóddrraa 1 tojás fehérjét kissé felverni, ne nyúljon, ebbe mártogatni az ibolyákat, majd porcukorba alaposan beleforgatni. Én radiátoron szárítom a zsírpapírra kirakott ibolyákat, de lehet langyos sütőben is. Ha jól meg vannak szárítva a szárukat le kell vágni. Nagyon kedvesek és még ehetőek is. LLeerraakkootttt rróózzssaa ddeesssszzeerrtt Hozzávalók: 1 bögrényi rózsaszirom, piros, 4 db összezúzott banán, ugyanennyi aprított datolya, 2 evőkanál konyakba áztatott mazsola, reszelt alma, mandula, cukrozott narancshéj, vagy citronát, 4 evőkanál rózsadzsem, 2 narancs leve, tejszín. Béleljünk ki egy tálat piros rózsaszirmokkal. Keverjük össze a banánt, datolyát, almát, mandulát, mazsolát, narancshéjat vagy citronátot. rétegezzük a rózsasziromra, tetejére tegyük a rózsa dzsemet. Tálalás előtt öntsük le a narancslével, majd keményre felvert tejszint tegyünk

rá. Tetejét díszítsük kandírozott rózsaszirommal, vagy bármi kandírozott gyümölccsel. LLeevveenndduullááss ccuukkoorr Hozzávalók: 40 dkg cukor, 2 maréknyi levendulavirág. A száráról lecsipkedett levendulavirágokat tálcán szétterítjük és 1 - 2 órán át, szikkasztjuk. A kristálycukrot a virágokkal rétegezve üvegekbe rakjuk, majd gondosan lezárjuk. Egy hét múlva használhatjuk az illatos cukrot: teát, gyümölcskészítményeket ízesíthetünk vele, a levendulás cukorral készült habcsók, aprósütemény íze feledhetetlen! Felhasználás előtt a cukrot szitáljuk át. Hasonló módon készíthetünk rózsaszirommal, ibolyával, szegfűvel vagy mentalevéllel és virággal illatosított cukrot is. LLiikkőőrr rróózzssaasszziirrm mookkbbóóll Alapadag: 3 maréknyi rózsaszirom, 30 dkg cukor, 5 dl konyak, 1 csepp piros ételfesték Elkészítése: A leöblített rózsaszirmokat széles szájú üvegbe tesszük. A cukorból és 5 dl vízből

szirupot főzünk, kihűtjük, és a konyakkal együtt a rózsaszirmokra öntjük. Az üveget lezárjuk, és meleg helyen két hétig állni hagyjuk, közben naponta felrázzuk. Végül átszűrjük, cseppnyi piros ételfestékkel színezzük, és üvegekbe töltjük. Megjegyzés: A teljes virágzásba lévő, kinyílt virágokat gyűjtsük, lehetőleg délelőtt, amikor a harmatcseppek már felszáradtak a bársonyos szirmokról. PPiittyyppaanngglleekkvváárr Elkészítése: Gyűjtsünk össze egy kosárra való virágot szár nélkül, gondosan mossuk meg, majd nagy edény vízbe téve öt percig forraljuk. A leszűrt léhez adjunk literenként fél kilogramm cukrot, és főzzük lassú tűzön, amíg besűrűsödik. Töltsük üvegekbe és zárjuk le, majd más lekvárhoz hasonlóan tálaljuk Rózsaíz (bulgár recept) Elkészítése: A jól kinyílt illatos rózsák szirmait tépjük le, tegyük szűrőkanálba, és hideg vízzel jól öblítsük le. Ha a víz lecsurgott, és

a szirmok kissé megszikkadtak, minden liternyi rózsasziromra hintsünk egy maréknyi cukrot, és zománcos lábosban, gyakran kevergetve addig főzzük, amíg a levelek szétfőnek, és az egész sűrűsödni kezd. Forrón töltsük kiforrázott kis üvegekbe, a tetejére tegyünk egy kávéskanálnyi rumban feloldott borsónyi benzoesavas nátriumot, kössük le, és rakjuk száraz gőzbe. RRáánnttootttt ttöökkvviirráágg Hozzávalók: tökvirág, 1 pohár langyos víz (ha tetszik, száraz fehérbor), 10 dkg liszt, 1-2 kanál olívaolaj, só, 1 tojás fehérje, 1 kis darab mozzarellasajt, 1 darabka sonka, citromszeletek. Számítsunk minden 10 dkg lisztre egy pohár langyos vizet (vagy bort), amit egyszerre öntünk rá, és gyorsan elkeverjük, hogy ne rugalmas tésztaszerű massza képződjék, hanem folyékony pastella. Ehhez adunk 1 evőkanál olívaolajat, sót, majd közvetlenül a felhasználás előtt még egy tojás felvert habját. A pastella legyen selymesen puha

és folyékony! Ebbe a masszába mártogatjuk bele a tökvirágokat, mielőtt a forró zsírba kerülnének. Mivel mindent a virág sem mondhat el helyettünk, ajánlatos elébb óvatosan felhasítani, és egy darabka mozzarellasajtot vagy egy kis kockányi sonkát (pármait) belerejteni. Ha pedig a két ínyencséget egyidejűleg helyezzük el rejtett "üzenetként": jól tesszük azt is. RRóózzssaaíízz ((M Móórraa FFeerreennccnnéé)) Hozzávalók: rózsaszirom 1 kg, cukor 1 kg, szalicil 2 késh. A piros rózsa sziromleveleit leszedjük, famozsárban megtörjük, megmérjük, és ugyanannyi mennyiségű cukorból főzött sziruppal, a rózsalevelet összefőzzük, szalicillal üvegekbe rakjuk, és lekötjük. Használat előtt igen jó más ízzel összekeverni RRóózzssaaddzzsseem m Hozzávalók: 10 dkg rózsaszirom, 15 dkg cukor, fél citrom leve, 1 teáskanál zseléfix, 1 teáskanál zselatin Elkészítése: A folyóvízben alaposan megmosott rózsaszirmokat 3

dl vízben lassú tűzön főzni kezdjük. Amikor megpuhul, átszűrjük, a levét cukorral, citromlével, zseléfixszel és kevés vízben feloldott zselatinnal olvadásig kevergetjük. Visszatesszük a tűzre, felforraljuk és beletesszük a szirmokat. Folyamatosan kevergetve 5 percig együtt főzzük, majd üvegekbe töltjük, és légmentesen lekötjük. RRóózzssaalleekkvváárr 11. Elkészítés: 60 perc Nehézség: 1 Alapadag: 50 dkg rózsaszirom, 50 dkg cukor, 2 citrom leve, 1 ek. rózsalikőr Elkészítése: A rózsaszirmokat leöblítjük, és a szirmok tövénél lévő sárgásfehér részt letépjük. 3 dl vizet felforralunk, beletesszük a rózsaszirmokat, és öt percig forraljuk Ekkor hozzáadjuk a cukrot, a citromlevet és lassú tűzön, folyamatosan kevergetve, 25-30 perc alatt sűrűre főzzük. A tűzről levéve beleöntjük a rózsalikőrt, és forrón üvegekbe töltjük, az üvegeket lezárjuk, és száraz gőzben hagyjuk kihűlni. Télen nagy sikerünk lesz

ezzel az igazi különlegességgel. RRóózzssaalleekkvváárr 22. Hozzávalók: 1 kg rózsalevél, 1 kg cukor, 2 késh. szalicil Elkészítése: A piros rózsa sziromleveleit leszedjük, famozsárban megtörjük, megmérjük, és ugyanannyi mennyiségű cukorból főzött sziruppal, a rózsalevelet összefőzzük, szalicillal üvegekbe rakjuk, és lekötjük. Használat előtt igen jó más ízzel összekeverni RRóózzssaalléé Szedjünk le 10-12 rózsabimbót. A megtisztított virágot tegyük egy 3 literes üvegbe, és öntsünk rá 2,5 liter előzőleg felforralt, és langyosra hűlt vizet. Keverjünk bele 20 dg mézet és 1 dl citromlevet, majd lefedve állítsuk az üveget hűvös helyre. 2-3 napig áztassuk úgy, hogy naponta legalább egyszer keverjük át. Végül szűrjük le, és töltsük palackokba A fenti módon finom és illatos ivólé valamint szörp készíthető a nemes-rózsák szirmából is. 1 fej bodzavirágnak 2 kinyílott rózsabimbó felel meg. A

lehetőleg bordó színű permetmentes rózsaszirmot tavasszal vagy ősszel szerezzük be, mert a nyári melegben csökken a rózsa illóolaj és nedvességtartalma. RRóózzssaalliikkőőrr Elkészítése: Rózsaszörpöt készítünk és tetszés szerint kanalanként adagolva, szesszel elegyítjük. RRóózzssaasszziirrm mooss jjéérrcceeppáássttééttoom m ffrriissss ssaallááttáávvaall ééss m méézzeess jjoogghhuurrttm máárrttáássssaall Hozzávalók: fél kg jércemell, 2 dl tejszín, 2 db rózsaszirom, 2 dl joghurt, 1 dl méz, saláták, csipet őrölt bors, csipet só, vaj (kenéshez). A kicsontozott, lehártyázott jércemellet, finom tárcsán háromszor ledaráljuk, majd szitán átpasszírozzuk. Sóval, fehér borssal ízesítjük, hozzáadjuk a tejszínt és a metéltre vágott rózsaszirmokat. Kivajazott pudingformába töltjük, majd 30 percig vízgőzben pároljuk Friss salátákkal (esetleg primőr zöldségekkel és gyümölcsökkel) körítjük, mézes

joghurttal tálaljuk. Jó tanács: a rózsaszirom alsó, elvékonyodó, fehér részét vágjuk le, mert keserű lesz tőle az étel. RRóózzssaasszziirroom m ddzzsseem m Hozzávalók: 45 dkg erős illatú sötét színű rózsaszirom, 5,5 dl víz, 45 dkg porcukor, 2 citrom leve, 1 evőkanál rózsavíz. A szirmok alsó elkeskenyedő részét csipkedjük le, mert keserű. forraljuk fel a vizet, majd lassú forralás közben adjuk hozzá a szirmokat. 5 perc alatt főzzük puhára Adjuk hozzá a cukrot és a citromlevet, újra hozzuk forrásba, majd 30 percig főzzük, lassan, állandó keverés mellett. Mikor a cukor elolvadt, adjuk hozzá a rózsavizet és rottyanásig hevítsük Ekkor már sűrűsödni kezd. Tegyünk próbát egy lehűtött kistányérra Akkor jó, ha ráncosodni kezd. Hagyjuk langyosra hűlni, majd üvegekbe töltve, tegyük száraz dunsztba. RRóózzssaasszzöörrpp 11. Elkészítése: 30 dkg sötétpiros színű ép rózsasziromra 2 l hideg vizet öntünk, és

addig főzzük, amíg a víz piros lesz. Szitán lecsurgatjuk Fél liter léhez fél kg cukrot adunk és húsz percig főzzük. Ha kihűlt légmentesen dugaszoljuk RRóózzssaasszzöörrpp 22. A piros, illatos rózsaszirmokból készítjük. Elkészítése: Harminc dkg szirmot 2 l hideg vízzel felteszünk főni, és addig forraljuk, amíg a víz megpirosodik, a szirmok pedig színtelenek lesznek. Ekkor a levet szűrőbe tett tüllön átszűrjük, a levével azonos mennyiségű cukorral, kb. 15 percig főzzük, kiforrázott üvegekbe töltjük, lekötjük vagy dugaszoljuk, és száraz gőzbe rakjuk. RRóózzssaavvíízz Egy széles szájú (1 literes) üveget töltsünk meg friss rózsaszirommal, majd töltsük fel vízzel. Az üvegbe tegyünk még egy csipetnyi szalicilt, és hűvös helyre állítsuk. Időnként rázzuk fel. Egy hét múlva ruhán szűrjük át, majd újabb csipetnyi szalicil hozzáadása után öntsük át egy hosszú nyakú üvegbe és jól zárjuk le. Sült

cukkínivirág Ha jól sikerül, mennyei! Ha rosszul, akkor nagyon rossz. Kipróbáltam ezt is azt is A hiba az olajban volt, amelynek nagyon forrónak kell lennie. Mogyoróolajjal vagy napraforgóolajjal finomak igazán ezek a nyári virágok. Szedjünk le 10-12 cukkinivirágot. Ha egy kicsit is hervadtak, próbálkozni sem érdemes velük. Ne mossuk meg a virágokat; ha nedvesek, konyharuhával óvatosan szárítgassuk le. Helyezzünk vékony mozzarellacsíkot minden egyes virágba, majd forgassuk őket felvert, híg bundatésztába. A bundatészta elkészítése: verjünk fel 2 tojást késhegynyi sóval, 1 csésze vízzel, 1 és 1/4 csésze liszttel. Jól keverjük el, a csomókat villával nyomjuk szét. Az olaj legyen jó forró, de ne füstöljön! A bundázott cukkinivirágokat süssük aranyszínűre, ropogósra. Itassuk le róluk az olajat papírtörlővel, és azonnal tálaljuk S Szzeerreelleem mvvíízz "Két lat fahéj töretik össze, fél lat szekfűvirág s

ugyanennyi szerecsendióvirág, s két lat levendulavirág, ezután 4 lat keserűmandola töretik meg, de nem zúzatik szét, s egy fertály font (1 font = 0,56 kg) citromhaj is apróra vágatik, mindezt összevegyíti az ember, s öblös üvegbe teszi, mire két és fél pint (1 pint = 1,415 l) borszeszt tölt, s az üveget jól bekötözvén két hétig a nap melegén teszi ki, s ha ez nem történhetik, oly helyre teszi, hol egyforma melegség éri. Eltelvén az idő, a tiszta folyadék leöntetik, a megmaradt jól kinyomatik, s egyszersmind három font cukor két pint vízzel felolvasztatik, jól lehaboztatik, s amavval összetöltetik, ráadásul még egy itce muskotály bor töltetvén, néhány szemer (gran) ambrával. Így jól bekötözve még néhány hétig hagyatik, azután leszűretik, s aranysárga szín adatik neki, következő módon: vesz az ember kevés valódi aranylemezt, kis darabokra vágja, s egy üveg mozsárban borszesszel jól eldörzsöli. E folyadék a

likőrbe öntetik, midőn ez már egészen tiszta, s ezután palackokba töltetik." S Szzíínneezzőő ffőőzzeett kkéésszzííttééssee Levesek, rizsköret színezésére használjunk körömvirág főzetet. Mintha teát készítenénk, dobjuk a növényt lobogóan forró vízbe, s főzzük 1-2 percig. V Viirráággssaallááttaa Hozzávalók: 4 db cikória levelei, 30 db gyermekláncfű levél, 10 dkg póréhagyma, 2 db kockára vágott alma, maréknyi muskátlivirág, 3 szál rózsa szirma, 3 fürt akácvirág. Dresszing: méz, ízlés szerint, csipetnyi só, 1 citrom leve, 5 db apróra vágott mentalevél, 1 dl víz. V Viirráággsszziirrm mooss ttúúrróókkrréém m Hozzávalók: 40 dkg tehéntúró, csipetnyi tengeri só, 4 evőkanál virágméz, 2 csepp rózsaolaj, fél citrom leve, rózsa, szegfű, primula, ibolya-szirmok metéltre vágva, fajtánként 2-3 dkg. A szirmokat megmossuk, lecsöpögtetjük, majd belekeverjük a túróba, hozzáadjuk az ízesítő

anyagokat. Kb 15 percig pihentetjük a hűtőben Enyhén édes, kellemes körözöttet kapunk, melyet pirítóssal is fogyaszthatunk, de piskótatésztába is beletölthetjük. V Viirráággsszziirroom m kkaannddíírroozzáássaa A megmosott virágszirmokat tiszta konyharuhán megszárítjuk. Egy tojásfehérjét vékony ecsettel, vékonyan felhordunk a szirmokra. Ez után finomított kristálycukorral megszórjuk, s 1-2 napig szobahőmérsékleten szárítjuk. Ünnepi tortákat, édességeket, fagylaltokat dekorálhatunk ily módon. Z Zssuuzzssaannnnaa rróózzssaasszzöörrppjjee Hozzávalók: 4 marék rózsaszirom, 1 citrom leve, 40 dkg méz. Elkészítés: A rózsaszirmokat leöblítjük, a citromlével meglocsolva egy órán át, állni hagyjuk. Fölöntjük 8 dl vízzel, és lassú tűzön 25-30 percig főzzük A tűzről levéve kissé hűlni hagyjuk, majd szitán áttörjük. Hozzáadjuk a mézet, és folyamatosan kevergetve 15-20 percen át forraljuk. azon forrón

üvegekbe töltjük, és az üvegeket lezárva gőzben hagyjuk kihűlni