Alapadatok

Év, oldalszám:2002, 20 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:216

Feltöltve:2009. július 29.

Méret:190 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

DPG Recepttár 332. Rangos receptek DPG Recepttár 332. Rangos receptek Klemi 332. 1 DPG Recepttár 332. Rangos receptek Tartalomjegyzék DPG Recepttár 332. 1 Rangos receptek . 1 Tartalomjegyzék . 2 Receptek. 4 A császárné levese. 4 A királyhús (Kaiserfleisch) (Zilahy Ágnes 1892) . 4 A királynő kalácsa . 4 A Nílus hercegnője Marokkói paradicsomos ponty. 5 Bégek álma . 5 Bélszín udvarmester módra. 5 Bíboros mártás . 5 Császárcsusza . 6 Császárgulyás. 6 Császárfánk . 6 Császár kuglóf . 6 Császármáj 1. 6 Császármáj 2. 7 Császármorzsa vagy Daramorzsa. 7 Császár morzsóka . 7 Császárné pogácsája. 7 Császár pogácsa. 7 Császárrétes . 7 Császár-spagetti . 8 Császárszelet római tálban . 8 Csirkemell császár módjára . 8 Diplomata koktél . 8 Diplomata palacsinta. 9 Diplomatatúrós . 9 Elnöki kuglóf (Prezidetská bábovka) . 9 Elnöki tekercs. 9 Erzsébet királyné kedvence. 9 Érsekszeletek. 9 Fejedelmi kiflik . 10

Fogas hercegnő módra 1. 10 Fogas hercegnő módra 2. 10 Főispánné remeke. 10 Főrendi fánk . 10 Hátszín udvarmester módra. 11 Hercegi csuka . 11 Hercegi torta (Fyrste kake) Norvégia . 11 Hercegnő burgonya . 11 Hercegszelet . 11 Íjászmester kedvence . 12 Jegyzőné receptje . 12 Jércefilé hercegnő módra. 12 Kalifa-puding. 12 Kanonok lepény . 12 Képviselőfánk. 13 Képviselő-koszorú . 13 Királyi almatorta 1. 13 Királyi almatorta 2. 13 Királyi csirkemell . 14 Klemi 332. 2 DPG Recepttár 332. Rangos receptek Királyi dál - indiai recept. 14 Királyi leves (Kongesuppe). 14 Királyi palacsinta. 15 Királyi puding. 15 Királyi szeletek . 15 Királyi tojások. 15 Királyhalom. 15 Királyok csirkecombja . 15 Királyné-tojás . 15 Király-palacsinta . 16 Királyszeletek . 16 Komteszka . 16 Mágnás dióspite. 16 Mágnáskáposzta. 16 Mágnás palacsinta, meggyel . 16 Palacsinta császárnő módra . 17 Politikus szelet . 17 Prelátus torta . 17 Prímás

palacsinta . 17 Prímás paprikás. 18 Püspöki szendvics . 18 Püspökkenyér 1. 18 Püspökkenyér 2. 18 Rakott hús császár módra . 18 Salamon király csicseriborsó-labdácskái . 18 Sejk-gombócok . 19 Szultána kedvence . 19 Szultán csókja. 19 Szultánkeksz . 19 Tengeri nyelv főherceg módon . 20 Klemi 332. 3 DPG Recepttár 332. Rangos receptek Receptek A A ccssáásszzáárrnnéé lleevveessee Hozzávalók: 1 egész tyúk, 35 dkg csirkemáj, zúza, szív vegyesen, 2 szál sárgarépa 1 szál petrezselyemgyökér, 1 fej hagyma, fél karalábé, fél zeller, 10 dkg zöldborsó, 15 dkg spárga, 10 dkg levestészta, só, szemes bors Egy fazékban vizet forralunk, és amikor fő, beletesszük a megtisztított, megmosott tyúkot egészben, és sóval ízesítjük. Amikor a hússal együtt újra felforr, takarékra állítjuk a lángot, leszűrjük a leves habját, hozzáadjuk az alaposan megmosott belsőségeket és a megtisztított leveszöldséget. Szemes borssal

fűszerezzük, és lassú tűzön főzzük Ha a tyúkhús félig megpuhult, hozzáadjuk a zöldborsót és a megtisztított spárgát. Addig főzzük, amíg a hús majdnem teljesen puha nem lesz. A fazekat levesszük a tűzről, a levest hagyjuk ülepedni, majd szűrjük le. Leveses tálba kiszedjük a májat, zúzát, szívet és a zöldségeket, közben a sárgarépát, gyökeret, zellert, karalábét, spárgát feldaraboljuk. Külön kifőzött levestésztát adunk hozzá, végül rámerjük az áttetsző levest. Forrón tálaljuk Elkészítési idő: kb. 25 óra Jó tanács: Mivel a tyúkhúst nem tálaljak a leveshez, még mielőtt teljesen puhára főne, vegyük ki, és szárnyas fűszerkeverékkel megszórva egészben süssük meg. Tálalhatjuk második fogásként, vagy vendégváró hideg sültként. A A kkiirráállyyhhúúss ((KKaaiisseerrfflleeiisscchh)) ((Z Ziillaahhyy Á Ággnneess 11889922)) Ezt csak féléves malaczokból lehet készíteni, ha félig kövérek. A

szépen leperzselt és megtisztított malacznak, a hentes kiveszi sonkáit és leveszi a fejet. Azután egy araszos széles hasábokba felszabdalja, ugy a hogy megtermett a malacz. Ezeket a szijjazatokat be kell fokhagymás lével hinteni, azután sóval beszórni. Egy malaczhoz fél kiló tört salétromot és nyolczad kiló tört borsot is kell venni, ezeket a fűszereket is húsra kell hinteni, a bőrös és a belső oldalát is jól be kell evvel a páczczal dörzsölni. A igy elkészített hust egy teknőbe kell rakni, és két hétig mindennap meg kell forgatni, két hét elteltével vegyük ki a levéből, a borsot tiszta ruhával töröljük le róla, és minden egyes hasábot borítsunk be egyrétű papírral, a papírt tűzzük össze gombostűvel. A húsokat kössük párosával, egy erős zsinegre, azután tegyük szabad kéményfüstjére egy vagy esetleg két hétig füstölődni. Ha elegendő füst járta át levehetjük, és a papírból kifejthetjük. Ez a hus

esztendeig is pompásan eláll és nem lesz barna a füsttől A királyhúst sütni, főzni, avagy kiszikkadt korában nyersen enni egyformán lehet. A A kkiirráállyynnőő kkaallááccssaa Hozzávalók (egy 30 cm hosszú 2 liter térfogatú sütőformához): A tésztához: 15 dkg Rama margarin, 10 dkg mazsola, 10 dkg cukrozott citromhéj, 2 evőkanál rum, 27,5 dkg porcukor, fél teáskanál reszelt citromhéj, 9 db tojás, 27,5 dkg liszt, Rama margarin a sütőforma kikenéséhez. A bevonathoz: 20 dkg citromlekvár vagy narancsdzsem, 20 dkg nyers marcipánmassza, 5 dkg porcukor, 7,5 dkg cukrozott citromhéj, 1 evőkanál porcukor a sütemény meghintéséhez. A mazsolát, a cukrozott citromhéjat rumba áztatjuk, lefedjük, és egy éjszakán át, hagyjuk, hogy a rum jól átjárja. A margarint 10 dkg porcukorral és a reszelt citromhéjjal felhabosítjuk, amíg a cukor feloldódik. A szétválasztott tojások sárgáját egyenként hozzáadjuk, és tovább habosítjuk. A lisztet

a lecsepegtetett mazsolával és a cukrozott citromhéjjal összekeverjük. A tojásfehérjét a maradék porcukorral kemény habbá felverjük, egyharmadát a margarinos tojáskrémhez adjuk. A maradék fehérjehabot és a liszt-gyümölcskeveréket váltakozva a margarinos krémhez keverjük. A tésztát a margarinnal kikent sütőformába töltjük, és előmelegített sütőben 175 °C-on kb. 70 percig sütjük, majd a formából kivéve lehűtjük. A citromlekvárt áttörjük, hogy teljesen sima állagot kapjunk, majd ezzel (vagy a narancsdzsemmel) megkenjük a kalács külső felületét. A nyers marcipánmasszát porcukorral átgyúrjuk, majd két fólia között kb 3 mm Klemi 332. 4 DPG Recepttár 332. Rangos receptek vastagságúra kinyújtjuk, és bevonjuk a kalács teljes felületét. A tetejét aprított cukrozott citromhéjdarabokkal díszítjük, majd megszórjuk porcukorral. A AN Níílluuss hheerrcceeggnnőőjjee M Maarrookkkkóóii ppaarraaddiiccssoom mooss

ppoonnttyy Hozzávalók: Egy egész ponty, paradicsompüré, egy egész fej fokhagyma, egy csokor koriander, fej hagyma, citromlé, só, bors, olivaolaj Elkészítés: A hagymát kevés olívaolajban, kockákra vágva pirítom, egy lapos, kerek alumínium hallábosban. Felöntöm vizzel, hogy alig kétujjnyi magasan álljon A fokhagymát megtisztítom, és szeletekre vágva a koriandercsokorral a vízhez adom. Sóval, borssal és sok thimemal fűszerezem és a paradicsompürével összekeverve, összeforralom. A megtisztított, vastag karikákra vágott halat belsőségek nélkül a szószhoz adom és kislángon puhára főzöm. Ha megfőtt, jól megcitromozom az egészet és kuszkusszal vagy rizzsel tálalom BBééggeekk áállm maa Hozzávalók: 80 dkg birkacomb, 20 dkg vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 dl olaj, 2 db törökparadicsom, 30 dkg paradicsom, 8 dkg liszt, 3 dkg vaj, 15 dkg reszelt sajt, 5 g törött bors, só. A faggyúmentes birkahúst sós, vöröshagymával és

fokhagymával ízesített lében puhára pároljuk. Ezután a puhára párolt húst ledaráljuk A finom, apróra vágott vöröshagymát olajban megpirítjuk, hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, a darált birkahúst és sóval, törött borssal ízesítjük. A meghámozott törökparadicsomot (padlizsánt) karikákra vágjuk, megsózzuk, lisztbe mártogatjuk, és forró olajban mindkét oldalát megpirítjuk. A paradicsomokat kettévágjuk, megsózzuk, meghintjük törött borssal, lisztbe mártogatjuk és a törökparadicsomhoz hasonlóan, olajban mindkét oldalát megsütjük. Megfelelő méretű tűzálló tálat vajjal kikenünk, aljára rakjuk a törökparadicsomot, egyenletesen elosztjuk rajta a darált bárányhúst, majd zsindelyszerűen rárakjuk a paradicsomot. Gazdagon meghintjük reszelt sajttal és közepes hőmérsékletű sütőbe tolva, a sajtot megpirítjuk. Elkészítési idő: 1 és egy negyed óra Ajánlott ital: mőcsényi kékfrankos BBééllsszzíínn

uuddvvaarrm meesstteerr m móóddrraa Hozzávalók 4 személyre: 4 szelet bélszín (vagy hátszín), 4 szelet bacon, 60 dkg burgonya, 75 dkg mirelit brokkoli, 1.5 dl tej, 12 dl tejszín, 12 dl zöldséges erőleves, 10 dkg ribizlilekvár, 4 ek. száraz vörösbor, 2 teáskanál mustár 1 narancs leve és reszelt héja, 1 evőkanál, szálasra vágott mandula, 1 evőkanál vaj, vagy margarin, 2 evőkanál olaj, só, bors, reszelt szerecsendió, a díszítéshez kakukkfű, narancskarikák Elkészítés: A meghámozott burgonyát vékonyan felszeleteljük, és négy tűzálló tálkába rétegezzük. A tejet és a tejszínt összekeverjük a levessel Sóval, borssal, reszelt szerecsendióval ízesítjük, majd a burgonyára öntjük. Előmelegített sütőben, 200 fokon (gáztűzhelynél 3-as fokozaton) 25-30 percig sütjük. A hússzeleteket megmossuk, megtöröljük, majd 1-1 szelet baconnal körbetekerjük és megtűzzük. Megforrósított olajon mindkét oldalon 5-6 percig sütjük.

A brokkolit sós vízben 10 percig főzzük, majd jól lecsöpögtetjük. A ribizlilekvárt kikeverjük a mustárral, a vörösborral meg a narancs levével és reszelt héjával. A bélszínt a serpenyőből kivéve tetszés szerint sózzuk, borsozzuk. A visszamaradt pecsenyelébe belekeverjük a lekváros folyadékot, sóval, őrölt borssal ízesítjük, majd összeforraljuk. A baconos bélszint a ribizli-mártással lapostányérokra helyezzük, narancskarikákkal és kakukkfűvel díszítjük. A tejszínes burgonyát külön kínáljuk. Zöldfűszeres vajat is adhatunk mellé Elkészítési idő kb. 1 óra, BBííbboorrooss m máárrttááss (Sauce cardinal) Hozzávalók: 15 dkg vaj, 8 dkg rákvaj, 4 dkg liszt, 1 dl tejszín, 3 dl tej, 2 tojássárgája, só, bors, Cayenne bors, konyak, kevés pirospaprika. Klemi 332. 5 DPG Recepttár 332. Rangos receptek 5 dkg vajból, a lisztből rántást készítünk (nem pirítjuk meg, csak megforrósítjuk), forró tejjel

felengedjük, simára keverjük és felforraljuk. Azon forrón hozzáadjuk a tojássárgáját és folytonos keverés mellett, apró darabonként hozzáadjuk a rákvajat és a friss vajat. Megízesítjük sóval, konyakkal, Cayenne borssal vagy törött borssal és pirospaprikával. Ha sűrű lenne, hígítsuk kevés tejszínnel vagy levessel. Ha nem elég krémes, keverjünk még hozzá friss vajat. Felforralni már nem szabad! Szűrőruhán átszűrjük A mártás rózsaszínű legyen. Ha nem volna elég színes, kevés bretonnal, vagyis piros ételfestékkel kissé megszínesítjük. Rákmeridonhoz, rákragukhoz, halakhoz, tojásételekhez, vajaspástétomokhoz használjuk CCssáásszzáárrccssuusszzaa Hozzávalók: 30 dkg csuszatészta, 10 dkg szeletelt császárhús (sliced bacon), 2 dl tejföl, 5 dkg juhtúró, 1 mokkáskanál törött fehér bors, ízlés szerint só. A tésztát a szokásos módon megfőzöm, és meleg vízzel leöblítve melegen tartom. Közben a

császárhúst vékony metéltre vágom, és a zsírját kiolvasztom. A pörcöt leszűröm és félreteszem. A visszamaradt zsíron megforgatom a főtt tésztát, meghintem a törött fehér borssal, és a tetejére öntöm a szétmorzsolt juhtúróval, valamint a csipetnyi sóval simára kevert tejfölt. A tetejére szórom a szalonnapörcöt Forrón tálalom Elkészítési ideje: kb. 45 perc CCssáásszzáárrgguullyyááss Hozzávalók: 60 dkg borjúcomb v. lapocka, 10 dkg csemege szalonna, 1 nagy fej hagyma, só, 1 késhegynyi fehérbors, 1/2 citrom, 1 evőkanál kapribogyó, 4 dl húsleves, 1,5 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, csipetnyi cukor A húst 2 cm-es kockákra, a szalonnát 1/2 cm-es kockákra vágom. A szalonnakockákat egy lábasban megolvasztom, és hozzáadom a finomra vágott hagymát, majd a húst. Kevergetve 5 percig pirítom Megsózom, borsozom A megmosott 1/2 citromot vékonyra felszeletelem, és a kaprival együtt a húshoz adom. A lábost lefedem, és az

egészet 5 percig párolom. A citromot kiveszem, és levest a húsra öntöm. Lefedve kb 25 perc alatt puhára párolom. Ekkor beleöntöm a liszttel összekevert tejfölt, és még néhány percig forralom Sóval, borssal, cukorral, és ha kell, egy kis citrommal ízesítem. Nagyon jól illik hozzá a burgonyagombóc vagy a zsemlegombóc, és a friss fejes saláta. CCssáásszzáárrffáánnkk 25 deka vajat, 25 deka lisztet, fél csomag sütőport és 18 deka cukrot jól eldolgozunk, azután 15 deka héjazott őrölt mandulát, fél csomag vaníliás cukrot és 2 kanál rumot gyúrunk hozzá. Vékonyra nyújtjuk, és kis pohárral kiszakítjuk. Sütés után a kihűlt korongocskákból kettőtkettőt baracklekvárral összeragasztunk, és gőzön olvasztott mártó-csokoládéval leöntve vonjuk be. CCssáásszzáárr kkuuggllóóff 10 dkg vaj, 6 tojássárgája, csipet só, 1 evőkanál porcukor, 2 dkg élesztő, 1 dl tej, 2 dl tejszín, 10 dkg mandula, 10 dkg porcukor, fahéj,

10 dkg mazsola. Egy edénybe teszünk kevés sót, porcukrot, az 1 dl tejben felfuttatott élesztőt, tejszínt, és a liszttel jól eldolgozzuk, apránként hozzáadjuk az olvasztott vajat, és addig dagasztjuk, amíg az edény falától el nem válik. Meleg helyen, lefedve érleljük Közben a mandulát megtisztítjuk, finomra őröljük, porcukorral és fahéjjal elkeverjük. Az érett kuglóftészta felét kivajazott kuglófformába öntjük, és a cukrozott mandulával meghintjük, majd a tészta másik felét is rátesszük. Meleg helyen kelesztjük, majd gyenge, egyenletes tűznél megsütjük. A megsült kuglófot a formából kiborítjuk, és még forrót cukorral beszórjuk CCssáásszzáárrm máájj 11. Elkészítés: Pulykamájból lehet készíteni, pl. császármájat Persze ehhez fel kell darabolni a májat kisebb darabokra. A Bacon szalonna-szeleteket bekened mustárral, majd Klemi 332. 6 DPG Recepttár 332. Rangos receptek becsomagolod velük a májat.

Összetűzöd fogvájó-pálcikával, majd sütőbe teszed és megsütöd. CCssáásszzáárrm máájj 22. Elkészítése: Félbevágott csirkemáj lebenykéket, vagy kellő méretűre darabolt pulykamájat csavarj bele mustárral megkent bacon- szalonnába. Fogpiszkálóval át szoktam szúrni, hogy ne tekeredjen le a szalonna a májról. De ez a művelet elhagyható Cripsbe teszed, és pár perc alatt készre sütöd. Savanyúság, friss kenyér, sör illik mellé CCssáásszzáárrm moorrzzssaa vvaaggyy D Daarraam moorrzzssaa Hozzávalók: negyed kg liszt, negyed liter búzadara, fél liter tej, 4 tojás, 5 dkg cukor, fél citrom reszelt haja, 3 evőkanál olaj vagy 5 dkg zsír, esetleg vaj, 10 dkg mazsola, csipet só A darát, a lisztet meg a tejet habverővel simára keverjük, és beleadjuk a sót meg a mazsolát. Legalább egy fél napig állni hagyjuk, hogy a dara megduzzadjon, majd közékeverjük a tojások sárgáját és a habbá vert fehérjét. A megforrósított

zsiradékba öntjük, és élénk tűzön hagyjuk, míg az aljára rózsaszínű kéreg nem sült. Így is tovább pirítjuk még néhány percig, majd a forró sütőbe toljuk, ott folytatjuk a sütést. Közben néhányszor a lapáttal megforgatjuk, ismételten összetörjük, hogy nagy rögöket kapjunk. Tálalhatjuk csak porcukorral, de adhatunk hozzá málnaszörpöt vagy híg forró barackízt. CCssáásszzáárr m moorrzzssóókkaa 7 deka vajat habosra keverünk s egyenkint adunk hozzá öt tojássárgáját, azután 5 kanál cukrot, 3 deci tejet és öt kanál lisztet. Utoljára az öt tojás kemény habját keverjük könnyedén hozzá, vajjal, vagy zsírral kikent pléhbe töltjük, világossárgára sütjük. Késsel össze visszaszaggatjuk, tálra téve lecukrozzuk, s tetszés szerinti gyümölcsízzel adjuk asztalra. CCssáásszzáárrnnéé ppooggááccssáájjaa Hozzávalók: 20 dkg nyers, kicsontozott sertéshús, 30 dkg főtt burgonya, 5 dkg császárszalonna

(nagyon jó hozzá a sliced bacon konzerv), 1 nagy fej vöröshagyma, 1 db egész tojás, 1 közepes nagyságú ecetes uborka, fél dl tej, 4 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só, 1 késhegynyi őrölt gyömbér, 2-3 evőkanál finomliszt. A sertéshúst, a meghámozott főtt burgonyát, a tisztított vöröshagymát, az uborkát és a császárszalonnát nagylyukú húsdarálón ledarálom, majd az egészet összekeverem a tejjel, a felvert tojással és a fűszerekkel. Annyi lisztet keverek hozzá, hogy formázható legyen a massza. (Addig gyúrom, amíg az összes folyadékot felveszi) Nedves kézzel pogácsákat formázok belőle és lisztben megmártva, kiolajozott tepsire rakom. Tetejét is megkenem az olajjal, és az előmelegített forró sütőben mindkét oldalát megsütöm. Bármilyen köret és saláta illik hozzá. Elkészítési ideje: kb. 70 perc CCssáásszzáárr ppooggááccssaa Hozzávalók: 30 dkg sertéshús, 30 dkg főtt

burgonya, 10 dkg füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, 1 db tojás, 1 közepes nagyságú ecetes uborka, fél dl tej, 4 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál törött bors, só, 1 késhegynyi gyömbér 2-3 evőkanál liszt. A sertéshúst a meghámozott főtt burgonyát, a tisztított vöröshagymát, az uborkát és a szalonnát húsdarálón ledarálom, majd az egészet összekeverem a tejjel a felvert tojással és a fűszerekkel. Annyi lisztet keverek hozzá, hogy formázható legyen a massza Nedves kézzel pogácsákat formázok belőle, és lisztben megmártva kiolajozott tepsibe rakom. Tetejét megkenem az olajjal, és az előmelegített forró sütőben mindkét oldalát megsütöm. CCssáásszzáárrrréétteess Hozzávalók: 2 csomag réteslap, 20 dkg vaj, 30 dkg porcukor, 3 dl tejföl, 10 dkg búzadara, 8 tojás, 4 dkg zsemlemorzsa, 6 dkg mandula, 1,5 dl tej. Klemi 332. 7 DPG Recepttár 332. Rangos receptek A vajat a tojások sárgájával és a cukorral habosra

keverjük, hozzáadjuk a tejfölt, a búzadarát, és végül a habbá vert tojásfehérjét. Az előkészített réteslapot vastagon meghintjük zsemlemorzsával, megtöltjük, feltekerjük és megsütjük. Sütés közben tejjel meglocsoljuk. Még forrón porcukorral és darált mandulával meghintjük Meleg csokoládémártást kínálunk hozzá. CCssáásszzáárr--ssppaaggeettttii Hozzávalók: 25 dkg spagetti, 10 dkg szeletelt császárhús (sliced bacon), 2 dl tejföl, 5 dkg reszelt rokfort (márványsajt), 2 tojás, 1 mokkáskanálnyi törött fehér bors, 1 evőkanálnyi apróra vágott friss petrezselyemzöld, 1 evőkanál só. A spagettit apró darabokra töröm, és sós vízben megfőzöm. Meleg vízzel leöblítve leszűröm. Közben a császárhúst nagyon vékony csíkokra vágom, zsírját kisütöm, majd a tűzről félrehúzva, belekeverem a reszelt sajtot, a törött borsot és a petrezselyemzöldet. Ha már nem nagyon forró, hozzáadom a tojással elhabart

tejfölt, és annyi sót, hogy erősen sósnak érezzem. Ezután beleforgatom a megfőtt tésztát, majd az egészet 10 percre betolom az előmelegített, forró sütőbe. (Annyi ideig sütöm, amíg színesedni nem kezd a tetején, de ügyelek arra, hogy ne barnuljon meg, mert keserű lesz.) Elkészítési ideje: kb. 50 perc CCssáásszzáárrsszzeelleett rróóm maaii ttáállbbaann 20 perc a sütés perc Nehézség: 1 Hozzávalók: 8 vékony, kis szelet sertésborda csont nélkül, 8 vékony szelet császárhús, 4 közepes nagyságú gombafej, 20 dkg reszelt márványsajt, 1 teáskanál vegeta, 1 mokkáskanál őrölt koriander, ugyanennyi mustármag, só és törött bors, ízlés szerint, 2 gerezd fokhagyma A római (cserép-) tálat fél órán keresztül hideg vízben áztatjuk. A hússzeleteket fűszerezzük, megsózzuk, és a tál aljára teszünk egymás mellé négy szeletet. Beborítjuk a megtisztított és felszeletelt gomba felével, megkenjük az összezúzott

fokhagymával, mindegyikre egy-egy császárhús-szeletet teszünk, és megszórjuk a reszelt sajt felével. A maradék négy szelet fűszerezett hússal folytatjuk a rétegezést, erre ismét gomba, fokhagyma, császárhús és reszelt sajt kerül. A tálat saját fedelével lezárjuk, hideg sütőbe tesszük, takaréklángon melegítjük 15 percig, majd a sütőt közepes lángra állítva, 70 percig sütjük. Körete párolt gyümölcs, esetleg vajas zöldség vagy burgonyapüré lehet CCssiirrkkeem meellll ccssáásszzáárr m móóddjjáárraa Hozzávalók: 2 nagy csirkemell, 3 evőkanál pirított gomba, 1 csirkemáj, 4 vékony szelet főtt kötözött sonka, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, 5 dkg vaj, 10 dkg reszelt sajt (minél többféle, annál jobb!), 1 dl tejföl, 1 teáskanál szárított tárkonylevél, 1-1 mokkáskanál só és törött fekete bors. Elkészítése: A csirkemellet úgy csontozom ki, hogy egyforma szép nagy 4 húsdarabot kapjak.

Húskalapáccsal enyhén megveregetem, majd megsózom A felforrósított olajon épp csak fehéredésig sütöm a nagyon vékony csíkokra vágott csirkemájat, ezután hozzákeverem a gombát. Egy lapos, tűzálló tálat 2 dkg vajjal kikenek A csirkemell-darabokat a maradék vajon átsütöm, majd szorosan egymás mellé a tálra fektetem. Ráöntöm a májas-gombás ragut, és a négy szelet sonkával beborítom Rászórom a reszelt sajtot, végül rálocsolom a tárkonnyal, sóval, borssal elkevert tejfölt. Alufóliával szorosan, lehetőleg légmentesen lezárom, és előmelegített, forró sütőben 30 percig közepes lángon sütöm. A sütés befejeztekor leveszem a tetejét, és éppen csak addig pirítom, hogy a sajt egybefüggő réteget képezzen rajta. Óriási tál vegyes salátát szoktam mellé kínálni, mert igen tartalmas, finom, laktató étel. Köret nem szükséges hozzá, csak ha nagy étkű a család. Elkészítési ideje: 70 perc D Diipplloom maattaa

kkookkttééll Hozzávalók: 10 dkg kínai konzervgomba, 10 dkg szűrt ananászbefőtt, egy kis doboz rákkonzerv, 10 dkg endívia, 1 dl olívaolaj, 10 szem olajbogyó, 15 fürjtojás, 2 citrom, 5 cl fehérbor, 1 dkg kaviár, fél fej saláta, só, curry. Klemi 332. 8 DPG Recepttár 332. Rangos receptek Az olívaolajat egy egész citrom kicsavart levével, a fehérborral, sóval és egy mokkáskanálnyi curryval simára keverjük. Ezzel a dressinggel keverjük össze egy tálban a félbe vágott gombákat, az apró kockára vágott ananászt, a feldarabolt rákhúst, a főtt fürjtojásokat, az apróra tépett endíviát és a félbe vágott olajbogyókat. Salátalevéllel bélelt kehelypoharakba tálaljuk. A koktélok tetejét félbevágott fürjtojásra helyezett néhány szem kaviárral, valamint a pohár oldalára húzott citromkarikával díszítjük. D Diipplloom maattaa ppaallaaccssiinnttaa A kenyérszeleteket zsírban kisütjük, és 1-1 palacsintával beterítjük.

Egész vékonyan mustárral megkenjük, és 1-1 tükörtojást helyezünk rá. Sózzuk, pirospaprikával, finomra vágott snidlinggel meghintve, forrón tálaljuk. Tálaláskor reszelt hagymával ízesített tejföllel meglocsoljuk. D Diipplloom maattaattúúrróóss Hozzávalók: 50 dkg túró, 15 dkg vaj, 15 dkg mazsola, 2 dkg vaníliás cukor, 15 dkg porcukor, 4 db tojássárga, 4 dl tejszín, 5 dkg kakaópor, 1 dl rum, 1 csomag babapiskóta, 2 dkg zselatin. A túrót szitán áttörjük, a vajjal habosra keverjük, hozzáadjuk a rumban áztatott mazsolát, a tojások sárgáját és a habbá vert tejszín felét. A zselatint kevés langyos vízben áztatjuk, és végül a masszához adjuk. A babapiskótát a megmaradt rummal meglocsoljuk. A tejszínhabba kakaóport és porcukrot keverünk Egy üvegtálba rétegesen elhelyezzük a piskótát, a túrókrémet és a tejszínhabot. Tálalásig a hűtőben megdermesztjük. EEllnnöökkii kkuuggllóóff ((PPrreezziiddeettsskkáá

bbáábboovvkkaa)) Hozzávalók: 6 tojássárgája, 300 g cukor, 200 g vaj, 100 g dió, 50 g csokoládé, 1 zacskó tejszín, 300 g finomliszt, 1 sütőpor, 1 vaníliás cukor, 6 tojásfehérje, zsír, valamint liszt egy nagyobb méretű kuglófforma kikenéséhez. A vajat, tojássárgáját és cukrot habosra keverjük, hozzáadjuk a darált diót, csokoládét, tejszínt, majd a sütőporral és vaníliás cukorral elkevert lisztet is hozzáadagoljuk. Végezetül könnyedén hozzákeverjük a kemény habbá vert tojásfehérjét. Előmelegített sütőben közepes lángon 50 percig sütjük. EEllnnöökkii tteekkeerrccss Hozzávalók: 5 db tojás, 10 dkg kristálycukor, 2,5 dkg kakaó, 0,5 dl tejszín + 2 db habfix, kókuszreszelék sütőpapír Először szétválasztjuk a tojás sárgáját és fehérjét. A fehérjébe egy csipet sót teszünk, mert így könnyebb kemény habbá verni. A kemény habhoz hozzáadjuk a sárgáját, a cukrot és a kakaót, majd óvatosan

elkeverjük. Kiöntjük a sütőpapírral bélelt tepsibe, 190 fokra felmelegített sütőben pontosan 7 percig sütjük. Vigyázat! Ha tovább sütjük, kiszárad a tészta. A tejszínt habfixálóval verjük fel Kétharmad részét a tekercs belsejébe kenjük, a maradék egyharmadot kívülről kenjük rá. A óvatosan feltekerjük a tésztát, vigyázva arra, hogy ne tapadjon a sütőpapírra. Ahol ragad, elvágjuk késsel (a papírt is megvajazhatjuk). A maradék tejszínhabbal bevonjuk a tekercset hosszú élű késsel mindkét oldalról. Ezután megszórjuk kókuszreszelékkel A papírra is szórunk egy kicsit, mert ezen a papíron fogjuk körbe-körbe forgatni. Ezután megint bekenjük tejszínhabbal és megszórjuk kókuszreszelékkel, de lehet reszelt dió is. Ha becsomagoltuk a papírba, hűtőszekrénybe tesszük. 3 napig is eláll EErrzzsséébbeett kkiirráállyynnéé kkeeddvveennccee 3 csomag, főzős vanília pudingot elkészítünk 1,3 liter tejjel. Belekeverünk 20

dkg margarint, fél csomag gesztenyemasszát, tetszés szerint ananász konzervet, meggybefőttet, és babapiskótát rakunk a tetejére. ÉÉrrsseekksszzeelleetteekk (kitűnő uzsonnasütemény) Klemi 332. 9 DPG Recepttár 332. Rangos receptek 2 egész tojást 1/2 kg liszttel, 1 deka cukorral, 1 csomag Váncza-sütőporral, 1 deci tejfellel, 1/2 csomag Váncza-vanilincukorral, 12 deka vajjal jól összegyúrunk, és hideg helyen pihentetjük. Nagyobb tepsibe téve három réteg tésztát teszünk, egyik rétegre szeletelt és fahéjjal megszórt almát, a másik rétegre pedig valamilyen gyümölcsízt kenünk. Kihűlés után szeleteljük és Váncza-vanilincukorral, kevert porcukorral beszórjuk FFeejjeeddeellm mii kkiifflliikk 14 dkg vajat, 20 dkg lisztet, 8 dkg cukrot, 1 tojást, 1/2 cs. V-vanillincukrot, és 1/2 cs Vsütőport összegyúrunk, nyújtjuk, háromszög alakúra vágva kifli-alakokat formálunk Sütés után a meleg kifliket vanillincukorporban megforgatjuk.

FFooggaass hheerrcceeggnnőő m móóddrraa 11. A sóval és fehér borssal ízesített fogast kivajazott tűzálló edény aljára fektetjük. Befedjük párolt csirággal, finomra vágott petrezselyemmel, és reszelt sajttal megszórjuk. Ráöntjük 2 dl tejfölt, és kevés vajat morzsolunk a tetejére. 1dl fehérbort öntünk alá, és sütőben pirosra sütjük. Párolt vegyes zöldségkörettel tálaljuk FFooggaass hheerrcceeggnnőő m móóddrraa 22. Hozzávalók: 1 konyhakész fogas, 1 kis doboz kagylókonzerv, 1 kis fürt szőlő, 2 tojássárgája, 12 dkg vaj, 1 dl olaj, citromlé, 1-1 csokor petrezselyem, kapor és metélőhagyma, majoránna, só A halat megtisztítjuk, a gerincére merőlegesen néhányszor bevagdossuk. A zöldfűszereket felaprítjuk, belekeverjük a z olajba, és belefektetjük a halat. Lefedve, 2-3 órára hűtőszekrénybe állítjuk, közben néhányszor megfordítjuk. A pácból kivesszük, lecsöpögtetjük, sózzuk és serpenyőben, kis lángon

megsütjük. (Ha szükséges, a pácból kevés leszűrt olajat aláöntünk.) Amíg sül, elkészítjük a hollandi mártást Ehhez a tojássárgáját lábosban két kanál langyos vízzel elkeverjük. Sózzuk és gőz fölé helyezve, habverővel állandóan keverjük. Amikor habos, krémszerű állagú lesz, apránként hozzáadjuk az olvasztott, de nem forró vajat. Citromlével ízesítjük Hozzáadjuk a leszűrt kagylót, a leszemezett szőlőt és összemelegítjük. A megsült halról a felesleges zsiradékot leitatjuk, tálra helyezzük és leöntjük a mártással. Petrezselymes burgonyával körítjük FFőőiissppáánnnnéé rreem meekkee 25 dkg vajat, 3 tojás sárgáját 1 cs. V-sütőport, 15 dkg cukrot, 1 citrom reszelt héját és levét, 50 dkg lisztet, és 1/2 cs. V-vanilincukrot deszkán összegyúrunk A tészta 3/4 részét vastagra nyújtjuk, és nagyobb tepsi aljára egyenletes vastagon elhelyezzük. Meggyízzel vastagon bekenjük, melyre még külön

rétegben a 3 tojás fehérjének kemény habját, melyet 15 dkg porcukorral keverünk el, rákenjük. A félretett negyedrész tésztából ceruza vastag pálcikákat sodrunk és a habrétegre rácsot készítünk. Forró sütőben sütjük, míg a tésztarács szép sárgára sül. Kihűlés után szeleteljük és vanilinszórócukorral hintjük FFőőrreennddii ffáánnkk (Kitűnő) 10 dkg vajat 10 evőkanál vízzel felforralunk. Ha jól forr, 10 dkg sima fehér lisztet szórunk bele, majd hozzáadunk 1 szelet reszelt csokoládét, és állandó keverés mellett sűrűre főzzük. A tűzről levéve, egyenként 4 egész tojást keverünk hozzá, majd sütőlemezre kis, tojásnagyságú halmokat rakunk, és forró sütőben sütjük. A sütőt, 10 percig nem szabad a tésztára kinyitni, mert összeesik! A szép barnás fánkokat középen éles késsel bevágjuk, közepüket esetleg kiemeljük, és az alábbi töltelékkel töltjük. Töltelék: 1/2 l tejbe csomómentesen 1 cs.

Váncza-csokoládékrémport, 2 dkg lisztet keverünk, majd hozzáadunk 1 szelet reszelt csokoládét, és 15 dkg cukrot. A krémet lassú szabad tűznél, állandó keverés mellett sűrűre főzzük, és utána még 2 percig forraljuk. Időközben 2 tojás fehérjéből 2 dkg cukorral kemény habot verünk, melyet a tűzről levett forró krémhez azonnal könnyedén hozzá keverünk. Felszolgáláskor vanillincukorral behinthetjük. Igen kiadós Klemi 332. 10 DPG Recepttár 332. Rangos receptek H Hááttsszzíínn uuddvvaarrm meesstteerr m móóddrraa Negyven dkg, négy szeletbe vágott hátszínt hártyáitól megtisztítunk, és erősen kiverünk. Sózzuk, vékonyan borsozzuk és teflon serpenyőben, vajon puhára sütjük. Közben fűszeres vajat készítünk, az alábbi recept szerint: 10 dkg lehetőleg hűtőből kivett, de mindenképpen hideg vajat összekeverünk finomra vágott petrezselyemmel, törött borssal, kevés sóval, néhány csepp citrommal és egy

kávéskanál mustárral, majd hengerré formázzuk, és tálalásig hidegen tartjuk. Tálaláskor a hússzeletekre egy-egy karika fűszeres vajat vágunk, amely a szeletekre olvadva kellemes ízt ad. H Heerrcceeggii ccssuukkaa A csukát jól megmossuk, belsejét el- távolítjuk és megsózzuk. Kivajazott tűzálló edénybe helyezzük, és forró olvasztott vajjal leöntjük. Előmelegített sütőben majdnem puhára sütjük, majd meghintjük reszelt sajttal, és egy pohár tejfölt öntünk alá. Addig sütjük, amíg a sajt egy kicsit meg nem pirul. Finomra vágott kapribogyóval meghintve, gombás burgonyával tálaljuk. H Heerrcceeggii ttoorrttaa ((FFyyrrssttee kkaakkee)) N Noorrvvééggiiaa Hozzávalók: 12 dkg hámozott mandula finomra darálva, 10 dkg cukor, 3-4 tojásfehérje, 2 egész tojás, 15 dkg vaj, 3 ek. kristálycukor, 15 dkg liszt, 6 ek málnadzsem A mandulát, porcukrot, nem felvert tojásfehérjét, 5 dkg vajat összekeverünk. Habosra keverjük a maradék

vajat 3 ek. kristálycukorral, 1 tojással, liszttel 15 percre hűtőbe tesszük. Enyhén lisztezett zsírpapíron 25 cm átmérőjű, 2 cm vastag kör alakúra nyújtjuk a tészta 2/3-át. A papírral együtt tortaformába tesszük tésztás felével lefelé Lehúzzuk róla a papírt. A tésztára kenjük a dzsemet, erre a mandulakrémet. Kinyújtjuk a maradék tésztát 2 cm vastagra, csíkokra vágjuk, ezt rácsosan a krémre tesszük. Közepesen meleg sütőben 35-40 percig sütjük. Tortaszeletekre vágjuk (Nagyon finom, ajánlom.) A legnagyobb norvég ünnep május 17. a norvég alkotmány napja Ezen a napon hagyomány az előbbi két sütemény fogyasztása. H Heerrcceeggnnőő bbuurrggoonnyyaa Hozzávalók: 1 kg burgonya, 12 dkg vaj, 4 tojássárgája, 1 késhegynyi reszelt szerecsendió, só A krumplit megmosás után meg kell hámozni, kockára vágni, és sós vízben megfőzni. (Ezt szoktam úgy is, hogy előbb vízben megfőzöm, és utána hámozom meg. Így könnyebb a

hámozás.) Leszűrés után még fedő nélkül néhány percig vissza kell rakni a tűzre, hogy a víz teljesen elpárologjon. Ezután át kell törni Hozzá kell keverni a vajat, a tojássárgáját és a szerecsendió-reszeléket, majd egy kis sót kell beletenni. Ezt az egészet egy sűrű masszává össze kell gyúrni, majd töltőzsákba kell tenni. Ez a töltőzsák jó erős legyen, mert a massza nem éppen krém állagú, hanem elég sűrű lesz. Én ezt egy alumíniumból készült linzerkészítő pisztolyba szoktam tölteni, az kibírja. Ezután ki kell vajazni egy sütőlapot, és erre kell rányomni kis kör alakban. Itt jön jól, ha mintásan sikerül kinyomni, akkor dekoratívabb lesz. Az egészet kb 180 fokos sütőben aranysárgára kell sütni. Az eredeti receptajánlat szerint adhatjuk halból, szárnyas-, marha- vagy borjúhúsból készült mártásos ételek mellé köretnek. H Heerrcceeggsszzeelleett 21 dkg lisztet elkeverünk 1/2 cs. V-sütőporral,

azután összegyúrjuk 2 tojás sárgájával, 5 dkg cukorral, 1 szelet reszelt csokoládéval, és 15 dkg vajjal. Kinyújtjuk, és vajazott tepsi aljára egyenletesen elhelyezzük. Forró sütőbe téve, megsütjük Ha kihűlt, bekenjük a következő habbal: 4 tojás fehérjének keményre vert habjához, 20 dkg cukrot, 2 szelet reszelt csokoládét, és 1/2 cs. V-vanilincukrot keverünk, majd a felkent hab tetejére Klemi 332. 11 DPG Recepttár 332. Rangos receptek kimagozott, felére vágott, levétől lecsepegtetett cseresznyebefőttet hintünk. Ismét sütőbe rakjuk, és a habot lassan megszárítjuk. Négyzetes szeletekre vágva tálaljuk ÍÍjjáásszzm meesstteerr kkeeddvveennccee Hozzávalók 4 személyre: 2 csirkemell, 12 dkg vékony szelet húsos szalonna, 1 közepes vöröshagyma, 4 dkg liszt A tésztához: 15 dkg liszt, 2 dl sör, 2 tojás, 2 evőkanál olaj, 1 csapott mokkáskanál só, sütéshez: olaj A csirkemellet kicsontozzuk, bőrét lehúzzuk. A húst 2

centis kockákra, a szalonnát és a hagymát hasonló vastagságú szeletekre vágjuk. Váltakozva 4 hurkapálcára (vagy nyársra) húzzuk úgy, hogy a végére hús kerüljön, majd lisztben meghempergetjük. A tésztához a lisztet a sörrel, a tojássárgájával és az olajjal simára keverjük, megsózzuk, a kemény habbá vert tojásfehérjét beleforgatjuk. A nyársakat ebbe a masszába mártjuk, majd bő, forró olajban megsütjük. Ha kész, jól lecsepegtetjük, a hurkapálcát óvatosan kihúzzuk, és a közben egy tömbbé összesült húst ferdén felszeleteljük. köretnek párolt zöldség illik hozzá. Jó tudni! Az íjászmesternek alighanem egész fürjből, fogolyból vagy szalonkából készítették, de csirkemellből is nagyon finom, különösen, ha szalonnába csavarjuk a húsdarabokat. Elkészítési idő: 35 perc JJeeggyyzzőőnnéé rreecceeppttjjee 40 dkg lisztet 1 cs. V-sütőporral elkeverünk, és deszkán összegyúrjuk 2 tojás sárgájával, 10 dkg

zsírral, 1/2 cs. V-vanillincukorral, fél citrom reszelt héjával, 12 dkg cukorral, és 1-2 kanál tejjel, hogy könnyen nyújtható tészta legyen. Fél cm vastagra nyújtjuk, és gyufásdoboz nagyságúra vágjuk. Minden darabot megkenünk - lehetőleg vastagon - a következő édességgel: 3-4 evőkanál házi barackízt langyosra melegítünk és hozzákeverünk 2 tojásfehérje kemény habját. A lekváros tésztadarabkákat kis tányérkába tett, 10 dkg durván darált mogyoróba nyomjuk a lekváros felükkel, és utána vajas tepsibe téve, közepes tűznél szép barnára sütjük. Vanillin szórócukorral beszórjuk. Igen kedvelt, kiadós uzsonnasütemény JJéérrcceeffiilléé hheerrcceeggnnőő m móóddrraa Hozzávalók: 4 kicsi csirkemell, só, 1 késhegynyi fehérbors, 8 dkg vaj, 2 dl tejszín, 1 dl fehérbor, 1 evőkanál liszt, 80 dkg spárga, 4 zsemleszelet A csirkemellet kicsontozom, sózom, borsozom, s a filéket 6 dkg vajjal kikent edényben, lefedve, forró

sütőben puhára párolom. Ha megpuhult, a vajas pecsenyelét mártásos-edénybe öntöm, s a húst a tálalásig melegen tartom. A léhez hozzáöntöm a tejszínt és a bort, kissé összeforralom, majd a 2 dkg vajat egy evőkanál liszttel összekeverem, s ezzel besűrítem. Ha kell utánízesítem Miközben a hús párolódik, elkészítem a vajas spárgát. Tálaláskor a csirkefiléket egy-egy megpirított zsemleszeletre helyezem, leöntöm a mártással, és vajas spárgával körítem. KKaalliiffaa--ppuuddiinngg Hozzávalók: 5 dl tej, 6 dkg cukor, 1 teáskanál citromlé, 10 dkg gríz, kevés vaj, 1 teáskanál Ras el hamad (fahéj és szárított rózsalevél) 1 pohár habtejszín A tejet, a cukrot és a citromlevet kb. 10 percig főzzük, amíg sziruppá sűrűsödik A grízt vajban takaréklángon megpirítjuk, majd hozzáöntjük a cukros tejet és jól összekeverve még kb. 2 percig főzzük Ezután 20 percig pihentetjük Kis üvegtálkákba még melegen átszedjük,

tetejét tejszínhabbal és Ras el hamad-dal megszórva tálaljuk. KKaannoonnookk lleeppéénnyy Fél kg lisztet 2 evőkanál fagyos zsírral, 1 csomag sütőporral, 25 deka cukorral, 2 egész tojással, 1 citrom reszelt héjával és annyi tejjel, hogy könnyen eldolgozható legyen, jól összegyúrunk. A tészta egyik felét tepsibe téve barackízzel vastagon megkenjük, és őrölt Klemi 332. 12 DPG Recepttár 332. Rangos receptek mogyoróval beszórjuk. Másik felét ráhelyezve tojással kenjük meg s hasonlóképpen, mint a lekvárt mogyoróval hintjük be. Közepes tűznél világosra sütjük KKééppvviisseellőőffáánnkk Hozzávalók: 2 dl víz, 10 dkg margarin, 20 dkg liszt, 5 egész tojás, 1 mokkáskanál só. (Vaníliakrém vagy tejszínes csokoládékrém, vagy gyümölcskrém.) A vízbe beleteszem a margarint és a sót, majd felforralom. Ezután egyszerre beleszórom a lisztet, és addig keverem, amíg össze nem áll. Ha az edény falától elválik,

leveszem a tűzről, és állandóan kevergetve kihűtöm. Ezután egyenként belekeverem a tojásokat Egy habzsákba (vagy nejlonzacskóba, aminek az egyik sarkát levágtam) beletöltöm a masszát és zsírral kikent, vízzel megspriccelt sütőlapra, egymástól 3 centis távolságra diónyi gömböket nyomok. Az előmelegített, forró sütőbe még külön is beleállítok egy kis edényt, tele vízzel, hogy elég gőz fejlődhessen benne, és a sütőlemezt betolom. 10 percig közepes lángon hagyom, majd a hőt mérsékelve, szép sárgásbarnára sütöm a fánkokat. Ha nem nyitom ki a sütő ajtaját az első 15 percben, duplájukra nőnek a fánkok. (Ha viszont kinyitom, a fánk nem emelkedik fel és szalonnás, tömör marad a sütemény.) A belül üreges fánkokat, azonnal leveszem a sütőlapról és hagyom kihűlni. Ezután, éles késsel úgy vágom félbe, hogy a fánk "kalapja" ne essen le róla, vagyis félig rajta maradjon. Tetszés szerinti töltelékkel

kínálom KKééppvviisseellőő--kkoosszzoorrúú Hozzávalók 12 szelethez: 12 dkg liszt, 3 tojás, 4 evőkanál cukor, 5 dkg vaj vagy margarin, 3 dl tejszín, 35 dkg málna, 3 lap fehér zselatin, 3 dkg fehér csokoládé, késhegynyi só, 2 dkg darált natúr pisztácia Elkészítés: A zsiradékot kevés sóval 1.2 dl vízbe tesszük, felforraljuk Beleszórjuk a lisztet, és fakanállal addig keverjük, míg a tészta az edény falától el nem válik. Langyosra hűtve egyenként belekeverjük a tojásokat is. Kb 30 percig állni hagyjuk A tésztát nyomózsákba töltjük, majd sütőpapírral kibélelt tepsire csigavonalat nyomunk úgy, hogy 22-24 cm átmérőjű gyűrűt kapjunk. Előmelegített sütőben, 200 fokon (gáztűzhelynél 2-es fokozaton) kb 25 percig sütjük. A sütőből kivéve keresztben kettévágjuk és kihűtjük A zselatint vízbe áztatjuk. 25 dkg megmosott málnát pürésítünk, szitán átpasszírozzuk, és belekeverjük a cukrot. A feloldott

zselatint a pürébe keverjük, és 30 percre hűvös helyre állítjuk Közben a tejszínt kemény habbá verjük. Amikor a málnapüré dermedni kezd, belevegyítjük a tejszínhabot. Csillagcsöves nyomózsákba töltjük, és az alsó lapra spricceljük Egyenletesen kirakjuk a maradék málnaszemekkel, és ráhelyezzük a koszorú tetejét. A fehér csokoládét felolvasztjuk, és díszítésül a tészta tetejére csorgatjuk. Végül meghintjük darált pisztáciával. Elkészítési idő kb. 1 óra KKiirráállyyii aallm maattoorrttaa 11. Hozzávalók a linzertésztához: 20 dkg liszt, 15 dkg Rama margarin, 7 dkg porcukor. A masszához: 14 dkg Rama margarin 14 dkg porcukor, 15 dkg citrom leve, 4 tojásfehérje, 7 dkg liszt, 60 dkg alma, 6 dkg barackíz, 7 dkg szeletelt mandula, 10 dkg kandírozott cseresznye. A linzertészta anyagait gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, és hűtőben 20 percig pihentetjük, majd a tortaforma nagyságának megfelelő kerek lappá kinyújtjuk, a

formába helyezzük. A Rama margarint a porcukorral, valamint a citromlével habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojásfehérjéből vert habot, majd a lisztet Az így kapott masszát a tortakarikába, a nyers linzertésztára helyezzük, az almaszeletekkel beborítjuk és középmeleg sütőben (kb. 170° C) megsütjük Ha a torta kisült, a felületét forró barackízzel bevonjuk, és esetleg pörkölt, szeletelt mandulával, díszítjük. KKiirráállyyii aallm maattoorrttaa 22. (XIX. század végi recept) Klemi 332. 13 DPG Recepttár 332. Rangos receptek Hozzávalók a linzertésztához (23 cm átmérő): 20 dkg liszt, 15 dkg margarin, 7 dkg porcukor, 1 tojássárgája, 1 dkg vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja Ehhez tesszük majd hozzá a tölteléket, aminek a receptje a következő: 14 dkg vaj vagy margarin, 14 dkg porcukor, 2 citrom kinyomott leve, 4 tojásfehérje, 10 dkg liszt A díszítéshez: 60 dkg alma, 6 dkg barackíz, 5-6 dkg szeletelt mandula vagy dió A

hozzávalókból gyors mozdulatokkal, dörzsöléssel készítünk tésztát. Lényeges, hogy a felhasznált zsiradék ne legyen túl puha, folyós, mert akkor a tészta szétmorzsolódik. Ha kész a linzertészta, kibéleljük a tortaformát, és 180 fokon félig megsütjük. Mikor ez kész, a tölteléket készítjük el. A vajat a porcukorral elkeverjük, a citrom levét hozzáadjuk, a tojásfehérjét pedig kemény habbá verjük. Ezt összekeverjük és hozzáadjuk fakanál segítségével a lisztet (így kevésbé törik a tojásfehérje). Ezt a kisült linzerre ráhelyezzük és szétkenjük egyenletesen. Az alma magházát eltávolítjuk, és vékony szeletekre vágjuk A masszát beborítjuk a vékony szeletekkel, tetszetősen egymásra helyezve, és szintén 180 fokon kb. 15 percig sütjük Mikor ez kisült, a rummal vagy konyakkal ízesített barackízzel vékonyan lekenjük tetejét. Díszíthetjük, vagy bevonhatjuk az oldalát a szeletelt mandulával. Fahéjjal,

szegfűszeggel is gazdagíthatjuk az ízét KKiirráállyyii ccssiirrkkeem meellll Hozzávalók: csirkemell 60 dkg, konyak 6 cl, tej 2 dl, szeletelt Pannónia sajt 20 dkg, dióbél 10 dkg, őrölt bors, só; Elkészítése: A bőrétől, csontjától elválasztott csirkemelleket kiverjük, sózzuk, borsozzuk és kb. 10 percig 3cl konyakkal ízesített tejben áztatjuk A lecsurgatott csirkeszeleteket vajban majdnem puhára sütjük. Tűzálló tálba szedjük, leöntjük a páclével, ismét 3 cl konyakot öntünk rá. Befedjük szeletelt Pannónia sajttal, darált dióval meghintjük és előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük Burgonyapürével, salátával tálaljuk KKiirráállyyii ddááll -- iinnddiiaaii rreecceepptt Hozzávalók: 2 csésze fehér bab, 2 csésze tej, 1 csésze víz, só, 4 zöld kardamom, 1 közepes nagyságú paradicsom, 8 hámozott félbevágott mandula, 1 mokkáskanál feketebors, 1 mokkáskanál kurkuma, 1 mokkáskanál vörös-chili por (őrölt

erős paprika). 2 teáskanál összevágott korianderlevél, 1 teáskanál összevágott gyömbér, 1 kis hagyma, 5 evőkanál vaj, 1 teáskanál feketeköménymag Elkészítés: Válogassuk át és mossuk meg a fehér babot, áztassuk be egy éjszakára, majd tegyük fel főni a tejjel, vízzel, 1 evőkanál vajjal, kurkumával, vörös-chili porral, kardamommal, mandulával és ízlés szerint sózzuk meg. Lassú tűzön főzzük, míg a bab megpuhul, a víz és a tej elpárolog, de a bab még nem főtt szét. Melegítsünk vajat, süssük benne az összevágott gyömbért és hagymát világosbarnára. Ezután adjuk hozzá a feketekömény magvakat, a meghámozott és kockára vágott paradicsomot, valamint a korianderleveleket és kavargassuk 1 percig. Ezután keverjük hozzá a főtt babhoz és szórjuk meg fekete borssal. Ebédre vagy vacsorára tálaljuk KKiirráállyyii lleevveess ((KKoonnggeessuuppppee)) Hozzávalók: 3 ek. vaj (margarin vagy más zsiradék), 1 kis fej

aprított hagyma, 3-4 sárgarépa apró kockára vágva. 5 ek liszt, csipet erős pirospaprika, csipet bors, 2 db húsleveskocka, 0,5 kg darált marhahús, 4 ek. apróra vágott petrezselyem 2 kk só, 5 ek zsemlemorzsa, 1 tojás, 0,5 doboz (vagy 20 dkg friss) mirelit zöldborsó, 3 ek. sherry (vagy vörös bor). A vajban pároljuk meg a hagymát, répát, amikor barnul, tegyük bele a lisztet, paprikát, borsot, leveskockát, öntsük fel 1,5 l vízzel. Forrásig állandóan kevergessük, félig lefedve, lassú tűzön főzzük kb. 15 percig A húst gyúrjuk össze a petrezselyemmel, sóval, zsemlemorzsával, tojással. Kb 25 gombócot formáljunk. 1-2 ek zsiradékban süssük körbe Tegyük a levesbe a borsóval, sherryvel együtt. Kb 15 percig főzzük Tálalásnál apróra vágott petrezselyemmel szórjuk meg. Klemi 332. 14 DPG Recepttár 332. Rangos receptek KKiirráállyyii ppaallaaccssiinnttaa Az édes tésztából sütött palacsintákat vanília-parféval megtöltjük

és tűzforró rumos csokoládémártással leöntve, vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk. KKiirráállyyii ppuuddiinngg Hozzávalók: 1 liter tej, 5 evőkanál cukor, 1/2 csésze víz, 4-5 teáskanál kukoricaliszt, 2-3 evőkanál reszelt panir (házilag készített sajt), 1 teáskanál kevara aroma (helyette más esszencia), 1 teáskanál pisztácia (dió), 1 teáskanál hámozott mandula Elkészítés: Addig forraljuk a tejet, amíg besűrűsödve mennyisége a felére csökken. Keverjük a kukoricalisztet vízbe, adjuk hozzá a besűrített tejhez és kavargassuk, míg megduzzad. Készítsünk a cukorból és vízből ragacsos szirupot, szórjuk bele a reszelt sajtot és kevergessük, míg ragadós nem lesz. Ezután az egészet adjuk a tej-keverékhez Öntsük szervírozó tálba, cseppentsünk rá aromát, hintsük meg pisztáciával és mandulával, majd hagyjuk lehűlni. Vacsorára tálaljuk KKiirráállyyii sszzeelleetteekk A jól kivert szeleteket sózzuk, borsozzuk

és kb. 1 óráig konyakkal ízesített tejben áztatjuk A jól lecsurgatott szeleteket vajban majdnem puhára sütjük. Tűzálló tálba szedjük, leöntjük a pecsenyelével, ismét 5 cl konyakot öntünk alá. Befedjük trappista sajtszeletekkel, meghintjük durvára vágott dióval és előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük. Vegyes zöldségkörettel, fejes salátával tálaljuk. KKiirráállyyii ttoojjáássookk A megtisztított kemény tojások két végéből kicsit levágunk, és mindkettőre fogpiszkálóval 1-1 gombafejet erősítünk. Sózzuk, és a rántott szelethez hasonlóan bundázzuk, sütjük. Ketchuppel vagy tartármártással tálaljuk KKiirráállyyhhaalloom m Hozzávalók: 2 kg savanyú káposzta, 10 dkg rizs, 1 szál füstölt kolbász, 8 szelet tarja, olaj, fűszerek törött bors, só, majoranna, borsmenta, babérlevél, tárkony, zsálya A káposztát kimossuk, ha szükséges és befűszerezve megfőzzük. A rizst is átpároljuk Én ezt előző

este szoktam elkészíteni. A húst befűszerezzük öntünk rá egy kis olajt és betesszük a hűtőbe. Másnap egy tepsit kiolajazunk, és a kifacsart káposzta felét beletesszük, erre a megpárolt rizst, a felkarikázott kolbászt és az előkészített húst majd betakarjuk a megmaradt káposztával. Ezt fóliával letakarva megsütjük Tálaláskor tehetünk ízlés szerint tejfölt a tetejére. KKiirráállyyookk ccssiirrkkeeccoom mbbjjaa Hozzávalók: 4 szép, nagy csirkecomb, 10 dkg főtt füstölt tarja vagy, 10 dkg főtt füstölt sonka, 1 közepes nagyságú csemege uborka, 1 evőkanál frissen reszelt torma, 2 db egész tojás, 1-2 evőkanál tejföl, ízlés szerint só és törött fekete bors, kevés liszt és zsemlemorzsa a bundázáshoz Elkészítése: A csirkecombokat a forgóknál bevágjuk, de nem vágjuk el! A főtt sonkát és az uborkát vagy nagy lyukú darálón ledaráljuk, vagy nagyon apróra összevágjuk. Hozzáadjuk a reszelt tormát, a tejfölt, a

sót és a törött borsot. A combokon lévő bőrt ujjunkkal fellazítjuk, hogy a tölteléket a bőr alá betölthessük, majd a comb húsos részét sóval, borssal bedörzsöljük. A megtöltött húst lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába mártjuk, ezután a 170 fokra felforrósított olajban 8-10 perc alatt szép aranybarnára megsütjük. Vajas, párolt karfiol vagy kelbimbó és majonézes mártás a hozzáillő köret, vagy párolt rizs és ecetes savanyúság illik mellé. Kissé munkaigényes, de nagyon finom KKiirráállyynnéé--ttoojjááss Maradék csirke- vagy borjúsültet vagdaljunk vagy őröljünk meg, adjunk hozzá egy áztatott zsemlyét, vajat, sót és két-három tojássárgát. Mindezt keverjük jól el és hígítsuk meg kevés tejföllel. Ezt a pépet kenjük ujjnyi vastagon egy tűzálló tál fenekére és készítsünk bele egy tojással annyi mélyedést, ahány tojást akarunk beleverni. Most Klemi 332. 15 DPG Recepttár 332. Rangos

receptek mindegyik mélyedésbe beleverünk egy friss tojást, az egészet meglocsoljuk olvasztott vajjal, jó vastagon Pármai sajtot hintünk rá, és a sütőben megsütjük. KKiirráállyy--ppaallaaccssiinnttaa Hozzávalók: Töltelék: dió 10 dkg, cukor 15 dkg, tojás 5 db, vanília 1/3 rúd, tejföl 0.5 l Elkészítése: Készítünk palacsintatésztát, 3-4 db-ot üresen hagyunk, a többit kisujjnyi szélességű metéltre vágjuk. A formát kikenjük, és az üres palacsintatésztával kibéleljük KKiirráállyysszzeelleetteekk Hozzávalók: 25 dkg vaj, 25 dkg liszt, 18 dkg cukor, 10 dkg mazsola, 5 db tojás, 1 db citrom reszelt héja A vajat habosra keverjük, beletesszük kanalanként a cukrot, a lisztet, a tojássárgákat, a mazsolát, a reszelt citromhéjat, és végül a kemény habbá vert tojásfehérjét. Vajjal kikent tepsiben sütjük, és szeletekre vágva tálaljuk. A felvágott palacsintákat a következőkkel keverjük össze: 5 tojás sárgáját, 15 dkg

porcukorral, kevés vaníliával habosra keverünk, teszünk bele fél l tejfölt, és az 5 tojás kemény habját. A tésztával összekeverve a kibélelt formába tesszük, a palacsinta széleit ráhajtjuk, és sütőben kicsit átsütjük. KKoom mtteesszzkkaa (finom édesség) 10 deka vajjal deszkán eldörzsölünk 20 deka liszttel kevert 1/2 csomag Váncza-sütőport, 10 deka porcukrot és 3 tojás sárgáját. Egyenletesen kikent tepsibe nyomkodjuk a tésztát félujjnyi vastagon, és azonnal megsütjük. Sütés után a kihűlt tészta tetejére, még a tepsiben a következő cukros-habos édességet kenjük: 4 tojás fehérjét meleg fölött 25 deka cukorral kemény habbá verünk, majd hozzákeverünk 1 csomag Vánczavanilincukrot, 5 deka őrölt, pörkölt mogyorót, 2 kávéskanál finom kakaót, vagy csokoládéreszeléket és 1 citrom reszelt héját. A tésztát a bevonattal újra a már langyossá hűlt sütőbe tesszük és szárítjuk. Kihűlés után éles késsel

hosszú keskeny szeletekre vágjuk fel. M Máággnnááss ddiióóssppiittee 30 deka lisztet, melyhez egy csomag sütőport kevertünk, 18 deka zsírral (vagy 22 deka vajjal), 10 deka cukorral, 1 egész tojással, 1 citrom reszelt héjával és levével jól összegyúrunk. A tészta egy részét félretéve, nagyobb részét vékonyan kinyújtjuk és tepsibe téve barack-, vagy málna ízzel megkenjük. 20 deka cukrot, 3 tojássárgáját, 15 deka őrölt diót, fél csomag vaníliás cukrot és a 3 tojás keményre vert habját elkeverjük, s az ízzel megkent tésztára kenjük. A félretett tésztából pálcikákat sodrunk s azokból rácsozatot készítünk, melyet sütés előtt tojással megkenünk. lehetőleg magas oldalú tepsit válasszunk a sütéshez. Ha kihűlt, a tepsiben felszeleteljük M Máággnnáásskkááppoosszzttaa Elkészítés: Tányérnagyságú káposztának a torzsáját vigyázva kivágjuk, és kanál segítségével kivájjuk a belsejét, úgy, hogy

öt-hat levél épen maradjon kívülről. A kivájt káposztát összevágjuk, és zsírban pároljuk, mint a tésztához szokás. Az alatt fél kiló sertéshúst megdarálunk, és a kihűlt párolt káposztával összekeverjük, hozzáadva két tojást, sót, borsot, ízlés szerint, és megtöltjük a kivájt káposztát. A torzsa helyét levelekkel beborítjuk és szalvétába kötve, forró vizbe tesszük, és másfélóráig főzzük. Ha kész, jól lecsurgatjuk, tálra tesszük, lefelé borítva a nyílást, parmezán sajtot hintünk rá és forró vajat adunk hozzá. M Máággnnááss ppaallaaccssiinnttaa,, m meeggggyyeell Hozzávalók: 4 db tojás, 2 dl tej, 4 dl tejszín, 20 dkg liszt, csipet só, 8 dkg Koronás kristálycukor, 10 dkg Rama margarin, a sütéshez 20 dkg narancslekvár, 25 dkg gesztenyemassza Klemi 332. 16 DPG Recepttár 332. Rangos receptek Keverje simára a tojás sárgákat a tejjel és a tejszínnel. Adja hozzá a lisztet, így sűrű

palacsintatésztát kap, ízesítse csipetnyi sóval. A tojásfehérjéket verje kemény habbá a Koronás kristálycukorral. Óvatosan keverje a palacsintatésztához - könnyű masszát kap- Olvasszon meg kevés margarint egy palacsintasütőben, majd egy merőkanálnyi tésztát süssön félkeményre (célszerű sütőben). Kb 6 db lapot kell kapnia belőle Ha az első megsült, kenje meg vékonyan narancs lekvárral, reszelje rá a gesztenyemasszát. Így rétegezze a többi lapot is. A végeredmény egy torta formájú, roppant finom palacsinta. PPaallaaccssiinnttaa ccssáásszzáárrnnőő m móóddrraa 8 db franciapalacsinta, Töltelék: 4 dl tej, 1 vaníliarúd, csipet só, 1 citrom héja nagyobb darabokban, 10 dkg rizs, 3 tojás sárgája, 2 dkg vaj, 6 dkg cukor, 4 ek. tejszínhab, 6 cl Maraschino likőr, Díszítéshez: 6 db fél körtebefőtt, 2 ek. cukor, 2,5 dl csokoládémártás A tejet a vaníliával, sóval, citromhéjjal felforraljuk, beleszórjuk a rizst. Amikor

újra forrni kezd, lefedjük és takarékon (használjunk gáztűzhelynél elosztót) hagyjuk lassan főni 35 percig (nem sok ez?). Közben nem szabad megkeverni Ha elkészült, vegyük le a fedőt, hagyjuk kicsit hűlni, szedjük ki a vaníliát és a citromhéjat. Szórjuk meg cukorral. A tojássárgáját kevés langyos tejjel és kis darabokra vagdalt vajjal keverjük simára. Villával könnyedén keverjük a rizshez. Keverjük hozzá a kemény tejszínhabot, 2 apróra vágott fél körtét. Kevés likőrrel ízesítsük A palacsinták közepére tölteléket teszünk. Először félhold alakúra hajtjuk, majd ezeket tetőcserépszerűen kivajazott jénai tálon koszorúba rakjuk. Tetejét porcukorral gazdagon megszórjuk. Nagyon forró sütőben pár perc alatt ráolvasztjuk a cukrot A tál közepén maradt szabad körbe a körtéket helyezzük el, amit bevonunk a likőrrel ízesített csokoládémártással. A megmaradt mártást külön csészében kínáljuk.

PPoolliittiikkuuss sszzeelleett (kitűnő, kiadós) 35 deka lisztet, melyhez 1 csomag Váncza-sütőport elegyítettünk, összegyúrunk 1 egész tojással, 22 deka zsírral, 12 deka cukorral, 1 citrom reszelt héjával és levével, azon kívül 2 szelet reszelt csokoládéval és 1/2 csomag Váncza-vanilincukorral. A tészta kétharmad részét vajazott tepsi aljára tesszük, egyenletesen elnyomkodva és málnaízzel bekenjük. A lekváros bevonatra cukros-habos tölteléket kenünk az alábbi előírás szerint készítve: 20 deka porcukrot habosra keverünk 3 tojás sárgájával és 1 szelet csokoládéval, hozzáadunk még 10 deka őrölt mogyorót és a 3 tojás fehérjének kemény habját. A habos tölteléket befedjük a félretett egyharmad rész tésztából kinyújtott lappal és villával több helyen megszurkálva, közepes tűznél jól átsütjük. Felszolgáláskor vanilinszórócukorral hintjük be PPrreellááttuuss ttoorrttaa 20 dkg cukrot, 4 tojás

sárgájával, 2 szelet reszelt csokoládéval és 1/2 cs. Vvanilincukorral habosra keverünk Azután 10 dkg darált mandulát, 5 dkg darált diót, 2 ek. liszttel kevert 1/2 cs V-sütőport és legvégül 4 tojás keményre vert habját hozzáadunk. Tortasütőben sütjük, s kihűlés után 2-3 részre vágjuk Töltelék: 14 dkg vaj, 14 dkg cukor, 2 szelet olvasztott csokoládé, és 1 egész tojás, sokáig keverve. A tortát kevés félretett töltelékkel vonjuk be, s tört mandulával bőven beszórjuk. PPrríím mááss ppaallaaccssiinnttaa A bőrétől elválasztott és kicsontozott csirkemelleket sózzuk, vegetával ízesítjük, és kevés vajon puhára sütjük, majd megdaráljuk. Eldolgozzuk tejföllel, tojássárgájával és finomra vágott petrezselyemmel, reszelt szerecsendióval. Sós tésztából sütött palacsintákat a csirkekrémmel megtöltjük, és vánkos alakúra hajtogatjuk. A párizsi szelethez hasonlóan kisütjük és tartármártással, ketchuppal

tálaljuk. Klemi 332. 17 DPG Recepttár 332. Rangos receptek PPrríím mááss ppaapprriikkááss A szokásos módon pörköltet készítünk, de paradicsompürével és köménymaggal ízesítjük. Tejföllel átforraljuk Túrós csuszával körítjük PPüüssppöökkii sszzeennddvviiccss Négy személyre fél kg húst számítva sertéspörköltet készítünk, majd levétől jól lecsurgatjuk. Ezután húsdarálón 4 db keménytojással együtt átdaráljuk Elkeverjük 2 evőkanál tejföllel, 1 evőkanál mustárral, borssal. Ha szükséges, sózzuk Pirítós kenyérre kenve, zöldpaprikával, paradicsommal, retekkel tálaljuk. PPüüssppöökkkkeennyyéérr 11. Hozzávalók: 30 dkg liszt * 2 tojás 25 dkg cukor 2 dl tejföl fél csomag sütőpor 10 dkg mazsola * 5 dkg mandula vagy dió 5 dkg csokoládé 10 dkg cukrozott gyümölcs vagy birsalmasajt A mazsolát és a többi belevalót apróra vágjuk, összekeverjük a liszttel. Az egész tojásokat kikeverjük a

cukorral, a tejföllel meg a liszttel. Kikent, lisztezett hosszúkás formában sütjük. Csomagoljuk fóliába, mert hamar kiszárad PPüüssppöökkkkeennyyéérr 22. Hozzávalók: 25 dkg liszt * 6 tojás 25 dkg porcukor 5 dkg dió és mandula 3 dkg birsalmasajt * 1 szelet csokoládé A tojásfehérjéből kemény habot verünk, majd hozzáadjuk a tojássárgáját és a cukrot, és kb. fél órát keverjük Ekkor adjuk hozzá a lisztet, és a felaprított édességeket: a diót, mandulát darabosra vágjuk, apróra vágjuk a birsalmasajtot és a csokoládét. Kikent, kilisztezett formában sütjük, tűpróbáig. RRaakkootttt hhúúss ccssáásszzáárr m móóddrraa 25 perc, sütés nélkül Hozzávalók: 4 szép szelet csont nélküli tarja, 8 hajszálvékony szelet császárhús (vagy húsosabb füstölt szalonna), 1 kis fej vöröshagyma, 5 dkg juhtúró, 1 húsos zöldpaprika, 1 paradicsom, késhegynyi kakukkfű és bazsalikom, törött bors, só. Adagonként külön

készítjük. Az alufóliára ráteszünk egy szelet húst, megsózzuk, megborsozzuk, majd egy császárhússzelettel leborítjuk. Erre karikázunk vöröshagymát, zöldpaprikát, megmosott és lehéjazott paradicsomot. Ezt is megsózzuk, meghintjük a fűszerekkel, rákenünk negyedrésznyi juhtúrót, végül beborítjuk még egy szelet császárhússal. A fóliát úgy hajtjuk össze, hogy a képződő gőz ne feszíthesse szét A négy csomagot előmelegített, forró sütőbe a rácsra vagy sütőlemezre tesszük, és 20 percig sütjük. (Vagy grillsütőben, előírás szerint) Ha a sütési idő letelt, a csomagokat bontsuk ki, és pirítsuk néhány percig. Salátával, burgonyával, esetleg tartármártással tálaljuk S Saallaam moonn kkiirráállyy ccssiiccsseerriibboorrssóó--llaabbddááccsskkááii Hozzávalók: 300 g csicseriborsó, 3/4 l víz, 1 szikkadt zsemle, 1 evőkanál búzadara, 1 citrom leve, 2 teáskanálnyi finomra vágott fokhagyma, 2 evőkanálnyi

finomra vágott petrezselyem, 1 teáskanálnyi őrölt édeskömény, 1 teáskanál só, fél liter olaj (ha lehet, kukoricacsira-olaj, ennek harmonizál az íze). Elkészítés: Mossuk meg a csicseriborsót, és áztassuk be 24 órára, áztassuk be ezt követően a zsemlét is. Törjük össze a csicseriborsót, (mixerben vagy nagyobb mozsárban,) a kapott püréhez adjuk hozzá a búzadarát, a fokhagymát, a fűszereket, és a citrom levét. A keveréket pihentessük egy órányit, majd formáljunk belőle 2-3 cm nagy labdácskákat; vizes kézzel addig gömbölyítsük, amíg elválik a kéztől, szikkasszuk szobahőmérsékleten egy jó órányit, forrósítsuk meg úgy 200 Celsius fokra az olajat, és süssük aranybarnára a kis gombócokat. Szűrőkanállal emeljük ki, és hagyjuk róluk lecsöpögni az olajat. A labdácskák kiváló italkorcsolyák, de előételnek is tálalhatok Uzsonnára is nagyon finom étel. Az egész Közel-Keleten szívesen és gyakran fogyasztják,

Felafel néven ismerik. A még ki nem sütött gombóckák igen alkalmasak egy vegetáriánus fondüvacsora adalékául is. Klemi 332. 18 DPG Recepttár 332. Rangos receptek S Seejjkk--ggoom mbbóóccookk Hozzávalók: 70 dkg burgonya, 1 db tojás, 2 evőkanál liszt, 15 dkg zsemlemorzsa, 4 evőkanál olaj, só-bors, ízlés szerint. A töltelékhez: 2 evőkanál olaj, 2 fej hagyma, 10 dkg rizs, 30 dkg sovány birka vagy marhahús darálva, 1 dkg vaj, 1 teáskanál petrezselyemzöld, 1 db tojás, só-bors, ízlés szerint A megfőtt burgonyát széttörjük, hozzáadjuk a lisztet, tojást, és sóval, borssal fűszerezve jól összedolgozzuk. Tojás nagyságú gombócokat készítünk a burgonyatésztából Ujjunkat benyomva a tészta közepébe lyukat készítünk, és ebbe tesszük a tölteléket, majd az egészet újból gombóccá formázzuk. A megtöltött burgonyagombócokat zsemlemorzsában megforgatjuk, és forró olajban aranysárgára sütjük. A kész gombócokat

előmelegített sütőben, tűzálló tálban tartjuk melegen, míg az összest elkészítjük. Azonnal tálaljuk A töltelék elkészítése: Az olajat felforrósítjuk, rajta a hagymát üvegesre pároljuk, majd beletesszük a többször átmosott rizst és ezzel együtt többször megforgatva, kevés vízzel puhára pároljuk. A puhára párolt rizst hozzákeverjük a darált húshoz, sózzuk, borsozzuk, és takaréklángon együtt pároljuk tovább. Egy kevés vajban megfuttatott, finomra vágott petrezselymet adunk hozzá, beleütjük a tojást, és jól összedolgozzuk. Ezzel a töltelékkel töltjük meg jó szorosan a sejkgombócokat S Szzuullttáánnaa kkeeddvveennccee Hozzávalók: 12 db sárgabarack, 1/2 citrom leve, 20 dkg porcukor, 1 pohár habtejszín, 5 dkg pirított mandula. A töltelékhez: 8 dkg darált mandula, 12 dkg porcukor, 2 ek. rózsavíz, 1 db tojás sárgája, 4 dkg vaj, 2 kávéskanál sárgabarack dzsem. A friss, hibátlan barackot megmossuk,

kettévágjuk, és magját kivesszük. Egymás mellé állítva egy nagy lábosba helyezzük. Ráfacsarjuk a citromlevet és ráhintjük a porcukrot Takaréklángon saját levében üvegesre főzzük. Ha szükséges, kevés vizet öntünk utána Amikor a barack puhára főtt, a tűzhelyről félrehúzzuk, kivesszük a szirupos léből és szitára téve, jól lecsurgatjuk. A darált mandulát, a porcukrot, a rózsavizet, a tojást, a vajat és a dzsemet jól összekeverjük és ezt a töltetet a kihűlt barackok üregébe (a mag helyére) tesszük. Ezután előveszünk 4 db üvegtálkát, mindegyikbe 3 db barackot teszünk. Ráöntjük a félretett szirupot, behűtjük. A tetejét kemény tejszínhabbal, pirított mandulával díszítjük S Szzuullttáánn ccssóókkjjaa 20 dkg porcukrot 3 egész tojással, 1/2 cs. Váncza-vanilincukorral 20-25 percig erősen keverünk, közben hozzáadunk 1-2 szem, cukorral törött szegfűszeget, késhegynyi porfahéjat, 2 kávéskanál rumot, 5

dkg vagdalt fügét, és pár darabka, szintén vagdalt narancshéjat, 5-5 dkg darált diót és mogyorót, 10 dkg reszelt csokoládét, 10 dkg vagdalt mazsolát, legutoljára 10 dkg lisztet, 1/3 cs. Váncza-sütőporral keverve Dió nagyságú halmokat rakunk vajazott, lisztezett tepsibe, s enyhe tűznél sütjük. S Szzuullttáánnkkeekksszz Hozzávalók: 22 dkg liszt, 25 dkg natúr földimogyoró, 14 dkg vaj v. margarin, 27 dkg cukor, 1 tojássárgája, 2 dl tejszín, 10 dkg szárított sárgabarack, 20 dkg tortabevonó, 1 zacskó van. cukor, só A lisztet összegyúrjuk 12 dkg vajjal, 10 dkg cukorral, a van. cukorral, a tojássárgával és sóval. 30 percig hideg helyre állítjuk A tésztát lisztezett deszkán 5 mm vastagra nyújtjuk, és 5 cm-es korongokat szúrunk ki belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és előmelegített sütőben 6-7 percig sütjük. 17 dkg cukrot a maradék vajjal együtt felolvasztunk. Hozzáadjuk a tejszint, a darabokra vágott, szárított

sárgabarackot meg a földimogyorót, majd kb. 3 percig főzzük A tölteléket két kiskanál segítségével a korongokra halmozzuk, és további 15 percig sütjük. Közben a tortabevonót felolvasztjuk, és a szultánkekszek alját belemártjuk. Megvárjuk, míg a bevonat megszilárdul Klemi 332. 19 DPG Recepttár 332. Rangos receptek T Teennggeerrii nnyyeellvv ffőőhheerrcceegg m móóddoonn (Filets de soles archiduc) Hozzávalók: 10 db halfilé 15 dkg vaj, 2 dl tejszín 1 dl whisky, 1 dl portói bor, 1 dl madeira bor, 1 kanál húskivonat, 30 dkg főtt spárgafej. A halszeleteket a borokkal halalaplében megpároljuk, és tálra helyezzük. A hal levét tejszínnel, húskivonattal sűrűre beforraljuk, és beletördelt nyers vajjal feljavítjuk, utánízesítjük. A halakat leöntjük, és kis főtt spárgafej csomókkal körítjük Klemi 332. 20