Alapadatok

Év, oldalszám:2003, 2 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:141

Feltöltve:2009. augusztus 27.

Méret:17 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

Hájas pogácsák Hájas Pogácsa Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 tojás, 1 kiskanál zsír, 1 kiskanál ecet vagy citromlé, egy csipet só, 35 dkg haj és külön 10 dkg liszt. A hájról lehúzzuk a hártyát, a hájat megdaráljuk, vagy késsel kenhetővé kaparjuk. A hájból és 10 dkg lisztből masszát gyúrunk, és fél cm vastagra nyújtjuk. Az 50 dkg liszthez hozzátesszük a zsírt, az ecetet vagy citromlevet, a tojást, a sót, és sima rétestésztát gyúrunk. Vékonyra nyújtjuk, és rátesszük a hájból készített és kinyújtott masszát, négyrét hajtjuk, és egy negyedóráig hideg helyen állni hagyjuk. Ezután a tésztát újból kinyújtjuk, és ugyanabban a sorrendben ismét összehajtogatjuk, majd egy negyedóráig állni hagyjuk. Ezt a műveletet meg egyszer megismételjük Negyedszer a tésztát fél cm vastagra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk (kis rudakra is vághatjuk), felvert tojással megkenjük, vigyázva, hogy az oldalán ne csurogjon le

a tojás, majd megszórjuk a tetejét só és köménymag keverékével. Hideg vízzel kiöblített sütőlemezre rakjuk, és forró sütőben sütjük. Ebből a tésztából készíthetünk édes töltelékes süteményt is, akkor a tésztába tegyünk egy csipet cukrot is. Az utolsó nyújtás után forró késsel négyszögletes darabokra vágjuk a tésztát, megtöltjük dió- vagy máktöltelékkel, vagy lekvárral, és háromszög vagy párna alakura is hajthatjuk. A tészta szeleit ne nyomkodjuk le Ha kisült, vaníliás porcukorral meghintjük. Hájas pogácsa 60 dkg liszt, 30 dkg háj, 6 dkg zsír, 1 tojás, 2 kanál tejföl, 1 kávéskanál cukor, 2 dkg élesztő, 0,5 dl tej, só. Az élesztőt 0,5 dl tejben 1 kávéskanál cukorral megkelesztjük. A lisztet zsírral, tejföllel, egy tojássárgájával, a megkelt élesztővel és sóval kidolgozzuk. Egy negyedóráig pihentetjük, ez alatt elkészítjük a hájat Meg- kaparjuk, és habosra keverjük, majd három részre

osztjuk. A tésztát vékonyra nyújtjuk, és a háj egy részét rákenjük. Felcsavarjuk, nyújtófával kissé szétnyomkodjuk, és három részre hajtva 20 percig hideg helyen pihentetjük. Ezt a műveletet még kétszer megismételjük. Az utolsó pihentetés után ujjnyi vastagra nyújtjuk. Pogácsákat formálunk, tetejüket bevagdossuk, tojással megkenjük. Pirosra sütjük Hájas pogácsa Az egyetlen aprósütemény, amit valamikor, úgy 50-100 évvel ezelőtt disznóöléskor sütöttek; ez viszont nem maradhatott el a sok teendő között sem. A hájat lekaparták a hártyáról (az jó lesz nyárra a paradicsomsüvegek szájára), és két rakás lisztet véve egy rakás hájhoz, csöpp sóval, egy tojással összegyúrták. Tetejét megvagdalva, apró pogácsaszaggatóval szaggatták, tojással kenve, pirosra sütve, melegen fogyasztották. Az élesztős, hajtogatott, leveles változat, amit ma is sütnek, talán 30-40 éve terjedt csak el vidékünkön. Hájas pogácsa A

hájat késsel megkaparjuk, hogy semmi bőr ne legyen rajta, jól kimossuk, és szitán áttörjük. Azután darabba formáljuk, és hidegre tesszük Amennyi hájat vettünk, annyi lisztből keményes rétestésztát gyúrunk egy tojással, egy kanál rummal, pici sóval és borral. Félannyi súlyú lisztet, mint amennyi a háj, beledolgozunk sodrófával a hájba, azután újra egy darabba formáljuk. A rétestésztát nagy tányérnagyságúra nyújtjuk, a hájat közepére tesszük, a négy szélét fölhajtjuk, és hosszában háromszor kinyújtjuk a lehető legvékonyabbra. Harmadszor kisujj magasra hagyjuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A tetejét vigyázva megkenjük tojás 1 fehérjével, úgy, hogy a szélére ne jusson, mert akkor lapos maradna. Kézzel minél kevesebbet fogjuk meg, inkább késsel nyúljunk hozzá. Ezt a tésztát pogácsa helyett, tüzes késsel kockára is vagdalhatjuk, dió, vagy máktölteléket teszünk a közepébe s könyvalakra,

hajtjuk. Kelt hájas pogácsa Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg háj, 5 dkg zsír, 3 dkg cukor, 2 dkg élesztő, 1 tojás, 1 kk. só, szükség szerint tej, tejföl, a pogácsa kenéséhez 1 tojás Az élesztőt kevés langyos tejben a cukorral és 1 evőkanál liszttel megfuttatjuk. A zsírt a tojássárgájával, 2 kanál tejföllel és a sóval jól elkeverjük, hozzáadjuk a lisztet és a megfuttatott élesztőt, és jól kigyúrjuk. Ha szükséges, még annyi tejfölt adunk hozzá, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. A tésztát 1 órán át, pihentetjük A megtisztított hájat ledaráljuk, és kétfelé osztjuk. A pihentetett tésztát kinyújtjuk, és rákenjük az egyik adag hájat. A tésztát felcsavarjuk, kissé kinyújtjuk, és 3 részre hajtjuk. Fél órán át, pihentetjük, majd a műveletet megismételjük, és a tésztát újra pihentetjük. A pihentetett tésztát lisztezett nyújtótáblán tetszőleges vastagságúra nyújtjuk, a tetejét késsel

bevagdossuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsákat a felvert tojással megkenjük, ügyelve, hogy az oldalukra ne kerüljön tojás, mert a pogácsák így nem lesznek levelesek. A kiszaggatott pogácsát kb 20-30 percig, pihentetjük, majd előmelegített sütőben, magas hőmérsékleten megsütjük. 2