Étel- és italreceptek | Ételreceptek » Töpörtyűs pogácsák, receptek

Alapadatok

Év, oldalszám:2003, 5 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:214

Feltöltve:2009. augusztus 27.

Méret:37 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

Töpörtyűs pogácsák Töpörtyűs pogácsa Hajtogatott, de élesztős tésztából készül ez az inkább télen népszerű finomság. Elkészítése az ide-oda hajtogatások miatt kisebbfajta koncentrációt kíván, ez még nagyobbá teszi az elkészülte láttán támadó örömöt. Ha nem hajtogattál bele valami oda nem illőt Hozzávalók A tésztához: 700 g liszt, 300 g tepertő, 50 g sertészsír, 20 g élesztő 2 db tojássárgája, 1 dl száraz fehérbor, 1,5 dl tej, őrölt bors, só A szóráshoz: 100 g liszt A kenéshez: 1 db tojás Elkészítése: A tepertőt ledaráljuk, és a zsírral, sóval, őrölt borssal és kevés liszttel összedolgozva hűtőbe tesszük felhasználásig. A tejet meglangyosítjuk, elkeverünk benne kb. húsz gr lisztet, belemorzsoljuk az élesztőt, megkelesztjük. A megmaradt lisztből, - ha a kovász duplájára növekedett - a tojás sárgájával, a borral, és sóval közepes keménységű tésztát gyúrunk. Kelesztjük, majd lóhere

formájúra nyújtjuk, közepére helyezzük a tepertős tömeget, a füleket a tepertős tömegre hajtjuk, (a hajtogatott tésztáknál leírt módon) kinyújtjuk, szimplára hajtjuk, és hűtőbe tesszük. További hajtogatás 1 dupla, egy szimpla, egy dupla. Természetesen a hajtogatások között a tésztát hűtőben pihentetjük. Az utolsó pihentetés után 2,5 cm vastagra nyújtjuk, tetejét 2 mm mélyen bevagdossuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, kézzel megsodorjuk (formázzuk), tetejét megkenjük a felvert tojással, sütőlemezre tesszük, utókelesítjük. Forró sütőben aranysárgára sütjük. Lehetőleg forrón rakjuk tálra, és szolgáljuk fel egy korsó hideg sör kíséretében. Borsos tepertős pogácsa 50 dkg liszt, 0,5 dl bor, 40 dkg tepertő, 10 dkg vaj, 3 dkg élesztő, 2-3 dl tej, 1 dl tejföl, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött feketebors, 1 púpozott teáskanál só, cukor, 1 tojás. 1 dl tejet langyosra melegítünk, és elkeverjük a

cukorral meg az elmorzsolt élesztővel. Letakarva, meleg helyen felfuttatjuk A lisztet, sót, bort, vajat, tejfölt, törött borsot, a felfuttatott élesztőt alaposan összedolgozzuk annyi tejjel, hogy rétestészta keménység tésztát kapjunk. Vékonyra kinyújtjuk. A ledarált tepertőt rákenjük a kinyújtott tésztára, és úgy csavarjuk fel, mint a rétest szokás. 30 percig pihentetjük, majd újból kinyújtjuk és felcsavarjuk. Ezt 30 perc múlva megismételjük, majd harmadszor is kinyújtjuk. Amikor a harmadik 30 perc pihenő idő is letelt, a tésztát 2 centisre nyújtjuk, tetejét bevagdossuk, tojással megkenjük, és kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A kis pogácsákat egymástól legalább 2 centire, kikent sütőlemezre helyezzük, és előmelegített, forró sütőben, közepes lángon megsütjük. Debreceni tepertős pogácsa Hozzávalók: 50 dkg liszt, 30 dkg darált tepertő, 2 tojás, 5 dkg margarin, 5 dkg élesztő, kevés cukor, ízlés szerint só,

szükség szerint tej Az élesztőt langyos tejben kevés cukorral és liszttel megfuttatjuk. A tojások sárgáját a sóval és a margarinnal elkeverjük. Az átszitált lisztet a megfuttatott élesztővel, a kikevert tojássárgájával és tejjel közepes keménységű tésztává gyúrjuk össze, majd letakarva langyos helyen megkelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett nyújtótáblán kb fél centiméteres vastagságúra, nyújtjuk, majd a felületére egyenletesen rákenjük a tepertőt. A tésztát összehajtogatjuk, majd hűvös helyen pihentetjük. A nyújtás, hajtogatás, pihentetés műveletét még kétszer megismételjük. Az így előkészített tésztát 2-3 centiméteres vastagságúra 1 nyújtjuk, tetejét éles késsel bevagdaljuk, és 3-5 centiméter átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsákat kikent tepsibe helyezzük, a felvert tojásfehérjével megkenjük, és rövid, langyos helyen, történő pihentetés után közepes

hőmérsékleten megsütjük. Juhtúrós tepertős pogácsát 25 deka juhtúrót összegyúrunk 20 deka margarinnal, egy kiskanál sóval meg 25 deka, 4,60-as liszttel, és hűtőszekrényben egy napig állni hagyjuk. Másnap ujjnyi vastagra nyújtjuk, és tetejét megkenjük 15 deka darált tepertő meg 5 deka margarin keverékével. Néhányszor hajtogatjuk, majd pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, tetejét késsel rácsosra bevagdaljuk. Tojással kenjük, és a sütőben szép pirosra megsütjük. (A sütés második félidejében a tüzet mérsékeljük.) KATICA TEPERTŐS POGÁCSÁJA Hozzávalók: 30 dkg liszt, 8 dkg apróra vágott tepertő, 10 dkg tiszta disznózsír, 2 tojássárgája,1,5 dkg élesztő, 1 kk. só, tejföl Rétestésztánál puhább tésztát gyúrunk, jól kidolgozzuk. Háromszor kinyújtjuk mint a hájast, kétujjnyi tésztát nyújtunk utolsó alkalommal, kivágjuk, tetejét késsel bevágjuk, 1,5 órát kelesztjük a tepsiben, végül tojással megkenve

sütjük. Leveles tepertős pogácsa Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 2 dl tejföl, 2 tojássárgája, 12 dkg margarin, 25 dkg tepertő, kevés tej. Az élesztőt a tejben megfuttatjuk, és összedolgozzuk a liszttel, a tejföllel, a tojássárgájával, a margarinnal. Sóval ízesítjük A tésztát kinyújtjuk és a megdarált tepertőt, rákenjük. Összesen háromszor hajtogatjuk, közben negyed órát pihentetjük. Kinyújtjuk, megvagdossuk a tetejét, kiszaggatjuk. Tojásfehérjével megkenjük, sütőlemezen 1/2 órát pihentetjük. Meleg sütőben gyorsan sütjük Omlós tepertős pogácsa Hozzávalók: 40 dkg tepertő, 50 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 2 tojás, 2-2,5 dl tejföl, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 teáskanalnyi só. Elkészítés: A tepertőt ledaráljuk, az élesztőt apró darabkákra szétmorzsoljuk, és összekeverjük liszttel, 1 db tojással, sóval, borssal, tejföllel. Jól kidolgozzuk, 2 cm vastagságúra nyújtjuk, majd tetszés

szerinti pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A sütőlemezt alufóliával kibéleljük, a pogácsákat egymástól egy centire elhelyezzük, és langyos helyen pihentetjük 20 percig. Ezután tetejüket felvert tojással megkenjük, és előmelegített, forró sütőben 20 percig sütjük. Tanyasi tepertős pogácsa Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 db tojás, 1 db tojássárgája, 5 cl fehérbor, 2 dkg élesztő, 25 dkg tepertő, só. Kenéshez: 1 db tojássárgája. A lisztből egész tojással és tojássárgájával, zsírral, borral és a tejben oldott élesztővel rétestészta keménységű tésztát gyúrunk. Nagyon jól kidolgozzuk, majd vékonyra kinyújtjuk. Egyenletesen ráhintjük az apróra összevágott vagy ledarált tepertőt és a tésztát összehajtva fél órát hűvös helyen, pihentetjük. A hajtogatást háromszor ismételjük, közben a tésztát mindig 10-15 percet pihentetjük. Végezetül ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, kiszaggatjuk, langyos helyre téve kelni

hagyjuk. 2 Tojássárgájával megkenjük, és forró sütőben megsütjük. Tepertős pogácsa Hozzávalók: 50 dkg liszt, 30 dkg tepertő, 10 dkg margarin, 3 dkg élesztő, 1,5 dl tej, 1 teáskanál cukor, 0,5 dl fehérbor, 1 mokkáskanál bors, 1 tojás, tejföl A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a bort, sót, borsot, a felvert tojás felét, és annyi tejfölt, hogy rugalmas, lágy tésztát kapjunk. Lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk, és rákenjük az apróra vágott tepertőt, majd feltekerjük, mint a bejglit, és jobbról, balról behajtjuk. 20 percig pihentetjük, majd ismét kinyújtjuk, felcsavarjuk, hajtogatjuk. Ezt a műveletet, 20 percenként, 3-szor ismételjük. Végül, ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, bevagdossuk, pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, megkenjük a tojás másik felével, és forró sütőbe rakjuk. Nagy lángon sütjük kb. 15-20 percig Nem szabad lassan sütni, mert kiszárad. Tepertős pogácsa

Harminc deka lisztet összemorzsolunk tíz deka disznózsírral és tíz deka apró tepertővel, két tojással, másfél deka felfuttatott élesztővel és jó késhegynyi sóval. Tejfellel a rétestésztánál kicsit puhábbra dolgozzuk Háromszor egymás után kinyújtjuk, legutoljára kétujjnyi vastagra hagyjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tepsibe rakjuk. Egy-másfél óráig pihentetjük, majd tojással megkenjük és kisütjük. Tepertős pogácsa Hozzávalók: 25 dkg tepertő, 25 dkg liszt, 1 db tojássárgája, 5 g törött bors, 5 cl tejföl, 5 cl fehérbor, 1 dkg élesztő, 5 dkg zsír, só. Kenéshez: 1 db tojás. A tepertőt apróra vágjuk, vagy ledaráljuk. Hozzáadjuk a lisztet, tojássárgáját. Sóval, törött borssal fűszerezzük Ezután beletesszük a tejfölt, egy kevés fehérbort, és az előzőleg kevés langyos tejben felfuttatott élesztőt. Jól összegyúrjuk, majd annyi zsírt dolgozunk bele, hogy jó puha tészta legyen. Hűvös helyen fél

órát pihentetjük, majd kinyújtjuk, és háromszor hajtogatjuk. Minden hajtogatás közben 15-20 percet pihentetjük a tésztát. Végül ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, tetejét a késpenge hátával megrácsozzuk, kiszaggatjuk, és felvert tojással megkenjük. Forró sütőbe téve megsütjük. A tepertős pogácsa tésztáját ajánlatos a sütést megelőző napon összeállítani és másnap megsütni, frissen kínálni. Tepertős pogácsa (este állítjuk össze, másnap sütjük) 1 kg lisztet deszkára öntünk, beleütünk 2 egész tojást és egynek a sárgáját, 2 evőkanál zsírt, kis kanál sót, 3 dkg tejben feloldott élesztőt teszünk bele, és annyi borral állítjuk össze, hogy rétestészta keménységű legyen. Kinyújtjuk és fél kg apróra vagdalt tepertővel, meghintjük, háromszor összehajtogatjuk és kinyújtjuk. Mikor harmadjára összehajtogattuk, kevés zsírral megkenjük a tetejét, hogy meg ne száradjon, és másnap elnyújtjuk, késsel

bevagdaljuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tojással megkenjük, és forró sütőben sütjük. Tepertős pogácsa Tíz-tizenöt dkg tepertőt megdarálunk és 30-40 dkg liszttel, elmorzsolunk. Zsírral, sóval átdolgozzuk. Egy tojás sárgáját, tejfellel összekevert kevés élesztőt teszünk hozzá. A tészta ne legyen kemény Kinyújtjuk, hajtogatjuk, másfél ujjnyi vastagra nyújtjuk, tetejét késsel bevagdossuk, majd kiszaggatjuk. pihentetjük, tojássárgájával bekenjük, meleg sütőben sütjük 3 Tepertőspogácsa háromszor sodorva Huszonöt deka finomra darált tepertőt tíz deka liszttel könnyedén elmorzsolunk, aztán összegyúrjuk és egynegyed órát hideg helyen, pihentetjük. Ez idő alatt 15 deka lisztből, két tojás sárgájával, egy pohárka rummal, sóval és törött borssal és annyi tejföllel, hogy rétestészta keménységű legyen, tésztát gyúrunk, jól kicsapdossuk és kinyújtjuk. Most a félretett tepertőt a kinyújtott tészta

közepére tesszük és egyforma arányban minden oldalról a tésztát, ráhajtogatjuk, beburkoljuk és kinyújtjuk. Ezt a műveletet háromszor kell megismételni, minden egyes sodrásnál 15-15 perc szünettel. Ez idő alatt a tésztát hideg helyen pihentetjük, az utolsó sodrás után a szokásos módon kiszaggatjuk, megkenjük és megsütjük. Ha a pogácsát az utasításhoz híven készítsük, szép leveles pogácsát fogunk nyerni. Tepertős pogácsa l/4 kg. vagdalt tepertőt, 1 egész tojást, annyi lisztet, amennyit felvesz, 1/4 liter tejet és 1 csomag Dr.Oetker-féle sütőport jól kidolgozunk Kinyújtjuk, kiszaggatjuk, tetejét a kés fokával megvagdaljuk, és szép pirosra kisütjük. Tepertős-pogácsa (erdélyi mód szerint} 1/4 kg. egészen finomra vagdalt tepertőt, 1 egész tojást, 1 tojás sárgáját 1/4 liter tejet, 1 dl. savanyu tejfölt, egy kevés finomra tört magyar borsot, annyi liszttel, mint amennyit felvesz, összedolgozunk, adunk hozza egy csomag

Dr.Oetker-féle sütőport és az egészet pogácsatésztává, gyúrjuk Ha szép sima, kinyújtjuk, fánkformával kiszaggatjuk, tetejét késfokával megvagdaljuk, tojással bekenjük, és szép pirosra megsütjük. Tepertős-pogácsa (igen finomfajta) 1/2 kg. lisztet, 1/4 kg apróra vagdalt tepertőt, 10 dkg libazsírt, 3 tojás sárgáját, 1/4 liter tejfelt, 1/5 liter savanykás bort, cukrot és sót ízlés szerint, továbbá egy csomag Dr.Oetker-féle sütőport jól eldolgozunk, a kemény tésztát még egy kis tejjel átgyúrjuk és a fenti mód szerint pogácsára, megsütjük. A tepertős vakarcs Ha a kenyeret nem sütjük is a háznál, azért tepertős-vakarcsot készíthetünk, külön e célra gyúrt kenyértésztából. Egy kiló lisztet két deka élesztővel és annyi meleg sósvízzel, hogy kissé keményecske tészta legyen belőle, gyúrjunk jól össze, és pedig tálban, mert csak tálban lehet jól eldagasztani. A tésztát félórai folytonos dagasztás után

tálastul együtt tegyük jó meleg helyre. Mikor a tészta a tálból kezd jól kiduzzadni, vegyük el a melegről és borítsuk ki deszkára. Ekkor egy fél kilónyi friss tepertőt vagdaljunk meg jól, és e tepertőt gyúrjuk össze a tésztával úgy, hogy a tepertő a tésztával teljesen felvegyüljön. A tésztát ezután nyújtófával nyújtsuk ki, de csak annyira, hogy háromujjnyi vastag legyen. A kinyújtott tésztát hajtsuk össze, hogy fél-holdalakú legyen és az ívezett formájú oldalán lévő szélét, vágjuk be itt- ott késsel fél újnyi hosszúságban. Nem kell bekenni, csak úgy, amint van, tegyük száraz tepsire sülni. Csendes tűzön kell sütni, mert különben belől e vastag tészta könnyen sületlen marad. Ennek, hogy jó legyen, legalább egy órai sülés kell. A tepertős vakarcs forrón igen jó étel Töpörtyűs pogácsa 4 Hozzávalók: 50 dkg rétesliszt, 25 dkg töpörtyű, 2 dkg élesztő, kevés tej, két tojás, 2 dl tejföl, 5 dkg

zsír, őrölt bors, só. A lisztet a darált töpörtyűvel, a tejben megfuttatott élesztővel, a tojássárgájával, a tejföllel, a zsírral, őrölt borssal meg sóval összegyúrjuk. Másfél óráig kelesztjük, majd ujjnyi vastagra nyújtjuk, és pogácsákat szaggatunk belőle. Tetejüket késsel kockásra bevagdaljuk és megkenjük a tojásfehérjékkel. A sütőben szép barnára sütjük Töpörtős pogácsa Fél liter liszt, hasonló mennyiségű finomra vágott töpörtővel s kevés sóval a sodródeszkán sodrófával jól összekevertetik. Most adj hozzá két tojás sárgáját, három kanál tejfölt, két kanál bort s 17 gramm tejben feloldott élesztőt s az egészet addig dolgozd át kézzel, míg szép sima tésztává válik, melyet lehetőleg finomra sodord ki, újra hajtsd meg, újra sodord ki, míg a negyedik sodrásnál egy kisujjnyi széles lepény marad, mely egy kis fánkmetszővel kiszúratik, a pogácsák most a sütőpléhre elhelyeztetvén, meleg

helyen éledni hagyjuk. Midőn egy keveset kelni kezdenek, felületüket hosszában és széltében megvagdaljuk, vert tojással megkenjük s azután szép aranysárgára kisütjük. Ezen igen egyszerű étel melegen és hidegen ehető s különösen férfiaknak kedvenc étele, annyira, hogy kedvükért még a legfényűzőbb ételt is cserbenhagyják. Túros-tepertős pogácsa Összemorzsolunk 35 dkg lisztet 35 dkg áttört tehéntúróval és 35 dkg darált tepertővel. Hozzáadunk 3 egész tojást, 2 dkg sót és összegyúrjuk A vajas tésztához hasonlóan hajtogatjuk. Rövid pihentetés után ujjnyi vastagra nyújtjuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Közepes hőmérsékletű sütőben megsütjük. 5