Étel- és italreceptek | Ételreceptek » Túrós sütik és tészták, receptek

Alapadatok

Év, oldalszám:2003, 10 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:235

Feltöltve:2009. augusztus 27.

Méret:46 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

Túrós sütik és tészták BÚVÁR TÚRÓS Tésztához: 20 dkg 2 csomag vaníliás 1 teáskanál (kk.) Tetejére: 50 (75) cukor, 1 (2) tojás, 1,5 dl étolaj, cukor, 35 dkg liszt, 2 evőkanál kakaópor, 5 dl kefir, szódabikarbóna dkg túró, 2 tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 12 dkg vaj A tésztához valókat összekeverjük és egy alaposan zsírozott, lisztezett (vagy sűtőpapirral bélelt) tepsibe öntjük. A túrót a tojásokkal, vaníliával, és az olvasztott vajjal kikeverjük és a tesztara kis halmokat, rakunk belőle. A túró sütés közben belemerül a tésztába, innen kapta a süti a nevet. Lehet még a túróba tenni kevés cukrot, reszelt citromhéjat, mazsolát. Borsos túrópogácsa Hozzávalók: 30 dkg juhtúró, 10 dkg tehéntúró, 8 dkg vaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor metélőhagyma, bors, só. A kétféle túrót áttörjük, hozzáadjuk a vajat, az apróra vágott metélőhagymát, a zúzott fokhagymát, megsózzuk és összedolgozzuk. Egy napig

hűtőszekrényben tartjuk, hogy az ízek jól összeérjenek. Kisebb pogácsákat formálunk belőle, és tányérba szórt, durvára őrölt borsba beleforgatjuk. Pirítós kenyeret és idénysalátát kínálunk mellé. Gyümölcsös túrórúd tejszínhabbal Hozzávalók: 8 dkg mazsola, 3 cl rum, 30 dkg tehéntúró, 10 dkg vaj 2 db tojássárgája, 8 dkg vaníliás cukor, 1 dl tejföl, 1 db citrom 1/2 citromhéj, 2 dl tejszín, 20 dkg gyümölcs A mazsolát a rumba beáztatjuk, a túrót áttörjük, és keverőtálba tesszük. A vajat a tojássárgájákkal és a vaníliás cukorral simára keverjük. Hozzáadjuk a tejfölt, a citromlét és reszelt citromhéjjal ízesítve, könnyű, habszerű krémmé keverjük. Végül belekeverjük a túrót és mazsolát Megnedvesített, tiszta asztalkendőbe téve rúd alakúvá formázzuk, szorosan becsavarjuk a ruhába és zsineggel átkötözve, nehezékkel lepréselve hűtőszekrénybe tesszük. Legalább 12 órát dermesztjük, majd

kicsomagolva, meleg vízbe mártott késsel felvágjuk. Tejszínhabbal és rendelkezésünkre álló bármilyen gyümölccsel díszítjük. DIPLOMATA TÚRÓS Habosra keverünk 50 dkg szitán áttört tehéntúrót 15 dkg vajjal, hozzáadunk 1 dl rumban áztatott, leszűrt 15 dkg mazsolát, 7 dkg porcukorral ízesített 2 dl habbá vert tejszint, 4 tojás sárgáját és 2 dkg vaníliáscukrot. Kevés langyos vízben feloldunk 2 dkg zselatint, és a masszához adjuk. 1 doboz babapiskótát üvegtálba rakunk és a mazsoláról leszűrt rummal, meglocsoljuk, majd rásimítjuk a túrókrémet. Elkeverünk 2 dl habbá vert tejszint 8 dkg porcukorral és 5 dkg kakaóporral, bevonjuk vele a túrókrémet. Tálalásig hűtőbe rakjuk. Dióval szórt csokoládés túrós szelet Hozzávalók: 30 dkg tehéntúró, 12 dkg vaj, 12 dkg liszt, 5 db tojás 1 dkg vaníliás cukor, 1/2 db citromhéj, 5 dkg zsemlemorzsa 10 dkg mazsola, 12 dkg dióbél, 10 dkg étcsokoládé A félzsíros tehéntúrót

áttörjük, hozzákeverjük a vajat, a lisztet és a tojások sárgáját. Vaníliás porcukorral reszelt citromhéjjal ízesítjük 1 Végül a kristálycukorral kemény habbá vert tojásfehérjét is lazán hozzákeverjük. Egy sütőtepsit vajjal kikenünk, szitált finom morzsával kihintjük és a túrómorzsát beleöntve, egyenletesen elsimítjuk. Tetejére szórjuk az áztatott mazsolát, a durvára tört diót és a kisebb darabokra tördelt étcsokoládét. Közepes hőmérsékletű sütőben megsütjük. Felszeleteljük és vaníliás porcukorral meghintve, kínáljuk Fehér sajt (Weisse Kase) Hozzávalók: 125 g tejföl, 125 g tojásfehérje, 60 g cukor, 125 g tejszínhab 1 rúd vanília, 1 db citrom Elkészítése: A tejfölt elkeverjük a citrom levével, és belereszelhetjük a citrom héját is, de vigyázzunk, hogy a fehér része ne kerüljön bele, mert keserű lesz. Ebbe beletesszük még a vanília belsejét: a vaníliarudat kettévágjuk, és kikaparjuk a

pépes állományú magot. Utána felverjük a tojásfehérjét a cukorral, ezt is hozzáadjuk, majd a tejszínhabot is, de lazán, nem összetörve. Ezt beletesszük egy edénybe, amit kibéleltünk tiszta ronggyal, hiszen közben levet enged. A hűtőbe tesszük 10-15 percre Ezt tálalhatjuk bármilyen idényjellegű gyümölccsel, vagy szósszal, pl. marinált eperrel Ez úgy készül, hogy megmossuk és felszeleteljük az epret, és elkeverjük egy kis balzsamecettel. Lágyan egyneműsítjük, sok porcukorral meghintjük, és egy éjszakára betesszük a hűtőbe. Ez összeérik, és ez csodás ízharmóniát ad. A fehér sajtot ezzel is tálalhatjuk. Hamis túrógombóc, málnasodóval Hozzávalók: 1 1/2 l tej, 2 evőkanál citromlé, kb. 30 dkg búzadara, 1 teáskanál só, 4 evőkanál cukor, 3 evőkanál liszt, 2 db tojás, 1 kg friss málna vagy házi málnaszörp. Elkészítése: 1 l tejet aludni teszünk el a citromlével (kb. 1 nap) Ha megkocsonyásodott, leöntjük róla

a savót és feltesszük főni. Lassú kevergetés közben beleszórjuk a darát, felfőzzük vele, hozzáadjuk a sót, 1 evőkanál cukrot, majd a tűzről lehúzva, fedő alatt pihentetjük. A megmaradt fél liter tejet odatesszük főni, közben kikeverjük a lisztet a megmaradt cukorral és a tojássárgájákkal, majd egy kis hideg tejjel hígítva a fövő tejbe keverjük, és sűrűre főzzük. A málnát összeturmixoljuk és a langyosra hűlt öntethez keverjük. A túrómasszából vizes kézzel gombócokat formálunk, tányérokra szervírozzuk, és gazdagon meglocsoljuk a málnasodóval. Hátszegi túrós derelye Hozzávalók: A töltelékhez: 25 dkg tehéntúró 1 db tojássárgája 1 db zsemle, 1 dl tejföl, 8 dkg cukor, 1/2 csomó kapor só, A burgonyás tésztához: 40 dkg burgonya, 1 db tojás, 12 dkg zsír, 25 dkg liszt, 12 dkg zsemlemorzsa, 10 dkg vaníliás cukor, 2 dl tejföl A tehéntúrót áttörjük. Keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a tojássárgáját az

apró kockákra vágott zsemlét és a tejfölt. Cukorral, az apróra összevágott kaporral és egy gondolatnyi sóval ízesítjük. Jól összedolgozzuk és a további felhasználásig a hűtőszekrénybe, tesszük. A megmosott burgonyát héjában enyhén sós vízben puhára főzzük. Megtisztítjuk, és még melegen áttörjük. Összedolgozzuk a tojással, 5 dkg zsírral, a liszttel és megsózzuk. Az így elkészített burgonyás tésztát kinyújtjuk, és négyzetekre felvágjuk. Közepébe helyezzük a túrótölteléket és a tésztát átlósan, behajtjuk, hogy háromszögeket kapjunk. Széleit jól összedolgozzuk, hogy a töltelék ne folyhasson ki a tésztából. Bő, enyhén sós vízben kifőzzük, majd 2 leszűrjük, és jól leöblítve lecsepegtetjük. Egy serpenyőben zsírt hevítünk, beletesszük a zsemlemorzsát, és aranysárgára pirítjuk. Rátesszük, a kifőzött derelyét és az edényt rázogatva a tésztát, jól megforgatjuk, hogy a morzsa

egyenletesen rátapadhasson. Hideg túrótorta Hozzávalók: Vizes piskóta, 50 dkg túró, 25 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 tojás, 3 dl tej, 2 evőkanál zselatin, gyümölcsök a díszítéshez A margarint a cukorral és vaníliás cukorral kikeverjük. 2 tojással csomómentesen eldolgozzuk a túrót, és hozzáadjuk a margarinos cukorhoz. 2 dl tejben megáztatjuk a zselatint, majd 1 dl forró tejet öntünk hozzá, és amikor a zselatin felolvadt, akkor a túrós masszához öntjük, és összedolgozzuk. Piskótaalapra öntjük, tetejét gyümölccsel díszítjük, és hűtőbe tesszük. Piskóta nélkül is készíthető. Az őzgerincformába öntjük a túrós massza egyik felét, rátesszük a gyümölcsöket, majd leöntjük a massza másik felével, és behűtjük. Kisalföldi túros rezgős Hozzávalók: 1 csomag réteslap, 6 tojás, 40 dkg cukor, 4 dl tejföl, 80 dkg tehéntúró, 10 dkg mazsola, 5 dkg búzadara, reszelt citromhéj, zsír. A

tojások sárgáját a cukorral kikeverjük, hozzáadjuk a tejfölt, az áttört tehéntúrót, a mazsolát, a reszelt citromhéjat és a tojások kemény habbá vert fehérjét. Hideg zsírral kikent magas peremű tepsi aljára 3 réteslapot teszünk, mindegyiket meglocsoljuk zsírral. Ráhintjük a búzadarát, rárakjuk a tölteléket, majd befedjük a negyedik réteslappal. Meglocsoljuk zsírral és közepes lángon, jól átsütjük. Melegen fogyasztjuk. Nagyon finom, melegen tényleg a nevéhez híven rezeg. Hidegen is jó csak már megmerevedik, és nem rezeg már. Pöstyéni túros Hozzávalók: 8 tojás, 8 ek. porcukor, 8 ek rétesliszt, 30 dkg túró, 1 ek. kristálycukor, 5 dkg mazsola, 1 citrom reszelt héja Tetejére: sárgabaracklekvár és vaníliás porcukor. A tojásfehérjéket a porcukorral habbá verjük, és a sárgákat óvatosan hozzáadjuk. Két részre osztjuk Az egyikbe, mint a piskótatésztába a lisztet szitáljuk, a másikba, pedig az áttört túrót, a

kristálycukrot, a mazsolát és a reszelt citromhajat keverjük. Egy papírral bélelt tepsibe először a piskótatésztát simítjuk, erre kerül a túros, keverek. Tetejét sárgabaracklekvárral bőven megkenjük, és előmelegített sütőben közepes lánggal megsütjük. Kockára vágva, vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk. Rákóczi-túrós Hozzávalók: Tésztához: 12 dkg liszt, 7 dkg margarin, 4 dkg cukor, 1 tojássárgája Krémhez: 35 dkg túró, 2-3 tojássárgája, 4 púpos evőkanál porcukor, reszelt citromhéj, 5 dkg mazsola, Tetejére: 4 tojásfehérje, 12 dkg kristálycukor, néhány csepp citromlé. Összegyúrjuk a tésztát, kinyújtjuk, és kibélelünk vele egy kisebb tepsit. A sütőben feléig megsütjük, majd kivesszük és rásimítjuk a tölteléket. Az áttört túrót simára keverjük a tojássárgájákkal, a cukorral, a citromhéjjal meg a mazsolával. Visszatesszük a sütőbe és teljesen (de világosra) megsütjük. Közben a tojások

fehérjét pár csepp citromlével és a 3 cukorral habbá verjük és a kisült tesztara, simítjuk. Harmadszor is betesszük a sütőbe, és nagyon pici lángon inkább szárítjuk, mint sütjük. Hidegen, vizes késsel szeleteljük. Én még egy csomag vaníliáscukrot is szoktam a túróba keverni. Kb 200 °C-os sütőben sütöm, de amikor már a hab is rajta van, akkor kb. 100 °C-on Mikor a habot elsimítom a tetején, villával hullámvonalakat húzok, ami jól mutat, miután megsült. Mivel a hab nagyon finom a tetején, és jól is néz, ki ha magas, ezért ha van még pluszban 1-2 tojásfehérje, azt is hozzá szoktam tenni. A habot jó keményre kell verni! A túró szitán való áttörésének van egy sokkal egyszerűbb módja. Merülőmixerrel (rúdturmix, ki hogy ismeri) tökéletes sima krémtúrót lehet készíteni, pillanatok alatt, feltéve, hogy van ilyen készülékűnk. (A duplakéses aprító is jó, ha nem túl nagy a gép, vagy nem túl kevés a túró.)

Narancsos túrótorta Hozzávalók: 1 db piskóta tortalap, 35 dkg tehéntúró 15 dkg vaj, 25 dkg porcukor 112 narancs héja, 25 dkg narancs (esetleg vérnarancs) A tortalapot három egyforma vastag lapra vágjuk. A tehéntúrót áttörjük, és keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk a vajat és a porcukrot, majd fakanállal simára keverjük. Ezután beleöntjük a narancslevet és reszelt narancshéjjal ízesítve, jól elkeverjük. A túrókrémmel a tortát megtöltjük és külsejét is vékonyan, bevonjuk. Teteiét narancsgerezdekkel ízlésesen feldíszítjük, majd a hűtőbe téve jól lehűtjük, és csak ezután szeleteljük. Ízlés szerint tejszínhabbal díszíthetjük. Szedres krémtúró Megfázás esetén a lábadozóknak kímélő étrendre van szükségük, olyan ételekre, amelyek erősítik a szervezetet, de nem terhelik meg a gyomrot, könnyen emészthetők. A tejtermékek kalciumban és vitaminokban gazdagok, így jótékony hatással vannak az egész szervezetre.

A gyümölcsök közül elsősorban a C-vitaminban gazdag citrusfélék, valamint a kivi, eper, fekete ribizli, szeder fogyasztása ajánlott. Hozzávalók: 1 teáskanál sótlan pisztácia, 1 rózsaszín húsú grépfrút 1 citrom, 12,5 dkg túró, 4 evőkanál ásványvíz, 1 dl joghurt, 1 csipet őrölt vanília, 15 dkg szeder Elkészítés: Egy serpenyőben zsiradék hozzáadása nélkül pirítsa meg a durvára vagdalt pisztáciát. Hámozza meg a grépfrútot, és éles késsel távolítsa el a hártyáját. A kicsöpögő levet egy tálkába fogja fel Keverje el a túrót az ásványvízzel, joghurttal, vaníliával, valamint a grépfrút és citrom levével. A megmosott és alaposan lecsepegtetett szedret óvatosan keverje bele a túróba, végül pisztáciával szórja meg. Tápláló túrókrém gyerekeknek Hozzávalók: 4 személyre 10 dkg méz, 30 dkg tehéntúró, 3 dkg vaj, 1 tojás sárgája, 1 dkg mazsola, 1 dl tej, 2 dl gyümölcsnektár, fél tasak vaníliás cukor A

mazsola kivételével minden hozzávalót turmixgépbe teszünk, és habosra keverjük. Poharakba vagy formákba öntjük, és hűtőszekrénybe tesszük Hűtés után tejszínhabbal díszítjük, és mazsolával meghintve tálaljuk. Tejszínes túró gyümölccsel Manapság már minden mennyiségben és minden évszakban kaphatók olyan gyümölcsfélék is, amelyeknek éppen nincs szezonja. Bár a friss hazai áruk előnyben részesítendők, de a szedés után rögtön feldolgozott, mélyhűtött áruk sokkal kevesebb vitamint veszítenek, mint azok, amelyeket először 4 szupermarketekbe szállítanak, és ott esetleg még hosszabb ideig a polcokon tárolnak. Ez a gyümölcsös desszert, sütés nélkül, gyorsan elkészíthető, nemcsak finom, hanem egészséges is. Hozzávalók: 8 dkg nektarin, 8 dkg szilva, 8 dkg málna, 2,5 dl tejszín 1 kávéskanál cukornád-granulátum vagy teljes értékű cukor, 1/4 kávéskanál őrölt vanília, 1 tojássárgája, 1 evőkanál

méz, 1 evőkanál citromlé, 25 dkg sovány túró 1 evőkanál csokoládéreszelék, 1 evőkanál sózatlan pisztácia Elkészítés: A nektarint és a szilvát mossa meg és aprítsa fel, válogassa ki a málnát. A tejszínt a cukorral és a vaníliával verje fel. A tojássárgáját a mézzel és a citromlével keverje habosra, majd a túrót kanalanként adja a krémhez, és óvatosan keverje bele a tejszínt. A pisztáciát vagdossa össze. A krémet lazán keverje össze a gyümölccsel, hintse meg csokoládéreszelékkel és vagdalt pisztáciával. Túrókészítés: 1 liter tejet langyos helyen hagyok megaludni (éjszakára kint kell felejteni a konyhaasztalon). Másnap az aludttejet belekötöm egy tiszta géz kendőbe és felakasztom. Alá egy edényt teszek a lecsöpögő savó számára (ezt nehogy eldobd, mert hűtve kiváló üdítő ital). A csöpögés abbamaradta után kibontom a kendőt, és ott van előttem a zsíros, illatos, finom házi túró. Túrós charlotte

Hozzávalók (8 SZELETHEZ) A tésztához: 6 tojás, 5 evőkanál Natreen édesítőpor késhegynyi sütőpor, 6 evőkanál liszt A tészta megkenéséhez: kb. 3 evőkanál diabetikus sárgabaracklekvár A töltéshez: 25 dkg tehéntúró, 3 púpozott evőkanál Natreen édesítőpor, 3 evőkanál rum, 2 dl tejszín, 1 kis üveg (20-25 dkg töltősúlyú) diabetikus őszibarackbefőtt, 2 dkg zselatinpor Elkészítése: A tésztához valókból piskótát sütünk ugyanúgy, mintha cukorral készítenénk, azaz a tojássárgáját az édesítőpor felével 4-5 percig, fehéredésig keverjük. A tojásfehérjét a többi édesítővel kemény habbá verjük A kétféle tojásos masszát óvatos mozdulatokkal összeforgatjuk, közben a sütőporral kevert lisztet is beledolgozzuk. A masszát sütőpapírral bélelt vagy kivajazott, kilisztezett tepsibe öntjük. Egyenletesen elkenjük, majd előmelegített sütőben, közepes lánggal (190 °C; légkeveréses sütőben 170 °C) kb. 20 perc

alatt, megsütjük Azon melegében belisztezett gyúródeszkára borítjuk, majd miután a sütőpapírt lefejtettük róla, szorosan fölhengergetjük. Ha kihűlt, kiterítjük, a lekvárral vékonyan megkenjük, újra fölcsavarjuk. Ujjnyi vastagon fölszeleteljük, és az így kapott piskótatekercsekkel egy előzőleg lehűtött mély tálat belülről kibélelünk, és a megmaradt piskótával együtt a hűtőszekrénybe tesszük. A töltelékhez a túrót áttörjük, az édesítőporral meg a rummal összedolgozzuk. A tejszínt kemény habbá verjük, óvatosan az előzőekbe forgatjuk. A befőttet leszűrjük, de levéből 1,5 decit félreteszünk. A gyümölcsöt kockákra vágjuk, a túrós masszához adjuk. Az eltett befőttlében a zselatint kevergetve addig melegítjük, míg föloldódik. Megvárjuk, amíg langyosra hűl, a túrókrémhez adjuk, majd a piskótával bélelt tálba töltjük. Néhány órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy megdermedjen, majd a maradék

piskótát a tetejére rakjuk. Tálaláskor a tál tartalmát tortapapírral takart tálcára borítjuk. Forró vízbe mártott késsel szeleteljük föl. Friss vagy befőtt őszibarackkal meg tejszínhabbal is díszíthetjük. 5 Túrós derelye mákos vajjal Az alábbi recept fontos részét képezik a gabonatermékek, amelyek növényi fehérjékkel, ballasztanyagokkal, B-vitaminokkal, ásványi anyagokkal és nyomelemekkel látják el a szervezetet. Őrizze meg egészségét és készítse el ezt a különleges desszertet. Hozzávalók: Tésztához: 25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 1 csipet só, 2 tojás 1 evőkanál olaj, 1-3 tojássárgája, liszt a nyújtáshoz Töltelékhez: 1 citrom, 25 dkg sovány túró, 1 tojás 2 evőkanál 20% zsírtartalmú tejföl, 2,5 dkg cukornád-granulátum vagy teljes értékű cukor, 1/4 kávéskanál mézessütemény-fűszerkeverék 10 dkg durvára reszelt kétszersült teljes kiőrlésű lisztből 10 dkg mazsola, 7,5 dkg apróra vágott

dió Mákos vajhoz: 1 narancs, 2 evőkanál citromlé, 0,5 dkg vaj 1 evőkanál darált mák, 1 evőkanál méz Elkészítés: A lisztet gyúrja össze a sóval, a tojásokkal, az olajjal és egy tojássárgájával. Ha a tészta túl száraz és morzsolódik, apránként hozzáadhatja a többi tojássárgáját is. Ha túl lágy, kávéskanalanként némi lisztet dolgozzon bele. Göngyölje zsírpapírba, és szobahőmérsékleten, 1 órán keresztül pihentesse. A töltelékhez a túrót a tojással, a tejföllel és a cukornád-granulátummal vagy a teljes értékű cukorral keverje simára, majd a lereszelt citromhéjat, a mézessütemény-fűszerkeveréket, a kétszersültet, a mazsolát és a diót is keverje bele. Felezze meg a tésztát, és lisztezett deszkán vékonyra nyújtsa ki, vagy tésztagéppel két vékony lapot készítsen belőle, majd hagyja szikkadni 10 percig. Az egyik tésztalapra helyezzen egymástól 10 cm-es távolságban 1-1 evőkanál tölteléket, és a

kupacok között kevés vízzel kenje meg a tésztát. A második lapot tegye az elsőre, a töltelékkupacok közötti részeken enyhén nyomkodja be, és rádlival vágjon derelyéket. Két adagban bőséges mennyiségű sós vízben addig főzze a derelyéket, amíg a víz felszínére nem jönnek, majd vegye ki és tartsa melegen. Melegítse elő a tányérokat A narancs héját reszelje le, levét facsarja ki, majd a citromlével, a vajjal és a mákkal állandóan kevergetve addig hevítse, amíg a vaj habos nem lesz. Végül a mézet jól keverje el a mákos vajban. Rakja a derelyéket a tányérokra, és mákos vajat csepegtessen rájuk. Túrós fonatok 15 deka liszttel elkevert fél csomag sütőport 15 deka vajjal jól összedolgozunk, azután hozzágyúrunk 15 deka friss, a savótól lecsepegtetett tehéntúrót és kevés sót. Kisujjnyi vastag rudakat sodrunk a tésztából, melyeket a két végén összefogva lazán kétszer körbetekerjük, s tojássárgájával

megkenve, szép pirosra sütünk. Túró rolád Töltelék: 4 tojás, 20 dkg cukor, 3 ek búzadara, 50 dkg túró, 1 csomag vaníliás cukor (10 g), 10 dkg mazsola A 4 tojás sárgáját, a 20 dkg cukrot, a búzadarát, és az áttört túrót simára keverjük. Ebbe a vaníliás cukrot, a mazsolát, és végül a tojások fehérjéből felvert habot finoman belekeverjük. Tészta: 20 dkg liszt, 12 dkg margarin, 1 ek porcukor, 1 tojás sárgája 1 ek kakaó, 1 mk szódabikarbóna, 1 dl tejföl 6 Ezt mind összegyúrjuk és 2 kivajazott és kilisztezett őzgerincformát, kibélelünk vele, de hagyjunk a tetejére is. Nekem az elején mindig kiszakadt, amikor bele akartam varázsolni a formába, mert nagyon vékonyra kell nyújtani! (Azért nem jó, ha kiszakad, mert kifolyik belőle a töltelék) Ha sikerült, akkor a kibélelt őzgerincekbe beletöltjük a tölteléket, és a tetejére rakjuk a maradék tésztát. A széleit összenyomkodjuk, hogy ne folyjon ki a túró. Tetejét

villával megszurkáljuk, így nem reped be. Előmelegített sütőben 200-220 fokon sütjük. Sosem mértem meg hány percig kell sütni, de nagyon hamar kész van. (Tűpróba) Bármilyen tortabevonóval, csokimázzal, cukormázzal bevonva jól néz ki és finom. Túrógombóc A túrógombóc elkészítésénél ügyelni kell a búzadara mennyiségére, ha kevés a dara, híg lesz a massza, és nem formázható, ha túl sok, a gombóc fojtós lesz. Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg tehéntúró, 12 dkg búzadara, 4 db tojás, reszelt citromhéj, 18 dkg zsemlemorzsa, 12 dkg olaj, 4 dkg vaj, 3 dl tejföl, porcukor, vaníliás cukor A túrót villával áttörjük, hozzákeverjük a darát, csipet sót, a tojások sárgáját és jól elkeverjük. Édesszájúak 3-5 evőkanál porcukrot is tehetnek hozzá, reszelt citromhéjjal még finomabbá tehetjük. Ezután a kemény habbá kevert tojásfehérjéket kanállal óvatosan elkeverjük a masszában, majd 50 percig pihentetjük (a massza

galuska keménységű legyen). Ezalatt az olajban a zsemlemorzsát aranysárgára pirítjuk, majd kevés vajat adunk hozzá. Ezután nagy edényben sós vizet forralunk, majd vizes kézzel a masszából 4-5 cm átmérőjű gombócokat formálunk és a vízbe téve, fedő alatt, 10-15 percig főzzük. A gombócokat szűrőkanállal a morzsába szedjük ki, és meghengergetjük. Nem túl hideg vaníliás cukorral ízesített tejföllel vagy porcukorral meghintve, esetleg baracklekvárral tálaljuk Túrókrémes Hozzávalók: 25 dkg liszt, 10 dkg margarin, 10 dkg porcukor, 2 mokkáskanálnyi sütőpor, 1 kávéskanál szalakáli, 2 egész tojás. Elkészítése: Az anyagokat összegyúrjuk és két egyforma lapot, sütünk belőle. Töltelék: 20 dkg Ráma margarin, 25 dkg porcukor, 1 csomag vanillincukor, fél kg túró, csipet citromhéj és fél citrom leve, 10 dkg mazsola. Az anyagokat kikeverjük és a lapok közé, töltjük. Figyelem: A tészta lágy lesz, ezért bőven lisztezett

kézzel két egyforma részre osztjuk és szétnyomkodjuk a tepsiben. A két lapot egyszerre süthetjük úgy, hogy közöttük hosszában egy ujjnyi helyet hagyunk. Forró sütőben rövid idő alatt kiszárítjuk. Csak másnap vágható fel. Túrós párnácska Hozzávalók: 20 dkg vaj, 20 dkg liszt, fél csomag sütőpor, 20 dkg túró, kevés só. Elkészítése: Az anyagokat jól összedolgozzuk, késhát-vastagságúra nyújtjuk és négyszög alakú darabokra, vágjuk. A közepére lekvárt (esetleg gesztenyét vagy hústölteléket) teszünk és kettéhajtjuk. Az édes töltelékes párnákat még melegen vanillincukorral meghintjük. Figyelem: 7 Csak sűrű lekvárt használjunk, mert a híg lekvársütés közben kifolyik! Túrós-diós pogácsa Hozzávalók: 25 dkg áttört friss tehéntúró, 25 dkg vaj, 25 dkg liszt, egy késhegynyi só, 1 tojás a kenéshez, 10 dkg dió. Elkészítése: Az anyagokból tésztát készítünk, 3 órát pihentetjük, deszkán ujjnyi

vastagra nyújtjuk, apró pogácsákat szaggatunk belőle, a tetejüket megkenjük tojással, egy diószemet teszünk rá és a tésztát előmelegített sütőben kis lángon világossárgára, sütjük. Figyelem: A diót mélyen nyomjuk a tésztába, különben megég! Túros szelet kivivel Hozzávalók: 4 tojásból készült vizespiskóta, 25 dkg áttört túró, 10 dkg porcukor, egy citrom leve és reszelt héja, 1 cs. vaníliás cukor, 1 tojássárgája, 3 db érett kivi, 6 lap zselatin, 2,5 dl tejszín, 2 cl Cointreau, 3 cl rum, porcukor meghinteni, tejszín a díszítéshez. A túrót jol összekeverjük a porcukorral, a tojássárgájával, a citromlével és citromhéjjal. A zselatint hideg vízbe áztatjuk A Cointreau a rummal együtt felmelegítjük, a kinyomkodott zselatint az alkoholban feloldjuk. A kivit meghámozzuk, darabokra vágjuk, és a keményre vert tejszínnel, és a feloldott zselatinnal együtt a túrómasszába keverjük. A tepsiben megsütött piskótából

egy akkora lapot vágunk, hogy kibélelhessünk vele egy folpackal bélelt őzgerincformát. Megtöltjük a túrókrémmel, tetejét befedjük a maradék keskeny piskótalappal, folpackot borítunk rá, és hűtőszekrényben jól lehűtjük. Tálaláskor egy tálra borítjuk, és a tetejét porcukorral meghintjük, szeletekre vágjuk és minden szelet tetejére tejszínhabból rózsát nyomunk. Túró rúdi Hozzávalók tésztához: 30 dkg liszt, 15 dkg margarin, 1 tojás sárgája, 1 evőkanál cukor, 2 evőkanál kakaó, késhegynyi szódabikarbóna, 1 dl tejföl. Töltelékhez: 10 dkg mazsola, 50 dkg túró, 20 dkg cukor, 4 tojás, 3-4 kanál búzadara, vaníliás cukor, reszelt citromhéj. Csoki mázhoz: 20 dkg porcukor, 3 kanál kakaó, 5 dkg vaj, 3 kanálforró víz. A tésztához való hozzávalókat jól összedolgozzuk. A tésztával 2 őzgerincet kibélelünk, úgyhogy a tészta mindkét oldalon lelógjon, mert vissza kell hajtani. A töltelékhez a 10 dkg mazsolát, 50 dkg

túrót, 4 tojás sárgáját jól kikeverjük 3-4 kanál búzadarával, vaníliás cukorral és reszelt citromhéjjal ízesítjük. A 20 dkg cukorral a tojásfehérjéket felverjük, és az előbbiekhez hozzákeverjük. Ezt a tölteléket kell beletölteni a kibélelt őzgerincbe, ráhajtva a tésztát. Ez a sütőben megsütjük. Túros gofri Hozzávalók: 12 dkg túró, 6 dkg vaj, 1 ek. cukor, 1 cs vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, fél kk. sütőpor, 15 dkg liszt, 1 dl tej, 3 tojás A túrót áttörjük és a felolvasztott vajjal, a cukorral, a vaníliás cukorral meg a citrom-héjjal habosra keverjük. A sütőporral elkevert lisztet és a tejet is beledolgozzuk. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a tésztába dolgozzuk, a fehérjét keményre verjük és óvatosan azt is, beleforgatjuk. Gofri sütőben megsütjük. Önmagában is finom, de pudinggal még jobb Túrós táska 8 Hozzávalók: fél kg liszt, 35 dkg vaj vagy margarin, 2 dkg élesztő, 2 dl tej,

5 dkg cukor, 1 egész tojás és egy tojássárgája, só. Elkészítése: A vajat 10 dkg liszttel, késsel eldolgozzuk, tégla alakúra formáljuk, és hidegre tesszük. Az élesztővel és az egész langyos tejjel fél sűrű kovászt készítünk. Ha jól megkelt (20-30 perc) a tojást cukorral elkeverve és a lisztet hozzáadva, a rétestésztánál puhább tésztát készítünk, gyúrótáblán kidolgozva. Egy óráig langyos helyen kelesztjük, azután hűvös helyen lehűtjük (kb. 20 percig) Lisztezett deszkára borítjuk, kinyújtjuk, a lisztes vajat a közepébe tesszük és úgy hajtogatjuk, ahogy a leveles tésztát. Először kétszeresen, majd három-négyszeresen, és 20 percig hidegen pihentetjük. Ezután még kétszer kinyújtjuk, hajtogatjuk Ujjnyi vastagságra nyújtjuk, négyszögletes kockákra vágjuk, és a közepébe tesszük a tölteléket. Töltelék: 40 dkg túrót, 20 dkg cukrot, 3 dkg zsemlemorzsát, 1 dl tejfölt, 5 dkg vajat, 4 db tojást kevés

citromhéjjal jól összekeverünk. Amikor megtöltöttük a kis kockákat, a négy sarkával betakarjuk a tölteléket, és a közepét összenyomjuk, esetleg a tetejét tojással megkenjük. Előmelegített forró sütőben készre sütjük. Túrós táska Fél kg lisztet 1 csomag sütőporral jól összekeverünk, azután 1 tojással, kevés sóval és annyi tejjel, amennyit kíván, rétestésztává dolgozzuk. A tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, fagyos zsírral bőven kenjük, azután hajtjuk, a zsírozást és hajtást 3-4-szer ismételjük. A négyszegletes darabokra tészta közepébe tesszük a tölteléket s négy sarkát összefogva erősen, összenyomjuk. Tojással kenjük, és forró sütőben sütjük. Tálaláskor vaníliás cukorral kevert porcukorral hintjük be. Túros rakottas Hozzávalók: 25 dkg orsótészta, 1 doboz őszibarackbefőtt, 3 tojás, 10 dkg cukor, 1 citrom reszelt héja, 40 dkg túró, 3 ek. vaj, zsemlemorzsa A tésztát a szokásos módon

kifőzzük. A tojássárgájákat habosra leverjük a cukorral, és a citromhéjjal. Hozzáadjuk a túrót, 5 ek befőttlevet, és a kihűlt tésztát. Lazán hozzákeverjük a kemény tojásfehérjehabot Kivajazott tűzálló tálba simítjuk a tészta felét, kirakjuk őszibarackbefőttel, majd ráöntjük a maradék tésztát, és a tetejét megszórjuk zsemlemorzsával, és rámorzsoljuk a maradék vajat. 200 fokos sütőben 40 percig sütjük Töltött túrós Hozzávalók: 4 db zsemle, 2 dl tej, 10 dkg cukor, 1 db tojás, 10 dkg túró, 2 evőkanál tejföl, 1 kávéskanál vaníliás cukor, kevés margarin A tejben elkeverjük a cukrot, felmelegítjük, a zsemlék tetejét levágjuk és mindkét felét a meleg tejbe áztatjuk. Ügyelni kell arra, hogy ne ázzon szét. A tejből kivéve kicsit kinyomkodjuk, majd a közepét benyomva, megtöltjük a következő töltelékkel. A túrót, a cukorral, tojással, a vaníliás cukorral és a tejföllel elkeverjük. Miután a zsemlébe

töltöttük, rátesszük a kalapját, margarinnal kikent tűzálló tálba vagy tepsibe helyezzük és a sütőben megsütjük, sütés után vaníliás cukorral hintjük meg. Szórós túros Neve: Szoros túros vagy Olasz rétes vagy Lusta asszony süteménye 9 Hozzávalók: 10 dkg vaj, 25 dkg rétesliszt, 17 dkg porcukor, 1 cs sütőpor, 50 dkg túró, 5-10 dkg mazsola, 1 cs vaníliás cukor, 1/2 citrom reszelt héja, 2dl tej, 2 tojás A réteslisztet a porcukorral és a sütőporral összekeverem. Egy közepes tepsit a fele vajjal kikenem és rászórom a lisztes, keverek felét. Erre rámorzsolom (vagy reszelem, vagy krumplinyomóval rányomom) a túrót. Erre szórom a mazsolát, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat. Rászórom a másik felét a lisztes keveréknek. A tojásokat a tejjel simára keverem, ezt egyenletesen az egész tetejére öntöm, végül rámorzsolom a maradék vajat. 200 fokos sütőben 30-35 perc alatt megsütöm. Igen egyszerű, és gyors

sütemény, nagyon finom. Vatruska 8 szép császárzsemle tetejét levágjuk, belsejét kikaparjuk és az üreget túrókrémmel, töltjük meg. A túrókrémhez egy doboznyi krémtúrót (vagy 25 deka áttört tehéntúrót) simára keverünk 2 tojássárgájával meg 5 deka cukorral, belereszelünk egy kis citromhéjat, végül hozzáadunk 10 deka mazsolát, a tojások habbá vert fehérjét, egy-két evőkanál tejfölt. A túrókrémmel töltött császárzsemléket kivajazott tűzálló tálra egymás mellé tesszük, és forró sütőben átsütjük. 10