Alapadatok

Év, oldalszám:2003, 5 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:170

Feltöltve:2010. február 14.

Méret:43 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

Ostyák és kekszek Bécsi keksz Fél kg lisztet, 1/4 kg cukrot, 6 deka vajat vagy 5 deka zsírt, 4 egész tojást, 1 csomag sütőport és 1 csomag vaníliás cukrot annyi tejföllel összegyúrunk, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. A késhát-vastagságra nyújtott tésztát kekszvágóval szúrjuk ki, és világosra süssük. Rendkívül kiadós. Egyszerű édes ostya Hozzávalók: 10 dkg finomliszt, 6 dkg porcukor, 1 cs. vaníliás cukor, 1 tojás, 6 dkg vaj, 1 dl tej. A hozzávalókból sima tésztát keverünk és a sütőbe egy evőkanalnyi masszát teszünk. Aranysárgára sütjük A lapokat tölthetjük krémmel, de fakanál nyelére is tekerhetjük még forrón. Emeletes élvezet Hozzávalók: A tésztához: 25 dkg háztartási keksz, 5 dkg vaj, 5 dkg porcukor, egy kevés tej Az I. krémhez: 20 dkg krémtúró, 2 dl tejszín, 5 dkg porcukor, 1 cs. vaníliás cukor A II. krémhez: 3 cs Aranka pudingpor, 5 dl tej, 1 cs vaníliás cukor A tetejére: 2 dl tejszín, 5

dkg porcukor, 1 cs. habfix, reszelt, keserű csokoládé vagy csokis tortadara. Először finomra daráljuk a kekszet, és összegyúrjuk a vajjal meg annyi tejjel, hogy összeálljon. A tésztát ujjnyi vastagon, kb. 30x30 cm-es nagyságú tál aljára, nyomkodjuk A krémtúrót összekeverjük a habbá vert tejszínnel, a porcukorral, meg a vaníliás cukorral, és a keksz tetejére simítjuk. A harmadik réteg a három cs krémporból készül, amelyhez azonban csak fél l tejet használunk, és vaníliás cukorral erősítjük az izét, majd 5 percnyi állás után simítjuk a túrókrém tetejére. Végül az egészet bevonjuk a habbá vert édes tejszínnel, majd a tetejére csokoládéreszeléket hintünk. Édes Valentin Hozzávalók: 40 dkg háztartási keksz, 25 dkg vaj, 10 dkg porcukor 1/2 dl tej, 50 dkg gesztenye, 1 dl rum, 1 üveg meggy szilva vagy barackbefőtt Elkészítés: A megdarált kekszet összegyúrjuk a vaj felével, a porcukorral és a tejjel. Az így kapott

kekszmasszát hideg vízzel kiöblített szív alakú tortaformába tesszük, peremet képezve körbe a szélén. A gesztenyemasszát a vaj másik felével és egy kis befőttlével és a rummal lágy krémmé keverjük, és a kekszmasszára kenjük. Végül a szilva, meggy vagy barackszemeket a gesztenyemasszába nyomkodjuk 10-12 órára a hűtőbe tesszük és porcukorral vagy tejszínhabbal díszítve tálaljuk. Házi nápolyi szelet 150 gr nápolyi /Tisa Wafers /, 250 gr vaj vagy sótlan margarin, 75 gr cukor 3 tojás, 250 gr főző csoki Elkészítés: Habosra keverni a vajat a cukorral, tojásokat egyenként hozzá adva jól kikeverni. Csokit gőz fölött felolvasztani, belekavarni a tojásos masszához, elkeverni majd az 5 lap köze tölteni. Az ostya lapok zacskójában másnapig hűtőben tarolni, rombuszokra vagy kockákra vágva tálalni. HÚSVÉTI TOJÁS KEKSZBŐL Dolgozzunk össze 50 dkg darált háztartási kekszet 1 evőkanál kakaóporral, 2 evőkanál rummal, 20 dkg

porcukorral és baracklekvárral. A lekvárt csak 1 apránként adjuk hozzá, nehogy túl lágy legyen a massza. Formáljunk belőle 20 tojást, mindegyikbe tegyünk 1 kimagozott meggybefőttet. A tojásokat forgassuk meg porcukorral elkevert kókuszreszelékben vagy tortadarában. Ha megszikkadtak a tojások, bevonhatók különböző színű cukor- vagy csokoládémázzal. Keksz Szóval: adva van egy irtó finom kekszrecept: 1 kg liszt, 50 dkg margarin v.vaj,50 dkg porcukor, 2 tojas+2 sárgája, 1 cs sütőpor 2 citrom leve 1 héja,2 csipet só. Keksz 23 dkg liszt,10 dkg porcukor,1 késhegynyi szodabikarbona,3 dkg vaj, 2 evőkanál tejföl,1 egész tojás, jól összegyúrjuk. Késfok vékonyra nyújtjuk, villával megszurkáljuk, derelyemetszővel 3-4 szögletű darabokra metéljük. Kikent tepsiben világosra sütjük. Keksz 30 dkg liszt,13 dkg cukor,4 dkg vaj,1 egész tojás,1 kávéskanál szodabikarbona,1/8 l. tej Az anyagokat jól összegyúrjuk, kinyújtjuk, és

kekszformával kiszúrjuk. Kikent tepsiben világosra sütjük. Keksz 1/2 kg liszt, 4 dkg zsír,2 egész tojás,1 dkg szalakáli,15 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor,1/8 l tej Az anyagokat összegyúrjuk, kisujjnyira kinyújtjuk, kekszformával kivágjuk Kikent tepsibe rakjuk és sütjük. Keksz 6 dkg vajat tálban habosra keverünk, beleütünk 2 tojást, 1,25 kg porcukrot és 1 csomag vaníliáscukrot adunk hozzá. Jól összekeverjük Deszkára 35 dkg lisztet öntünk, belekeverünk 1 kis csomag sütőport, beletesszük az összekevert masszát, és jól kidolgozzuk. Vékonyra nyújtjuk, kekszformával kiszaggatjuk, és világosra sütjük. Keksz Fél kg lisztet 20 dkg cukorral, 3 egész tojással, 1 deci tejfellel, 1 késhegynyi szódabikarbónával, 10 dkg vajjal gyúrt tészta keménységűre gyúrunk. Jól eldolgozzuk, vékonyra nyújtjuk, apró formákra szaggatjuk, és világosra sütjük. Kekszes gesztenyés tekercs Hozzávalók (2 rúdhoz): 25 dkg háztartási keksz, 15 dkg

Ráma margarin, 10 dkg cukor, 1/2 dl rum, 1 ek. kókuszreszelék, 1 kk kakaó A krémhez: 25 dkg gesztenyemassza, 12 dkg Ráma margarin, 10 dkg cukor, 1 kupica rum, 1 kk. kókuszreszelék A tetejére 10 dkg tortabevonó A darált kekszet a margarinnal, cukorral, rummal, kakaóval, kókuszreszelékkel összedolgozzuk. A krémhez a gesztenyemasszát a margarinnal, a cukorral, a rummal meg a kókuszreszelékkel habosra keverjük. Alufólián a kekszmassza felét, vízbe mártott késsel, kb. 20x15 centis téglalappá, nyújtjuk A gesztenyekrém felét rásimítjuk, majd szorosan összegöngyöljük. A másik tekercset is ugyanígy készítjük el, majd 1 órára jégbe hűtjük A tetejüket olvasztott csokoládéval bevonjuk. Mindig csak annyit szeletelünk föl belőle, amennyi a tálra fér. Hosszú ideig eláll. KEKSZTEKERCS Hozzávalók: 1,5 dl víz, 25 dkg cukor, 20 dkg vaj, 5 dkg kakaópor, 10 dkg őrölt dió, 1-2 evőkanál rum, 25 dkg édes háztartási keksz, fél citrom reszelt

héja. 2 Elkészítés: A vízből és cukorból szirupot főzünk. Langyosra hűtve belekeverjük a vajat, őrölt diót és a kakaóport. Az összemorzsolt kekszet rummal lelocsoljuk, majd reszelt citromhéjjal ízesítjük A két masszát összedolgozva kihűtjük, majd kekszmorzsával és cukorral meghintett zsírpapírra rakjuk. Henger alakura formáljuk és hűtőbe rakjuk. Csak akkor szeleteljük, ha már megdermedt. Londoni keksz Fél kg lisztet 1/8 liter tejjel, 2 egész tojással, 15 deka cukorral, 4 deka vajjal és 1 csomag vaníliás cukorral jól összegyúrunk, végül kevés liszttel elkevert 1 csomag sütőport adunk hozzá. A tésztát még egyszer jól eldolgozzuk, azután késhát-vastagra nyújtva kekszvágóval kiszúrjuk. A tojásfehérjével egyenletesen megkent kekszet szép pirosra sütjük. Kitűnő az angol keksz teához. Mandulás keksz Hozzávalók: 350 g liszt, 250 g hideg vaj, 150 g cukor, 1 tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 1 citrom lereszelt

héja, 100 g hámozott őrölt mandula 150 g sárgabaracklekvár vagy ribizli zselé, porcukor 1. A lisztet a forgácsokra vágott vajjal, a cukorral, a tojással, a vaníliás cukorral, a citromhéjjal és a mandulával sima tésztává gyúrjuk. A cipóvá formázott tésztát fóliába csomagolva 2 órán át hideg helyen tartjuk. 2. 180 fokra (gázsütő 2-es fokozat) felmelegítjük a sütőt 3. A tésztát lisztezett deszkán adagonként 2 mm vékonyra nyújtjuk, majd hullámos szelű kiszúróval 5 cm átmérőjű köröket szúrunk ki belőle. A lapok felének közepéből kisebb lyukat szúrunk ki A köröket sütőpapírral bélelt sütőlemezen 12-14 perc alatt aranysárgára sütjük. 4. A lapokat hagyjuk kihűlni A lekvárt vagy a zselét állandó keverés mellett felmelegítjük, és 1/2 teáskanalnyit halmozunk az egészben hagyott lapok közepére. A kilyukasztott lapokat először megszórjuk porcukorral, majd ráhelyezzük a lekvárral megkent lapokra. Mandulás

ostya csokoládé mártogatóval Hozzávalók: 1 dl tojásfehérje, 10 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 10 dkg liszt, 20 dkg mandula, 2 tábla étcsokoládé, 1 dl tejszín Vizet forralunk, beleöntjük a mandulát, és 5 percig főzzük, leszűrjük, hártyaszerű héját eltávolítjuk. A megtisztított mandulából 5 dkg-ot lereszelünk, a többit éles késsel vékony szeletekre vágjuk. A reszelt mandulát keverőtálban habverővel összekeverjük a tojásfehérjével, az olvasztott vajjal, a porcukorral, és a liszttel. A kész tésztát hűtőben pihentetjük legalább 1 órát. A csokoládét összetördeljük, lábasban megolvasztjuk, és lassan hozzákeverjük a tejszínt. A felszeletelt mandulát sütőben világos barnára pirítjuk A pihentetett tésztából evőkanálnyi adagokat köralakban sütőpapírra kenünk (egyszerre csak hármat), megszórjuk mandulával, és 200 fokos sütőbe tesszük. Addig sütjük, míg a tészta fele barna lesz (kb 2-3 perc) Kivesszük a

sütőből, még melegen leszedjük a sütőpapírról, és egyenként egy fakanál nyelére tekerjük, így hűtjük ki. A csokoládémártást külön tálaljuk, ha túl sűrű lett, újra felmelegítjük, és kevés vízzel vagy tejszínnel hígítjuk. Narancsos keksz Hozzávalók: 250 gr liszt, 2 tojássárgája, 150 gr margarin (Ráma), 100 gr cukor, 1 citrom, legalább 1 kávéskanál fahéj, 1 narancs, csipet só, 50 gr barna cukor (nagyobb üzletekben kapható, ha nincs, kristálycukorral is helyettesíthető) Habosra keverjük a margarint a fél citrom és fél narancs lereszelt héjával, és a fél narancs levével, fahéjjal, és 1 tojássárgájával. Hozzáadjuk a lisztet. Hengert formázunk belőle, fóliába csomagoljuk, és 2 órát pihentetjük a hűtőszekrényben. Jó, ha igyekszünk szép szabályos hengert készíteni mert annál szebb formájúak lesznek a kekszek. A masszát rátesszük a fóliára és akár kézzel akár a fóliával szépen lehet alakítgatni.

Kiveszzük a fóliából, megkenjük a másik tojássárgájával, beleforgatjuk a barna cukorba, fél cm-es szeletekre vágjuk, 200 fokos sütőben 15-20 percig sütjük. Célszerű nem túl közel tenni egymáshoz a szeleteket, mert megnőnek Kb egy tepsire való ez az adag. 20 perc 180 fokon bően elé, nem kell megvárni, hogy megbarnuljanak mert, akkor 3 már oda van égve. Meg kell várni, hogy kihűljenek a tepsiben mielőtt kivesszük, mert ha nem könnyen eltörnek, hidegen viszont nagyon könnyű elválasztani őket a tepsitől. Célszerű sütőpapírt használni mert eléggé elkoszolja a tepsit. Narancsos, rumos ostya Hozzávalók: 15 dkg finomliszt, 7 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 tojás és 1 sárgája, 1 narancs héja, 1 ek. rum Úgy készül, mint az egyszerű ostya. Ostya 60 dkg liszt, 1 sütőpor, 15 dkg reszelt sajt, 1db margarin, 2 dl tejfel, 1 tojás, Ezekből gyenge tésztát gyúrunk, majd a jól kidolgozott tésztából golyókat /kb. 2cm-es átmérőjű

golyókat/ formálunk. Ezeket elkészítjük előre, mert gyorsan sül és nem lesz közben idő erre A sütőt, mindkét oldalát jól felforrósítjuk, hogy ne ragadjon bele a tészta. /Az első általában odaragad, ezt gondosan kivakargatjuk, mint a palacsintasütőből a rosszul sikerült palacsintatésztát/, majd újra próbálkozunk. Általában már a harmadik, negyedik sikerül és akkor beindul a sütés, ami megy gyorsan. Pöttyöske Hozzávalók: fél kg háztartási keksz, fél dl rum, 1 Ráma margarin, másfél dl tej, 20 dkg cukor, 3 dkg kakaó, 1 evőkanál liszt. Elkészítése: A kekszet apró darabokra törjük (egy szemet kb. hatfelé) és a rummal meglocsoljuk A tejet, a cukrot, a kakaót és a lisztet összekeverve 5 percig állandó keverés mellett felfőzzük. Beletesszük a margarint, és újra felforraljuk Ráöntjük az összetört kekszre, fakanállal alaposan összekeverjük és celofánpapírban 2 db hengert, formálunk belőle. Hideg helyen 1-2 óráig

állni hagyjuk. Figyelem: Hűtőszekrényben több napig eláll! Ropogós keksz Hozzávalók: 100 g cukrozott narancshéj, 50 g piros cseresznyebefőtt, 75 g méz, 100 g vaj, 150 g tejszín, 175 g cukor, 200 g lapra vágott mandula, 150 g sötét bevonó csokoládé 1. A cukrozott narancshéjat és a cseresznyét finomra aprítjuk 2. 200 fokra (gázsütő 3-as fokozat) felmelegítjük a sütőt 3. A mézet, a vajat, a tejszint és a cukrot közepes lángon, állandó keverés mellett körülbelül 5 percig melegítjük Hozzáadjuk a mandulát és további 5 percig, majd a cukrozott narancshéjat is belekeverve még 2 percig főzzük a masszát. Végül beleforgatjuk a cseresznyét. 4. A masszát sütőpapírral belelt sütőlemezre simítjuk, és 12 perc alatt aranybarnára sütjük a sütőben A kihűlt lapot deszkára borítjuk és lehúzzuk róla a sütőpapírt. A lapot előbb 3 cm széles csíkokra, majd rombuszokra vágjuk 5. A felolvasztott csokoládét nejlonzacskóba

töltjük, egyik sarkán apró lyukat vágunk és a csokoládéval vékony vonalakat, húzunk a kekszek tetejére. Süni Hozzávalók: 30 dkg kókuszzsír, 12 dkg cukor, 4 dkg kakaó, 2 vagy 3 tojás, egy félcsomagnyi vaníliás cukor, (mennyi az?) és sima háztartási keksz. Hogy ez most milyen csomagolású, fogalmam sincs. Valamint kell még egy teknő alakú forma, ami kb 20 cm hosszú A kókuszzsírt megolvasztjuk, hozzáadjuk a cukrot, a kakaót, a tojásokat és a vaníliás cukrot, majd jól elkeverjük. Addig hagyjuk hűlni, amíg cseppfolyós lesz. A formát kibéleljük zsírpapírral, vagy fóliával és a masszából egy keksz vastagságú réteget kenünk az aljára. Erre teszünk egy réteg kekszet, úgy hogy a formát kitöltse (Vágjuk, 4 vagy tördeljük a kekszet megfelelő méretűre, hogy a formát kitöltse.) Leöntjük a masszával, majd újra keksz réteg következik, addig, amíg a forma megtelik. A tetejére keksz kerül, hiszen majd megfordítva ez

lesz az alja Hűtőbe tesszük, amíg a massza megkeményedik, ekkor kiborítjuk egy tálcára. A tetejébe fél mandula darabokat szurkálunk, amitől olyan lesz, mint a sündisznó. Csinálhatunk neki szemeket és farkincát is Rögtön is fogyasztható, de ekkor még kemény a keksz, ami másnapra viszont szépen megpuhul. Ja, és kb. fél centis szeleteket, vágunk belőle Ne vágjuk fel az egészet rögtön, mert akkor idővel kiszárad. Tejfölös ostya Hozzávalók: 12 dkg finomliszt, 5 dkg margarin, 3 tojás, 5 dkg porcukor, 1,5 dl tejföl, só. A tojásokat a tejföllel, cukorral összeturmixoljuk, majd a lisztet, margarint belekeverve, rózsaszínű lapokat sütünk belőle. Bármilyen édes krémmel tölthető Vilmos keksz 60 deka lisztet 8 deka vajjal, 3 egész tojással, 1 csomag sütőporral, 1 csomag vaníliás cukorral és 2-3 deci tejjel jól összegyúrunk. A sütőport a liszttel először jól elkeverjük, és csak azután adjuk a többi hozzávalót hozzá. A

tésztát vékonyra nyújtjuk s kekszvágóval kiszúrva, meleg sütőbe téve sütjük. Sütés alatt az ajtót kb. 5 percig nem szabad kinyitni, mert a keksz különben ráncos lesz 5