Alapadatok

Év, oldalszám:2004, 7 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:88

Feltöltve:2010. március 18.

Méret:49 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!

Tartalmi kivonat

Protein-nap Sajtos csirke A csirkehúst, ami lehet mell illetve comb, besózom. Utána megforgatom kis lisztben, majd tojásban, végül reszelt sajtban. Tepsibe vagy jénaiba kis olívát öntök, egymás mellé teszem a húsdarabokat, nem túl szorosan, hogy könnyű legyen megfordítani. Alufóliával lefedve sütöm, a vége előtt leveszem a fóliát, így szép színt kap a sajt. Bármilyen saláta jó hozzá, bár én az ubit részesítem előnyben. Tejszínes csirke Vöröshagymát kis olívaolajon dinsztelünk, majd tejszínt öntünk rá. Sózzuk, borsozzuk, félretesszük. A csirkemellet /lehet más része is a csirkének, de a mell a legjobb/ besózzuk, borsozzuk. Egy tepsi vagy jénai aljára öntjük az elkészített hagymás tejszín felét, arra rátesszük az ízesített csirkét, majd ráöntjük a maradék hagymát. Lefedjük, készre sütjük. Savanyú csirke Hozzávalók 4 személyre: 1 egész konyhakész csirke 1 csokor petrezselyem 2 evőkanál citromlé 3

evőkanál ételízesítő 1 dl tejszín 2 evőkanál liszt Előkészítés: A csirkét megtisztítjuk, megmossuk, darabjaira (combok, mellek, szárnyak) vágjuk. A petrezselymet leöblítjük, apróra vágjuk. Elkészítés: A citrom levét elkeverjük 2 evőkanál ételízesítővel, borssal ízesítjük, és beleforgatjuk a csirkedarabokat. Öt-tíz percig állni hagyjuk A sütőt 200 fokra (gázsütő 3 fokozat) előmelegítjük. A csirkét körkörösen tűzálló tálba tesszük, és 15 percig sütjük a sütőben A tejszínt elkeverjük a liszttel, fél deciliter vízzel, a petrezselyemmel, a maradék ételízesítővel, és a csirkére öntjük. További 20 percig sütjük Párolt burgonyával, zöld salátával kínáljuk. Paradicsomos csirkecsíkok Hozzávalók: 2 csirkemell (filézve, bõr nélkül), 1 nagy fej vöröshagyma, 1 üveg sûrített paradicsom, oregano, só, õrölt bors A hagymát apró kockákra vágva sóval, borssal, oreganóval pároljuk. Hozzáadjuk a

csíkokra vágott csirkemellet. 1 dl vizet összekeverünk paradicsompürével és kevés édesítőszerrel. Ráöntjük a csirkére és készre fõzzük Mustáros husi Hozzávalók: fél kg hús (sertéscomb, csirkemell, kinek mi az ízlése) 3 fej hagyma (én jó hagymásan szeretem) 1 evôkanál olaj só, bors, 1 pohár tejföl 1-2 evôkanál mustár (szintén kinek hogy tetszik) esetleg petrezselyem-, zellerzöld 1 leveskocka és köretnek hagyományosfôtt rizs Elkészítése: A hagymát kockákra, a húst kb. 2x2 cm-es darabokra vágom A hagymát az olajon megfonnyasztom, sóval és egy pici vízzel, hogy több leve legyen (mintha pörköltet készítenénk), majd beleteszem a husit, elôször megkapatom a külsejét, majd felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje a husit. Ha forró a víz, mehet bele a leveskocka. Amíg ez fôdögél - vagy akár elôtte - felteszem a rizst is fôni. Mire kész, kész a husi is Ha puha, a tejfölbe belekeverem a mustárt, majd a húsra öntöm,

kettôt rottyantom, és már kész is. (Ha túl hígnak találod a levét, keverhetsz a tejfölbe egy kis lisztet, hogy sűrűbb legyen. Ekkor egy picit tovább kell fôzni, de csak egy-két perccel) A rizzsel tálalom. Fűszeres csirke 1 konyhakész csirke, 1 fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, füstölt ízű só, csípős pirospaprika, 1 teáskanál Worchestershire-mártás, vaj A csirke bőrét többhelyütt megszurkáljuk, majd füstölt ízű sóval és csípős pirospaprikával bedörzsöljük. Tepsibe helyezzük, kenőtollal eloszlatjuk rajta a Worchestershire-mártást Rámorzsoljuk a vajat. A tepsibe mellé helyezzük a megtisztított, egészben hagyott hagymát és fokhagymát. Fél pohár vizet aláöntünk és forró sütőben ropogós pirosra sütjük. A kisülő pecsenyelével gyakran meglocsoljuk Finom rizzsel tálaljuk Fokhagymás csirke 1 szép csirke, egy kevés olivaolaj, 3 fej fokhagyma, kevés paprika, só és bors Feldaraboljuk a csirkét és forró olajon

megpirítjuk. Amikor már szép pirosak a húsdarabok, lehúzzuk a tűzről, sózzuk, borsozzuk és egy kevés paprikával megszórjuk. A hámozatlan fokhagyma-gerezdeket nagyon gyenge tűzre tesszük egy kevéske olajjal és megpirítjuk. Hozzáadjuk a csirkét és puhára főzzük A fokhagyma gerezdjei sem vesznek kárba: nem főnek szét, megőrzik illatukat és villával könnyen kihámozhatók héjukból. Héjában főtt burgonyával és salátával fejedelmi étel. Csirkemell görögösen 2 csirkemell, 10 dkg paprikával töltött olajbogyó, 10 dkg feta sajt, 1 gerezd fokhagyma, olaj, friss oreganolevelek, só, bors A csirkemellet lebőrözzük, kicsontozzuk, a húst hosszában kétfelé vágjuk. Sóval, borssal, zúzott fokhagymával ízesítjük. Forró olajon, mindkét oldalon megsütjük Hozzáadjuk a felszeletelt töltött olajbogyót a levével együtt. Felaprított, friss oreganolevelekkel fűszerezzük és fedő alatt összemelegítjük. Végül a húsdarabokra 1-1

szelet feta sajtot fektetünk és fedő alatt ráolvasztjuk. Párolt rizzsel vagy hasábburgonyával körítjük Csirkecomb mustármártásban 4 csirkecomb, 2 dl tejszín, 4 evőkanál csípős mustár, 2 evőkanál olaj, ízlés szerint só, bors Előkészítése: a combot a forgónál kettévágom, bőrét lehúzom. Megsózom és megborsozom. A mustárt és a tejszínt kevés sóval, borssal összekeverem Elkészítése: serpenyőben felforrósítom az olajat, és a csirkedarabok mindkét oldalát lepirítom. Ráöntöm a mustáros keveréket, és befedve puhára párolom Párolt rizs a hozzávaló köret, amit azalatt készítek el, amíg a csirke párolódik. Csirkemell párolva Hozzávalók: 2 nagy csirkemell, margarin, 2 evőkanál 1 húsleveskocka, 1 közepes fej vöröshagyma, 2 szegfűszeg, 3 dl tej, só Lebőrözzük, kicsontozzuk a csirkemelleket, és szép szeleteket formázunk belőle. Megforrósítjuk a margarint, átsütjük benne a hússzeleteket és leöntjük annyi

sóval vagy húsleveskockával ízesített tejjel, hogy a húst ellepje. Ezután beledobjuk a megtiszított hagymát is, melynek az oldalába két szegfűszeget beleszúrtunk. (De azt tálalás előtt eltávolítjuk!) Fedő alatt, lassú tűzön puhára pároljuk, időnként megforgatva levében a húst. Mire megpuhul, a tejet is magába szívja, s csak sűrű, sárga mártás marad alatta Csirkeszárnyak Szily módra 1 kg csirkeszárny, 5 evőkanál olaj, 2 evőkanál ketchup, 1 mokkáskanál csípős Piros Arany, 1 gerezd fokhagyma, grillfűszerkeverék, fehérbors Az olajat kikeverjük a ketchuppal. Csípős paprikakrémmel, zúzott fokhagymával, csipetnyi grillfűszerkeverékkel és fehérborssal ízesítjük. A megmosott csirkeszárnyakat besózzuk, majd bekenjük a fűszeres-olajos páccal. A pácolt csirkeszárnyakat olajjal kikent alufóliába csomagoljuk és közepesen forró sütőben 25 percig sütjük. A fóliát eltávolítjuk, a csirkeszárnyakat grillsütőben vagy

faszénparázs fölött néhány percig pirítjuk. Friss salátával, franciakenyérrel kínáljuk Cukkinis csirkemell A vékonyra felszeletelt, kiklopfolt csirke vagy pulykamellet sózom, fűszerezem, hosszában vékonyra szeletelt cukkinit és egy-egy szelet sajtot teszek rá. Feltekerem, tejföllel meglocsolom reszelt sajttal meghintem, sütőben megsütöm. Savanyú csirke Hozzávalók 4 személyre: 1 egész konyhakész csirke 1 csokor petrezselyem 2 evőkanál citromlé 3 evőkanál ételízesítő 1 dl tejszín 2 evőkanál liszt Előkészítés: A csirkét megtisztítjuk, megmossuk, darabjaira (combok, mellek, szárnyak) vágjuk. A petrezselymet leöblítjük, apróra vágjuk. Elkészítés: A citrom levét elkeverjük 2 evőkanál ételízesítővel, borssal ízesítjük, és beleforgatjuk a csirkedarabokat. Öt-tíz percig állni hagyjuk A sütőt 200 fokra (gázsütő 3 fokozat) előmelegítjük. A csirkét körkörösen tűzálló tálba tesszük, és 15 percig sütjük a

sütőben A tejszínt elkeverjük a liszttel, fél deciliter vízzel, a petrezselyemmel, a maradék ételízesítővel, és a csirkére öntjük. További 20 percig sütjük Párolt burgonyával, zöld salátával kínáljuk. Feta-sajtos saláta Hozzávalók: 1 doboz sós lében érlelt feta sajt, 4 paradicsom, 1/2 kígyóuborka, 4 újhagyma Elkészítés: A sajtot és a többi hozzávalót vágd össze kis darabokra. Ezután keverd össze, és egy kis időre tedd hűtőbe! Jó étvágyat! Sajtos paradicsom Hozzávalók: 20 dkg puha sajt (mozzarella), 4 db nagy paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, 8 evőkanál olívaolaj, 1 kis fej lilahagyma, olajbogyó, friss vagy szárított bazsalikom, só, bors. Elkészítés: A kemény paradicsomokat hámozzuk meg, majd karikázzuk fel, a sajtot szeleteljük fel. Felváltva rendezzük el salátástálon Sózzuk, majd locsoljuk meg olívaolajjal. Szórjuk a tetejére a zúzott fokhagymát és a vékonyra karikázott lilahagymát Frissen őrölt

borssal és bazsalikommal fűszerezzük. Díszíthetjük olajbogyóval Pirított kenyérrel előételként kínáljuk. Sajttekercs Hozzávalók: 40 dkg eidami vagy trappista sajt, 3 főtt tojás, 30 dkg párizsi vagy sonka, 1 doboz medve (mackó) sajt, 1 kisebb fej hagyma, 20 dkg vaj, petrezselyemzöld, só, bors Elkészítés: Forrásban lévő fazék vízbe teszem a sajtot, lefedve 30-35 percig főzöm. Ha már puha a sajt, leszűrőm, lisztezett gyúródeszkán kinyújtom téglalap alakúra. Amíg a sajt megfő, elkészítem a kétféle krémet: (1) a doboz mackósajtot az egy fej apróra vágott hagymával és 10 dkg vajjal krémesre keverem. (2) a petrezselyemzöld apróra vágva, só, bors, összetört tojás, 10 dkg vaj. Ezt is krémesre keverem. A kinyújtott sajt egyik szélébe teszem a tojásos krémet, ez lesz a közepe. A sajt többi részét a mackósajtos krémmel kenem meg, ráteszem a párizsi szeleteket. Feltekerem, majd 1-2 órára hűtőbe teszem. Sült sajtos

paradicsom Hozzávalók: 4-5 nagy érett paradicsom 2-3 mozzarella sajtgolyó 1 fej vöröshagyma 1-2 gerezd fokhagyma 3-4 evõkanál olívaolaj bazsalikom, kakukkfû, kevés petrezselyemzöld só, fehérbors Elkészítése: A paradicsomokat és a mozzarella-golyókat kb. 1 cm vastag szeletekre vágjuk, és egy kiolajozott tûzálló tálba, tetõcserép-szerûen váltakozva lerakjuk. A hagymát és a fokhagymát nagyon apróra vágva belekeverjük az olívaolajba, sózzuk, borsozzuk, majd belekeverjük a fûszereket. Ezzel a keverékkel megkenjük a sajttal lerakott paradicsomszeleteket, és forró sütõben addig sütjük, míg a sajt megolvad. Friss fehér baguette kenyérrel tálaljuk. Szardíniás saláta Hozzávalók 4 személyre: 3 tojás 1 piros húsú paprika 1 jégsaláta 10 dkg paprikával töltött olívabogyó 1 kis kígyóuborka 1 konzerv szardínia 1 gerezd fokhagyma 3 evőkanál vörösborecet 4 evőkanál olívaolaj Előkészítés: A tojásokat 10 perc alatt

keményre főzzük, kihűtjük, meghámozzuk, hosszában negyedeljük. A paprikát megmossuk, negyedeljük, a magházát eltávolítjuk, és a húsát vékony csíkokra vágjuk. A salátát megmossuk, jól lecsurgatjuk, és apró darabokra tépkedjük. Az olívabogyókat keresztben félbevágjuk Az uborkát meghámozzuk, hosszában negyedeljük és feldaraboljuk. A szardíniát leöblítjük A fokhagymagerezdet meghámozzuk. Elkészítés: Az ecetet ízlés szerint sózzuk, (frissen őrölt borssal) borsozzuk, a fokhagymagerezdet belenyomjuk. Az olívaolajat habverővel az ecethez keverjük A zöldségeket, a szardíniát és a tojást egy tálra rendezzük. Az öntetet ráöntjük, vigyázva összeforgatjuk. Frissen vágott zsúrkenyérrel, könnyű vörösborral előételként, vagy könnyű vacsoraként tálaljuk. Szójás rakott kínaikel A szójagranulátumot már a főzés előtt kb. fél órával fűszeres vízbe áztatjuk (kb a kétszeres mennyiségű vízbe). A leveleire

szedett kínaikelt forrásban levő vízben pár perc alatt megfonnyasztjuk. Egy pár levéllel kibéleljük egy vajjal kikent jénai tál alját Finomra vágott vöröshagymát kevés olajon megpárolunk, összenyomott fokhagymát keverünk hozzá, ha meg párolódtak, kevés fűszerpaprikát keverünk hozzá, hozzáadjuk a megpuhult szóját is, sóval ízesítjük, borssal és majoranával fűszerezzük. Belekeverünk egy egész tojást. A keverék harmadát rákanalazzuk a kellevelekre, rárakunk egy újabb réteg kínaikelt, annak a tetejére egy újabb réteg szójás keveréket, majd még egy réteg kínaikelt, és még egy réteg szóját. A tetejére két tojásfehérje felvert habját kenjük, és kb. fél óra alatt készre sütjük Töltött zsemle 3 tojást megfőzök, majd egy tálba apró kockákra vágom, zöldségzöldjét, majoránnát (jó a szárított is) vágok bele, ízesítem sóval, fehérborssal, ételítesítővel, pirosparikával (csak 1-2 csapott

teáskanál), csemegeuborkát is lehet bele kockázni, 1-2 kisebb darabot, de jól le kell csöpögtetni. 2 zsömle (korpás is jó, sőt.) tetejét levágom, és óvatosan kiveszem a közepét, egy kis tálba rakom a zsemlekalapokkal együtt. 1 dl sovány tejet fél deci vízzel felmelegítek, egy pillanatra belemártom az egész zsemlét (vigyázva ne ázzon el nagyon), majd kimargarinozott (csak vékonyan) tőzálló tálba (pl. teflon tepsibe) rakom, a zsemle belsejét leöntöm a maradék vizestejjel, hogy megpuhuljon (nem kell az összes folyadék rá), hozzáadom a fűszerezett tojásokhoz, és egy tojással összegyúrom. Óvatosan kanállal beletöltöm a zsemlékbe elosztva, a tetejére rakok egy-egy pötty margarint (csak nagyon kicsit), lealufóliázom, és közepes hőfokon párolom 15-20 percet, majd a fóliát levéve teljes hőfokon pirítom pár percet. Mehet a tetejére egy kis joghurt vagy sovány sajt, így együtt píríthatjuk. Melegen, frissen a legfinomabb